Igen, a TRW gyári beszállító is például. De a gyártó csak egy dolog, mert általában minden gyártónak van több minőségi lépcsője is az adott modellhez is.
A gyertyacsere is egy rémálom, nekem legutóbb a sok éve VW szervizben dolgozó szerelő gyertyacsere közben letörte az üzemanyag nyomócső (amibe az injektorok csatlakoznak) levegőztető szelepét a cső végéről.
Ha én cserélem otthon, akkor jól megszívom, így a szakszervíz bukott egy ilyen alkatrészt.
A dolog nem ilyen egyszerű. Én is azért vettem ezzel a motorral, mert egyszerű. Aha. De onnantól kezdve, hogy ECU van benne, már legtöbbször nem egyszerűbb. (Nevetséges, hogy amikor karburátoros autóm volt, akkor meg a karburátorhoz nem értett senki - az meg ugye a lelke, mint manapság az elektronikus, számítógépes motorvezérlés).
"1.6 benzin 102 le egyszerű mint a faék," - csak a dízelhez képest, azért itt is megy a pingvinezés rendesen a legkisebb hibajelenségnek is 2-nél több oka lehet
"olcsó a javítása ha elromlik" - mihez képest... (meg mivel itt is megy a próbálgatás, találgatás, az sem olcsó a végén)
"ha elromlik." - el.
Nincs benne kettős tömegű, azt legalább nem kell cserélni. Van viszont széthullós váltó, ami a PD-nél nincs, tehát inkább egy tervezhetően cserélendő, rendeltetése szerint is kopó alkatrész, mint egy beépített gyári hiba. Jobb érzés, és jobban is adja ki magát, ha egy kettőstömegű használódik el, ami természetes, mint amikor egy váltó hullik szét 150e km-nél (barátom példájánál maradva).
"Cserébe sokat eszik" - városban sokat (mai mércével, meg várostól függően, de 10 liter senkit se lepjen meg, nekem 11, de én nem nagyon kapcsolok 3. fokozat felé, pont a motor érdekében)
"meg relatíve nem is megy." - relatíve azért egész jól megy. Az 1.9 PD menése (kigyorsítás tekintetében) pl. javarészt csak egy illúzió a hirtelen megérkező nyomaték miatt. Lámpától induláskor sokszor le tudok lépni erősebb autókat, dízeleket is. Csak figyelni kell a kasztni mozgásán, mikor vált el 1-esből és ehhez képest én másképp váltok, kihasználva azt, hogy egy picit azért kihúzatva, magasabb fordulatszámoknál is gyorsul még. Tisztában vagyok a motor képességeivel, de ugye van amikor többet ésszel, mint erővel.
Nekem ez a motor mindennapi autózásra tökéletesen megfelel, még autópályára is, ott sem érzem kevésnek. Az országban futkosó autók javarészt ehhez a szinthez képest is bőven alulmotorizáltak (ugyebár nálunk nem a kis turbós motorok adják az átlag 13 éves autópark javát).
Bazzzz ez lesz a legkisebb gondod...annyit hoztak be mint a szemét angolokat stb..nem gondolnám hogy az alkatrész árak az egekben lehetnek...nekem is pd van..
És a pd para szerintem a múlt...a legelején volt csak gáz...
A környezetemben van pár 11o lovas AVS-es O1-es, az egyik a legjobb barátomé, de még most is tartja (van más kocsi is a családba, O3-is), szép állapotban van, 45oe km-ben, várja, hogy belenőjön a lánya, apropó a fenntarthatósága egy 1o-15 éves autónak- ezeket lehet. Az enyém 2oo3-as gyártású O1-es, ugyancsak 11o lovas, 28oe km futással adtam el 3 évesen, soha semmi gondom nem volt vele, a turbó val. geometriáján kivül.
Most is fut, kitudja mennyi van benne, de nincs lelekva. Talán a 4. tulajnál. Elegance kivitel volt- a legjobb minőségű szövetkárpíttal rendelkezett az összes Skodából, amibe beültem.
A O1 Tour amúgy fapad volt (és olcsó), de a 11o lovas Sport fantázianevet kapott és normális fel volt szerelve (inkluszív spoilerekkel). 2oo8-ban majdnem azt vettem meg az O2 PD TDI kombi helyett.
Tömítések jeladók ezek alkatrészben filléres dolgok, egy pdtdi javításához képest ott kell a tárcába 500 - 600 ezer Ft hogy ne lógjon a bele egy ilyen használt 10-en x éves dízelnek.
1.6 benzin 102 le egyszerű mint a faék, olcsó a javítása ha elromlik, ha elromlik. Cserébe sokat eszik meg relatíve nem is megy. Viszont ilyen árkategóriában a legésszerűbb választás ennyi km hez a pdtdi tdi már futásban elérték a napot, roncstelepen a helyük hülyeség pénztemetőt venni!
Átlag 15e megyek évente tudom ez alapján nincs értelme a dízelnek de amikor valami 5,5-6L fogyasz és nem 9-10et az olyan érzés amiért beáldozza az ember h néha egy kis turbó, adagoló stb csere, javítás igényel.
Környezetemben két oktávia van ezért a fenti fogyasztási adat.
1.9tdi 90le régi kombi és 1.6 102le újabb ferdehátu.
Mindkettő naggyából azonos utakon jár 60-70% város ami nekem is.
Én a dízeleknél - hogy ne érjen meglepetés - 40000km/év futással számolok (óraállástól függetlenül). Ha ezt 10-15-20 évvel megszorozzuk, el lehet dönteni, hogy meg szabad-e venni...
És ugye maga a motor egy dolog; ott van még az autó többi része.
Szerintem elkövetjük sokan a hibát (mert öregszünk:)), hogy úgy kezeljük a fiatalabb időkben összeszedett információkat, mintha ma is feltétlen igazak lennének.
A "sok km-t kibír (még)" önmagában igaz, és 10 éve igaz is lehetett egy TDI motorra, de a szóban forgó 2004...2009-es évjáratok óta 10-15 év eltelt, tehát ilyen idős autókra alkalmazzuk azt az érvelést, amire úgy emlékszünk, "nemrég" még 100%-ban igaz volt. :)
És ugye ezt akkor használjuk az idősebb modellekre is, ha egyszer már a motor ugyanaz.
Hasra ütve 300-400e km után már csak a könnyes nosztalgia mondatja velünk, hogy _onnan_még_ érdemes hosszú távra tervezni egy autóval. Mert dízelt mi másért vennénk...
Itt nálunk már 2004 végén is csak PD TDI-vel lehetett Octavia1-et rendelni. Pont akkor kezdtem komolyan nézegetni autót. Akkor még nem is volt Tour a neve mert 2004 szeptemberében jött az első tesztelhető Octavia2.
Hát hiába tünteti fel ha nem az van benne meg akkor még mi lehet még "hazugság" ugye....
Anyagi vonzata van mármint hogy maga az autó vételára ilyen 6-700körül nézegetek ebbe ugye leginkább a régebbiek tartoznak bele csak ha kicsit tovább nyújtózom 😁 el lehet csípni 1-1 újabbat is az már nagy szép 😁
Olvasgattam sok száz hozzászólást mindkét tipus kap hideget meleget de nekem szimpatikusabb az úgymond jólbevállt sima TDI.
PD-sek pár 100e-el drágábbak ami érthetö mivel újabb konstrukció csak használtan nagyobb zsákbamacska mert ugye ismeretlen az előélet persze a TDI-nél is csak ha hirtelen PD elemekkel esetleg szivattyú cserével kezdek rosszúl kezdődhet a kapcsolatunk 😁
Küldd át vagy töltsd fel valahova a térképedet, ránézek. Van a gépemen auto világításos FL-ből való térkép. Az is érdekes lenne, hogy mit változtattál eddig.
3 hét után majdnem végeztem az O3FL esőszenzor + automata világítás projektel. Automata ablaktörlőm már működik, de esőzárásom még nincs. Az automata kapcsolóhoz való kábelt bekötöttem. Remegett a kezem rendesen, de minden rendben volt, és elméletileg működik. Egy bibi azért van! Dobja a hibaüzenetet auto állásban. Volt ilyen a sima O3-nál is de azt sikerült beállítani. Most viszont nem megy! Mindent az adaptációnál kell kitúrni. Nincs valami ötletetek merre induljak?
A SZERVÍZ időpontja, az nem egyenlő az OLAJCSERE időpontjával.
A szervíz az évente esedékes, ezért az mindig szeptemberben lesz, ahogy írtad.
Az olajcsere időpontja változhat a használattól függően. Ha az olaj szempontjából nem ideális módon használod az autót, akkor az olajcsere periódusa nem 30 ezer km lesz, hanem fokozatosan csökken, amit a számítógépen nyomon tudsz követni.
Mondjuk én sem szeretem ezt a keverést a szervíz és az olajcsere tekintetében, ezért, illetve a motor kímélése érdekében én minden kötelező szervízkor lecseréltetem az olajat is (ez nálam évente kb 15 ezer km), ami szerintem egy ideális állapot egy turbó motor esetében.
Kicsit összezavarodtam a szerviz intervallumokkal kapcsolatban, kérlek, segítsetek megérteni a dolgokat.
Az alany: Skoda O2 FL 2012, 1.4 TSI Az autót 4 évesen, a kötelező szerviz illetve vizsgáztatás után vettem, addig márkaszervizbe hordták, mivel flottás volt. A szervizkönyv szerint QI6, vagyis változó intervallumra van állítva az autó, de a menüben a szerviz időpontja nem változik, folyamatosan szeptember közepére jön ki a nap visszaszámláló, illetve a megtehető kilométer is folyamatosan csökken a 30000-ről. A kérdéseim: Lehetséges, hogy korábban átállították állandó intervallumra a kocsit? Ha igen, akkor azt hogyan tudom ellenőrizni? VCDS-el lehetséges megnézni? A használati szerint ha QI6 a szervizciklus, akkor VW 504 00 megfelelésű olaj kell, ha pedig fix a ciklus, akkor VW 502 00 olaj. Ezek miatt jó lenne tudni, hogy milyet kellene vennem.
Diagnosztikával megnézhető a lánc nyúlása valahogy. (a főtengely és a vezértengely jeladók szinkronjából következtethető) Cserélni nem árt és a feszítőt is hasznos megnézni és ha még a régi megoldás akkor cserélni.
Bocsánat kicsit off de hála az égnek az Octaviaval nincs gond, viszont vettünk egy Fabiat a feleségemnek, 1.2 64 lőerős motorral és ha jól tudom ez láncos vezérlésű nincs semmi hangja de érdemes cserélni vagy nem kell? 150 000 km van az autóban.
Lehet még sokminden: generátor, klíma kompresszor, a generátort hajtó hosszbordás szíj, ennek a feszítő görgője. Szerintem (de nem ilyen motor van az autómban).
Nekem a bmw-ben a relé a biztosítéktáblánál volt. A csereje egyszerű mint a faék,sajnos skodaba nem tudom merre van.Nekem volt olyan is a bmw-vel,hogy nem indult be,egy szaki teloba mondta,hogy a hátsó ülés alatti szervíz ablakot ütögessem meg,majd inditsak rá,es lass csodat beindult. Rosszalkodott az AC (allitolag a pumpában lévő szénkefe) azt mondta a srác,lehet 1000ből egyszer így fog megállni. En nem értek hozzá ha hülyeséget irtam akkor sorry. Lehet nem fog rajtad segitens az info,minden esetre velem ez történt, első korben nekem ac csere volt a megoldás.
Egy kis segítséget kérnék:ma délután, amikor araszoltam a dugóban, az autó egyszer csak megállt alattam.Kb. 3-4 . indításra elindult,azóta semmi baja.A szomszédom szerint ez lehet az AC pumpa relé kezdetleges hibaja is. Most hétvégén mennénk külföldre és nem szeretnék sehol ott ragadni. Tudom,vigyem el szerelőhöz egy hiba kód olvasásra (holnap megyek), de kérdeznem,hogy valaki találkozott-e hasonló problémával,illetve mennyire macerás egy ilyen relé csere,ha netán ez a baja és ez menetközben döglik be?
A középkonzol jobb oldali burkolatát kell levenni és a klímabox hátulján (a tűzfal felőli oldalán) lesz. Elég nagy lyuk van rajta, nekem az ujjam belefért, szóval a dugulásnak elég csekély az esélye. Az oldalburkolat levételéhez: (rég csináltam ilyesmit, szóval csak tippek, mint konkrét tanácsok következnek)
Az oldalburkolaton látható fedeleket ki kell pattintani és alóla a csavarokat kivenni (lehet, hogy a kesztyűtartó alatt lesz olyan csavar is ami nem fedél alatt lesz, de nem sok csavar van összesen 1-2 db!)
A váltószoknya körüli burkolatot fel kell pattintani és a hamutartót a két csavarral kivenni! (a világítás vezetékére nagyon figyelj!)
A hamutartó mögött lesz két csavar ami oldalanként egy-egy tartót rögzít. A jobb oldalit ki kell venni és innen már csak feszegetni kell, mert egy tépőzár szerű rögzítő tartja. (mondjuk elég szorosan, szóval kell feszegetni rendesen!)
Szia. A kicsöpögés a kardán alagút jobb oldalán a kipuff hővédő lemez alól jön. Kb 20-30 centire a tűzfaltól. A konkrét kivezetést pontosan nem tudom, mert nem kellet hálaistennek megtudnom.
De lehet, hogy a nagy melegtől hamarabb elpárolog a kondenzvíz, mint egyébként.
nálunk 900 eurót zároltak, és ilyet viszont még nem pipáltam, a hazaérkezés után másnap fel volt oldva. mintha a srác a visszavétel/ellenőrzés után még ott a parkolóban feloldotta volna a laptopjáról. soha, soha nem volt még ilyen rengeteg autóbérlésem során :)
olyan viszont sajnos sokszor volt, hogy be kellett telefonálni a bankba, hogy most már legyenek szívesek manuálisan ők feloldani, ha már a kölcsönző cseszik rá. de legalább mindig megcsinálták. sajnos 30 napja van a kölcsönzőnek, az igazán köcsög fajták ki is használják
Nekem is késett a gépem, én is sietségben voltam, azért nem volt időm kötözködni nagyon az elején. Mondta a csaj, hogy kérhetek upgradet Mergára napi 25 GBP pluszért.
Ezeknek is elég sok rossz értékelése van, ahhoz képest nekem nem volt rossz a tapasztalat a kocsi méretét kivéve. Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a kártyámon zárolt fél millát teljesen visszakapom-e és mikor, mert többen írták, hogy egy hónap után kapták meg. Egy Caddy az nekem jó lett volna a Peugeot helyett.
mi szicíliában voltunk, ford mondeo or similart foglaltam. késett a rohadt tetves wizz air 2,5 órát, az éjfél utánra csúszott átvétel miatt +91 euró, és akkor közölték, hogy van egy vw caddy meg egy fiat tipo, melyiket kérem
hát mondom, nekem egyik sem mondeo or similar, de a tipo (ötajtós) aztán különösen nem, két gyerek és két felnőtt cuccait kell elpakolnunk. szóval lett belőle caddy
de ezek a tetves cégek nagyon kihasználják amúgy, hogy az utolsó pillanatban úgysem tudsz semmit csinálni. ennél a cégnél pl. előre foglalva 343 euró volt a kocsi hét napra, ránéztem egy héttel indulás előtt is, akkor már 900-ért lehetett volna foglalni. szóval kapsz, amit kapsz, és örüjjé, paraszt...
az ilyenek a leggenyóbb hibák, a végére meg kiderül, hogy valami ezer forintos szar van a halálán
a húgomék régi 1.9-es a3-asával is hasonló volt, ott hol ment a turbó, hol nem, de nem lehetett kiszámítani. szerencséjére talált egy szervizt, ahol két hét alatt minden lehetőséget végigjártak, és tényleg valami filléres szart kellett cserélni, azóta jó
Mellé nekem továbbra is van sajnos gázreakció késlekedés. Sokszor 4-5-6 mp is, ami elég sok. Nem tudom mi okozza. Vezérlés csere volt nemrég, injektor ultrahangos pucolás volt, fojtószelep tisztítás is volt, de az igazából nem is volt különösebben koszos, viszont belső hibatárolóban azt legalább feldobta. De ezek szerint nem ez okozta.
Hibakód továbbra sincs.
Lehet, a légtömeg mérő, vagy valamelyik egyéb szenzor "döglődik", de hibát még nem dob. És azért elég idegesítő (sőt alkalomadtán veszélyes), hogy pl. ha pont előzésnél jön ez a késlekedés. 5-6mp alatt már be is fejezném normál esetben az egész procedúrát ugye, mikor még csak elkezd igazán gyorsulni a verda...
A legidegesítőbb hogy ez nem egy varázslatos elektronika, amiről csak a tervezője és programozója tudja, mikor mit csinál, csak egy egyszerű fék ami milliószámra van az autókon.
Egy kis OFF. Most jöttünk haza nyaralásból, ahol bérautóval csaptam egy 1700 km-es kört. Mivel sok csomagunk volt Passat kombit (vagy hasonlót) foglaltam, ehhez képest egy Peugeot 3008-at kaptunk. Mikor reklamáltam, hogy ez nem az a kategória, akkor megtudtam, hogy ez tulajdonképpen upgrade, úgyhogy még örülhetnék is. Mondtam a csávónak, hogy valóban, ez nagy autó, csak kár, hogy a fejem felett levő 50 centi nem pótolja a Passat 25%-kal nagyobb csomagterét. Ez így kicsit bonyolította a logisztikát, meg kényelmetlenebbé tette az utat, de azért ki lehetett bírni.
Egyébként kellemes autó, 120 lovas HDI volt benne, normálisan ment, bár hidegen elég csörömpölős a hangja. A nyugis menéshez bőven elég volt, bár előzéseknél azért hiányzott az Octi ereje. Kicsit zavart a jobb oldali kormány, meg a bal kezes sebességváltás, az első napon kaptam pár dudálást :), de a végére egészen belejöttem. 5,6-os átlagfogyi jött ki, de mondjuk a max sebességem 120 körül volt. Tele volt nyomva minden extrával, szép digitális műszerfala van. Mondjuk az idegesítő, hogy minden értesítést egy fél másodperces parasztvakító animáció előz meg. A kétzónás automata klíma továbbra sem győzött meg, pont ugyanolyan gyakran kellett piszkálni, mint az egyzónás manuálist, csak sokkal nyűgösebb képernyőn keresztül. Az automata ablaktörlésbe is állandóan bele kellett nyúlni, hogy jó legyen. A tolatókamerája, meg tükörbillentése nagyon hasznos volt, jól működött, különösen, hogy iszonyú magas, beláthatatlan segge van, a hátsó ablak egy lőrés, ráadásul sötétített ablakkal alig lehet kilátni. Az Octi hozzá képest olyan, mintha egy akváriumban ülne az ember. A gyári navi meglepően jól működött, bár mikor a Waze dugót jelzett, inkább arra hallgattam. A tempomatot jó párszor használtam, főleg az átlagsebesség mérős szakaszokon, de továbbra is állítom, hogy birkábban és veszélyesebben vezet tőle az ember (elhúzódik az előzés, kevésbé hajlandó kihúzódni az ember, kevésbé alkalmazkodik a körülményekhez, stb.). Összességében nagyon kellemes benyomást tett rám, jó kocsi, de azért jól esett visszaülni az Octiba utána (és jobb kézzel váltani :)).
Melós autót ne úgy értelmezzük, hogy a brigáddal ebben visszük a keverőládát ;) De nem is öltönyös, nyakkendős kétkezi munkából/tól felmentettek használják. Tehát a fokozottab igénybevétel címke kijár neki.
Sarkosan fogalmazva xar a Skoda, 8-10 miskával menjen máshova vásárolni a delikvens ott ennyiért örömbódottá van förevörben :P
Aki tudja, hogy 2005-ben normális beltérrel ellátott, a kifutó modellhez (Octavia1) képest kellemesebb belterű autót kapott a pénzéért (Octavia2), az esetleg nehezen fogadja el, hogy a fejlődés jegyében egy kategóriával kisebb és/vagy olcsósított autókra jellemző minőséget kap 8 évvel később, bő 1 millával többért.
Ebben az országan nagyrészt nem is melós autónak veszik (a nem flottás vásárlók) - boldog lennék, ha ott tartanánk, hogy ez a melós autó és ott áll a garázsban egy 8-10 millás családi autó.
Ez egy nehezen összekuporgatott pénzből sok-sok évre megvett családi autó amelyben szereti érezni az ember, hogy kapott valamit a pénzért, minőségi, tartós darab, hogy pár évig gondtalanul autózhat, jól érzi magát benne, kellemes a környezet, aki beül, az a tulaj otthonának egy kiterjesztett részébe jut be.
Ami inkább cumi a mindennapi használatban a karcosodó műzongoralakk hülyeség, a műszerfal plexijét akármennyire nedvesen és óvatosan próbálod letisztítani karcolódik, mint állat, szélvédő üvege jégkaparóval gyönyörűen karcolódik, ja Golf 7 dettó. A 0 Ft-os "Pacific Blue" temperafestés, légypukitól is sérül, de a legszebb, hogy robotokkal, hogyan lehet úgy lefényezni egy kasztnit, hogy valahol, szinte csak alapozó van, illetve festék is tetszőleges arányban :D Had érezze a paraszt a törődést: "legközelebb majd fizetsz" :P Műanyag kormány is finoman el kezdett kopni a fogási helyeken, de attól még szeressem, nekem tetszik :)
Áprilisban pont ezzel szívtam én is, mire felértem Bp-re minden induláskor sípoló hang. Most csak jobbra hátra tolatáskor van.
Azóta látta szerelő, szerinte nem szorul a fék, szerintem meg nagyon picit mindenképpen fogja - nálam a jobb hátsó az amire gyanakszom, de a sípoló hangot igazából nem tudom megállapítani, honnan jön, mert oldalról hallom. Lehet akár elölről is. Fékbetét csere hátul volt, tavaly nyáron, azóta 6e km-t mentem.
Szerintem picit fog és megég a betét felülete, ezért sípol, mikor kanyarodáskor hozzáér. Viszont kanyarodáskor a hátsó keréknél hozzá tud érni? Merthogy a hátsó kerék nem fordul soha... Akkor lehet, hogy az elsőtől jön.
Kellene valaki aki elhiszi, hogy tényleg nem kerek valami ezzel a fékkel, szétszedi és megcsinálja.
Valahol spórólni is kellett (+ csatolt lengőkar pl) Nálam pl sokkal többet nyom a latba, hogy az 03 nagyobb, több a hely, sokkal frissebb a formaterv. Motorok terén (TSI) előrelépés, gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, jobb gyorsulás stb. Melósautónak teljesen jó technika. Ott inkább előny a szövet, bőr, ingyombinyom hiánya. Aki meg erre gerjed az simogassa napjában többször is, a varrást, kárpitot, puhaműanyagot különben hiába rakták oda :)
Van ebben valami. A beltér határozottan gagyisodott. Most mondhatnám, hogy a Golf7-nél is csak az első ajtók burkolata tartalmaz puha műanyagot. A hátsó ajtóknál ugyan ott kemény műanyag van. De azt is mondhatnám, hogy a Golf7-nél legalább az első ajtókon próbáltak igényességet imitálni. O3-nál meg meg se próbálták.
Tegnap vezettem egy barátom 2014-es RS DSG-s Octaviajat, most vette használtan.
Meglepődtem, hogy az ajtó milyen igénytelen, egybe öntött műanyag. Ez igen komoly visszalépés O2 után véleményem szerint. Meg úgy általában a belső nívó sem olyan volt, amit az RS-től várt az ember. Egy "mezei" O3 meg ugye nem varrott bőr betétes, meg hasonlók.
Én látom kicsit eltúlozva a dolgot, vagy azért van ebben valami?
Nekem természetesen, az előző (első) szerviznél mindenféle fennakadás nélkül cserélt kormány ismét kopik. Másodjára úgy ítélte meg a szerviz, hogy nem támogatja a garanciális kereten belüli cserét. Valószínűleg időt húznak, az első "szakvélemény" szerint koszos volt és nem kopott, aztán lemostam, ismét lefotóztam, azon ültek három hétig, majd ismételt kérdésemre jött a fenti válasz. Úgyhogy, most az értetlen ügyfél stílusában, a másikat hülyének nézve levelezgetünk, hogy valami értelmessel töltsük az időnket. A legjobban az "Ön szerint ez a kopás normális egy ilyen értékű autónál, 30.000 (főleg autópályán megtett) km után?" kérdésre adott, "az én véleményem irreleváns" válasz tetszett. Bezzeg a garanciális cserét elutasító válasz, mely szintén egy vélemény és nem vizsgálat eredménye, az releváns lehet. Nem baj, nekem van időm, meg még ötletem is.
Az írás sokszor nem adja vissza azt, amit mondani az akar az ember, aztán "félre érti" a másik, utána már nehéz "magyarázkodni" :)
Ezért szoktam 2x is elolvasni amit írok, mielőtt elküldöm, aztán utána már úgy is mindegy, ha valaki azt félre érti, vagy félre akarja érteni.
Annak meg nem vagyok híve, hogy egy fórumon egymás f@szát szopkodják a tagok, hogy akkor is bólogassak, amikor nem értek egyet. Szerintem az őszinteség hosszabb távon mindenkinek jobb, mert ha más nem, legalább más nézőpontot is megismer az ember.
Egy veszprémi út során néha hallottam 1-2 kalamolást. Mint amikor kavics verődik fel a kasztnira a kerékről. A harmadik ilyet hazaindulás után a 8-as úton hallottam. Akkor hagytam el a harmadik hátsó csavart.
Az M7-esen meg 130 körül jött a doboló hang. Megálltam többször is de semmit nem láttam. Zabszemmel jöttem hazáig, 100-110 között.
Végül kiderült jobban megnézve hogy hátul lóg az alsó motortakaró és a menetszél hozzá tudja verni az aszfalthoz. A 3 csavarozási pont között lett is egy hullám a műanyagon.
Nekem anno 13 éve az OFF autómon az 5 ezres szerviz után nem húzták meg az alsó motorvédő burkolat csavarját. Csak kézzel volt betekerve. 100as tempónál alákapott a szél és lerántotta az aszfaltra. Hülye hangja volt és egyre gyakrabban jött elő. Szerelővel is nézettem az se találta. Aztán egyszer mikor meghallom gyorsan félreállva megláttam, hogy mosolyog a motorvédő az autó alatt. Középen amikor leért kopott az aszfalton. Annak volt egy furcsa hangja 90km/h óra után jött elő.
Javaslom, hogy nézd meg a műanyagok hol kopottak(nem csak az út padkája miatt) és esetleg mozog a burkolat. Nagy sebességnél a szél simán alákap.
Nekem anno az alsó motorvédő burkolat hátsó 3 csavarja esett ki és 120 felett ütemes csapkodás hallatszott. Pedig fogja még jó sok csavar de ennyi is elég volt.
Nem magától esett ki egyik sem. A szervizben nem húzták meg azt a hármat.
Nekem ez a csapágy sztori hihetetlen. Meg hogy ilyen határozottan tudják mi a baja. Nem ez a jellemző. Sokkal egyértelműbb zajokra is csak a fejvakarás megy. 10 szerelőből 10 esetén.
Nem vagyok szerelő viszont tapasztalom a fentieket.
Nem tudom mikor és miért változott ennyit a magyar társadalom ,irigyek, gonoszak, önzők lettek az emberek sok a rossz indulat, fusztráltság, az utcán elmennek a másik mellett akkor is ha rosszul van stb. .. Én pl minden csövesnek adok egy két száz Ft - ot, átadom a helyem az öregeknek, nem beszélek másokról hogy ki mit csinál, nincs ilyenekre időm meg nem is érdekel, ha valakinek van lóvéja el kell lesni mert valamit jól csinál ... Nem dünnyögni.
Sőt van babonám hosszú út előtt ha valaki kér az utcán lóvét akkor adni kell és nem ér baleset mert segítettél valakin tök mindegy mire költi, had igyon ha jól esik 😂
Régen azért itt Magyarba sokkal jobban figyeltek egymásra az emberek nem volt ez a fusztráltság én úgy látom
Hú, de utálom az ilyen embereket! Meg sem fordul a fejükben, hogy a másik keményen megdolgozott a pénzéért?! ...egyébként sok minden mondható srudolf1 fórumtársunkra, de az nem igazán, hogy hivalkodna a jólétével. Tisztában van vele és nem titkolja, ha ez már elég ahhoz, hogy "erről nem tud visszafogottan írni" kategóriába essen akkor mindenki bekaphatja!
Azon döbbentem meg legjobban, hogy a feltett kérdés miatt én is kaptam egy mínuszt. :)
Rudolf írása nekem tárgyilagosnak tűnt.
az írásos kommunikáció nem adja vissza a hangsúlyokat, érzelmeket, pillanatnyi lelkiállapotokat
Hát nem. Azt viszont folyamatosan tapasztalom, hogy a nagy nyilvánosság miatt nem őszinte, hanem azt írja amit a társadalom elvben elvár. Tulajdonképen ők csinálják jól, csak hát ezzel hazudnak mindenkinek. A fórumon kívül való életben megcsalják a feleségüket, adót csalnak előfordul, hogy ittasan ülnek a volán mögé, ahol lehet gyorsabban mennek mint ahogyan a szabályok és a táblák engedik és nem mindenhol kapcsolják be a biztonsági övet. Hazudnak a politikában és hazudnak a vallásban is.
Hazug világot élünk, de úgy látszik ettől működik jól vagy inkább dinamikusan az emberiség ...
Érdekes pszichológiája van ennek a fórumozásnak, amikor ismerjük is egymást, meg nem is.
Persze van, akit ismerek személyesen is, de 2-3 emberről van szó csupán.
Nem mindenkivel értek egyet sok témában a fórumtársakkal, de már igyekszem elengedni ezeket a dolgokat és az illető újabb hozzászólásaihoz nyugodtan, a korábbi nézetkülönbségeket félretéve, elfelejtve, "tiszta lappal" hozzáállni.
Akkor még az is kiderülhet, hogy van, amiben meg egyetértünk az illetővel.
Ami hasznos és jó ötlet, azt próbálom hasznosítani, a többit meg elengedem.
Eleve ez az írásos kommunikáció nem adja vissza a hangsúlyokat, érzelmeket, pillanatnyi lelkiállapotokat. Nem ismerem a másikat minden szempontból, a körülményeit, a helyzetét, stb.
Így felesleges egy itteni megszólalás alapján haragot tartani (na jó, egy nagyon csúnya, direkt, személyes sértés az más lenne).
Nincs is semmi értelme, csak felesleges stressz forrás lenne, abból meg így is van elég az ember életében.
Hirtelen nem is tudnék olyan fórumtársat említeni, akit pl. egy személyes topic találkozón szándékosan elkerülnék. Olyanokat már inkább, akikre nagyon kíváncsi lennék. :)
Keress vagy olvass már vissza kicsit itt, mert többször volt téma, hogy valamelyik ajtó rossz beállítása miatt olyan hang van Octavia3-nál felhúzott ablakokkal is mint más autóban mikor résnyire le van húzva a hátsó ablak és nagyobb sebességnél "huppog". Ha jól emlékszem...
O3 tulajok akik érintettek voltak, írhatnának erről.
Azt viszont csak ritka esetben javaslom, hogy ők kiszedik, és Te magad intézed (ha csak nincs őrült jó kontaktod), mert ha bármi van utána, egymásra - vagy rád - fog mutogatni a szerelő és a javító.
Én úgy láttam, többeket zavar, hogy a kollégának több pénze van, mint nekik, és hogy erről nem tud visszafogottan írni. :)
Túl őszinte a dologról, ami nagyképűségnek hat. :) Aztán olyan is van, aki berak egy csomó embert tiltásba, és amikor látja őket, akkor vakon nyom egy mínuszt, azt se tudja, mire. Mások meg bármivel ha nem értenek egyet a hozzászólásban, nyomják...
" Egy 2013-as Octavia III 1.2 TSI 6 sebességes manuális váltós autóm van a kilométer az autóban 118e. Egy fura hangra lettem figyelmes. Városi közlekedésnél szinte alig észrevehető-ha tudjuk mit kell figyelni csak akkor- viszont 80 km/h óra fölött ez már egy egyértelműen kihallható közép magas hang tartományba eső pulzáló hang ami sebesség fokozattól szinte független. A hang magassága a sebesség növelésével kis mértékben emelkedik. A váltóban az olajszint megfelelő, csörgés kattogás, zörgés nincs. Egyéb tekintetben az autó szépen működik. "
Jártam független szervízben ahol 100%-ban a diffi csapágyakat hozták ki hibának. Járhatok az autóval, de ha jobban zajosodik akkor javíttatni érdemes.
Váltó felújítást javasoltak. Akár ők akár én is elvihetem kiszerelés után megcsináltatni.
Van valakinek ilyen irányú tapasztalata?
Mire lehet számítani?
Megbízható ez a javítási forma vagy bízzam a szakszervízre?
A szakszervíz tud csapágyakat cserélni vagy netán Ők is tovább küldik vagy becserélik egy felújítottra és úgy kapom vissza az autót?
Jelen esetben számomra a hosszútávú megbízhatóság lenne a szempont.
Jó ötlet, én is ezen sebességeknél tesztelném, a nagy többség ebben a tartományban közlekedik.
A burkolat állapota, szennyezettsége valóban sokat számít. Nálunk pl. ahányszor felhőszakadás van, fehér habos lesz az esővíz az úton. Tehát van valamilyen szennyeződés rajta szárazon is, ami nem por.
A fék hűlését megvárni - ez evidens lenne. Sokkal több ideig tartana a teszt.
Én nem 40-60-as sebességgel tesztelném a gumikat. 100-130-160-200-s sebességeknél nézném meg, hogy mire képesek. 50-es sebességnél látszólag kicsik a különbségek, de nagy sebességű fékezéses korrigálás közben mennyire is tartják az úton a kocsit a gumik? Azok az Octavia-sok akik 500 Km alatt elfogyasztanak 50 liter benzint, azoknak igencsak jól jönnének a nagy sebességű tesztek.
A kommentelők között vannak jól gondolkodók. Pl. a sok fékezés után a fék betétek felmelegszenek, veszítenek hatékonyságukból, ezért lesz fékútbeli eltérés. Nem tanpályán kellene tesztelgetni, hanem egy olyan útszakaszon amin nem sűrű a forgalom. A vizezett út sem tökéletes, hiszen az eső és az úton lévő por-piszok-trutyi másként viselkedik mint a csap víz és a tisztára mosott aszfalt.
Szóval amíg nem életszerű körülmények között tesztelnek, nem lesz vita mentes a teszt eredmény.
Nyárra JÓ nyári (Dunlop Sport MAXX 1-2, Michelin), télre JÓ téli (TS 850-860) gumikat vettünk. A téli gumik nálunk sem fognak elkopni, időre lesz cserélve, mert okultam a 12 éves Michelin Alpin 2-es felműanyagosodásából. A gumi esztétikus volt, minta bő 6 mm, de a hóban már szinte semmit nem fogott.
1. nem biztos hogy fair dolog prémium nyárihoz hasonlítani a 4 évszakos gumit, mert a prémium gumit pont a prémiumsága miatt nem vesznek annyian, jelenleg sem ez van az autóállomány nagyobbik részén és a jövőben sem ez lesz, hanem a középkategóriás gumik. Átlagember átlag gumit vesz (nálunk meg a legolcsóbbat vagy semmilyet: pár hete láttam Michelin Energy gumit egy ócsak Vectra-n. Néztem nagyot mert ilyet 2000-ben vettem az autómra. Na nem sokat tévedtem, DOT szerint 2003-as gyártású volt).
Aki 4 évszakost keresgél, eleve költséget akar csökkenteni pénz, idő, vesződés formájában és nem prémium gumi helyére veszi, mert eddig sem prémium nyári és téli szettel járt.
Bevehettek volna a tesztbe - realitás fokozóként - közpes árfekvésű, sőt, olcsó kínai nyári gumikat is.
2. Nagyon szép ez így, de ha már használt nyári gumi is van a tesztben, érdemes lenne azt is vizsgálni akár egy másik teszt keretei között, hogy mikortól veszítenek jelentősen a tulajdonságaikból a gumik? Mert új gumiként a legjobb formájukat hozzák, de a legrövidebb ideig léteznek új gumiként a gumik - 1 év múlva már használt, napon fonnyadt abroncsok és 4-5 évig még ebben a formájukban végzik a dolgukat az autókon és így találkozunk velük (vagy még több évig de az már nem normális, tekintsünk el ettől).
Tehát a valóságban hiába veszek prémium gumit, a második nyáron már nem biztos, hogy azt és úgy kapom tőle, amit nekem itt a teszteken bemutatnak a tesztelők.
Ja, nekem Primacy3 van, tehát nem a 4 évszakosokat védem, vagy a saját vásárlásomat igyekszem megideologizálni. Ezeket elkopás nélkül fogom majd kihajítani 1-2 éven belül (DOT2013, nyáron a napon állnak az autóval együtt, csak télen nem éri UV).
Nem akartam megvállni az O2-es Scouttól, mert nagyon masszív karosszériája volt (egy megerősített RS) és mindent kibírt. Ezért legalaposabban volt karbantartva, a pénz nem számított, elmentem vele 36oe km, használtam vettem 11oe-be (vagy többe??). Vásároltam még egyet használtan, ebbe kevesebb kilométer volt, ha tönkremegy, legyen még egy jó munkaautóm- addig használja a feleségem.
A sokat futott O2-sen, a motorcsere után (34oe-ben) pár hónapra kicserélték a komplett hátsó felfüggesztést, a rugókat is (fáradás), a villákat is (rozsda miatt)- a klímával (amit 18oe-ben komplett kicseréltek gariba) újra gondok kezdtek lenni. A fényszóróba a foncsor el volt égve... a kormány megkopott.
De közben vettem egy új autót is, mert nem mertem már elindulni külföldre az egyik O2-es Scouttal sem.
Ha keveset jársz vele, az se stimmel: ott volt az apósóm 2oo7-es VW Sharanja. Jó lett volna a fiamnak, 7 üléses... mentek volna a haverekkel kirándulni. Újonnan vásárolva, 1ooe km futott kocsi, újszerű állapotba volt, de: mind a négy teleszkopót és a fékeket ki kellett cserélni, a Webastoval baj volt (nélküle télen megfagytál benne- a végén az egészet kicseréltük), a 13o lovas PD egyre hangosabb lett (vezműtengely), következett volna a kettőstömegű, 1o évesen eladtam. Kaptam érte 6.5e eurót ... Vettem helyette a Tiguan, az majd jó lesz a fiamnak.
Én megprobáltam, rehab nem létezik, öreg kocsit el kell engedni. Nincs idő javítgatni... és anyagilag sem éri meg- az eredeti alkatrészek drágák, az utángyártottak nem tartanak. Ezek már nem a kobra mercik.
1o év, ennyi, amit el lehet húzni, lássuk mi lesz ezekkel az újabakkal, mintha sokkal jobb lenne bennük a technika.
A 2o17-2o19 generációja a konszernnek, mintha még egyett ugrott volna műszakilag.
Aztán itt van a nyakunkon a károsanyag kibocsájtás kérdése is... a 1o-16 évese autók E4-E3... , 2o2o közel van, bármikor kivethetnek egy nagy adót rájuk... .
Tudna valaki abban segíteni, hogyan kell kibontani skoda octaviában (4 éves) a csomagtéri csatlakozó aljazatot. Nincs áramellátása, valószinüleg leakadt a vezeték, mert az utastéri működik. Előre is köszönöm a segítséget.
A sztorit már egy-két hónapja megírta az Autó-Motorban is. A klasszik, ismerőstől vett tuti autó, amit nem mert visszamondani, inkább lecserélte erre az éppen rendbe tett Passatot.
Bár pár éve nem voltam, és pár hete eljutottam oda, kissé megváltozott, és az árak is emelkedtek, de pesti árakhoz és méretekhez képest még mindig nagyon jó ár/érték arányt képvisel.
A következő jelenséggel kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata?
Skoda O2 FL 2012-es CAXA motorkód
Nagyon ritkán, amikor egyesben elindulok és gázt adok, akkor érdekes, magas hang jön a motorból. Ahhoz hasonló, mint amikor az ember gyorsan tolat, csak hangosabb. Nem tudom ahhoz kötni, hogy hideg vagy meleg a motor. Volt amikor reggel csinálta, de volt amikor 100km-es út után. Check engine nem világít az autóban.
Egyáltalán nem bántásból, de miért gondolják a pestiek, hogy a PB-en kívül semmi és senki nincs?! Nekem és srudolf1 fórumtársunknak is közelebb van a Fell-Ser Kft. mint a budapesti cég. ...mondjuk srudolf1-nak ők is messze vannak Erdélyből, ezért is mondtam, hogy postán is fogadnak munkadarabokat.
Előző autómban a bőr üléseket javították, nagyon jó munkát végeztek. igen komoly autókon dolgoztak, amikor ott jártam 8kabrió Porsche, kabrió Audi, stb., tehát vélhetően jól dolgoznak.
Nagyon jó munkát végeztek és az általuk 120 ezer környékén lecserélt, alaposan megkopott gyári bőr helyére olyan került amit gyakorlatilag kopásnyomok nélkül adtam el 310+ ezer km-nél.
megindult a (mű)bőr a O3-as váltógombján, egy pár milis perem a kromozott embléma mellett lekopott. 66e km a futása, hívom a szervízt, tudnak a kérdésről, de csak 6oe -ig cserélik. 6oe-be voltan náluk, de akkor még nem indult meg. Lehet, hogy csak elintézik, de ha nem, eredetit nem veszek, sajnos a utángyártottan nem írja, hogy Scout. Ha olyan műbőr lenne rajta, mint a szoknyán, akkor rendbe lenne. Ezen valami lehetvékony szarság volt, olvastam az angol Skodás oldalon, hogy problémás.
A kormány 12 óránál is mintha kopna, de erre vettem egy bőrápólót és átkentem, elég jó lett, lehet, hogy csak koszos lett.
Vidd el egy diagnosztához vagy egy szervizbe! ...ne várj tanácsokra, mert ennek sok oka lehet, egyikkel sem tanácsos várni, és ember nincs aki ennyi infóból biztosan meg tudja mondani, hogy melyik az.
A vészüzem kiváltó oka el lesz tárolva a hibatárolóban és egy jó diagnoszta vagy a felkészült szerviz hamar megtalálja a valódi okokat, utána már könnyen dönthetsz majd a továbbiakról.
2011. évjáratú 1.6 crtdi octaviám van és 200 km alatt másodjára villogott az izzitás visszajelző menet közben és közben gyengül a motor teljesítménye. Ilyenkor leállítottam a motort újraindítás és megy tovább szépen! 110000 km van az autóban! Kérem,hogy aki tud segítsen legyen szíves!
A szòban forgo Suzuki Swift II-t 2014-ben németországban helyeztem forgalomba.
A német Dekra müszaki állomáson kellett (mint minden behozatali, import jármünél szigoritott) müszaki vizsgát tenni.
Ezen a müszaki vizsgán ellenörizték a lámpatesteket, helyes müködésüket. Hogy megnyugtassam a kedélyeket jelentem, megfelelt minden előírásnak a kétoldali ködzárfény.
Ha már a KÖHEM rendeletett sikerült elolvasni akkor kiderül, hogy ködzárfény nem lehet 10cm-nél közelebb a féklámpához. Mindegy a dupla, vagy csak baloldalrol beszélünk. Szerintem az O2FL esetében is távolabb van.
(hosszas kerezsgélés közepette megjegyezném, hogy olvastam a skodacommunity oldalán , bizony van olyan megye németben ahol a márkakereskedésben úgy adták el aktivált jobb ködzárfényel.)
Sosem volt ilyen kijelentve, támogatva esetleg felszólítva rá senki és egyébként nem a szalmabálában tompított az illető, hanem a szántóföldön adta ki a mozgási energiáját. Legyen mindenki belátása szerint használva az öv, de ne legyen kötelező, mivel a be nem kapcsolása, másra semmilyen mértékben nem hátrányos vagy veszélyes (a motorosok sincsenek bekötve, pedig az sokkal veszélyesebb jármű). Ha pedig a pénz oldalát nézzük egy politikus (döntései, hibái, faxságai) grandiózusan többe kerülnek az adófizetőknek (pl. nyugdíj kassza, Questor ügy vagy Kósa 1300 Milliárdjai nem utolsó sorban a nagyfőnök foci imádata /amiről tudjuk, hogy főleg az is pénzmosás/), mint egy biztonsági övet nem használó.
Teljesen mindegy, mikori az eredetije. Itt, ebben az országban típusengedélyt kapott. Új autóként szalonokban árulták és helyezték forgalomba még a 2000-es évek elején is. Dupla hátsó ködlámpával.
Jó eséllyel amikor 1989-ben típusengedélyt kapott, még egyáltalán nem érdekelt senkit itthon, meglévő típusengedély meg általában addig érvényes, amíg a gyártó árulja az autót. Magyarország még kevéssé volt EU-s 2000-ben is, és fogalmam sincs, hogy az EU-ban mikortól alkalmazzák ezt az irányelvet. De az is lehet, hogy most is átmenne, nincs előttem a féklámpák elhelyezkedése, emlékeim szerint messzebb van befelé lámpatesteken a ködzáró.
Swift2, Peugeot 206 - hátul középen van a ködzáró fény. Nem is bal, nem is jobb oldalon.
Teljesen jó és szabályos megoldás, egy darab lámpa a lehető legtávolabb az összes féklámpától.
Maszek vélemény: aki nem veszi észre a dupla ködlámpa mellé felgyulladó 2 (vagyis 3) féklámpát, annak ne legyen jogsija.
Nem az előtted lévőé a kritikus, hanem amikor megy az autómassza a pályán és villannak a féklámpák előtted 2-5-10-20 autóval akkor nem mindegy, hogy a perifériás látásod észreveszi-e vagy sem. Megy előtted egy furgon, vagy egy SUV, vagy csak simán egy sötétített üvegű bármi és máris nem látod a középső féklámpákat, csak azokat, amelyek jobbra-balra kilógnak a sorban.
Én továbbra sem értem, hogy miért nem lehet elfogadni azt, hogy a világ vezető biztonsági szakemberei eldöntötték, hogy a legtöbb mai lámpatest esetében az egy ködzáró a biztonságosabb a féklámpa észlelhetősége miatt, ez nekem ahhoz hasonlít, amikor a Józsi haverjának az ismerősének a facebook-csoporttársának a testvérének a sporttársa egyszer azért menekült meg, mert nem volt bekötve és az ide-oda csapódó és végül romma törő autóból pont egy szalmabálába kiesett, na és ezért ne használjunk biztonsági övet.
Sosem foglalkoztatott minket, hogy a fényszórókban, a belső térben vagy a rendszámtábla világításban kicseréljük a normál izzókat led-re, de ahogy látom mások addig nem nyugszanak, amíg ez meg nem történik. Szerintem az enyémben is lehetne aktiválni az első ködlámpás kanyar-tolatás világítást, de nem érdekel mert annyit nem segít, bár ficsörnek jópofa, de semmi több. A ködlámpás mizéria már fárasztó.
Yasin: "tényleg sok idióta van az utakon ..."
Ezt a képet valószínűleg egy mögöttes járműből készítették. A kép jól illusztrálja az idiótát aki most meg van győződve arról, hogy Ő most biztonságos. Csak tudnám, hogyan látszódhat előtte a lámpa nélküli Astra
Ez a kép jól illusztrálja, hogy az idióták akkor is használják a ködlámpát amikor az teljesen indokolatlan.
Ez a kép is jól illusztrálja, hogy ilyen látási viszonyok között sem kellene használni a ködlámpát, hiszen, ha látod magát a járművet nem kell plusz erős fény!
Az emberi szem ennél sokkal jobban lát, balesetek sajnos akkor is lesznek, ha nincs köd. Lásd pl. a kerekharaszti vagy a bolognai balesetet:
Sajnos sok a móricka az úton akik miatt sok baleset következik be. Vannak a túl bátrak és a túl rettegők, szinte egyik sem jobb a másiknál, de aki bátrabb, annak agya biztosan jobban pörög, jobban ott van az eseményeknél. A túl rettegőket, tutyimutyikat, a szüttyögőket, azokat akik két kézzel SZORÍTJÁK a kormányt, az áldozat típushoz hasonlítanám, azokhoz akiket olyan kutya is megharap amelyik egyébként nem is agresszív. Na ők azok akik a "biztonság" jegyében torlasztanak fel mögöttük hosszú karavánokat, ők azok akik "elfelejtik" lekapcsolni a hátsó ködlámpát, pedig már egy kilométeres mögötte a sor, ők azok akik azt gondolják nem elég 1 ködlámpa, ők azok akik értetlenül nézik, hogy a sok sietős barom, miért előzi meg őt ködben! Őt, előzik meg, aki biztonságos 40-el "száguld", 100-150 méteres látótávolságnál? Hogy miért előznek meg? Mert vannak akik tisztában vannak saját ill. járműveik képességeivel és tudják, hogy a sebességük, hogyan viszonyul a féktávolságokhoz-fékutakhoz.
Sok mindent lehet amit nem tiltanak, de minek meglépni, megváltoztatni, ha az amúgy teljességgel felesleges?
Amint látom nem csak nálunk, más off autós fórumokon is (külföldön is).
Reálisan hozzáalva keresgéltem a témában, több-kevesebb sikerrel.
Csapjunk bele a közepébe egy Kresz idézettel:
"44. § A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása: (4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják."
Mivel ezt nagyon tág fogalomként lehet értelmezni, tovább keresve találtam ezt, 6/1990 KÖHÉM rendelet:
„Első ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás, vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását.Hátsó ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy sűrű köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét.”
"59. § (1) A járműre csak jóváhagyási jellel ellátott hátsó helyzetjelző ködlámpát szabad felszerelni.
(2) A hátsó helyzetjelző ködlámpa átvilágított felületének az alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,00 méternél távolabb, és átvilágított felülete a féklámpa átvilágított felületéhez 0,10 méternél közelebb nem lehet. Ha a járművön csak egy hátsó helyzetjelző ködlámpát alkalmaznak, akkor azt - e bekezdés előírásainak a megtartásával - a bal oldalon kell elhelyezni. Mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében a hátsó helyzetjelző ködlámpa átvilágított felületének a felső széle az úttest szintjétől legfeljebb 1,90 méterre - ha a jármű szerkezeti kialakítása szükségessé teszi, legfeljebb 2,10 méterre - lehet.
(3) A hátsó helyzetjelző ködlámpa elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy csak külön kapcsolóval, a helyzetjelző lámpák bekapcsolt állapotában legyen bekapcsolható."
Keresgélni kezdtem az UNIOS közlekedési jogszabályokban amit Magyarország is elfogadott (aláírt).
Ott bizony már pontosabban szerepel, kódzárfény használata 50 méternél kisebb látási viszony esetén engedélyezett (felette büntetendő!) ahol tehergépkocsiknál 50km/h szabályozást is ír elő (!), személy-gépkocsiknál csak javasol.
Fenntartom a lehetőséget, hogy keresésem hiányos, de a szabályozás egyértelműen nem tiltja(!) a bal-jobb kódzárfény használatát.
1,) nem ott a gond, hogy nem lehetne észrevenni hanem ott, hogy a szembe kapott dupla-csövű lézerágyúktól megzavart, kissé megvakított ember lehet hogy nem éppen arra koncentrál, hanem mondjuk arra, hogy miként hozza az előtte haladó balga tudtára, hogy éppen lebarnul az arca! Ilyen esetben viszont nagyságrendekkel könnyebb benézni egy felvillanó féklámpát, pláne pályatempóban és előzési távolságnál ez meglehetősen kockázatos is!
2,) A gyártók általában spórolnak a gyártási költségekkel és mondjuk úgy oldják meg a dolgot, hogy a kiépítést megcsinálják, a lámpatestet beépítik, de csak az adott régió szabályozása szerinti izzót tesznek, vagy nem tesznek a lámpába, esetleg az átadás előtti átvizsgáláskor írják elő a megfelelő izzóra való cserét, vagy az izzó kivételét. Ez logisztikai és gyártásoptimalizálási megfontolás, de egészen biztosan, amikor az adott típus megkapta a típusengedélyét, akkor a szabályoknak megfelelően működött, hogy azután a tulaj passziója vagy a nullrevízió hanyagsága miatt már nem a szabályoknak megfelelően működik, arról a gyártó már nem tehet.
3,) A videókon látható időjárási körülmények egyáltalán nem indokoltak ködzárfény használatot, tehát a legnagyobb jóérzéssel vertem volna ki azokat egy megfelelő bottal, pajszerral, baseball ütővel (nem kívánt törlendő)! ...az akadékoskodó úrvezetők orrával egyetemben...
4,) az 1-es pont súlyosbítva egy éjszakai sötéttel és a napszak szerint kipihent sofőrrel...
Teljesen mindegy, mikori az eredetije. Itt, ebben az országban típusengedélyt kapott. Új autóként szalonokban árulták és helyezték forgalomba még a 2000-es évek elején is. Dupla hátsó ködlámpával.
Swift2, Peugeot 206 - hátul középen van a ködzáró fény. Nem is bal, nem is jobb oldalon.
A nevenincs gyártóktól én sem igazán szeretek vásárolni.
Vezérlés esetén a Contitech/Gates termékeiben gondolkodtam... Szerintem annyira nem lövök mellé, ha valamelyik gyártó szettjét rendelem meg.
Ezek nem is a legolcsóbb kategória, de azért a gyári szetthez képest jóval olcsóbban beszerezhetők (haverom a Bárdinál dolgozik, 48% kedvezménnyel tud szinte minden terméket odaadni).
Meg hát az, hogy egyszer, egy termékre, x évvel ezelőtt igaz volt, nem jelent semmit annak kapcsán, hogy mi van most.
Meg van különbség egy önként vállalt és egy kötelező, állandóan betartandó minőségbiztosítási folyamat között.
Én úgy szoktam ehhez hozzáállni, hogy amelyik gyártó szokott beszállító lenni (tehát a gyári dobozban az övét találod, néha még a saját logó is ott van.), az vélhetően nem gyárt rossz cuccot. Más kérdés, hogy piaci alapon mindenki olyan minőséget gyárt, amilyet a vevő megfizet.
De ha egy nevenincs gyártóról van szó, akkor csak olyan esetben bízok benne, ha ezer helyről azt hallom vissza, hogy tényleg faszák.
A mendemonda és a 10 évvel ezelőtti "azt mesélték" (én is beleesek ebbe a hibába simán) itt azért kevés.
Most lesz 180 ezer az autóban, ezért akarom cseréltetni a vezérlést és vízpumpát is.
90 ezernél Doni cserélte, akkor gyári került bele (mivel ő azzal dolgozik).
Nem gondolom (rengeteg cikk, fórum átolvasása után), hogy annyival gyengébb lenne egy jó minőségű, ismert gyártó utángyártott terméke, mint a gyári... Sőt, azt mondják, hogy sok esetben egy utángyártott terméknek olyan teszteken is át kell menni, amit a gyári esetében nem írnak elő...
Most ez mennyire igaz, vagy sem, arról már nem találtam túl sok infot (talán fékbetétekkel kapcsolatban olvastam valahol ilyesmit).
(azért mellékesen megjegyzem nem értem, hogy miért lenne ez rosszab mint amikor a féklámpa villog index helyet-amit ugye elfogadnak müszakin- na mindegy... váltsunk témát).
A kulcsos nyitás ota még nem “játszot” a távirányitó (kb20 nyitás-zárás volt eddig). Mégis lehet benne valami okosság.
Egy hozzáértő diagnosztika nem lenne rossz. Az autódban - írásod alapján tippelem - a motorvezérlő aktívan vezérli a termosztátot. Az alvázszám alapján ez egy 75 kW-ost 8 szelepes 1.6-os motor AVU vagy BFQ motorkóddal. Ezek közül - ha jól emlékszem - a BFQ motorvezérlő elektronikája elektromos fűtéssel vezérli a termosztátot, manipulálja, pl. részterhelésen kicsit visszazár és ezáltal melegebben tartja a motort környezetvédelemi szempontok miatt. (Az AVU motorkódnál meg teljesen hagyományos termosztát van, semmilyen külső beavatkozás nincs, a hűtőfolyadék hőmérséklete működteti.)
Namost ha ez a vezérlés nem jó akkor próbálhatod akármilyen - gyári, utángyártott - termosztátos egységgel, mindegyiket rosszul vezérli majd.
Ellenőrizni kellene a vezetékelést és azt, hogy a motorvezérlő tudja-e vezérelni és ha igen, akkor jól vezérli-e?
Ehhez kellene valaki, aki ismeri ezt a megoldást és képes diagnosztizálni.
Nekem gyárilag az O2-ben Dayco volt. Autósboltban eszembe se jutna olyat venni. 8 éves korában cseréltettem gyárira, és a PoHu Contitech-et küldött gyári alkatrészként.
Szóval nem lehet ezt tudni.
A vízpumpa miatt szokták lebeszélni a vevőket a Gates-ről, meg pár éve volt valami nem túl jól sikerült szériájuk. De vízpumpát egyik cég sem igazán gyárt. Hogy ki milyet csomagol a szíj meg a görgők mellé, azt az autósboltban tudják esetleg.
Nem kell messzire menni: Suzuki Swift 1. A mi autónk. Na azon is kettő van pedig ott nem hogy a féklámpa, hanem a két ködzáró is qrva közel van egymáshoz, hiszen több generációval ezelőtti kisautó.
I-es Skoda Octavia, 2001-es, 1.6-os (TMBCX41U812439146) autóról van szó.
A probléma ott kezdődött, hogy csak úgy oda lett a hűtőfolyadék. Indulás előtt megnéztem, tele volt a tartály, s kb. mentem 20km-t és felfőzte a hűtőfolyadékot, és oda is lett az összes folyadék a tartályból. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a gond a következő problémával: több termosztát (eredeti, utángyártott) is cserélve volt, viszont egyik se működik rendesen. Mindig, amikor be kellene kapcsoljon, akkor nem veszi a parancsot, hogy bekapcsoljon, így főzi fel a vizet. Jelenleg ki van a kocsiból szedve, hogy ne főzze fel a vizet.
Skoda Octavia I. (2004.) 1.4 16V vezérlés-csere előtt állok. Milyen vezérlés szettet ajánlotok inkább? Contitech vagy Gates? Az ár szinte ugyanaz (~1000,- Ft eltérés van a két készlet között -> 2 szíj, 4db görgő feszítő/vezető, vízpumpa + a hűtőfolyadék)...
Eddig Donibcsi szervízelte az autót (lekopogom, csak kopó alkatrész csere kellett), de 14 éves autóba már nem igazán vennék gyári vezérlés szettet (ami szinte teljesen megegyezik a nevesebb gyártók szettjével).
Nem azért van csak bal oldalon, mert mindenki hülye a gyárban.
Egyrészt van a jobb oldalon is, másrészt nem a gyárban döntik el, hogy mi van egy autóban. Néhány kivételtől eltekintve az autók hátsó lámpája szimmetrikus, ami van a bal oldalon, annak a jobbon is van helye.
Egyébként tényleg hihetetlen, hogy egy ilyen téma, mint a jobb oldali ködzárófény használata ekkora vitát tud generálni. Évente 1-2 alkalomnál többször nálunk nincs rá szükség (bár akkor meg nagyon).
Mindenesetre megint kibújt néhány szög a zsákból, tényleg sok idióta van az utakon...
Előző autóim is átmentek a műszakin, ez is át fog.
(megjegyezném, hogy gyárilag volt olyan a hátsó ködlámpa, emiatt sem tartok semmi kivetnivalót ezen)
u.i.: Ha már ilyen sok közlekedésmérnök van itt, megosztanátok, hogy hol szerepel az.... hogy nem lehet mindkét oldalt kódzáró fény? Lehet elgondolkodok rajta ha elolvasom és nem aktiválom. (egyáltalán ha lehet aktiválni jobb oldalt)
Nem kell messzire menni (vagy sokat keresgélni) máris lehet találni off autót mindkét oldali kódlámpával. Ha jobban utánajárnánk biztos lenne olyan is ami még 20cm (lent említett értéket) sem érné el. Leginkább a japán autópiac Európába eladott autóit érdemes nézegetni, hogy az amerikait ne is említsem.
Köllőn megjegyezném az import autó üzembe helyezését, mikor is még arra sem veszik a fáradtságot hogy európai E3 szabványos lámpákat tegyenek bele! Arról nem is beszélve, hogy működésük (index helyet villogó féklámpa, stb.) semmilyen uniós műszaki követelményeinek nem tesz eleget.
Több százával-ezrével közlekednek az utakon.
Visszatérve hozzám, előző két autómon is dupla (bal-jobb) volt és szeretném, hogy ezen is az legyen ugyan úgy mint ahogy két tolató lámpám is van. Van aki LED-fan, én meg erre vagyok érzékeny.
Mindenhol nem lehetnek ott, engem 17 év alatt német rendőr ( nem a határon ) egyszer állított meg ellenőrzésre,mondjuk én max Manheim,de inkább München vonalon megyek egy kis csücsökbe ( 100 km ),mert a legkönnyebben így jutok el Tirolba.
Ezt muszály amúgy kocsival már rég nem járok ezen az útszakaszon kívül németbe,nem kínzom magam!
Száguldozni már ott sem lehet sok az autó !Meg már rég vagy 8 éve nem dolgozom németbe csak Ausztria,németben brutális forgalom van meg állandó útépítés ,ha havert megyek látogatni Manheim-ba akkor repülővel vagy 1-2 szer vonattal mentem .
Egyrészt nem 5m-re világít, másrészt amikor mész akár csak 80-al, hány métert is teszel meg másodpercenként? 22-23-at kb. Na most akkor gondold el, mennyit segít a ködös ilyenkor :)
Nem hinném hogy a németek ez alapján általánositanának, amugy vannak rosszabbak... pl. török vendégmunkások!
Ha már itt tartunk, németben nem probléma az ilyen, a rend örei kiszedik a szabájtalankodokat és az önbiráskodokat is!
Itt az sem gond hogy a belső sávban 130-al megyek (megjegyzem én nem megyek), mert megvárják mig le nem megy az ember és utána száguldoznak.
Mindenki tudja hogy mit kockáztat a szabályszegésel, mig el nem kapják.... mert egyszer bizony elkapják és legtöbb esetben halmozott szabályszegéssel (mert kilométeren követik). Akkor meg megy a pénzbirság meg jogsi megvonás.
Magyarban meg a rendör csak trafizik azt csá! Abbol csak pénz van, rend nem lesz.
Egyszer csináltam olyat az osztrákoknál hogy egy német rendszámos 1.8 T Audival ,tipikus német török autó típus,30 percen keresztül nem engedett el ,mentem volna ,de nem mentem a seggébe mert mondom majd elenged egyszer csak.Útszűkület 4 km -en keresztül ,na mondom úgy sem megy be a külsőbe ,hanem a belsőn marad ,akkor szűkület vége padlógáz ő is persze alig várta ,azt hitte 1.8 T az isten ,de szépen elhagytam a külsőbe ,utána be mentem a belső sávba és utolértem egy autót aki lassan haladt a külsőn ,én szépen az autóm eleje a másik autó bal hátsó sarkánál volt,tehát telibe foglaltuk a két sávot ,utonért az 1.8T és akkor na barátom most te jössz mögöttem ,majd én meg mondom mennyivel, 7 percig bírta, villogott aztán kapcsolt hogy hát ilyen az amikor nem engednek el ,lassan elmaradt ,így gyorsítottam és mentem a dolgomra ,mert már a másik autót is zavarta hogy ott megyek majd mellette.
Elősször csináltam és nem is szeretnék többet ilyet ,de ezt megérdemelte !
Akár milyen autóm is van ha már pl 8-ason győr fele 2 kamion meg pár autó feltorlódik ,már nem előzök nincs értelme és észre vettem hogy egyszer csak vagy az egyik vagy a másik ltér az útról és kész megoldódik a 70-el totyogás 90 helyett :)
O2-nek jó a ködlámpálya O3-nak nem valami jó ,mostani autómnak simán jó ,haveré ford mondeó meg nagyon jó,tipus válogatja ,én szoktam használni nagyon ritkán ,mondjuk nekem kadmium sárga ,ködben egész jó .
Azért van mert lehet használni ,engem egyáltalán nem zavar ha valaki használja akár tiszta időben is ,nem szoktak feltűnni az ilyen dolgok .
Ködzáró fényt meg ha közel a kocsi hátul illik levenni ,de nem kötelező...innentől.....ritkán állnak meg az út mellett emberek verekedni ilyen hülyeségeken :)
Aki magától nem partner a közlekedésben azt 'kicsit' nevelni kell...
Na, akkor nagy szerencse, hogy még nem találkoztunk :-)))
Nagyon jámbor ember vagyok, de ha megérzem, hogy valaki nevelni akar (különösen hülyeségre) akkor eléggé makacs tudok lenni. Jöhetnél a seggemben 100 km-t is reflektorral, közben biztosan lenne pár kivilágítatlan biciklis az úton, akik miatt néha vészfékeznem kellene :-))
Román vendégmunkások :D elmondottak alapján lerobbant ford transit húz vagy két trélert rajta szakadt golfok,kebabosnál meg áll ,hangosan zabál és ultra gázul néznek ki ,nem vagyok előítéletes ,de ha a románokat a német vagy osztrák biztos velük azonosítja ,hol a többség csak nem ilyen :)
Az O3-nak első osztályú ködlámpái vannak, nagyon jól megvilágítják az út szélét. Folyamatosan azzal közlekedem sötétben. Soha senki nem lámpázott, hogy zavarta volna, hiszen 5 méterre világít.
Nagyon sűrű ködben és sűrű havazásban, lekapcsolom a fényszórót és csak ködlámpával haladok, max. 3okm/h-vál.
Ha jól tudom az első ködlámpa leginkább arra való, hogy a vezető lássa hol van az út széle.
Eddig akárhányszor vezettem ködben nem éreztem hasznosnak az első ködlámpát. Teszteltem szgk-nál és busznál is. Mellettem álló és ülő ismerőseimet kérdezgetem ilyenkor, hogy ők látnak-e valamivel többet mint én? A válaszuk az volt, hogy nem igazán látják értelmét a ködlámpának. Új autót viszont nem vennék nélküle, mert üres lenne úgy a kocsi eleje ... :)
Vezettem már én is tej ködben. Mivel én 15 tonnás jószágot is vezetek, hozzá vagyok szokva a hárommal előre gondolkodáshoz. Személyautónál lehet kicsiket hibázni, könnyű korrigálni a tévedést vagy hibát, de nagy dögöknél nem ajánlott. Engem ritkán érnek utól, de ha mégis én szorultam a sor végére figyelmesen vezetek. Nem használok köd lámpát, de ha feldereng mögöttem egy fényszóró, figyelem a sebességét, hogy kb. milyen sebességgel ér utol. Amikor már látom a fényszóróját a fék lámpákat szoktam villogtatni. Ez tökéletesen bevált eljárás. Ha nincs tej köd, vánszorgás sincs, a látótávolság is elég nagy, a köd lámpa használata NEM INDOKOLT!
Pirosnál szoktam figyelni a mögöttes forgalmat. Ha ráfutásos baleset részese lennék, a fékbe taposnék, hogy a kocsi hátulja vegye fel az ütközés energiáját. Nagy dög becsapódása esetén viszont majd mindegy, hogy a féken állunk vagy sem, mert a tizen-huszon-harminc Tonna úgy söpri le a személykocsikat mint a papír lapokat.
A sofőrök egy része szellemi fogyatékos, nincs arra bevált módszer, hogy kiszűrjék ezeket még a jogosítvány megszerzése előtt. Ezek közül a legveszélyesebbek a kamionsofőrök, akinek egy adott pillanatban elfogy a türelmük, mert nem tudják a programukat tartani.
Amúgy
A szakadt kocsikra (nem ég egy lámpa, meg van ütve egy kicsit, kopott a festés, le van ülve), ami külföldi rendszámú (Belgium, Francia, Német, Holland, Spanyol és Olasz), nagyon oda kell figyelni mostanában, mert olyan emberek vezetik, akik garantáltan nem tudnak sem írni sem olvasni és okosba intézték a jogosítványaikat. Nem értik az előnyszabályt, a körforgalomba való közlekedést, a záróvonalat és a útjelző táblákat sem. Ha netán megy is az autó, akkor előznek is ha kell, ha nem- meg behajtanak nagy sebességgel egy kanyarba, mert semmi érzékük sincs az autó dinamikájához.
Háromszor ütötték meg az egyik cégautót egy 2o km-res szakaszon és mind Magyarországon keresztűl mennek valahova Európába. A kollegám mesélte, hogy annyira a seggébe voltak és folyamatosan probált előzni, hogy biztos volt benne, hogy beléfut. Szerencsére egy platós kocsi, erőss vasvázzal és vonóhoroggal, nagy baja nem lett egyszer sem.
Első ködlámpa csak akkor vakít ha nincs jól beállítva,eleve inkább lefele és oldalra világítani a dolga ,ha vakít akkor az inasnak nincs jól beállítva mint sok tompított az utakon.
Szeritem meg attól függ, milyen a szemed ehhez: pár 10 km után az ujjamat már befogja, városi 60-80 km után már látható. Pedig keveset fékezek. Leginkább se több, se kevesebb, de a tied nagyon gyerek még. :)
Aútómata autónál nyomni kell a féket mert különben kúszik a gép,ez van így járt...vasúti átjárónál leveszem a tompit este ha én vagyok a sorban az első,ne vakítsam a szembelévőt...indexelek ált mindig és mindenkit beengedek aki indexel,nem szoktam rugózni ezen ,egyedül az idegesít ha autópályán belsőbe 120 al megy az inas külsőn senki és nem megy le ,pedig 5 perce megyek mögötte nem is a seggében mert tudom zavarja,aztán rákapcsolom a refit és lemegy azt mutogat ,na ők szellemi fogyatékosok ezen kívül semmi nem zavar,még a ködlámpások sem!
Nekem gyárilag ledes van hátul mind a két oldalt év alatt 2 x kapcsoltam fel egyszer tej ködben ,másodszor meg olyan zuhénál hogy 5 méterre nem lehetett ellátni....nehogy belém csússzon valaki ,szerintem ilyenkor hasznos ,tudni kell használni és kész !
Amugy meg szabályosan használom ha szeretnéd tudni!
Nem kéne tulzottan reagálni, ha meg ilyen “lelkű” vagy, foglalkoz inkább azokal akik nem kapcsolnak semmit, vagy kiégett víllágitással közlekedik. Szerintem sokkal rosszabb mint az aki ködlámpát használ...
Említhetném a 10-2-es kormányfogást. Egy ideje inkább a 9-3-ast preferálják.
Én meg pont azt figyelem, hogy egyre jobban átjön Amerikából a 11:30-12:30-as fogás (mindkét kéz a kormány tetején). Szerintem automata váltóval hajlamosak jobban rá az emberek, rosszul vagyok tőle, gyakorlatilag semilyen értelmes kormánymozdulatot nem lehet kivitelezni. Pedig itt elvileg oktatnak mindenkit, Amerikában meg apáról fiúra száll a hülyeség.
Azért nem árt, ha a lámpánál, vagy a dugóban rajta vagy a féken! Féklámpa ide vagy oda! Úgyhogy ezzel nem értek egyet! Ez van! Annó nem úgy tanultam a vezetést, hogy szabadon. (Persze változnak a 'trendek'! Említhetném a 10-2-es kormányfogást. Egy ideje inkább a 9-3-ast preferálják. Így jobb vész esetén a manőverezési lehetőség! Rögtön tudsz fél kormányfordulatot fogni, keresztfogás nélkül.)
Jártam már úgy, hogy pirosnál telibe találtak és nem én voltam töltelék a szendvicsben! Persze az autóm hátulja jobban bánta az ütközési energia elnyelésbe, de legalább megmaradt az eleje! Fék nélül meg ugye, mint a billiárd golyó! :-o
Persze nem okoskodni szeretnék, ez egy szubkejtív vélemény! Az utakon a közlekedési kúltúrát meg hagyjuk! ;-(
Ne állj meg itt! A biztonság égisze alatt aktiváld a pótféklámpát, a tolatólámpákat, de az indexeket is! Ha ezeket együtt sem érzed elég biztonságosnak, akassz a kocsira egy sárga villogóval, törészónával ellátott utánfutót, de ha ezt sem tartod elég biztonságosnak, fizess egy Kraz-nak, hogy biztonságos távolságból kövessen téged. Azt már csak nem ütik le mögüled az útról ... :)
Persze én is érzékenyebb vagyok az ilyesmire, mivel 3 kislányom utazik mögöttem
Nincs értelme olyannal vitatkozni aki szándékosan rettegteti önmagát, gyerekekkel igazolni az önrettegtetést, nem úriemberhez méltó ...
Nem másolom be a posztot csak az elérhetőségét: 79117
Aki felelősségteljesen vezetett már igazán nagy ködben és lassan utolérte ez előtte haladót az tudja, hogy a hátsó ködlámpa nem oszt nem szoroz, hogy világít vagy sem (vakítani viszont nagyon vakít!). Aki nagy ködben olyan sebességgel közlekedik (legyen mondjuk 100 Km/h), hogy a féktávolsága jóval hosszabb mint a látótávolsága (legyen kb. 30 m), a hátsó ködlámpa menti meg az előtte haladót, hogy bele ne csapódjanak, ui. a ködlámpa észlelése csak egy hangyafasznyival hamarabb történik, mint a hátsó helyzetjelzőké. Aki mást állít az szándékosan hazudik önmagának is, másoknak is ...
Bízom a többség jóindulatában, partneri készségében. Én előzékeny vagyok. Kivéve a nagyon bénákkal. Értem ez alatt azt, hogy látom mondjuk már messzebbről, ki akar fordulni. Jelzem neki refivel, hogy gyere, most van hely, nem jönnek szemből, vagy hasonlók, és a gázt is elveszem, vagy picit fékezek is. De nem egyszer előfordul, hogy emberünk nem kapcsol, csak akkor képes kifordulni, ha megálltam, és másik oldalról sem jön senki 2km-es körzetből, vagy éppen nem oda figyel, stb. Ha ezt észlelem, nem fogok neki megállni, és más hülyesége miatt várakozni, hanem szépen tovább megyek. Az iylen megérdemli, hogy ne engedjék ki.
Ha viszont indexelek, és észlelem a "zárást", biza sávot váltok, vagy oda megyek. Lesz@rom, ha dudál. Kapja be az ilyen.
A másik kedvencem, bizonyára ti is találkoztatok már hasonlóval. Balra akarsz kanyarodni, már félig ott állsz, és aki jobbról jön, és be akar fordulni, nem enged ki, hanem akár csiga lassan is befordul balra előtted, centizve, pedig, ha előre jelzi, hogy gyere ki, ő is gyorsabban befordult volna, hiszen nem kell annyira lassítania.
Sajnos én is megfigyeltem, hogy emberek nem mondanak le az elsőbbségükről. ha kell inkább meg is halnak (ez utóbbi alatt azt értem, hogy sokszor utolsó pillanatban, vagy az után fékeznek, ha a másik elnézett valamit).
Ez sem így van, sajnos ha indexelsz, akkor mindenki igyekszik rövidre zárni a te sávváltási lehetőségedet. Szóval az indexeléssel pont ellenkező hatást érsz el, nemhogy nem engednek be, hanem gyorsan lezárják a te sávváltási lehetőségedet.
Magyarországon a közlekedésben farkastörvények uralkodnak, nem indexelünk, nem kapcsoljuk le a ködlámpát, a piros lámpánál telibe taposott fékkel várakozunk (hagy süsse a három féklámpánk a mögöttünk álló autós homlokát) :-((
Indexet sem tudják használni sajnos nagyon sokan (ha egyáltalán használják).
Akkor rakják ki, amikor már megkezdték a műveletet. Pl. sávváltásnál nem akkor rakják ki, amikor elkezdik nézni a tükröt, hogy van e hely, hanem amikor már mindenki elment, és megkezdenék a sáv váltást, akkor rakják ki. Pedig lehet, már rég beengedték volna, ha tudják, hogy sávot akar váltani...
De sok más hasonló esetben is így van.
Hülyék az emberek a vezetéshez sajnos, és túl sok mindenkit engednek át a vizsgán.
Magyarul ha valaki utolér, tehát már látod a lámpáját, akkor Ő is lát Téged, tehát már nem kell külön jelezni egy erősebb fénnyel. Ki kell kapcsolni.
Hát, te sem vagy egy egyszerű eset.
De nyugi, nem az első, és biztos, hogy nem is az utolsó, akit nem lehet eltéríteni a meggyőződéséről, akkor sem, ha nincs semmi objektív alapja.
Sokan vannak, akik meg az index használatára sz*rnak nagy ívben, pedig az tényleg kötelező, a KRESZ szerint is:
29.(2): Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni.
Ez egy objektív dolog. A ködlámpa használata nem annyira, az igényel némi intelligenciát, ami sajnos nem feltétele a jogsinak.
Ez egy kicsit magyarázkodásnak tűnik nekem. Ha akkora köd van, hogy nem látod a kettővel előtted haladó autót, akkor ott biza előzni eleve nem lehet. Vagyis lehet, csak nem látod a szemből jövőt sem ;-)
És amíg te mögöttem jössz/állsz, stb., én lekapcsolom a ködzárót. Nekem ez nem nehéz, és figyelek erre. Honnan tudod, hogy pár másodperc alatt meg tudsz előzni? Van oylan eset, amikor sokáig kell a másik mögött menni, vagy akár egész úton.
Magyarul ha valaki utolér, tehát már látod a lámpáját, akkor Ő is lát Téged, tehát már nem kell külön jelezni egy erősebb fénnyel. Ki kell kapcsolni.
Nagyon tévedsz! Egyrészt (mint pontosan írtad) a KRESZ nem tartalmaz konkrét szabályt, tehát ne akarj te szabályt alkotni a KRESZ helyett.
Másrészt, ha megy egy autó, amit utolér egy másik, akkor a második autó valószínűleg látja az elöl haladó autót ködzárófény nélkül is. Viszont ha a második autót utoléri egy harmadik, akkor az valószínűleg nem látja az első autót, ha annak nem ég a ködzárója, tehát előzésnél gond lehet.
A reflektort természetesen lekapcsolom ha utolérek valakit, de a tompítottat nem. Akkor se, ha a két tompított 2x55 W teljesítménnyel világít (szemben a két első ködlámpa 2x35 W teljesítményével).
Elhiszem, hogy ha (viszonylag) közel megyek valaki mögött, akkor némileg zavarja a tompított lámpán fénye, de ez van, ettől nem fogom lekapcsolni.
Ugyanez van a ködlámpával is. Ha ő ér utol, akkor előzzön meg, ha én érem utol, akkor pedig segítsem nekem, hogy minél hamarabb legyek túl az ő megelőzésén. Aztán pedig mindenki menjen isten hírével a saját tempójában a dolgára.
Hogy mikor indokolt a ködlámpa és ködfényszóró használata, azt a KRESZ nem konkretizálja. Vélhetően ez is az oka annak, hogy sokan félreértelmezik a szabályozás lényegét. A jogalkotó konkrét akarata más jogszabályban, a 6/1990 KÖHÉM rendeletben fejeződik ki, méghozzá meglehetősen egyértelmű módon.
A jogszabály II. fejezete ugyanis az alábbiakat írja elő: 5.13. Első ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás, vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását.
5.14. Hátsó ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy sűrű köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét.
Az előzőek alapján a ködfényszóró köd, hóesés, felhőszakadás, vagy porfelhő képződése esetén, a hátsó ködlámpa pedig kizárólag köd esetén használható!
Ebben a szövegben szó sincs arról, hogy ha valaki utolér téged, akkor ki kellene kapcsolnod a hátsó ködlámpát (vagy ha te utolérsz valakit, akkor ki kellene kapcsolnod az első ködlámpát).
Teljesen mindegy, h egyet értesz vele vagy nem. Benne van a Kreszben, h le kell kapcsolni.
Ilyenről én nem tudok. Hol van ez előírva KRESZ-ben?
Sehol.
Igazából az első ködlámpa sem tiltott lakott területen belül, de ott mások a látási viszonyok: eleve alacsonyabb a sebesség, illetve közvilágítás is van. Ha indokolatlannak tartja a rendőr, azért büntethet.
Szerintem szerencsésebb ha csak egy hátsó ködlámpa van (bal), mert úgy jobban látható a féklámpa működése.
Nem csak szerencsésebb, hanem ez maga az oka annak, hogy csak egy van a legtöbb autón (amelyiken kettő, az teljesíti azt a kritériumot, amely szerint a féklámpától legalább x centi távolságra van)
Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
"Ködlámpából az elsőt kell lekapcsolni lakott területen belül, ködtől függetlenül."
Úgy tudom ez az elmélet is megdőlt. Lakott területen egyébként sem kell ködlámpa, nincs olyan helyzet szinte, amikor indokolt lenne.
Ködzáró meg nem azért kell, hogy folyamatos haladás közben lássák, működik az autódon :), hanem azért, hogy ha nem jön mögötted éppen senki, akkor, ha utolér, előbb észrevegyen. Folyamatos haladás mellett NEM kell, mert csak zavaró. Ha emiatt nem lát, mert olyan a látási viszony, akkor meg túl gyorsan mész eleve te is abban a ködben :)
Szóval, ha látod a mögötted jövőt, kapcsold le. Nem olyan bonyolult ez szerintem.
Ha jön mögöttem valaki, le kell kapcsolni a ködzárót. Egyszerű dolog.
Nem értünk egyet.
Ha rossz látási körülmények között (ködben) valaki folyamatosan olyan távolságban halad mögöttem, hogy zavarja a ködlámpám, akkor egy vészfékezés esetén van rá esély, hogy belém jön, a féklámpa ugyanis nem "erősebb" ködben sem. Persze ha csak azért ért utol, mert gyorsabb és szeretne megelőzni, az más tészta.
Persze én is érzékenyebb vagyok az ilyesmire, mivel 3 kislányom utazik mögöttem, de egyébként is falra mászok, ha valaki a seggemben utazik.
Ködlámpából az elsőt kell lekapcsolni lakott területen belül, ködtől függetlenül.
Jahogyez valakik szerint így működik? A jó édesanyját meg az összes rokonát tegye teherbe, aki úgy "felejti" a ködlámpáját (azoknak meg főleg akik 2 ködlámpát lámpát felejtenek úgy)!
Jahogyez valakik szerint így működik? A jó édesanyját meg az összes rokonát tegye teherbe, aki úgy "felejti" a ködlámpáját (azoknak meg főleg akik 2 ködlámpát lámpát felejtenek úgy)!
Egyébként egyszerű a megoldás ezekkel a típusú emberekkel szemben. Meg kell előzni őket, felkapcsolni a ködlámpát, nyomni a féket, bekapcsolni a gyári és egy külön erősebb tolatólámpát egy olyat ami pontosan a pofájába világít és, ha villogna, hogy zavarja őt a fény akkor mosolyogva nyájasan közölni vele, hogy "Kedves közlekedő társam! Csak azért zavarnak a fényeim, mert túl közel vagy hozzám."
"Szerintem a VAG-konszernnél az a marhaság, hogy a hátsót csak az első után lehet felkapcsolni. Sok olyan eset van, hogy nappal, ködben a hátsót kapcsolnám, de az elsőnek nincs értelme."
Teljesen egyetértek. Mondjuk ködben, konvoj végén halad az ember, bekapcsolná hátul a ködzárót, de ugye elől meg tök feleslegesen ég ilyenkor.
Szerintem kapcsolókat spóroltak ezzel, hogy a központi világítás kapcsolón van minden, és nincs külön két gomb az első és hátsó ködzárónak.
Meg pl. jelezni a mögöttem jövőnek is macerásabb, hogy kapcsolja le a ködlámpáját.
Bizony! az enyém 2007-es modellévű volt és abban már nem volt kiépítve a jobb oldali ködzárfény
Az enyém 2008. 07. havi (most múlt 10!), és ki volt építve, csak aktiválni kellett. Nem lehet, hogy felszereltség-függő a dolog?
Egyébként meg ködben, ahol már indokolt a hátsó ködzáró fény használata, és zavarja a mögötte haladót, akkor az túl közel van. Ilyenkor illik nagyobb követési távolságot tartani!
Szerintem a VAG-konszernnél az a marhaság, hogy a hátsót csak az első után lehet felkapcsolni. Sok olyan eset van, hogy nappal, ködben a hátsót kapcsolnám, de az elsőnek nincs értelme.
A cikkszám egy gyári esőszenzoros O3 FL VCDS AutoScan-éből van, azért az érdekes, hogy a másik szenzorral nem is kommunikál. Beszerelés után nem kezdett el magától működni az automata ablaktörlő? O3-nál állítólag kódolás nélkül is tud ilyet.
A VCDS kábeled esetleg nem túl régi az FL-hez? Hibaüzenetek (ismeretlen modul, stb.) nélkül működik?
A gyári szenzorodat látja a program slave modulként a 09-en?
Csak olvastam, saját szememmel nem láttam: FL-nél már mindent az adaptációknál kell állítani, a 09 modul kódolása csupa 0 lett, az "nem piszkálós" dolog.
Szóval, az O3-hoz való leírás nem biztos, hogy egy az egyben jó az FL-hez, lehet hogy a szenzort is az adaptációknál kell valahol engedélyezni.
Ja, pont egy ilyen autó követtem a múltkor, két oldalt ködzárófény, felső féklámpa nem működik. Egy élmény volt. Dehát nagyon félt, hogy a városi forgalomban nem veszik őt észre, ezért megértően mosolyogva vettem tudomásul a retinám kifolyását.
Az lehet, hogy az az esőszenzor, ami tökéletesen működött O3-ban nem jó a FL-be? Rendeltem 8U0 955 559 helyére 8U0 955 559 C-t de nem ismeri fel a VCDS, nem tudom aktiválni. A 75437-es hozzászólásban 5Q0 955 547 B-t ír (M)Ákos. Vajon mi lehet a különbség?
Én úgy tudom már facelift előtt kivették a jobb oldalról a drótot és az izzót is. Akkoriban volt téma itt hogy úgy tudták már csak aktiválni hogy húztak neki egy drótot a bal oldalitól. Előtte csak aktiválni kellett a funkciót.
Hiányzik valamelyik test, még valószínűbben egy másik fogyasztón keresztül testel valami. Pl. a radar és még valami vezérlőjének a közös testpontját nem rakták vissza a csavar alá és a radar most a második fogyasztón át kap testet, időnként meg még egy tápot, ha a másik fogyasztó fesz alá kerül. Vagy valami ilyesmi. Vagy át kell nézni, melyik madzag lóg a semmiben, vagy a kapcsolási rajzból ki lehet bogarászni a tünetek alapján, hogy merre kell keresni a bajt.
Nézd meg, indexnél és féklámpánál ill. helyzetjelzőnél (külön és együtt működtetve) nincs-e még valami fura tünet.
Skodánál, O1-O2 semmi köze nincs a 4x4-nek a fékolaj vesztéshez. Mindkettő külön rendszer. Úgy gondolom más tipunál is.
Gyors fékolaj vesztés, vagy valamelyik fékhenger, vagy ha főfékhenger átereszt, beszivároghat a devanderbe. (fékrésegítő munkahenger) Vagy ahogy az előttem szóló Cartárs írta, a szőnyegen köthet ki. A kuplung alsó munkahenger, maga a kinyomócsapágy. Az olaj a kuplung harangba kerülhet.
Hogy érezd a Haldex hajtást , hónak, nagyon vizes csúszós útnak vagy terep közlekedésnek kell lennie. Ennek akkor van baja, ha víz kerül a olajos rendszerbe vagy sohasem cseréltél olajat + szűrőt. Ami szivattyú hibát okoz. Is. !!
Ha közben le akkarom engedni az ablakot, 5-böl kb. 2-szer megtorpan a felső felénél.
Mivel gyanus hogy ellem csere figyeltem egy kicsit és arra gondoltam, hogy ilyenkor a hatótávolsága is csökkenne (vagy nem?). De Mikor müködik akkor simán nyitja még 20-30 méterröl is.
Fenyezonel volt az autó leszedték a hátsó lokharitot azóta csipog hol indexeleskor hol fékezéskor a tolatóradar. És halványan kigyullad a hátsó kodlampa visszajelző.szerintetek mi lehet?ja és nem ég a jobb hátsó tolatolampa.
Vagy a főfékhengered ereszti be a kasztniba(és issza a szőnyeg),vagy a kuplung munkahengered ereszti a kuplung felé.Szerintem.Ha szorgalmasan után töltesz,nyugodj meg meglesz a tócsa.
Ma megint beadta a keréknyomás ellenőrzés figyelmeztetést.Még hozzákapcsolja a az ABS és ESP lámpákat is.Persze megint csak 100-as tempó felett,és nyíl egyenes úton.Ellenőriztem,minden kerék OK. Se pukli,se semmi látható hiba.Nem írja melyikkel van gondja.Fordulatszám külömbséget néz.Holnap felhívom a Skodát,csináljanak vele valamit.Egy éves a vas.Lehet valami elcsesződött az agyába.
Nem mondom hogy nem jogos, de ez azért kicsit izé, mert alapesetben csak te nem látsz rendesen a vakítás miatt, de a statikus reflektor után már egyikőtök sem.
Szóval két félvak fog közlekedni egymás se**ében, ködben.
Én ilyenkor jelzek a refi villantással, és az első ködös párszori fel, le kapcsolásával, aztán, ha nem kapcsol, kapja a refit lekapcsolásig, vagy megelőzésig.
Igen. Csak ezt sokan (számomra birkák) úgy értelmezik, hogyha olyan a köd, ami lecsökkenti a látótávolságot 10km alá, akkor be kell kapcsolni, és úgy hagyni, bármi is van. Pedig, ha látom a mögöttem jövőt, akkor ő is lát engem, ergo le kéne kapcsolni.
Mert amelyik autón x (asszem 20) centinél közelebb van a féklámpához a ködzáró, ott az EU-ban biztonsági okból csak a bal ködzáró engedélyezett, hogy a féklámpát észlelni lehessen.
Úgy tudom - de nem vagyok benne teljesen biztos -, valamilyen előírás, hogy nem éghet mindkét oldalon. Aminek ellent mond, hogy 15 évvel ezelőtt egy Fiatomon kettő világított gyárilag hátul.
Enyémen nem is néztem eddig, milyen üzemmódban van (O2 FL). Menüből kapcsolható (bár nem láttam ilyet a lehetőségek között), vagy külső eszköz kell hozzá?
ABS-ESP hibát is írtál, azért tippeltem, hogy valami más probléma lehet a háttérben, pl. ABS szenzor.
Egy konkrét kerékre panaszkodik, vagy az összesre? Ezt a kétféle figyelmeztetést tudja. Ha az előbbi: szereld át máshova a kereket, hogy mi történik. Lehet, hogy mégis van benne egy szög. :) Ha az összes kereket írja, az azt jelenti, hogy valamiért "eldobta a kanalat" a rendszer. Nekem hirtelen tavaszi felmelegedés szokott ilyet csinálni, vagy ha első-hátsókat cserélek, és elfelejtek nullázni.
Nekem egyébként egy fél tojásnyi pukli volt az abroncs oldalfalán, néhány száz km után csak bejelzett, amikor pont úgy mentem bele egy gödörbe. Érezni semmit sem lehetett a sérült abroncsból.
1.9 pdtdi 2008-as 230 ezernél lett turbó cserélve ,új turbó + chipp azóta új gazdinál 388 ezer van benne ,motor nincs megbontva pedig BXE motorkódú ,ez egy egyszerű turbó szinte a leggyakoribb típus ,főleg abban az időben ........
Működnie kell ,ha csak simán cserélve lett ........sajnos többet nem tudok hozzátenni...de itt a szakival is baj lehet ha nem tud egy turbót kicserélni.
Az egy érdekes turbó, hajlandó akkor is fütyülni, ha amúgy nincs baja.
De ha ilyen gondjaid vannak, miért nem raktál rá egy nagyobbat? Valami erősebb autóról, rendesen megírt chippel. Egyrészt nagyot menne az autó, másrészt van olyan turbó, ami kevésbé hajlamos a letapadásra.
Ma kicsit felidegesített az Octaviám.2017-es FL,1.4 tsi.Beadta az ABS-ESP-guminyomás hibákat.Ellenőriztem kúton a keréknyomást.Minden OK.2.4bar mind a 4 keréknél.Töröltem a hibát.5km múlva megint bedobta.Ellenőriztem,mind a 4 kerék 2.4bar.Felnyomattam 2.5-re-Töröltem a hibát a kijelzőn.Holnap kipróbálom visszajön-e a hiba,mert akkor megnézetem a Pohu-nál.11000km van benne.Eddig nem jelentkezett a hiba.
Esetleg mással is szórakozott már a keréknyomás figyelés?
Még előző kocsimban cseréltek klíma hűtőt, ami fél év múlva kilyukadt (ezt persze nem tudtam, ők mondták meg), és kicserélték gariban. Mondhatták volna azt is, hogy más romlott el, fizessek 20-30-40e Ft-ot érte, de szépen megmondták, hogy anyaghibás volt a berakott cucc, és kész.
2 évvel és 11e km-rel ezelőtt került az autóba cseh gyártmányú Valeo klímakompresszor. Ma indítom (sokadjára) és olyan, a szokásosnál is furább hang jött (olyan mélyen vinnyogós, enyhén morgós, de most morgósabb) amikor felpörgött a motor beindulás után.
Bekapcsoltam a klímát. Na ez egy teljesen új morgást eredményezett. Mivel él még bennem az emlék a gyári kompresszor beállásáról, ezért gyorsan kikapcsoltam. Persze, most is forog a kompresszor, csak terhelve nincs, talán így nem áll be, vagy később áll be.
Végül mikor hazaértem, nem próbáltam ki, mert nem sikerült jó helyre parkolni. Majd holnap átparkolok és esetleg bekapcsolom, hátha elszáll megint az egész. Vagy nem kapcsolom és akkor talán még tudok járni az autóval egy darabig, de meg fogok főni benne.
Ó de imádom!
Komolyan, elegem van. Most majd sakkozhatok, hol maradok ott - hosszú út most már ugye eleve kilőve - vagy honnantól fogok akkuval járni ha esetleg ennek a kompresszornak a védelme sem működik és szakítja a hosszbordás szíjat.
Meg hol és milyen kompresszort tetessek be egy kisebb vagyonért?
Nem csak nálunk van így, a brit fórumon is rendszeresen előkerül a téma. Érthetetlen.
Legutóbb egyébként egy viszonylag új Rapid csereautót kaptam a szerviz idejére, 3 bar fölé fújt kerekekkel. Hát, az nem nagyon akart az úton maradni. Miért csinálják ezt?
Az O2 FL mitől "megújúlt"? Minden ugyan az, csak kivették a bézs kárpitot a közép felszereltségből, helyette kapott egy semmilyen szürkét, hogy mégse full fekete legyen már a "választék". A bézs ezután már csak az Elegance szinten volt elérhető.
2 évvel később kihajították a félautomata klímát is, lett teljesen manuális helyette.
A műszerfala lett érdemben talán szebb, bár a régivel sincs semmi bajom, de a középkonzolnál beújítottak egy kályhaezüst takarólapot a kezelőszervek és a rádió köré, ami helyett nem is volt lehetőség másikat választani.
A kis zöld kijelző eltüntetése jó ötlet volt.
Az új alap alufelni se lett szép. Crateris helyett akkor már inkább a régi Elegance alapfelszereltsége, a Helios.
Rossz hírem van, az új Logant sem lehet már csak úgy kislagozni! A régi az tipikus melósautó volt, használtan is viszik, mint a cukrot. Az új már lépett egy szintet, és felextrázva már az is átlépi a 4 milliót. Persze a legolcsóbb Octavia meg 6 millió felett van!
Elolvastam a blogodat, nekem nem reklámszagú, és a saját tapasztalatom is a benne foglaltakat igazolja. Pontosan az általad megjelölt időszakban sikerült tavaly akciós Hankook-at megcsípnem, megtakarítva 10000 forintot. Persze ehhez jó néhány napig kellet a netet figyelnem, újra és újra rákeresni a nekem szükséges méretre. Nem mindenki van ennyi ideje ilyesmire ennyi "aprópénzért", ők egyszerűen bemennek kedvenc gumisukhoz, és rendelnek egy garnitúrát. Azt hiszem, a gumisok őket szeretik jobban!
Nekem legalabb az OII Fl-tol szamit megujultnak a Skoda, a teknockeputol:-), de meginkabb az OIII-tol. Ahhoz kepest elhiszem, hogy visszalepes a Dacia, de az OI Tour-hoz kepest talan nem. Es kene a nagyobb csomagtarto, mert 1 gyerekkel epp befertunk nyaralashoz, aztan amikor anyamekat is beultettem, mar lincshangulat volt. Megszivni mindennel meg lehet, ez alaptetel. Ugy erzem, hogy a Dacia van ott, ahol a Skoda 15-20 eve, es az nekem eleg is. Pici gyerekkel nem sajnalnam annyira a Dacia-t, mint egy ujabb Skoda-t, legfeljebb kislagozom, amit egy Skodaval mar nem lehet megtenni :-).
Szégyen, hogy tudnának jó autókat is gyártani aztán direkt szemetet gyártanak. Persze értem én, hogy a profit, meg vissza kell szedni az auto árárt mégegyszer, de mégis... Undorító.
Neked volt korábban is gondod a váltóval, esetleg a gari idő alatt? Újonnan vetted? Én igen, és ezért sem szeretném annyiban hagyni a dolgot, hiába járt le a garancia. Mert az nem normális, hogy egy váltót 70 ezrenként csapágyazni kelljen.
Persze, papíron mind szép ez a protokoll! Én meg tudom, hogy mi megy pl. egy tenderre, 0 Ft-s tétellel, vagy fizetős ügyfélre. Ettől még bármit rendelhet hozzá alvázszámra az értékesítő.
Az alábbiakkal kapcsolatban kérem a segítségeteket.
Skoda Octavia Ambient 2003.
Az autórádióm (nem gyári, autóvillamossági szerelte be), random időközönként elveszíti a memóriát (1-3 hónap alatt). Volt olyan is, hogy nem indult, ekkor biztosíték ki, aztán be és elindult (mint kiderült, egyébként nem is az autórádió biztosítékát vettem ki és tettem vissza, ellenőriztem a biztosíték táblát, hogy nem mozgott e ki valami). De ilyenkor mindig helyreállt. Egy ilyen rádiót már cseréltettem, az új is ezt csinálta, ezért gondolom, hogy nem a rádióval van a probléma. Most legutóbb teljesen lemerült az akksi (nem hagytam rajta semmit). A rádió süket volt megint. Óracsoport idő, km állás nullázódott. Azóta egy leállításnál megint nullázta magát az óracsoport. Okozhatja ezt a rádió? Lehet probléma, hogy régiek a biztosítékok (sztem gyáriak). Merre induljak?
Amennyiben a Skoda nem okozott csalódást, akkor nem biztos, hogy jó ötlet, mert jelentős visszalépés lesz minden téren.
Nekem pl. még a most divatos Vitara is szintlépés lett volna lefelé az O2-höz képest. És az egy luxus limuzin a Dacia-hoz mérve.
Megszívni azzal is meg lehet, egyik kollégám mesélte, hogy egy harmadik kollégánk előző generációs Duster-ében most lesz garanciális motorcsere mert nem boldogulnak vele.
Mondjuk legalább cserélik a motort. Lehet, egy Skodánál ezt nem lenne olyan könnyű elérni...
1. tartani kell a távolságot a márkák között (Audi-VW-SEAT & Skoda)
2. emiatt az after sales költségvetés is más az egyes márkáknál. De még márkán belül a modelleknél is. Ez nyilván meghatározza a gari idő utáni méltányossági javítások lehetséges körét és szerintem azt is, mennyire kötekedősek egy garanciális hibánál. Pl. amikor nekem teljes áron akarták cserélni a tolatóradar szenzort 3 vagy 4 éves korában, akkor megtudtam, hogy ha Superb tulaj lennék, akkor bizony csak nagyon jelképes összeget kellene fizetnem ("méltányosság"). Le van írva a szervizeknek egy direkt az ilyen célokra szolgáló dokumentációban, hogy mi az, amit gari lejárta után is lehet méltányolni - külön-külön minden egyes modellnél. Tolató radar szenzor esetében Octavia2-nél nem volt méltányosság. Superb-nél meg lett volna.
3. Kihasználva, hogy nálunk a fogyasztóvédelem sosem állta helyzet magaslatán, nyilván ennek megfelelően történik az előző pontban leírtak keretösszegének meghatározása is.
Egészen pontos gyári leírást láttam arról, mit kell átadás előtt ellenőrizni és megcsinálni az autón. Olyan 40-50 tételes lista. Nem, nem a szőnyeg behelyezése van benne. Az egyébként is - ha a gyártól úgy rendelték meg az autót - már a csomagtartóban figyel a dísztárcsákkal együtt, amikor a trélerről leveszik az autót a kereskedés előtt.
Nem én találtam ki a keréknyomás beállítását, ott láttam.
Azt sem én találtam ki, hogy 3,0 bar-ra fújják a gyárban.
2018 első hét hónapjában így alakult a márkák sorrendje:
Suzuki 12 853 darab forgalomba helyezett új személyautó Ford 8031 darab koda 7494 darab Opel 6795 darab Volkswagen 6255 darab Toyota 6064 darab Dacia 4262 darab Renault 3704 darab Kia 3507 darab Nissan 2947 darab
Íme, a modellek sorrendje:
Suzuki Vitara 8035 darab koda Octavia 3871 darab Suzuki SX4 S-Cross 2778 darab Ford Focus 2341 darab Opel Astra K 2070 darab Ford Kuga 1938 darab Dacia Duster 1795 darab Nissan Qashqai 1555 darab Renault Clio 1473 darab Volkswagen Golf 1277 darab
Miután kishazánkban a Skoda a PO-HU húzómárkája, logikus is ütni-vágni, ahol lehet. Kínálatcsökkentés, pocsék szervizek, bosszantó reklamációs ügyintézés. Így kell ezt csinálni!
Mielőtt megvettem az Octaviat, én is nézegettem a Daciakat. A Lodgy nekem szegényes volt belülről, meg kicsit aránytalan is. Az új Logan viszont majdnem befutó lett, az árához képest meglepően kellemes jármű, és marha nagy a csomagtere. Ha benzinest akarsz, sokat kell várni, dízel hamarabb van, az most ugyi nem kell nyugaton senkinek.
Nyolcadik eve hajtom az Octimat, I-es Tour. Lassacskan cserelnem illene, mar 13 eves elmult. Lodgy-n gondolkodom. Ismertek ilyen rebellist mint en, aki megerosit vagy lebeszel errol az elekepzelesrol? Velemenyetek? Menjek orvoshoz:-)))
Azért is érdeklődöm a hiba jelenség felől, mert feleslegesen nem szeretnék fizetni. Megszeretném javítatni, tudom, hogy pénzebe kerül, esetleg nem kevésbe.
De hiába vagyok ott és nézem, tőlem még akármennyi csapágyra tudná mondani, hogy cserés.
Eleve furcsálom, hogy egy ilyen hiba előfordulhat ezért is fordultam a fórumhoz segítségért. De ezek szerint létezik, még gondos használat mellett is.
S erre szeretnék felkészülni mert ez számomra is egy durva megfogalmazása a hiba elhárításának.
Szervízt most nem említenék egyéb okból, de ismerős helyre járok már 5 éve.
A független szervíz számomra is az alternatíva, legalább a hiba megállapítására. Ők hátha találkoztak már ilyennel.
Egyszerű: az átadás előtti nullrevízión le kell engedni a gyárilag 3.0 bar-ra fújt kerekeket. A nullrevízió sok pénzedbe kerül de kb. semmit nem csinálnak ezért. A keréknyomást sem állítják be. Ez nem tudom milyen dac lehet a gyárral szemben mert az ország legkülönbözőbb részein ugyanígy járnak el a kereskedések -- ahogy itt olvasom és ahogy személyesen is tapasztalom.
Nekem is csinál ilyet ha nagyon meleg van. enyhébb időben egyből indul. Valami megszorulhat benne A melegtől. A gyújtáskapcsoló is mikor 80 fok van az autóban, sokkal nehezebb elfordítani :)
Attól nem javul meg, hogy ki-beszerelik a váltót. Ez melyik szerviz volt egyébként? Csak azért kérdezem, mert nekem eddig még soha nem engedték meg hogy ott lehessek az autóm mellet javításkor. Ezért fogok váltani független szervizre, ahol azért megvannak a feltételek a szakszerű javításra. Az enyém is O3, 1.2 TSI 6 sebességes, nekem már gari idő alatt is kijött egyszer a váltó zajossága. Akkor 1 nap alatt megjavították, de erről nem adtak semmilyen papírt. Talán már akkor tudták, hogy ez újra el fog romlani.
2004 évjáratú 1.6 benzines octavia II. két zónás digitális klímája olyan problémát produkál, hogy időnként jellemzően egész napos napon állás után a mostani nagy melegekben nem fúj hideg levegőt csak 3-10 perc autózás után. Akkor egyszer csak megjön a hűtés a semmiből, amúgy pont úgy viselkedik ahogy kell csak a levegő a kintinek megfelelő forró. 3 éve volt felújítva garanciával ami már nem él. Kapott új kompresszort, klímahűtőt és átmosták. Amikor már hűt akkor tökéletesen jéghideg. Szerintetek mi lehet ez?
2 kollégának ilyennel jött az O3, szintén 17" méret. Felváltva szidták, hogy mennyire csúszik esőben.
Volt olyan, hogy hozták vissza nekik a mosóból a kocsit, és szólt az ember, hogy valami nagyon nem oké azokkal az abroncsokkal. Az út kb. 1 km, néhány kanyarral.
Kezdek 99% biztos lenni abban, hogy eléggé hullámzó tud lenni a minőség egy adott típusú/méretű gumi esetén is. Én is szoptam már tesztgyőztes Contikkal, amiket mindenki más dícsér.
Ugyanilyen méretben használtam ilyen gumit (sportmaxx rt, asszimetrikus). Nagyon király gumi, de 4 év alatt csutkára elkopott, szóval nem egy tartós cucc, ilyen gondon soha nem volt vele.
Az elmúlt 15 évben Yokohama sport abroncsokat használtam (Advan Sport generációt) most 225/45R17 Dunlop Sport Maxx az első szerelt abroncs az autón (megtett km 1 500) , dübörög kanyarban tolja az orrát 2. fokozatban nagyobb gázadásra szabályoz folyamatosan a kipörgésgátló. Beszéltem a Goodyear-nál a műszakis kollégával szerinte ez nagyon jó gumi és nincsenek negatív vissza jelzések.
Köszi! Amúgy is jövőre lesz talán aktuális. Akkor meg már 4.0 lesz. Bár nekem tetszik a jelenlegi III. osztott headlamp facelift. Retro Merci ;-) Dógozói lesz, remélem jön le jó gazdagon listából cc. 20% . Meglátjuk kopp-kopp. Szorítok. Min. 10 évre tervezek. Szeretett F Astrámntól is nehezen válok ;-(
Ablaktörlő relét szerettem volna vásárolni a Octavia Tour(2006) 1.4 16V 1U2 gépkocsimhoz.
4b0955531a cikkszáma de ilyet nem kapok sehol sőt ebay-en is csak kínai másolatot lehetne beszerezni. Mindenhol 4b0955531C cikkszámú relé van ami több sarus mint a A-ra végződő. Szerintetek jó lehet hozzá ?
Voltam ma kipucoltatni a fojtószelepet (fél óra volt a teljes művelet, beállással, kiállással együtt), mert az be volt írva a hiba tárolójába, de hibajelzése nem volt a műszerfalon, ezért a megtorpanásokat, alapjárati időnkénti rángatásokat ennek tudtam be, meg első blikkre a szerelőnek sem volt más ötlete a hiba javítás megkezdésére, hiszen vagy 5 másik dolog is okozhatja akár.
Nem mentem vele sokat, csak Budafokról Kispestre, de jónak tűnik, mert egyszer sem jelentkezett. Hétvégén megyek egy 200km-es útra a kocsival, majd akkor kiderül, mert ha nem jön elő ennyi idő alatt egyszer sem, akkor ez volt a ludas.
Mondjuk a fojtószelep nagyon koszos nem volt, de azért kapott minden eleme egy rendes tisztítást.
Remélem, hogy csak ez volt, és most már megszűnik a gázreakció időnkénti nagy mértékű (3-4-5mp is akár) késlekedése.
van az a kis i10-es, amit most hoztam németországból az asszonynak. már a kinti próbaúton feltűnt, hogy van egy kis apróság a váltókarral, üresben nem ugrik vissza középre. egyébként vezetett szervizkönyves, garanciás autó, mondtam is magamnak, hogy emiatt nem fogom otthagyni, mert vannak olyan márkák, amelyek nem olyan gecik a - hangsúlyozom: európai - garanciával, mint a pohu
és valóban, megcsináltattam most az autó négyéves szervizét, szóltam, hogy ezt a váltókart is rendbe kéne tenni, amúgy is valószínűleg csak egy rugó a kulisszában vagy ilyesmi. mondták, hogy ez speciel kicsit bonyolultabb az i10-esnél, le kell majd venni a váltót, kell nekik hozzá néhány nap, de fel sem merült, hogy ez ne garanciális javítás keretében történjen. gondoltam, csak megemlítem...
Azt nem mondták, hogy ott lehetsz a váltó szétszedésénél, és meggyőződhetsz a saját szemeddel arról, hogy mi cserélnek benne, és mit nem? Mert különben a határ tényleg a csillagos ég...
Sajnos most nem tudja az 1.8 tsi-t összelegózni, mert nem választható az a motor.
2017 szeptemberében az 1,8 tsi motoros octaviahoz csak a style felszereltség volt választható.
Amire emlékszem:bőr multikormány, bőr váltó és kézifék szoknya, multilink futómű hátul, nagyobb fék elől, rahedli légzsák, climatronic, behajtható, leddel talajmegvilágítós fűthető tükrök, alap rádió, bluetooth kihangosítással, vezetőoldali térdlégzsák, 16" könnyűfémfelni, pár biszbasz (esernyő jégkaparó mobiltartó ami a mostani péklapátokhoz kicsi :) , hűthető kesztyűtartó és a könyöklő alatti rekesz, (részben)ledes hátsólámpa, tolatóradar. Annó összeadtam, párszázezernyi extra plusz az alatta lévő felszereltséghez képest.
Pont ilyenre is szükségem van, tök jók vagytok ma srácok, hogy eszembe juttattok ilyen csecsebecséket, amiket rendelni kell (én is krokodilozom, egy kb. 4 mm vastag gumilappal játszottam, de a célhardver az igazi).
Facelift Combi Style/Ambient 1.8 TSI véleményekre lennék kíváncsi. Miben különbözik a 2 felszereltség.
Legózd össze a konfigurátorral, én arra emlékszem, hogy 2014-ben próbáltam Ambiente alapon összerakni a kocsit Style helyett, mert arra 2,5%-kal nagyobb kedvezményünk volt a listaárból, de ezzel együtt is többe került mire beletettem a style felszereltségi többletét úgy, hogy még acélfelni volt rajta.
Ehhez képest a dolog változhatott, de akkor pl. full manuális klíma volt az ambiente szinten, ami még az O2-höz képest is visszalépés, mert abban legalább hőfoktartó volt a manuális klíma.
Sok extra nincs benne. Raktárra rendelt autó, nem akartam 30-52 hetet várni egy konfigurált autóra. Meg ez még 1,4-es, konfigurálni meg csak 1,5-öst lehetett volna, az meg hengerlekapcsolasos.
Ami extra benne:
Bolero rádió, smartlink+, fűthető első ülések, teljes pótkerék
A smartlink egyenlőre nagyon pozitív, waze, google térkép fut a telefonról, így egyenlőre nem érzem hiányát a nagyobb fejegységnek.
Néztem ezt a gumit is, viszont tesztben eléggé a Hankook mellé került,árban viszont felé. Emiatt kiesett az érdeklödési körböl. (Meg nem volt, nincs tapasztalat sem).
Ha már gumi témában folyik az értekezés. Idén nyárra vettem először Falken gyártmányú gumit. Az ára elfogadható volt számomra és a neten is nem tünt gagyinak a gyártó. Ha valakinek van tapasztalata, futás teljesítmény, viselkedés, vagy bármi, szivesen venném a véleményeket még ha rosszak is. Jobb számítani előre, mint váratlanul érjen meglepetés.
Sajnos nekem sincs jó tapasztalatom az ilyen hosszanti V mintás esőgumival. Nekem Falkenben volt ilyen, de a tényleges esőn kívül minden más szituációban gyengébb volt, mint az előtte használt Bridgestone gumi.
Ráadásul az oldalfala nagyon gyenge volt, úgyhogy gyorsan lekerült a kocsról.
Persze ez vagy 8 évvel ezelőtt volt, azóta biztosan jobbak lettek ezek a "látványgumik" (mert a kinézetük mindig is nagyon jó volt).
Akkor most már tudod, hogy nem annyira a MÁRKA a fontos, hanem a MODELL. A Hankook ecogumija többet megy el, mint a Continental sportgumija, a Hankook sportgumija viszont jobban tapad, mint a Continental ecogumija :-)
Tehát csak akkor érdemes konkrét gumikról filozofálni, amikor megvan a felhasználás módja, illetve eldöntötted, hogy tapadásra gyúrsz vagy kilométerre.
Van valakinek tapasztalata?
A Hankook gumik Európában különleges helyzetben vannak. A gyártó pár éve piacot épít, agresszív árpolitikát folytat. Emiatt MOST a Hankook gumik remek vételnek számítanak. A Hankook minőségben ott van a prémium márkák nyomában, árban viszont 15-20 százalékkal is olcsóbban adja a termékeit.
Illetve tudtok ajánlani még valami minöségi de olcsobb márkát? (Barum,Kleber,Uniroyal nem érdekel, rossz személyes tapasztalat).
Tavaly májusban elkezdte a termelést a gyöngyöshalászi Apollo gyár. Azóta az európai vezető márkájukkal, a Vredesteinnel felvették a harcot a Hankook árazásával.
Ja, Vredestein (és Apollo) márkakereskedő is vagyok :-)
Ki merem jelenteni, hogy az árverseny miatt 2018-ban Magyarországon a Hankook és a Vredestein gumijai jelentik a legjobb vételt.
Ha megkeresel, szívesen adok tanácsot, esetleg konkrét ajánlatot is.
(205/55R16-ban van még egy-két szett Vredestein Sportrac 5 gumink, friss gyártású, peremvédős - 15.990 ft/db.)
pontosabban öregszik, mert még csak hároméves, de a profilja sem az igazi. pedig a kocsiban 53e van, annak egy része nyilván télivel telt (azzal semmi gondunk), szóval ez egy szarabb szériából való. van ez így
Jelenleg P4 Cinturato van az F-Astran Semmi bajom vele. Egyik kollégám óvott tőle, imho pro-kontra. Talán egy pöttyet hangos. Kinek mi. Semmi bajom nem volt anno a 'gyári' F-850-es papucsokkal sem!
Könnyen öregszik az az abroncs, asszony autójáról azért kellett ledobni, mert 4 évesen már megkeményedett, tiszta repedés volt, csúszkált vele. Esőben meg újkorában se volt jó. Én még valószínűleg az azelőtt elhasználtam, hogy megöregedett volna. :)
Facelift Combi Style/Ambient 1.8 TSI véleményekre lennék kíváncsi. Miben különbözik a 2 felszereltség. Van itt valakinek hasonló modellje?! Mennyire elégedett?! Thx.
nekünk pont szárazon van vele gondunk, elég hamar tapadást veszít. hogy alattam ez van, az egy dolog, de már az asszony is szóvá tette, ami nála azért nagy szó... de lehet, hogy csak a mi szettünk szar valamiért, mondjuk nekem alapból nincsenek jó tapasztalataim a pirellivel. egy másik octavián egy másik típus esőben volt minősíthetetlen, el is adtam a francba rögtön egy necces szitu után
de ha már előjött, hankookkal sose volt gondunk, bátran merem ajánlani bármilyen autóra! ha úgy alakul, simán azt rakatok majd fel az octaviára is
Segítséget szeretnék kérni az alábbival kapcsolatban. Egy 2013-as Octavia III 1.2 TSI 6 sebességes manuális váltós autóm van a kilométer az autóban 118e. Egy fura hangra lettem figyelmes. Városi közlekedésnél szinte alig észrevehető-ha tudjuk mit kell figyelni csak akkor- viszont 80 km/h óra fölött ez már egy egyértelműen kihallható közép magas hang tartományba eső pulzáló hang ami sebesség fokozattól szinte független. A hang magassága a sebesség növelésével kis mértékben emelkedik. A váltóban az olajszint megfelelő, csörgés kattogás, zörgés nincs. Egyéb tekintetben az autó szépen működik.
A kérdésem az lenne, hogy milyen problémára utalhat ez a jelenség? Illetve közlekedésbiztonsági szempontból és a nagyobb meghibásodás elkerülése végett mennyire sürgető a szerviz meglátogatás? S nem utolsó sorban, hogy ne legyek a hozzá nem értésemből kifolyólag megtéveszthető.
Pedig az Uniroyal RainSport 3-at meleg szívvel ajánlom, nekem az van 17" méretben az O3-on. Nagyon komfortos, csendes és remekül tapad. Esőben pedig messze ez a legjobb, amit valaha használtam.
Kolléga "találta", neki már a 2. ilyen szett van az autóján. Most is ilyet vennék, ha kéne.
A gyárból Pirelli P7 Cinturato-val érkezett az autóm, az szárazon ennél is brutálisabban tapadt, durva kanyarban kissé stabilabb volt. Egyébként szerintem minden másban jobb az említett Uniroyal abroncs, különösen az úthibák csillapításában és zajszintben.
Az ilyen gumibetétek jó dolgok, és nem is drágák. Olyat keress, amelyik passzol az emelőhöz. Én otthon egy kis krokodilemelőt használok, ahhoz kerek betét kell.
Az biztos, hogy ritka volt, mert nem láttam más Octit ilyen színösszeállítással. A szín, mondjuk az eladó gondja lett volna, mert ő mondta, hogy az, én meg azt, hogy nem bézs, de legfeljebb nem hoztam volna el. Vittem színmintát is, ott volt a kocsi a bolt előtt, meg is nézte.
Nem tudom, mi a terve a Skodának az Octaviával, de csak 3 változatot lehet kapni a régi 5 helyett, ami egészen kétféle benzinmotorral kérhető a régi 4-hez képest... a kárpit is vagy fekete, vagy bézs... már adaptív futómű sem rendelhető...
Nem azt akartam keverni, csak kerestem egy fekete belsőt, ahol azért jól látszik a különbség így képről.
Nekem beülve már qrva unalmas, és lehangoló ez a 80-90%-ban tök fekete autó belső. Ha seggem alá rakja a cég, és ingyen megyek vele, akkor tök mindegy, örülök neki, de ha pénzt adok érte, akkor legyen olyan, hogy ne érezzem magam rosszul benne. Szerintem.
Akkor nem is jót kerestél. :) A graham achát zöld az a bézs belső neve (BJ a marketing kódja ha jól emlékszem). Nekem ilyen van.
Ami neked volt az egy fura és szerintem ritka kombináció mert az ülések világos szürkék de a műszerfal alja fekete és az ajtókon is volt világos szürke betét.
Ezért is vettem ezt az autót (az állapotán felül), mert eléggé egyedi, és nagyon mutatós, kellemes a beltér, jó sport ülésekkel (rendes oldaltartása van, állítható az anyós ülés gerinc támasza is).
Évekig tervezem használni, akkor meg legyen jó, amennyire lehet.
Enyém gyakorlatilag ugyanez belül, lehet pont az is az az autó, egy korábbi hirdetés képet találtam meg, de maga a hirdetés már nem elérhető, a kép még igen. Szerintem ez nagyon jól fel tudja dobni a kocsi belsejét. a "szokásos" szürke-fekete kombó helyett.
A túrórudival semmi sem kompatibilis, ami nem bőr, mert ugye csak azt lehet nyomtalanul lemosni utána. :)
A szövetbe színtől függetlenül minden beivódik, és látszik utána, ha fekete, ha fehér. szerintem mindkettő ugyanúgy zavaró. De ülésben, ha szövet, persze, csak a sötétebb szín a jó, mert egy sötét farmer is megfogja a világos színt.
De ajtókon, műszerfalon jól mutat a világos szín, és az azért nem úgy koszolódik, mint az ülés.
A gyerek meg ne egyen út közben túrórudit. Egyen indulás előtt, meg megérkezéskor. Hosszabb úton meg akkor inkább álljon meg az ember 5 percre, és kész. Így látom most a 23 hónapos iker gyerkőceimmel. Aztán lehet pár év alatt feladom az elveimet :)
Az O2-m szövete nem bézs volt, hanem még világosabb, majdnem fehér. Amikor egy ajtóbehúzót kerestem hozzá, valami achátzöld (semmi köze nem volt a zöldhöz) fantázianevű szín kellett volna horror áron, inkább hagytam a régit.
a weboldalam azért is maradt sok éve érintetlen, mert nem egyszerű és gyors az új infók felvitele. Tehát a bővítés javítási infókkal, technikai adatokkal.
Jelenlegi menürendszere nem teszi ezt lehetővé. Akkoriban az volt a megszállott elképzelésem, hogy olyan oldalt csináljak, amelynek menüje tetszőlegesen hosszú cikk olvasása során sem lapozódik ki a képernyőről. Ez technikailag nem tűnt egyszerűnek, pedig hetekig kutattam a témát.
Így találtam rá végül erre a jelenlegi menüre, amit valaki elkészített és ingyen használható.
Sajnos mobilon nem működik rendesen és úgy látom, jelentős cégek honlapjainál sem zavarta a készítőket, hogy a menü kilapozódik, szóval lemondok erről a feature-ről.
De nem tudom, hogyan, milyen irányba kellene továbblépni az oldallal, milyen keretrendszerre ültessem át? Ha egyáltalán érdemes átültetni pl. Drupal-ra vagy egyéb ilyen előre gyártott cuccra.
Nekem a legfontosabb az infók megosztása lenne, a kinézet számít, de nem vagyok dizájner, az másodlagos. Non-profit oldal, tehát nem fogok profi tervezőt megfizetni.
Van valakinek javaslata, ötlete, mi az amit én is könnyen megtanulnék (munka után, este, éjjel - nem vagyok hülye, de fáradt igen), és biztosítaná a jövőbeni rugalmas bővítés lehetőségét, továbbá a jelenlegi tartalmat se lenne túl bonyolult átültetni?
...akkor valami nagyot javult a minőség, mert nekem a bézs szövet van az O3-ban, és olyan mint az új 230+ ezer km után. Most érett meg a 3. (!) gőzölős tisztításra. Annyi, hogy nem ülök be koszos ruhában, meg nem kajálok benne. Egyedül a fejtámla az, ami láthatóan hamarabb koszolódik. Fostam én is, amikor rendeltem, de tényleg hihetetlen, hogy milyen jó strapabíró ez a szövet.
"Nem a típusnak csinálod a weboldalt, hanem az embereknek, akik ott jutnak információhoz (köztük én is)."
Ez nem ilyen egyszerű...
Kellett hozzá lelkesedés és kitartás, amit a típus iránti rajongás indított be és táplált. Mert elismerő email-eket csak akkor kaptam, amikor már volt működő oldal, érdemi információkkal.
A kutatás, anyaggyűjtés, HTML és CSS tanulgatás, fordítás cseh nyelvről (különösen hogy csak angolul tudok), a csatázás a domain névért nem kevés időt és energiát emésztett fel, majd az infók felvitele is csak éjjel ment, hajnali 1-2-3 óráig.
A domain volt a legnyűgösebb: a magyar rendszer eleve egy agyrém volt akkor, most talán már egyszerűbb. Ebben is sikerült egy jól működő rendszert úgy honosítani, hogy 100x-os felesleges adminisztrációval van sújtva és értelmetlen az egész. Ami jó a világon bárki másnak, az nekünk biztosan nem. Túl logikus és egyszerű.
A hozzáállás is magyaros lett... amíg van www.skodaoctavia.cz aminek semmi köze a Skoda Auto-hoz addig nem lehetett www.skodaoctavia.hu amin persze az eltelt 10 éve sincs lóf.sz se, nem hogy Octavia-val kapcsolatos dolgok.
Végül meguntam a kínlódást az importőrrel (a gyár marketingesei azonnal lepattintott hozzájuk, onnantól tudtam, hogy nekem nem lesz ilyen magyar domain-em) és 2 nap alatt beregisztráltam a jelenlegit, .com végződéssel. Volt akkoriban olyan márka, amely magyar importőre támogatta a márkaspecifikus privát (klub)oldalt, ez volt a Ford.
Ezért volt szomorú látni, hogy milyen a hozzáállás a Skoda esetében.
Ez a 3. céges autóm, amit újkorától taposok, 230+ ezer km ment mindegyikbe, nem lett bajuk. Egyik se kezdett több olajat enni, elgyengülni, vagy hasonló. :)
Zöldkártyánál mondjuk az egyiknél megkérdezték, hogy szoktam-e lépegetni, mert kb. 10-szer dugták be a szondát (tizedét mutatta a műszer valamelyik határértéknek), már azt gondolták, rossz a műszer. :D Az egy Golf 4 1,9 PD volt egyébként, és többnyire 200-al pályáztam vele "hülyegyerek" koromban.
Nem! Még a gyári szerelésű Primacy HP-k vannak fent! Nem is volt velük baj tavalyig, de akkor elkezdtek búgni, viszont még most is úgy tapadnak mit az állat! Így érzésre simán 1G-vel fékeztem vasárnap is az M7-esen úgy hogy az ABS nem aktiválódott!
Nyugi,várd ki a vevőt.Én eddig mindíg úgy akarta eladni az autót, hogy amikor azt mondtuk mennie kell akkor 1-2 héten belül el akartam adni.Majd ha legközelebb veszek már korábban elkezdek nézelődni akár 3-4 hónappal aztán lecsapok rá (kölcsön pénzből akár) aztán majd elmegy a régi.
Minden gyári az autóban! ...leszámítva azt a LED szalagot ami a csomagtartó világításáért felel...
Egyetlen hibája, a zajos nyári gumi. Annak elég nagy hangja van 80 környékén és bizonyos útfelületeken de még így 4-5 mm-es profillal is úgy tapad mint amikor új volt, csak felzajosodott... Ez ismert hiba a hátsó futómű hajlamos fűrészfogasra koptatni a gumi belső blokkjait, én cserélgettem ugyan szezononként az elsőket hátra és fordítva, de már tavaly is hallottam a hangját. Amiért ilyen nagyon jól tapadnak és mert egy garnitúra hasonló abroncs (Michelin Primacy HP 215/55R16) 160-170 ezerbe fájna, inkább hangosabban hallgatom a zenét! :-D
Na igen, földelés... a laptoptöltők jellemzően alapból kettős szigetelésűek, igazából nem kellene nekik földelés. Egy átalakított másik hálózati kábellel már használható is.
Nagyobb baj az, hogy én újonnan biztosan csak világos belsejű autót vennék,
Az előző O2-m világos belsős volt. Soha többet ilyen autót. Akkor nézett ki jól, amikor kihoztam a kozmetikából (22e Ft), másnap már látszott a segglenyomat az ülésen, egy hét múlva meg a térképfolt a hátsó üléslapon, az első eső után. És akkor rajtam kívül senki sem ült még bele...
de mond meg nekem, hogy az esetek nagy többségében van e szükség hűthető kartámaszra, gps-re, masszírozós ülésre vagy gyári 220 Voltra a kocsiban
A hűthető kartámaszra nincs, de át kell szoknom a hűthető kesztyűtartóra, mert eddig a kartámaszba tettem a gyerek csokijait, hogy menet közben ne olvadjanak szét.
Gps se kell, ott a telefon, ráadásul a képét ki lehet tenni a rádió kijelzőjére.
Masszírozós ülés... van olyan? Mert idáig csak fagörgőset láttam, azt is taxiban...
A gyári 220V-ot választani kellett a két hátsó usb-hez, és több értelme van, mint a hamutartónak...
Mindenképp megpróbálom ezt elengedni, mert az öntiprás nem kifizetődő egészségileg.
Ha nem csinálnak semmit akkor ezek a lehetőségek vannak: Keress egy jó ügyvédet és kérdezd meg mik a lehetőségek.
Nem hajtottak el, és -szerintem- megértették a problémámat. Az, hogy lehet-e/kell-e vele valamit csinálni, az már egy másik kérdés.
Vagy kezdd el keményen használni. Ne kíméld. Hátha még garancia időben előjön valami komolyabb.
Ehhez meg nincs lelkem... mindig vigyáztam az autóimra, feleslegesen nem gyötörtem egyiket sem. Néha azért odalépek neki (ha a víz, olajhőfok engedi), ne kokszolódjon el, meg előre tervezett M0-ásozás is szokott lenni, jót tesz az mindennek. Meg néha jólesik neki odalépni:)
Alapvetően jó elolvasni a reakcióitokat, véleményeiteket, bár nem mind nekem kedvez, jobb tudni, hogy itt is kapok segítséget, mert az ellenvélemény, a kritika is az, mint ahogy a negatív reklám is reklám. Köszi Mindenkinek!
plussz még rá is tesz a média meg az autós oldalak.Én is buktam egy keveset,3,45-ért vettem,majd 3,2-ért ment el de téli gumi nélkül.Meg persze megcsináltattam egy szervizet és mentem vele 12ekm-t így azért spóroltam az üa-on is egy kicsit,vagy 100eft-ot.
Nos, nem reklamáltam, megmutattam a papírt, és megkérdeztem, hogy ez rendben van-e így. Azt mondták, ha én érzem a különbséget, ráadásul negatívan, avval ők foglalkozni fognak. Mindenképp megnézik élő adatokkal, és diagnosztikával, hogy csak gyártási szórásról, vagy valami alkatrész nem megfelelő működéséről van-e szó.
Nem lesz ügyvéd, per, nincs is értelme.
A mérést részben azért csináltuk meg, hogy lássuk, merre változnak a motorok az eltelt idő során (a felpörgetés, ugyebár).
Annak örülnék a legjobban, ha minden rendben lenne a diagnosztika szerint (erről papír is készülne), és az eltelt kilométerek során fürgébb lenne a motor.
én nemrég hoztam haza az asszonynak németországban vett autót, egy kis hyundai i10-est. 1100 km volt, hát, azért egy mini se nem octavia, pláne nem passat :) kicsit csengett a fülem az út végére, mondjuk csak háromszor álltam meg, kétszer pisilni, egyszer tankolni. nem esett annyira jól...
nem a vw-nél van dízelpara, hanem általában a piacon. nem a vw-dízeleket nem akarják a vevők, hanem általában nem akarnak dízelt. amíg nem cseng le ez a botrány, így is marad. senki nem állítja, hogy eladhatatlanok ezek a kocsik, csak ezért tarthat tovább, mint gondolná az ember
128e km egy 4 eves dizelben, foleg passatban, feher hollo. En ugy latom, hogy inkabb benzines para lesz ezutan, mert ugy tunik , hogy minden negyhengeres eross turbo benzinessel baj van, legalabbis a vw konszernel.
Az autóm egyik legjobb extrájának a 230 V-os csatlakozót tartom, laptop töltéshez nagyon előnyös (viszonylag sűrűn van olyan helyzet, hogy egyik helyről a másikra menet fel kell tölteni a laptopot). A 12 -> 230 V-os inverter egyrészt van vagy 1 kiló, másrészt elfoglalja a szivargyújtó aljzatot, amiben most is olyan mobiltöltő van, aminek 3 db USB kimenet van, mert menet közben kell a táp a navigációnak, a mobiltelefonnak, meg az asszony mobiltelefonjának.
A beépített 230 V-os csatlakozóból kifolyólag 12 -> 230 V-os inverterem van eladó, ha kell valakinek :-))
Nyugi,nekem is ez volt,majd 3-4 hét múlva én választottam,kinek adom el,mert egymásra licitáltak.Érdekes, hogy nem az új hirdetés feltételével jöttek az érdeklődők hanem utána.Még tedd fel a jóautókra is,van akinek számít a "lekövethető előélet".
Ne keseredj el hamar. Nem olyan regen adtam el dizel autot. Lekovetheto hazai uzembe helyezesu volt, normalis aron toltottem fel (mar megvolt az utod), 2x annyi extraval mint az atlag hasonlo hirdetett autok. Azt hittem sima liba lesz, de alig volt erdeklodes. Azok is mind nepperek... aztan kb 2 hetre ra maganszemely jott es azonnal foglalozta, masnap meg visszajott erte.
De azt tenyleg nem ertettem, hogy a tobbet futott, azt se lekovethetoen es kevesebb extraval megaldott autokat amiket szazezrekkel dragabban is hirdettek, azt hogy a fenebe tudjak eladni...
Más árkategória, de a Fabia-t úgy hirdettem, hogy igencsak a felső árszélre került, aztán három hét csend után az első telefonáló eljött, megnézte és elvitte. Az előző, nemrég eladott Yarisunkat óvatosabban áraztam, ezres és klímátlan volt kisebb nyűgökkel és korábbi javított töréssel - de semmi komoly -, amiket mind leírtam tételesen. Ezt két hét után ugyanígy vitték el, az első jelentkező. Előtte egy telefon sem volt. Úgy áraztam és írtam meg a szöveget, hogy minden benne legyen, életrajz, hibák, előnyök, utólagos extrák, gumikopás, szagosfenyő illata. Szóval ha valaki ilyen autót keres - ha nem is tudatosan -, az a hirdetést olvasva vegye észre, hogy ez is az egyik autó, amit meg kellene néznie. Mások meg csak azért ne hívjanak fel, hogy elmenjen fél óra feleslegesen, már megválaszolt kérdésekre. Működött a dolog, bár mondjuk az első másfél hétben azt hittem, naiv voltam és így a nyakamon maradnak.
Szóval szerintem ha nem sürgős, ez a két hét még nem ok az árleszállításra. Már ha 4M környékén ugyanúgy működnek a dolgok, mint 1M környékén.
Az is fontos talán, hogy mindkét vevő megnézett előtte 4-5 autót, és a csalódásaik után marha sokat számított, hogy itt pontosan azt találták, amit a hirdetésben láttak.
Plusz talán annyival írtam többet anno, és végül ez számított is a Skodánál, hogy az autót a vevőjelölt elviheti átvizsgálásra bárhova, a saját költségén és persze a jelenlétemben.
Hát nem könnyű... A hirdetés lassan két hete van fent és eddig az AAA-s SMS-t nem számolva 1, azaz egy érdeklődő volt. Se egy telefon, se egy mail, semmi!
Nem is tudom, nehéz-e. Megnéztem hogy négymilliós keretből (+-500e) milyen Skodát lehet venni, ami kb. hasonló futású, korú és teljesítményű. Felszereltségben nagyjából az egyik Superb hasonló, elég nyilvánvalóan kamu kilométerrel és pár évvel idősebben, és van talán egy Octi amit meg is néznék. De a többi közel fapados vagy hiányzik belőle pár nekem lényeges extra, pl. nincs navi, nincs multikormány, tempomat, tolatókamera, radar, alufelni, vagy külföldi papírosak randa murvás placcról és/vagy szintén tekertek.
Szóval ha mondjuk egy olyan Octaviát keresnék, amibe nem kell/nem akarok majd utólag ezt-azt otthon beépíteni, akkor lehet hogy átgondolnám a márkahűség-dolgot ezt az autót látva.
Nekem még pont sikerült 14-ben a mostani Octival (mondjuk le is lettem hülyézve rendesen itt a fórumon, hogy ilyen fapados autót vettem :)), de már ezt tényleg nem lehet megcsinálni, ne tudom mi lesz, ha eljön a csere ideje. Imádom a kocsit, pont azt adja, amit vártam tőle, és semmi nem hiányzik belőle (na jó, a tempomatot lehet párszor használtam volna néhány másodperc erejéig a jobb lábamat megmozgatni, meg mondjuk nem bánnám, ha nem kapcsolná be a klímát, mikor szélvédőre tekerem a befújást). Semmi nem romlott el benne, minden pont úgy működik, mint az elején, és nekem ez a fontos. Nem kéne helyette se Superb, se Passat, mert nehezebbek, és nekem semmivel nem adnának többet.
Egyébként meg nem mentegetőzz, nem vagyunk egyformák. Kinek ez fontos, kinek az, ezért van autóból (is) ennyiféle. (Én pl. a hiányzó funkciók miatti vakkapcsolóktól és a nagy helyre beépített pici kijelzőktől vagyok rosszul).
A 4M Ft épp az az árszint, ahol meg lehet csípni nagyon jó állapotú pár éves 100e km körüli autókat, amik új korukban 8-10M között voltak.
Félre ne érts, lehet extrák nélkül élni, de ha van rá lehetőség, akkor miért ne legyen kényelmesebb/kellemesebb az autóban töltött idő, ill. miért ne utazzam biztonságosabban.
A zajkomfort leginkább akkor fontos, amikor egy seggel levezetek 1000+ kilométert, nem gyakori, de nem mindegy, hogy mennyire fáraszt. Kiváló autó az O3, meg vagyok elégedve vele, de a zajkomfortja nem a Passat és még csak nem is a Golf szintje. A gyári GPS-ért én sem adnék egyetlen forintot sem, de a szellőztethető ülés jó találmány amikor az 50°C-os ülésbe beülsz, szemből jön a 10°C a klímából, a hátad meg elkezdene izzadni az izzó üléstől; az automata klíma a legtöbb helyzetben nagyon jó (de főleg tavasszal-ősszel változóan felhős időben, amikor a napsütésben hűteni kell, ha elmegy a nap fűteni; vagy amikor ősszel lemegyek a tengerre és az alagút egyik végén 3°C van, a másikon meg 20°C), a motoros ülésből nekem igazából az automata tükörállítás kell, hogy visszaáll a helyére amikor parkolásnal lebillentem. Ezeknél a kaszniknál és a full fényezett lökhárítóknál a tolatóradarok megléte elemi érdek, a kormányon pöckölgetős kapcsolók biztonsági szempontból is kellenek, az automata ablaktörlő szintén, az első szélvédő és a tükrök fűtése szintén biztonság (alternatíva az állófűtés ami még jobb), egy jó első világítás szintén; a fűthető ülés nekem kell, mert pulóvernél több nincs rajtam vezetés közben és a -15°C-os ülést nem szeretem testhővel felfűteni; a tempomat ma már elemi, a LED-es (legalább) féklámpa 2 tizedmásodperc előnyt jelent ami 140-nél 8 méterrel korábbi fékezési lehetőség a mögötted jövőnek ha vészfékezel stb., biztosan kihagytam még jó dolgokat (pl. a tolótetőt is nagyon szeretem, de ez tényleg nélkülözhető). Masszírozós ülésem még nem volt, de biztos vagyok benne, hogy azt is szeretném, csak félek, hogy elaltat :)
A 220V-tal kapcsolatban igazad van, de mennyivel jobb, ha nem kell a mobil inverternek helyet találni a kocsiban.
Nagyobb baj az, hogy én újonnan biztosan csak világos belsejű autót vennék, az meg mindenhol a legfelső felszereltségi szinten van csak.
Sajnos manapság nem lehet venni tisztességes autót "gagyiextrák" nélkül.
Értem azt, hogy kellene egy családi autó, mondjuk Octavia nívóval, de nem kell bele semmi, csak ABS, ESP, meg klíma, és légzsákok, elektromos ablakokkal, tükrökkel. Meg egy olyan hifi, aminek a képernyőjén nem delfinek úszkálnak, meg színes-szagos, hanem egyszerűen csak jól szól, és kész.
Ilyen ugye nincs, max Daciaban, de az meg ugye nem kellene, mert se normális futóműve, se jó ülése, se jó légellenállása, se normális belső anyagai nincsenek, no meg ordenáré randa. Viszont ha fentieket akarom megvenni, akkor kapok mellé még sok olyan dolgot, ami nem kell, de jár vele, és e miatt több százezerrel, vagy milliós tétellel kerül többe az autó.
Értem, hogy ha van rá keret akkor bátran lehet az üres négyzeteket ikszelgetni, de mond meg nekem, hogy az esetek nagy többségében van e szükség hűthető kartámaszra, gps-re, masszírozós ülésre vagy gyári 220 Voltra a kocsiban (jóval olcsóbban lehet beszerezni mobil invertert)? Lesz aki rávágja, hogy igen mert az teszi boldoggá vagy inkább menőbbé? Mások szemében biztosan én vagyok az igénytelen, de én szerencsésnek érzem magam, hogy az élet olyan helyen éltet, ahol nincs nagyon lehetőség az olyan jellegű extrákra mint a hűthető könyöklő vagy a masszírozós ülés vagy (az ingyen telefonos gps-hez képest) a méregdrága gyári beépített GPS. A méret különbségekről, útkomfortról annyit, hogy természetesen érzékelem a különbséget csak nem feltétlen lesz tőlük lábremegésem, hiszen egy ekkora jószágból átülni egy Octavia-ba vagy SuperB-be (ami a Passattól is kicsivel nagyobb) olyan mintha azt mondanám: az egyik 19 a másik meg 20. A motoros ablaknak örülök mert melegbe hátul is le tudom húzni az ablakot, ilyenkor a zajkomfortnak nincs jelentősége ... :) Mivel nem használom a klímát tulajdonképpen elegendő lenne a manuális on-off klíma is (a jószágokban is ezt szoktam meg). Igazából télen jön jól, hogy nem kell után állítgatni a fűtést. Én képes vagyok a különleges extrák nélkül is élni, tedd fel magadnak a kérdést, hogy te miért nem?
5.3-ért ilyen belvilágú, eléggé extrás Golfot lehet venni. Ezen a szinten semmi nincs olyan, ami feltétlenül hiányozna a hétköznapokból.
Nem sok ez a futás teljesítmény 4 évesen, egy dieselben ennyi van, ennyi idősen. Ha ennél kevesebb, akkor vagy tekert, vagy túl rövid távokra használták, ami meg a motornak nem túl jó.
Persze olyan is van, hogy kevés alkalommal megy vele az ember, de akkor hosszabb távokat, viszont valljuk be, az ilyen eset ritka, vagy ilyen emberkék nem ilyen autót vesznek újonnan rendszerint.
mondjuk megdöbbentő, hogy a legtöbb márkánál csak a szar bőrhöz lehet ülésszellőztetést rendelni, erre itt a passat, és látszik, hogy lehet ezt azért másképp is
Attól függ, mire kell az autó. Hosszú pályás utazásokra azért jobb a Passat, sokkal jobb a zajkomfortja. Sok városi útra én is inkább a TSI Octaviára szavaznék.
Nyilván aki elvan kurblis ablakkal és manuális klímával az nem hatódik meg a felszereltségek különbségén, de egy számomra normális felszereltségű Octavia - még automata nélkül is - valahol 7 millió körül lenne elhozható.
Jól megfogalmaztad, hogy miért nagyon nehéz egy autót 4 millió környékén eladni. Remélem azért, hogy nekem sikerül majd a dolog. (egyébként egy 4 éves dízelben egyáltalán nem sok a ~130 ezer km! Sőt, azt jelzi, hogy arra és úgy használták amire való és ami a legjobb neki.)
Lesz aki nem fog most szeretni ... Nekem nem kellene ez a kocsi, mert 4 évesen számomra nagyon sok benne a kilométer (kb. 128e). Ha lenne 4 Millám kocsira akkor tennék még hozzá egy keveset(pl. 0%-os 4 éves hitel) és veszek egy fél számmal kisebb 0 Km-es benzines Octavia-t 5.3 M-ért. 5 literes átlag fogyasztás ezzel is elérhető, a hűthető kartámaszról a masszírozós ülésről a motorfék nyomaték szabályzásról a dzsípieszről és a 220 Voltról simán le tudok mondani. Bár nyilván lesz/van akinek ezek miatt lesz erekciója, de az már legyen az ő baja. Szerencsésnek érzem magam, hogy Octavia-ból átülve egy Passat-ba vagy egy SuperB-be, nem fog el a mindenáron birtoklási vágy.
13 km az nem olyan vészes ha mellé mondjuk hetente be tudsz iktatni 30-40km pályázást is. A motor bírja, a DPF-nek meg annyi is elég. Egyébként pont Debrecenben van egy cég ami vállal DPF mosást garanciával. Ezzel bármit csinálsz, akkor sem eszik 7 liternél többet!
Ha letezik jogogas, akkor ez az. 100%, hogy ez a kocsi mindent megkapott, amit ami neki jart. 128ekm egy 2 literes cr dizelnek semmi. A rsz ne felj, azzal 300e km utan kezdodnek a problemak (azert rossz a hire mert a 2 literes dizeleket 300e utan szoktak eladni - visszatekerve), heti egy 20km gyer forgalmas kozuti szakasszal, rendben lehet tartani. A 2008-as fekete O2- es Scoutomba 186e km- ig egyszer se gyult ki rsz es a felesegem atlag napi 2o km jart vele varosba az utolso ket evben.
Mehetnék minden nap autópályán munkába, hogy jó legyen a motornak meg a DPF-nek... 40 km vs. 13 km. Bár gázolajból lehet, nem lenne több, mint a jelenlegi 11 literes benzinfogyasztásom. ;)
Látod, hogy idegesíti. Akkor pedig a végére kell járni. Csak úgy lehet dönteni, ha tudja az összes lehetőséget. Én is megtenném, mai fejemmel meg pláne, miután a naccerű VW engem is meglehetősen beszopatott. Akkor még elhittem, hogy ó ez ilyen, bla-bla. Lóf.szt! Nem ilyennek kellett volna lennie! Én pont annyit fizettem érte, mint más, akinek NEM ilyen és elment vele taxi módban is 600e km-t. Keresett vele jó sok pénzt és még meg is hirdette fél milláért. Én mentem vele hatodannyit se, és csak vitte a pénzt, és még idegesít is.
Ismerve az importőr patkány hozzáállását, nem sok esély van normális rendeződésre, ezért sem árt megtudni a jogi lehetőségeket. Ebben az országban még az is kevés esélyt ad, ettől fajsúlyosabb esetekben is.
Aki cserélgeti az autót, annak lehet nem probléma, 4 év múlva emlékezni sem fog az egészre. Én pl. hosszú távra vettem, mert előtte mindig arról álmodoztam, hogy bezzeg ha az aktuális autó az elejétől az enyém lenne... Aztán odaadtam qrvasok pénzt a VW-nek hogy teljesüljön az álmom és hát nem éppen az lett mint amire gondoltam.
Tanulságok:
1. sosem tartok meg többet autót ennyi ideig
2. sosem fogom óvni: hogy 3x korrigálok a parkoláson, hogy hülyebiztos legyen (aztán másnapra meg van húzva, rá van b.szva egy ajtó)
3. sosem fogom kímélni (pl. hogy 13,5 év alatt egyszer ha volt igazi portenger földúton és csak azért nem fordultam vissza, mert mégiscsak munkahelyi kötelezettség volt és másokat is vittem. Vagy hogy még életében nem parkolt padkán, vagy olyan módon, hogy csak az egyik kerékkel felálltam volna akár direkt erre kialakított, "megmászásra" formázott szegélyre - hogy kíméljem a futóművet meg a gumit)
Az autó tök kultúrált és jó, hogy HD képek vannak, az egész bizalomgerjesztő. De az utolsó két mondat után én nem hívnálak fel akkor sem, ha a zsebemben lenne az ára és tetszene az autó. A mondanivaló valahol oké, de a stílus engem speciel elriasztana.
Nekem mindig beindul, de mindig reszel rajta 3-4-et; olyan is volt, hogy 3-4 fordulat után majdnem beröffent, de utána újra reszelt 3-4-et és csak utána indult be.
Nem állítom, hogy meg tudom számolni, hogy mennyit fordul a motor, de másodpercekben kifejezve 1-5 mp között bármi előfordul, nagy ritkán több is. Eddig még mindig beindult, de kollégának 2-3 alkalommal volt olyan, hogy 8-9 mp indítózás után közölte, hogy nem tudja beindítani a motort.
Szinte teljesen randomra csinálja a hosszú köszörülést, lehet hideg/meleg a motor, -20 vagy +40 fok, stb.
Mind a 3 db 2014. márciusi O3 2.0 TDI-nk ilyen a kezdetektől. Ahogy írtam, néhány ezer km-re segített a motorvezérlő frissítés, de utána újrakezdte.
A franc tudja, mi ez, de - céges autó lévén - már csak legyintek rá. Más gond nincs a motorral, csak ez a lassan/köhögve indulás. Olyan igénytelen. :S
Briskodán belinkelték ezt a videót is, de nekem sincs olyan VVT egységem a motor oldalán. Meg, ha azzal lenne a bibi, miért segített volna az új szoftver egy rövid időre. A szerelő előtt mondjuk le a kalappal, így képzelnék el egy mai szakit.
Amit eddig olvastam és láttam az autódról, aszerint én is azt mondom, hogy esélytelenül reklamálnál! Ez a motor simán hozza a gyártó által garantált adatokat. Olyanért meg nem lehet reklamálni, hogy a te autód nem olyan "jó" mint a valaki másé, ami jobb mint a gyártó által garantált.
(az eddigi tapasztalataim szerint valahol 20-25 ezer km után javulni fog a motor teljesítménye és csökkenni a fogyasztása. ...kvázi bejáratódik. Én a helyedben megismételném akkor a mérést és összevetném a mostanival.)
Kérdés van, O2: A 2011 valahányadik hét előtti Climatic (butábbik klíma), amin még van hőmérséklet felirat, az gyárilag úgy működik, hogy addig fúj tökhideget, amíg az utastéri hőmérséklet el nem éri a skálán jelzettet, és csak ezután keveri ki a szükséges hőfokot meleg levegő hozzáadásával? Az újabb, FL utáni lebutított Climatic, amin nincs skála, már közvetlenül állítja a keverőlapot a tekerentyűvel, így azzal lehet szabályozni a bejövő levegő hőmérsékletét (ha már van meleg levegő is). A korábbinál ilyen nincs, az addig hideg, amíg le nem hűl az utastér, tökmindegy hol áll a tekerő?
figyi, ez tényleg nem a szocializmus, hogy szó szerint be kelljen járatni az autókat. abban igazad van, hogy gyártási szórás van. de abban nincs, hogy ne tehesse ezt szóvá valaki, aki nem céges autóban ül, hanem saját pénzből vesz új autót
Nem találok most már komolyan szavakat arra, hogy már ügyvédről beszéltek egy teljesen tökéletes, gyári értékeket tudó, még járatós, vadiúj autó esetén!!!
Ha én lennék a gyártó, a búsba küldeném el aki egy ilyen autót megreklamál.
Lehet, hogy alsó fordulat tartományban másképp reagál a motor, nadehát amikor megjön az akarat, Ő motorja 2100-3100-ig viszont erősebb mint a haver kocsija! Ilyenkor mi van?
Én inkább meg se méretem az enyémet. Hiányzik az nekem, hogy ne aludjak miatta(m)? :)
Ha dupla hűtőventilátor van az autón (99,9%) akkor a nagy ventilátorban levő elektronika vezérli a kicsit. Indítsd be klímával az autót akkor már hideg motornál is elindítja mindkét ventillátort rövid időn belül. Még tudod figyelni mi működik és mi nem. Ha csak a kicsivel van baj akkor az szinte normális (vw viszonyok között persze), 2005-ös autómban a harmadik kis ventilátor van.
A kicsit tudja helyettesíteni a nagy csak sokkal jobban pörgeti a vezérlő és ezt hallani még az autóban is.
Ha a nagy sem mindig megy akkor azonnal cseréltesd mert hűtés nélkül maradsz! A kicsi hibája esetén se húzd sokáig. A gyári ventilátor arany árban van. De van rengeteg utángyártott.
Már nem emlékszem a kicsi elromlása idején volt-e hibakód és ha igen akkor mi. Nekem a fölerősödött ventilátor hang tűnt fel és láttam hogy csak a nagy forog.
Már nem azért de amikor a gyári javítási kézikönyv szerint adott motoron mért kompresszió értékek közötti 2,5 bar eltérés még nem tekinthető hibás működésnek akkor egy eltérő nyomatékgörbe tartományra vajon mit fognak mondani...?
Ha nem csinálnak semmit akkor ezek a lehetőségek vannak:
Keress egy jó ügyvédet és kérdezd meg mik a lehetőségek. Nem biztos hogy van értelme ezzel gyötörni magad. A hivatalos műszaki szakértői vélemények is kerülhetnek annyiba mint az értékvesztés ha most azonnal eladod.
Mert ahogy látom ezután már zavarni fog a dolog.
Vagy kezdd el keményen használni. Ne kíméld. Hátha még garancia időben előjön valami komolyabb. De ehhez is türelem meg idegrendszer kell. Ráadásul a pohu garancia az nem egyenlő a gyárival tehát 2 éven belül kellene előjönnie valaminek.
ha nem is pontos az érték, az azért látszik, hogy az én autómon a görbe lejjebbről indul és 2100-ig lejjebb is marad.
A mérés előtt megkérdeztek, hogy biztos ne pörgessék fel leszabályzásig? Mert akkor nem lesz meg a motor maximális teljesítmény. Ezért egyszer felpörgethették, hogy meglegyen az utókornak, és a fórumozóknak, hogy egy új autó tudja-e a papíron levő teljesítményt (tudja). Később ez még jól jöhet, ha megvan. Láttam a mosolyt, de azért járt a komoly válasz.
Én nem a kezdeti nyomatékra voltam kíváncsi, hanem a két autó közti különbségre, hiszen szinte beletörődtem abba, hogy ez az autó lusta. Csak aztán vezettem egy nem lustát, ami az enyém ikertesója... A szakember azt mondta, hogy az enyémben lassabban épül fel a turbónyomás, ez látszik a görbén. Aztán hogy miért, az már a szerviz dolga.
Szerintem egy 2014-es, 1,8 TSI-t (44e km-el)és egy 2018-as, 1,4 TSI-t (950 km-el) nem illik ilyen szempontból összehasonlítani. Mindazonáltal a tiédnek a felfutása a mi két autónk görbéje közé esik.
A mérések egymás után történtek, az első előtt a padot is bemelegítették, az autókban ugyanott tankolt ÖMV 95-ös benzin van, hőmérséklet gatyarohasztó, a gumi az egyiken Continental, a másikon Michelin.