Majd frászt kaptam, mert a singapore airlines küldött egy emailt, miszerint megváltoztatta( februárra) a kért ülések rendjét. Persze kimaradt belőle a Bali- Singapoore rész( mert hogy ott nem váloztatott semmit se), én meg azt hittem, hogy azért nem jelzi, mert a Bali-Singapoor repülőjgeyet törölte. Hál Isten itt volt a lányom( akinek ez a szakmája), és persze megnyugodtam, de persze Bali most se nyitott, és nem is tudják, hogy vajon februárban az lesz-e. Mi csak csendben reménykedünk, de van még pár hónapunk, hál Isten:))
Ha valaszthatnanak, siman akarnanak ujra turistakat.
A turistanak ugyan idilli a rizsfoldeken szorgoskodo foldmuvesek kepe, de valojaban az a pici sziget ebbol mar nem tudja eltartani minden lakojat - nem veletlen, hogy a javaiak utan a balinezek teszik ki amas szigetekre allamilag tamogatottan attelepulo transzmigransok zomet.
Shopingolni nem igen marad időtök, de az átszálláshoz elég. Nekünk februárban, hazafele két óránk lett volna Dohában az átszállásra, de a Denpasar-Doha járatunk másfél órát késett. Már mindenki fent ült a Budapesti járaton mikor odaértünk de megvártak bennünket. Négyőnket külön vitt ki a reptéri busz a géphez. És még a csomagjainkat is át tudták pakolni.
A cikk az én olvasatomban nem arról szól, hogy a turizmusból élők menjenek el éhbérért rizsföldekre dolgozni amíg tartanak a korlátozások, hanem arról, hogy - ahogy a fejlett világban is sokakban felmerült - a Covid jó alkalom arra, hogy változtassunk a szokásainkon. Ehhez Balin is joguk van az embereknek, pl. azzal, hogy a túlzott mértékű, ipari turizmus helyett esetleg más életet választanak. 2020 egyik nagy kérdése, hogy mi fog változni...
Bali mar regota Indonezia legtulnepesedettebb fo szigete Java mellett, es pont a deli turistaovezetben nem sok megmuvelheto fold maradt. Akinek foldje nincs, az ugye max bermunkasnak szegodhet el, kb ehberert - a cikk is emliti, hogy napi rizsadagert is dolgoznak.
Akik eddig sem a turistakbol eltek, azokat kevesbe erinti a helyzet, de akik igen, azoknak ez nem vigasz.
22 Julius 20. Aktiv fertőzött jelenleg 700. 46 halt meg. Én még várnék az utazással, vagy nagyon óvatos lennék ha mennék. Mi Január vége felé jöttünk vissza Baliról 46 napos tartózkodás után.. Már akkor is vigyáztunk, mivel sok volt a Kínai turista. Naponta 27 repülő érkezett Kínából. Kerültük őket.
Altalaban 250.000 mar jo arnak szamitott egyenesen (vagyis 1 atszallassal) Balira.
De jelenleg Papuara is van jegy annyiert, tehat Balira olcsobbnak kellene lennie.
Ha csak nem valami elhibazott jegyarrol van szo, 200.000 korul mar nagyon jonak szamit egy jegyar Balira, de 250-ig sem rossz.
A jelenlegi helyzetben fontos az is, hogy mennyire rugalmas a jegy, atfoglalhato-e, kulonosen a virus okozta utazasi korlatozas eseten.
En magam csak kozvetlenul a legitarsasagtol vennek mostanaban jegyet (irodajukban vagy az o honlapjukon), hogy szukseg eseten egyenesen naluk intezhessem a modositast ne adj' isten lemondast.
Ehhez meg annyit tennek hozza, hogy az indonezek foldjei/kertjei gyakran hazuktol tobb km-re vannak, es europai szemmel nezve akar "dzsungelnek", bozotosnak is tunhetnek.
De pl azok a fotogen, tengerparti palmaligetek is mind valaki tulajdonat kepezik.
Balin kiterjedt igazan lakatlan terulet csak a sziget nyugati reszen levo nemzeti park. Ott a parkra vonatkozo szabalyok miatt a vadkempingezes valoban tiltott, ellenben van egy kijelolt satorozohely. Viszont a napi parkbelelpo, ha naponta beszedik, ezt eleg draga mulatsagga tenne.
Sot,vannak akik meg mindig ki sem mozdulnak otthonrol, es a gyerekeiknek is csak meterekrol dobalnak puszikat az ajto ele letett bevasarolt cuccert cserebe. :D
Kimondottan torveny nem tiltja, viszont pont a nagyon surun lakott Balin jo esellyel valakinek a maganteruleten tenned, meg ha ez europai szemmel nezve nem is nyilvanvalo, ami ugye a tulajdonos engedelye nelkul nem illdomos es illegalis birtokhaboritasnak is tekintheto.
Ha sporolas miatt tenned, akkor en nem rokonszevezek az otlettel, mert aki Balira el tud utazni, az siman megfizetheti az ittani alacsony szallasarakat is.
Ha romantikazni szeretnel tavol mindenkitol, arra jobbak a kevesbe surun lakott szigetek.
Akarmi is az ok, ha nem vagy igazan eldugott, emberektol tavoli helyen, kerj engedelyt a legkozelebbi faluban (ehhez infonez nyelvtudas kellhet). Satrat napkozben magara hagyni kockazatos lehet.
Hogyne állna, azóta nézem a variációkat, az előbb néztem pont, hogy ha csak Javara repülnénk, Szingapúrt kihagyva akkor csak 200ezerrel lenne drágább a repjegyünk-ha lemondanám... ha csak Balira közvetlenül akkor csak 100 ezerrel...
Ha kihagynám Szingapúrt...
de ha bármi lenne, akkor Dec 31-ig lehet bármit változtatnom, lemondanom, indulást, érkezési helyet stb-ingyenesen a Qatarnál.
Baromi jó lenne, ha nem kellene módosítanom a jegyünket, de azért jó tudni mi van...még messze van az a jan közepe.
Akkoris lesz Jáva, legfeljebb nem 1 hétre hanem +3 nappal többre.
Jávát nem adom :)
csak végig futottam, mert nem volt hangulatom semmi utazósat olvasni :(