ok, az első link az ugye kazah nem üzbég, a másodikban van teve, de kumiszt nem találtam.
azaz legyen a teve OK. :-)
Én ugyan rég voltam Üzbegisztánban, vagy 20 éve, de nem emlékszem tevekajára (ha lett volna probaltam volna és emlékeztem volna, mert eléggé bevállalós vagyok:)
Igaz, annyira countryside nem voltam, csak Taskent, Buhara, Szamarkand, Hiva, Urgencs amit láttam, falvakat nem.
"Though mutton is the preferred meat, and sheep’s head is a delicacy, beef and horsemeat are also common. In the countryside camel and goat meat is eaten."
Persze tényleg ízlések és pofonok, vagy csak sorrend?:-) A barátom a Pampas-ban evett először steak-et, és másodszorra az emlegetett hamburgiban, és azt mondta, hogy neki a Pampas volt a nagyobb kulináris élmény, az ARIZONA meg csak egyfajta ismétlés.
De nekem a kint ismert köretek (borsos szósz, hagymás gomba, kukorica, fokhagymás pirított bagett, fóliás krumpli sour cream-mel stb.) egyszerűen jobban bejönnek.
Tudom, onnan hozatja a húst, pontosabban ha jól emlékszem, Bécsből az argentint. (Az azóta nyugdíjba vonult kolléganőm öccse a/z egyik?/ tulaj, úgyhogy hónapokig vártam, hogy nyisson már...)
Minden relatív... én itthon még nem is voltam más steakhouse-ban (,az azóta Tróféává vált Leroy-t javasolta steak-evészetre egy ismerősöm, de medium helyett átsütve kaptam :-(, és feladtam az ügyet), Németo.-ban viszont usque hetente jártam egy argentinbe... és azt imádtam. Azért egy-két másikat is kipróbáltam ott.
Nem tudom, hogy nagyon OFF-e, de ma délutánra keresek (Szépműv. Múzeum utánra, tehát Hősök terétől nem elérhetetlen távolságban) klassz cukrászdát. Biztos van, csak nem vagyok cukrászdás és nem tudom. Vendégem kívánságára kellene jó sütiző-helyet találnom, legalább azon a színvonalon, ahogy itt étteremben utaztok. Előre is köszönöm.
árak így közelről már nem tűntek kevesebbnek, mint máshol, a szellőztetés akadozik, de szóltam.
a hangulat kisvendéglős (a négyzetméter is), a kaja egyéni volt, más, mint máshol, de finom, vendégeim egyenesen rajongtak érte. a masalateába érdekes (és magyaros) módon nem tesznek előre cukrot, és jó erősre sikerült. (talá azért vagyok még fent:))
a shahi paneer-ban sok száras, de puha zöldfűszert véltem felfedezni, de igencsak finomnak találtam. a rizs basmati, a csirkeleves mennyei, a kashmir gomba jó curry ízű, a fokhagymás naan-t kifelejtettem a kostolásból.
szóval ajánlom, barátságos, udvarias felszolgálás, jó zene (:)), kérdezgettema tulajt, igazából decemberben indult be nekik, most már alig maradt rám ideje, mikor lementünk teltház volt.
ja, és ittunk bort (magyar minőségi borlap van), óriási borospohárban, azzal semmi baj, nekünk, magyaroknak is kell valami hazai:))
Persze, ha még visszatalálok ebbe a topikba :) Trófea azért ilyen olcsó (2500) délben, mert egy hat fős társaságban ha mindenki dolgozik, elég ha két ember nem tud délben elszakadni a melóhelyéről, és már bukta. Sztem vagy vállalati ebédet tartanak akkor, vagy holt üres az étterem.
vazze, písz, én már rég elfelejtettem, de ha nincs jobb dolgunk, felhozhatjuk :-)
én valami olyasmit mondtam, hogy _én_ igyekeszem mindenütt a helyi specialitásokat enni és inni, kivéve az USA-ban. És eme szokásomat most is meg tartanám, amikor februárban ott leszek - csak nem mindig tehetem. Még az is lehet, hogy beszámolok valami helyről kajáról (de csak olyanrol ahol voltam :-)
Másnak meg mások a szokásai, elférünk ezen a bolygón.
Sok szar junkfoodot fogok kapni a szállodában, de eccer elmegyek egy Tony Romasba steaket enni és kaliforniai bort inni, mert az kb a legjobb azon a környéken, ahol leszek. (mondjuk az is eléggé egyenizé, de legalább bazi nagy husokat adnak)
ha ezért az infóért epedsz, kattints a nevemre és a bejárt topikokból ki fog derülni :-)))
(sztem manapság túlvagyunk már azon, hogy "ciki", ha valaki a mariahilferstrassénál messzebb is járt. nézz már be egy thaiföld topikba, úgy járnak oda a magyarok, mint macska a padlásra. :-))
én semmi indulatot nem láttam ebben a hozzászólásban.
már leírtam a vita elején, hogy mi vágta ki nálam a biztosítékot.
a pizzánál, a bolgnai spagettinél vagy szinte bmelyik olasz tésztánál egyszerűbb étel nem létezik, mégse hívjuk junknak, pedig abból is van dr. oetker meg más mélyfagyasztott. uezért én a fish n' chipset, a hamburgert és a sült krumplit sem hívnám annak en bloc, csak mert létezik valóban junk verziója és mert elterjedt.
erre meg kapom azt a választ, hogy én merre ettem san franciscoban.....