Akkor változtattak az ajánláson, mert sztem eredetileg ilyen sokszor tuti nem volt használható 8egy idöben ki is vonták a forgalomból, majd néhány éve újra megjelent, lehet, hogy az interregnumban tapasztalatokat gyüjtöttek az alkalmazásáról.
Amúgy van nálad értelmezhetö mértékü molykár, hogy ennyiszer akarsz védekezni? Én virágzás után 1X védekezek, mégsincs számottevö kártételem.
En eddig perzselest nem tapasztaltam, de lehet csak szerencsem volt. A Dipelt 8 alkalommal lehet hasznalni szoloben, ugyhogy abba beleferek. Igazad van, hogy a ket szer nem keverheto, igy azt majd idojarastol fuggoen at kell gondolni. Mindenesetre a + helyett oda egy ∆ kerul.
A rügypattanáskori vegesol erest sztem feljtsd el, helyette olaj+ként használj inkább. Hangsúlyozom, ez kifejezetten a rügypattanáskori kezelésre vonatkozik.
A rezes lemosó szölöben rügypattanás elött ajánlott inkább, ha egyáltalán, mert a zsenge levélkezdeményeket a réz megperzselheti.
a dipel és a vitisan nem használható egyszerre kijuttatva:
fürtzáródás elött a vitisan helyett inkább dynalit használnék, meg a 3X kijuttatott dipelt is sokallom, mintha évente csak 2x lenn engedélyezett a kijuttatása, vagy ennyi az ajánlás, azt nem tudom. Meg lúgos szerekkel se juttatható ki. a legjobb csak magában kijuttatni.
Azzal (szerintem) eddig nem volt gond, ugyhogy azon egyelore nem valtoztatok. Viszont mar nekem is van korulbebluli "tervem". Ami biztosan nem tokeletes es valtozni is fog majd.
A kulcs az idözítés. Lemosónál nagyon kell figyelni, mert ha túl korán csinálod és még nincsenek kipattanva a rügyek, nem éred el a rügyben tanyázó atkákat, ha eg túl késön, és már levelesedik aszölö, a tömény kénoldat szintén perzselheti.
Szölöben lemosónak sokkal inkább ajánlott a kén+olaj, mint a réz+kén+olaj, mert utóbbit nem tudod rügypattanáskor használni a perzselésveszély miatt, a kén+olaj lemosózásnak meg akkor van az ideje, amikor pattannak a rügyek. lemosózhatsz szölöben réz+kén+olajjal, de túl sok haszna nincs (szemben pl. a csonthélyasokkal, almával etc.) A rügypattanáskori olajos lemosózásnak az atkagyérítésben van nagy szerepe.
Most csak a 3-bol 2-re van rahatasom, hogy legyen penzem, amiatt nincs idom.
Szolon eddig csak kontakt szereket hasznaltam es lehetoleg maradnek is azoknal. Jovore kiderul eleg lesz e a gyakorisagot emelnem. Vegesol, Cuproxat, Thiovit, Vuxal, Zoldito es Dipel lesz a variacio.
Se időd, se tudásod/tapasztalatod... és ha még pénzed sincs ...;-) csak a beteg, legyengült szőlőd...
5. évet kezdem az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett "növényápolókkal" és a 2023 évi peronoszpóra "gyomrost" leszámítva működnek a kontakt szerek. (akkor is én b@sztam el ;-) )
Az állomány egészséges, tápanyaggal kellően ellátva (levélminta) és most eljött az idő egy kis változtatásra de tallonban tartva a korábbi készítmények tapasztalt, jó hatásait (Biomit; wetcit/prev gold; rézhidroxid; kén; Flavoplant; Cuprotonic; Vitisan; Humus; SteriClean plant és a többiek) és szükség esetén beavatkozni velük.
A tervem az idei évre:
1. Lemosó permetezés (az előző évi betegségek függvényében)
2. 4-6 levél - kén + adjuváns (narancsolat, fenyőterpén stb.)
Felszívódó lisztharmat elleni szer mellé mindig kell kontakt (jellemzöen: kén) is.
De ahogy többször írtam, írtuk: a legfontosabb a szölönél nem a permetezés, hanem a zöldmunka: rügyválogatás, hajtásválogatás, hajtásigazgatás, hónaljazás, fürtválogatás, tetejezés/csonkázás, szüret elött levelezés. Ez legalább 7 külön menet zöldmunka, de inkább 8 vagy 9, pláne, ha többször kell tetejezni/csonkázni. valamint a lehetö legvékonyabb lombfalra kell törekedni, ezt a legkönnyebb a Guyot-müveléssel elérni, az ernyönél a tökefejnél nagy a hajtássürüség, más müvelésmódoknál jóval nehezebb vékony lombfalat kialakítani. Ha vékony a lombfal, kevésbé tud befülledni és a permet is jobban be tud hatolni a lomb belsejébe.
hogy nálad miért nem sikerült jól megvédeni, csak te tudhatod, ezer oka lehet azon kívül is, hogy te valamit nem úgy csináltál, ahogy optimális lett volna. Vannak pl. helyek, ahol a környezet nem alkalmas a szölötermesztésre, vagy a szomszédok olyanok, hogy ha megfeszülsz, se tudod megvédeni (pár éve én is így jártam, mert a szomszéd beteg lett és egész évben nem gondozta a szölöjét, ém meg permetezhettem hetente, semmi foganatja nem lett).
Egy par mar nincs forgalomban, Topast "halando" ember (elvileg) nem tud megvenni, de olyan biztos van, amit ha bemegyek a helyi gazdaboltba azt sem ertika majd mit szeretnek. :)
Viszont ha ez neked bevallt, akkor mondhatni, hogy en eleg gyengen csinaltam.
Sajnos ezek közül se a dithane, se a ridomil, se a tanos nincs már és nem is tudom, mit lehetne helyettük betenni. A vivandót is lecseréltem sercadisra.
Tavaly július 17-én permeteztem utoljára, soha ilyen egészséges lombozatom nem volt, november végéig fent volt, hogy idén mi lesz, ki tudja...
Akkor ez azt jelenti az esetedben, nem alkalmas a körülmény a szőlőtermesztéshez.
Ez nem kritika, nem az a célom vele hogy megbántsalak, hanem kívülről nézve, egyszerűen összefoglalva a helyzetet.
(Egyébként átlagos években ha 10-14naponta menetrend szerint elvegzed a beavatkozást, akkor nagy valószínűséggel tudsz szőlőt termelni. Persze ha mindez párosul pl azzal hogy a kert nagy távolságra van tőled, árnyékos, párás fülledt helyen és millió különböző fajtát ültettél amiből vannak érzékenyek is, akkor nekem sincs ötletem.)
Hát, ha a munkádból adódóan nem tudod elvégezni a szükséges munkálatokat, akkor vagy keresned kell valakit, aki megbízható, képes és hajlandó is mecsinálni helyetted (sajnos ilyen ember csak a mesében létezik), vagy pedig fel kell adnod a szölömüvelést... ilyen világot élünk...
Ez pedig a masik problema, hogy a munkambol adodoan nem tudok midnenre azonnal reagalni. Igy ha a kereskedo nem azt adta, ami nekem a legoptimalisabb, hanem mondjuk amin a legnagyobb az arres, akkor duplan vagyok vert helyzetben.
De az, hogy mikor mi ellen kell permetezni, nem változott azóta sem. Meg lehet védeni a szölöt 2-es/1-es szerek nélkül is, de nagyon oda kell figyelni és esetleg több fordulót beépíteni az éves ütemezésbe, ill. a zöldmunkára még különösebben odafigyelni.
Par éve leírtam, hogy én mikor permetezek, most nagy hirtelen nem tudom, melyik hsz lehet az, mondjuk sajnos mostanra alig maradt szer, amit lehet és érdemes is használni és nem kell hozzá recept meg szerzödés a növényorvossal.
Van itt valaki, akinek a tavalyi evben sikeres volt a novenyvedelme es keszitett permetezesi naptart? Sajnos en egyik halmazban sem vagyok benne es ha megosztana, akkor megprobalnek tanulni belole.
A hegy lábánál tényleg volt valamikor egy mára elapadt melegvízü forrás, ami télen se fagyott be, úgyhogy a békák egész évben ott kurgyogtak, de hogy mediterránium lennénk, azt határozotan cáfolom, ráadásul É-K-i a területem tájolása, így még az se lehet, hogy a nap ilyenkor a maximális lehetséges fotonmennyiséggel bombázná az ültetvényem...