Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.24 0 0 480
Bocs Fuly!

Igen, olvastam. DE szerintem nem KIMENNI akart, hanem a kórházzal szemben, a kórházhoz tartozóan, csak egy külön épületben.
Látod, ez megint a determináltság. Ki mit olvas ki a sorokból.
Ennyi.
Engem a könyv a saját elképzeléseimben erősített, a saját igazamra kaptam benne választ, de valószínűleg Ti ugyanezt gondoljátok.

Piglet

Előzmény: Fuly (479)
Fuly Creative Commons License 1999.11.24 0 0 479
Bocs, Piglet.

Bálint doki is ki akart menni a kórházból, hogy születásházat csináljon. A kórházzal szemben lett volna. Nem kapta meg az engedélyt.
Ennyi.

Fuly

Előzmény: Törölt nick (477)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.24 0 0 478
KEdves medvebacsi!

Egyet kihagytam. Az én szemszögemből az otthonszülés pártiak nem mondtak érveket. De erről teljesen felesleges vitát nyitni.
Pontosan emiatt írtam, hogy az ember előzetes véleménye determinálja a véglegest.

Piglet

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.24 0 0 477
Kedves medvebacsi!

Azt hiszem nyugodtan válaszolhatok itt is a kérdésedre. Egyrészről alap helyzetben kórház párti vagyok. Ez azért determinalja az embert valamilyen szinten. Ugyanúgy, ahogyan a másik oldalt is a saját velemenye. Ezt úgy gondolom jobb elismerni.
Azért alakult ki ez a véleményem mert abszolút egyetértek Bálint dokival, amikor azt mondja, hogy nem az otthonszülést kell meghonosítani, hanem olyan körülményeket kell teremteni, amelyekben a szülő nő otthonosabban, oldottabban érezheti magát. Én továbbra is fontosnak tartom a biztonságot, és ezt szerintem inkább egy kórházban lehet megtalálni. Szükséges a megfelelő légkör, de pontosan a komplikációk miatt, még ha ennek a százalékos aránya csekély is, a legjobb hely a kórház. Nem 20 percre, nem 10 percre, hanem rögtön. Azt gondolom meg lehetne teremteni a megfelelő körülményeket erre. A másik, hogy szerintem a baba szempontjából is jobb, ha egy pár napig megfigyelik. Egyátalában nem tartom a fenti okokból jó helynek szülésre pl. egy panellakás nagyszobáját.
Egyátalában nem olyan a gyermek-háziorvosi rendszer és ellátási lehetőség, hogy ezt a feladatot fel tudja vállalni. Én úgy érzem, hogy felelősséggel tartozom a gyermekem felé, és ehhez a legjobb körülményeket itt találom meg. Én ettől érzem magamat biztonságban, és nyugodtan.
Az megint egy másik kérdés, hogy sok kórház nem felel meg sok feltételnek a Ti szemszögetekből, de valakinek viszont ez pont úgy jó ahogyan van. A személyzet modorán - csecsemősnővér, szülésznő - nem lehet változtatni. Vagy előzetesen tájékozódik az ember erről is, és belenyugszik ha nagyon ragaszkodik az orvosához, vagy nem, és akkor keres egy másik kórházat. Én a 18. héten váltottam, megérte. Az orvosom volt az egyetlen, ami odakötött, de sajnos az összes többi hátrány mellett ez kevésnek bizonyult. Szerencsére találtam egy olyan dokit, aki pótolni tudta, olyannyira, hogy a másodikat már nála kezdtem, és ott is fogom megszülni.
Elég sok mindent elolvastam, meghallgattam az otthonszüléssel kapcsolatban. Számomra ez a továbbiakban sem járható út.
Továbbra is úgy gondolom, hogy nem az otthonszülést kellene forszírozni, hanem a lehetőséget a kulturált, barátságos, otthonos légkör megteremtésére a kórházakban. Pl. olyan módon, hogy területi felosztásban lehetőséget adni minimum egy-egy kórháznak az ilyen rendszerű szülőszobák létrehozásának, a szülés utáni napokra pl. családi szobák létrehozásával. Ha valaki ezt a formát keresi, akkor itt megtalálhatja. Ugyanakkor az újszülött és a mama biztonsága szempontjából is tökéletes helyen lennének.

Bocs a hosszúságért. Remélem nem keltek nagy hullámokat.
Piglet

Előzmény: medvebacsi (475)
berku Creative Commons License 1999.11.24 0 0 476
Ez Németországban is így van. Mármint nem "természetes", hanem átlagos szülésnél is. Az első napokban egyáltalán nem fürdették a babát, hanem nedves vattával tisztították a szükséges területeket (popsiját). Most pedig - épp most mesélte a húgom döbbenten - 4 naponta fürdetik a 23 napos babát, védőnői javaslatra.
Előzmény: Skorpió (474)
medvebacsi Creative Commons License 1999.11.24 0 0 475

Csatlakoznek piglet felhivasahoz az ajanlott olvasmannyal kapcsolatban:
Farkas Éva: A születés újjászületése
Valoban targyilagos, es szinte mindenkit megszolaltat aki ma magyarorszagon tesz vagy tehet valamit a korulmenyek javitasaert.
Nagyon tanulsagos olvasmany. Sajnos a nyilatkozo orvosok sok esetben az itt is oly sokat alkalmazott mumus emlegetest hasznaljak ervek mellett/helyett.

"MAgyarországon a jelenlegi körülmények között nincs igazán létjogosultsága az otthonszülésnek."
piglet kivancsi lennek mik alapjan jutottal erre a kovetkeztetesre. Johet maganban is, hogy ne keltsunk foloslegesen nagy hullamokat.

medvebacsi

Előzmény: Törölt nick (456)
Skorpió Creative Commons License 1999.11.24 0 0 474
Kedves Fuly !

Mas. Azt hiszem ti irtatok, hogy szüles utan napokig nem fürdettetek meg az ujszülöttet a maz miatt. Skorpione kerdezteti, hogy akkor ezek szerint addig nem lett megfurdetve a baba? Es ez nem okozott gondot ?

Fuly Creative Commons License 1999.11.23 0 0 473
Szó nincs arról, hogy egymás elől 'lenyúlnák' a szüléseket a műszakok.
Csak a doki haza akar menni a műszak végén, és ezért elintézi a saját szüléseit a saját műszakjában. (Így biztos nem marad az ügyeletesre sem...)

Azt a válasz, hogy a 'az orvos is ember', meg 'neki is van családja' stb. azért nem fogadom el, mert tudhatta, milyen szakmát választ. Ha nem akar állandóan ugrani, ne vállaljon (annyi) saját beteget.

Különben Szomiék sem tudták, hogy 'ügyeletes szülést' csinálnak velük. Csak az időzítésből és a személyzet (szülésznő) megjegyzéseiből derült ki.

Más:
Afrika: ha a törzsi állapotokat gondolod, az mindentől messze van, elsősorban az általános fizikai és higiéniás körülmények tekintetében. A terhességek 0,5%-a halállal végződik, a szülés körüli anyai és magzati halálozás legfőbb oka az alultápláltságnól fakadó testi fejletlenség. Az anya nem megfelelő méretei téraránytalanságot okoznak, ami császármetszés hiányában többnyire a nő halálával végződik.
Az itteni otthonyszüléshez leginkább hasonlítható gyakorlat az USA világtól távoli részein, hozzánk hasonló fizikai és higiénés körülmények közt, de kórháztól igen távol élőknél van. A statisztikáik jobbak, mint a mgyar kórházi átlag :(

Távolság:
A 20 perc úgy értendő, hogy az arra alkalmas (szállító) autó a ház előtt áll, és 20 percen belül beér az intézménybe, ahova előre szóltak, hogy eset jön.
Tapasztalat szerint a csapat felállása házon belül is 10-15 percet igénybe vesz, de nem ritka a 20-30 perces várakozás sem. Aki 1,5 perces startot akar tudni a háta mögöttt, az menjen klinikára, ők tényleg tudnak ennyit is. Más kérdés, hogy ezért mit kell odaadni.

Fuly

Előzmény: Skorpió (472)
Skorpió Creative Commons License 1999.11.23 0 0 472
Na de igy egeszen mas a helyzet ! Tehat nem arrol van szo, hogy teljesiteni kell a tervet, vagy hogy gyorsan "megszuletem" hogy en kapjam a zsetont.
Előzmény: Nyuszog (471)
Nyuszog Creative Commons License 1999.11.23 0 0 471
A szülésindítások valóban nappal történnek, általában reggel, amikor friss a személyzet. De tekintettel arra, hogy általában akkor van szükség indításra, amikor nincsenek fájdalmak, (pl. elfolyt a magzatvíz, vagy túlhordás esete forog fenn), ne keltsék már fel éjjel a kismamát szülni, ha egyébként meg reggelig aludhatna békésen (már aki tud). Meg az irányított császárnak sem az éjszakai az optimális időpont.
Ha van olyan, akinek meg semmi baja, de az orvos mégis meg akarja indítani a szülést, hát azzal meg "műszaktól" függetlenül nem értek egyet.
Előzmény: Skorpió (469)
Skorpió Creative Commons License 1999.11.23 0 0 470
"Mennyivel szimpatikusabb lenne egy születésház több orvossal, amit fűtött folyosó köt össze a kórház szülészetével. Ebbe igazán nem lehetne belekötni. "

Ilyesmiröl irtam mar alabb, hogy ez elerhetö cel, ezt kene megcelozni. De nem megy maskeppen, csak az orvosokkal közösen. De ugy latom, hogy otthonszules-partiaknak olyan nagy az ellenerzesuk az orvosokkal szemben, hogy erre nem hajlandok.

Előzmény: szomi_szomi (457)
Skorpió Creative Commons License 1999.11.23 0 0 469
T. Fuly !

Ja meg egy, a "müszakban" szüleshez. Nem tudom hogy honnan veszitek a tapasztalataitokat, de ezt nem tudom elfogadni. Igaz, hogy nem veszek reszt rendszeresen szüleseken vagy szülesek meginditasan, de harom gyermeken van, ilyen szoba sem került es a kornyezetemben sem hallottam ilyesmit. Egyszerüen az orvosok lejaratasanak tekintem.
Es meg egy, velemeny az orvoskrol. Egyszer holist tolmacsolta dr.Gereb szavait, igaz csak Mr. Spockrol - hadd ne keressem elö. Viszont akkor megkerdezem, hogy velemenyed szerint - aki sokat talalkozik dr Gerebbel es nyilvan ismeri a velemenyet - mit gondol az orvosokrol, szüleszekröl ?
Az en következtetesem abbol adodott, hogy az otthonszüles-partiak akik itt megnyilvanultak - azoknak valoban lesujto a velmenyük roluk.
Azt egy erdekes helyzet lenne, ha dr Gereb elismerne öket, mig akik a tanfolyamraira jarnak, azok "feherköppenyes maffianak" tekintenek öket.


Előzmény: Fuly (460)
Skorpió Creative Commons License 1999.11.23 0 0 468
T Fuly !

1. Az afrikai szülesi szokasok - feltetelezem - sokkal közelebb allnak az altalatok preferalt otthoni szuleshez, mint a nyugati-tipusu szülesekhez. Vitatod-e hogy az eredmeny tekinteteben az utobbi hatekonyabb ?
2. Honnan veszed hogy a lakossag 50 %-a husz percen belul korhazba tud jutni ? En ugy gondolom, ez a szam nem lehet nagyobb 10 %-nal.
3. Nem csak a 20 perc miatt nem engedik ki a korhaz kapujan kivulre az orvosok a szülest.

Előzmény: Fuly (460)
Skorpió Creative Commons License 1999.11.23 0 0 467
Korrekt !
Előzmény: szomi_szomi (457)
szomi_szomi Creative Commons License 1999.11.23 0 0 466
Sziasztok!

Ezt meg is akartam kérdezni:
Tehát a ccsa által említett két szülésznő orvos?

Mert ugye én azt írtam hogy egy darab _orvos_ van.

Nehogy félreértsétek nem becsülöm le a szülésznőket. Sőt szerintem az SZT 2.0-ból nem derül ki igazán, hogy a kórházi szülésnél is nagyon sok múlik rajtuk. Persze vannak negatív példák is.

Örülök, hogy tettszett az összefoglaló. Bár az nem jó ha túlságosan tettszett, mert elsősorban a pártatlanságra törekedtem :-).

Üdv:
SZOMI

Előzmény: Fuly (463)
Nyuszog Creative Commons License 1999.11.23 0 0 465
Szomi_Szomi, nagyon köszönöm. Bevallom, hogy én is elejétől olvasom a topicot, a konkrét kérdésekre adott válaszok tényleg értékes információkat adnak, de az utóbbi időben már elvesztettem a fonalat. Ahogy látom, a vita folytatódik...

Az én gondjaim a negatív topic elején vannak, amivel alátámasztom, hogy a szülészeti ellátáson valóban van mit javítani. De én abba a kategóriába tartozom, aki nem tudja ösztönösen, hogy hogyan kell szülni, én nem vagyok annyira elszánt, hogy otthon vállaljam. De ha valaki otthon akar szülni, annak mégsem ugranék neki.

Fuly Creative Commons License 1999.11.22 0 0 464
T. Skorpió!

Újraolvastam (amint a nagy műveket illik:) ).
Hany ikret vagy harmasikret segitett vilagra otthon dr. Gereb ? Ha viszont a problemas eseteket a korhazra hagyja, akkor legalabb legyen benne annyi tisztesseg, hogy ne nyilvanitson a szüleszkröl lesujto velemenyt.

Mondd, Te hol beszéltél Ágival, hol hallottad Tőle? Mert itt nem nyilvánított véleményt, amint néhányan hiányolják is.

Fuly

Előzmény: Skorpió (450)
Fuly Creative Commons License 1999.11.22 0 0 463
Kedves Szomi!

Köszönöm kitűnő összefoglalódat.

Egy apró kiegészítés:
ma Mo-n az otthonszülésnek nincs hivatalos kórházi háttere és egyetlen egy orvos van aki ilyet csinál, azaz nincs helyettese.
Már van nemhivatalos, de megbízható háttér. Továbbá már hárman dolgoznak, mint ccsa is írta. Jövőre még többen lesznek. Új bábaképzés is indul, végzett szülésznőknek.

Számomra fontos, hogy ezek szerint az érdeklődő olvasó a lényeget ki tudta hámozni.

Mégegyszer köszi.

Fuly

Előzmény: szomi_szomi (457)
fulildi Creative Commons License 1999.11.22 0 0 462
Szia Szomi!

Kösz az összefoglalót, nagyon tetszett!

Fulildi

Előzmény: szomi_szomi (457)
fulildi Creative Commons License 1999.11.22 0 0 461
Skorpió!

Ha csak azt tudod szajkózni, amit minden magyar nőgyógyásztól hallhatunk (+Spocktól), akkor felesleges strapálnod magad. Mivel nem vagy képes felfogni az én primitív válaszaimat nincs is értelme, hogy bármire reagáljak. Majd, ha valami újjal tudsz jönni.

Máskülönben sokkal jobban érdekelne az, amit a feleséged mondana.

Fulildi

Előzmény: Skorpió (450)
Fuly Creative Commons License 1999.11.22 0 0 460
T. Skorpió!

Csak azért írok, mert ténybeli tévedésben vagy:
Rendkivul cinikusnak tartom fulildi velemenyet, hogy azert inditjak meg, mert lejart a müszak. Ezek azok a megnyilvanulasok amik rendkivuli mertekben hiteltelenne teszik velemenyeiteket ebben a temaban. Meg egyszer hangsulyozom, hiszem hogy az orvosok igenis a baba es a kismama erdekeit nezik. Biztos hogy követnek el hibakat, de ezert az egesz orvostudomanyt elutasitani eleg meresz gondolat.
Akár elismered, akár nem, a műszakban szülés valódi gyakorlat. Ennek bevallása (közlése) nem az orvostudomány elvetése.

Hasonlitsuk össze az afrikai születesi statisztikakat - ahol ugye mindenki otthon szulö - az europaival.
Kapaszkdj, nem mindenki otthonszülő. Csak nincs valódi kórház, ami nagy különbség.

Magyarorszagon ma nagyon keves hely van, ahol biztosithato a 20 perces korhazba jutas.
1. A lakosság kb. 50%-a ilyen helyen él.
2. A hivatalos orvosok 3 perc gyalogút távolságra sem engedték ki a szülést a kórházból.

Fuly

Előzmény: Skorpió (450)
ccsa Creative Commons License 1999.11.22 0 0 459
csak ket tenyszeru helyesbites:
"Geréb Ágnes az általa kísért 700-800 szülésnél összesen 4-szer mettszett (lásd Kismama cikk)"
3-szor (Kismama 1999/11, 13. o.)
"egyetlen egy orvos van aki ilyet csinál, azaz nincs helyettese"
Van, mint mar irtuk, van Agin kivul meg ket kikepzett szuleszno es remelhetoleg idovel lesz tobb is.
Előzmény: szomi_szomi (457)
genetta Creative Commons License 1999.11.22 0 0 458
Nagyon tetszett az összefoglalód. Én az elejétől olvasgatom a pro és kontra hozzászólásokat a párhuzamos topicokban, de nekem is nagyon hasznos volt, hogy a parttalan vitát pontokba szedted.
Előzmény: szomi_szomi (457)
szomi_szomi Creative Commons License 1999.11.22 0 0 457
Szia Nyuszog!

A kislányom (kórházi) születéséről készített lelkes beszámolóm (Szülés terhesség 2.0) indította ezt a topikot. Tehát mint a topik "múzsája" :-) megpróbálok Neked egy rövid kis összefoglalót adni a vitáról. Igazán csak az itt olvasottakra hagyatkozom, mivel kevés tapasztalatom van (egy darab kórházi szülést láttam).
Megpróbálok tárgyilagos lenni, nem biztos, hogy sikerül. Egy biztos: jó hosszú lesz. Lehet, hogy sok olyat fogok írni amit Te is olvastál már. Ezért előre is bocs.

Tehát:

-A legfontosabb, hogy ha kíváncsi vagy valamire a témával kapcsolatban kérdezd meg bátran. Kb ugyanolyan színvonalú és stílusú választ kapsz, mint amilyen a kérdésed volt.
Figyelmedbe ajánlom fulildi és Estee beszámolóját. Mindegyik nagyon érdekes és szvsz sokat megtudhatsz belőlük, hogy hogyan is zajlik egy otthonszülés. Fulildi még lóg nekünk a harmadik gyermeke szülésével :-).

-Ha magyar kórházban szültél és írsz róla, akkor ne csodálkozz, ha az orvosodról írnak itt néhány negatív jelzőt. Ha esetleg nem találnak semmi kivetnivalót, tehát elmondhatod, hogy háborítatlanul szültél, akkor az a válasz, hogy szerencséd volt.
(Ezt most ne vegyétek provokációnak, én ezt olvastam ki a rengeteg hozzászólásból).

-Számtalanszor elhangzott már, hogy az itt leírtak nem elengendőek az ugynevezett háborítatlan szülés vagy konkrétabban a dr Geréb Ági által kísért szülés megismeréséhez. Van több könyv illetve a már sokat emlegetett információs est illetve a tanfolyam.

-Azt hiszem mindkét fél egyetért abban, hogy a mai magyar kórházak és azon belül a szülészetek és gyermekágyas osztályok állapotán és az ottani ellátáson van mit javítani. Természetesen az átlag színvonalt értem, vannak kivételek.

-A mai magyar hivatalos orvoslás teljesen elutasítja a Geréb Ágnes féle otthonszülést. Erről határozat is van. Egy egészségügyben dolgozónak tilos propagálnia az otthonszülést.
Így nem igazán van értelme a magyarországi orvosodat megkérdezni erről a dologról, mert nem mondhat mást csak lebeszélhet róla. Ez annyira komoly, hogy G.Á ellen eljárás is folyik, tehát a mai magyar otthonszülések (eddigiekből az derült ki, hogy csak G.Á csinál ilyet) nem is igazán hivatalosak.

-Szerintem, az az oka, hogy itt ekkora vita van, hogy óriási a szemléletbeli különbség, ami a két tábor (Mr Spock és a mai magyar hivatalos orvoslás és pártolóik vs háborítatlanszülés pártolók, akik között szintén vannak orvosok csak azok nem írnak ide) között van.
Mr Spock írta, hogy a szülések nagy része (azt hiszem 95%-a) mindenféle beavatkozás nélkül gyakorlatilag a puszta földön is komplikációmentesen lezajlana. A gond ott van, hogy előre nem megjósólható, hogy melyik szülésnél lép fel komplikáció. Így minden szülést úgy kell tekinteni, hogy bármikor kritikus helyzet léphet fel (ez már tőlem van de szerintem egyenesen következik Spock szavaiból)). Tehát elengedhetetlen a kórházi környezet, ahol ezekben a kritikus helyzetekben szinte azonnal és ebből adódóan effektíven be lehet avatkozni pl.: császározás.
Ezzel szemben a másik oldal, azt állítja, hogy egy nő ösztönösen tudja hogyan kell szülni. Ezért a legfőbb cél, hogy a szülést mint természetes folyamatot a lehető legkevésbé háborgassuk. ehhez nagyban hozzájárulhat az otthonos vagy akár az otthoni környezet is. Természetesen szükség van szakember jelenlétére, de az konkrétan csak akkor avatkozik be, ha rendellenesség lép fel. Illetve rendellenesség fellépésekor irány a kórház, mert tapasztalatuk szerint szinte mindig van idő eljutni a kórházig. Lásd a vitát arról a bizonyos 20 percnyi távolságról. Szerintük a legtöbb komplikáció abból adódik, hogy az orvosok feleslegesen avatkoznak bele a folyamatba.

-Na és itt jönnek a statisztikák:
A háborítatlan szülést pártolók az előző bekezdésben leírt állításaikat statisztikákkal támasztják alá. Egyrészt vannak külföldi statisztikák olyan országokból ahol jobban elterjedt az otthonszülés, másrészt Geréb Ágnes itthoni praxisának statisztikái. Mindkettő alátámasztani látszik az állításukat. Többször elmondták már, hogy a statisztikák az azonos kategóriába tartozó nem problémás terhességeket veszi figyelembe és az otthon indult, de valamilyen oknál fogva a kórházban végződött szülések az otthonszülésekhez tartoznak.
Jó kérdés, hogy hogyan tudták kiszűrni ezeket az eseteket a kórházi statisztikákból, de ha korrektek akartak lenni ezt mindenképp meg kellett tenniük.
Az ellentábor természetesen belekötött a statisztikákba. Ezen nem igazán kell csodálkozni. Én sok parlamenti közvetítést láttam ott sem lehetett az ellenfeleket statisztikákkal meggyőzni.
Érdemes azért Spock idevágó véleményét elolvasni. Ő általában óvatosságra int az orvosi lapokban megjelent statisztikák olvasásakor. Másik problémája G.Á statisztikájával, hogy ő egy úttörő Mo.-n, aki nagy elhivatottsággal csinálja a dolgot. (Zárójelben jegyzem meg, hogy ha hibázna rögtön a nyakának ugranának. Szvsz ez is egy motiváció.) Ha elterjedne a dolog és sokan kísérnének otthonszülést, kiderülne, hogy nem mindenki csinálja annyira jól. Lennének rosszabbak jobbak, a statisztika mindenképp romlana. Erre válasz a külföldi statisztika, ami ennek ellentmond. Dehát ugye a statisztikákba mindig belekötnek...

-Szó esett a statisztikában az otthon elkezdett, de kórházban befejezett szülésekről. Ez dr Geréb Agnesnél 10% (ha jól emlékszem), ami nekem elég soknak tűnik. Erre Fulyéknak az a magyarázata, hogy ennek nem az az oka az esetek túlnyomó részében, hogy valami baj van, hanem az, hogy az anyuka megijed és mégiscsak a kórházban érzi nagyobb biztonságban magát. A kórházban ezek az szülések is túlnyomórészt komplikációmentesen lezajlanak.
Azt hiszem az még nem hangzott el, hogy milyen az átlag ebből a szempontból a nagyvilágban (Például Hollandiában).
Nekem, főleg Estee beszámolójából, úgy tűnik, hogy főleg akkor ijed meg az anyuka, ha a érzése szerint túl sokáig tart a vajúdás. Jó kérdés, hogy mi az a maximális idő ameddig érdemes engedni vajúdni a kismamát és mikor jön el az a pont amikor már jobb beavatkozni.
Vannak-e a hosszú vajúdásnak hosszú távon jelentkező (6 hónapon túl észrevehető) káros hatásai, vagy ezek még mindig elhanyagolhatók a "sürgetés" káros hatásaihoz képest?

Ide tartozik, hogy sajnos az így kórházba kerülő kismamának Mo.-n számítania kell negatív megjegyzésekre, ha kiderül, hogy honnan jött. Ez persze nem a háborítatlan szülést pártolók és gyakorlók hibája, de mindenképp egy nagyon rossz élmény ami nem "gazdagít" egyetlen statisztikát sem. Persze ilyen rossz élmény előfordulhat egy sima kórházi szülésnél is (valószínűleg elég gyakran). Véleményem szerint a rossz bánásmód a kórházakban emberi hiba vagy rossz beidegződés, esetleg a túlterheltség, alulfizetettség oka , nem igazán a Spock által leírt elméletből fakad.

-Éles vita van még a gátmetszésről.
Spock statisztikája előszőr szülőknél 40% (ha jól emlékszem). Geréb Ágnes az általa kísért 700-800 szülésnél összesen 4-szer mettszett (lásd Kismama cikk). Általában
kisebb repedések fordulnak csak elő, amik sokkal könnyebben gyógyulnak. A magyar kórházakban az átlag elsőszüléseknél SZVSZ valahol 90 százalék körül lehet, ami G.Á-ék szerint a sokat vitatott "kőmetsző" szülési helyzetből adódik, aminél szerintük is szinte elkerülhetetlen a metszés. Na de próbáljon meg valaki egy átlagos magyar szülőágyon más pozíciót felvenni...
Tehát az előbbi számokból következik, hogy 100% garanciát adó módszer a gátmetszés elkerülésére nincs, viszont G.Á-nál nagyon jó az esély rá.
Szerintem sok otthonszülő kismamát ez nagy mértékben befolyásolt a döntésben.

Végsősoron nekem az derült ki az egészből, hogy egy otthonszülés lefolyása nagyban függ a szülő nő lelkiállapotától. Tehát a kismamának nagyon elszántnak kell lennie.
Így semmi értelme bárkit is rábeszélni az otthonszülésre, mert annak jó esélyjel kórház lesz a vége, ami mint már leírtam számos kellemetlenséggel járhat. Sok leendő anyuka viszont magától keres alternatívát nem is tudva az otthonszülésről. Ennek okai:
a gátmetszéstől való félelem, előző szülés rossz tapasztalatai, gyermekágyas osztályon nem tetszik a gyermekgondozás/nem viheti haza rögtön a babát/nem lehet folyamatosan együtt a baba és az anyuka, stb.
Őnekik nagyon fontos, hogy alaposan tájékozódjanak és teljes meggyőződéssel válasszanak, amikor az otthonszülésről döntenek.

A következő már teljesen SZVSZ:
Én ha nő lennék alaposan elgondolkodnék azon, hogy ma Mo-n az otthonszülésnek nincs hivatalos kórházi háttere és egyetlen egy orvos van aki ilyet csinál, azaz nincs helyettese. De nem vagyok nő és az asszony nem mondta a szülés után, hogy jobban szeretné a következőt máshogy. Ha mondta volna most már tudnám mondani, hogy van alternatíva, de erről NEKI kell döntenie...

Mennyivel szimpatikusabb lenne egy születésház több orvossal, amit fűtött folyosó köt össze a kórház szülészetével. Ebbe igazán nem lehetne belekötni.

Hát ennyi jutott most az eszembe. Biztos sok dolog kimaradt. Bocs.
A vita szerintem még sokáig menni fog, de tényleg jobb lenne abbahagyni az anyázást.

Üdv:
SZOMI


Előzmény: Nyuszog (452)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.22 0 0 456
Sziasztok!

Mindenkinek ajánlanék a figyelmébe egy most megjelent könyvet.
Farkas Éva: A születés újjászületése
A témával foglalkozik, nagyon tárgyilagos, nem ítélkezik.
Én elolvastam, engem csak megerősített a korábbi véleményembe, hogy kórház. A vacilálóknak is hasznos lehet. NEm csak orvosok, hanem pszichológusok is nyilatkoznak az ügyről.
Az egészből számomra egy dolog nagyon egyértelművé vált.: MAgyarországon a jelenlegi körülmények között nincs igazán létjogosultsága az otthonszülésnek.

Piglet

Skorpió Creative Commons License 1999.11.22 0 0 455
Kedves Nyuszog !

Ha belegondolsz, akkor a Gereb altal korhazba küldött nök - a mar komplikacios esetek - bekerülnek a korhaz statisztikajaba is, negativ oldalon. Magyaran Gereb rontja a korhazi statisztikat. Csoda, ha nem szeretik ?

Előzmény: Nyuszog (452)
ccsa Creative Commons License 1999.11.22 0 0 454
Kedves Nyuszog,
senki sem haragszik rad szerintem, de neked sem artana, ha elobb olvasnal mielott irsz, ugyanis kb 5x irtuk mar, hogy Agi statisztikaiban benne vannak azok az esetek, amik otthon kezdodtek es korhazban vegzodtek, sot a statisztika kiterjed a szules utani elso 6 honapra is. Ezzel egyutt nez ki ugy a statisztika ahogy. Es azt is sokszor leirtuk mar, hogy senkit nem akarunk meggyozni az otthonszulesrol, mert nincs ertelme. Mi csak informalni szeretnenk, es eleg dobbenetes, hogy az otthonszules puszta gondolata ilyen indulatokat kavar egyesekben es szemelyes sertesnek veszik, hogy lehet maskeppen is mint ahogy ok csinaltak, pedig ugye ok helybol tokeletesek.
Előzmény: Nyuszog (452)
Skorpió Creative Commons License 1999.11.22 0 0 453
ccsa !

Ha megegyszer elolvasnad a valaszod, rögtön megvilagosodna, hogy miert erzödik ugy, hogy az itt megszolalo otthonszüles-parti nök enyhen szolva is primitivek.

De ha mar megszolitottal. Teged felrevezetett az orvosod, mikor azt mondta, hogy egy down-koros gyereket nem lennel kepes felnevelni. Azt jotekonyan elhallgatta, hogy egy egeszegeset sem.

Probalj uralkodni magadon, az erös akarat sokat fog segiteni majd a szülesnel. (:-)))

Előzmény: ccsa (451)
Nyuszog Creative Commons License 1999.11.22 0 0 452
Én inkább valami olyat olvasok ki belőle, hogy aki Geréb Áginál szült meg, az az ő statisztikájába tartozi, akit meg közben be kellett vinni a kórházba, az kórházban szült, tehát a kórházi statisztikába tartozik. Azt kellene tudni a teljes képhez, hogy hányan indultak Áginál, és ebből hányan kerültek be a kórházba.

De ezzel a pankrációval, amit itt folytattok pont azt nem éritek el, amit szeretnétek. Én csak kíváncsi vagyok és információt szeretnék kapni, de már lassan nem tudom követni az egészet. Elfáradtam a sok értelmezéstől. Valaki összefoglalhatná, hogy hol tartunk. Úgysem tudjátok egymást meggyőzni, akik meg csak tájékozódni szeretnétek, azok egy ilyen vérmes vitába nem fognak bekapcsolódni. Továbbá nem látom a vita építő jellegét. Most lehet, hogy magamra haragítom az egész társaságot? Jajj nekem!

ccsa Creative Commons License 1999.11.22 0 0 451
Igaz mar regen megfogadtam, hogy a primitiv provakalasaidra nem reagalok es eddig be is tartottam, de a mostani remekmuvedben egy akkora egbe kialto logikai bukfenc van (es akkor finom voltam), hogy ezt mar nem tudom szo nelkul hagyni.
"Szamomra ugy nez ki a dolog, hogy olyanokat vallal, ahol amugy sem lenne problema"
Az egyetlen erv, amit folyamatosan szajkoztok az otthonszules ellen az az, hogy 10% eselye van annak, hogy elore nem lathato baj lesz es ugye nem tudni, hogy ki esik abba a 10%-ba. Erdekes, hogy szerinted Gereb doktorno meg tudja mondani elore, hogy ki lesz az a 10% es nem vallalja oket. Az orvosok meg nem tudjak megmondani, hogy ki lesz a 10% es igy ovek lesz a rossz statisztika. Ez akkora baromsag, hogy mar faj. A tobbi butasaggal amit irsz nem az a baj, hogy butasag (a butasag nem bun foleg ha az ember igyekszik tanulni), hanem hogy akarhanyszor adtunk rajuk megfelelo valaszokat, te csak tovabb fujod oket, mintha nem lattad volna a valaszokat. Most vagy az van, hogy nem olvasod oket vagy hogy egyszeruen nem ered fel oket esszel. De mindket esetben kat veled foglalkozni.
Előzmény: Skorpió (450)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!