Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A nem nagyon ismert fajtákbol a jofela ill haroma igéretes fajta én is ültettem 140db -ot amibe döntő többségében joganta,jofela,tophit,toptaste a többi elosztva top king,top five ,topfirst, haroma és juna az utolsó kettöböl nagyobb arányban kellett volna ültettni mások dicsérete alapján meg szerintem fontos figyelembe venni a több célu hasznosítást egy nagyon jó pálinka anyag v kítűnö lekvárt lehet főzni belőle v aszalni meg azt sem kell elfelejteni hogy a dömping miatt érdemes szét huzni az érési sorrendet az eladás tekintetében aki meg nagyban godolkozik több ha -on annak meg érdemes toppend plusz fajtát ültettni én is akartam nem volt king lett belöle azért van nekem is egy másik ültettvényben igaz csak 9 db most fordul termőre.
Ha metszed a fát főleg ami belül van és nagyobb ágakat vágsz le több részletben vágd le ,mert a kihuzáskor a rángatásokkal ha akad nagyobb kárt csinálsz több barackot is leverhetel.
már kb. kilenc éve foglalkozok hobbi szinten kajszival, de idáig még nem volt példa arra hogy tavasszal ne metszetek, illetve ha nem is volt metszve, utána viszont lefagyott minden. Most azzal taktikáztam, hogy nem metszetek azért, hogy adjak némi esélyt egy kis termésnek fagy esetén. Viszont idáig úgy néz ki, hogy a fagy hagyott belőle rendesen, tehát ritkítanom kellene. Kis barackok esetén lehet még metszeni, azaz a koronát ritkítani, vagy ebben az esetben már hagyjam és ritkítsam kézzel a kis barackokat? Persze tudom, hogy jöhet még fagy, de valami döntést hoznom kell. Köszönöm a válaszokat előre is.
Jojo miért nem jó? Nem mondom hogy jó, csak érdekes lehet egy vélemény.
Nekem csak 1 ilyen fa van (19-ban jó volt, sok lekvár lett), és azért sem tudom értékelni,
mert az aszály miatt 20, 21-ben ráaszalódott a termés, öntözni kellett volna
(nem pl. monilia, mert minegyik, pl. a penyigei, stb. is így járt pedig rogyásig volt, apró lett,
még ritkítani is kellett volna, de csak a kajszira jutott idő-energia,
és ahogy Kenny írja, nem tudjuk mi a jobb, ha előbb megy el a termés,
mert volt a kajszival csomó munka a nagy termés reményében arra ment az energia,
ritkítás, trágya, lombtrágya tehát pénz is, stb. aztán jött a jég (hol volt az ezüstös oszlatás?),
és 80%-ban megsemmisült, mert egyből el kezdett rohadni,
még a Teldor-Texio sem fogta meg, mint korábban, ill. ami maradt csúnya volt,
nem akartam égetni vele magam, pedig volt finom is, de az aszály miatt főleg a későbbiek
igen ramatyok lettek, szegény embert az ág is húzta... a faágakat meg hiába húzta le a sok kajszi...)
illetve a Kiotokon lett legjobban (mert azért egyes fajtákat nagyon megritkította a fagy tavaly tavasszal) DE azok meg az aszály miatt szálkásak lettek, ilyet sem értem még.
vittem pl. 20 kilót jó ismerősnek, de útközben kigondoltam, hogy "lebeszélem", hogy lekvárt főzzön belőle, ez sikerült is a helyszínen :(
csak a szomszéd főzött vegyes kajsziból, de nem dicsekedett el vele :( mint korábban...
szóval lehet hogy nekem (nekünk) egyelőre van sok kajszink, de nem számolok én sem
vele, úgy veszem, mintha nem is lenne. pedig a fák tudnának akár 1 tonna körül is,
de nem élem bele magam, mert ha mégis meglesz, akkor meg biztos máshol is, aztán lehet
sokat dolgozni (szedés, árulás) 4-500 Ft-ért, bár sztem azért több ft lesz, még ha lesz is sok idén.
ill. 4-500e ft, mi az? egy jó nyomdai munkaprojekten van ennyim (na jó, azért ritkábbak az ilyenek ;) és 1-3 hét alatt lecseng (persze nem is kell végig csak ezt csinálni, lehet párhuzamosan még mást is) szóval nem 1 éves őrület, mint a kajszi, (persze tudjuk, h az sem 365 nap, de mégis 1 év stressz).
és mégis csináljuk, mert voltak pozitív élmények, és ezeket át akarjuk élni újra,
mint 2018. május 30-án, amikor finom Spring blush-t ettünk a fáról ismerős csoporttal, és
teljesen be voltak f@sva, vagy 2019-ben amikor ötszörös túljelentkezés volt a termésért
(na akkor kellett volna emelni, és nem 400-ért tolni... de hát az ember félt, és nem akartam, hogy a rövid eltarthatósággal ránk rohadjon, ha szívózok az árral... amikor egyes helyeken 200-ért is nyomták, hja, ilyen is volt, mintha nem történt volna meg...
Hallottam még nézegettem is a fajtákat , de úgy is csak tapasztalat útján tudom eldönteni hogy jó vagy nem . Erre példa a Jojo amit még mindig ajánlanak de nálam eddig 1 évben termett a többiben nem ellentétben a többi fajtával amik minden évben teremtek ha kevesebbet is .
Szilvából is csinálok egy teljes éréssort 1 hektáron meg barackból is és remélem megszűnik ez a fagyás stressz a jövőben .
Nem tudom hogy ott voltál e fent szerintem nem . A régi közvetlen a 6 os út mellet van térképen jól látható zongora alakú terület már látszik a sorkiosztas is .
Nem lehet hogy simán lefagyott ,mert nálam a tsunaminak semmi baja tavaly nekem a harcot volt kényesebb a moniliára ,de az se volt veszélyesmértékben.Őssz végén odafigyeltem a záró permetezésre az időpontjára .Az éven eddig 3 permetezés volt ugy néz ki a harcot-on se látni moniliára utaló kárósítást nem szeretném elkiabálni ,de eddig probléma mentes minden fagyás tekintetében ha jó lesz a kötődés és nem veri el a jég nyáron meg nem lesz totális aszály akkor ez egy jó év lesz.
Tudom nem vigasz de öszinten sajnálom! Nálam a Tsunami nagyon szarul néz ki tiszta moniliás az egész ..nem èrtem mert mellette a Mediabell és semmi baja ès a tamrendszeres is jó...valamit valamikor bekaptam (lehet ősszel) permetszert egyformán kaptak!
Talán nem annyira rossz a helyzet mint tavaly vagy azelőtt volt , nincs értelme kompenzálni . A szilva megvan ... kivéve a jojót , ( na aki azt kinemesítette azt forró szarban kellene megfőzni , nem szabadna forgalmazni ) a körte eddig jónak néz ki remélem be fog kötni ( 120 fa ) a barack kb 100 fán meglesz a termés ezek a kis virágú fajták a többin meg a tetején valamennyi lesz . A mennyiséget majd 2 hét múlva fogom látni . Ezzel el tudok majd piacolni csak nem ezt vártam . Két szar év után vártam egy jót erre most van egy gyenge .
Amúgy a kajszi sorsa nálunk megpecsételődött rövid időn belül szilva lesz helyette felismertük hogy ezen a területen nem szabad mást telepíteni .
Az őszibarack egyelőre marad de ha ott is több lesz a betli mint a termés akkor az is megy és lesz 4 ha nagyüzemi szilva de ez már a fiam reszortja lesz .
Nekem növekedik a barackosom a régi területen a régi fajtákkal én azzal el leszek nyugdíjas koromra . Azon a területen nem volt most elfagyás pedig 60 cm magasan vannak a virágok a csemetéken .
Ilyenkor azert elgondolkozom rajta, nekem jobb-e, hogy feb 26 korul elkezdtek nyilni (!!) a japanszilvakon a viragok, es mar akkor total egyertelmu volt, hogy itt (ujfent) semmi nem lesz, vagy a te utolagos szivasod. Valoszinuleg nekem, mert egyaltalan nincsenek illuzioim (egyebknet valahogy, nem tudom hogy, egy fan jocskan kotodott, es maradt is gyumikezdemeny).
Szomorúan olvasom. Sajnos az ilyen szituációkat a helyi hatások hozzák létre, megmondhatatlan előre a lehűlés mértéke. Nagy kár a sok munkáért, és ez most már évek óta ismétlődik.
Itt mi ugye 300 méteren vagyunk, mindent megúsztunk, mindössze a kötődés a kérdés a sok hideg/hűvös nap miatt. Sok napja tegnap volt egy normális hőmérsékletű nap.
Nálam sajnos nem jó a helyzet , szinte megismétlődött a tavaly húsvéti szituáció , persze kicsit lágyabban de ismét jelentős fagykár lett .
Csütörtök éjszaka kiderült az ég és becsúszott a hideg a két oldalról . A kajszi teljesen oda , pár sor maradt meg ami a legmagasabban van de a jelentős fajták Bergeval Kioto stb . Teljesen lefagytak . Ami még rosszabb , hogy az őszibarack is jelentősen elfagyott . Kb 2 méterig minden felette maradt a legtetején meg úgy néz ki , hogy talán jó lesz . A szilván is van némi fagyás , de azon annyi a virág , hogy az még lehet jó .
Az őszin most olyan 30 % maradékot saccolok remélem tényleg marad ennyi .
Ez tipikus kiülepedő fagyás volt ez ellen a fűtéssel jól tudtunk volna védekezni de az előző napok is 3 fok felett voltak ekkorra is pluszt jelzett mindenki nem gondoltuk , hogy ez lesz . A fűtéssel biztos lejjebb tudtuk volna hozni az elfagyás magasságát mert 2,5 méter felett már az őszibarack bírta a kajszi ott is elfagyott . Sajnos benéztük rendesen , a derült ég bekevert .
Egy termelő ismerősömnél pár éve akkora jég volt, hogy a fél ültetvényt (pár évesen) tövig vissza kellett vágni. A faluban a műanyag redőnyöket is betörte a jég...
Kíváncsi vagyok honnan szedik ezeket az árakat (alma, körte) mert pl itt meg lehet nézni grafikonon is, 12 hónapra visszamenőleg is : https://piaconline.hu/arak/
Jaj, de 'bírom' az ilyeneket .. "2021-ben a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada három extrém időjárású napon keletkezett. Összehasonlításképpen: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. "
"Csak" azt felejtették ki, hogy melyik évben hány (és mekkora kiterjedésű) jégeső volt egyáltalán. Enélkül hogy lehet értékelni bármilyen megtérülést ? Ja, értem...