Az Achenseebahnon az is gond volt, hogy az üzemeltető a tulajdonos megkérdezése nélkül szerződött le a vonatokra, és ettől bedurcizott a tulajdonos, és úgy döntött, inkább fölszedi az egészet. Lakossági nyomásra talán nem történik ez meg, és belengettek valami másmilyen fölújítást is...
Kesergésről szó sincsen, tavasz van... ami az üstöllést illeti, előttem tetszhetik egészen nyugodtan beszélhetni, éltem én is vidéken, értem, amit a gazduraságok beszélnek. Köszönöm a légifotót.
Néhány hónapja belekezdtem egy projektbe ami lényegében kisvasut.hu on crack (lehetne ha más is értené). Nem hiszem, hogy nagyon lenne rá igény, de hamár a publikus térkép volt csak ingyenes opció akkor... ja
Köszi. Mondom, megnézem a fentről.hu-n, de az olyan tökéletes lett, hogy levették alóla a Magyarország -térképet, és most úgy kell rajta keresgélni, mint a vaktérképen a földrajzórán. A keresőjébe meg a múltkor beütöttem Tatabányát, és kiadta Csólyospálost.
Ha következetesen hord mellé irányban meg távolságban is, akkor rákeresek Svitavyra Csehországban, és be kell jönnie Komáromnak.
Legalkalmasabb alighanem az lesz, hogy, ha vége lesz a járványnak, meglátogatom újból a Monostori erődöt, és ott a helyszínen keresem meg a kisvasutat. Teljesen, mondjuk, így se maradt ki az életemből, mert körüljártam az egykori orosz járőrútvonalon, találtam egy volt orosz bunkert, egy háborús magyar bunkert, amiből a két Komáromot összekötő vasútvonalat lehetett (volna) lőni, meg azoknak az emlékművét, akik vissza akarták foglalni 19-ben Észak-Komáromot...
A normál nyomközű vágányt visszabontották már a parkolóig. Korábban bement a nagy kapun, ahol a néni kiabált és az erőd udvarán egy kitérővel ért véget. Volt egy rakodó rámpa és egy nagy betonos terület. A kisvasút a Dunai Bástyában megy végig U alakban, mindkét végén kijön egy-egy kapun, a főbejárathoz közel volt egy hosszú kitérő, csillefordító és talán egy összekötő vágány is az U alak szárai között a bástyán kívül. Ebből is bontottak már vissza. Az erőd udvarából nem igazán látszik, mert magasabban van és ellepi a fű.
Ez érdekes, mert voltam, de kisvasút nyomát nem láttam, csak nagyét. Hogy hol végződött, mielőtt-valószínűleg-elvágták volna, nem tudom.
Az furcsa volt, hogy a dunai bejárathoz vezethettek volna kisvasutat, hajón érkező szállítmányok behordásához, de nem láttam nyomát.
Bemenni csak néhány percre tudtunk, amíg észre nem vettek minket, és el nem kezdett a főnéni kiabálni, hogy zárva vannak, mert járvány van. Attól a nagykapu nyitva volt sarkig, de kisvasutat nem emlékszem, hogy láttam volna.
Ez a volt orosz laktanya területe, tudtommal nem volt ott kisvasút. Nem messze, a laktanya kerítése mellett volt a régi vasgyári iparvágány. Ez a mai Tesco mögött hagyta el az állomás területét és a mai buszpályaudvar mellett haladt. Keresztezte az 1 sz. utat és a malom mellett ment, majd befordult a vasgyár területére. A kapuja még mindig megvan, szépen látszik a vasúti eredete, mert furcsa szögben áll az úthoz képest.... hopp, kissé elkalandoztam.... Ha Komáromban kisvasutat keresel, a Monostori Erődbe kell menni! Volt még egy keskeny pálya a vasútállomás területén is, de annak már nincs nyoma :-(
Ja, aztán úgy végzik, mint az Achenseebahn-ra került motorvonatok, jó esetben néhány Trencsénteplicre kerül, kevésbé jóban elviszi Hocevar. A feketebalogi villamosításnál nagyobb agyrémet keveset hallottam az utóbbi időkben.
Jó, köszi az infot, és hogy megerősíted a felújítás tényét, mert optimista módon beleírtam a túrabeszámolóba is. :-)
Ami amúgy inkább egy örömködés, de ebben a nyamvadt időszakban legalább ennyi jókedv azért jutott. Ha több nem is.
Ontopik mert a fotók többségén van vasúti pálya. :-) Mai, vagy egykori (a Vöröskő-forrás felé régen volt kisvasút, de ezzel gondolom itt nem mondtam újat)