Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.23 0 0 15318
"Számos olyan család van ahol van, ahol van TV, mégis 5-8 gyerek található."

Jájj jájj, ást hisem férre teccsett érteni válámit az úr... mivel ezs humor vót...
Előzmény: halaloszto (15317)
halaloszto Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15317
aki nem tudja mi az hogy statisztika, az lenne szives nem foglalkozni vele :-(

vajk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15316)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15316
"A TV hatalma. Az miatt halunk ki. "

Számos olyan család van ahol van, ahol van TV, mégis 5-8 gyerek található.
Tehát akinek bőven van szabadideje (pl nem dolgozik) akkor a TV mellett is marad idő ilyesmire.
Persze aki kénytelen dolgozni, annak marad az áramszünet.
Előzmény: Jesu (15314)
Jesu Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15315
Nem jól írtam le, mert egy kiragadott számszerű érték nem tükrözi az arányokat, csupán minden adat ismeretében lenne értelme: Tehát a 40 évre a +1,5 milla kb. 50%-al magasabb költségnek felel meg. (Villany fűtés VS. pellet, TCO)
Előzmény: Jesu (15311)
Jesu Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15314
Kimutatott tény, hogy a nagy áramszüneteket követő 9. hónapban túlterheltek a szülészetek. :D
A TV hatalma. Az miatt halunk ki.
Előzmény: memorix (15313)
memorix Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15313
Ja és fűt is ha PH...ha nincs éppen adás akkor meg mást is lehet csinálni és attól is garantáltan meleg lesz:)
Előzmény: memorix (15312)
memorix Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15312
Éljen a gyertya annál jó TV nézni :)
Előzmény: Jesu (15311)
Jesu Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15311
Ja, még vmi. A villany egy PH-ban TCO ban 10. évre kerül annyiba, mintha Pellet fűtést épít be az ember. És a legdurvább: jelenértéken számolva is 40 év alatt csak 1,5 millával több a költség villany fűtéssel, mint pl. pellettel. Ha csak ezt veszem figyelembe, akkor én is maradtam vna a villanynál, csak nem bízom benne, hogy mindig hozzáférhető lesz.
Előzmény: Jesu (15309)
memorix Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15310
Nálam a nappaliba van..de csak hagyományos szellőztetésem van ..ablak :) Ellenben AEH a ház a plafon egyedül PH közeli U=0.11...no és vannak árnyékolók aluredőnyök mindenhol az ajtó kivételével...
Előzmény: wulfin (15308)
Jesu Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15309
Nálad tuti nem lesz rá szükség. :D

De előfordulhat, hogy nem jó a végeredmény, PH-nál egy pöttöm szerkezeti hőhíd kivégzi a törekvést. Neked szerencsére gondos kiviteleződ volt. :)

Wulfinnak is csak azért ajánlottam, hogy tekerje be az aljzatba a csöveket, mert minimális költség és a tapasztalatom az, hogy az átmeneti időszakban hiába kellemes bent a klíma, a lábnak a fűtetlen hidegpadló akkor is "túl hideg", nem úgy mint most nyáron. A felvetés az volt, hogy komfortosabb inkább olyankor ott bevinni a szükséges hőmennyiséget, mint a szellőzésen át. De lehetséges, hogy neki sem lesz sose rá szüksége, mert más az aljzatszigetelése, jobban közelít a felületi a szobahőmérséklethez . Nekem hagyományos gerendaalap van, lábazati külső 12cm XPS+16cm padlószigeteléssel, talán a PH-kehely már ennyivel jobb.

Többször elmondtam, hogy az a véleményem, jobb ha az ember nem akar mindent egy szuszra, főleg ekkora költségnél, hiszen ez egyenlő azzal, hogy iszonyatossan eladósodik, amivel behatárolja saját magát, a jövőjét. Egy ház építésénél inkább a lehetőségeket kell kiépíteni, mint rögtön minden rendszert amit csak kitalálunk és jó lehet.

A világ bazi gyorsan változik, a magam példáján is látom. Lehet pár év és jön egy sokkal jobb dolog, vagy a mostaniak kerülnek majd a töredékébe. A PH mint irány jó alap ehhez, hiszen az első és legfontosabbat helyre teszi: CSÖKKENTENI AZ ENERGIAIGÉNYT, csak nyitva kell hagyni mindig a lehetőséget, hogy más felé is lépsz. Amíg ezek letisztulnak egyértelműen legjobb lehet a villany fűtés, igazából csak nyersz vele, leginkább időt, helyes döntés volt.

Viszont ez nem minden, mint az előbbiekben leírtam. Aki rá van kényszerítve bármilyen közműre, az szét szopja magát ebben a mai világban. És már lehet látni a politika helyezkedéséből, hogy ez egyre inkább így lesz a jövőben. (komplett vízközművek sunyi bekebelezésére való törekvések, stb.) Kíhúzni magad csak egyféle módon tudod. Elkerülöd, csökkented a használatát, alternatívákat dolgozol ki.

Kíváncsiságból kiszámoltam: a fűtésem most a ház közvetlen közmű/rezsi költségeinek viszonylatában nem képvisel csak 18%-ot. Pedig még nem is a végleges állapot hiszen ez még csökken. Mellbevágóan megdöbbentő arány. Ugyanakkor a villany 56% és még nem ment a szellőzés és eddig nem itthon mostunk. A maradék a víz, szennyvíz, szemétdíj kb. azonos arányban. Ezek talán nem változnak, az ivó/ főzővizen kívül minden mást megoldok esővízből, aminek nagyrészt nincs szennyvíz vonzata sem.
Előzmény: Johannes Angelos (15304)
wulfin Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15308
hmm, nem rosz:)

Az en meresem nem tul pontos mert a gepeszeti helyieg mellett van a termoszat ami kicsit melegebb. Az igazan jo meres a rekupator elszivo agaban lenne.
Előzmény: memorix (15307)
memorix Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15307
nálunk most 23,5 fok van holnap talán 24-24,5 fok lesz :)
wulfin Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15306
24.5 most, lehet hogy holnap leglesz a 25.
Balázs1979 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15305
Az xps be van kalkulálva.
Előzmény: gaga04 (15303)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15304
PH-nál is lehet mindenfélével fűteni. A kudarctól való félelem miatt mi is beraktunk két csövet - a házon kívül levő esetleges vegyeskazánnak, amelyhez persze radiátorokat is kellene berakni utólag.

A PH-t az drágitja meg, ha a kudarcra való felkészülést is bekalkulálod és berakod a redundáns rendszereket alapból. Persze ott a kockázat, h. redundáns v. nem az adott fűtés, kémény etc. Itt az a kérdés, h. valaki elhiszi-e a PHPP számításnak azt ami kijön - még a tervezési fázisban(!!!) és utána lép tovább. Ha elhiszi, akkor már tiszta az út PH v. AEH irányba és a pénztárcát is úgy kell készíteni.

A villany vs. egyéb fűtő kütyü dolgon elég sokat gondolkodtunk - h. hogyan állítunk elő dec-januárban kb. 4 kWh fűtési energiát. A végén az olcsó megoldást választottunk... - villany :) - két akciós infra radiátor az egyik barkácsáruházból, egy bioetanol kandalló 1 törölköző szárító radiátor fűtőpatronnal - 100 ezer körüli költség..

Más megoldásra egyszerűen sajnáltuk a 0,5-2,5 milliót (ami ha elmegy, még nem lenne kész a ház). Szóval, mi inkább rakjuk majd utólag a radiátorokat és a kémény házon kívül lesz - de reméljük nem lesz rá szükség...

Előzmény: Jesu (15301)
gaga04 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15303

Azért ezzel az alig drágább Ph- val vitatkoznék. a minősített nyílászárók ára többszöröse a pl. K=1.1-nek. Szigetelésből is lényegesen vastagabb kell, aminek a rögzítése is drágább. Ami AEH- nál + kell, az a padlófűtés, ami bagatel költség. Nem kell plusz kémény sem, ha hőszipkával fűtesz. Ha meg nem azzal, a Ph- ba is kell valami a HMV- nek, mert árammal húzós az ára, bőven veri a fűtésköltséget.

De egy szó mint száz, légtömörség, légtömörség, légtömörség. Ha betonfödémben kell a légcsöveket vezetni, szerintem a könnyített födém üregeiben nem túl problémás. Sajna az eltolt szintnél nem úszod meg a drága xps szigetelést az alapozáskor, de lehet még AEH esetében sem, de cáfoljatok meg, ha nincs igazam.

Pitylogós Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15302

Sok PH-t láttam ahol nem csak légfűtés van.

Pl. padló és vagy fal és vagy mennyezet, vagy pl. padlófűtés kombinálva légfűtéssel ("airconomy") stb. stb.

Előzmény: Jesu (15301)
Jesu Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15301
Nem értek egyet. Óriási a különbség. PH-nál CSAK levegővel tervezzük bevinni a fűtést. AEH-nál ez kevés.

Pont ez a különbség, ami miatt nem lehet elrontott PH-> AEH. Vagy rakod be a radiátorokat utólag? Felvered a padlót, hogy becsövezd?
Más a két cél.
Persze lehet PH-t építeni, hogy beszámítod a kudarcot. Vagy mint nálad amit ajánlottam, beteszed a csöveket a padlóba, hogy hátha mégis kell 1*. AKár csak a komfort miatt. De ha elrontják a házat pont elég lehet az bevinni azt a pluszt, ami kell.

Meg kell húzni a vonalat! Vagy PH, vagy AEH. Féluton meg kár feladni. AKkor el se kezdje senki a PH-t. Szerintem...
Előzmény: wulfin (15297)
wulfin Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15300
kicsit tabu tema, de sok elektromos futeses ph letezik (meg minositett is). Bekerulesi koltsegben ez verhetelten. Megfelelo meretu pufferel ejszakai arrammal is mehet a dolog. Vilany nelkul meg ugye a tobbi haz futese se igazan mukodik, kiveve a nagyon low tech megoldasokat.
Előzmény: wulfin (15294)
wulfin Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15299
jo jo csak vicceltem:) Allitolag a nemeteknel ez egy mondas.
Előzmény: Pitylogós (15298)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15298

Nem feltétlenül.

Van, akinek az épület dizánnya nagyon fontos,  emiatt pedig esélytelen a PH, de AEH még belefér.

Mi pl. ezt tudomásul vettük, költségvonzataival együtt.

Előzmény: wulfin (15297)
wulfin Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15297
"mint egy annyira jól megcsinált alacsonyenergiás ház, hogy erről papírja is van (a Passivhaus Institut-tól)."

Vagy

Az alacsonyenergias haz egy elrontott passzivhaz:)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15296)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15296
"Annyi követelménynek kell megfelelni a PH-hoz, hogy félek, hogy sem lelkileg és sem anyagilag nem tudom tökéletesre megcsinálni."

Ha jól csinálod akkor nincs jelentős különbség.
Úgy is mondhatnánk (na most fogok kapni) hogy a passzívház nem más, mint egy annyira jól megcsinált alacsonyenergiás ház, hogy erről papírja is van (a Passivhaus Institut-tól).
Előzmény: Balázs1979 (15283)
lato73 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15295
wulfin hsz-e jogos, de ő a légtömörség elszúrásáról írt, és ez az AEH-ra is igaz, ha elszúrod, fizetsz, persze többet, mint PH minőség mellett.
Előzmény: Balázs1979 (15291)
wulfin Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15294
Hat igen. Egy elektromos futesu PH-val nehez veresenyezni arban:)
Előzmény: Johannes Angelos (15293)
Johannes Angelos Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15293
Azzal vitatkoznák, h. a PH költségei szükségszerűen magasabbak mint az AEH költségei. Az AEH több gépészete átbillenti a költségeket alapesetben. Persze, PH-ba is lehet dupla-tripla rendszerekt és kéményt rakni, de legtöbbször redundánsak, ha a ház PH...

A ház formája (kubatúra) tényleg már determinál majdnem mindent. A gömbhöz minél jobban hasonlít a ház, annal jobb - ha nagyon távol, akkor a PH felejtős v. túl magas költségű.

Előzmény: Jesu (15284)
wulfin Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15292
def: alacsonyenergias haz -> elronott ph
Előzmény: halaloszto (15289)
Balázs1979 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15291

Én is így gondolkodtam, de wulfin teljesen jogos 15276 hozzászólásából tudjuk, hogy ekkor anyagilag teljesen ráfizettünk.

Inkább jobb egészségesen belátni, hogy nincs pénzem ill. nem merek egy PH-ba belevágni. És már az elején egy komoly AEH-ra hajtani.

És sajnos A/V aránnyal is rosszul állok. Mivel a hegyoldalban muszáj voltam szinteltolást vinni a házba és a design miatt nem csináltam tömb házat.

Nagy a felület. főleg külön álló felső szint miatt.

Előzmény: lato73 (15287)
lato73 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15290
Igaz...
Így viszont alapból lesz meg ez a jó drága AEH.
Előzmény: halaloszto (15289)
halaloszto Creative Commons License 2009.07.22 0 0 15289
ha a ph-t elszurod, van egy jo draga alacsony energias hazad...

vajk
Előzmény: lato73 (15287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!