Keresés

Részletes keresés

bárány Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101814

Győrbe lassan így is több vonat megy Bécsből, mint Budapestről...

És akkor mi van? Ha van aki fizesse, tőlem 10 percenként is mehet Bécsből Győrbe vonat, az nem indokolja, hogy Bp-ről is annyi járjon oda. A földhözragadást arra értem, hogy repülő kiváltásáról szól a rege, meg többszáz km-es távokról, amit gyorsan kell megtenni, közben meg ezzel ki akarod szolgálni győrt. A Bp-en belüli megállások az tök más tészta

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (101811)
mestska Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101813
Ali. Kérlek, előbb olvasd el, aztán nyilatkozz.
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (101812)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101812
Ha így van, visszaidézi az átkosbeli hangulatot, amikor szigorúan külön volt választva a belföldi és nemzetközi forgalom.

Nem tetszik.

De ez az én bajom.

/a/
Előzmény: mestska (101810)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101811
Azt nem tudom, kell-e 350-es vasút. Azt tudom, hogy Bp.--Bécs két óra alatt kellene, hogy meglegyen. Azt is, hogy Győrt kihagyni vétek, illetve nagyfokú kibabrálás az ott élőkkel. Lehet, hogy vad, de a Shinkansen vonatainak egy része is megáll a tokyoi indulás után Uenoban, pedig az nincs messze, kb. mintha a Keletiből induló vonat Rákoson megállna. Vagy tartsunk fenn két hálózatot? Győrbe lassan így is több vonat megy Bécsből, mint Budapestről...

További csűrcsavar, hogy pl. Komárom mindkét országnak fontos. Az EU-ban illene úgy szervezni egy "feltuningolt" vonalat, hogy az Bécs, Pozsony, Győr, Komárom és Budapest kiszolgálását nem egymással párhuzamos fejlesztésekkel oldja meg, hanem egy "erősebb" vonalat épít. Ami aztán ebben a Monarchiát idéző hangulatban mehetne tovább Miskolc és Kassa felé...

/a/
Előzmény: bárány (101809)
mestska Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101810

ugyan ez ebben a topicban off, de mégis, ezt elolvashatnád:

Nagysebességű vasút

egy mondat belőle: A Bp. Kelenföld nemzetközi NSV pályaudvar és a Ferihegyi repülőtéri megállóhely kivételével Magyarország területén nem létesül közforgalomra megnyitott állomás, illetve megállóhely

Előzmény: bárány (101809)
bárány Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101809

Biztos jóval egyszerűbb és főleg gazdaságosabb 350-est csinálni.

Azt nem értem, hogy ha nagysebességű vasútról fantáziálunk, miért ragadunk a földhöz? Arra lenne való, hogy megálljon győrben? Meg ilyen hülyeségekre? Minek? HA szükséges, akkor nem ilyesmire

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (101807)
Dash 9 Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101808

Sziasztok!

Egy példa. 160 km/h-nál nagyobb sebességű pályán, már nem lehet közút-vasút szintbeni keresztezés. És akkor ott vannak még az ívek is.

Előzmény: bárány (101805)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101807
Itt az a gond, hogy 100-as, 120-as pályát felbosszantunk 160-ig, abból már 200-ast csinálni húzós... /a/
Előzmény: bárány (101805)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101806
Amit Fricy ír, az azért érdemel egy kis elgondolkodást. Az EU légtereiben nemrég vezették be a kisebb védtávolságokat, szintén a zsúfoltság miatt. A késés nem ritkaság, hanem lassan kikerülhetetlen...

Ami engem illet, én modjuk azt várnám el, hogy az öt régióközpont (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc) 90 percen belüli körben legyen vasúton (ez különösen Pécs esetén nehéz dió), valamint Bécs, amely kicsivel nagyobb központ, mint Budapest. Ez viszont egyben Győr problémáját megoldja, ők szerencsés helyen vannak. Miskolc meg Kassa felé esik útba, de az sajnos illúzió, hogy Szlovákia és mi ne két külön párhuzamos gyorsvasúton gondolkodjunk. Szeged további előnyt kovácsolhatna abból, ha tényleg áthúzható oda a nemzetközi forgalom.

Valahol ez a térség éppenhogy tudna mit kezdeni a nagysebességű vasúttal is, hisz egy vonalra három-négy főváros (négy, ha Prágát is ide számítjuk) fűzhető fel, valamint Németország felé is van merre menni (München, Berlin).

Addig is legalább a mesterséges lassítókon kellene már túllépni. Mint pl. az Aszód--Pécel cikkcakk.

/a/
Előzmény: felucca (101803)
bárány Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101805

De 160-ről már nem érdemes 200-ra feltuningolni. Akkora költséggel járna, ami gazdaságtalanná tenné. Egyszerűbb egy 300-350 km/h-ra tervezett új nyomvonalat építeni (fővonalak)

Hát ez így egy marha jó vicc, ahogy leírtad :))) Túl drága 160-ról 200-ra növelni, sokkal gazdaságosabb 0-ról kiépíteni egy 300-as vonalat?

Előzmény: Fricy (101800)
Sinbiciklis Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101804
Nem csak te. Én is. Nem is olyan sok az. 8-)
Előzmény: felucca (101795)
felucca Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101803

"....Max. billenő kocsiszekrényes járműveket tudok elképzelni 160-os pályán...."

Erre gondoltam. Erre írtam az "ismert technikai megoldások"-at.

"...ez egy akkora bődületes baromság..."

Nem számítottam más reakcióra. Valakit rendre kihoz a sodrából, ha kritizálom a "gyorsabban, magasabbra, távolabbra, kényelmesebben" -típusú fenntarthatatlan fejlődést.

Ha a légtér annyira zsúfolt, akkor a 200-as, sőt a 160-as vasút is reális versenytársa a repülőnek. Nem értem az érvelést.

Előzmény: Fricy (101800)
ICPX Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101802
Tudja vki hogy meddig tart meg a Ik 412 feluitasa? Arro lvolt szo hogy decemberre vegeznek. Es meg mindig rendszresek a 415 a 12es vonalan
Andó Gergely Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101801
Mese...

A múltban több alkalommal rendeltem a neten német vasúti magazinokat. Többet nem fogok.

Szilveszter előtt feltűnt kedvenc kiadóm honlapján néhány különleges ajánlat. Több terméküket fél áron, vagy az alatt kínálták. Sikerült is elcsábulnom, így rendeltem egy-egy magazin Hannover és Lipcse helyi közlekedéséről (amibe az elővárosi közlekedést is beleértik a németek), illetve egy Németország valamennyi metró és elővárosi vonat típusát ismertető kiskönyvet.

A küldeményt ma hozta ki a postás egy hatalmas zöld autóval. Ebből már sejtettem, hogy ennek nem lesz jó vége. A kocsi ugyanis csomagokat hord csak, amik nem férnek bele a postaládába, de – eddig – ezek a magazinok belefértek…

Nos a profi csomagolás lefejtése után kiderült, hogy a három tételből csak kettő érkezett meg, a lipcsei magazin kifogyott. Továbbá a maradék két tétel 11 eurós árát 13 euró postaköltség terheli! Így viszont olcsóbb lett volna kint megvenni, de ennyi pénzt azért nem érnek, így eszem ágába sem lett volna őket kint ennyiért megvenni!

A postaköltséget fajlagosan növelte az a tény, hogy a három tétel helyett csak kettő jött ugyan ezért az összegért…

Az már csak hab a tortán, hogy két héttel a rendelés, egy héttel a feladás után is hirdeti a cég honlapja a kedvezményes lipcsei magazint! Hogy nem sül le a bőr a pofájukról! Ez nem az első eset. A múltkori rendeléskor is két tétellel kevesebb jött, akkor azt hittem ez csak egyedi eset volt… Hát nem… Kínálnak egy csomó dolgot olcsóbban, de még többet hagyományos áron. Ha már egyszer rendel az ember, akkor már rendel olcsót is, hagyományos árut is, de persze az olcsó rendre nem jön meg teljes körűen! Milyen érdekes…

Ennek ellenére a pénzüket befizetem, vagy átutalom, csak előbb írok egy nem túl barátságos hangvételű e-mailt, illetve az utalással együtt a panaszomat a bajor fogyasztóvédelemnek is megküldöm…

Azonban aligha az ilyen trükközésekből él meg a kiadó. (A kiadványaik egyébként első rangúak). A csomagon szereplő postai címke tanulsága szerint a 0.77 kg-os küldemény postaköltsége 21.78 euró (már ha az „Entgelt”, vagy „Frais de trans” kifejezések erre utalnak). Szerencsémre azért nem 22 euró postaköltséggel leptek meg, mert a rendeléskor annak összegének maximumát 15 euróban jelölték meg.

Érdekes, hogy a hasonló méretű és súlyú Bahn-Extra magazint anno 2.3 euróért küldték el. Egy kis méretű és súlyú könyvet mellérakva azonban 10 euróval nőtt az összeg… Ilyen a mesében nincs…

Többet a GeraNova kiadótól sem rendelek neten semmit…
Fricy Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101800

"Azt a 160-at mindenféle már feltalált technológiával fel lehet tornászni 200-ra, meglévő pályán"

160-ra még fel lehet tornászni egy 120-as pályát. De 160-ről már nem érdemes 200-ra feltuningolni. Akkora költséggel járna, ami gazdaságtalanná tenné. Egyszerűbb egy 300-350 km/h-ra tervezett új nyomvonalat építeni (fővonalak). Max. billenő kocsiszekrényes járműveket tudok elképzelni 160-os pályán. Erre van is példa sok helyen.

"Nem kell a replőt síneken közlekedtetni, mert az a levegőben érzi jól magát. Aki nem viseli el a 200 km/h alatti sebességet, az menjen repülővel. Az egész a feje tetejére állt fogyasztói társadalom rákos betegsége. "

Ne is haragudj kedves felucca, de ez egy akkora bődületes baromság, hogy már szinte fáj! Ha jobban ismernéd az euópai légtér telítettségét, ami a fapadosok óta még zsúfoltabbá vált, akkor tudnád, hogy a nagysebességű vonatok igenis reális versenytársai a repülőknek!

Előzmény: felucca (101782)
Fricy Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101799
Mi rossz ebben a projektben Törökbálintnak? Nem értem.
Előzmény: attus germanicus (101716)
division by zero Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101798
Előzmény: felucca (101794)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101797
Annak idején nekem 33 óra volt a Miskolc -- Grenoble, de megérte, nagy élmény volt. :) /a/
Előzmény: felucca (101795)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101796
Ez: Csehpacilla alkotása. Betölt, vár, 3F-re ráklikkel, megvilágosodik. :D (A legrosszabb ebben az, hogy már nekem is rég eszembe juthatott volna.) /a/
Előzmény: felucca (101794)
felucca Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101795

".....aki Münchenbe vagy Párizsba megy, válassza a repülőt. vagy a vonatot, de akkor 10 órát fog rajta ülni. ..."

Tekintve, hogy Párizs kib@szott messze van, én, de csakis én a csökött vasútmániás  agyammal teljesen elfogadhatónak látom a 10 órát a vonaton. Miért ne? (Költői a kérdés)

Előzmény: c4 (101788)
felucca Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101794
Csak hogy okosodjam: mi az a 3F?
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (101785)
v_peti Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101793

Még alagút se kéne (mer' az kib' drága), csak az autópálya mellett hagyni kellett volna helyet két vágánynak, ami könnyedén bejött volna a Nyugatiba, meg az összes körvasútba... /a/

Korábban valahogy sokkal előrelátóbban tervezések folytak, mint manapság, ilyen nagyberuházások esetén. :(

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (101787)
bárány Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101792

OFF

Soha nem volt pontos még egyik vonatom se, mikor Bp-Győr között hiperszuper eurocityvel mentem, amelyik csak részben 160-as. Legutóbb decemberben voltam, rengeteg lassújellel. Én egyelőre szeretnék minden fővonalon stabil 120-szal menni, a máv-nak az már nagy sebesség.

Előzmény: v_peti (101786)
c4 Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101791
én is, pontosabban Bécsről is. a szerelvény 613m/s2 gyorsulással indul a déliből, padlógázzal (200) átrongyol a dombjainkon, úgy megy át győrön, hogy vákumot csinál a pu.-n (ha nagyon indokolt, akkor itt, és csak itt lehet egy megálló), majd megérkezik Bécsbe. a távolság kb. 250km, az utazás tart max. másfél óráig. ez olyan kibirhatatlanul hosszú? (kerülj egyet a makó-bp közvetlen vonattal, az valami ÖT óra, pedig csak a nagyalföldön kell egy darabot menni) --- coepe
Előzmény: Hamster (101790)
Hamster Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101790
De most mi elsősorban Bécsről beszélünk! És ez már csak azért is kényelmes,mert ha odáig eljutunk, (pár év múlva) onnan már értelmes sebességgel folytathatjuk az utunkat :))
Előzmény: c4 (101788)
c4 Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101789
most viszont visszavesszük a pontot :-) ha szegedre 160-as a pálya (meg két vágány végig...), akkor a gépezet símán lent/fönt van 90 perc alatt. szvsz ezt a vonalat lenne érdemes fejleszteni, a kkfháza-kelebiáról ideterelve a nemzetközit is, azt meg hagyni... --- coepe
Előzmény: felucca (101784)
c4 Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101788
ott a pont. vonatot csak 4-500 km-ig kell versenyképessé tenni a repülővel. erre bőven elég a 160-200-as sebességtartomány. aki Münchenbe vagy Párizsba megy, válassza a repülőt. vagy a vonatot, de akkor 10 órát fog rajta ülni. --- coepe
Előzmény: felucca (101782)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101787
Még alagút se kéne (mer' az kib' drága), csak az autópálya mellett hagyni kellett volna helyet két vágánynak, ami könnyedén bejött volna a Nyugatiba, meg az összes körvasútba... /a/
Előzmény: v_peti (101786)
v_peti Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101786

Számoljunk csak! Bp-Miskolc: ca. 180 km. 120-as átlaggal 90 perc elérhető.

Ehhez ca. 160-as sebesség kellene. Meg nagysebességű vasút helyett, az itt már korábban említett átvágást (alagúttal) kellene megvalósítani a gödöllői dombvidéken.

Tőlünk nyugarra működnek az ilyen dolgok. Nálunk meg az egyetlen 160-as pályán sem annyi a sebsség.

Jó lenne, ha Győrbe 1 óra alatt leérne a vonat Bp-ről. (De nemcsak úgy, hogy benne lenne a menetrendben, de szerencsés esetben 5, kevésbé szerencsés esetben meg 10 perces késéssel.

Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.01.10 0 0 101785
Na, pont Szeged az, aminek még épp bent kellene lenni a 90 percesen... Elmondom, miért: ez a táv 191km és az IC-vel menetrend szerint 2:14. Ezt ha két órára faragják le, hát az nem egy nagy előrelépés (főleg az utasok tudatában), a bekerülési költségekhez képest. Ugyanakkor a nem sokkal közelebb fekvő Miskolc (181km vasúton, hogy már 200-as jegyet lehessen rá adni) most 1:57. Kicsiny különbség, de mégis... VISZONT, mivel itt az autópálya, a nagylábú Jánosok másfél órát bírnak tépni rajta, ez pedig megint nem a vasút mellett szól. A vasút Miskolcon sokáig a biztosabb és gyorsabb eljutást jelentette a főváros felé. Szegedre is le fog érni az autópálya, előbb-utóbb. Azaz tíz percet faragni, az kevés.

A "90-es kör", a hangolt menetrend és a peron-peron átszállási lehetőség sok mindent jelentene, pl. azt is, hogy pl. Szegedről kevesebb, mint négy óra alatt Bécsbe jut az ember, ott elintézi, amit el akar és még aznap vissza is jut. Jelen pillanatban én Miskolcról nem tudom Szegedet egy nap alatt megjárni, kivéve, ha csak azért megyek oda, hogy azonnal vissza is induljak, egy kör a 3F-en már nem biztos, hogy belefér...

/a/

PS: Megint eszembe jutott: "A vasút azért lassú nálunk, hogy megőrizhessük a nagy ország látszatát." :) :(
Előzmény: felucca (101784)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!