Köszönjük a jókivánságaidat, reméljük tényleg célbaérnek a javaslatok.
A Városüzemeltetési Bizottságnál van a labda, ők a Közlekedési Ügyosztálynak fogják lepasszolni, a BKV az ottani vizsgálatnál kerül majd képbe. Pozitív fogadtatás esetén (amit a BKV szándékait (mondjanak bármit) és az ügyosztályt ismerve nem zárok ki), a labda visszakerül a Bizottsághoz és akkor már az elfogadáson lesz a sor. A BKV egyelőre a várható, szokásos befeszítésnél tart, de ez szerintem fog még enyhülni. Mindenesetre - ahogy a 41-esnél is tettük - megpróbáljuk a lehető legtöbb fórumon képviselni a javaslatot. Megértem a BKV azon vezetőit, akik inkább kerülnék a szolgálati járatokhoz nyúlásból eredő konfliktusokat, de ezt nem lehet megkerülni. A szolgálatik kiváltása nélkül valódi hálózatfejlesztésre nincs mód (fedezet), ez S.L. indexnek adott interjújából is kiderül. A szakszervezetek a legutóbbi húzásuk után tényleg legjobb, ha csöndben maradnak; remélem ezt is teszik. Főleg, hogy nem romlik a jv.-k nagy többségének hazajutási lehetősége a változtatás hatására.
Az Örsön át kell menni? Ez a legtöbb esetben nappal is csak így valósítható meg. Alig vannak keresztben járatok. Ájszakára a legjobb példa Varsó volt, ott bárhonnan bárhova egy átszállással el lehet jutni. Igaz, ehhez mindenkinek be kell mennie a főpályaudvarhoz. Viszont ez éjszaka gyors és pontos.
A lényeg, hogy biztos lehess benne, adott időpontban ott lesz a kocsi és tervezheted, hogy mikor érsz vele a célodhoz. Eközben kevésbé lényeges, hogy nem légvonalban haladsz a cél felé. Tudomásul kell venni, hogy az éjszakai forgalom döntő többsége sugárirányú. Sokkal inkább, mint a nappali, pedig az is főleg olyan.
Nem, olyat nem lehetne, hanem kéne csinálni. Egyszerűen borzalom, hogy ha a XV. vagy XVII. kerületbe akarok menni a XVI: központnak nevezhető részéről csak átszállással lehet a szomszédos kerületekbe eljutni. És akkor még nem vagyok a kerületen belül sehol! A IV. vagy a XVIII. kerületekről nem is beszélve.
"A három űszak lényege a 6-14 14-22 22-06 beosztás. S ezek azok az időszakok, amikor van közlekedés."
Akkor elnézést, hogy belecsobbanok, de olyan városban voltam forgalmi szolgálattevő annak idején, amelyik szinte teljesen a nehézipar 6-14-22-es ritmusának volt alárendelve. A legkormosabb időkben a hajnal hatos szirénaszó 22ezer embert szólított munkára csak a kohászatban, ezek nagyobb része a hajnal ötös szirénára ébredt, a többi vonaton, buszon özönlött a városba és ezt el kellett szállítani minden nap.
Ehhez képest nekem, akinek a busz- és villamosvezetőkénél jóval kevésbé variált munkarendem volt, ilyen időpontokra kellett szolgálatba jelentkeznem: 3.00, 4.00, 5.00, 8.20, 12.20, 14.00, 16.40, 22.00. Ezek a szokásos kezdések voltak a különböző szolgálati helyeken, vezénylés alapján más is előfordulhatott. Számban buszvezetőknél gyakorlatilaga akármi előfordulhatott, 0.30-as kezdés is.
Kifejezetten teccenek az éjszakai tervek a VEKE-nek szerintem elég sok munkája van benne! Aminek a legjobban örülök az a Budai oldal fejlesztése ugyanis télleg nincs ellátva a 8-as 53-as 102-es 112-es busz valamint az 59-es villamos által érintett területek éjszakai közlekedése!