Keresés

Részletes keresés

james69 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19420

A nem nagyon ismert fajtákbol a jofela ill haroma  igéretes fajta  én is ültettem 140db  -ot amibe  döntő többségében joganta,jofela,tophit,toptaste a többi elosztva top king,top five ,topfirst, haroma  és juna az utolsó kettöböl nagyobb arányban kellett volna ültettni mások dicsérete alapján meg szerintem fontos figyelembe venni a több célu hasznosítást egy nagyon jó pálinka anyag v kítűnö lekvárt lehet főzni belőle v aszalni  meg azt sem kell elfelejteni hogy a dömping miatt érdemes szét huzni az érési sorrendet az eladás tekintetében aki meg nagyban godolkozik több ha -on annak meg érdemes toppend plusz fajtát  ültettni én is akartam nem  volt king lett belöle azért van nekem is egy másik ültettvényben igaz csak 9 db most fordul termőre.

Előzmény: Mozo66 (19409)
james69 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19419

Ha metszed a fát főleg ami belül van és nagyobb ágakat vágsz le több részletben vágd le ,mert a kihuzáskor a rángatásokkal ha akad nagyobb kárt csinálsz több barackot is leverhetel.

Előzmény: gabben85 (19413)
harogem82 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19418

Tegnap összehútztam a hálót/ mèg annyit hogy ezek a támrendszereben Waviton vannak a Mediabell St Julien,a Tsunami 29c.

Előzmény: diospyros (19411)
harogem82 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19417

Nem ritkítani kell így is.....lehet hogy ősszel kaptam be valamit!

Előzmény: james69 (19407)
diospyros Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19416

sztem már nem lesz olyan fagy,

ami ilyen nagy termést lenullázna.

persze nem ismerem a területet.

de a májusi fagyok talajszinten maradnak.

lehet azt kellene csinálni, hogy lejjebb elvégezni

a normál metszést, ritkítást,

feljebb -2 m felett- nem metszeni

(persze befelé növő, árnyékoló ágakat azért nem hagyni...).

de feljebb is azért (óvatosabban) ritkítani.

ha lesz talajmenti fagy, az nem viszi el a fentebb lévőket, 

a lentieknek meg akkor úgyis kampec.

diospyros Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19415

lehet "még" metszeni, sőt nyáron is (kell/kellene is.)

metszéssel könyebb is a ritkítás ;)

de ha sok van, kézzek is kell.

a ritktítás örök csapdája, hogy a kis barackok miatt többet hagy az ember,

aztán később látja, hogy még kell leszedni...

nem baj ez annyira, talán csak a felesleges energia miatt,

nagyobb barackokat leszórni nem kellemes...

ezért érdemes pontosan megsaccolni, mennyit kell leszedni.

ez főleg gyakorlat, ha az ember min. 4-5 évet ritkított több fát,

akkor kialakul(hat) a best practice.

diospyros Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19414

Jojo: jah, itt a (részbeni?) válasz, ezek szerint tehát (ott) elfagyós?

nálam nem fagyott el pl. tavaly sem, csak mivel késői érésű,

ráaszott a fára a vízhiánytól...

egyszerűen nem leht minden fát öntözni... sok fát lecserélem mandulára.

az öntözés nélkül is elég jól termett, nem hiába még a száraz Kaliforniában is működik,

bár már ott is sokat kivágtak, mert még szárazabb lett az éghajlat,

plus a kutakat kimerítették évtizedek alatt...)

szóval pont ezt akartam elekerülni, hogy egy mandulatermesztő vidék kellős közepén

nekem is mandulám legyen, nem túl izgalmas.

DE.

mivel másoknak már 2 éve nem volt mandulájuk, nekem meg igen,

mégis csak különleges lett. :) ;)

illetve mégsem kerülhetem el a "sorsom", ha valamilyen területet a

"Jóisten is adott növényfajnak teremtette", akkor ott azt kell ültetni, nem kell

erőltetni pl. a vízigényesebb fajokat...

a területem olyan mint az Atacama sivatag. ott is közel az óceán, de nem jut

el az eső a hegyek (Andok, parti hg.) miatt nem jut el oda...

ugyanez, itt is, hiába a nagy vízfelület (Balaton)...

Előzmény: Mozo66 (19409)
gabben85 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19413

Sziasztok!

már kb. kilenc éve foglalkozok hobbi szinten kajszival, de idáig még nem volt példa arra hogy tavasszal ne metszetek, illetve ha nem is volt metszve, utána viszont lefagyott minden. Most azzal taktikáztam, hogy nem metszetek azért, hogy adjak némi esélyt egy kis termésnek fagy esetén. Viszont idáig úgy néz ki, hogy a fagy hagyott belőle rendesen, tehát ritkítanom kellene. Kis barackok esetén lehet még metszeni, azaz a koronát ritkítani, vagy ebben az esetben már hagyjam és ritkítsam kézzel a kis barackokat? Persze tudom, hogy jöhet még fagy, de valami döntést hoznom kell. Köszönöm a válaszokat előre is.

diospyros Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19412

ültettem egyet. igaz egyből nem lehet majd sok következtetést majd levonni,

ha pl. nem lesz jó, nem biztos, h a fajta baja.

de nem is azért ültettem, hogy majd legyen több, mert

az a gond, hogy a területem nagyon száraz, nem való szilvának,

pl. egy penyigei is ártéreken érzi jól magát, ahonnan származik,

na a terület ettől messz van...

még a kajszi is ráaszalódik, ha későbbi fajta. tanulság is,

hogy a július végétől érők öntözés nélkül ott nem termeszthetők, nem érdemes

velük vacakolni, csak olyan jó (lenne) még aug. végén is kajszival "menőzni"

(mint 2019-ben. be voltak f@sva, hogy ez hogyan bírta ki eddig?

mondtam, sehogy, ez most érik :) ;) vagy a korai esetén azt hitték, nem én termeltem,

hanem külföldi. a fejekben még mindig a július 20. körüli érési idő él,

nekik már a július eleji is korainak számít :)

mi a személyes tapasztalat a Jofeláról?

(egy barátomnak van, igaz neki is csak 1, de ő dícséri.)

Előzmény: Bubi504 (19405)
diospyros Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19411

jah, én sem értem sokszor, mi-miért lesz beteg,

mikor a szomszéd fának semmi baja, de olyan ez, mint

az emberorvoslás, ott se tudnak sokszor dolgokat kideríteni.

sokan panaszkodnak, hogy pl. néha/gyakran szúr a szívük,

de a terheléses, vagy 1 napos vizsgálatok sem mutatnak ki semmit.

ok, azért legtöbbször tudom mi a baj, pl. adott fa metszése kimaradt 1 évet,

és jobban moniliás, mert sűrű... (jól is nőtt, mert nem terhelte kajszi...)

de egyszerűen nem jutok el minden fához, és a nem olyan jó fajtákat

-még várok, nincsenek kivágva, átoltva- nem gondozom annyit, de sajnos ezek meg monilia,

stb. mágnesek, hosszú távon ez sem megoldás,

egyik 4 méteres fának le fogom csapni a koronáját, mert túl nagy, száraz ágak vannak,

talán meg lehet menteni, és kis koronát kell majd hagyni, most kezelhetetlen,

de persze a nagy koronán több termés lenne, meg a fagy miatt is jó a magasabb...

nehéz dönteni. pontosabban nálam sztem a fagyot ki kell zárni, és amiatt nem

kellenek magas fák, mert vagy marad lejjebb is, vagy nem, minden pusztul (ld. 2020.)

vannak is aranyos, kompakt fajták, ahol az alany is jó, meg a nemes is úgy nő,

de a mirabolánon kezelhetetlen...

pár kicsire tudok majd ("próbaképp") idén jéghálót tenni, valami maradjon, ha jég lesz...

Előzmény: harogem82 (19406)
diospyros Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19410

Sajnálom.

Jojo miért nem jó? Nem mondom hogy jó, csak érdekes lehet egy vélemény.

Nekem csak 1 ilyen fa van (19-ban jó volt, sok lekvár lett), és azért sem tudom értékelni,

mert az aszály miatt 20, 21-ben ráaszalódott a termés, öntözni kellett volna

(nem pl. monilia, mert minegyik, pl. a penyigei, stb. is így járt pedig rogyásig volt, apró lett,

még ritkítani is kellett volna, de csak a kajszira jutott idő-energia,

és ahogy Kenny írja, nem tudjuk mi a jobb, ha előbb megy el a termés,

mert volt a kajszival csomó munka a nagy termés reményében arra ment az energia,

ritkítás, trágya, lombtrágya tehát pénz is, stb. aztán jött a jég (hol volt az ezüstös oszlatás?),

és 80%-ban megsemmisült, mert egyből el kezdett rohadni,

még a Teldor-Texio sem fogta meg, mint korábban, ill. ami maradt csúnya volt,

nem akartam égetni vele magam, pedig volt finom is, de az aszály miatt főleg a későbbiek

igen ramatyok lettek, szegény embert az ág is húzta... a faágakat meg hiába húzta le a sok kajszi...)

illetve a Kiotokon lett legjobban (mert azért egyes fajtákat nagyon megritkította a fagy tavaly tavasszal) DE azok meg az aszály miatt szálkásak lettek, ilyet sem értem még.

vittem pl. 20 kilót jó ismerősnek, de útközben kigondoltam, hogy "lebeszélem", hogy lekvárt főzzön belőle, ez sikerült is a helyszínen :(

csak a szomszéd főzött vegyes kajsziból, de nem dicsekedett el vele :( mint korábban...

szóval lehet hogy nekem (nekünk) egyelőre van sok kajszink, de nem számolok én sem

vele, úgy veszem, mintha nem is lenne. pedig a fák tudnának akár 1 tonna körül is,

de nem élem bele magam, mert ha mégis meglesz, akkor meg biztos máshol is, aztán lehet

sokat dolgozni (szedés, árulás) 4-500 Ft-ért, bár sztem azért több ft lesz, még ha lesz is sok idén.

ill. 4-500e ft, mi az? egy jó nyomdai munkaprojekten van ennyim (na jó, azért ritkábbak az ilyenek ;) és 1-3 hét alatt lecseng (persze nem is kell végig csak ezt csinálni, lehet párhuzamosan még mást is) szóval nem 1 éves őrület, mint a kajszi, (persze tudjuk, h az sem 365 nap, de mégis 1 év stressz).

és mégis csináljuk, mert voltak pozitív élmények, és ezeket át akarjuk élni újra,

mint 2018. május 30-án, amikor finom Spring blush-t ettünk a fáról ismerős csoporttal, és 

teljesen be voltak f@sva, vagy 2019-ben amikor ötszörös túljelentkezés volt a termésért

(na akkor kellett volna emelni, és nem 400-ért tolni... de hát az ember félt, és nem akartam, hogy a rövid eltarthatósággal ránk rohadjon, ha szívózok az árral... amikor egyes helyeken 200-ért is nyomták, hja, ilyen is volt, mintha nem történt volna meg...

Előzmény: Mozo66 (19403)
Mozo66 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19409

Hallottam még nézegettem is a fajtákat , de úgy is csak tapasztalat útján tudom eldönteni hogy jó vagy nem . Erre példa a Jojo amit még mindig ajánlanak de nálam eddig 1 évben termett a többiben nem ellentétben a többi fajtával amik  minden évben teremtek  ha kevesebbet is .

Szilvából is csinálok egy teljes éréssort 1 hektáron meg barackból is és remélem megszűnik ez a fagyás stressz a jövőben . 

Előzmény: Bubi504 (19405)
Mozo66 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19408

Nem tudom hogy ott voltál e fent szerintem nem . A régi közvetlen a 6 os út mellet van térképen jól látható zongora alakú terület már látszik a sorkiosztas is . 

Előzmény: atifoci (19404)
james69 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19407

Nem lehet hogy simán lefagyott ,mert nálam a tsunaminak semmi baja tavaly nekem a harcot volt kényesebb a moniliára ,de az se volt veszélyesmértékben.Őssz végén odafigyeltem a záró permetezésre az időpontjára .Az éven eddig 3 permetezés volt ugy néz ki a harcot-on se látni moniliára utaló kárósítást nem szeretném elkiabálni ,de eddig probléma mentes minden fagyás tekintetében ha jó lesz a kötődés és nem veri el a jég nyáron meg nem lesz totális aszály akkor ez egy jó év lesz.

Előzmény: harogem82 (19406)
harogem82 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 19406

Tudom nem vigasz de öszinten sajnálom! Nálam a Tsunami nagyon szarul néz ki tiszta moniliás az egész ..nem èrtem mert mellette a Mediabell és semmi baja ès a tamrendszeres is jó...valamit valamikor bekaptam (lehet ősszel) permetszert egyformán kaptak!

Előzmény: Mozo66 (19397)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19405

Jofeláról hallottál már ? https://youtu.be/7U_NX2CD3Lg?t=4443

atifoci Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19404

A régi terület az amit még én is láttam ? Milyen körtéid vannak ?

Mozo66 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19403

Talán nem annyira rossz a helyzet mint tavaly vagy azelőtt volt , nincs értelme kompenzálni . A szilva megvan ... kivéve a jojót , ( na aki azt kinemesítette azt forró szarban kellene megfőzni , nem szabadna forgalmazni ) a körte eddig jónak néz ki remélem be fog kötni ( 120 fa ) a barack kb 100 fán meglesz a termés ezek a kis virágú fajták a többin meg a tetején valamennyi lesz . A mennyiséget majd 2 hét múlva fogom látni . Ezzel el tudok majd piacolni csak nem ezt vártam . Két szar év után vártam egy jót erre most van egy gyenge . 

Amúgy a kajszi sorsa nálunk megpecsételődött rövid időn belül szilva lesz helyette felismertük hogy ezen a területen nem szabad mást telepíteni . 

Az őszibarack egyelőre marad de ha ott is több lesz a betli mint a termés akkor az is megy és lesz 4 ha nagyüzemi szilva de ez már a fiam reszortja lesz . 

Nekem növekedik a barackosom a régi területen a régi fajtákkal  én azzal el leszek nyugdíjas koromra . Azon a területen nem volt most elfagyás pedig 60 cm magasan vannak a virágok a csemetéken . 

Előzmény: atifoci (19401)
Mozo66 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19402

Itt az udvari mérő 0 -t mutatott kint hidegebb volt . 

Előzmény: TK421 (19398)
atifoci Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19401

Nem irigyellek...tudzs vmivel kicsit kompenzálni ? Régen ha jól emlékszem pl hagymáztatok is...

Kenny___ Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19400

Ilyenkor azert elgondolkozom rajta, nekem jobb-e, hogy feb 26 korul elkezdtek nyilni (!!) a japanszilvakon a viragok, es mar akkor total egyertelmu volt, hogy itt (ujfent) semmi nem lesz, vagy a te utolagos szivasod. Valoszinuleg nekem, mert egyaltalan nincsenek illuzioim (egyebknet valahogy, nem tudom hogy, egy fan jocskan kotodott, es maradt is gyumikezdemeny).

Veszpremi Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19399

Szomorúan olvasom. Sajnos az ilyen szituációkat a helyi hatások hozzák létre, megmondhatatlan előre a lehűlés mértéke. Nagy kár a sok munkáért, és ez most már évek óta ismétlődik.

Itt mi ugye 300 méteren vagyunk, mindent megúsztunk, mindössze a kötődés a kérdés a sok hideg/hűvös nap miatt. Sok napja tegnap volt egy normális hőmérsékletű nap.

TK421 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19398

hány fok mínusz volt?

Mozo66 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19397

Nálam sajnos nem jó a helyzet , szinte megismétlődött a tavaly húsvéti szituáció , persze kicsit lágyabban de ismét jelentős fagykár lett . 

Csütörtök éjszaka kiderült az ég és becsúszott a hideg a két oldalról . A kajszi teljesen oda , pár sor maradt meg ami a legmagasabban van de a jelentős fajták Bergeval Kioto stb . Teljesen lefagytak . Ami még rosszabb , hogy az őszibarack is jelentősen elfagyott . Kb 2 méterig minden felette maradt a legtetején meg úgy néz ki , hogy talán jó lesz . A szilván is van némi fagyás , de azon annyi a virág , hogy az még lehet jó . 

Az őszin most olyan 30 % maradékot saccolok remélem tényleg marad ennyi .

Ez tipikus kiülepedő fagyás volt ez ellen a fűtéssel jól tudtunk volna védekezni de az előző napok is 3 fok felett voltak ekkorra is pluszt jelzett mindenki nem gondoltuk , hogy ez lesz . A fűtéssel biztos lejjebb tudtuk volna hozni az elfagyás magasságát mert 2,5 méter felett már az őszibarack bírta    a kajszi ott is elfagyott . Sajnos benéztük rendesen , a derült ég bekevert . 

harogem82 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 19396

Itt is ez volt 2019 augusztusában!

Előzmény: Bubi504 (19395)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 19395

Egy termelő ismerősömnél pár éve akkora jég volt, hogy a fél ültetvényt (pár évesen) tövig vissza kellett vágni. A faluban a műanyag redőnyöket is betörte a jég...

Előzmény: diospyros (19392)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 19394

Kíváncsi vagyok honnan szedik ezeket az árakat (alma, körte) mert pl itt meg lehet nézni grafikonon is, 12 hónapra visszamenőleg is : https://piaconline.hu/arak/

Pont nem csökkent egyik se. 

Előzmény: diospyros (19387)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 19393

Jaj, de 'bírom' az ilyeneket .. "2021-ben a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada három extrém időjárású napon keletkezett. Összehasonlításképpen: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. "

"Csak" azt felejtették ki, hogy melyik évben hány (és mekkora kiterjedésű) jégeső volt egyáltalán. Enélkül hogy lehet értékelni bármilyen megtérülést ? Ja, értem... 

Előzmény: diospyros (19391)
diospyros Creative Commons License 2022.04.21 0 0 19392

...tavaly biztos nem, elverte a jég a kajszit.

tudom, "csak" kisebb méretű lesz a jégkármérséklő hatására,

ha épp akkor és a közelben működik, de ez tavaly nem jött össze...

Előzmény: diospyros (19391)
diospyros Creative Commons License 2022.04.21 0 0 19391

és mintha erre reflektálnának: 

Jégeső és szélvihar jöhet pénteken

https://www.pecsma.hu/hirzona/kozeleg-a-nagy-zuhe-jegeso-es-szelvihar-johet-penteken/

ill. tegnapi cikk:

Ezüst-jodidot küldenek a felhőkbe

https://www.origo.hu/gazdasag/20220420-ezustjodid-jegkar-mersekles-nak.html

A JÉGKÁRMÉRSÉKLŐ RENDSZER 2022. ÁPRILIS 15-ÉN MEGKEZDETT

RIASZTÁSI IDŐSZAKA 2022. SZEPTEMBER 30-IG TART.

....nem tudom mennyire lesz hatékony...

Előzmény: gáborke (19390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!