Keresés

Részletes keresés

málnaillat Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2490

Köszönöm a véleményezést. Ma este perenoszpóra ellen permeteztem.

Előzmény: Ferig (2474)
mamina Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2489

Íme a magok és közelebbről a szőlő. Peronoszpóra, igaz?

Előzmény: Cirfandlia (2484)
Jani71 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2488

Nagyon szívesen! :-)

Azt nem tudom, hogy úgy általában az átoltások változtatnak-e, de ha abból indulunk ki, hogy az alany kifejezetten képes változtatni bizonyos dolgokon, akkor gyanítom, hogy igen. Én nem vagyok szakértő, vannak itt szőlőguruk, majd ők megmondják a tutit. Egyébként ezt a fajtát nem ismerem, csak a könyvben olvastam róla most, hogy szóba került. Jó, hogy vannak még helyek ebben az országban, ahol megmaradtak ezek a régi fajták! Vigyázz rá! Bár azt hiszem, hogy a Csókaszőlő elterjedtebb, mint a Tiéd, de nekem is van egy (Csókaszőlő), amit féltve őrzök, mert tudom, hogy ma már nem szaporítják (sőt, valahol egy fórumban mintha azt olvastam volna, hogy újra kezdik felfedezni az értékeit, de konkrétumot már nem tudok, azóta egy kicsit még fontosabb ez a fajta itthon).

Előzmény: Cicero II (2487)
Cicero II Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2487

„Egyáltalán nem biztos, de hátha . . . ” írod.

 

Több ponton azonosságot mutat, de el is tér, ennek talajtani okai is lehetnek. Ahova ültettem  – min. 100-150 évig, 1960-ig –, tehén-trágyadomb volt. 2-3 ásónyom mélyen még föld emlékeztett Apám leírására. Bármit ültetek arrafelé, az bolondul hajt.

Erei, levélnyele valóban pirosas.

Fürtjei, ahogy írod nem tetszetős, madárkás, egyenlőtlen a bogyójú – nálam is.

Ami még érdekes: a leírás szerint pontozottak a vesszők. Nálam közepesen erős, barnás-pirosas foltocskák láthatók.

 

Várom a további észrevételeket, de ha nem lesz több érdemi reagálás, gyanítom megadtak az igazi nevét, illetve fény derült a származására.

 

Köszönöm, a gyors és alapos választ ebben az iszonyú melegben.

 

U.i.: az átoltások nem módosítanak kissé? Apósom és az is apja sokat vitézkedett az oltások terén. Sajnos nem tudom már megkérdezni Őket.

Előzmény: Jani71 (2486)
Jani71 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2486

Egyáltalán nem biztos, de hátha (a név eleje hasonló):

 

Madeleine angevine: A franciaországi Viberték magonca. 1857-ben állították elő. Először Moreau Róbert ismertette 1874-ben.

A múlt században a legkorábbi csemegeszőlőnek tartották. Elszórtan és kisebb telepítésekben nálunk is sok helyen megtalálható.

Tőkéje középerős. Vesszői középvastagok, középhosszú ízközűek, barnásszürke színűek, sűrűn feketén pontozottak. Rügyei középnagyok, hegyesedők, elállók, csupaszok. Vitorlája gyapjas, bronzoszöld, halványpiros árnyalatú. Levele középnagy, kerekded, ötkaréjos. A felső oldalöblei mélyek, alapi részükön szélesek és egyenesek, záródók vagy zártak. Az alsók sekélyebbek, keskenyebbek, záródók vagy nyíltak. Vállöble nyílt vagy záródó. Fogai középnagyok, egyenlőtlenek, hegyesek. Levelének színe világoszöld. Felülete kissé hólyagos. Fonáka pókhálósan gyapjas. Levélszövete finom, vékony. Levéllemeze kiterített. Erei és levélnyele pirosak. Hajtása pirosas. Virága nővirág, ezért rosszul termékenyül. ... Fürtje mindig madárkás és annyira hiányos, hogy gyakran nem is értékesíthető. Bogyói középnagyok, egyenlőtlenek, oválisak (17×15 mm), vékonyhéjúak, elég lédúsak, sárgásfehér színűek, kellemes ízűek.

Közepesen termő másodrendű csemege- és borszőlő. Augusztus második felében érik, tehát ma is egyike a legkorábban érő csemegeszőlőknek. Mint igen korai termésű fajtát a darazsak szintén nagyon kedvelik, s kisebb területen a termés nagy részét elhordják.

Tápdús, gazdag talajt kíván. A peronoszpórára érzékeny, bogyói könnyen rothadnak. Hosszúcsapos metszéssel kielégítően terem. ... Madárkássága miatt fürtjei nem tetszetősek.

 

Eddig az idézet, a könyv tárgyal még egy Madeleine royal nevű fajtát, de az még több ponton eltér a leírásodtól, mint ez. Tudom, hogy azt írtad, hogy a tiéd nem érzékeny a peronoszpórára, ez meg igen, de azért a neve miatt leírtam. Sose lehet tudni... :-)

 

A könyv: Szőlőfajtáink (Csepregi - Zilai), Mezőgazdasági Kiadó, 1960.

Előzmény: Cicero II (2485)
Cicero II Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2485

Fajtaismeretben kérnék segítséget:

 

Apósomtól kaptam egy vesszőt kb 15 éve, emléke miatt is őrzöm, gondozom amíg élek. Ő Magdalénának hívta és régi fajtaként ismerte. Szépen rendszeresen terem, lugasként jól érzi magát az udvaron. Nagy fehér bogyójú, kevés maggal, enyhén muskotályos, korai (aug. közepe v. vége, időtől függően). A bogyóhéj vékony, könnyen rohad, (ha nem ennénk meg folyamatosan). Lisztharmatra, perenoszra nem érzékeny, de hidegre igen, egyszer már lefagyott, de két éven belül összekapta magát. Vesszői nagy ívközűek és erősek, hónaljhajtás: kevés.

 

Van ilyen fajta szőlő? Én az interneten nem találtam meg a nevét, talán helyi elnevezés? (Biatorbágy)

 

Előre is köszönöm.

 

Előzmény: zsebpiszok0510 (2472)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2484

A bogyókon ez biztos nem napégés; a peronosz esélyes, látni kellene a magokat belül; ha barnultak akkor valószínű.

A másik képről meg bármit is mondani... ilyen levélhullásnak számtalan oka lehet; ráadásul a felvétel nem alkalmas bármilyen kárkép megítélésére, lehet hogy valóban nem kártevő okozza, hanem vmi élettani dolog.

Előzmény: V.M. (2473)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2483

Üdv Bálint, gyakrabban is benézhetnél... Csabagy. nálunk is érik -nem annyira rendkívüli ez; forró években van júl. közepére- itt a róka dézsmálja.

Mi újság felétek szárazság fronton; vagy az idős tőkék még állják sarat? (nálam sajnos a friss 2-3 évesek alsó levelei kezdenek sárgulni; pedig mi május-júniusban még szépen kaptunk esőt.)

Előzmény: pinotnoir777 (2460)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2482
Ennél bővebb információt a kecskeméti SZBKI-tól kaphatsz, keresd Hajdú Editet
Nagyon új fajta még, de ígéretesnek látszik
Előzmény: Törölt nick (2481)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2481
"Bíró Károly 1951-ben az Ezerjó és a Piros Tramini fajták keresztezésével állította elõ. Kiértékelését és felszaporítását 1976-tól dr. Hajdú Edit, az FVM Szõlészeti és Borászati Kutatóintézetének kutatási csoportvezetõje végezte munkatársaival.

A Generosát 2004-ben minõsítették. Ennek a fajtának a téltûrõ képessége hasonló a Cserszegi fûszereséhez és a Rajnai rizlingéhez. A Generosa tõkéje erõteljesen nõ, vesszeje felfelé törõ, egyenes, középvastag. Szellõs lombot nevel, ezt az egyenesen felfelé növekvõ hajtások alakítják ki. Önmagától rendezett vesszõit könnyû metszeni. Hónaljhajtást alig hoz, levelei középnagyok, a levélszél fûrészes-csipkés, sekélyen és sûrûn bemetszett, a levélnyél hosszú és piros.

A bõtermõ Generosa közepesen nagy fürtjei kedvezõen tömöttek - 130 g - a fürtkocsány középhosszú, néha zöld bogyók maradnak a fürtben. A megnyúlt gömb alakú bogyók kicsik, húspiros-lilás árnyalattal, alig hamvas, héja szívós, az íze különösen finom, zamatos, savas. Fürtjei nem rothadnak. A lisztharmatra kevésbé érzékeny. Hosszú kocsánya miatt könnyû szüretelni. Vegetációja középhosszú, szeptember végén érik. A Generosa fajta az aszályt is jól tûri. Magasmûvelésre alkalmas. A belõle készült bor õrzi a szõlõ ízeit, illata szõlõvirágra emlékeztetõ, az Ezerjóhoz hasonlóan finom savú, kellemes ízhatású."

forrás:http://www.regionaplo.hu/
Előzmény: zsebpiszok0510 (2477)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2480
Kiegészítem: lehetséges de nem biztos, a Göcsejinek vállas fürtje van, a te képeden pedig nem olyan a fürt, inkább az ottonelra hasonlít
Előzmény: Törölt nick (2479)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2479
Lehetséges
Előzmény: zsebpiszok0510 (2472)
Tündi29 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 2478



Zalából.....ch.
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2477

A generosával van valami tapasztalatok?

Én nemm tudok róla sok mindent csak hogy hogy az ezerjó és a tramini keresztezése és az ezerjóhoz hasonló bora van,fagy és szárazságtürő.

mamina Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2476

Sziasztok!

Ma már én is találtam olyan összezsugorodott, barna szőlőszemeket, mint amilyen málnaillat képein is látható. Nálunk a tőkék virágzás előtt és fürtképződés után Hattrick-kal voltak lefújva.

A forróság, kevés víz is oka lehet. A föld felszínét szoktam csak "besarazni", de holnap csinálok egy kis árkot mellette, és teleöntöm vízzel.

 

V.M. Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2475

  Kevés tapasztalatom van még a Néróval s mindösszesen 4 tőkém van.

Jobb mint amit előzetesen reméltem tőle, láttad már ehető, előbb érik mint a

Csabagyöngye. Mutatós, finom ropogós, s ami nagyon fontos ellenálló,2-3 permetezéssel már meg van. Erőteljesen növekszik, bőven terem, piacos.

Bort még sem önállóan sem házasitással nem készitettem, most is mind megesszük.

Egy kecskeméti ismerősöm szüretelte együtt Csabagyöngyével, Irsay Olivérrel,

Szőlőskertek Királynőjével s egyéb akkor érő csemegével. Fantasztikusan finom bor

volt.

Mindenképpen kell hozzájuk kiegészítő /sav és cukor is/, de zamatban felülmulhatatlan.

  Javasolom, bátran vágja bele a Nérózásba.

Nekem a nyulakkal szerencsére nincs gondom.

Előzmény: zsebpiszok0510 (2472)
Ferig Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2474
Peronoszpórára gondolok. A kép bal alsó sarkában van egy elszáradt kocsány, az is arra utal. Persze jó lenne ismerni friss levéhajtásokon is előfordult-e, ....védekeztél-e ellene, stb...
Előzmény: málnaillat (2471)
V.M. Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2473

   Nem tudtam eldönteni, hogy a mamina és a málnaillat ugyanazon személy-e.

A jelenség hasonlit szinte megegyezik. Majd esetleg mások is véleményezik.

Én nem betegségnek és nem kártételnek látom, hanem egy szomoru fiziologiai

jelenség /ne ijedj meg nem tűzhalál/, vizhiány, forróság, megszorult forró levegő

hatására lép ez fel.

A fürtön a száradó bogyók kimondottan napégéstől vannak. Ez a fajta azt szereti, ha

a fürtjeit a levelek és kacsok árnyékolják, pl otelló.

 Sok a fürt a tőkén, a fürtök számához mérten csakély a hajtásnövekedés.

Ilyenkor azért a fokozott növényvédelem nem árt /liszharmat és egyéb gombabategségek ellen s viz, víz, víz.

  Lehet, hogy környező növények is sok nedvességet vonnak el a talaj feső részén

s a szőlő gyökérzónájába le sem jut a nedvesség.

  A képek alapján ennyi.

 

  Üdv!

Előzmény: málnaillat (2471)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 2472

TF1!

07.12-én tettem fel 1 képet,amire irtad hogy ottonel muskotály.

Nem az hanem göcseji zamatos.Kaptam 1 könyvet amibe kb 200 szőlőfajta van képpel ebbe találtam meg.(Borszőlőfajták,csemegeszőlő-fajták és alanyok.Szerkesztette:Bényei Ferenc-Lőrincz András).

V.M.!

A néróból bort is készitesz?A biankába szeretenék ültetni 1 pár tőkét,bornak saját fogyasztásra.Jó bora van?

A nyulak ellen hogy védekeztek?Ebbe a szárazságba elkezdték rágni a friss hajtásokat,persze a szomszédét nem mert tiszta perenosz az biztos nem jó izű. 

 

málnaillat Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2471
Talán most.A beteg
Előzmény: málnaillat (2469)
mamina Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2470

Szerencsétlenkedek itt. A meg tudnátok, mégiscsak külön íródik. :)

 

 

íme a kép:

málnaillat Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2469
Talán most a kép is megy.
Előzmény: málnaillat (2468)
málnaillat Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2468
Szevasztok ! A segítségeteket kérem. Ez milyen betegség ?
mamina Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2467

bocs- megtudnátok

A képpel még próbálkozom.

mamina Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2466

Sziasztok!

Tegnap vettem észre, hogy az egyik szőlőtőkén sárgulnak és barna foltosak a levelek. Ma délutánra már le is dobta leveleit. Meg tudnátok mondani milyen betegség ez, és mit tehetek ellene? Előre is köszönöm!

 

Megpróbálok képet is feltenni róla, de eddig még nem csináltam ilyet, lehet nem fog sikerülni.

RAMBO Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2465
A bodza virágja nagyon jó szörpnek, borral fröccsel keverve szuper ebben a melegben.
Előzmény: Jani71 (2464)
Jani71 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2464
Ma is ugyanannyi! :-(
Előzmény: Jani71 (2463)
Jani71 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2463
Napok óta pirosodik a Cardinal. A bodza bogyói nem megérnek, hanem szabályosan ráégnek a fürtkocsányra. Tegnap 39 °C volt árnyékban a max.
RAMBO Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2462
Szép.
Előzmény: Ferig (2457)
V.M. Creative Commons License 2007.07.16 0 0 2461
Már csipegethető a Favorit is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!