Sokunk gyermekkorát idézik ezek a képek, melyeket sokan szívesen nézegetünk: milyen is volt akkor a vasút, amikor még komoly teherforgalom volt, a járműpark a jelenleginél sokkal színesebb és nagyobb darabszámú volt. Az Interneten - és a fórumokban is - szinte vadászni kell ezekre a képekre, ez a fórum az ilyan képek gyűjtóhelye lehet.
Kicsit megkutattam, a második fotó szinte kizárásos alapon Pincehely kijáratnál készült, az egyetlen Pécs felé jobbos ívben lévő Kapos-híd miatt.
Az első szerintem pedig Keszőhidegkút-Gyönk kijáraton.
A háttérben húzódó dombok - főleg a jobb szélső lanka és a tőle balra látható "betüremkedés" ad támpontot - ezt valószínűsíti leginkább. A "lanka" aljában álló őrház persze már felfedezhetetlen a Google Földön.
Mindazonáltal csodálatos és különleges élmény ezt a vonalat így látni és nagyon örülök neki.
Ma reggel utaztam arra, Szakály-Hőgyész és Keszőhidegkút-Gyönk között láttam egy hasonló átjárót (amennyire egy piszkos ablakú IC kocsiból ez lehetséges), de egy bozótos veszi körül az egészet. Vezérállásról talán jobban észrevehető.
Az biztos...Ha csak azt is át nem építették. Nálunk is ment egy falutól keletre egy pont ilyen fajt, de leszerelték, már a 70-es évek végén aztán most hol van, az passz...
Még középsulisként emlékszem azokra a régi térközjelzőkre, 79-ben még meg voltak, hogy mikor épült át, azt a csak a fene tudja...Csak a Bartók Béla úti felüljáró nem látszik.....
Az igazi az lenne ha a szelvényszámot valami módon ki lehetne nagyítani, nekem nem sikerült, de talán neked...)))
Nagy segítség hogy délelőtt.....Az ziher, hogy a Simontornya-Dombóvár közötti rész, talán a vonat valamelyik reggeli gyors lehet, mert a Nohab mögött nem látszik a pakli...De lehet tévedek. Azt látni, hogy Bh kocsik, amik akkoriban arra eleget jártak a távolsági személyekben, de a gyorsokban is. Lefelé mész, és jobboldalt látszik a Kapos völgy jellegzetes ártéri növényzete a fűzfás-szittyós mező...Jó lenne jobban ismerni a vonalat, mert az alsó képen az az áteresz nagyon jellegzetes. Sőt a hegyek formája is, mintha Szakály környéke lenne, de Gyönknél is....Ha arra uttazok, hát igen csak melesem, bár az étereszt azóta belephette a szittyó...
Tessék... 40-es vonal, 1972 április. A vonat Pécs felé halad egy délelőttön. A képeket (gyerekkori opuszaim) röviddel egymás után készítettem, de nem emlékszem rá, hogy hol, melyik vonalszakaszon. Ha valami tipped lenne rá, örömmel venném. Üdv
A vonat éppen Fc felé indul a térközjelzőtől, a Hamzsabégi út ezen része ma tele van mindenfélével, a rálátás akkor még (1967 nov.) megvolt. A háttérben látható nagyobb épületek a Fehérvári út magasságában vannak.