Jó 5let, és idén valszeg igen-nagyon szükséges is lenne! (LSD: metrófeújítás) De nem kell hozzá feltalálni a sanyolviaszt, mert tavaly márc. 15-én már nagyon jól bevált.
A Dráva u.-Szépvölgyi út köz5t, ugyan úgy mint az Alkotmány-Csalogány u. köz5t 1 "budapestnyi méretű városnak" nem gyalogoshid, hanem 2x2 sávos, közuti aluljáró, lenne alapfelszereltség. Az Alkotmány u. teljes hosszában, a Csalogány u. részlegesen, 1 1928-as! parlamenti határozat alapján ehhez lett méretezve.
"Utcanév szempontjából az "Erőműkapcsolóház utca" a legkirályabb. :D"
Majdnemteljesenoff:
Régebben hallottam egy olyan felvetést, hogy amikor nagyobb terület utcáit kell sorban elnevezni, akkor az legyen egy (nyilván nem hosszú sorokból álló) vers egy-egy sora. A műveltebb lakók így elég jól tudnák, melyik utca milyen messze van a környéken. :) Persze elvetették az ötletet.
Én is nagyon sokat jártam (gyalog is, autóval is) a Művekbe; a sínek megvannak, de mozdonyt soha nem láttam (se üzemben, se félreállítva).
Utcanév szempontjából az "Erőműkapcsolóház utca" a legkirályabb. :DDDD
A 2-es kapu után van az a rész, ahol olyan úthibák vannak, hogy tényleg csak a síneken lehet végigmenni normális sebességgel, télen meg gyalog nem lehetett menni azokon a sárga macskaköveken (annyira csúszott), de akkoris nagyon imádtam azt a helyet. :DDD
Bent nem jártam még (de a közeli jövőben erősen tervbe van véve), viszont mellette járok iskolába, és egy két vágányt lehet látni, ami kb. 5-10 éve biztos nem látott közlekedést. Namost hogy ott eldugva egy pár mozdony esetleg.... Elképzelhető. Főleg a Szabadkikötő és a Gyártelep összekötővágányon esetleg néhanapján forgalomban.
2001-ben sokszor jártam autóval az egyik céghez a Csepel Művek területén és nagyon szerettem, hogy szinte minden utcában van iparvágány. Mert egyébként a burkolat kockaköves. És mindig direkt rámentem az iparvágányra és azon száguldoztam, mer az jó :)
Szerintem amikor a rendszerváltás után visszaesett a Csepel-Művekben vagy annak utódcégeiben dolgozók száma, akkor jelentősen csökkent rajta a forgalom. A BKV-nak meg a kasszája ürült ki. Amúgy kerülővel, de az M0-s híd is elérhető, és Lágymányos is közelebb van, mint a Petőfi-híd anno.
Amúgy a térkép szerint vannak utcanevek is a területen. Egy régi térképet elővéve viszont egy nagy összefüggő területet látunk, utcanevek nélkül. Tehát gondolom, hogy a gyáróriás szétdarabolása után a fő közlekedési utaknak utcanevet adtak, eseteleg újakat alakítottak ki. Amúgy az utcák elnevezése, a régi gyáregységek funkcióját tükrözi, tehát ebből lehet következtetni a gyárak régi tevékenységére, amennyiben az utcanévadásban következetes volt az önkormányzat.
Fel van osztva millió1 kis cégnek. Szabadon lehet ki és be járkálni. Legjobb megközelíthetőségként a 79-es buszt ajánlom, avagy a Csepeli HÉVet (A 79-es a 2-es kapuhoz közelebb visz :o)
A Budafok-Belváros és a Csepel Művek közötti átkelőhajó mikor szűnt meg és miért?
Mára az egykori Csepel Művek területe gondolom fel lett osztva néhány száz kis cégnek. Nem tudjátok, hogy ma is zárt terület-e ez avagy már ugyanúgy be lehet járni, mint egy közterületre (netán közterületnek számítanak a gyár útjai?). Csak kíváncsiságból, mert jó lenne megnézni az egykori gyáróriást. Meg aztán az Egyedi gépgyár utcában sem sokat jár az ember :)
""A Margitszigetre a Dráva utca vonalában átvezető gyalogoshíd egy budapestnyi méretű városnak alapfelszereltség lenne.""
Addig is járhatna hídpótló vizibusz. Olyanon még úgysem utaztam, csak kompon :))
Amióta Velencében jártam pár évvel ezelőtt, tele akarom rakni a Dunát a tömegközlekedés szerves részét alkotó hajójárattal. Csak az átkelőhajók 0,5%-os kihasználtsága elgondolkoztató. De egy metrópótló hajó a Kossuth tér és a Batyi között az idén is aktuális lenne, nemde?
Ideiglenes pontont biztos ki lehet akasztani a Kossuth tér szélére (nem, nem lesz tőle szebb a látkép, de rakunk rá pár díszkart meg csinos korlátokat, hogy szinte odaillő legyen...), a rakpartokra ideiglenes lámpákat kell telepíteni vagy hasonlóan hosszú távra egy felüljárót lehetne fabrikálni és máris meg van oldva a dolog, csak egy üzemeltetőt kell még találni :) Francba, miért olyan bonyolult ez? És a járulékos költségek miatt még drágább is mint a busz (saccra).
"A Margitszigetre a Dráva utca vonalában átvezető gyalogoshíd egy budapestnyi méretű városnak alapfelszereltség lenne."
Ami funkcionálisan megegyezne egy olyan M5 mélyállomással, aminek az egyik kijárata a Margit-szigetre, a másik A Dráva utca környékére nyílik. Viszont nem sok mindent lehetne fényképezni róla, ez tény. :)
Ha már gyalogos, illetve kerékpáros híd: én a legnagyobb szükségét a Hajógyári sziget északi végén látom, egy gyalogos lejáróval kiegészítve az Árpád hídnál, amely a sziget délkeleti földnyelvére vezetne le. Ekkor létrejönne egy Római-part - Óbudai-sziget - Árpád híd - Margitsziget - Belváros "zöld tengely", amin keresztül észak felé anélkül lehetne kijutni a városból, hogy a kerékpárosok a közúti forgalommal konfrontálódnának. (Ez a Felső rakparton és a Szentendrei út mellett sajna mindennapos.).
A sziget északi végén nagyjából adott is a hely: a híd megcélozhatná a majd-egyszer-lesz-belőle-valami gázgyári múzeumparkot. A déli végen pedig csupán egy 15 m széles sávot kéne kihasítani a volt hajógyár területéből, hogy azon egy sétány el lehessen vinni.
Remélhetőleg nem viszi el a víz a telepítendő élménycentrumokat. Mert ha így van, akkor nagyon jó, tessenek betonozni, kedves Szerkezetépítők. :) Meg kell csinálni hozzá a közlekedési kapcsolatokat, no meg el kell dönteni, hogy kinek van erre befektetni való pénzecskéje...
Sőt, ha nagyon elborul az agyam, azt mondom, hogy tegyünk rá 600 mm-es keskenynyomközű kirándulóvonatocskát. :)))))))))
Spec. egyet rögtön levágnék Szolnokra, a Tisza fölé, ott ugyanis a Szapáry út folytatásaként ideális kacsolatot teremthetne a belváros, és a város szórakoztató, sport és egyik oktatási központja, a Tiszaliget között.
A forgalomszervezőknek sem árt erősebb gépész tudás. Néha nagyon nem értik, mitől nem megy a dolog, pedig csak rendesen meg kellett volna tanítani a jóembereknek a gépészetet.
>A Margitszigetre a Dráva utca vonalában átvezető gyalogoshíd egy budapestnyi méretű városnak alapfelszereltség lenne. És ha lenne rajta kerékpárút is, hívhatnák Biciklilánchídnak.
Aztán ki menne át azona hídon? A helyieken kívül, persze.
Mert aki Bp. más részéből megy, annak nem esik útba. Tömegközlekedési kapcsolata nem igazán jó, a metró gyalog messze van. A pesti parton meg nincs semmi, amiért oda érdemes menni.
Ennyiért kár lenne költeni.
Esetleg inkább a túloldalon, a Kolossy tér/Szépvölgyi út-hoz. Ott legalább van egy HÉV-megálló a parton.
A Margitszigetre a Dráva utca vonalában átvezető gyalogoshíd egy budapestnyi méretű városnak alapfelszereltség lenne. Nem a Várkert-bazárnál, mondom, hanem a Dráva utcánál. A XIII. kerület szeretné is. A parti fűtőművet pedig már kinéztem a Tate Modern-nek.
Az önkormányzatokból egy diákpályázaton dől az adat és a segítőkészség. Egy szabályozási tervnél már nem ilyen kedvező a kép.
Beeeee, nálunk pályákból építőmérnök tart gyakorlatot, bizóóóóny. :)))))))) Komolyra fordítva: 2001-ben és 2002-ben abban a nagy szerencsében volt részem, hogy tevékeny részese lehettem a NEPTUNE nemzetközi projektnek, emly lényege az volt, hogy diákoknak kellett együttműködni vmilyen városi területfejlesztésben - ráadásul a vízhez kapcsolódóan. Ja, mindezt 5 országból jött emberek és angolul. Szóval... ennél jobb tapasztalatot nem is kívánhattam volna, csak a 2×2 hét nagyon kevés volt. Rájöttem arra, hogy:
- a magyar építészek mindenkit messze lealáznak (vagy nem megfelelő építészeket küldtek a külföldiek).
- külföldön egy csomó dolog természetes, ami itt eretnekség.
- a külföldi hallgatók mind olyan szerencsés országokból jöttek, hogy rengeteg pénzt el tudtak volna költeni a semmire.
- nagyon hosszú idő az, amíg egy város életét és működését valaki megérti.
- a magyar közigazgatásban remek és kedves emberek dolgoznak, akik nagyon szívesen segítenek.
A budapesti projekt a Vizafogó rehabilitációját tartalmazta. Az önkormányzatoktól egy telefon után dőlt az adat, nagyon segítőkészek, kedvesek voltak. Mindenki akit csak felhívtam, rögtön és azonnal tette alánk a lovat. A külföldi sorstársak érdekes, itthon merőben pazarlónak tűnő elképzelésekkel álltak elő. Természetesen ebben a projektben is előkerült a Dunapart átalakítása. Volt olyan elképzelés is, hogy a Margitszigetre gyaloghíd vagy köteles komp menjen át. Asszem megvannak a ppt-k otthon.