Mostanában valamikor betévedtem a Lidlibe. Volt Tóth Ferenc Egri királyleánykája, ami egy meglepően kellemes bor. Ezentúl még Némethjanó Vörös Cuvée-t vettem, ami szintén jólesett.
Az áráért (1200 Ft) jó vétel, de azért tokajiban én magasabbról szeretek válogatni, ha már... a muskotály picit sok benne, a beltartalom meg picit kevés...
Illatában alma, barack, virágok, mineralitas, nagyon finom.
Ízében zöldalma, leheletnyi muskotály, búcsúzóul halvány lepkefingnyi szoloszar kesernye, pont annyi hogy érdekessé tegye és nem több. Kevés éppen érett őszibarack. A korty telt és az elegáns savak szépen megtartják, ahogy megforgatom a számban élményszerű. Hosszan búcsúzik.
Finom bor, erősen ajánlom.
Sajnos csak 1 palack volt belőle, de ebből még kell nekem.-;)
A rizlinggel még csak most ismerkednek, de ha ilyen egy alaprizling akkor szerintem kedvenc fajta lesz ahogy a Sauvignon Blanc is az lett.
Ha van tippetek, hogy felfelé a drágább rizlingek fele merre tovább, mit íttatok, akkor szívesen olvasom.
Manapság olyan kevés blogger maradt, hogy ha organikusan is próbálják szondázni a piacot akkor sem jutnak el a kínálat huszadrészéig sem. De persze ezt az árkot valóban át lehet ugrani pár karton ingyéborral.
A Sabar stílusához szükséges technológia amúgy nem olyan drága. Nem édesbort csinálnak, nem törekszenek a magas koncentrációra, nem is organikusak. Szóval biztonsági játékkal, egy nagyon tiszta és korrekt stílust csinálnak gazdaságosan. Vélhetőleg kényelmesen eladják a boraik egy részét direkt csatornákon.
Köszi a tippet. Amit eddig sikerült Schuchmanntol 2016os Kisi (Vinoterra) qvevriben készült es hejon tartották további 6 hónapot, ami nekem elég meredeknek tűnik amatőr borkeszitokent. Az eredmény a nagyon erdekestol némi pihentetés után félelmetesen jóra vált.
Nem qvevris vonalon de Kisi fajtánál maradva 2 olyat merek ajánlani, amiből be is zsakolok, ha lesz lehetőséged kostold meg.
Terra Initia Kisi 2015
Kai Kisi 2017
Ma lesz egy kis borfest biztos okosabb leszek utána, de nem blogolok csak megszerettem volna köszönni, viszonozni.
Igen, az első mondatoddal teljesen egyetértek, teljesen más világban élünk.
Túl racionális ember vagyok ahoz, hogy márkabuzi legyek, az ár érték arány viszont nagyon is érdekel. Ha az autós példánál maradok, akkor egyértelmű, hogy egy KIA-t használok hasonló okokból és nem BMW-t, pedig megtehetném.
Vásárolni nem én járok, így nem ismerem a tesco árukészletét, ez a nejem feladata, én csak az anyagi hátteret biztosítom :)
Hogy minek járok ebbe a topikba?
Hogy téged bosszantsalak :) Igazából azért mert van itt egy két ember aki nagyon érdekeseket mond a borokról és a borászat hátteréről.
Úgy tűnik, mi ketten roppant különböző világok részeit képezzük...
Az oké, hogy nem érdekelnek a luxusmárkák, de ha általában a márkák és a mögöttük álló emberek/történetek sem érdekelnek, egy bevásárlásnál valószínűleg csak az marad, hogy "akkor most bemegyek a teszkóba és veszek, amit ott találok".
Ha ez van, akkor tényleg nem értem, hogy mit keresel itt - ez a topik jelentős részben a gurméságról (sznobizmus?) és a fogyasztói tudatosságról szól.
Az asztrális árkategóriából nem kóstoltam még magyar rajnait, a nekem aránylag tetsző árképzésűek között pedig ez a legjobb darab évek óta. Elegáns és frissítő, de tartalmas, egyensúlyos, csak ízléssel kesernyés.
Kezd olyan érzésem lenni, hogy a borok minőségét, stílusát és ár/érték arányát tekintve a Sabar a kedvenc fehérboros cégem.
Kedves fórumtársam egy dolgot elkell ismernem, rohadtul nem foglalkozom a márkákkal. Rengeteg féle bort iszom és ittam, rengeteg helyen, külföldön, belföldön, étteremben, pincészetben. Viszont van egy rossz szokásom, hogy másnapra már nem jegyzem meg kitől ittam és mi a neve az italnak. Még akkor sem ha nagyon ízlett, vagy ha nagyon szar volt.
Ezért nem szólok hozzá az itt nagyszerűen felsorolt és bemutatott borokhoz. Egyszerűen nem tudom, hogy ittam e már :(
Ráadásul elég korlátozott az ízérzékelésem,én nem érzek csokoládés meg földes, meg egyéb szépséget, egyszerűen vagy ízlik vagy nem, így mi a fenének szóljak bele olyanba amihez nem értek?
Viszont magaménak érzem annyira a bort, hogy magam is készítem és érdekel mások véleménye a borral kapcsolatban.
> Azt mondjuk nem értem, hogy egy borfogyasztónak miért is kellene értenie a borhoz? :)
Vagy ízlik neki, vagy nem
mondjuk azt szivesen megneznem, hogy mi lenne ha pl. a kostolast masnap (ugyanugy uj palackokkal) megismetelnek? gyanitom, hogy egy hozzanemerto amator minden kostolasnal jelentosen eltero sorrendet hozna ki, mig egy profi kepes lenne 10-15 bort nagyjabol konzisztensen ertekelni tobb kostolon keresztul is. de ez csak a megerzesem. mindenesetre egy ilyen kiserletet szivesen megneznek.
a forma 1-ben a top pilotak egy teszt soran kepesek 50 kort ugy menni, hogy tized masodperces idon belul futjak a koroket. ez az amit egy amator, vagy felprofi soha a budos eletben nem lenne kepes megcsinalni.
Igen, ez így oké, nyilván van átfedés. Viszont az általam említett ársávból azért simán le lehet szedni egy tucatnyi bort, amiket nyugodt szívvel lehet ajánlani egy borszűznek. Ezzel szemben a cikkben szereplő felhozatal többsége maximum elrettentésnek jó - továbbra is elismerve azt, hogy ilyenből bőven akad a 2-3k közötti szegmensben is.
Ez nem nagyképűség, egy roppant egyszerű tényt igyekeztem leírni.
Te nyilvánvalóan nem vagy introvertált - ha szinte soha semmilyen borhoz nem fűzöl konkrét megjegyzést, akkor eléggé egyszerű kikövetkeztetni, hogy az itteni többséget érdeklő árkategóriájú és minőségű bort jellemzően nem fogyasztasz.
És nehogy azt hidd, hogy ezzel én most leértékellek vagy bármi hasonló - semmi köze semmiféle emberi értékhez, hogy ki milyen bort iszik. Viszont ez egy boros topik, ahol zömmel olyan arcok írosgálnak - egymás kötelező basztatásán kívül - akik borokról cserélnek eszmét, már ha van mit.
Annak a nézőpontnak se kell felülni persze, hogy a borok ismerete valamiféle része a magaskultúrának. Ezt a kereskedők, szommelijék és egyéb borból élő arcok próbálják terjeszteni, akik gyakran maguk se értenek a világon semmihez a borokon kívül, vagy még azokhoz se.
A borismeret divatos manapság, ez jól is van, de a borfesztiválokon megjelenő közönség emelkedettebb részének se sok köze van a hagyományos értelemben vett műveltséghez.
Divatos a dolog, fel lehet szedni vele jó muffokat, és nyilván van még egy halom egyéb szempont, ami most nem jut eszembe. :)
A baj az az, hogy a magyar borászat vacak Verolexet csinál, lassan és drágán miközben azt hiszi magáról, hogy tulajdonképpen Fiat az amit csinál és jobb napokon pedig Ferrarit.
Valójában a magyar alapborok sem árban, sem minőségben nem versenyképesek a nagyvilág alapboraival. A hazai piacon még úgy ahogy elmennek, mert a belföldi fogyasztók egy része márkahű.
A bor azért különleges dolog, mert egyszerre egy rém demokratikus élvezeti cikk amiről tényleg mindenki el tudja dönteni, hogy ízlik-e neki avagy sem és egyszerre lehet egy intellektuális kihívás amivel órákat, napokat, heteket vagy akár éveket is el lehet tölteni. Egyszerre egy popzenei tinglitangli amit vezetés közben hallgatsz a rádióból és egyszerre lehet Wágner opera is.
Van olyan bor amit szinte művészeti remekként készítenek el és aminek a teljes élvezetéhez valóban felkészültség kell és van olyan amit felesleges szálazni, mert alapvetően egy adott pillanat feldobására való.
Nézd, ha a népnek a Dankó Pista tetszik, a bloggernek meg a Johanneshof- Reinisch pinot noir (hogy mondjak egy olyan bort, amiről fogalmad sincs :D), arról nem a blogger tehet.
Viszont aki ír, annak van valamiféle felelőssége, legalábbis én határozottan így gondolom. Ha elképesztő butaságokat ír például, attól a nála is butábbak még butábbak lesznek, ráadásul azt hiszik, hogy ők már tudnak valamit (tehát az önismeretük is romlik). A végeredmény az, amit mindenhol láthatsz: egy nagy halom önkontroll nélküli idióta. :)
Hozzáteszem, ezek az arcok, akik ezt a "bortesztet" írták, még technikailag se tudnak írni. Nézd meg a helyesírást és az óvodás szintű fogalmazást!
Azt mondjuk nem értem, hogy egy borfogyasztónak miért is kellene értenie a borhoz? :)
Vagy ízlik neki, vagy nem, ilyen egyszerű a dolog a borfogyasztók 90%-nál. Ez szerintem nem egy Wágner opera, amihez kupálódni kell, mert ha ilyet várunk el a mezei ivótól akkor annyi a boros ágazatnak :)
Nem az a cél, hogy minnél több ember igyon bort? Ezt elitizmussal nem érjük el, csak akkor van esély ha olyan bort készítünk ami ízlik a népnek :)
NEM a tesztelőknek, hanem azoknak akik megveszik. És a baj itt van, mert más ízlik a bloggernek mint a közívónak :)