Keresés

Részletes keresés

KZsoci Creative Commons License 2005.01.13 0 0 102054
Peto Creative Commons License 2005.01.13 0 0 102053
Hozzászólásod - érthető módon - már a járművezetők szemszögéből is megközelíti a szolgálatik kérdését. A szolgálati járatokat, illetve kiválthatóságukat biztosan tüzetesen át kell nézni. Első megközelítésben lakóhelyem környékén pl. a következőt találtam: az SC06-SC17, valamint SC05-SC20 kilőve, két kocsi megtakarítással, mert a 969 és 976 pótolja. Viszont az SC 05 kivételével a másik három tesz egy 76-os gyors kört Rákosligeten - Rcsaba-Újtelepen, amit a tervezett éjszakaiak egyáltalán nem érintenek, és ide nem is megy más szolgálati. A Ferihegyi út - XVIII. utca sarkától ez jókora út, amit most nem gyalog tesznek meg az érintett buszvezetők.
Előzmény: tom0477 (102051)
Hamster Creative Commons License 2005.01.13 0 0 102052
Természetesen tudom ezt, sőt, az egyik link alatt az összecsatolás meg is van örökítve. Egyébként én már láttam a belvárosban is kétkocsis szerelvényt, míg bécsi barátaim mondták, hogy az valami különleges esemény miatt lehetett, mert nem szoktak úgy járni. Én meg azt hittem, szoktak; azóta is figyelem, és tényleg csupa szóló kocsi indul az Operától :) Amúgy van betétjárat a Wolfganggasse-i remiz és Wiener Neudorf között is, meg ki tudja, mi mindent ki lehetne még deríteni, ha lenne kedvem egyszer végignézni a menetrended. De nincs, a WLB nekem már csak fotótéma marad, az érdeklődésemet máshova fókuszálom :)
Előzmény: M.T. (102050)
tom0477 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 102051

Most jöjjön az én véleményem is, ha már ilyen parázs vita folyik....

Összeségében, töviről hegyire átolvasva jól hangzik!

pár apróság van csak ami nem tetszik illetve jobban megkéne fontolni. Tudom hogy nem lehet bőkezűen bánni a pénzzel, de 1.30-ig legalább mindenhol 30 perces követésnek kéne lennie ahol 60-at terveztek, illetve néhány vonalon csuklóst a szóló helyett, valamint péntek, szombatra extra sűritést, de ezek "apróságok".

Az igazi gondom a szolgálatikba való belenyúlás, amit nagyon elkapkodottnak látok, mivel több olyan szolgálatit akartok megszüntetni ami fontos, sokan járnak vele, és nem érintik az alternativák a garázst. A racionalizálási ötlet jogos, és kell is, de igen alaposan fel kell mérni, és ezt a járművezetők körében kell végezni! Ugyanis lehet mellett verni hogy jusson haza ahogy tud, vagy ne vállalja el, de tisztában kell lenni vele, hogy akkor senki nem fog dolgozni délután. Amig most max fél óra alatt hazaér mondjuk, addig átszállogatásokkal ez 1, 1,5 óra is lehet... Speciel annak örülnék a legjobban ha a cliókkal vinnék haza az embereket, vagy benzinpénzt adnának. Mert 1-2 emberért tényleg nem érdemes egy buszt fenntartani, főleg ha mindketten szabadnaposak...

A szolgálatik belenyúlását az is neheziti, hogy a járművezetők végzése is igen koncentrál, mert a legtöbb 23.30 és 1.00 között végez, és a szolgálatik is ehhez vannak viszonyitva.

Esetleg meglehetne fontolni, hogy a szolgálatiknak jelentős része megmaradjon úgy, hogy csak kifele csinál egy menetet, és utánna átszerel éjszakaiba, mig az éjszakain az első meneteket a délutános átszerelők csinálnák, mert a szolgálatik ugyis órákat állnak éjjel feleslegesen.

Mielőtt valaki még elkezdene veszekedni vagy anyázni, hangsúlyozom a koncepció jó, csak a szolgálatikat nem kell ész nélkül átvariálni, hanem felmérni. (A szolgálatik ráadásul bármikor módosíthatók járművezetői kérésre, erre volt már számos példa)

Megjegyzem a BKV pár évvel ezelőtti koncepcióját Dávid is én is ismerjük, ami tartalmaz pár hasonlóságot, úgyhogy nem most találta ki a cég hogy van neki is ilyen.

Előzmény: attus germanicus (102045)
M.T. Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102050

Hamsternek A bécsi képekhez:

A bádeni hév nem véletlenszerűen jár hol szólóban, hol csatolva, hanem az Operától szólóban megy a Matzleinsdorfi teherpályaudvar melletti járműtelepéig és ott egy szempillantás alatt rácsatol a másik kocsi. Olyan gyors a művelet, hogy fényképezésre sincs idő, ha a járműre vissza akarok szállni. Innen Bádenig csatolva jár. Vissza ugyanez (persze ez nem zárja ki, hogy csúcsidőn kívül ne járna végig szólóban).

Előzmény: Hamster (101885)
Zol Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102049
Szólok mégegyszer, asszem elsikkadt: a veke pdf-ben a 77. oldalon a 934-es járatnál a táblázat és a cím ellenkező irányról szól.

A tartalmi észrevételeim:
- a 911 Moszkva téri végállomása nem igazán tetszik. Esetleg a Nyugati vagy a Deák jobb lenne?
- a 934 esetén nem vagyok biztos benne, hogy érdemes kivinni majdnem a Duna mellé.
dr. Agy Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102048
"Tömbház nincsen, háztömb van, meg telektömb"
Nehogy már, és akkor hol dolgozik a tömbházmester?
Előzmény: felucca (101898)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102047

Azokat a járatokat azonban, amelyeket az új éjszakai járatok teljes egészében, átszállásmentesen lefednek, vita nélkül meg lehet szüntetni.

Az egyátszállásos szolgálati-kiváltások is beleférnek, szerintem legalábbis.

Kétátszállásos nem sok van, Kelenföld van ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben, ezért is maradt meg ott a legtöbb szolgálati. Észak-Pest felé tartó szolgálatik kiváltásának lehetőségét jeleztük, de nem számoltuk bele.

Mindenesetre egy komplett felmérés szükséges, ebben egyetértünk Leginkább azért, hogy a nem kiváltható, de esetleg mégis megszüntethető (ld. korábbi példák) szolgálati járatokat megtaláljuk.

Üdv.:VD 

Előzmény: DJ Troli (102046)
DJ Troli Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102046
na, akkor csak eljutottunk oda, amit az elején mondtam. Be kell vonni a szolgálatikat, csak körültekintően. Biztos szívni fognak vele jvez.-ek, de a többségnek (az utasnak) jó lesz. A cél, hogy a szívatottak számát minimalizáljuk. Ezért kell először egy felméréssel indítani a szolgálatik témakörét. Mert most csak nagyjából tudott, mi az igény.
Előzmény: attus germanicus (102045)
attus germanicus Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102045

Na, most már én is értem :-))

1., Igen, van, akit a mi hálózatunk nem tud hazavinni, ezért muszáj számára fenntartani a szolgálatit (esetoleg más formában, mint most). Egyrészről mi is elég sok járatot meghagytunk (volt garázs, ahol több, mint a felét), másrészről van annyi tartalék a tervünkben, hogy belefé, hogy engedjünk még néhány járatot, ha valahol tényleg szükség van rá.

2., Tény, tisztában vagyunk vele, hogy egyes sofőrök (talán nem is kevesen) átszállási kényszerbe fognak kerülni. Akit eddig egyenest hazavitt Kelenföldről a szolgálati Újpestre, annak eztán át kell szállnia kétszer, aki Újpalotára megy, annak csak egyszer. Ők az átalakítás vesztesei. Úgy véltük azonban, a keletkezett veszteség bevállalható. Az átszállások többsége elfogadható minőségű.

Nyilvánvaló, hogy - ha ez megvalósul - a sofőröknek nem fog tetszeni (nekem sem tetszene), és ez fontos visszatartó ok. De szerintem a többségnek el kell fogadnia, a kisebbségre pedig az 1-es pont érvényes.

Előzmény: DJ Troli (102040)
attus germanicus Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102044

A 12039-ben a "számunkra" helyett olvasd azt, hogy "számomra". Akkor tán nem kell krákognod.

Egyébként természetes, hogy ez is fontos, nekem is, nekünk is. Klassz lenne, ha villoghatnánk vele, hogy ezt is mi csináltuk, mi találtuk ki. Jó volt, hogy 2003. novemberben mehettünk pezsgőzni a Batthyány térre! De kibírtam volna nélküle. Nem az a lényeg.

Előzmény: DJ Troli (102043)
DJ Troli Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102043
khmm...
Előzmény: attus germanicus (102039)
DJ Troli Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102042
gondoltam, hogy ezt nem hagyod ki...
Előzmény: DLala (102033)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102041

Ez valóban probléma, mert a garázsokból nem lehet a szélrózsa minden irányába rendes éjszakai járatokat közlekedtetni. Végülis pontosan ez az oka annak, hogy a mi javaslatunkban is számos szolgálati megmarad - minden irány egyszerre nem kiváltható (és nem is lenne érdemes).

Előzmény: DJ Troli (102040)
DJ Troli Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102040
nix, Te képben vagy. Én arra gondoltam, és ez adja a specialitását, hogy viszonylag egyidőben számos helyre van eljutási igény. Ez nem kapcitásgond. Az irányokkal van a probléma.
Előzmény: VitézyDávid (102032)
attus germanicus Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102039

Természetesen mi sem fogunk ragaszkodni minden egyes megállóhoz a tervezetből. És ha kicsit kigyomlálják, de a lényeg megvalósul, annak is örülni fogunk. Számunkra - ellentétben talán másokkal - nem a presztízs a legfontosabb.

Előzmény: DJ Troli (102030)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102038
"Szólok ha még nem vettétek észre hogy a VEKE honlapján lévő PDF fájlban

a 953 (53É) -hez a 40-es éjszakai utvonala lett odairva gondolom véletlenül! ha tudjátok javitsátok ki! :-)"

Jogos. Nagyon köszönjük, hogy jelezted. Valamelyik verzióváltásnál csúszhatott hiba a rendszerbe. Haladéktalanul javítjuk.

Előzmény: bpi-351 (102035)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102037

Szerintem zárjuk rövidre ezt a "kinek az ötlete volt" témát.

A kezdeményezés a VEKE-től elvitathatatlan, az éjszakai közlekedés megújításában és a közvélemény, illetve a városatyák ügy mellé állításában viszont nagyjából közösek a BKV és a VEKE érdekei. Ezeket kell még közelebb hozni a sikerhez.

Előzmény: VitézyDávid (102034)
attus germanicus Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102036

>EMBER! nem a kapacitással van a gond... ezen látszik, hogy képben vagy.

Nem az a kérdés, hogy képben vagyok-e, hanem, hogy értem-e, amiről beszélsz. Mert momentán fogalmam sincs, mit szeretnél modnani. Ha rajtam kívül mindenki más érti, akkor elnézést kérek, biztos csak én vagyok fáradt.

Előzmény: DJ Troli (101992)
bpi-351 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102035

Dávid!

Szólok ha még nem vettétek észre hogy a VEKE honlapján lévő PDF fájlban

a 953 (53É) -hez a 40-es éjszakai utvonala lett odairva gondolom véletlenül! ha tudjátok javitsátok ki! :-)

ÜDV:bpi-351 

Előzmény: VitézyDávid (102034)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102034

Lajos, ez nem igaz. A BKV évek óta tervezi az éjszakai hálózat megújítását, már évekkel ezelőtt is kínlódtak valamivel. Az évekkel ezelőtt készített tervezet ergyára sikeredett, emellett drága is volt, azóta is a fiókokban porosodik. (Ráadásul visszafejlesztés is lett volna benne - a jelenlegi járatokhoz képest is).

Valóban sejthető, hogy a BKV érdeklődésének újbóli feléledése mögött sejthető a VEKE aktivizálódása a témában. De csak sejthető, nem kijelenthető.

Előzmény: DLala (102033)
DLala Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102033

Azért legyünk azzal tisztában, hogy a BKV azóta tervezi a saját változatát, hogy megtudta (tőlünk) hogy a VEKE ilyenen dolgozik. Namost a VEKE terve készen van, a BKV-é meg nincs, olyannyira, hogy a Városüz. Biz.-nak áprilisra ígértek valamit.

Csak a történeti és az időrendi hűség kedvéért.

Jó dolog katalizátornak lenni, csak hálátlan.

Előzmény: DJ Troli (102030)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102032

"EMBER! nem a kapacitással van a gond... ezen látszik, hogy képben vagy."

Ebből pedig nekem is ez jött le:

DJ Troli: "A gondot az időbeni lefedettség okozza. A garázsoknál a késő esti és a kora hajnali igény időben elég koncentrált - számtalan irányban.

Tehát a szolgálati megszüntethető - kiváltható - helyettesíthető szócskákkal én óvatosabban bánnék."

Ha nem a kapacitás a probléma, akkor mit értesz időbeni koncentráltság problémája alatt? (Lehet, hogy már a kérdés alapján rólam is megalkotod a summás véleményt, mely szerint nem vagyok képben, de vállalom ennek kockázatát...)

Előzmény: DJ Troli (101992)
DLala Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102031

Nyilván azt nem állítottuk hogy ez így tökéletes, de hogy nagyságrendekkel jobb, mint most, azt igen. Igen, néha kompromisszumokat kell kötni, ebben az anyagban is van ilyen dögivel. De ez egy átgondolt, következetes és fájdalommentesen bevezethető javaslat, amivel még jó pontokat is lehet szerezni. A Cég nagyon csehül áll a közvélemény szemében, persze sokaknak belülről rózsaszínű a világ...

És tényleg azt várjuk a BKV vezetőitől és a témában érintett munkatársaitól, hogy legalább most az egyszer ne presztízskérdésként kezeljenek valamit, hogy csakazértse, mert nem ők találták ki, vagy nem ők kápráztatták el a sajtót ezzel először.

Hogy egyszer végre megtörjön a jég.

Ami jelenleg kb. grönlandi vastagságú.

Előzmény: DJ Troli (102025)
DJ Troli Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102030

az biztos hogy mindenki mozgolódik az ügyben, tehát az időzítés is jó (a BKV is tervezi a saját verzióját). Tehát a támogatottsága biztos minden szinten meglesz. Persze aztán lehet hogy nem ez a verzió fog megvalósulni, de gondolom annak mindenki örülhet, ha a jelenleginél jobb rendszer lesz a fejtörések eredménye.

Abban azért bízom, hogy a VEKE szószólói is így gondolják.

Más. Még mindig a szolgálatik. Az biztos, hogy nagyon nehéz ügy lesz a szolgálatik egy részének átalakítása konvencionális éjszakaivá. De ez nem szakszervezetekkel való csata. Szerintem úgy érdemes csinálni, hogy mindenki jól járjon vele. Ezért célszerű például egy igényfelmérés a garázsokban-kocsiszínekben, merre-mikor-hányan stb. Mert így bizony az is kiderülhet, hogy bizonyos szolgák feleslegesek, némelyik módosítása szükséges, esetleg néhányat az útvonalával együtt passzintani lehet a hálózathoz (pl. a VEKÉS csepeli, ami a 151-152-t járja, az lényegében egy-az-egyben egy délpesti szolgálati).

Ezért én még mindig erősnek érzek néhány megállapítást az anyagban.

Előzmény: VitézyDávid (102024)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102029

"Azonban vannak olyan szolgálatik, amik pontosan ilyen irányokban járnak. "

Lényegében egyre gondoltunk. :-)

"tehát az adott pontban mindig megáll a busz, a köztes szakaszon fakultatív, igény szerinti útvonalon közlekedik"

Ilyen megoldást még csak szolgálati funkciójú járatok esetén sem nagyon támogatnék.

"ott jön majd elő a "melyik ujjamba harapjak" effektus..."

Ez pontosan így van. Mindent mindenhez hangolni egyszerűen matematikai képtelenség (annak ellenére biztos vagyok ebben, hogy nem vagyok közlekedésmérnök :-)). Rangsorolni kell a csatlakozásokat és ennek bizony lesznek majd vesztesei, akiknek várni kell majd a kapcsolódó járatra. Mindenesetre az 5 percen belül azonos ponton átfutó, de egymáshoz nem csatlakozó járatok esetét el kell kerülni; a mostani rendszerben van ilyen bőven.

Előzmény: DJ Troli (102025)
bpi-351 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102028

Megint Dávidnak adok igazat...

A szolgálatik közül körülbelül 4-5 van teljesen tele a többivel maximum 1-2 ember vagy annyise utazik...

például Svábhegyi, Kelenvölgyi  üres szinte stb.

ÜDV:bpi-351

Előzmény: VitézyDávid (102026)
BOROS-L Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102027
Köszönöm a kimerítő választ! :))
Előzmény: VitézyDávid (102026)
VitézyDávid Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102026

Peremkerületek összekötése: nyilván van ilyen igény a város több pontján is (reálisan ugye elsősorban a pesti oldalon lehet :-)), de ezek azért elég szerények. A 901-es sok helyen elég, mint legkülsőbb gyűrű; a 951-es beindításának a garázs elhelyezkedése adott löketet. Félő, hogy egy XV.-XVI. kerületi (nappal is csak elég sorvadtan létező) harántoló járat nagyon kihasználatlan lenne. Ismerve azonban azt, hogy Cinkotáról több szolgálati is tart Észak-Pest felé, ezek meghirdetésével, útvonaluk egyszerűsítésével legalább éjfél után és kora hajnalban 1-1 indulásban lehetne valamit nyújtani ebben az irányban is.

DJ Troli Creative Commons License 2005.01.12 0 0 102025

DLala has right.

A külső kerületek közötti "gyűrűs" utazási igény van, de elenyésző. ez látszik az 1É-6É összehasonlításban is. Azonban vannak olyan szolgálatik, amik pontosan ilyen irányokban járnak. Ezeket pl. érdemes megtartani, de szvsz csak meghirdetéssel, és néhány fontos, nem túl távoli átfutási pont megjelölésével (tehát az adott pontban mindig megáll a busz, a köztes szakaszon fakultatív, igény szerinti útvonalon közlekedik) a részletes meghirdetés az általában bonyolult útvonal miatt amúgy sem célszerű.

Van egyébként a VEKE-tervben is ilyesmi, bevonva a hálózatba, pl. a 951 szépen pótol egy ilyen kapcsolatot. Más kérdés, hogy kompromisszumként dél-pestre betérve.

A hangolások kérdése viszont elég súlyos kérdés lesz, szerintem kissé sok elemből áll a hálózat (ez egyébként már egy részbeni bővítésnél is elő fog jönni). ott jön majd elő a "melyik ujjamba harapjak" effektus...

Előzmény: DLala (102008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!