Keresés

Részletes keresés

zoltan1972 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4371
ok:-)
Előzmény: Némedi László __ (4369)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4370

:)))

a térinformatikában az a jó, egy adrabig csak rakod fel az infót és semmi nem látszik, majd két pillanat alatt csinálsz egy dögös képet róla, csak paraméter állítással, szóval élvezem... :))

Előzmény: sierra (4362)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4369

a Szuvorov könyv kb 3 hét múlva jön, viszont ma reggel megjött a Glatz könyve, ami direkt ennek a megcáfolására írt (és már elkezdtem, és nagyon jókat, de megvárom a Szuvorov könyvet). Stumbling Colossus egyébként...

Szóval pár hét és folytassuk Szuvorovval :))

Előzmény: zoltan1972 (4321)
showtimes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4368
Az olasz CB tengó osztályba tartozó 1942-ben gyártott CB 1,2,3,4 sorozatszámú tengókat átirányították Romániába 1943-ban, 44 augusztusában önelsüllyesztéssel fejezték be pályafutásukat - tehát a Fekete-tengeren nem csak a maradék 3 német tengónak lett ez a sorsa.
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4367
Igazad van.
Előzmény: sierra (4365)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4366
Szia Zoli!

Köszönöm.

Azért szerintem nem lehetett egy vidám érzés a saját hajóikat a fenékre küldeni.

Érdekes, úgy tudtam, hogy az AQUILA-t brit légitámadás süllyesztette el. Legalábbis egy régi Haditechnika cikkben mintha ez lett volna.

Kösz mégegyszer az infót.

Üdv.
Előzmény: M.Zoli (4364)
sierra Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4365

"Amúgy szerintem 41 májusára a britek már levadászták az összes kihelyezett német tartályhajót."

-- Még nem. Valamikor júniusban kezdődött el német szempontból a nagy gebasz az ellátó és meteorológiai hajók tekintetében és eltartott egy darabig, míg az összes elhullott, mert az angolok havi-kéthavi érvényességű kódokat tudtak megszerezni az elfogott adott hajókról és amúgy is titkolni akarták, hogy van Enigma-hardware-ük, ezért nem egyszerre csapták nyakon mindegyiket.

Májusban a két legközelebbi ellátóhajó a Wollin és a Weissenburg volt. Az egyik Grönland déli csücskétől délre volt, a Prinz Eugen a Bismarcktól való elszakadás után ide jött és itt tankolt, a másik pedig fent északon, mélyen a Jeges-tengeren rejtőzködött. Ez utóbbit még a Norvégiából való elrugaszkodás után és a Dánia-szorosba való behatolás előtt kellett volna felkeresni, ha fel akarják, de nem érthető okok miatt nem akarták.

Előzmény: otranto (4339)
M.Zoli Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4364

Üdv.

Sikerült utánanézni. 44 június 21-22 éjszakáján vegyes britt olasz támadócsoport Maiale és Chariot "irányított torpedó" - kkal elsüllyesztették a Bolzano nehézcirkálót La Spezia kikötöjében. Pár napra rá megrongálták a Gorizia-t is. 45 április 20(?)-án pedig Genova-ban az Aquila rep. hordozót süllyesztették el. Még dereng valami az Ulpio Traiano-ról is, de azt nem tudom. Az említett hajóknak utána lehet nézni a neten, van egy egész jó Reggia Marina oldal.

Üdv.

Ezek az olaszok Borghese tanítványai voltak, csak éppen nem akartak 43-tól fasiszta oldalon harcolni.

Előzmény: otranto (4226)
Maotai Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4363

A honlapján szuperül lehet játszani a térképeivel :)

(én is térképmániás vagyok amúgy)

Előzmény: sierra (4362)
sierra Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4362

Mi történt itt, valaki fullra telepakolta söréttel szegény Magyarországunkat?

:o)

Előzmény: Némedi László __ (4330)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4361
Üdv,

Ezt mondom ftonyonak én is, remélem neked elhiszi, ha nekem nem.
Előzmény: Tiger205 (4358)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4360
Na jó, azt nem írtad mikorra gondoltál.
Matapan is 41-ben volt és határozottan úgy emlékszem, hogy ehhez is német üzemanyagot használtak.
Előzmény: showtimes (4357)
Tiger205 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4359

Szia ftonyo!

1/

Bocs, hogy  amegszólítás lemarat!

2/

A tördelést utálom ebben a forumban!

természetesen: az első kép a  HMS Dumana   a második az AV-4

üdv:

TGR

Előzmény: Tiger205 (4358)
Tiger205 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4358

idézném neked a wikipediát (nem azért mert autentikus, hanem mert jobban és nsem tudnám megfogalmazni):

"A repülőgép-anyahajó (angolul seaplane tender) hidroplánok szállítására alkalmas hajó volt, leszállófedélzettel nem rendelkezett. A hajó mellé leszálló úszótalpas repülőgépeket daruval tették a hajóról a vízre illetve emelték vissza.

A repülőgép-anyahajó kifejezést helytelenül használják a repülőgép-hordozók megnevezésére is."

HMS Dumana  

AV-4

üdv:

TGR

Előzmény: ftonyo (4332)
showtimes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4357
ez a bezárás 43 elejére vonatkozik, 41 nyarán nyugodtan lett volna még nafta és hajó is egy ilyen akcióra.
Előzmény: otranto (4355)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4356
Mondjuk Mussolini is nagy volt az "akarom is meg nem is" politika alkalmazásában.
Előzmény: Cs_ (4353)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4355
De ha jól tudom a román naftát is csak a németeken keresztül kapták meg az olaszok.

"Két tankerüket, mintegy 9000 tonnával orosz tengók elsüllyesztették, utána meg az angolszászok kapták el a tartalék 5000 tonnájukat, ezzel nagyjából be is zárták saját magukat a kikötők környékére.
ezért is lett volna fontos egy Földközi méretben kis köteléket beküldeni a Fekete-tengerre."

Na de ha bezárták magukat, akkor milyen üzemanyaggal mentek volna a Feketére?
Előzmény: showtimes (4352)
Cs_ Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4353
Az olasz készletek szűkösségéhez. Valahol olvastam egy német visszaemlékezést, hogy 43-ban Olaszo megszállása utána újra visszaköszöntek a szép napok néhány hónapra, annyi üzemanyagot és egyéb anyagot zsákmányoltak, miközben az olaszok végig azzal háritottak el a német kéréseket, hogy nincs semmiük.
Előzmény: otranto (4350)
showtimes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4352
olasz érdek is volt, lévén jórészt román naftával ment az olasz flotta. Két tankerüket, mintegy 9000 tonnával orosz tengók elsüllyesztették, utána meg az angolszászok kapták el a tartalék 5000 tonnájukat, ezzel nagyjából be is zárták saját magukat a kikötők környékére.
ezért is lett volna fontos egy Földközi méretben kis köteléket beküldeni a Fekete-tengerre.

Egyébként '41 nyarán, őszén volt veszteségük is az oroszoknak a román kikötőkben, Dunadeltában az aktivitásért, érdemben csak 44-ben jelentek meg újra, akárcsak a légierő ( bombázták Ploestit, Bukarestet, Sulinát és Constantat).
Előzmény: otranto (4350)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4351
Viszont az is igaz, hogy a németek is hatalmas mennyiségű hadianyagot, utánpótlástszállítottak át Fekete-tengeren konvojokkal, mindenféle komolyabb veszteség nélkül. Ami veszteség volt azt is inkább az orosz légierő okozta, a haditengerészet elég passzív volt. (érdekesség, hogy a DTRT - Duna-Tengerhajózási Részvénytársaság - több duna-tengerjáró hajója is német bérletben, az eredeti magyar személyzettel szállított utánpótlást a Fekete-tengeren)
Előzmény: M.Zoli (4349)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4350
Hát ez megint az a kérdés, mint az első vh-s topicban a kuk flotta kimenetele a török vizekre. Szerintem az olaszok sem akarták kockáztatni a flottájukat addig amíg brit kötelék volt a Földközin. SZVSZ üzemanyaguk se nagyon volt. Rémlik valami régi olvasmányból, hogy a Matapan-foki ütközet egyáltalán "azért jöhetett létre", mert a németek "kiutaltak" egy nagyobb mennyiség üzemanyagot az olaszoknak...
Előzmény: showtimes (4345)
M.Zoli Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4349

Üdv.

Olyannyira nem tudták távoltartani a román hajók az orosz flottát, hogy a háború elején az orosz flotta támadta Constanca-t, illetve az orosz Dunai flotta is román területen tevékenykedett sokáig.

Üdv.

Előzmény: showtimes (4347)
M.Zoli Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4348

Üdv.

Mindenképen hasznos lett volna, csak hát közben volt Törökország. A Románok tényleg sokáig "bénáztak", csak az igazság az, hogy a Magyarok rövidebb ideig bénáztak volna, mert tönkre verték volna öket. Szabó Péter-Számvéber Norbert       A keleti hadszíntér és Magyarország 1941-1943, ott említik Odesszát, részletesen nincs leírva, de az adatokból lehet levonni következtetéseket.

Üdv.

Előzmény: showtimes (4345)
showtimes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4347
ez valószínű, bár Ogyesszánál rá kellett volna jönniük, hogy flotta nélkül nehéz bevenni egy kikötővárost, meg arra is pár román naszáddal, rombolóval nem lehet távoltartani az orosz cirkálók, tengók által fedezett szállítmányokat ( tízezerszám mozgatták a katonákat - kiegészítés befelé, sebesültek kifelé, majd a végén kiürítés - meg elég sok fegyvert, lőszert szállítottak be elég kis veszteség mellett).
Előzmény: Törölt nick (4346)
showtimes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4345
azért nem mindegy, hogy az oroszok vagy az angolok ellen kell harcolni a tengeren. Ráadásul itt a németek elsőszámú érdeke lett volna a blokkolás, s mivel ekkor teljes légifölénnyel rendelkeztek nem lett volna gond a hajók védelme.
A szovjetek nyílt tengeri csatát a Baltikumban sem vállaltak fel, tehát nagyon kicsi a valószínűsége, hogy előmerészkedett volna a teljes flotta. A kikötők, partmenti szállítás blokkolására elég lett volna 2 cirkáló, 3-4 romboló, meg 6-8 tengó, néhány aknarakó, aknaszedő naszád.
Előzmény: Törölt nick (4344)
showtimes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4343
a WWII alatt néhány kisebb olasz hajóegység és közepes tengó is tevékenykedett a Fekete-tengeren. Eredményeket is értek el, rombolót, tengókat küldtek a tenger fenekére.
Erről jutott eszembe, hogy egy valóban hasznos segítséget adhatott volna Mussolini az orosz hadjárathoz, ha komolyabb flottaköteléket küld 41 nyarán, mennyivel egyszerűbben bevehették volna Ogyesszát, Szevasztopolt, a tengermelléket, ha a Luftwaffe légi fedezete mellett a tengerről blokkolják a bekerített helyőrséget...
showtimes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4342
sssmaru, vagy zeromaru :)
Előzmény: Törölt nick (4336)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4339
Persze, tankolhattak volna a BISMARCK-ból, de egy 5-10 hajóból álló kíséret többszöri megtankolása egyrészt veszélyeztette volna már magának a csatahajónak a készletét, másrészt lelassította volna, és könnyen felfedezhetővé tette volna a csoportot.
SZVSZ már csak azért sem küldtek kíséretet (túl azon, hogy nem volt rá lehetőség, hiszen a romboló-flotta romokban, a könnyebb kísérőhajókat pedig nem az Atlanti-óceánra tervezték) mert a küldetés legfontosabb eleme a rejtőzködés volt. A GRAF SPEE, és a különböző kalózhajók (felfegyverzett kereskedelmi hajók) is önmagukban, kíséret nélkül, teljesen rejtve értek el nagy sikereket.

Amúgy szerintem 41 májusára a britek már levadászták az összes kihelyezett német tartályhajót.
Előzmény: showtimes (4326)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4338
na ez jó kérdés...
Előzmény: Törölt nick (4336)
otranto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 4337
"Ott POLITIKA volt a téma. Mégha történelem keretein belül ment is a vita. Ellentétes oldalon állunk......"

Nekem OTT is a történelem volt a téma, nem véletlen, hogy csak a töris topicokba írok, és a kedves anyázós-gyalákodós politikia topicokban nem veszek részt. Azt meg nem hiszem, hogy tudnád, hogy melyik oldalon állok - ha állok egyáltalán. (Viszont ezek szerint a politikában szerinted elfogadható az olyan stílus? Szvsz ott sem.)

"Szerintem viszont felesleges szolgai módon másolni az amcsi terminológiát, összezavarva ezzel a kialakult magyart. "

Szvsz repülőgép-hordozó kapcsán nehéz magyar terminológiáról beszélni, még nem hallottam magyar hordozóról. talán ezért célszerűbb használni a nyugati terminológiát, hamár élenjárnak a hordozók építésében.

"Szvsz Nekem a USS Nimitz egy anyahajó, Neked viszont legyen nukleáris kisérő repülőgéphordozó-anyahajó."

Nem, nekem a NIMITZ hordozó, csak így egyszerűen. Viszont nem kísérő-hordozó, mert az megint teljesen más kategória (még a magyar katonai terminológia szerint is)...
Előzmény: ftonyo (4332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!