Holnap keszul ket torta. Ma a lapokat sutöttem meg a doboshoz, szigoruan egyenkent, elkeszult a kremje is. Kesz a sarlott-hoz a tekercs piskotåbol, es megsutöttem egy glutenmentes piskotakorongot. Holnap az epertortåt töltöm es diszitem, meg a d9obost. Dokumentålom, ahogy igertem:)
Egy kerek piskota tortalap, kb 40-50dkg sårgadinnye, 7dl habtejszin, 2ek zselatin, kb 2dl vizben feloldva, izles szerint cukor, keves szegfuszeg, fahej, egy egesz lime, kb 3dl joghurt./natur/ disziteshez citromfu level
a krem elkeszitese:
A megtisztitott dinnyehusbol kivåjunk nehåny gömböt, amivel majd a torta tetejet diszitjuk. A többi dinnyet egy edenybe tesszuk, adunk hozzå izles szerint cukrot, nehany szegfuszeget, keves egesz fahejdarabot, es annyi vizzel öntjuk fel, ami eppen csak ellepi. Feltesszuk föni, es a forråstol szåmitva kb 8 percet fözzuk lassu tuzön. Ha megfött, kiszedjuk a fahejat es a szegfuszeget, es hagyjuk kihulni. Ha hiseg, mixerrel teljesen pepesre turmixoljuk. Közben 4dl tejszint kemeny habbå verunk, felidöben hozzåadunk kb 1dl feloldott de mår nem meleg zselatint, majd ha jo kemeny a hab, a joghurtban elkeverjuk a maradek feloldott zselatint, elkeverjuk vele a turmixolt dinnyet, majd lazån a tejszinhez keverjuk. En ilyenkor hagyom ugy 10 percet "huzni" a kremet a zselatinnal, majd a 3 reszre vagott tortalapokat megtoltom a kremmel. A torta tetejere is ez a krem kerul, vagy zöld szinu kis lime levevel megbolonditott gyumölcskocsonya. felverem a maradek tejszint is habbå, es azzal bevomom az oldalåt, tetejere diszitest nyomok habzsåk, es csillagcsö segitsegevel. A tortåt tetszes szerint diszitem dinnyevel, limevel, vagy ami eppen eszembe jut. Fontos, hogy ha nem azonnal tålaljuk, akkor a dinnyegömböcskeket mårtsuk folyekony zselatinba, igy nem töpped meg. Egyebkent ez minden gyumölcsdekoråcionål hasznos, mert sem megfonnyadni, sem bebarnulni nem engedi a gyumölcsöket. A fent leirt krem akårmilyen intenzivebb izu gyumölccsel is keszulhet. En szoktam eperrel, målnåval, söt öszibarackkal is.
A pudingport kitűnően lehet ám egyszerű kukorica- vagy burgonyakeményítővel helyettesíteni, meg a szükséges ízesítővel. Nézd meg az összetételét egyszer, én meglepődtem. :) A vaníliáshoz vaníliarudat, a kakaóshoz kakaóport, a csokishoz meg jó minőségű apróra vagdalt csokit érdemes tenni. A puncsoshoz rumot - szerintem ha azzal forralod a tejet, elpárolog főzés közben az alkoholtartalma. A színezése lehet még kérdéses, ehhez a legegyszerűbb gyümölcs levét használni szerintem. Vaníliakivonatot is egyszerűen lehet házilag készíteni, kristálycukorral együtt megőrlöd, és kész (én kávédarálóban csinálom). A másik az alkoholos kivonat, de azt hiszem, az igen drága mulatság lenne Felétek. (Egyébként ezek a trükkök a Konyha-trükkök topikban megtalálhatóak.)
Probåld csak meg punccsal is.)) Fantasztikus lesz. Az öcsem egy honapja jårt itt, es kertem, pudingport hozzon. Repcsivel jött:) Nem is neztek meg a hatåron:DDD
Azt hiszem a forditas szerencsetlenul sikerult - az a glazur. . .az nem glazur.
A Meringue Powder-bol keszul a Royal Icing - es amikor abbol keszulnak a viragok, sormintak :)) akkor lehet tovabb eltartani. Kellemes habcsok ize van - a gyerekeim felfedeztek :))
Holnap egy dobostortåt kell csinålnom, egy eper sarlottot, es egy epertortåt. Midsommar lesz, itt nagy unnep, es az epertorta elmaradhatatlan. Holnap sutöm, töltöm, es szombaton diszitem.Majd lesznek kepek. Tegyek fel a munkafolyamatrol is?
Szoval a csokiszalag. Nagyon egyszeru. Keszitsd el betöltve, es kivul is kremmel bevonva a tortåt, aminek a tetejet is elkeszited, csak a szelet nem dekorålod. Melegitsd fel a csokolådet vizgöz felett a szokott modon, de ne bevonocsokit hasznålj, mert az nagyon kicsi hön olvad, es a kesz tortåd mår a kezmelegtöl is azonnal kornyadozni fog. Merd meg lehetöleg pontosan a kesz tortåd magassågåt. /en itt hibåztam, mert csak szemre mereteztem, igy tulert a torta peremen/ Vågj ki sutöpapirbol egy ugyanolyan szeles, de kicsit hosszabb csikot, mint a tortåd körmerete. A torta magassåga adja meg a papir szukseges szelesseget. Ha nagyon kulönlegeset akarsz alkotni, akkor fehercsokit olvassz elöször, tedd kis papirtölcserbe, aminek a vege csak icipicit van kivågva, majd a sutöpapircsikodra rajzolj formåkat. Akår ha szulinap, az unnepelt neve is lehet. hagyd ezt a csokit egeszen kihulni, majd az egesz papircsikra simitsd rå a fekete csokit. Ha feherrel cifråzod, akkor sokat nem szabad simogatni rajta a feketet, mert elolvasztja a feheret, es elmosodik a minta! Hagyd kicsit megszilårdulni a papiron a csokit, majd amikor mår nem folyik, de meg arånylag hajlos,-formålhato, fogd körbe vele a tortåt. Egy ollo segitsegevel vågd le a felesleget, es hagyd tekljesen megszilårdulni a csokit. En beszoktam a hutöbe tenni, es kb fel oråt rå sem nezek. ha megszilårdult, akkor ovatosan huzd le rola a sutöpapirt. Es kesz is.) Egyebkent csudaszep csokileveleket is lehet csinålni, ha az olvasztott csokival pl rozsalevelet vekonyan bekensz, majd hagyod kihulni, es lehuzod a levelet. Itt sem ajånlom a bevonocsokit, mert nekem egyszer egy szulnapi tortån a gyertya höjetöl is szetolvadt! A jo minösegu sima /pl Tibi/ etcsoki, szuperul birja.)
Megpróbáltam feláldozni magam a köz érdekében, megkerestem a Reform Cukrász Kft-t de kiderült, hogy a Kiskorona utcában nincs bolt. A honlapról kiderül, hogy viszonteladóknál lehet kapni a sütiket. Majd próbálkozom! ribizli
Glazúr / Royal Icing Hófehér, gyorsan száradó anyag, melyből virágot, levelet, figurát, csipkét, stb. készíthetünk. Száradás után fénytől védve, száraz helyen tároljuk a kész díszeket. Színezésre lehetőleg paszta állagú vagy tömény festékoldatot használjunk! Kerüljük az erős színeket!
1. Meringue porral
500 gr cukorliszt 30 gr meringue por 8 cl langyos víz 5 ml ecet
2. Tojás fehérjével
500 - 600 gr cukorliszt 3 tojás fehérje 5 ml ecet, vagy kevés citromsav
A cukor felét a többi anyaggal elkeverjük, majd a maradék cukrot hozzáadva, habosra keverjük.
Puhább állaghoz több vizet, keményebbhez plusz cukrot adhatunk. Gyorsan szárad, ezért használat közben, nedves ruhával takarjuk le!
Hetfon fogom tanulni a Royal Icing-ot :)) Lehet belole is csinalni sok-sok szepet!
A legegyszerubb - mar kiprobaltam:
Royal Icing
This smooth, hard-drying icing is perfect for making decorations that last. It is also useful as a "cement" to fasten decorations together. Royal icing is edible, but not recommended for icing cakes.
Ingredients:
3 Tablespoons Wilton Meringue Powder 1 lb. (4 cups) confectioners' sugar (about 1lb.) 6 Tablespoons warm water* Beat all ingredients until icing forms peaks (7-10 minutes at low speed with a heavy-duty mixer, 10-12 minutes at high speed with a hand-held mixer). Recipe makes 3 cups.
NOTE: Keep all utensils completely grease-free for proper icing consistency.
* For stiffer icing, use 1 tablespoon less water.
**When using large countertop mixer or for stiffer icing, use 1 tablespoon less water.
Szia! A tojásfehérjét pocukorral itt is használják, cukormáznak hívják. Viszont ez a kukoricakeményítő jó ötletnek tűnik, nekem mindig egy kicsit híg lesz, így szétterül.
Vanessa! Mindig valami szupert mutatsz! Hogy kell csinálni a csokiszalagot?
Szuper téma. Eddig elég ritkán sütöttem, de nagy kedvet csináltatok hozzá. Köszi receptekért és a jótanácsokért.
Egy távolabbi szomszédasszony a helyi szupermarketben ( én is USAban élek) diszitőcukrász. Sokszor hoz partikra szép tortákat, de amiket itt láttam, tőletek, sokkal gyönyörübbek! És abban is biztos vagyok, hogy sokkal jobb izüek.
Nem tudom, hogy amit az USAban royal icing-nak neveznek, müködik-e diszitőkrémként.
Tojásfehérje sok porcukorral keményre felverve. Az itteni porcukorban eleve van egy pici kukoricakeményitő, ha a tieitekben nincs, lehet hozzátenni. Szinezni is lehet.
nem lesz csuf:) Ha valamiben tudok segiteni, csak båtran szolj:)Van msn-em, esetleg meg is mutatom szivesen, ha valahol elakadnål. Egyebkent csokival is meses dolgokat tudsz kreålni. Pl csokiszalag a torta szelere.
Ez egy egyszeru kerek torta, es egy lapos piskotåbol "håzikok" Egyebkent a sved kiråly szulinapi tortåja is hasonlo volt, s mivel nålunk /sajåt bevallåsa szerint/ a kisfiam a csalåd kirålya, igy Ö is ilyet kert:) Megjegyzem.,.. ha a ferjem tekintem, akkor tenyleg a gyerek a kiråly, mert Ö aztån vegletekig kenyezteti:)
Remelem, mindenkeppen:) Pl a csokolåde technika nagyon kellene, es a karamellben sem vagyok otthon. Majd jol megosztom veletek az ott tanultakat:) Nyaranta mikor megyek haza, összehozunk valahol egy torta-kurzust:D