Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Hála az égnek, a párom nagyon jól bírja!
Egy valamit nem értek!
Itt olvasgatok azért majdnem minden este, és olvasom hogy ki mien vizsgálatokra megy, milyen konzilium vár rá és stb stb! Mi ehhez képest el megyünk most 29én sugár tervezésre utána 08.06 tól meg jön a sugár kezelés! De ezen kívül semmi más! Miért lehet ez? Jó most szabin volt a doki nőnek nem tudtam még kérdezni tőle! De most 23.án vérvétel és remélem mi nekünk is lesznek vizsgálatok! A Canabid olajról annyit hogy a párom azt mondja hogy semmi különöst nem érez, se jót se rosszat. Nem tudom így mire írjak az orvosnak véleményt az olajról!
Jövök be számolok a vérvétel eredményről! Másról nem tudok egyenlőre.
Ne strapáld magad! Ez a fél mondat elég jól megvilágítja az elmeállapotát.
"Vannak bizony, akiken átsiklik a figyelmem, meg vannak, akiknek a hülyeségeit már nem akarom olvasni, mert semmi értelmeset nem lehet kibogozni belőle, ..."
A kis mazohista. Nem akarja olvasni mások hülyeségeit, de olvassa. Nagyjából a tudathasadás felé vezető út felénél lehet, vagy talán már azon is túl van. :D
Ez egy második nick, az eredetivel nem akartam írni, mert azt megtartom semlegesnek. Amivel pl. társalogsz velem :-) Nincsen sztem jelentősége, de hosszabb ideje vagyok itt, mint te.
Azért nem értem! Ha, nem tetszik a társaság és Te szimpátia alapon minősítesz- enyhén fogalmazva -, a betegket, nagyon rossz helyen vagy. Viszont, mivel új nick névvel bejelentkeztél, érzékelhető a perverzitás.
Észbontó, nem cserélsz vélemény, belebújsz a feneketlen névtelenségbe. Nagyon egyenes ember lehetsz!
Nem szoktam itt tíltani senkit, Te vagy az első, így nálam radiron vagy.
Téves. Leszarom a sárkányfüveseket. Csupán szimpátia alapján dobom a pontokat. Több nálam a minusz, mint a plussz. Vannak bizony, akiken átsiklik a figyelmem, meg vannak, akiknek a hülyeségeit már nem akarom olvasni, mert semmi értelmeset nem lehet kibogozni belőle, pedig amúgy szeretetreméltó valaki az az akárki. Meg vannak az idegesító mindent jobban tudó wichtigtuerek, akik meg azért bosszantanak, mert azt hiszik, hogy mindenkinél mindent jobban tudnak.
Akiket csíptem, sajnos már javarészt nincsenek velünk.
Na, eleget írtak. Taka van.....Persze nem nekem, hanem annak, akinek nem tetszik.
Pontosan. Boszorka és Yaminka néha írnak is. Yaminka azóta ha jól tudom, kétszeres anyuka :)) Asszem, az ő idejükből jött még a "hajrá Kovács néni" mondás.
Nem feltétlenül ok nélkül minuszolnak, nekik ez nagy valószínűséggel orgazmust okoz. Ha csak ettől élveznek el, akkor ez nagyon jó dolog, mert legalább nem szaporodnak.
Bizonyítékom nincs, de érzésem szerint a minuszolók nagy valószínűséggel valamilyen módon kapcsolódnak a sárkányfüvekhez, ugyanis többnyire azok kapják a mínuszokat, akik nem nagyon kedvelik a sárkányfű-árusokat. :D
Hát igen, Látens... Ezzel csak az a probléma, hogy nem a minuszolókkal, hanem velünk cseszel ki. Velünk, akiket érdekel a történeted, velünk, akik szurkolunk neked.
Látens, Látens....nehogy már pár szaros mínuszért hagyd itt ezt a jó kis csapatot....Sokan szorítunk neked.
Sok éve, kedvesem elvesztése után akadtam erre a topikra, aztán Dűzni miatt naponta jöttem olvasni. Majd Alíz, Fenyvesik, Etiék, Monyó, g40+, Gerisoft, Japipapi, Spanci....meg persze Te! Mintha mindenkit személyesen ismertem volna. Együtt nevettem és sírtam mindenkivel. Nekem ez a csoport lett a "családom". Ne hagyj itt most te is....
Látens, te vagy az egyik pozitív példakép, nagyon sok erőt adsz másoknak, szerves része vagy a csoportnak, ne foglalkozz hülyékkel, unatkozó idiótákkal.
Majd őket meg mínuszolja a karma.
Úgyhogy gyere rendszeresen a legfrissebb hírekkel, szinte csak miattad és Gerisoft miatt járok a fórumra. Persze a többieknek is szorítok, de Ti vagytok a legrégebbi "ismerőseim".
Fenyvesik ill. Fertőtlenítő barátja voltam és amióta elment is visszajárok ide olvasni, mert érdekel a sorsotok és megkedveltelek titeket így ismeretlenül is. Kérlek Látens, ne foglalkozz ezekkel a senkiházi majmokkal. Észre se vedd a minuszokat. Sokan drukkolnak neked és nagyon rossz érzés lenne, ha nem olvashatnánk rólad többet!!
Nagyon várom továbbra is a beszámolót rólad és ezerrel drukkolok!!!
Kár, kár..... Gondold meg magad. Nem is tudom mit kreténkednek itt, aki nem tetszik azon átgörgetem magam. A minuszokat soha nem néztem, sokáig nem is tudtam, hogy van, na azt kell igazán lesz..ni!
Jó, hogy írtál _chillout_ :-) Ennek a topicnak a "lakói" éppen csak a FBI-al nem köröztettek. :D (Kb. januártól olvasom vissza ezt a topicot. Egyébként az Agydaganat-ról lehetek "ismerős" neked úgy 2010 tájáról, mostanában más néven írok, mert "elvesztettem" a régi hozzáférésemet. 2010-ben "csajnaja" nicknéven fórumoztam) A legjobbakat kívánom neked! <3
Elüldözni meg azt kéne, na nem az országból, de a székéből mindenképp, akinek EÜ-miniszter létére ez az Ún. "Magyarságkutató Intézet" a liblingje. És vihetné a főnökét is, a stadion- és kisvasút-buzi Putyin és Erdogan-rajongó pukhas törpét.
Japi: USA? Ezt jól kikövetkeztetted, de nem tanált...
Negyedévente 2-3 hét halidéj Balin? Tőlem! De akkor legyen rendes helyettesítés, és ne riadt szemű szakreferensek meg mittudomén kik nézzenek ki tanácstalanul a fejükből.
Esti magánpraxis? Felőlem! Sok pénznél jobb a több, főleg, ha az állami infrastruktúra "kerül felhasználásra". De akkor ne menjen a másnapi rendes rendelés kárára, hogy kimerülten esik be a doki, 1 órát késve, a betegek meg egymás elől szívják el a maradék O2-t egymás lábán állva. Aztán meg délben tipli, mert vizsgáztatni kell. Valakinek azt is kell, de egy gyógyító orvos nekem 9-től 5-ig gyógyítson inkább.
Ez egy kompromisszum így. Az alternatíva az, hogy a kormány 2-szintű eü-t hoz létre, egyet a "köznépnek", egy fizetőset meg az elitnek - a csírái már megvannak. Akkor lesz majd itt USA!
Amit elfelejtettem leírni, az az, hogy a műtét után gyakran nagyon erős fájdalom szokott néha lenni. Ez olyan érzés volt, mintha kést szúrtak volna belém. De csak egy pillanatig tartott a fájdalom. Volt belőle kellemetlenségem, mert az utcán odakaptam és még hangot is szoktam adni ilyenkor. Volt, hogy azt hitték a szívemmel van baj, mert oda is kaptam. Ez is idegi fájdalom lehetett. Most már negyed éve nem volt ilyen, talán többé nem is lesz.
Nálam a fájdalom soha nem kapcsolódott köhögéshez.
Nekem is fáj hol erősebben, hol gyengébben. Olyan érzésem van, hogy az időjárástól is függ. Szerintem, nekem valamilyen idegpálya sérülhetett. Nekem sem a seb fáj, hanem attól 10 cm-re. Meg úgy érzem, mintha szoptatni tudnék (hímnemű vagyok) és úgy látom, mintha nőtt is volna a mellem. ezt meg a gyógyszerekben lévő női hormonoknak tulajdonítom.
A műtét után le szokták engedni a levegőt a mellkasomból, es egyszer ideget érek, majdnem odaszartam a fájdalomtól. Éreztem végig a fájdalom útját, ahogy a fájdalom megy fel az agyamig.
Én nem nagyon köhögök, azt is inkább "üresjáratban", ritkán sikerül valamit felköhögnöm, pedig úgy érzem lenne mit. Ezt érdekesen adom elő, furcsa hangon, mert arra törekszem, hogy valamit fel tudjak köhögni. Még 3 sarokkal arrébb is hátra néznek.
Én nagyon sokat dohányoztam, mindig is köhögtem.
Nagyon gyakran hangok jönnek fel a torkomból, mintha folyadék "kavitálna" a torkomban. Ezt más is hallja, nem csak én. Ez a folyadékáramlásszerű hang , már az első bornchoszkópia után kezdődött, jóval (hónapokkal) a műtét előtt. Mindig olyan érzésem volt, hogy vér áramlik ide-oda a torkomban, de én csak egyszer köhögtem fel vért, akkor sült ki, hogy rákos vagyok.
Kétféle embert kéne elűzni az országból, hogy elkezdhessék rendbehozni az egészségügyet: a pénzéhes orvost és a havi párezer forint járulékért luxusellátást követelő beteget.
Viszont abba belekötni, hogy hol nyaral az orvos, főleg hogy miért nem jó neki Horvátország, ez már a kisember pitiáner irigysége.
Szóval, hogyan is mondjam hogy ne sértsen. Én nem ismerek minden ongológust, de akit ismerek, maximálan kiállok érte és nem hagyom, hogy sértegesd!
Az orvoslás is egy hivatás, akár vájár, buszsofőr esetleg pilóta, akármi. A kőműves is életét tette fel, ha r@szmunkát végez, ráds házad.
Minden dolgozó embernek jár a pihenés, mindegy, hogy hol tőlti.
Igen, az és orvosom is elmegy szabadságra családjával, ráadásul többnyire külföldre. És tudod miért? Hogy nyugodtan pihenjen, telefonon nem lehet haza rendelni! Legalább 2-3 hétre ismét fel tud tőlteni.
Ők sem 8 órát dolgoznak! A klinikán műt, viszi az ambulanciát, egyetemen oktat, vizsgáztat + este megy a magán praxis!
Rengeteg embert kezel, de a szakmájából adódóan, nem mindig sikeres! Van halál is. Naponta! Te, hogyan tudnál feldolgozni? Ők nem kapcsolhatnak ki soha?
Nem szabad ennyire általánosítani. Biztos vannak olyan dokik, hogy vizsgáikon átbuktácsoltak, fehérköpenyes sintérek lettek.
Hiszem, a többsége orvos, nagybetűvel, segít, életet ment. Most (30 éve) romlik az eü., de én a romlást politikai hozzáállásnak tudom be, viszont itt ne legyen ez témánk.
Az orvos, az egy különleges hivatás. Emberéletek múlnak rajta. Arra tette fel az életét, hogy betegségek ellen küzd, ott állva a frontvonalban. Így amikor azt hallom, hogy egy onkológus lelép 3 hétre - többre? - Balira, bennem azért fogalmazódnak meg kételyek. Nem a pihenőidőt vitatom el tőlük, hanem az ilyen kivagyi státusz rongyrázást. A betegség meg közben szépen araszol előre. Mert a Balaton derogál, meg Horvátország is, vagy ha nem, akkor is eltűnik 3 hetekre, "ti meg közbe' nyomassátok nekik a protokollt". Látom őket suvot suvra cserélni, egyik villából a másikba költözni, délután már mind a teniszpályán bazdmegel egy elrontott tenyeres után, meg a jacuzziban van, mert Dr. Bubó csak 8-tól 11-ig hajlandó rendelni, onnan is késik 15 percet legalább, a beteg meg ott őrlődik egész nap. Aztán ha sehogy se elég semmi, lépnek lefelé Svédbe.
De:
Itt legalább van mindenkire kiterjedő ingyenes eü (ld. USA),
Tisztelet a kivételnek,
Akinek nem inge, ne vegye magára.
szóval igyexem nem neg. lenni, de néhe qrva nehéz, ha az ember nem vaknak születik, vagy túl sokat bambulja a Kisvárosi (német) doktort a tévében, aki mindig ott van a betegei mellett, még ha nem is akarják.
Értem, és sajnálom (és nagyjából átéltem) amin átmentél, de nem ennyire fekete/fehér a dolog.
Én azt látom, egy szinten túl elindul a saját seggük védése, nehogy náluk haljon meg a beteg. Velünk is szórakoztak, 109-110 Na szinttel nem akarták hazaengedni, egy rohadt branül csere miatt vitték be a mentők, mert nem tudták megszúrni sehogy, ki volt száradva, és beszartak, hogy bekómál. papíron már magánál se lehetett volna.
Nekem megmondta az ápoló, meg a doki is, hogy pár napja van, és hogy csodálják amit teszek, de hagyjam abba, mert ezzel csak meghosszabbítom a szenvedését. Erre mondtam, semmi gond, adjanak egy amuplla morfiumot, megoldom. De hát azt nem lehet. Erre mondtam, hogy azt meg nem gondolja komolyan, hogy akkor ott üldögélek a szobában és végignézem tétlenül? Akkor igenis küzdeni fogok.
Senki nem merte vállalni a felelősséget semmiért, mert féltik az állásuk, a jövőjük.
Mind megvolt, a félrebeszélés, amikor felébredtem, azt néztem, szuszog-e még, stb. Konkrétan senki nem tudja, mitől lett jobban (ok, én tudni vélem), de kb ugyanígy nem lehettek biztosak nálad sem semmiben. Hidd el, ugyanez az ápoló/doki ugyanazt mondta volna neked, ha jobban lesz: én láttam rajta, hogy erős, és felépül. Neki könnyebb utólag valami okosságot mondani. A helyzetnek megfelelő okosság meg könnyű mindig.
Tudod, hányszor nézett ránk kidülledt szemekkel egy-egy orvos? Én nem vagyok a csendben maradós fajta, meg a lerázható fajta, és ezért elröppentek ilyen párbeszédek:
(a sok hányástól elkezdett véreset hányni)
- Uram, nem engedhetem haza a feleségét így a csapolás után, mert ez gyomorvérzés is lehet, és az potenciálisan életveszélyes állapot!
- Ne mondja, most akkor meghalhat?
- ööö, igen, de miért mondja ezt?
- Mert jelenleg potenciálisan nem halálos beteg?
- öööö, megnézzük gyorsan egy orrszondával, biztos csak pár hajszálér a sok hányástól, és utána mehetnek is.
Vagy
- Nem mehet haza, hiszen ilyen Na szinttel azonnal infúzióra kell kötni!
- Tudom, van otthon 15 palack sóoldat, meg van 4 ampulla 1g Na meg Mg, betolom neki
- De nem lehet, ha ilyen szinttel hazaengedem, bekómál, meghal
- Értem, tehát ha ad neki egy infúziót, eltűnik a daganat, és nem hal meg?
- ööö, itt írja alá...
Vagy
- Nem lehet 4 naponta megszúrni a hasát, értse meg, még elkap valami fertőzést és meghal
- Ahha, tehát akkor eltűnik a hasvíz magától?
- Nem, az nem szívódik fel, azt le kell ereszteni
- Bingó, ezért vagyunk itt, tetszik látni, ikerterhesnek nincs ilyen hasa, na ezt kell lecsapolni
- De hát elfertőződhet, meg úgyis visszatermelődik
- Tudom, 4 napja csapoltak le 11 litert, mondja, mikor csapolják már le?
- De hát fertőzésbe bele is halhat!
- Mondana valami újat is? Vagy hol írjam alá???
Kb annyira tudják, hogy "biztosan meg fog halni", amikor már 10 perce halott. Egyébként nem lenne olyan, aki 10 év után felkel a kómából, vagy aki saját lábán megy be egy késsel a hátában a kórházba.
És sajnos, ha hívtatok volna orvost azon az utolsó estén, akkor nekiálltak volna tornázni rajta, mert különben mi fog történni ha nem. Holott tudják, mit kellene tenni akkor, amikor már ilyen jelek vannak. Ezt soha nem fogja egy orvos se neked bevallani, mert jön a hülye esküjével (ami nem igaz), és fél, hogy majd börtönbe kerül.
Sajnálom, hogy rosszak a tapasztalaid. Talán itt sokan a rohadt rák kapcsán, többnyire tisztában vagyunk a lehetőséggel, talán könnyebb tudomásul venni. Annak idején (3 éve) rákérdeztem konkrétan, hogy várhatóan mi a kilátásaim. Mit nem mondjak, kemény volt. Nem kerteltek. Azután túltettem magam, javaslataikat maximálan betartottam és ma is, próbáltam egészségesnek érezni magam, volt egy csomó önszugesszió, talán egoizmus is. Mindig eszembe jut, néhai fenyvesic nick topictársunk, Ő is kinevette rákját, sokat informálódott, Ő volt a mi "házi dokink". Aztán hirtelen hagyott itt minket.
Hidd el, én is fel vagyok készülve, de napjaim viszonylag tervszerüek, vannak céljaim még akkor is, ha esetleg nem tudom majd befejezni. Sz@rni rá rákomra, akkor is úgy akarok élni, mint ha nem lenne semmi bajom.
Néha fel szoktam hívni a háziorvosom, csak azért, hogy még élek, a recepteket pedig 3 hónapra megírja a nővér. Hát mit zargassam Őket?
Nem mondom, azért sokszor mostanában sz@rul érzem magam, de a vénség piszkosul érzi e degenerált időjárást is. Legalább is ráfogom. 😂
Igyekszem nem csak a rosszat látni és megoldást találni.
Lassan 30 éve egyedül élek, mégsem vagyok magányos.😂
Mi azt tapasztaltuk, hogy a kezelőorvosok soha nem mondták meg egyenesen, hogy mi a valós helyzet, a beteg meg reménykedik, mi mást tehet. Ők tudják, hogy hasztalan minden, de még kapcsolódó vizsgálatokra küldtek, ami már teljesen felesleges tortúra volt, lévén 2 órás autóútra lakunk vidéken, és bárhová elinduláshoz egy tucat gyógyszert kellett bevenni, meg oxigén palackot betenni az autóba, a légszomj miatt. Felmegyünk időpontra és erre kiderül, hogy a prof nincs bent, aztán legközelebb már a vérkép nem tette lehetővé a mintavételt a nyirokcsomóból, ami valami engedélyzetetéshez kellett volna, de akkor már ők 100% biztosan tudták, hogy ezt nem fogja megérni, szóval egyszerűbb lett volna egyenesen megmondani, mint felcitálni a beteget feleslegesen. Vagy a hospice ápolónő az utolsó napokban, adta az infúziót, közben megjegyezte, hogy mintha jobban lenne. Másnap meghalt, erre jött harmadnap az ápolónő a cuccaiért, és megjegyezte, hogy már napok óta látta, hogy haldoklik, és a háziorvossla meg is beszélték. Gondoltam magamba és akkor miért nem tudta egyikőtök sem megmondani? Később találtam meg a cikket, hogy daganatos betegeknél számos jele van, hogy pár napon belül meg fog halni. Ezek a tünetek közül több már hetek óta meg volt nála még se szólt senki, amikor pl. panaszolta, hogy nem tudja lecsukni a szemét, hogy be van feszülve a nyaka, stb. pedig ezek egyértelmű diagnosztikai jelek. Délután 3-kor mondta meg a szomszédos kórházban egy független külsős doki a vérkép és a diag alapján, hogy nem szabad bevinni a felborult ionháztartást helyre tenni, mert valószínű a mentőbe mozgatástól meghalna, így talán még van 1 napja. De nem volt, ahogy hazaértem már egyre roszabbul lett és estére meghalt a kezünket fogva keringés összeomlása miatt. "A kutatók nyolc egyszerűen megfigyelhető fizikai jelet azonosítottak, amelyek megléte erőteljesen jelzi, hogy a beteg három napon belül meg fog halni: nem reagáló pupillák, csökkent válasz verbális stimulusokra, csökkent válasz vizuális stimulusokra, képtelenség a szemhéj zárására, a nasolabiális redő (orr-ajak barázda) ernyedtsége (amitől az arc relaxáltnak tűnik), a nyak hiperextenziója, felső gasztrointesztinális vérzés, továbbá jellemző, hogy a hangszalagok morgó, hörgő hangot adnak ki."
De, ha maga az orvos, a konzilium véleménye szerint esélytelen a beteg, akkor a kezelő orvos mit tehet? A beteg meg élni akar, érthetően, gyógyitó tudása nincs, persze hogy nem tudja esetleg tudomásul venni, az orvost teszi felelőssé! Vagy ugyan tudomásul veszi, de nincs mód az eutanáziára itthon. Az orvos is ember, persze, hogy igyekszik részéről lezárni a fejezet, nála. Ők sem Istenek. Lehet, hogy rosszul látom, de eddigi életemben az orvosok csak segítettek, különösen, rákomnál. Nélkülük biztos nem élnék. Szerencsém volt? Vagy más volt mindig a hozzá állásom? Fene tudja, de nekem esetleg nem az orvosokkal, hanem az eü. kormányzattal van a bajom.
Én azt tapasztaltam, hogy megváltozik a hozzáállásuk ha reménytelennek ítélik a helyzetet. Igyekeznek lekoptatni, elküldenék a pacienst "erősödni" az elfekvőbe krónikus belgyógyászatira, a sok fertőző beteg közé. Lényeg, hogy ne náluk haljon meg, hanem máshol. Addig segítőkészek amíg hat a cucc, és még van elérhető alternatíva.
Az is olybá tűnik, hogy Te valószínű, igazán soha sem voltál igazán sz@rba, hogy a fránya "orvostársadalomra" szükséged lett volna. Azért elképesztő a beszólásod. Minden szakmában van trehány, ügyetlen, sőt buta, de általánosítani azért szintre vall. Nem kellene itt hangulatot gerjeszteni, még ha, szándékod esetleg csak meggondolatság.
Olybá tűnik, az orvostársadalom egy jelentős része egyébbel se foglalkozik, mint hogy mire cserélje le alig pár éves SUV-ját, és hová menjen nyaralni, negyedévente 2-3 hetekre.
A sört most helyettesíthető görögdinnyével, ha a cél vesemunka. Benyomsz egy 8 kílósat, indul a Niagara. 😂Én is iszom rendszeresen. Hülye helyzet volt, annak idején javasolták, mert hűsít, jó is és antioxidáns, viszont nyelvemmel sem tudtam "rágni". Nosza, a turmix "megrágta" nekem, szívószállal fölszívtam. Attól függetlenül megittam a napi 3-4 lityi vizet is. Kimosott rendesen.
A coderit lefojtja a köhögést, tehát megszünteti a köhögési ingert. Többször húzott már ki a szarból. Egy indiai utazás óta, ami komoly tüdőgyulával végződött, minden megfázásom hetekig tartó köhögéssel vonul le, ilyenkor éjszakánként csak a Coderit segít. A berodual hörgőkre való gyógyszer, a mostmár nagyfiam kapta még kiskorában, asztmára, ő inhalátorba való cseppek formájában kapta.
Úgy gondolom, hogy a néhány ezer nem látható hsz.-t a modik (helyesen) kigyomlálták, amit éppen hiányoztál, így járhatott. 😀 Jó így.
A Coderit N jó kis gyogyó lehet. Valamikor gyerekkoromban köhögés ellen Codeint adtak, mert a Fagifort nem tudtam meginni. (Később a Coca Colával is így jártam, ma is utálom.) Ezt egy kis lapos, sárga fémdobozba csomagolták. Magát a dobozt és hasonlókat (Azonhenum Coffeinum Citricum, Antineuralgica, stb.) gyűjtöttem.
Emlékszem egy Libexin nevű köhögés csillapítóra is, de ez közvetlenül a tüdőre, hörgőkre hat, neked viszont tényleg jobb lehet a Coderit N, az a rekeszizmod kíméli.
Várom a mai kemód történetét, ha erődben leszel majd.
Na ja, hát ez a sztori Anna Gabitól olyan volt, mint az újságokban levö reklám siker-történetek. Aki nem hiszi, járjon utána. Még hogy Németországban nem kemóznak? Aki nem rákos, azt tényleg nem. Remélem, leléptél, Anna Gabi, mert itt teljesen másról van szó!
Akkor hova lett az ominózus 65253 számú hsz.-ed? Ismétlem, bizonyíthatatlan kutyulékot ne ajánlj senkinek, itt! Zargadsz magán leveleddel is! Nem tudsz belenyugodni, hogy itt nincs semmiféle hókusz póknak helye? Hidd el, van nekünk bajunk éppen elég!
Meghogy Nemetorszagban nem kemoznak, nem sugaraznak. Neked teljesen elment az eszed. Egyebkent a termek feltalalojanak hol van a Nobel Dija mert en nem hallottam hogy emlitettek volna barhol!
Lehetséges, hogy a szorongás okozza, igy legyen és ne legyen más oka. Vannak napok, amikor minden rendben van ilyen téren, aztán megint kezdödik.Szerencsére nem én vezetek. Ha az ember nyakig ül egy problémában, akkor összejön minden egyéb is. Jelenleg azt kivánom, hogy anyámat még életben lássam. Utána meglesz a többi is, a szorongás még enyhe kifejezés! Majd beszámolok a történtekröl. Köszönöm a hozzászólást!
Én meg úgy gondolom, hogy első bejelentkezésed beetetést szolgált, látom a modi résen volt, Anna2009 nick lapátra került, most Anna Gabi lettél. Hány neved van még? Ne válaszolj!
Felhivtam az onkológust, de marad a július 22-i idöpont. Az én dokim még mindig szabadságon van, a helyettesitö doki meg túlterhelt. Hozzájön még, hogy sürgösen Magyarországra kell utaznom, anyám nagyon rosszul van.Azt hiszem, nem új senkinek, hogy nagyon rosszul viselem lelkileg az egészet, hirtelen minden feladat túl nehéznek tünik.
Július végén lesz onkológiai kontrollom és PET-CT. Sajnos már lassan két hónapja hasmenésem van, amit emlitettem a háziorvosnomnak, de szerinte ilyen gyorsan nem képzödhet valami a bélben (2017. dec. béltükrözés, tavaly vékonybél tükrözés és gyomortükrözés). Mégis nemcsak hogy nyugtalanit, hanem állandóan fáj a hasam. Fogalmam sincs, mit tegyek. Az NSE értékem nagyon felugrott....
Csuklásodra emlékem tőrt fel, bár gondolom nem analóg.
Pici lányom 1984-ben koraszülöttként, 7 hónapra, 2100 gr jött a világra. Akkor én pedig strokeval kűzdöttem. Falatkámnak hívtam, mert tényleg egy falat volt. Nagyon nagyon féltettem. Nagyon csuklós volt. Marci bácsi a doki, azt mondta, hogy csukláskor cseppentsünk pici szájába friss citrom levet. Szegénykém igen csak meglepődött, mindenféle fintorokat vágott, de abba maradt a csuklás!
Emlékszem gyerek koromban, - ha éppen csuklottunk -, Édesanyám váratlanul megijesztett valami módon. Akkor is megszünt.
Úgy tudom, a csuklást oxigénhiány okozza. Neked sajna tüdőd százas, ő lehet a ludas esetleg.
És egy kis hülyeségem a humor kedvéért: amikor köhögtem, javasolták haverok, hogy vegyek be egy kis hashajtót! Garantáltan csökken a köhögés!😂😂😂. (ha, nem akar az ember állandóan gatyát cserélni)
5 hét nagyon kevés egy ekkora műtét után. Nekem 5 hete volt dupla masztektómiám és még mindig kornyadozom. Alábecsüljük ezeket a műtéteket, a szervezetnek sokkal több időre van szüksége a gyógyuláshoz, szóval igen, simán szarakodhat a rekeszizmod 5 hét után. Lehet, hogy most tér magához. De, ahogy írod, reflux is lehet.
Szorítunk Látens, nem lesz vészes, anyukám is ezt kap, ő pl a Folfoxtól sokkal rosszabbul volt, mindenki máshogy viseli. Hány ciklust kapsz előreláthatólag?
A topicba való utolsó bejelentkezése óta egészségi állapota egyre csak romlott a beavatkozások ellenére. A rák a nyaki mirigyeket támadta meg, elzárva a nyelőcsövet, nehezítve az evést, ivást és légzést. A múlt hét szerda délutánján egy nyári zápor kíséretében végleg elszenderült. Egyik beszélgetésünk alkalmával arra kért, hogy adjam át nektek a következőket. Szeretettel ölel benneteket és mihamarabbi jobbulást kíván mindenkinek!
Utolsó útjára 2019. július elsején 11 órakor kísérjük a Kiskunlacházi temetőben. A család szívesen látja az elköszönő barátokat és ismerősöket.
Köszönöm a figyelmet, a továbbiakra minden jót kívánok!
Nyilván olyanra gondoltam, h esetleg forduljunk erre, vagy arra, kérjünk ilyen vagy olyan vizsgálatot, ha netán az orvos nem mondja. Mivel ti sajnos tapasztaltabbak vagytok ebben a témában..
Anyám párjánál pl azt mondta az egyik doki h miért olyan későn került ct-re. Mi meg csak lestúnk, h miért mondja ezt, mert amikor mondták h kell, akkor 1 hónapra rá kapott időpontot. Sógornőm (ápolónő) tudta elintézni, h nem kellett 1 hót várni, csak 3 napot.
Szóval ismétlem magam: nem diagnózist vártam, hanem ötletet, tanácsot, h merre menjünk még esetleg. De azóta ugye tudom, h nem volt köztetek olyan fórumozó, akinek hasonló, vagy ilyen volt a betegsége.
Igen, ez megvan. Minden hétvégén itthon vagyok. Csak elég nehéz mindenhol helyt állni.
Van egy 7 éves kislányom, akivel csak hétvégente találkozom (munkám miatt kellett egy időre Bp-re költöznöm, szerencsére már csak 1 hónapig tart). Van egy anyám, aki a párját 1 hónapja vesztette el, ő is a dög áldozata lett. Úgyhogy anyám is taccson van. És van az apám, aki számára minden fontosabb a családnál. Ettől persze én nem tojom le, mert mégiscsak az apám, és aggódom érte, és nem azért, mert saját magammal foglalkozom, de akkor is nehéz mindenhol helyt állnom, úgy, h már én is fizikai tüneteket produkálok a stresszforrásaim miatt. Na de ennyit erről, és elnézést h ez így kijött belőlem, csak válaszoltam a helyzetet felvázolva.
Majd akkor ha tudok pontosat, akkor leírom. Köszönöm mégegyszer.
De tőletek is csak annyit kerdeztem, h ez az állapot mennyire lehet vészes.
Ha szoktad a topikot olvasni akkor tudhatnád, hogy itt minden leírt szónak súlya van. Senkitől nem fogod azt a választ kapni amit te szeretnél olvasni. Senki itt ezt meg nem tudja neked mondani és felelőtlenség is lenne még akkor is ha birtokában lennénk minden információnak.
De, - Te tudod tudod, hogy mennyire érsz rá édesapádra közvetlenül segíteni -, ha teheted, talán leszaladhatnál Sarkadra, neki is jól esne, pláne egyedül él. Na, azt tudom, - én is egyedül êlek, betegségkor nagyon sz@r dolog, Neki is. Te is többet tudnál, megnyugodgatnál. Nem távolság magyarországi viszonylatban bármilyen közlekedési eszközzel. Én ezt tenném, valószínű senki sem tudna megállítani.
Szoktalak benneteket olvasni, és mindenkire felnézek h mennyire erősek vagytok. Ez irigylésreméltó, a szó jó értelmében írom.
Szegeden műtötték, apu sarkadi, én pedig Bp-n élek. Így még a papírjait sem látom. Szövettan után döntik el az utókezelést. Szájpadlásán is volt. Amit tudok, h egyik sem volt aktív, ami ha jól tudom azt jelenti h bár rosszindulatú, de nem volt/nincs áttét. Műtét utáni napon haza is engedték. A beszédképességét írtam. Azt mondta jobban érzi magát. Ezért gondolom, h talán ennyivel megúszta? Vagy ez naiv ábrándozás?
Egyedül él, 20 éve elváltak anyutól, stb...ebbe nem mennék bele. Orvosától majd természetesen fogok érdeklődni szövettan után. De tőletek is csak annyit kerdeztem, h ez az állapot mennyire lehet vészes. Nem diagnózist, vagy terápiát. Mindesetre köszönöm az infókat, és azt is, h megosztottad velem a te történeted, le a kalappal előtted is.
Ez is egy válasz volt, h nem volt gégerákos itt, máris nem úgy "várnék" akkor tanacsot, véleményt.
Mint írtam, nem tudok szövettaneredményt, mert még nincs. De műtét utáni tünetet írtam. És igen, tisztában vagyok azzal h minden eset más. Egyszerűen csak ötletet vártam volna, mert számomra még minden új.
Sértődés nem az én asztalom, de a tények, azok tények.
Félre érted ezt a topikot. Szerintem sokan olvastunk, de ha éppen nincs olyan, aki édesapádnak hasonló gondja van, vagy volt, akkor nem lehet konkrét kérdésedre válaszolni. Hidd el, nagyon megértem a helyzetet, de felelőtlenség lenne bármit is mondani. Nekem szâmban randalírozott a dög, megműtöttek 3 éve, eddig élek, de maradandó károsodásom lett. Nincs âllkapcsom, így persze fogam nincs, így elêg macerás ennem. Nyelvem is kés alá került, durván fele kidobásra került, e miatt ízérzetem megszünt, most már tudom, ez is maradandó károsodás. Ehhez hozzá kapcsolódik, hogy nehezen artikulálom a szavakat, hisz teljes nyelv és fog nélkül lehetetlen normálisan kommunikâlni.
És akkor térek vissza édesapâd műtésére. Amit írtâl, roppant kevés. Nem lehet tudni, hogy maga a torok mennyire változott, a hegesedés okkozza a nehéz artikulációt, vagy a hangszálak is degenerálódtak.
Szerintem a sebész biztosan még műtét előtt elmondta a műtêt utáni szituációt, a műtéti hozzájáruláskor.
Végül is nem várhatod el senkitól, hogy aki nem ismeri a szitut, adjon remênyt. Ne tudsz az orvossal beszélni? Nincs édesapát nelkett senki, aki téged tudna mêkységben tájékoztatni?
Látens elmondta Neked történetét, de egyáltalán édesapáddal nem azonos, Ő sem tud mit mondani.
Szóval így értékelj, mert kicsit mint ha vádaskodnál. Mi a döggkel küszkôdök vagyunk, nem orvosok
Már évek óta olvasom, és írogatok néha a fórumban, de itt még gégerákossal nem találkoztam. Valószínű azért nem kaptál több hsz-t mert nincs itt olyan aki ebben a kérdésben jó információkkal tudna szolgálni. Meg aztán - nem mintha ez kizáró ok lenne - semmilyen támpontot nem tudtál adni pl: szövettan eredmény, besorolás stb. ilyenre nehéz bármit is írni. Ezért felesleges megsértődni.
Hát köszönöm a válaszokat, nem győzöm olvasni. Úgy tűnik itt tényleg csak az összeszokott társaság kap segítő szót. :) Nem tudom mit vártam, hisz a múltkor is csak 1 ember méltatott válaszra. :) és ezt újra köszönöm neked, Látens!
Kérdezed, mi van itt? Beteg emberek, akik megpróbálnak egymáson segiteni. Meg családtagok vagy barátok, akik segitségre szorulnak. Jó helyen vagy itt a férjed miatt.
Egyet ne felejts el. ahhoz, hogy ápolhass, egészségesnek kell maradnod, tehát nézesd meg a cukrodat. Ahogy irod, rajtad kivül senki nem áll a férjed mellett, ami gyakran van igy. Azért van az embernek társa, hogy segitsen. A férjed is megtenné hasonló helyzetben.
GeriSoft, hogy van a feleséged? sokszor gondolok rátok is. Már rég írtál róla vagy csak elkerülte a figyelmem, remélem ugyanolyan, stabilan jó állapotban éli a mindennapjait :)
Volt azóta CT kontroll, hogy egyszer írtad, csökkent a daganatok mérete?
Nem mintha itt aktív lennék, de egyszer már beírtam, hogy édesapámnál gégerákot diagnosztizáltak, illetve azóta meg is műtötték Szegeden, 1 hete. Nem tudok részleteket magáról a rákról, pontos típusáról, stádiumról, stb... A műtét kb fél óra volt, lézeresen. 10-én lesz meg a szövettan eredménye.
Tud beszélni, bár kb úgy, mint egy foghúzás után, amikor még le van zsibbadva az arc.
Ez azért úgy jót jelent szerintetek, hogy nem kell újra tanulnia beszélni, stb...?
Azért kérdeztem, mert én is időpontra mentem, de a doki nem írta be a rendszerbe, ezért külön kérnem kellett a betegirányítóban, hogy iktassanak. A barátom ezt nem tette meg, ezért de. 9-re érkezett és du. 3 környékén ment haza.
Te jó ég mi van itt, mert meg mertem kérdezni van e büfé!! Én nem azért hogy bár ki is sajnáljon, NEM NEM AZ MIATT ÍRTAM LE A DOLGOKAT! DE HA ITT MEGAKADTAK EGYESEK EZEN A DOLGON.........!
Ma 1 hete vettük fel az első adag kemot! Szóval ma csak vérvétel volt! Ami állítólag nagyon jó lett! Majd jövö hónap 15.én megint vérvétel +RTG. MÁSNAP KEMO!
NEM ÚRI MÓDOMBAN INFORMÁLODOM!!! DE EZEK ITÁN BIZTOS NEM FOGOK.
Bár nem szeretném, hogy ez a topic elmenjen a politikába, egyet értek fő vonalakban. Azért sajnos az istenadta nép szavazási aktivitása nem igazolja véleményed, sokunk véleményét. :-(
Azért nem értelek. Hát ki segítsen, ha nem a házastárs? Tudod, én egyedül élek. Szomszédom, ha tetszik barátnőm volt segítségemre, mellettem.,volt erőt adott. Ma is az érzem, hogy Ő több volt, mint egy feleség! Önzetlenül! Később derült ki, neki is rengeteg nyavajávak kűzd, kűzdött, mégis engem sorolt előre. Nagybetűs EMBER. Most én segítek, ahogy erőm engedi.
Ne érts félre, néha azért szeretném, ha férjed aktuális állapotárol is szólj.
Kásler fősámán mondjon le, és vigye a főnökét is, aki odarakta, Turkesztánba kurultájozni. Tiszta Türkmenisztán ami itt megy, ott számolta fel annó a hírhedt Türkménbasi egy elborult pillanatában a vidéki kórházakat, lassan itt tartunk, csak itt Budapest is megy a levesbe. Nyilvánvaló, hogy a NER lesz_ja az eü-t, kivéve, ha soron kívül kell beslisszolni, ahogy ezt a Vezér is eljátszotta nemrég - hogy, nincs 24/7 készenléti orvosi team a Karmelitában!? Sehonnai Fociakadémiákra számolatlanul van pénz, a nép meg dögöljön meg a 40 fokban órákat ülve 100-admagával a váróban - rohadjanak ezek meg mind, a Fővezérrel az élükön, Cecilkéstül, Tiborczostul, ABCÚG! Magyarország jobbat érdemel, mint ez a sisere rablóbanda!
Én csak egyszer álltam sorba OOI-ban a beteg irányítónál. Ott, kaptam egy karton, ha mentem Dr. Bellák Barbara radiológusomhoz, bedobtam az ajtón kialakított levéllyukba. Mindig érkezési sorrendbe jutottam be. A sugárnál meg megkaptam az időpontot, soha nem fordult elő, hogy 10 percnél több csúszás lett volna. Amikor az ágyú bekrepált, telefonon értesítettek, hogy indul ismét a löket. A kontrollnál sokszor sokat kell várnom, mert az időpont csak napra szól, lehet akkor pont műt, vizsgáztat vagy beesett egy sürgős eset, várni kell.
Nem szoktam háborogni, azt a napot arra tettem.
Persze mindenkinek saját esete a fontos, de ilyen alapon meg kell érteni a többi betegtársat is. Nincs jogom azt hiszem eldönteni orvos helyett, hogy kinek fontosabb.
Talán mentségemre szóljon, annak idején megkérdezte a doki, hogy részt akarok venni az onkoteam buliba. Persze éltem a lehetőséggel. Sokat kérdeztem, és érdekes, türelmesen válaszoltak. Volt egy csomó orvos, a szájsebésztől kezdve, az altató orvoson át, egy kedves "sugaras" doki hölgy. Oldalt a sok medica, szóval alig fértünk fértünk el a vizsgálóban.
Piszkos szerencsém volt ezek szerint, hogy "utcáról" jó kezekbe kerűltem. Nekem etalon lett a Mária utca-i SOTE Arc-, és szájsebészeti klinika. A sugarat az OOI. adta két hónapon át, ott sem volt semmi kivetni valóm.
A betegnek/képviselőjének joga van részt venni az onko-team ülésén, DE ezt kifejezetten kérni kell, ugyanis a vonatkozó jogszabály (60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet) csak a részvételi jogot írja le, kötelező értesítésról nem rendelkezik.
Tudod az hogy magamat vesszen előre, annak oka van! Pl: Én hozom, viszem a párom minden vizsgálatra! Ha én nem vagyok talpon akkor SENKI DE SENKInem tudja vinni, még a saját fia se! CSAK ÉN! MINDIG MINDET CSAK ÉN MAJD MEGOLDOK! És az a páromnak se lenne jó ha ott lennék rosszul! Mert nagyon úgy tűnik hogy idegi alapon magas a cukrom! Amire ma frontint kaptam! De vezetek így napközben nem tudom szedni! Ennyi! Még jó hogy nem az lesz ebből hogy engem kell sajnálni, mert meg kérdeztem hogy van e büfé? Ha már annyit kell várni!
de tényleg a cukor lehet felelős azért, amit az evésről írsz, ahogy kicsit feljebb pillantva látom, más is említ. egy kis hipózás nagyon veszélyes lehet.
Nézd én hála az égnek, nekem olyan komoly betegségem még nem volt! Nem tudom mire számíthatók, és mivel a férjemről van szó ezért az idegeim elég tépázott. Ennem kell! Hiába nem is vagyok éhes ennem kell! Jó igaz nem is marad meg bennem a kaja hosszabb ideig. Érted???
Kérdésedre a válasz! Itt van!
A SOTÉN van a saját orvosom, (már 16 éve) és fél óránál többet nem kellet várnom!
NEM TUDOM MI EZ NÁLAM EZ AZ EVÉSI KÉNYSZER!! ÉRTSÉTEK MÉG! HA NEM ESZEK, MIKOR IDEGES VAGYOK SZÉDÜLÉS KAP EL! LE GYENGÜLÖK!
Büfé van, ha ez a legnagyobb probléma... Jöttem én már el 5 óra után, reggel óta. De soha nem jutott eszembe az orvosokat hibáztatni, látván munkájukat. Ha elmennek éppen az ambuláns rendelőjükből egy időre, akkor rohannak fel az osztályra vagy a kisműtőbe vagy ezer dolgukra. Ha magadat előre ennyire sajnálod, akkor én inkább a férjedet, akinek mindezt nagybetegen kell végigvárnia...Volt benne részem, mint beteg, 13 évig.
Most viszont a fórum éppen gyászol, ezért nem toleráltam a hozzászólásodat, bocsánat. A férjednek a lehető legjobbakat kívánom.
Különösen nem kell semmit intézni, jogod van ott lenni, sőt kérdéseket feltenni, a team meg köteles válaszolni, érthetően. Ez nem kegy, hanem törvény adta lehetőség.
Egy idelye kerestem Lorát a "Letőlthető. Könyvek ........" topicban, de ott sem láttam. Tudtam, hogy erősödött a dög, de reméltem, még lehet köztünk. Rossz érzésem volt, nem mertem keresni.
Szabó Gyula verselése jut eszembe : "................. de, halni jobb."
Nyugodjék békében. Végignéztem az összes hozzászólását; a magyar egészségügy tevékenyen részt vállalt abban, hogy ez a történet ilyen formában végződött. Ahol a küldetéstudatos fősámánnak az a baja, hogy kedvenc turkológiai intézete csak 800 milliót kapott.
Ezen megakadt a szemem: miért lenne az OOI folyosója tele potenciálisan fertőző betegekkel? Sajnos az OOI-n 2 ora várakozás semmiség, sokan 4-5 órát várnak csak arra, hogy az orvos vessen egy pillantást az előzőnapi véreredményükre és rábólintson az aznapi kemóra. Ezek a betegek, akiknek a kemó legyalulta az immunrendszerét, sokkal inkább ki vannak téve a fertőzéseknek, de ezt te is tudod, te is kaptál kemót. A helyzet az, hogy te ott most, túl a műtéten, varratszedesre várva, a szerencsésebbek között vagy, ezért nem vesznek előre.
A másik: rengeteg orvos ment el mostanában az OOI-ból, de a betegek nem lettek kevesebben, sőt. Egy ötlet: hivd fel az orvost és beszéld meg vele, hogy hadd vegye ki a háziorvos a varratot. Nekem pont 4 hete volt dupla masztektómiám, azt mondta a sebészem, hogy semmi probléma, sőt, ha már csináltam ilyet, én magam is kiszedhetem (mondjuk ismer már annyira, hogy meg tudja ítélni, képes vagyok-e erre).
Mondzso, miért szólt volna nekem? Én nem a Kékgolyóhoz tartozok, hanem a SOTE-hez és nekem nincsenek varrataim. Valamit összetévesztessz velem kapcsolatban.
Szerintem mindannyian tudjuk akik jártak ott mind érintett, mind hozzátartozó, hogy mi a helyzet a Kékgolyóban. Van, hogy 4-5 óra várakozás után azt mondjak, hogy holnap reggel gyere vissza. Rettenetesen sok a beteg és ők pedig erőn felett dolgoznak. ( nem duma tényleg igy van, rohangálnak egyik vizsgálóból a másikba) A betegek általában türelmesen várnak, mert nekik az életük a tét. Szerintem Te is legyél egy kicsit elfogadóbb, alázatosabb és főként türelmesebb. Lehet, hogy Neked egy varratszedés, de másnak egy port-a-cath beültetés, amivel elkezdheti a harcot.
( Megmondtam ;) A kontrasztos ultrahang sem fog metasztázist látni ott ahol az MR nem látott ilyesmit, ez csak megerősítése lesz annak hogy nincs góc, zsírosodás van és az verte át az első ct-t." 65082
Még annyit a kommentedhez, amit kicsit támadónak érzek és csak én lehetek a hibás. Kapkodtam ugye, kb. 3 hónapig nem volt diagnózisom egy onkoteam asszisztens miatt, aki a saját kollegája szerint is beletojt a sztoriba, másik kollegája meg azt mondta, hogy inkább nem minősíti a kolleganőt. Egyszerűen nem intézte a vizsgálatokat, ahogy kellett volna. Már leírtam, amit a nő 2 hétig nem tudott elérni (egy egyszerű időpont kérés), azt a srác 1 nap alatt (!) produkálta.
Abban igazad van, hogy 6,5 év kontrollra mászkálás után már nem mentem. Megvoltam győződve róla, hogy megúsztam, ennyi volt. Benne volt az is, hogy aki anno protekciósan műtött és akihez jártam kontrollra, ott már nem volt protekcióm és ő sem nagyon járt már be a kórházba, mást meg nem ismertem, nem is tudtam hova és kihez kéne mennem. Mindenhol azt olvastam, hogy 5 év után gyógyult valaki, ráadásul a hugyhólyag annyira zárt, hogy ritkán van áttét, sőt szinte soha + az operáló urológus a szakma csúcsa volt akkor és hittem, hogy úgy kitudta szedni, hogy az már soha nem bújik ki újra, mert még az írmagját is kioperálta szakmai tudásánál fogva. Ma már tudom, hogy nem szabad hinni, menni kell mindig kontrollra. Jó lecke volt. És igen, amikor kiderült, hogy kiújult, és utána a kontrollos CT mutatta ezeket a dolgokat, akkor már tényleg eltudtam képzelni, hogy áttét is lehet :( Semmi mást nem akartam április eleje óta csak egy biopsziát, hogy kiderüljön mik azok, amiket látnak és milyen kockázatú valamik.
És leírom mégegyszer, 3 ember nem állt emberileg a helyzet magaslatán, a maszek UH-s orvos, a csepeli onkológus és az onkoteam asszisztensnő. Mindenki másról csak a legnagyobb tisztelettel és szeretettel tudok beszélni. Tehát nem mindenki hülye és én vagyok a helikopter.
Japipapi. A bohóc doktorról annyit, hogy itt írta valaki, hogy igen finoman fogalmaztam. Gondolom csepeli az illető és találkozott már vele. És itt le is írom, hogy a Radiológiai Intézetben valami osztályonfelüli minden orvos, szakmai tudásból és normális emberi hozzáállással egyetemben. Ha Te találkoztál volna a csepeli onkológussal ugyanaz a véleményed lenne. Pl. Miután beutalt a SOTE onkológiájára szerintem úgy kellett volna búcsúznunk, hogy ő azt mondja nekem: Ha valami fejlemény van, várom vissza. Ez nem hangzott el, így én kérdeztem, hogy akkor utána ugye jövök vissza ide? Erre ő (szó szerint) Nem, a csepeli piacra bazmeg.
Ezt a hippi (73 évesen bőrkarkötőkkel, nyakláncokkal) stílust bírtam volna egy náthásként körzeti orvos szinten - talán még jól is szórakoztam volna, hogy milyen laza a doki - , de nem akkor, mikor bevagyok szarva egy CT utáni met. gyanútól.
A hülye kókler doki 5 percig maszatolt, közben mobiltelefonált és nem adott egy leletet arról sem, hogy mit és miért nem lát. Voltam azóta két ultrahangon, kb. van fogalmam arról, hogy egy vizsgálat mennyi ideig tart és hol mit néznek...
Egyetértek, másrészt a helyében én komoly figyelmeztetésnek fognám fel, hogy jelentős túlsúlyt állapítottak meg, ami jelentősen megnehezítette a vizsgálatokat, és lefogynék, mielőtt tényleg gond lesz.
Örülök, hogy végül is rendbe vagy, nem kell tovább félreverni a harangot. Mondom azért, mert ismét elolvastam összefüggően az összes Spanci! komnenteid, kicsit éreztem, valami nem stimmel. Ne is haragudj, meggyógyult hójagrákod után a kontrollt lelazsáltad, persze hogy most beijedtél. Nekiálltál kapkodni, azután mindenki hibás lett, az öreg doki bohóc és stb.
Nem szeretnék bántani, de példás tanulsâg, hogy a rák egy rohadt dög, életünk végéig meg kell tenni a kontrollt! Ezt nem én állítom, hanem kezelő orvosom közölte.
Örülök, hogy végül is jól vagy, de a továbbiakban ne hanyagold el a kontrollt. Most már tudod, jobb félni mint megijedni.
Megvolt a CEUS vizsgálat és úgy tűnik fellélegezhetek:
Vélemény:
A májparenchymában körülírt kóros eltérés nem azonosítható.
Hepatomegális, diffúz májlézió, focal sparing hepatis. Az inhomogén májszerkezet döntően a diffúz májlaesio részjelenségének tartható, körülírt kontrasztanyagot halmozó lézió nem jelent meg.
Cysta renis l.d. (mondjuk ez a vesében van).
Két orvos nézte és amíg az egyik a leletet íra, a másik megkérdezte tőlem mosolyogva, hogy ugye megkönnyebbült? Tehát ez a mondata is azt támasztotta alá, hogy nincs daganat, zsírfoltokat néztek met. gyanúnak.
Csontizotóp lelet is kész, csontokban sincs daganat.
Szóval véget ért a majd 3 hónapos rémálom. A CEUS vizsgálat véleményében sem javasolnak biopsziát.
Holnap majd beszélek Álmossal, hogy hogyan tovább, de szerintem sehogy.
Mindenkinek ilyen jó híreket kívánok és gyógyuljatok gyorsan, ha mégis van valami.
2019.05.07. Vizsgálat kérő lap! CT eredmény miatt! Jobb oldalon a tüdőcsúcsban számos apró góc látható! Paramediastalisan 5cm terime retrocavalisan 15mm nyirokcsomó! Kód. J4499 idült obstructiv tüdő betegség. K. M. N
Bronchologiai lelet. 2019.06.06 8 db. Giemsa, festett véres hátterű, sejtdús kenetek zömében nyákkal keverten bronchialis hámsejtek, elszórtan lobsejtek. Lymphociták láthatóak. Emelet 2 kenet területén kötegekbe rendeződve illetve disszociáltan polygonalis részint elongált keskeny cytoplasmaszegélyel bíró tumor sejtek lelhető fel!.............. A daganat sejtekben TTF1-el és Synaptophysinnel mutatkozott expesszálodás. A. Mintában fel lelhető tumorsejtek high-grade neuroendocrine carcinomából VS.. Carcinomából származhatók.
Kódolt diagnózisok. : C7710 intratholacalis nyirokcsomók rosszindulatú daganata.
Morf. 80106 Carcinoma metastacitum K. M. N
Kemo utáni zárójelentés! Jelen ápolásunk során első kemoterápiás kezelését 20% dózisreductioval megkapta.
Kód diagnózisok megnevezése D Év V K T N M
C3410 Felső lebeny, hörgö vagy tüdő rosszindulatú dag N 2019 7623 X
80413 Carcinoma microcellulare. N
KB 2 hete szétszórtnak lehetne nevezni a párom. Már nem művel olyan hajmeresztő dolgokat! Tudja merre megyünk de.... Jó még a napok problémásak el el tűnik néha 1 nap. De neki 2012 Ben volt egy strokja! 24 % egészség romlása lett. Nem is lehetett azt észre venni rajta! Most ami volt kemoja a doki dirrek a gyengébbet adta neki hogy ne vágja egyből földhöz! Ezt ő mondta! VitalBeam 2- ez a sugár kezelés tervezés. Dr Ladányinál. Köszönöm ha megoldjátok a T. N. M kérdést, mert én már teljesen bele habarodtam. Jobbulást és kitartást kívánok mindenkinek.
2019.05.07. Vizsgálat kérő lap!
CT eredmény miatt!
Jobb oldalon a tüdőcsúcsban számos apró góc látható! Paramediastalisan 5cm terime retrocavalisan 15mm nyirokcsomó!
Kód. J4499 idült obstructiv tüdő betegség. K. M. N
Bronchologiai lelet. 2019.06.06
8 db. Giemsa, festett véres hátterű, sejtdús kenetek zömében nyákkal keverten bronchialis hámsejtek, elszórtan lobsejtek. Lymphociták láthatóak. Emelet 2 kenet területén kötegekbe rendeződve illetve disszociáltan polygonalis részint elongált keskeny cytoplasmaszegélyel bíró tumor sejtek lelhető fel!..............
A daganat sejtekben TTF1-el és Synaptophysinnel mutatkozott expesszálodás.
A. Mintában fel lelhető tumorsejtek high-grade neuroendocrine carcinomából VS.. Carcinomából származhatók.
Kódolt diagnózisok. : C7710 intratholacalis nyirokcsomók rosszindulatú daganata.
Morf. 80106 Carcinoma metastacitum K. M. N
Kemo utáni zárójelentés!
Jelen ápolásunk során első kemoterápiás kezelését 20% dózisreductioval megkapta.
Kód diagnózisok megnevezése D Év V K T N M
80413 Carcinoma microcellulare. N
KB 2 hete szétszórtnak lehetne nevezni a párom. Már nem művel olyan hajmeresztő dolgokat! Tudja merre megyünk de....
Jó még a napok problémásak el el tűnik néha 1 nap.
De neki 2012 Ben volt egy strokja! 24 % egészség romlása lett. Nem is lehetett azt észre venni rajta! Most ami volt kemoja a doki dirrek a gyengébbet adta neki hogy ne vágja egyből földhöz! Ezt ő mondta!
VitalBeam 2- ez a sugár kezelés tervezés. Dr Ladányinál.
Köszönöm ha megoldjátok a T. N. M kérdést, mert én már teljesen bele habarodtam. Jobbulást és kitartást kívánok mindenkinek.
Logikus, amit irsz. Tavaly csináltak egy kapszulás vékponybél vizsgálatot, ami negativ volt, bár egy helyen némi vastagodás volt látható. Nem tudom, hogy ilyesmit is kimutat-e a PET? Persze, keresik a disznóság eredetét, csak eddig nem találták meg. 2017-ben volt vastagbél tükrözésem, 2018-ban gyomor és vékonybél, tavaly PET, idén tüdöröntgen és hasi ultrahang. Semmi feltünö nem volt, csupán au NSE érték ugrott magasra. Köszönöm a véleményedet, mindenböl lehet tanulni valamit. Nem tudtam, hogy a gyomorégés összefügg a vékonybél problémával.
Holnap megyek CEUS vizsgálatra 3-ra. Előtte be kell menni a SOTE-ra, ahol beteszik a branült és úgy kell átmennem az utcán a Radiológiai Intézetbe. Nem is értem, máshol ahol kontraszt anyagot adnak be, ott szúrják be a branült. Kiváncsi vagyok, hogy az UH-n kiveszik-e, vagy azért is vissza kell menjek a SOTE-ra, hogy kivegyék :/
Szia! Elolvastam a történetedet. Írtad, hogy sokat fáj a gyomrod és sok a gyomorsavad..Én tuti addig nem hagynám békén őket amíg meg nincs a primer tumor. Ezt találtam:
Ismeretlen kiindulású NET-ek Nem ritka, hogy kiterjedten metasztatizáló, előrehaladott NET betegség ellenére a primer tumor az alapos kivizsgálás ellenére ismeretlen marad. Vékonybél-eredetű NET indirekt jeleként értékelhető, ha visszatérő hasi görcsös fájdalomról, hasmenésről számol be a beteg, ill. átmeneti bélelzáródást, mezenteriális limfadenopátiát, fokozott 5-hidroxi-indolecet- sav- (5-HIAA) ürítést észlelünk. A primer daganat kimutathatóságának hiánya nem képezi az exploratív laparotómia ellenjavallatát, ugyanis ezen esetek jelentős részében a hasi feltárás során vékonybél-NET-et találunk. A kisméretű vé- konybéldaganat eltávolítása a daganatos betegség kiterjedt volta ellenére is javítja a beteg túlélését
Németországban élek. Azt a tumort tavaly kiszedték és az a vélemény, hogy metasztázisa valaminek, amit nem találtak. Na, meg is nyugodtam, hogy sehol semmi. Tavaly volt PET-CT-m is, idén már nem fizeti a betegbiztositó, ezért gondoltam, hogy kifizetem a nyugalmam érdekében. Találtam egy kórházat, ahol galliumos vizsgálat van. Ha az NSE nem ment volna fel ilyen rohamosan, talán várnék vele. Ami még megijesztett, hogy az orvosom nagyon elkezdett sajnálni, holott eddig eléggé félvállról vette a korábbi tüneteimet, szinte hypochondernek nézett.
Ha küldenél infót örülnék, németül jó lenne. Te hol élsz?
Azt is mondta az orvosom, ha tavaly volt PET-CT vizsgálatom, akkor ez most inkább árt, mint használ. (?)
Igen, irtad, hogy ne essek kétségbe. Ez hullámszerüen jön, nem tudom befolyásolni.
A héten lesz még a háziorvosomnál egy 24 órás vizeletleadás, azon kivül vérvétel, megnéz ezt-azt és júliusban ismét az onkológián tumormarker (föleg NSe) kontroll.
Egész rondán befolyásolja az életemet ez a dög, szinte minden nap van valami orvosi program.
Alapvetően a neuroendokrin tumorok kevésbé veszik fel az FDG- t. Lassan nőnek, alacsony az anyagcseréjük.
Viszont ha a te tumorod Ki67 értéke 40% akkor van esély rá hogy az FDG is látja.
Ami jó lenne alacsony és magas Ki% esetén is, az a szomatosztatinreceptor szcintigráfia. (Gallium szcintigráfia).
Te Svájcban élsz ha jól emlékszem, kérdezd meg azt miért nem csináltatja meg.
Ezt nagyobb centrumok csinálják, de megéri. Ezeket a tumorokat speciális centrumokban vizsgálják ki és kezelik, pont mert ritkák, egy általános onkológusnak kicsi a gyakorlata benne.
Én egy ilyen centrumban dolgozom PET- tel, külföldön.
Ha gondolod keresek valami infót a neten, németül vagy angolul legyen?
( Ahogy a múltkor is írtam, ne ess kétségbe. Pont a neuroendokrin tumorok a lassan növô tumorok közé tartoznak. Sok terápiás lehetőség is van.)
Ma voltam orvosnál, mert kell valami papir töle akkor is, ha a PET-CT-t magam fizetem. Mindenképpen le akart beszélni róla, mondván, hogy a hormonfüggö tumorokat nem mutatja ki olyan jól. Mégis megcsináltatom, mert nincs jobb ötletem. Mi a véleményed?
Új vagyok ezen a fórumon. A családunkban is felütötte a fejét a dög. A párom 39 éves lánya 1 éve küzd vastagbél rákkal ( áttét máj, tüdő). Műteni nem fogják, mivel vannak átéttek. Az első kemos kezelésen ( 12 ) túl volt februárban, akkor úgy tűnt ez most alszik egy ideig. De most megint elkezdtek nőni. Nem tudjuk, hogy tovább. A második kemó-t előírták neki. De nem tudjuk, hogy bírná szegény.
Milyen más lehetőségek lennének még. Azt még tudni kell, hogy egy ideje angliában él és ott is kezelik.
Szia! És akik írtak nekem puszilom őket! Rengeteg dolgom van,meg próbálom le másolni a záró jelentéseket! Hátha együtt sikerül hogy mi a franc is van valójában! Gyerek tábor, lakás takarítás, munka stb.stb olvasom itt a dolgokat de nincs időm. Ahogy fel szabadulok és nem alszom el ülve😭😭 jövök! Addig is ...., jobbulást kívánok mindenkinek! ❤️ Köszönöm hogy próbáltok segíteni!
Köszönöm szépen. Azért úgy gondolom, több az alkati, valahol belűröl jövő tudatosság mint sem hogy tudatosság, vagy a "minden mindegy" hozzáállás, bár tudatosnak tűnik. Gyerekkoromban meglehetősen gyatra egészségem volt, minden nyavaját megkaptam, még a gyermek paralízist is - torokra dolgozott. Röhely, nagymamám kezelt ki, nevess(tek) ki, hurkapálcikára tekert petróleumos vattával tisztogatta a torkom. De, volt kegyetlen máj gyulladásom (pedig nem is ittam soha alkoholt) és egyéb nyalánkságok. Azután tini korom után soha sem voltam beteg, a megfázást is csak hírből ismertem. Azután 84-ben becsapott a ménykű, lefektetett tartósan a stroke. Több, mint 30 évre jött a dög.
Szóval lehet, az immunrendszeremben is kialahulhatott valami erős harc képesség, fene tudja, de lehet a sokféle de tetmészetes majálist szerettem mindig.
Nehéz idöket éltél át, sokan elveszitették volna az életkedvüket. Èppen ezért csodálom a hozzáállásodat. Majd megmutatod, hogy a statisztikáknak nincs mindig igazuk! Csak igy tovább!
Értem. Akkor nem sok esély hajvágáshoz sajna. Végül is a paróka segít. Próbáljátok nevetve átélni, hisz mindenbe lehet jót is találni. Tudod akkor az első sokk után bevettem a reszarom tablettát, azt mondtam magamnak, amit javasolnak megteszem, a többi nem rajtam múlik, végül is életkorom már átlag feletti, a többi ajándék. 😂
Szerencsémre egyedüli volt dögöm. Radikálisan kicsontoztak, daraboltak az ép szélig, dokim lehetőleg biztosra ment. Talán időben el tudta kapni. Ez foginyrák nem szokott áttétet okozni, cserébe piszkos rossz a statisztikai túlélési esély. Lehet, szerencsém volt talán, vagy a szike jó mélyen kalandozott, fene tudja, én dokim hozzáértésében hiszek.
Egész koponyára kapta egyébként a nővérem megelőzésképpen, nem célzottan. A maszk alatti teljes területen kihullott a haja és nem is úgy néz ki hogy vissza akarna nőni. :(
Japipapi tök jó, hogy a humorodat nem vitte el a sunyi kis dögöd. :)
Igen, olvastam. Ha, azonban "csak" lokálisan, irányított volt egy kiterjedésre, akkor csak ott pusztul el a hagyma. Környezetében is hullhat, de lassan ott - sugár hatástól függően - regenerálódhat, - nekem is "halványan" pelyhedzik néhol, regenerációnak nem mondható. Kemó után ismét növekedhet, sugárnál végérvényes pusztulás, - 3 éves tapasztalat alapján mondom.
Bizony, a sugár nálam már több, mint 3 éve kiírtotta a szőr gyökereket, tökre kiégetette. Előtte teljes szakálam volt, ma már csak vékony kőrszakál jutott, az sem lehet teljesen szimmetrikus. Csak azért tartom mégis, hogy állcsontalan pofázmányom mégis csak ad némi emberi fejformát. Dögöm szunnyadó, de még sem akarok már csont-fog rehabilitációt, ne akarom a műtét sorozatot. Jó nekem már így is, egyedül a következő 20 -25 évre. 😂😂 (levelet ugyan nem kaptam, de felmenőim megélt korukra alapíthatok, matematikai, statisztikai alapon)
Ha, Neked hajad sugarat nem ér, nem fog kihullani. A sugár irányítottan roncsol, csak.
Sajnos nem tudom, milyen PET-CT-m volt legutóbb. Elökeresem a papirjaimat, megnézem, áll-e rajtuk valami. Nagyon lenn vagyok lelkileg, össsze kell szednem magam, hogy tiszta fejjel tudjak döntéseket hozni.
Szép bizony :) Te kaptál fejre sugarat megelőzésnek? Ha igen akkor utána mikor kezd el nőni a haj? Mert a kemo után két héttel már kezdett nőni szépen, persze a sugár után újra kihullott. Viszont most mint a baba popója egyáltalán nem nő. :(
Köszönöm, chillout, hogy irtál. Az onkológusom azt mondta, hogy júliusban menjek megint, elöször is meg akarja ismételni a tumormarkereket, amik annyira magasak voltak, hogy majdnem hanyattestem. Azután a tavalyi szokásos tükrözések, CT. Kérdeztem, hogy csináltassak-e PET-CT-t, azt mondta, hogy ne, mert a kontrasztfolyadék nem jut be mindenhova, tehát egy rosszulértelmezett megnyugvást hoz, ha semmit nem mutat ki. Szerintetek megcsináltassam mégis? A legjobb az volt, hogy azt javasolta, ne stresszeljem magam, mert az ugyebár árt. A diagnózisom óta a betegség a legnagyobb stressz, de hiszen ti tudjátok. Azért is irok ide, mert a környezetemet nem akarom terhelni a kételyeimmel és a félelmeimmel.
mikor engem műtöttek a Korányiban, ott műtét előtt és után is csináltatták, majd megkaptuk papíron a gyógytornásztól a gyakorlatok leírását, hogy otthon folytassuk,még vagy fél évig.
bevallom, én nem nagyon csináltam, de nincs vele gondom.
ha neked nem volt semmi előírás, lehet csak valami hanyagság, és érdemes lenne megkérdezni az orvosodat.
1.sajnos a jobb oldalon van az 5cm es tumor,ami 2 hét alatt nőtt 1cmt.=6cm már!
2. De sajnos ha jól értelmezem a leleteket, akkor a nyirokcsomókra van áttét!
3.a párom úgy meg változott,hogy nem ismerek rá! Pl: vasárnap 3*ébreszt minket hogy iskola van! Nem ismeri fel a helyet ahova tartunk, nem emlékszik hogy került pénz a zsebébe....stb..stb..stb...
Borzalom!
Ezt csinálta akkor mikor még nem is tudtuk hogy beteg!
De megyünk idő pontra a KÉK Golyóba, sugár kezelés tervezésére! És utána jön csak a sugár!
Etopozid sugár kezelés javasolt!
T6N2M3. Ezt tudtam össze tenni a tegnapi zárójelentésből!
Most rólad egy kicsit!
Te jó ég,hogy te mekkora harcos vagy! Minden tiszteletem a tied!
Kívánok még nagyon sok erőt neked! És remélem ekkorra harc után te leszel végre a győztes!
Sajnálom így ismeretlenül is a férjedet is és az egész családodat is!
De a tények a következők:
A kis sejtes tüdőrákot NAGYON ritkán, és akkor is csak kivételes esetekben műtik.
Ennek oka az, hogy ez az a fajta rák, amely a felfedezéskor már szinte biztosan adott áttétet
még akkor is, ha egyébként ez még nem látszik. És belátható, hogy teljesen felesleges egy beteget kitenni
egy komoly lobektómiának vagy thoracotómiának, mikor ez nem segít rajta semmit.
Ez a fajta ráktípus a legrosszabb diagnózisú.
Ám azért nem kell és semmiképpen sem szabad feladni a harcot!
Az utóbbi években a kemoterápia és a sugárkezelések kombinálása 5 százalékról 15 százalékra
emelte azon kis sejtes tüdőrákos betegek 5 éves túlélését, akiknél (még) nem volt áttét.
Ez azt jelenti, hogy a kemoterápia mellett naponta kétszer adnak sugárkezelést is.
Azonban tudni kell, hogy ilyenkor komolyan sérül a nyelő-, és légcső funkciója.
Nagyon fájdalmas lesz a nyelés, így csak folyékony élelem kerülhet szóba.
Viszont ez a fajta ráktípus nagyon gyakran - 100/15 beteg - ad agyi áttétet, és ez a szám még nőhet is
abban az esetben, ha - a nagy vérkör miatt - a jobb tüdő az érintett.
A kemoterápia általában platina etoposid kombinációval kezdődik, mert eddig ez hozta klinikailag a legjobb
eredményt. A 3. vagy 4. kezelés után kombinálják paclitaxel, ifosfamide-vel, de ezt csak abban az esetben,
ha a toxicitás - mérgezés - nem túl erős.
Viszont van még egyéb lehetőség is, mint az EGFR és a VEGF gátló szerek, amikre most nem térnék ki,
a neten találsz megfelelő dokumentációt.
És végül még egyszer a sugárterápiáról.
Keressetek olyan onkológust, aki tudja, hogy hol van úgynevezett "sztereotaxiás" kezelés!
Ezt anno az agydaganatok kezeléséhez fejlesztették ki, de egyre több helyen a tüdődaganatoknál is
használják. Arról nincs információm, hogy kis sejtesnél is, de egy kérdést vagy utánajárást megér.
És még valami.
Ha még nincs kimutatható áttét, akkor mindenképpen keressétek fel a CT eredményével
a Kék golyó utcában dr. Agócs László onko-mellkas sebész főorvost!
Keddenként van rendelése, de előtte telefonon kell időpontot kérni.
Ha Ő azt mondja nem műthető a férjed, akkor ma Magyarországon senki nem fogja megműteni.
De egy próbát -és néhány óra várakozást - mindenképpen megér.
És végül ez nem a reklám helye, és hogy lásd, érintett vagyok, és ezt a többiek is alátámaszthatják:
eddig összesen 13 daganat vagy daganatszerű tumorom volt.
Ebből 1 prosztata - sugárkezeléssel kiirtva.
1 darab 3 cm-es végbél daganat - műtéttel eltávolítva.
2 darab májáttét - műtéttel eltávolítva.
Tavaly 8 darab néhány milliméteres kisebb daganat - ez a mai napig nem nyert 100%os igazolást, mert a biopsziavétel is eredménytelen volt, de - immunterápiával eltűntetve.
Három hete pedig 1 darab 2,9*2,5*1,8 milliméteres daganat a bal felső tüdőben - lobektómiával eltávolítva.
Remélem segítettem, és ha van kérdésed, bátran tedd fel!
Szia, köszönöm kérdésed a kontroll pocsék lett, sajnos áttétek a májban, hasnyálmirigyben és nyirokcsomókban is, hogy még szebb legyen vesében kő és ugye a gerinc ami gyulladásban van de nem áttét. Elkezdték a kemót első széria lement ami igencsak megviselt, most lenne a 2. széria, de vérkép alapján halasztás.
Sziasztok! A régiek talán emlékeznek rám és a történetemre. Azóta is olvasom az oldalt, követem a küzdelmeket, reményeket, gyászt. Aki nem tudja, tavaly kiszedtek belölem egy neuroendokrin tumorra valló metasztázist. A primertumort nem találták meg, valószinü nagyon kics. Ez az úgynevezett CUP-szindróma.iAz NSE értékem lassan, nagyon lassan csökkent, a PET-CT nem mutatott ki újabb disznóságot. Negyedévemként onkológia. A legutóbbi másfél hete volt, amikoris az NSE értékem háromszorosára emelkedett. Jelenleg várom az onkológus felhivását és nem vagyok nyugodt. Örtülök minden hozzászólásnak.
Sziasztok. Előzmény alul. Talán-talán lassan meglesz a pontos diagnózisom, mert még így 2,5 hónap után sincs. Mivel a lent említett asszisztens június 4-e óta (ekkor volt a radiológiai konzílium, ami ezt kérte) nem intézte a CEUS-s vizsgálatot és már emailre sem válaszolt, hogy nála van-e a CD, mert akkor bemennék érte, végső kétségbeesésemben felhívtam a bejelentkező vonalat és ott egy nagyon kedves hölgynek (aki végig akart hallgatni, nem rázott le) elmondtam, hogy szeretném, ha Szentpéteri Álmos lenne az asszisztens, aki az ügyemmel foglalkozik, mert már egyszeri telefon után is nagy bizalmam van benne. Ez volt múlt pénteken, a hölgy azt mondta, hogy hétfőn vagy kedden felhív, hogy mit intézett (mondott még mást is a hölgyről, de ezt inkább nem írom le, hátha valahogy kitudódik, nem akarok senkit bajba sodorni). Ugyan nem hívott, de mivel 18-án csontizotóp vizsgálatra mentem, utána bementem személyesen a CD-mért (ami egyébként nem volt ott és ezt egy email válaszban megtudhattam volna). Először az utált nőhöz, aki mikor meglátott az ajtóban beleverte a fejét az asztalba (ezt el tudjátok képzelni? eskü megtörtént). Mikor megkérdezte a nevem és megmondtam neki, mondta, hogy velem már Álmos foglalkozik. Mondom juhééééééééj, már itt sem vagyok. Szóval átkerültem Álmoshoz, aki már másnap hívott a CEUS vizsgálat időpontjával. Amit az előző nő június 4-18 időintervallumban nem tudott elintézni és ha nem kezdek panaszkodni vagy szólni valakinek még mindig itt ülhetnék és várnám. Szóval kedden CEUS vizsgálat (kontrasztos ultrahang).
Köszönöm szépen a választ! Sajnos 3 adag kemo után,jön a sugár kezelés! Állítólag erre rá megy az egész Augusztus hónapunk! Nem nem műtik az után se hogy össze zsugorítóták.!😥 Azt nem mondják miért,de nem műtik meg! Szóval csak időt nyernek neki!
Nővéremnek van kissejtes dögje. Túl van a kemón, az agyi sugáron. A héten volt a 3 hónapos kontroll CT. Kemó alatt használta az olajat. A mellékhatásokban mindenképpen segít. Nekünk ez a tapasztalat. Kisebb émelygésen, fejfájáson és a haj elvesztésén kívül nem volt más panasza.
GeriSoft mindent leírt, amit fontos tudnod, tőlem csak annyi, hogy ne nézegesd a statisztikákat. A carcinoma microcellulare kissejtes tüdőrákot jelent, ez a legagresszívebb (és leggyakoribb) fajta, ezért is kemózzák egyből. Műteni nalatok a nehezen elérhetőseg, a szóródás, és a fajta miatt nem tudják, elképzelhető, hogy ha a kemó összezsugorítja, és eközben nem keletkeznek újabb áttétek, akkor műthető lesz a férjed. Agresszív és/vagy előrehaladott rák esetén mindig kemóval kezdenek.
A kétféle kód: tüdő felső lebeny vagy hörgő daganat és nyirokcsomó daganat. A kissejtes tüdőrák nagyon gyorsan és sok áttétet tud adni, és mire felfedezik, már adott is. Általában kemozni lehet, nincs mit sugarazni, és nincs nagyon mit kivenni, mert szétszórtan sok kis gócpontja van. Sajnos egy agresszív dög.
A CBD kérdéssel kapcsolatban: nincs senki, aki azt fogja neked mondani, használd, és ez a csodaszer, mert ha van, akkor pikk pakk kiderül, ő a helyi forgalmazó, főleg menekülj a Kannaway és DiaHemp és más ügynöki körökben terjesztett szaroktól.
Kutatások vannak, meg beteg tapasztalatok, amik alapján az ember maga tud kísérletezni, és még az is lehet, hogy ami az XY ugyanilyen betegségére működött, az neked nem fog, mert van valami más körülmény, ami meggátolja a dolgot. De ez gyógyszereknél is így van, van akinek az algopirin viszi ki a fejfájást, másnak az ibuprofen. és a kemonál is esélyes, hogy kap 2-3 kezelést majd átállnak másra, mert nem ítélik hatékonynak, egy egy daganat tipusnak vannak tipikus csomagjai, meg alternatív protokolljai. ha az alap nem jó, akkor cserélgetik a "hatóanyagokat"
a MOKE oldalain vannak cikkek, lehet köztük keresgélni, de párat ide idézek
Ha a nevemre visszaolvasol, feleségem történetéről, egy elég nehéz menetet követően 2018 február első hetében küldték haza az OOI-ből és a Bajcsyból is, hogy nem tudnak tovább mit tenni, itt egy hospice ellátásra a beutaló, de intézzek otthoni ellátást inkább, mert a várólista 3-4 hét, és nincs annyi időnk.
2,5 hónap múlva jobban lett, és azóta is köszöni jól van, bár ott van egy legutóbbi mérések szerinti 10x7x7cm daganat a kismedencében. Februárban 16x14cm volt.
DE! fél év folyamatos olaj használat után(!) jött el ez a február, egy ideig mintha nem igazán vagy nem pont úgy működött volna, mint kellene, és rohadtul senki nem tudja, mitől van most jól, csak azt, hogy papíron nem kéne. De ez méhtest rák volt, hashártya és máj áttéttel. nem ugyanaz, és nem tudja senki, nálatok mit érne el vele, és milyen dózisban bárki.
Sziasztok. Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy aki sajnos jártas vagy ismeri
A tüdőrákkal való harcot legyen szíves segítsen,mert annyit olvastam már utána hogy néha el is felejtem hogy mire is vagyok kíváncsi! (Nem nem vagyok fogyatékos,csak csontig hatol a félelem,hogy a férjem elvesztem és itt maradok egy 11 éves gyerekkel!)😥
A férjemnek a tüdő legrosszabb,szinte elérhetetlen helyen 2×próbálkozás után sikerült szővet mintát venni! 5 cm tumorja van, számos apró góc látható mellette! Aminek az eredménye:
1.Carcinoma microcellulare (ez a kemo után a mai zárójelentés!)
2:. Kód diagnózisok.C3410 : C7710
3. Nem müthető ezt értem!
4: de mért van két féle diagnózisa?
Értem hogy csak zsugoritani akarják neki,de akkor most azzal az agresszív rákkal éljünk együtt?
Es még ami nagyon érdekelne, hogy valaki akinek ugyan ilyen típusú betegsége van ki próbálta e a CBD olajat,es javulást ért e el vele, vagy csak megkönnyíti a minden napjait? Ne haragudjatok de nagyon nagyon félek,és féltem a párom is! Köszömöm a segítő válaszokat. Mindegy hogy jó vagy rossz hírt tudtok közölni, csak sajnos mikor a doki beszél hozzám szinte sokkos állapotban vagyok és egyik fülemen be,a másikon ki! Nem értem magam se!
Nos, volt ez a bejegyzésem: "hányan jártak úgy, hogy beadják visszamenőleg az igénylést az adókedvezményre, és ezt egy "jogkövetési ellenőrzéssel" hálálja meg a NAV?"
Ma megvolt a meghallgatás. Jó lesz vigyáznotok, ha ilyen adóellenőrt fogtok ki, aki nem érti a saját munkáját
49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 81. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontja szerinti feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el: 1. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) mellékletében meghatározott betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. (2) Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító, a mellékletben meghatározott adatokat tartalmazó igazolást a) szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy b) * abban az esetben, ha az állapot a jogosultságot megállapító (1) bekezdés szerinti orvosi dokumentáció alapján végleges, a beteg választott háziorvosa állítja ki. (3) Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény - az (1)-(2) bekezdésben meghatározottaktól eltérően - a Kr. 1. § (2) bekezdése alapján a fogyatékossági támogatást megállapító határozattal is igénybe vehető
Nos, szerinte csak orvosi igazolás megfelelő, nem felel meg a fenti kiemelt 3-as pont szerinti fogyatékossági támogatást megállapító határozat, szerinte az nem orvosi papír, és ezért emeltek ki adóellenőrzésre.
Szóval mindenki kérjen akkor is orvosi igazolást is, ha nem kell.
Panaszkodni nem panaszkodtak :) de ezzel kezdte a Radiológiai Intézet UH-s orvosa a leletet: A korpulencia miatt korlátozott értékű vizsgálat! (a felkiáltó jelet is ő ette oda)
Az MR a te esetedben azért logikusabb választás egy kétes CT és két negatív ultrahang után mert azt akarja bizonyítani hogy nincs ott semmi. Mert ezt várta. Aztán van, de más.
A kontrasztos ultrahang is jó, de az vizsgálófüggő, van aki jó benne van aki nem. A képeket second opinionra vinni nem lehet főleg ha negatív.
Az MR és CT meg akárhányszor újraértékelhető, bár hozzátartozik hogy jobb helyeken a primer leletező sokkal jobb képeket lát mint a cd-re vitt anyag, a cd-re lebutított ( vastagabb ) sorozatok mennek. A te esetedben 4-6cm- nél persze ez mindegy.
Spanci. Ha jól értem a CT- n volt valami gyanús amit két ultrahang sem látott.
Az MR ha jól emlékszem szintén nem látta, ezzel szemben májzsírosodást ír le és esetleg cirrózist említ.
A kontrasztos ultrahang sem fog metasztázist látni ott ahol az MR nem látott ilyesmit, ez csak megerősítése lesz annak hogy nincs góc, zsírosodás van és az verte át az első ct-t.
UH-s orvos (nem a maszek, hanem a SOTE-s) jó 1 hónapja adta a vizsgálat után a leletet az MR javaslattal. A most keddi konzílium döntését ma tudtam meg. Tehát akkor nem tudtam mit kérdezni, mikor nála voltam, teljesen logikus volt, ha UH-n nem látja (CT CD-nézte és szerintem azt sem tartotta kielégítőnek) MR-t javasol.
Lehet, hogy igazad van, ámbár nekem van 4 cm-és és 6 cm-es ovális valamim is, abba csak beletalálnának. Igazság szerint azért vagyok már ki, mert a felfedezéstől eltelt 2 hónap és még semmi nem nagyon történt, csak nézik olyan 1 hónapos eltérésekkel. A szűréseket is azért reklámozzák, hogy milyen sokat számít az időben felfedezett ez-az, mennyire számít az idő.
Azt se értem, hogy a Radiológiai Intézet UH-s orvosa (aki egyébként nagyon alapos és szimpatikus ember volt) miért MR-t javasolt, miért nem ezt a kontrasztos szipi-szupi UH-t, ő már csak ért hozzá.
A biopszia se holt biztos. Igaz a társamnál tüdről volt szó és a biopsziat teljesen negativ volt. Nagy örömömet hamar lehűtötték, hogy egyáltalán nem biztos, hogy pont azt a milimétert találják el, ahol baj van. Baj volt is, negativ biopszia ellenére. Szóval nem biztos, hogy pont egy biopszia a legfontosabb.
Édesapámnak tüdőrákja+másodlagos agydaganata van. A kezelések csak átmenetileg segítettek, jelenleg, gyakorlatilag a nap 24 órájában fekszik (néha felül, a mosdóba még ki tud menni, de nagyon gyenge) és oxigénpalack segíti a légzését.
Sajnos, főleg éjszakánként nagyon erős fulladás gyötri még az oxigénpalack mellett is, úgy érzi nem kap levegőt, a tüdeje már teljesen tönkrement.
Tudnátok valami tanácsot adni, hogy mit próbáljunk ki, hogy az éjszakák elviselhetőbbek legyenek? Erős mentolos krémet (lóbalzsam) szagoltatok vele néha, talán picit segít is, de nem az igazi.
Tisztában vagyok vele (?), hogy mi várható, de szeretném az utolsó napjait-heteit megkönnyíteni.
Minden választ előre is nagyon köszönök és jobbulást, kitartást a beteg fórumtársaknak!
Sziasztok. Komolyan én már semmit nem értek és az idő csak telik és semmiféle kezelés, igen pontos diagnózis egyelőre kilátásban sincs. Gyorsan leírom az előzményeket aki nem akar visszaolvasni. Decemberben 11 év után kiújult hólyagdaganat, megműtve. Jelenleg tünetmentes vagyok, most járok ismétlő BCG injektálásra 3x. Urológus elküldött decemberben hasi CT-re, de senki nem szólt előtte, hogy kontrasztos CT-nél nem lehet cukorgyógyszert szedni, így én szedtem, decemberben nem csinálták meg a hasi CT-t. Következő időpont március végén volt, akkor megcsinálták, mert okosan nem szedtem a cukorgyógyszert. A CT a Délpestiben vokt, radiológus főorvosasszony kijött és beszélt velem, hogy lát a májamon elváltozásokat és ráírta a leletre is, hogy biopszia szóbajön. Valaki ajánlott egy magán UH-s orvost, aki magánban tud ultrahangosan biopsziát csinálni, gondoltam idő fontos, elmentem, magán UH-s orvos nem lát semmit, 5 perc után letett a további vizsgálatról (igaz valóban nagy a hasam, vélhetőleg nem látszott jól a zsírtól).
Elmentem a csepeli Szakorvosi Rendelő onkológusához, akinek elmondtam, hogy a magán biopsziás próbálkozásommal nem jártam sikerrel, aki szinte könyörgő levelet írt a SOTE Onkológiájának, hogy küldjenek olyan helyre, ahol a biopsziát megtudják csinálni. A SOTE-ra való bejelentkező telefonszámon elmondtam a hölgynek mi van velem, megnyugtatott, hogy náluk jó helyen leszek. Bementem, egy onkoteam asszisztensnő (egy arrogáns, nagyképű nő - ez a későbbiekben derült ki, folyamatosan úgy érzem, hogy rabolom az idejét) lemásolta az addigi leleteimet (CT CD-t nem kérte, mert úgyis elhagyja felkiáltással) onkoteamet szervezett nekem. Az onkoteam után kaptam beutalót a Radiológiai Intézetbe ultrahangra (ahol az UH-s orvos ráírta a leletemre, hogy pontos diagnózisért MR-t javasol), valamint kaptam még beutalót egy kontrasztos mellkas CT-re (ők látták a Délpesti leletét - CD-t nem -, és a leletükön rajta volt, a májon nincs változás az előző lelethez képest.
Kaptam még beutalót június 18-ra csontizotóp vizsgálatra - ez még hátra van.
Az onkoteam javaslatán feketén-fehéren rajta van, hogy a következő onkoteamre biopszia eredmény is kell.
A Radiológiai Intézet UH-sa javaslata alapján elmentem és maszekban megcsináltattam a Medicoverrel 83.000.-Ft-ért a hasi kontrasztos MR-t.
A biopsziára semmiféle időpontot nem kaptam, írtam Ács Krisztinának e-mailt (ez a nő az onkoteam asszisztens), de nem válaszolt. Mikor emiatt felhívtam a neten található telefonszámot és elmondtam a problémámat (ekkor derült ki, hogy Ács Krisztina szabadságon volt a héten) rögtön felhívott egy nagyon udvarias fiatalember (Szentpéteri Álmos), akinél nem éreztem a beszélgetésben azt, hogy teher lennék számára, sőt még azt is elmondta, hogy komoly hiányosságok vannak velem kapcsolatban (ezt az infót később nem adtam ki Ács Krisztinának). Álmossal megbeszéltem, hogy ehét kedden beviszem az MR-t neki és szervez nekem, csak siessek, mert kedden délben lesz Radiológiai konzilium. Siettem is, rögtön a BCG injektálás után (reggel 7 óra) Csepelről rohantunk a Korányi S. utcába, valami sejtelmes módon fél óra alatt ott voltunk. Bementem a szobájukba, ott volt Álmos, teljesen normálisan kommunikáltunk, de sajnos beérkezett Ács Krisztina is. Igaz, hogy ugyanabban a szobában addigra két kollega már javában dolgozott és ő akkor érkezett, kicsit hisztis lett tőlem - pedig félre álltam és megvártam, míg lecuccol és "beveszi a gyógyszereit - lövésem nincs miért a munkahelyén veszi be és miért nem otthon, de biztos én vagyok a kukacos. de ez mindegyis, csak rám lett ripakodva. Kb. 10 perces társalgásunk alatt is ingerülten válaszolt a kérdéseimre és mikor megkérdeztem miért ingerült velem, közölte, hogy ő most jött be... Ezek után elvette a Medicover MR-i CD-jét (a Délpesti CD-jét nem volt hajlandó elvenni, pedig össze lehetett volna szerintem hasonlítani a Radiológiai konzíliumon, hogy márciustól júniusig történt e terjedés, növekedés, bármi). Azt mondta, ha biopszia lesz, bent kell maradni egy éjszakára és majd a Fülészeten lesz ágyam. Kérdeztem tőle, hogy hívni fog-e. Mondta, hogy igen. Ez volt kedden, ma pénteken megpróbáltam Ács Krisztinát telefonon keresni, hogy kedden mit döntött felőlem a Radiológiai konzílium. 5x hívtam, nem vette fel, erre írtam neki egy e-mailt, hogy lehet-e tudni valamit a döntésről. Erre visszaírta, hogy CEUS vizsgálatot szervez nekem, majd jelentkezni fog.
Utánanéztem, hogy mi az a CEUS vizsgálat. Hát azt találtam róla, hogy az egy kontrasztos ultrahang vizsgálat, ami forradalmi és kiváltja a kontrasztos CT-t és MR-t, mert gyorsabban van időpont.
Szóval akkor itt tartunk, hogy a SOTE radiológiai konzílumának nem elég a két kontrasztos vizsgálatom (CT és MR) "megerősítik" egy UH-val. Nem értem, nem értem. Úgy tudtam, hogy úgy a CT és az MR is fejlettebb képalkotó diagnosztika, mint az UH. Teljesen elvagyok keseredve, nézegethetik kívülről a májamon talált foltjaimat, biztosat úgyis csak egy szövettan tudna mondani. Nem vagyok orvos, de ennyit még én is ki tudok találni. Úgy gondolom, hogy ezektől én meg is dögölhetek.
Köszönöm ha valaki elolvasta, esetleg ha válaszolna, hogy rosszul gondolom a dolgokat.
Kevés információt adtál, de ami tudható/feltételezhető, az a következő:
Apukád gégerákja valószínűleg nem nagy kiterjedésű - azaz (ha nem tapintható göb a nyakon, akkor)
még nem terjedt át a nyelőcsőre, így kicsi az áttét esélye, mert a szén-dioxidos lézeres műtétet ilyen
daganatok esetében elsődleges kezelésként csak akkor szokták javasolni, bár a gégefő elvesztése még így is esélyes.
Így az sem kizárt, hogy részlegesen vagy teljesen elveszti a hangját/beszélőképességét.
Azonban ha minden jól megy, a daganat is aránylag korai stádiumú (T1 vagy T2) akkor is szinte biztos,
hogy lesz utólagos kemo-, illetve radioterápia, valamint esetlegesen plasztikai, illetve logopédusi kezelés is.
Viszont nagyon fontos a beteg hozzáállása, egészségi állapota/egyéb kísérő betegsége(i),
valamint külön hangsúlyozom: az ilyen és hasonló daganatok esetében különösen fontos, hogy az orvos és a beteg részletesen megbeszéljék a szóba jöhető kezelésmódokat, hiszen ahogy fentebb írtam, ezek a kezelések megváltoztat(hat)ják a beteg küllemét, sőt légzését és beszédképességét is.
Ha még nincs áttét, a gyógyulás esélye 80-90%-os!
Ha viszont van áttét, vagy túl magas a besorolás, a gyógyulás esélye erősen csökken.
Itt én új vagyok, viszont a segítségeteket szeretném kérni.
Édesapámnál néhány hete gégerákot diagnosztizáltak. Pontos latin nevet nem tudok, azt hiszem a nyelvcsapnál van neki. 250 km-re él tőlem, szóval a papírjait nem láttam. Annyit tudok, hogy volt CT és uh, vérvétel, stb... szerencsére nincs áttét, és minden eredménye jó. Onkológián is volt. Gégész lézeres műtétet fog végezni. Egyébként 63 éves, évtizedek óta dohányzik, amiről tudom, hogy milyen kockázati tényező. De ez már mindegy, mert a betegség itt van.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy ilyenkor valóban elég egy lézeres műtét? Szokott-e utána utókezelés lenni? Nyilván esetfüggő, most csak úgy általánosságban kérdezem.
Illetve milyenek az esélyek a továbbiakra ikyen ráknál? Könnyen kiújulhat?
Tapasztaltam, hogy első daganatos cucc gyanuján él a joggyakorlat. Nálam a fogorvos gyanújával azonnal utalt szakorvoshoz, jelen esetben SOTE Arc és szájsebészeti ambulancia. Ott a gyanút megerősítették és beindult dolog. Mintavétel, CT majd onkoteam. Nem volt két hét a felismeréstől számítva, a műtétet el el végezték. Következett a regiment sugár, majd rendszeres CT, UH kontroll. Elmúlt 3 év és itt vagyok. Eddig nincs sehol szekunder, talán megúszom. Idén már féléves a kontroll, legközelebb október. Doki szerint, amíg élek nem hagynak magamra, a kontroll élethosszig fenntartják. Ez azért mindenképpen megnyugtató. Ma vagyok éppen 72., statisztika szerint még 20 évig járhatok kontrollra. Az életkorom egy idős doki saccolta szüleim, nagyszüleim êletkoruk alapján. Fene tudja, szüleim életkora nagyjából megegyezett a várakozásnak.
A légmell gyógyulását érdemes megvárni mert előtte úgysem mutatja sokat a CT.
A másik: szerintem a kéthetes szabály a friss diagnózisokra vonatkozik, ismert tumoros betegnél más a helyzet. Ha jól teszem össze a képet, a külföldi szabályok alapján.
Na kb ez a helyzet. pl az OOI-ben szerinted nem tudnak erről a szabályról? DE! mégis 2-3 hónap is lehet a várakozás, mert mindenki daganatos, és egy nap 24 óra.
Ellenben a SÜRGŐS esetben 1 órán belül CT-ben volt a párom.
Javaslom, nyomtassátok ki a belinkelt szabályt, menjetek vissza az orvoshoz vele, és kérdezzetek rá, hogy ha tényleg megalapozott a gyanú, akkor miért nem kapott időpontot. És ne hagyjátok lerázni magatokat, nyugodtan fenyegessétek meg őt a betegjogi képviselővel (minden szakrendelőben ki van írva, hogy mi az elérhetősége), ha másként nem megy.
Nagynéném alig 1 hét múlva már bent volt a CT-ben...
Él ez a szabály, csak tudni kell róla (mármint a betegnek, mert az orvosnak kutya kötelessége lenne tudni, és írnia kéne, de némelyik valamiért nem teszi, de ha szólsz miatta, rá kell, hogy írja, ha megalapozott a gyanú).
A szakorvosi betegvizsgálat során, amennyiben a kórelőzmény, klinikai státusz, releváns laboreltérések, egyéb képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a rosszindulatú daganatos kórkép klinikai megalapozott gyanúja merül fel, és a klinikai szakorvos CT vagy MR vizsgálat elvégzését tartja indokoltnak, akkor a vizit során a beutalót kiállító szakorvosnak a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóval előzetesen le kell egyeztetnie a vizsgálat időpontját. Javasoljuk, hogy a beutalón a vizsgálati időpont feltüntetése mellett a 14 napos szabály megjelölés is szerepeljen. Abban az esetben, amennyiben a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a vizsgálatra 14 napon belüli időpontot nem tud biztosítani, akkor a beutalón azt a legkorábbi időpontot kell feltűntetni, melyre a szolgáltató a vizsgálatot vállalja. Erről a tényről a beutaló szakorvos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt a megadott email címen (lásd: OEP honlapon illetékességenként) értesíti annak érdekében, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az ellátásszervezésről és a 14 napon belüli vizsgálatról gondoskodni tudjon.
Tehát a doki a vizit során egyeztet a két héten belüli időpontról, ha pedig nem kap ilyen időpontot, akkor értesíti az OEP-et, és az OEP gondoskodik a két héten belüli vizsgálatról.
Gyanu? Én bekaptam a stroket 1984-ben, sajnos nem volt semmiféle utaló jel, a vérrög azonnal lebênított fêl oldalamra és többi szokásos sz@rság. Ez tulajdonképpen agyi infarktus, vagy kibirod, vagy tepsi. Kibírtam, de rerokkantosított, azóta is nyögöm. Azért a rák sz@rabb. Szerencse, hogy édesapádnak csak gyanu, azzal el lehet 6 napig várakozni nyugodtan. A stroke jeleivel (zsibbadás, beszéd zavar, arc torzulás stb.) azonnali orvos. Nekem szerencsém volt, 15 perc alatt korházba kerültem, a szakadt Nisa mentő üvöltve rohant Rákoskeresztúlról Corvin korházba.
És ő egészségügyi dolgozó volt! A légmellével 5 napot szaladgált, mert annyit bírtak megállapítani, h nincs infarktusa!!! En meg ezekután nem szóltam neki a műtétemről, hogy ne is legyen infarktusa...
Anyukámat múlt hétfőn mentő vitte kórházba, összeesett a teljes bal tüdeje. A röntgen képe szerint van esély rá, hogy egy tüdőáttét vagy -daganat váltotta ki a légmellet. Július közepére kapott CT időpontot. Elképesztő, ami a magyar egészsegügyben megy. Tegnap irta egy lány, hogy par hete mentőt kellett hívni hozzá és amikor vénát kerestek, a branül helyének a leragasztásához nem volt tapaszuk, celluxot használtak :-((( Siralmas!
Nekem volt ilyen, az igazolást néztek, adóbevallásólat. Majd bekérték a bankok számla kivonatait. (Bankoktól közvetlen.) Ültek rajta fél évet és lezártak utolsó napon. Ja meg az ingatlan, kocsi adásvételeket.
A haverom szólt, hogy ő visszaigényli adója 5%-t. Nekem is hasonló bajom volt, gondoltam visszaigénylem én is. Kértem a háziorvosomtól egy igazolást, hogy "mittudomén" milyen kódszámú betegségben szenvedek 5 éve. Önreviziót adtam be a NAV-hoz, amelyben kértem 5 évre visszamenőleg az 5% adókedvezményt. Beadtam a NAV-hoz, az igazolásom nem érdekelte őket, nem kérték. Egy hónapon belül átutalták a számlámra az 5 évi adókedvezményt.
Idén pl. elfelejtettem az 5%-ot visszaigényelni. Nem tudom, hogy önreviziót hajtok-e végre (ugye az esetemben nem biztos a jövő), vagy jövő évi bevallásnál igénylem vissza.
Van egy betegséghez kapcsolódó kódszám. Vagy jár érte kedvezmény, vagy nem. Maximum a kódszámot tartalmazó orvosi igazolást kérhetik. Ezt miért ne kérhetné?
Ezt a gyerekméretű MR-t az onkoteam asszisztensnő mondta (Ács Krisztina), azt is mondta, hogy még talán ő sem és a kolleganője se nagyon férne bele... Szentpéteri Álmoshoz megyek kedden, bár ő lett volna eddig is, de azt mondta telefonon, hogy most más dolgokkal foglalkozik. De nagyon kedves, szimpatikus srácnak tűnt. Hétfőtől már nincs szabin Ács Krisztina, kiváncsi vagyok mit reagál az emailemre, ahol még múlt héten kérdeztem a biopsziáról. Ha reggel bemegy dolgozni, szerintem nem is fogja elsőre tudni, hogy Álmos már foglalkozik az ügyemmel. Tényleg szándékosan nem vittem az előző leletet (csak abból tudott dolgozni a Medicover, ami az UH-s orvos lelete volt). Azt szerettem volna, ha ők mindent lemérnek és nem azt írják ennyi pénzért, hogy megegyezik az előzővel. De hát nem ez lett, "szokatlan jelenség" lett :( Amúgy már írtam, de úgy a Radiológiai Intézet UH-sa és CT-se is szuper volt, leletileg is korrekt és teljeskörű.
ugye bekerült a betegsége a kedvezményezett körbe, be is adtuk az összes önellenőrzéses bevallást, vissza is utalták az adót, ma jött a meghívó a navhoz. komolyan, nem akarok politizálni, de rohadjanak meg a mocsadék szemetek, százmilliárdokat lopnak, de ha valaki joggal visszakér 100ezret, akkor jön az ellenőrzés, meg a szőnyeg széle.
CD megnyitása, az első CD-met (Délpestis) sem én, sem az urológusom nem tudta megnyitni. Egy ember volt, aki megtudta nyitni, a Radiológiai Intézet UH-s dokija. (pedig nem vagyok hülye a CD-khez, Medicover CD-jét is simán nézegetem, meg előtte is volt CD-m a gerincemről.
Orvosom nincs, a csepeli onkológus konkrétan egy bohóc. Tényleg csak arra volt jó, hogy beutaljon a SOTE-hoz. Azt, hogy bohóc, nagyon komolyan mondom, csak most nincs kedvem ide leírni miket művelt az első (és remélhetőleg utolsó) találkozásunkkor. Remélem a SOTE-ban lesz végre egy orvos, akinek én leszek az egyik betege (nincsenek nagy igényeim).
Így 2 hónap biopszia hiány ellenében egyáltalán nem tartom magam türelmetlennek. Ma kiderült számomra, hogy egy felelőtlen ember miatt nem foglalkoztak velem biopszia ügyben. A mai telefonom után jöttek ott rá mások, hogy itt valami kicsit el lett baszarintva. Erre indult be a gépezet. Bár ehhez a sráchoz kerültem volna már a legelején. Ő is onkoteam asszisztens, csak éppen most nem azt csinálja, mert máshol kell a munkája, sajnos.
Anno még az elején akartam én CT-t adni a kis elfelejtgetős (biopszia) onkoteam asszisztens csajnak, csak mondta, hogy azt nehogy odaadjam, mert ő azt elhagyja... Az MR meg nem volt korai, hiszen a Radiológiai Intézet ultrahangosa kifejezetten javasolta, csak ugye tudtam, hogy hónapok, mire az onkoteam asszisztensnő ezt nekem elintézi (ha egyáltalán eszébe fog jutni), így döntöttem a magán mellett, még szerencse, hogy volt segítségem.
Na, közben írtam, írtál, tisztább a kép. Ha Te már előzőleg nem nevezted meg vejkót, hiába dübörög, úgy sem fognak semmit közölni, pláne telefonon, helyesen. Megértem türelmetlenséget valahol, de hidd el minden beteg szeretné a gyors kezelést, de itthon 30 éve már régen csak álom, nem szeretnék politikába bekavarodni itt.
Talán indul a buli, végre. Remélem nagy baj nincs.
Ne értsd félre, döntésed nem kifogásolom, pusztán érzésem szerint idő előtti volt az MR. Hisz, a biopszia adja meg majd a hétszentséget. Ha az eredmény rosszindulatú, nem kell nagyon sorba állni, van elsőbbség, tapasztaltam. Azt viszont furának érzem, hogy határozott eredmény nélkül az onkoteam bármit is döntene, és főleg nélküled!
Szerintem meg kellett volna mondanod, átatnod a CT lemezt, irásos véleményt kingsúlyozva, hogy a fizetős MR célja az ismételt részletesebb kép!
Nem tudom, mennyire vagy orvos, hogy össze tudnád hasonlítani a szakvéleményeket. Nekem már kis CT lemez raktárom van, mindegyiket könnyedén meg tudtam nyitni, hisz a lemezen rajta van a progi is, persze egy kukkot sem értek én sem, az írásos vélemény már megértem, tudom értékelni, na de, ez már több kint 3 év tapasztalata.... Fel kell telepíteni a számítógépre, majd a megfelelő fájlt indítani.
Hol van az orvosod, aki küld ide oda? Háziorvos? Szerintem attól már több kellene aki elmagyarázná érthetően betegséged.
Komolyan mondom nem akarom teleírni csak én a topikot, de. Mivel március 27-i CT-n már ott volt a met. gyanú a májon, csepeli sztk-s onkológus kifejezetten könyörgő levelet írt a SOTE Onkológiájának, hogy valahova küldjenek el májbiopsziára - ahol meg is tudják csinálni - ez volt a kérése. Két hónapja vagyok a rendszerükben, eddig két vizsgálaton voltam, 1 UH, 1 mellkas CT. (plusz a magán MR-m). A vejem Ausztráliából ma hívott (ők fizették a 83 ropis magán MR-t), hogy tele a hócipője ezzel a toporgással, adjam meg az onkoteam asszisztensnő telefonszámát. Nem akartam megadni, nem akartam rontani a helyzetemen, hogy más telefonál a nevemben. Azt mondta, ha itthon lenne, már valakire tuti ráborította volna az asztalt. Hiszen folyamatosan tolják a szűrések fontosságát, hogy az idő mennyire számít. Na hívtam az onkoteam asszisztenst, ki volt kapcsolva. Vejem gondolt egyet, körülnézett a neten és a Sote Onko bejelentkező számára mondta, hogy hívjam azokat. Mondom az szerintem egy porta, ahol továbbítják a betegeket a megfelelő helyre. Mondta vejem, hogy akkor is hívjam fel és mondjam meg, hogy az onkoteam asszisztens nem veszi fel. Felhívtam, elmondtam mi a pálya velem két hónapja. Hogy minden van, csak májbiopszia nincs, ami kideríthetné, hogy rák-e, ha az milyen kockázatú. A hölgy nem rázott le, azt ígérte, hogy mindenképpen továbbítja a helyzetemet, lehet, hogy még ma hívnak, de nem biztos. (ja az onkoteam asszisztensnő amúgy szabadságon van, de azért furcsa, hogy a nagy okos munkahelyi telefonján - ahol rákos betegek telefonálnak - nincs beállítva egy üzenet, hogy bocsi szabin vagyok, hívja kollegámat xxx telefonszámon. Lányomék szerint ez felháborító és elképesztő, de hát ugye ők nem magyarhonban élnek, náluk ez természetes lenne. Na mindegy. Képzeljétek el, 1 óra múlva felhívott onnan egy fiatalember és már hétfőre kérte a CD-imet, sajnos csak kedden tudok menni, de akkor soványdisznó vágtában kora reggel, mert délben radiológiai konzultáció van és a CD (k) ismeretében rögtön döntenek a biopsziáról. Ja, véletlen pöttyentette el a fiatalember, hogy az onkoteam asszisztensnő konkrétan elfelejtette a biopsziát..... Írnék még a hölgyről ezt azt, hogy csak az elején volt kedves, később mikor hívtam és nem tudtam rögtön fejből a TAJ számom, hogy leugatott, mondtam a nevem - elég különleges nevem van - de ő rögtön mondta, hogy tudja hágy .... van itt (hát kiváncsi vagyok mennyi is), de amíg rohangáltam a személyimért, hogy kikapjam a TAJ kártyám, addig ingerülten kérdezte a születési dátumomat és végül azzal megelégedett. Szóval engem jól beparáztatott, hogy feltartom a fontos idejében, közben meg a nem hétköznapi nevem és a születési dátumom pont elég lett volna. Na mindegy. Kedden viszem a CD-ket, leleteket, remélem hamarosan sor kerül a biopsziára. A telefonból kiderült, hogy a fiatalember kicsit komolyabban veszi a dolgot és tudja, hogy valami itt 2 hónapig rohadtul elvolt cseszve velem kapcsolatban :(
A fizetősnek szándékosan nem vittem CT-t (nehogy azt írja, hogy megegyezik vele az ő vizsgálata, mint ahogy a mellkas CT-nél volt). Azt szerettem volna, hogy újként lássa és úgy adjon paramétereket és így majd össze tudjam hasonlítani az első CT-t az MR-rel, hogy van-e változás, mm-es növekedés, újak, stb. Arra nem számítottam, hogy met. gyanús foltokat "szokatlan jelenség"-ként értékel és neki ez a diagnózis. Az UH-s orvos, aki javasolta az MR-t viszont látta a CT CD-jét és annak alapján javasolta az MR-t a pontosabb diagnózisért (tehát neki a CT nem volt elég pontos és arra számított, hogy MR pontosabbat ad - hát sajnos nem adott, még annyit se írt le, mint az első CT-mnél írt a főorvos asszony.
Amúgy azért mentem fizetős MR-re, mert a SOTE-ban azt mondták, "gyerekméretű" MR-jük van, amibe lehet be sem férnék, meg ugye az időpontra ki tudja mennyit kellett volna várni, megint hónapokat. Szeretnék már kicsit előrehaladni. Még mindig nincs semmi hírem a biopsziáról (tegnap írtam az onkoteam asszisztensnek, nem válaszolt még), ami azért pontosabban eldönthetné, hogy mégis a met. gyanús foltok mit takarnak, egy szövettan könnyen eldönthetné. A reményt, hogy nem biztos, hogy daganat, az UH-s doki sugallta, felcsillant 5 % esély, hátha zsírfolt. (amúgy a lányom adta a pénzt a magán MR-re)
Azt hiszem, nem biztos, hogy a fizetős diagnózis jobb, mint a támogadott.. Gondolom a fizetős megnézte a CT, ahhoz képest véleményezte az MR-t.. Az UH-s doki látta a CT képet? Tudott róla? Ahhoz képest mit akart látni? Nem értem.
Voltam a Medicovernél magán MRI-n, 83.000.-Ft-ot fizettem a kontrasztos MRI-ért, mivel a Radiológiai Intézet UH-s orvosa javasolta a pontosabb meghatározásért a hasi MR-t.
Komolyan, lehet bennem van a hiba, hogy a fizetős szolgáltatásokért valami többet várok, mindenesetre a leletet a májon lévő elváltozásokról nagyon hiányosnak találom. Az első CT-m (!) még a Délpestiben volt, ott a radiológus főorvos asszony mindent amit talált, pontosan lemért és mm-es pontossággal leírta a talált dolgokat.
Ez volt a CT leleten március végén: A máj megnagyobbodott, a 8-as segmentumban subcapsularisan 41 mm, 20 mm és több kisebb hypodens góc látható, a 6-os segmentumban konfluáló 60 mm átmérőjű hypodens terület ábrázolódik. Több apró hypodens góc még megfigyelhető.
Ezért mindenképpen azt vártam a mostani MR-től, hogy szintén kapok egy pontos diagnózist mm-re mérve, így összehasonlíthattam volna, hogy nőttek-e. De hát nem udok mit összehasonlítani :( Kétszer is olvasom, hogy "szokatlan jelenség", aha - de legalább megvan itt mindkét vesém :).
Becopyzom a leletet, pár betű néhol nem stimmel (de azért így is érthető, elején javítgattam a betűket, aztán már nem volt kanalam hozzá), mert PDF-ről konvertáltam át Wordbe és így sikerült:
Eredmény Hasi kontrasztos MR vizsgalat. Primovist iv. kontrasztanyagot kapott. A kérés indoka: A vizsgalat a paciens kérésére, javaslat alapjan, a majban talalt elvaltozas tisztázására készült.
A maj és a lép tömegesebb. A maj jelmenete MR képeken is inhomogén, ami szokatlan jelenség. Különböző jelmenetii területek között a különbség a nativ és a kontrasztos felvételeken is megmarad. A maj parenchymatol eltérés halmozast goc nem abrazolddott.
A véna hepaticak sztikebbek.
Mindkét vesében tdbb tipusos cystara gyants képlet abrazolddott.
A pancreasban koros képlet nem lathato.
Az MR CP-s felvételeken a ductus Wirsungianus nem tagabb
A pancreas parenchymaban korjelz6 elvaltozas nem lathato.
A retroperitoneumban megnagyobbodott nyirokcsom6 nem abrazolddott.
Kontrasztanyag adasa utan koros halmozas nem figyelheté meg.
Vélemény: Igen kifejezett steatosis hepatis, az indirekt jelek alapjan mar kezd cirrhosisba hajlani. A maj 5- 6s, 4-es, 8-as valamint a 2-es segmentumban kifejezett inhomogenitas lathat6, ami szokatlan jelenség. Kés6bbi kontrollja javasolt.
A tegnapi napon dupla masztektómián estem át, azonnali helyreállítással. Jól vagyok, jó az erzés, hogy tulvagyok rajta, es hogy biztosan nem mellrákban fogok meghalni :-)
Akik tudtak róla és drukkoltak, azoknak nagyon köszönöm!
Gyógyszer nélkül nálunk (Venezuelában) főtt csirkelábat ajánlanak az orvosok (mivel nincs gyógyszer itt) . Ettől javul a vérkép és a fehérvérsejt száma.
Szia! Azt mondta ma az onkológus is, hogy elmegy, minimálisan van az értékhatár alatt. Viszont az újabb kemó 2 és fél hét múlva lesz, addig emelkedhet magától a fehérvérsejt, vagy ha ennyi marad az érték, ilyen alacsonynál is nekiállnak a kezelésnek? S ez a 3,88 G/L még csökkenni fog a következő kemónál? Kért újabb vérvételt, de az a kemó előtti nap lesz. Nem tudom mivel lehetne emelni gyógyszer nélkül a fvs számot.
Micronodulus a tüdőben: 5 éve nekem is ez volt a leleten, a frász kitört, aztán az onkusom, aki tüdőgyógyász is, felvilágosított, hogy az lehet egy régi tüdőgyulladás nyoma is. Azóta sincs semmi gond a tüdőmmel.
Én is kérném az újra leletezést, egy másik radiológussal, és ha ugyanezt mondja, akkor az egész vizsgálatot megismételtetném. Sajnos előfordulhat, hogy megcserélték a leleteket, és nem a tiédet látták.
"A jobb vese eltávolítva. (hát eskü gyerekek, hogy nekem megvan mindkét vesém."
Nekem egyszer azt írták a CT-leletben, hogy a "kontrasztanyagot mindkét vese rendben kiválaszotta". Nekem akkor már csak egy vesém volt. A beutaló orvos megbeszélt egy másik radiológussal egy ismételt leletezést. Az első radiológus nem csak a vesémet nézte el. :(
Igen, amikor csinálják a ct-t, mikor beküldik a kontrasztanyagot, jó mély levegőt kell venni es benntartani. Nalad ezek szerint nem volt elég mély ez a légvétel.
Még a bővebb részben a tüdőről ezt is írja: A középlebeny - illetve annak megfelelő szegmentumokban és az alsó lebenyi szegmentumok túlsúlyúval mko halvány tejüveghomány-területek észlelhetőek, melyek eredhetnek elégtalan belégzésből.
Szió, ez em egy rossz lelet, ne legyél elkeseredve! Egyetlen pinduri gyanús képlet van a tüdődben. A reaktív nyirokcsomó azt jelenti, hogy gyulladás vagy fertőzés miatt ábrázolódnak erősebben vagy vannak megnagyobbodva, tehát kifejezetten NEM ÁTTÉT.
A törött borda az törött borda, a szíved atmenetileg is megnagyobbodhat pl tartósabb vérszegenyseg miatt, és kesőbb visszaállhat a normális meretre, de akár úgy is maradhat. A hiányzó vese erdekes :-)
Megvan a lelet. Eléggé elkeserítőnek találom :( Sok mindent ír a lelet, de a vélemény ez a végén: Apró micronodulus a bal tüdőben, követése javasolt (bővebben ez így van írva fentebb: A tüdőparenchymában bal S1/2-ben ventrolateralisan egy 3x6 mm-es ovalis micronodulus látható. Továbbá egy-egy mérsékelten nagyobb mediastinalis nyirokcsomó, melyek lehetnek reaktív nyirokcsomók. Göbös, megnagyobbodott pajzsmirigy. (a bal lebenyben egy-egy 5-19 mm-es hypodenz göb, a jobb lebenyben egy 10 mm-es göb differenciálható.
Jobb V. borda fractura, álízületképződés suspect.
Ami még érdekes, hogy a lelet írja, hogy a szív nem nagyobb. Múltkori leleten az volt, hogy megnagyobbodott szív. Meg az is érdekes, hogy azt írják: A jobb vese eltávolítva. (hát eskü gyerekek, hogy nekem megvan mindkét vesém.
Májjal kapcsolatban azt írják, hogy előző lelethez (2 hónappal ez előtti) képest: lényegi változás a májlaesiok tekintetében nem ábrázolódik, tehát azok nem nőttek.
Ha valaki egy kicsit is ért ezekhez a latin szavakhoz, nagyon hálás lennék, ha elmondaná nagyon súlyos-e a helyzet, ezek áttétek lehetnek? (tüdő, nyirokcsomó, pajzsmirigy)
Èn voltam mar ott 3x fizetos mr, nagyon patent hely, a gep is ujj, legkorszerűbb, akinek van bezartsàgerzete annak is jobb , mert az atlag mr gepeknèl tagasabb ..
Sziasztok. Most megy a fétrjem a Radiológiai Intézetbe a kontrasztos mellkas CT leletemért, mert a SOTE onkoteam adott beualót mellkas CT-re. Gondolom tüdőtétet akarnak nézni. Decemberben volt egy mellkas röntgenem, ami nem mutatott ilyesmit, meg voltam úgy másfél hónapja tüdőszűrésen, az is negatív volt. De hát a kontrasztos CT komolyabban nézi. Most drukkolok, hogy ne találjanak semmit. Amúgy meg vasárnap megyek kontrasztos magán MR-re, hasira, hogy a májamat jobban megnézzék. 83.000.-Ft :/ Medicoverbe megyek. Volt ott már valaki? Milyenek?
Szia! Köszönöm! Az első 4 napos kemó volt, sugárral megy párhuzamosan, a második ciklus 4 napos kemó 20 nap múlva lesz, ha véget ér a 28 sugár. Nem tudom, a sugár maga nem okoz mint a kemó fehérvérsejt csökkenést?
3,88 G/L fehérvérsejt - ref. érték 4-10 - mennyire rossz egy 96 órás kemó után egy héttel? Csak holnap lesz az onkológus, és ma volt a vérvétel. Kemó előtt 9,67 volt édesapámnak. Köszönöm szépen ha válaszoltok.
Ez a francos fájdalom talán már minket vêgig kisêr. Persze nem mindegy milyen a mêrték. Nekem a műtét hely fáj sokszor cefetül, a fekszek baromi módon fáj a lábszáram, köhögéskor a forgóm rettenetesen bele nyilal. Azt már lassan megszokom, hogy az akaratlanuli fejrángás, végtag görcsök állandóak, figyelmeztet, hogy még itt vagyok a Földön.
Tudom, fel vagy készülve a műtétre, persze akármilyen viszonylag rövid idő, marha hosszú lehet fájdalommal. :-(
Örülök, hogy humorod sértetlen, én is marhulok állandóan, mintha így könnyebb elviselni az életet.
Akkor legyen jó tapasztalat Édesanyàm esetében. Előrehaladott érszükülete ball lábán, lábfeje szinte már elhalt, gyorsan tovább romlot. Amputációt nem fogadta el, tudomásul vette, hogy rövididőn belül bele fog halni. Döntését tiszteletbe tarva, csak a tripla tapasz plusz tabletta adott némi fájdalom csökkenést. 89 éves volt, mind végig teljesen tiszta tudattal.
Ebben a korban már nincs túl sok mozgás igény, a cél a fájdalom elviselhető mértékü csökkentés. Ebben az életkorban már nincs sok realitás a túlélésre, a tapasz esetleges negativ hatása figyelmen kívül hagyható. Fiatalabb korban lehet rövid ideig negatív hatás, de a majdani műtét rendbe rakja az êletkilátást, hisz nélküle kit izgazna a tapasz életrövidítést (ami lehet nem is igazolt), ha nem fáj?
Azt hiszem nem szabad pálcát törni bármien fájdalom csökkentésre, hisz mindenki maga érez,
mindenkinek más a fájdalom küszöbe.
Barátunk képpen van, a legrövidebb műtésre várás fájdalommal nagyon hosszú az idő. Ismetve fegyelmezettségét, akarását, messze elhajítja a tapasz, ha már vêgre nem fáj.
Nekem sajnos nincsenek jó tapasztalataim, sem a fentanil tapaszról, sem az ópiátokról. Elnyomják a fájdalmat, de rövidítik az életet az által, hogy a szükséges mozgásigénynek nem akar/tud a beteg eleget tenni a használatuk alatt, dózistól függően.
Valaki tudna ajánlani jó, alapos, lelkiismeretes tüdőgyógyászt? Nem baj ha magánrendelés, mert viszonylag sürgős lenne, államin pedig ki tudja mikorra van időpont.
Erre én is rákérdeztem, azt mondta, hogy mivel legjobb esetben is csak két hétig kell szednem, és mivel a májműtét másfél éve volt, ezért merte ezt felírni. De azt is mondta, ha nem érzem jól magam, ne szedjem.
Egyébként nem is fogom, mert az éjjel komoly szívritmuszavarom volt - ráadásul ugye tachycardiára még Bisoprololt is kapok. Így marad a tapasz hétfőtől. De azt is csak szigorúan két hétig, mert nem akarok függővé válni!
A CBD-olaj meg más téma.
Ő ezt mondta, egy csomó beteg meg mást mondott. Mindenesetre megrendeltem, majd a saját tapasztalat eldönti.
Adtam neked egy pluszt azért, hogy jobban aludj és mert kedvelem az "arcod".
Ha valaki gyűjteni szeretné a mínuszokat, a népi megfigyelésem szerint csak le kell írnia, hogy Japi vagy Chillout és már jönnek is a kis vízszintes jelek.
Remélem, nem okoztam fejtörést a hozzászólásommal a mínuszolgatóknak, hogy tartsák-e magukat a hagyományokhoz, vagy direkt ne adjanak mínuszt, mert azt írtam, hogy ugranak bizonyos hívószavakra.
Ok, azt hittem van némi kapcsolat az üzemeltetőkkel és a motor írókkal :)
2-3 képlettel megoldható, hogy ha egy személy minuszolgatása egy témakörben vagy egy személy ellenében jelentősen magasabb, mint a normál eloszlás, akkor letiltja a minuszolgatást :)
A modiknak semmi közük a fórumszofthoz, mi csak elszenvedjük a felhasználók sorozatos panaszait miatta.
Gyakorlatilag a minuszolás lehetőségének a bevezetése óta küzdünk ellene az indásoknál, eddig hasztalan.
De nem adjuk fel!
Egyébként ne is törődjetek vele, semmi szerepe nincs, egy buta ötlet volt a fejlesztőktől a facebook mintájára, de ott már levették a lefelé mutató hüvelykujjat, reménykedjünk mi is.
A SIBO- nàl is fújni kell (kontamittàlt vékonybél szindróma, a laktóz intolerancia vizsgàlatnàl is.
Heliobacter pylori eredményt biztosan csak a gyomor szövetminta tud, amit tükrözéskor vesznek . A többi kamus. A laktóz teszten én is így jàrtam,a sajtot bírom a többi tejterméket nem.
Úgy telibe vàgtam a fajanszot, hogy úgy szàlltam le róla mint egy 28-as férfivàzas bringàról :-)))
No làm csak mennyi negatív komment jelet kaptam a tegnapi posztomhoz, köszönöm mindenkinek :-)).
Remélem kicsit jobb most az àltalànos fusztràciós élmény, és a szorongàs depresszió tűnetei is elviselhetőbbek. Ugye milyen jó ez az arctalan kritika, anonim, nem kell konfrontálodni de mégis
lehet szemétkedni.✌
Szuper Japi, hogy ennyi mindent meg tudtàl csinàlni a kertben, és aZ is, hogy kis jószàg àllomàny így felszaporodott👍
Gratulàlok.
A tüneteit alapjàn egyrészt vérellàtàsi zavar lehet, meg a neuron-haràntcsikolt izom között az ingerület àtviteli probléma. Azért egy neurológust keress fel ha sokàig fent àll ez az anomàlia.
Igen, már szinte vedelek! 24 órában 3 - 3 és fél lityi lötty. Meg mondom, igen csak erős fegyelmezettséggel tudom megtenni. Soha nem voltam víz fogyasztó, de dögöm óta iszom. Bogyóból csak magnéziumot és kalciumot, - azt sokszor intramuszkulárisan tolom -, "fogyasztok, a többi vitam ételben veszem fel. Legutóbbi kontrollnál az Mg-t leállította, növelnem, kell a Ca-t. Sajnos így is az izomgörcs változatlan, főképpen éjszaka. Sokat sétálgatok a szobában, kávét szürcsölgetve, mint egy mérgezett egér. Akkor a görcs alább hagy. Azt hiszem, valami erős érszűkület okozhatja. Nem is tudom miért erőlteti dokim a kalciumot.
Köszönöm, jól érzem magam, bár súly növekedésem (ennek tudom be) miatt piszkosul el tudok fáradni.
Nyomom a kertet, szép fényes az ásóm. 😂 Paradicsom, paprika, zeller, karalábé palánták, tök, uborka, sárgarépa, gyökér, hagyma, spenót, zöldborsó magok földben. Még lesz vékony sárgahüvelyü zöldbab, lóbab, cékla, mazsola kukorica még zacskóban.
Úgy tűnik lesz sok sárgabarack, alma idén, bár még sokat kell aludniuk, de reméljük, hogy nem jön égi csapás.
Kiskacsák, kiscsirkék szépen növekednek. Nyúl állományom szépen felszaporodott, persze azért hetente egy - kettől vágok, éppen tegnap zöldbab gulyás készült, holnap rántani szeretnék. Saját fejes salátával isteni lesz.
Szóval, meg a meló.
Azért van kis bajom is. Egy idelye, rángatózik a fejem, sűrűn beindul az akaratlanuli izomrángás, lábaimban kegyetlen az izomgörcs. Szedem a magnéziumot, kalciumot, de hasztalan sajna. Ehet ez vénséggel jár? 😂 Fene bánja, ha dög nem jelentkezik.
Legjobb helyen leszel, engem is ott operáltak, igaz nem a dr. Agócs hanem a dr. Kocsis. Úgy tudom mindhárom főorvos profi ezekben a VATS műtétekben. Még a hely is nagyon kellemes. Ha jó oldali szobába kerülsz, műtét előtt és már műtét másnapján is gyönyörködhetsz az ablakból a Duna és Bp. szépségében.
Nem akartalak megemlíteni, hogy Te ajánlottad ezt az orvost, mert tudom, hogy segítő szándékkal tetted és jót akartál nekem, ezt ismételten megköszönöm. A véleményemet viszont fenntartom. Felháborítónak tartom, hogy egy magán UH vizsgálat ennél az embernél 5 percig tart, míg a Radiológiai Intézetben félóra. Felháborító, hogy végigtelefonálta az időmet/vizsgálatomat a pénzemért. Felháborító, hogy semmilyen véleményt nem írt le, akár azt is, hogy nem talál semmit, vagy csak nagyon bizonytalan foltot. Felháborító, hogy addig volt kedves, szimpatikus orvos, amíg felhívtam időpontért, a személyes találkozónál már egy kicsi szakmai arrogancia rezgett a levegőben (amitől általában feláll a szőr a hátammon), személyesen egyáltalán nem volt szimpatikus. A gépéről is azt írtad, hogy milyen csúcs szuper, majd ha elmész egyszer a Radiológiai Intézetben, akkor majd meglátod milyen egy csúcs szuper UH-s gép. Én biztos, hogy senkinek nem fogom ajánlani. (aztán az is lehet, hogy én sem voltam valamiért szimpatikus neki és ezért volt ami volt, pedig általában az orvosok előtt nyusziba megyek át, talán ezért nem vertem ki a rikácsot ott helyben, csak utólag lettem mérges és fogalmazódott meg bennem, hogy mit is kellett volna neki akkor mondanom az egész vizsgálatáról és a stílusáról. Megtehettem volna, mert többet a büdös életben nem látott volna.)
Nem lennék meglepve, hogy az a "kókler" akit ajánlottam, és aki az egyik legjobb diagnoszta az országban, azért nem látott semmit, mert onkológiailag nincs ott semmi. A nőgyógyászati rákok csoportjában ódákat zengenek a szaktudásáról, nem egy főorvos jobban bízik a véleményében, mint a ct-ben. Az önköltséges hasi mr tényleg jó ötlet, mert mire kivárod az államit, addig megőszülsz kétszer. Jobb mielőbb biztosat tudni.
nem akartam nagyon magamról beszélni, de így már megosztom, hogy ma voltam a kemo utáni utolsó kontrollon, és velem minden oké, legközelebb 3 hónap múlva CT.
Ma voltam az Üllői úton máj UH-n. Nem vártam sokat tőle, hiszen voltam már egy maszeknál (akiről itt már írtam, hogy nagy csalódás volt), kb. 5 percig maszatolt a hasamon a kütyüjével és közölte, hogy nem lát semmit, csak távolban valami homályosat, közben folyamatosan telefonált a fülében lévő valamibe. Ezért legombolt rólam, számla és vélemény nélkül 15.000.-Ft, igaz ez akciós volt, mert előzőleg telefonon 20-at mondott. Legszívesebben visszamennék és fejbe vagdosnám egy péklapáttal ezt a szemét kóklert.
Na de az Üllői úti Radiológiai intézet. Hát az maga egy csoda, két orvos vizsgált egymás után vagy fél óráig, A-tól Z-ig átnéztek, láthatóan egy szuper UH géppel. Az orvos valamiért megtudta nyitni a Dél-pesti Pet CT CD-jét, amit eddig még senki, sem én, sem az urológusom. Azt is átnézte. Azt mondta, hogy egyáltalán nem biztos benne, hogy ez daganat, MR kéne. (meg szerintem legfőképpen biopszia), ahogy hallgattam őket az jött le, hogy lehetnek ezek zsírok a májon. Eleve a kerületi onkológus úgy adta a beutalót a SOTE onkológiájára, hogy küldjenek olyan helyre, ahol tudnak csinálni CT vezérelt biopsziát. Azóta annyi történt, hogy egy először nagyon kedves onkoteam asszisztens fogadott engem és szerzett három időpontot. 1. Máj UH (ez volt ma), 2. Mellkas CT - ez lesz május 14-én. 3. Csont izotóp vizsgálat - június 18. Az onkoteam azt írta a véleményre, hogy a CT és csontizotóp, valamint a biopsziás szövettan eredmény után (ezeket kéne produkáljam) újabb onkoteam a hogyantovábbról. Ehhez képest csak a biopsziára nincs semmi időpontom és nem úgy nézett ki, hogy az asszisztens bármit is intézett volna ezzel kapcsolatban. A legutolsó telefonbeszélgetésnél az addig kedves nő átment egy hárpiába, akinek sok a dolga. Mai UH után hívtam telefonon, kinyomott aztán kikapcsolta. Végül írtam neki egy e-mailt, hogy mit lehet tudni a biopsziáról. Ma még nem válaszolt. Úgyhogy ma felcsillant a remény, hogy nem met. áttétem van. Az idő csak megy-megy, ha mégis áttét, akkor terjed szépen. (amúgy lehet, hogy próbálok pénzt szerezni és elmegyek egy magán hasi MR-re, mert amit a SOTE intéz, ott nagyon távoli időpontok lehetnek).
Pontosan így van. Engem kemoterápia alatt 104-szer transzfundáltak, kizárólag csoport- és Rh-azonos vérrel, és a választást mindenféle keresztpróbák, faktor-egyeztetések és antitestszűrések előzték meg, és még így is 5 órás megfigyelés követte a lehetséges reakciók (láz, kiütések, remegés, légzésfunkciók romlása) kizárása érdekében. Mindez 1990-ben történt, azóta a meghatározás nyilván még ezerszer precízebb. Réges-rég nincs már ilyen, hogy előkapják a nullásat, mert az majd mindenkinek jó lesz.
Ne foglalkozz ezzel az IQ-mínusszal! Feltehetően egy-két trollról van szó, aki(k), akik több nickkel regisztrált(ak). Majd abbahagyják, amikor őket is eléri ez a dög. :D
Szégyelljétek magatokat, hogy olyan kommenteket mínuszoltok, mint pl. Látens hozzászólásai...Kit bántott? Vagy mivel irritál titeket?? Vállaljátok már fel magatokat, ha már ekkora huszárok vagytok!
Látens, én csak néma olvasója vagyok a fórumnak, de tudd, hogy nagyon drukkolok neked és nem csak én...
Köszönöm. Azt hiszem, sajnos elég sok a vészhelyzet, mert úgy tudom állandóan kevés a vér. Valamikor én is adtam rendszeresen, de stroke után (1984.) nem engedtêk. AB+ vagyok, állítólag gyakoriságban utolsó a sorban. Nem tudom, nem néztem soha utána.
AdHAT, de csak vészhelyzetben folyamodnak ehhez a túlhaladott módszerhez, mert nagyon sok mellékhatása van. Ma már - évtizedek óta - tervezett műtétnél mindig választott, csoportazonos vért adnak, sőt, úgy választanak vért, hogy a fő alfaktorok is egyezzenek.
Magyar nyelvű olvasnivaló a témában: https://www.informed.hu//betegsegek/blood/transfusion/mit-kell-tudni-a-vercsoportokrol?-26809.html?prk=60205298
Szerintem nem írásos CT értékelés. Azért egy CT elemzést nem szoktak egy mondatban közölni. Valószínűleg még nincs kész. Általában a CT írásos lelet egy hét minimum. Javaslom telefonon kérdezd meg, ha kész, kiadják. Ne feledd elkéni a CD lemezt is, az OOI -be vinni kell üres lemezt (a főépületi ujságosnál lehet kapni, 300,-Ft. A SOTE úr, ingyenes.
A vércsoport meghatározás - orvosi néven az AB0 - minden olyan műtéthez alapfeltétel, amely esetében bármilyen vis major okból transzfúzió esélye áll fenn. Képzeld el, ha mondjuk egy nyitott sérvműtét esetében egy kizáródást vesz észre a sebész. Ilyenkor ugye az elhalt részt eltávolítják, és ez komoly vérzési sokkal jár. Ezért a sebésznek tudnia kell, hogy a páciens milyen vércsoportú, hiszen a 0-ás bárkinek adhat, de csak 0-tól kaphat. Az A csak A-tól és 0-tól, a B csak B-től és 0-tól kaphat vért. Persze itt még nem ér véget a történet, mert még ugye ott van az RH -faktor. Ez sem mindegy, ezeket sem lehet csak úgy keverni.
A vércsoportod nem változik, de az alfaktorok bizony változhatnak és ha ugy alakul, hogy műtéthez vért kell bekészíteni, akkor ott nem csak az egyező vércsoportot és az rh faktort kell nézni, hanem annyi alfaktornak kell stimmelni, amennyinek csak lehet, ezzel elkerülve a nemkivánatos reakciókat, pl reszketés, tachicardia.
egy kérdésem is lenne: nekem tavaly ősszel volt két műtétem, tüdő, aztán amint lehetett prosztata(ez utóbbi csak sima TURP, semmi rosszindulatú)
mindkettő előtt volt ez a vércsoport meghatározás. mennyivel tud ez többet, mint egy sima véradás előtti, ami tök rutin, és gyors? régen sokszor adtam, most teletömve gyógyszerrel, nem lenne jó ötlet.
miért kellett mind a kettő előtt megcsinálni? gondolom, nem változik.
Talán nézd meg az EESzT-n, mostanában felteszik azonnal az értékelés. Nekem nemrég, mire haza értem, olvastam a CT koponya - nyak leletet.. Persze nem mindegy hol csinálták. Én az Üllői út 78. -ba járok.
Látens, hogy csinálod ezt? Honnan ez a sok erő? Egészen hihetetlen :-) Példaértékű, amit csinálsz. (Most dejavu érzésem van, mintha ezt már írtam volna neked, vagy bárkinek :-) de nem baj.)
Mondanám, hogy megérdemled, hogy meggyógyulj (illetve jó sokáig legyél tünetmentes), de sajna, ez nem érdem alapján működik, ahogy itt mindenki tudja.
Azért írok ilyen későn, mert nem tudok aludni, fel vagyok ajzva, mert a holnapi napon talán véglegesen eldől,
hogy lesz-e műtét, vagy marad - a nevezzük bárminek is, de - gyakorlatilag csak néhány hónapot/évet adó palliatív kezelés.
Szóval.
Holnap 8.45-kor koponya CT sürgősséggel, mert az elsődleges mellkassebészi vélemény az, hogy MŰTHETŐ a dög!
Azért a koponya CT ha az pozitív, még bekavarhat, de nem érzek semmi olyan tünetet, ami agydaganatra utal, hiszen
ugyanolyan gyökér vagyok, mint korábban.
Holnap lesz a légzésfunkció - tüdőfélként minimum 1,4 litert kell fújnom.
Ezzel nincs gond, biciklivel járok dolgozni, 12,7 km 16 perc alatt, 25 km/óra átlag, sík terepen 6 méter össz magasság különbséggel, és a tachycardia mellett is 106-os pulzussal, és nincs levegőkapkodás.
Aztán vérgázmérés, majd vércsoport meghatározás - nyilván mindkettő a műtéthez.
Május 02.-án pedig hörgőtükrözés.
Május 07.-én pedig megyek a Kék Golyó utcába dr. Agócs László mellkassebész főorvos úrhoz raportra.
Igen ez egy jó csapat mikor kell segítenek.Napi szinten követem a küzdőket.Sok fájdalom sok gyász és azért siker is van.Nekem ez a 7. évem.Kitartást mindenkinek.
Valamikor 2000-ben keveredtem ide, mint hozzá tartozó. Férjem akkor már nem élt, de egy kislány nagyon el volt keseredve akkor és őt próbáltam vígasztalni. Férjem nom Hodkins miatt halt meg a kislánynak csak hodkinsa volt. Tudtam, hogy meg fog gyógyulni. Igazam lett, ma már 3 gyerekes családanya, sikeres karrier mellett.
Később a későbbi élettársamat is elvitte a dög. Így azóta is itt vagyok. Sajnos hosszú lett a sor, akiket azóta itt és a való életben elveszítettem. De örülök minden jó hírnek, jelenleg Gerisoft és Latens a kedvenceim.
Öröm téged olvasni. Bevallom én se adtam volna sokat anno a feleséged életéért, ahogy itt olvastalak. Így aztán mindig figyelek ha írsz és csak csupa jókat. Gratulálok mindkettőtöknek, na meg az orvosoknak is.
"geri, megírhatnád, mi a helyzet, hogy van a feleséged? ja, és nem tartom sárkányfűnek azt, amivel te gyógyítod a feleséged, szerintem az más kategória, és sok lehetőség rejlik benne."
Köszönöm, tudom, hogy van aki tud különbséget tenni a <<sárkányfű>> és a valóban működő dolgok közt.
Párom továbbra is jól van, bár mindig gyanakodva nézek rá, ha elköhinti magát, vagy épp fáradt és lefekszik aludni :) De igazoltan fáradt, kihasználja a rokkantnyugdíját arra, hogy magántanuló lett a gyerekből, aki SNI-s mivolta miatt folyamatos baszogatásoknak volt kitáve az iskolában, ennek megfelelően vért izzadva tartottuk a 3-4 közti átlagot, rendszeres órai munka egyesekkel tarkítva. Jelenleg szín kitűnő, másfél hónappal van a többiek előtt. Ennyit tud a mai oktatás. Ez a cél, elérték.
Majd nyáron elmegyünk megint UH-ra, hogy hogy is állunk, de akárhogy is, jelenleg kb 70 héttel vagyunk túl (15 hónap) azon a jósolt 1-2 héten, amit 2018 februárban mondtak.
Mert ugye azzal adta oda a hospice javallatot a főorvos, hogy készüljek fel arra, hogy 3-4 hét a várólista, és nem lesz annyi ideje.
"és sok lehetőség rejlik benne"
Sajnos olyan lehetőség is rejlik benne, hogy kék sportos gyakorlóba öltözött jómunkásemberek látogatnak meg :( Egyelőre nem szeretnék többet mondani, majd egyszer... Nem megyek elébe a dolgoknak feleslegesen. Ne kérdezzetek, csak értelmezzétek, és gondolkozzatok el, milyen rendszerben élünk.
Nagyon szimpatikus, sőt hízelgő, amit írtál. Bár, szerintem én főleg nyavajogni szoktam itt hozzátartozóként. Te magasabb szintre emelted a "hozzátartozó" státuszt.
Fura visszagondolni, milyen volt ez a fórum akkor, amikor csatlakoztam, és milyen most.
A tagok/hozzászólók folyamatosan változtak/változnak.
Felzaklatott pár fórum-tag halála :-( Nekem Monyó és fenyvesic vésődött be ilyen szempontból.
Japipapi megéri a pénzét :-) elképesztő ember, csúcs, amit csinál. Nagy harcos.
Látens... hát szavaim nincsenek... amit ő végigcsinált életében.... váááá. Most megint csatára készül, ő is nagy harcos.
chillout... nekem ő is oszlopos tag, hozzátartozó, maradjon is úgy :-)
teérted... ő az őrangyalunk, aki nagyon figyel arra, hogy senki ne tudja átverni a "dögös" fórumtagokat mindenféle "sárkányfüvekkel", hálátlan feladat, de igaza van!
gerisoft... őt is szeretem, küzd a feleségéért, le a kalappal előtte... igaz is... geri, megírhatnád, mi a helyzet, hogy van a feleséged? ja, és nem tartom sárkányfűnek azt, amivel te gyógyítod a feleséged, szerintem az más kategória, és sok lehetőség rejlik benne.
Elnézést azoktól, akiket fentebb nem említek név szerint, de mindenki hatott rám. 3 évvel a fiam halála után, még mindig olvasgatlak titeket, ki tudja miért...
puszi mindenkinek, aki még emléxik a történetemre :-)
Azt hiszem, mindenki nevében írhatom, hogy köszönjük e szép sorokat!
A többiek is fognak rá gondolom reagálni, csak még emésztik azt, amit írtál.
Ebben az élethelyzetben szinte természetes - annak kell lennie! -, hogy segítünk egymásnak, vagy bármely formában érintett személynek. Abban meg tuti biztos vagyok, hogy ezért egyikünk sem vár ellenszolgáltatást.
Amikor én idekerültem - egyébként teljesen véletlenül -, én is megvoltam rémülve, fogalmam sem volt, hogy miként lehet ezt a borzalmat, amit ráknak/daganatnak/tumornak/dögnek/daginak hívunk túlélni, legyőzni.
Nagyon sok segítséget/támogatást kaptam teljesen ismeretlen sorstársaktól, akikkel valószínűleg sosem fogok találkozni, de mind az élőkre és mind a már elhunytakra MINDIG hálával gondolok!
És csak ismételni tudom: magam is - ahogy kezdtem kikupálódni a témában -, és az itteni társak is szívesen segítenek bárkinek, bármikor.
És remélem, hogy sajnos!- az eljövendő és hasonló gondokkal, betegséggel küzdők is -, úgyanígy cselekszenek, ha mi már nem tudunk.
Nem érintettként, hanem közeli hozzátartozóként került látóterembe ez a fórum még hónapokkal ezelőtt. Az érintett sajnos menthetetlen (pancreas fejből indult, máj, hashártya, stb. metastasisok), 4-5 hónapos lefolyás, jelenleg már végstádiumú. Tájékozódásként kezdtelek el olvasni Benneteket, és annyi infót kaptam Tőletek, hogy nem nagyon maradt megválaszolatlan kérdésem, ezért mindezidáig megmaradtam read-only üzemmódban.
Viszont nem akarom magamban tartani, milyen hatással volt mindaz rám, amit itt olvastam.
Ugye az ember nem egy jól felszerelkezett élőlény az állatvilágban. Ha nem lenne ekkora fejünk, valszeg egy csettintés alatt kipusztultunk volna. De képesek vagyunk gondolkodni, ráadásul komplexen és elvontan is, és e képesség részeként nagymértékben alkalmazkodni sokfajta változáshoz.
Ennek részeként az inerciarendszer, a viszonyítási alap is rendszeresen változik bennünk, hozzá tudunk szokni sok mindenhez, és sajnos gyakran emiatt az értékrendünk is kificamodik mindahhoz képest, ami egyébként életszerűen megtörténhet velünk. Durván szummázva, észrevétlenül elszakadunk a valóságtól, és az igazán lényeges, értékes dolgokhoz képest a lényegtelenség atomjai kurvára ki tudják takarni a kilátásunkat.
Ha van az életben bármi, ami egy különösebb gondokkal nem küszködő embert vissza tud hozni a földre, akkor a Ti fórumotok olvasása. Tudjátok, piszkosul nehezen lehet azonosulni mindazzal, amiket Ti itt írtok magatokról, egymásról, a dolgok alakulásáról. Roppant nehéz, mert első olvasatra elérhetetlen távolságra látszik az egész, ergo kitartó beleélés és mély empátia kell ahhoz, hogy az ember úgy érezze, mintha egy picit, nagyon picit vele is megtörténne mindaz, amit átéltek, mármint a közvetlen érintettek. Első gondolatra olyan szélsőséges élethelyzetnek tűnik, hogy a döbbenet az első reakció, majd még belegondolni is szinte viszolyog az ember, úgy, hogy egyébként azzal a szándékkal olvassa, hogy megérthesse, átérezhesse annyira, amennyire lehetséges. "Minden perc számít", mondja egy közhely, de ez ugyan mi a büdös francot kellene hogy jelentsen egy egészséges embernek? Semmit! Honnan a fenéből is tudhatná, sejthetné igazán, hogy ezt hogyan is kell értelmezni?
Na ehhez adtok Ti talán a tudtotokon kívül is tökéletes iránymutatást.
Összességében szerintem nem voltam nagyon elszakadva az élet lényeges dolgaitól korábban sem, mégis olyan határozottan rendbe tett ez az olvasmány, hogy pici kérdőjelek sem maradtak bennem semmivel kapcsolatban.
Nyilván ebből kifolyólag a gondolkodnivaló egészen az élet értelméig és az életen túli létig is terjedhet. Én nem vagyok hívő, igaz, ateista sem, nekem ez a kérdés nyitva van mind a mai napig (elég erős pro és elég erős kontra érvek miatt), de ha létezne valamilyen felsőbb hatalom, ami valamely cél érdekében találta ki a dögöt, és annak a célnak akár csak egyetlen vonása is pozitív, akkor az az, hogy jobb, értékesebb, földönjáróbb emberekké tegye azokat, akik (vagy: akik még) nem kell hogy önmagukon is megtapasztalják a dögöt.
Nagyon érzékeny a téma, tudom, kérek mindenkit, hogy nézze el nekem, ha esetleg nem elég jól fogalmaztam meg a fentieket, próbáljátok a sorok mögötti szándékot észrevenni.
Nem tudom eléggé nagyrabecsülni mindazt a segítséget, bíztatást, együttérzést, amit egymással kapcsolatban éreztek, tesztek, roppant értékes, mély emberi jellemvonások tükröződnek a soraitokból. Megindító volt nyomon követni a sorsokat (anélkül, hogy bárkivel is példálóznék), azokét is, akik a legrosszabb kilátásokkal is egyenes tekintettel, erős lélekkel, sőt, olykor humorral néztek szembe, és azokat is ugyanúgy, akik kevésbé bírták el a terheket és aktív támogatásra szorultak.
A magam nevében köszönöm Nektek ezt a sok jó érzést és értéket, amelyet közvetítetek, sőt, ezt még azoknak is hálásan köszönöm, akik már nem lehetnek közöttünk, de a soraikat visszaolvasva úgy elevenednek fel, mint akik éppen a következő hozzászólásukat fogalmazzák.
Hagyd a francba, a szomszéd topicban egy részvétnyilvánításért kaptam mînuszt. Teljesen felesleges ezekkel foglalkozni, hidd el, ha nem lenne anonim, nem osztogatnák ilyen bőkezűen.
Ez csak a trollkodás egy újabb formája lehet. Szerintem pont az a cél, hogy ezzel valamiféle reakciót váltson ki, és ezzel te megadtad neki. Nem érdemes foglalkozni vele. :)
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy közvetlenül mellműtét után ( szektor és őrszem nyirokcsomó) milyen melltartót érdemes viselni? Igaz hogy a sportmelltartók jók?
( Nem én vagyok az érintett hanem anyukám.)
Ja sajnos nem, mert ez pont az, amit nem szeretnek mammográfián látni. Hát most megpróbálok nem egyfolytában ezen pörögni, aztán az más kérdés, hogy sikerül-e...
Sziasztok
Nagyon rég jelentkeztem ontopik témában, szerencsére. Ezt most úgy néz ki, hogy sajnos megtöröm. Találtam a bal mellemben valamit, amit a mammográfia is megtalált és "csillag-alakú" kalcium-halmozódásként írta le. Lehet, hogy nem pont így van magyarul, németről fordítottam, mert külföldön élek. A hónaljamban is van néhány, NEM kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó. A tavaly novemberi mammo-val összehasonlítva látszik a változás. Majd meglátjuk, mi lesz ebből, most kicsit aggódom.
Kérdezz rá nyugodtan, nem tudom mi most a protokoll, mert gyakran változtatják.
Nálunk anyunál nagy és sok áttét volt, esélytelen a műtétre, a túlélés max. 3-5% volt, szerencsére a kezeléssel felére/harmadára zsugorodtak a daganatok, műthető lett, és most épp itt ül mellettem, ez a legfontosabb :)
Nagyon szorítok Neked Látens, szinte kezdetektől fogva követem a sorsod (illetve amióta ide kerültem a fórumra)!! Sok segítséget és sok erőt adsz másoknak is.
197475: Nem kell magánban a génvizsgálatot, az onkológus küldi tovább a szövetet, 3 gént vizsgáltak, KRAS, NRAS, BRAF és EGFR immunhisztokémia, ez TBre megy. Elég volt a mintavételi szövet, amit kolonoszkópiánál vettek kis mintát.
Nálunk szimultán jelent meg a primer daganat és az áttét (vagyis mire kiderült már áttétes volt) az a vizsgálat azért kellett, hogyha a KRAS vad, azaz nem mutálódott, akkor hatékony tud lenni az egyik célzott biológiai gyógyszer (Erbitux).
Ha már mutálódott, akkor biztosan hatástalan és mivel elég drága gyógyszer, a TB csak akkor fizeti, ha fennállnak bizonyos feltételek.
Viszont ezt csak áttétes vastagbéldaganat esetén alkalmazzák, apudnál szerencsére még szó sincs erről.
Szia! Hálásan köszönöm! Rá fogok kérdezni az onkológusánál, úgyis jelentkezni kell nála rögtön a műtét után, hogy időpontot kérjen a sugár miatt CT-re. Remélem nyitott lesz erre a sejt DNS vizsgálatra. Utána olvastam, főleg az EGFR és a KRAS mutáció fontos vastagbélráknál, és még jó lenne a kemó előtt elvégeztetni. Ő is 5FLU kemót fog kapni sugárral párhuzamosan, lényegében ugyanazt amit Te is kaptál.
Bár nem nekem írtad, én akkor is szeretnék kérdeznék tőled. Adenocarcinoma, Grade 2, cT3-4N-M0 a szövettan alapján eddig amit tudni lehet a daganatról mintavétel alapján. Olvastam az egész történeted, és tudom neked a besorolás és a nagyság is kedvezőbb volt mint édesapámé, sztómára sem volt szükséged, és mégis agresszív a daganatod ilyen fiatalon. Ezért nem is nagyon értettem miért kellett ennyi mindennel megküzdened. Valóban sajnálom és átérzem!
Megkérdezhettem, ezt a DNS vizsgálatot majd az onkológus intézi, vagy magánban kell intézni? Csak mintavételi szövet van, az elég hozzá? Köszönöm szépen ha válaszolsz!
Igen, ha minden jól megy hétfőre tervezi a műtétet a sebész úr. Vasárnap még vért vesznek, vizsgálgatják, átmossák a beleket hétfőre. S nagyon okosan tudod, valóban ezt magyarázta a sebész is és az onkológus is, hogy kicsinyíteni kell, hogy teljesen ép széllel el lehessen távolítani, mert ez a fajta amúgy is nagyon hajlamos a kiújulásra. Szendvics terápia lesz - 4 kemó egymás utáni nap az elején, párhuzamosan a sugárral, és 4 kemó a sugár végén -összesen 28 sugarat kap. Állítólag az nagyon hatásos végbéldaganatnál. Nem fél tőle, inkább várja már, hogy kezdődjenek a kezelések, sajnos a trombózis nagyon betett az egésznek egy hónapja, ezért csúszik minden. De nagyon remélem már minden simán fog menni! :) S köszönöm, hogy írtál! :)
Ó, de jó, akkor hétfőn gondolom meg is műti apukádat! Onnan már minden sokkal jobb lesz, legrosszabb ez a megelőző bizonytalanság és a várakozás. A kezelések is nagyon jól tudnak hatni vastagbél és végbél esetében, szépen összehúzzák a daganatot. Újabban már az van, hogy nem műtenek egyből, még kis méretnél sem, hanem 2-3-4 ciklus kemót azért adnak, mert a daganatok érhálózatát elpusztítja (én úgy képzelem el, hogy ezek a kis csápok, amikkel kapaszkodik a szövetbe rövidebbek lesznek, visszafejlődnek), ezáltal a műtét is sikeresebb: épszéllel kivenni, kiújulást csökkenteni.
Ismerősöm egész kicsi, amúgy műthető 2 cm-es májáttétét sem műtötték egyből, 2 kemót kapott előtte. Úgyhogy ne tartsatok a kemótól sem.
Ja és voltam a héten tüdőszűrésen, ami negatív, de szerintem egy tüdőáttétet max. akkor mutat ki, ha már nagyon sok daganat látható a tüdőben. Jól gondolom?
Sziasztok. A magán UH-s doki nem látott semmit a májamon, amúgy is egy nagy csalódás volt a fickó, kidobott pénz volt. Voltam a Szakrendelő onkológusánál, hát az meg konkrétan, 71 évesen egy bohóc. Háziorvosnak imádnám, de azért egy májrák gyanúnál több komolyságot vártam volna el. Na mindegy, arra jó volt, hogy adott beutalót a SOTE Onkológiai Intézetébe onkoteamre (ezt is olyan idióta szöveggel, hogy elképesztő, már ahogy felvezette szóban, hogy Őt hogy fogják majd szidni, meg ilyen baromságok). Természetesen amit megadott telefonszámot, azt senki nem vette fel, a neten böngésztem ki az időpontkérést. Az időpontos hölgy nagyon-nagyon kedves volt és megadta a telefonszámát az onkoteam szervezőasszisztensének és biztosított róla, hogy nagyon jó helyen leszek én náluk. Hívtam Őt is (az asszisztenst), ő is nagyon-nagyon kedves volt. Szerdán elmentem hozzá (csütörtökön van onkoteam), lemásolta a leleteimet és megígérte, hogy hívni fog a team döntéséről, hogyan tovább. Ma reggel már félkilenckor hívott, hogy május 16-ra kaptam időpontot mellkas CT-re, kedden még lesz valami team, ahol csontizotóp időpontról lesz szó, meg májbiopsziát is csinálnak. Ez a három vár egyelőre rám. Az szeretném tőletek kérdezni, hogy csontizotópot mindenkinél csinálnak így az elején? Vagy azért gondolják, mert az alap CT-m kimutatta, hogy 8 mm-re szétvan csúszva az alsó csigolyám és ez gyanús nekik.
Köszönöm szépen mindenkinek a választ! Csoda történt, ma délelőtt megjött a telefon a sebésztől, vasárnap már be is fekszik édesapám. Nem felejtette el a sebész, tartotta a szavát.
Hívogassátok, így van, ő nem fog hívni szerintem, nagyon sok a beteg és nagyon kevés a jó sebész. Ez nem illik/nem illik kérdése, egész nyugodtan legyetek rámenősek. Vagy ha úgy érzed, váltsatok orvost. Budapesten az Uzsoki onkosebészetét jó szívvel tudom ajánlani, csupa lelkiismeretes és nagyon jó orvos van az osztályon. Ne várjatok, itt az időfaktor nagyon sokat számít, nehogy apud nagyon legyengüljön...
Sziasztok! Tudna segíteni valaki? Én már kezdek kikészülni idegileg. Mint már írtam február közepén végbéldaganatot diagnosztizáltak édesapámnál, helyileg előrehaladott, távoli áttét nincs. Sztóma kivezetés tehermentesítés miatt, utána neoadjuváns kezelés, aztán ha eredményes a sugár és a kemó kombó, akkor eltávolítják. Befeküdt három és fél hete a sztóma műtétre, viszont kiderült sajnos mélyvénás trombózist kapott az egyik lábába. A műtét elmaradt, átvitették egy másik kórház gasztrójára ott heparint adtak neki 3 napig, majd hazaküldték, azzal a mondattal, jelentkezzen a sebészénél. Ő jelentkezett is, a sebész azt mondta kicsit erősödjön, nem felejtette el, majd jelentkezik. Ez volt 4 hete. A heparint mai napig kapja itthon is, napi kétszer. A záróján az szerepel, 2-4 hét múlva lehet a sürgős műtét - sztóma kivezetés -. Viszont édesapámnak egyre erősödnek a tünetei a daganat miatt - állandó hasmenés, inger, széklet inkontinencia, egyre sápadtabb, étvágytalanabb - a heparint sem tudjuk mennyi ideig kell adni neki, teljesen véraláfutásos már a hasa - csak kapja egy hónapja a napi kétszeri 8000 NE Clexane-t. Írtam a sebésznek pár napja e-mailt, mennyire nincs jól édesapám, reagálás nem érkezett részéről. Azt sem tudom olvassák-e az e-mailjeiket. Telefonon még nem zavartuk, nem tudom illik-e. Lehetséges, hogy elfelejtette a betegét? Létezik ilyen, hogy megfeledkezzenek egy daganatos betegről? Már az onkológus is érdeklődött, mikor kezdődhet a kezelés, de amíg nincs meg a műtét, addig nem is tudják kezdeni a sugarat és kemót. A daganat meg csak növekszik. Mi meg csak várjuk a telefont a sebésztől, és azt sem tudom meddig kell várni, hogy hívjon, illetve hova fordulhatnánk. Köszönöm ha valaki segíteni tudna, és azt is ha csak elolvasta. Gyógyulást kívánok minden betegnek!
Ma làtott reumatológus ès van beutalóm belgyógyàszatra, pàr hónap ès mehetek is. 5 hónapja tart a huzavona, ès mèg nincs diagnózis, csak a fàjdalom. Köszönöm kedvessègedet, èn is mindenkinek gyógyulàst kìvànok.
A topicban rákbetegek és hozzátartozók írnak. Van ugyan közöttünk orvos, de kétlem, hogy távdiagnosztizálást vállalna. Csak azt tudom tanácsolni, hogy menj el szakorvosokhoz, akik majd kiderítik, mi a baj.
És ami a legfontosabb: nem kell rögtön rákra gondolni. Kívánom, hogy ne találjanak nálad semmi komoly bajt.
Sziasztok! Szeretnèk tàjèkozódni, kezdődött-e valakinek daganatos betegsège az alàbbi tünetekkel, amiket magamon tapasztalok 5 hónapja: àllandó jobb oldali legalsó bordacsont fàjdalom, főleg nyomàsra, illetve a köldök ès csípőcsont között egy ponton szúró jellegű hasi fàjdalom, szintèn jobb oldalon. 5 hónapja fàj, de fàjdalomcsillapìtót nem kell szednem. Hàton fekve hatàrozottan jobb, èjjel tudok aludni. Ètkezèssel nem függ össze. Szèklet rendben, màs panaszom nincs. Volt hasi UH, labor màjfunkcióval, mellkas ès kètirànyú gerinc rtg. Minden negatìv, illetve a gerincen van meszes kinövès ès nèmi kopàs, ès van egy 4 centis mióma (ràkszűrès negativ). Màr a munkahelyemen is le kell nèha feküdnöm pàr percre, ami nonszensz. A hàziorvos elengedte a kezem, ìgy màsikat kerestem, aki beutalt reumatológushoz, most erre vàrok. Nagyon rossz èrzèsem van. Vèlemènyeket ès tanàcsokat előre is köszönök.
A PET CT nem tudja kizárni a béldaganatot, de ha valamit mutat akkor azt érdemes célzottan kivizsgáltatni ( de még az is nagyobb eséllyel jóindulatú adenoma mint rák).
Jelenleg tart a tüdőműtét utáni kemo nálam, 4 alkalomból 3 már megvolt.
Az egészen túl lennék, ha időnként nem kellett volna szünetet tartani, és feljavítani az elromlott vér értékeket. Hol ez volt sok, hol az kevés, de mindig kaptam rá valamit, ami helyretette.
Jövő héten viszont megint megyek a Pozitronba CT kontrollra, erre vonatkozik a kérdésem is.
Ha van valami vastagbél probléma, azt kimutatja egy ilyen CT, vagy csak a célzott szűrés ér valamit?
Nem tudok problémáról, csak mostanában nagyon buzdítanak mindenkit a szűrére, kérdés, hogy kell-e?
Dokival beszéltem, ha úgy érzem, hagyjam abba, elég lehet a Quamatel is, figyeljem.
Köszönöm figyelmességed, tüzetesebben átolvastam a tájékozódót. Feltűnt az "akaratlan izomösszehúzódás"! Nálam Kb. 3 hete sűrűn jelentkezett az izomösszehúzódás, rángatta a fejem, roppant kellemetlen. A kalciumot vedelem, vizet, mozgást fokozom, kíváncsi vagyok megszűnik e a rángatózás.
Jó, ha azért vannak itt komoly dokik, :-) Rád gondolok, persze humorként, semmiképen megbántva! Sőt!
Köszönöm szavaid. Akkor lehet azért is javasolt a dokim, hogy csináljak egy 3 hetes Kalcium kúrát, napi 1 db intramuszkuláris injekciót iszok. Még a nyaki izomgörcseim csökkentek. A bogyót 3 éve szedem már, de szerencsére nem törtem és ahogy visszagondolok egy jó ideje nincs semmi szédülés, nem estem el. Azért köszi, figyelni fogok.
Csak pusztán én is leírtam tapasztalataim, csak ezért reagáltam, mert megnéztem lapjaid, ezen oldal első bejegyzésed volt. "Vén" vagy az Indexen, úgy éreztem nem vagy érintett. Láthatod, ma már nem vagyok napi posztoló, tényleg csak furákat elemezgetem, ritkán reagálok is. Az ominózus Renim én is kapkodtam, mint enyhe mentolos cukorkát, savtúltengésnél a szódabikarbóna segített. Aztán rákom okán az is kiderült, hogy nem gyomorégés van, hanem refluxom dühöng. Onkológusom javasolt Quamatel 40 mg este és Pantoprazol 1 A Pharma 20 mg reggel, 1 - 1 szem. Három éve szedem, bármit ehetek, nincs semmiféle kelletlen "savazás", nagyon jól rendben tartja sav háztartásom, gyomrom szerencsére eddig kitűnő, pedig szegénynek van dolga bőven, hisz rágni nem tudok, egészbe mennek lefelé a falatok.
Szóval semmit sem ajánlok én sem, leírtam gyakorlatom.
Jót nevettem a 10000 lépésedre, azonnal beugrott nekem is Omega, de a Hosszú menetelés-t is, kínai vonatkozásút és Stephen King könyvét is. :-)
Azért amit Fenyvesicről írt ez a patkány, a több mint vérlázító. Szinte azt írta, hogy jó hogy meghalt, így nem tudj a bizniszét tovább rontani :( Elképesztő micsoda emberek vannak.
Macskaszem, holnap 3-ra megyek az UH-s dokihoz. (reggel meg az SzTK-s onkológushoz először)
Amúgy voltam a decemberi TUTUR műtét utáni 3 hónapos kontrollon hétfőn. A hólyagomban semmi nyoma a daganatnak, az ott teljesen ki lett műtve. Más esetben felsóhajthattam volna, de ugye a CT-s máj :( Nem tudom milyen CD-t adtak a CT-n de sem én itthon, sem az urológus doki nem tudta megnyitni.
Portyázik az most is. Így, hogy a napokban leírtam újabb fejleményeimet, már kaptam is a jóindulatú e-mailjét, hogy szeretem-e a természetes megoldásokat és megnevezett két terméket. Amikről egyébként már hallottam egy nagylétszámú főzős csoportban. Ott a topikanya legjobb cimbije (ezért a tagoknak isten) több százával postázta a háziasszonyoknak a két szert, főleg az egyiket. Természetesen úgy lett előadva, hogy neki semmi de semmi haszna nincs rajta, ő csak emberbaráti szeretetből küldi ezeket a termékeket, kizárólag beszerzési áron.
A régebbi topiklakók bizonyára emlékeznek még a RAIN International itt portyázó (és lesben álló) MLM-huszárjára, aki James Bond különböző névváltozataival regisztrált ide és lesben állva csap le az új, óvatlan topiklakókra abban a reményben, hogy meg tudja győzni őket a cég, szinte mindent gyógyító cuccainak hatásosságára.
Amikor nagy ritkán benézek a itt megadott emilcímem fiókjába, akkor nagyítakaraítást végzek. Ezt tettem ma reggel is. Nem kis megdöbbenéssel olvastam MLM-huszárunk tavaly decemberi levelét. :(
Erre kötelező válaszolnom, mindössze és kizárólag a saját tapasztalataim miatt. Szót sem ejtettem, hogy "rákosoknak" ajánlanám. Nem ajánlom senkinek! Leírtam a tapasztalatomat, nem reklám, magamon sikerült. Akkor még annyit a "savasításhoz", hogy jómagam évtizedek óta küzdtem gyomorégéssel, a reni szokott itt-ott segyteni, de tudjuk, az az okot nem számolja föl. Ekkor olvastam az almaecet hatásairól (tájékoztató anyagok, videók...). November közepe óta (akkor tettem egy nagy beruházást, vettem 750 ml szűretlen almaecetet azt hiszem 800 ft körül, még több, mint félig van az üveg) napi egy kávéskanál belőle, de néha el is felejtem. Az évtizedek óta számomra a gyomorégés miatt a menüről sajnos leherült paradicsom leves, paradicsomos káposzta visszakerült az étrendembe, "ipari mennyiségben" eszem, a gyomor égés nálam azóta ismeretlen fogalom. Van pár doboz Renim, ingyen odaadom bárkinek. Mint írtam, mellette rendszeres gyaloglás, a fogyás e kettő közben történt, szerintem ezeknek köszönhető. 10000 lépés naponta, ezt az Omega is megmondta már régen :) Ez csak egy tapasztalat, nem ajánlom senkinek, csak leírtam!
Nem akarok mindenáron fogyózni, a rákosoknak inkább a súlytartás, minimum kívánatos. Ismerem az almaecet hatását, főképpen állataimnak, maximum, és nem hiszem, hogy savasítás jó ötlet rákosoknak. Inkább a megfelelő táplálék minősége és mennyisége , rendszeres mozgás a kulcs. A tél hozza a kilókat. Most vissza lehet állni normálisba.
Évek óta van saját almaecetem, de ételhez maximum salátákhoz használom.
Tudom, volt egy időszak, amikor divattá vált, mint csodaszer, persze több benne a pénzlehúzás, mint a valóságos érték. Végül is nem mérgező, :-) de gyakorlatomban semmiféle csoda hatást nem tapasztaltam.
Azt hiszem, ha nem este "reggeliznék" bőségesen, biztosan nem lenne 3 kilóm, de én akkor tudok jót aludni, ha tele van a bendőm és nincs éhségérzet, korgás. Persze lehet, fordítva vagyok "bekötve", nem érzek "nehéz" kaját, gyomrom dolgozhat kedvére. :-) Hát, erre a kis időre (állítólag még cca. 28 évre vagyok kalibrálva) nincs sok értelme változtatni. :-)))))
Nekem, és környezetemnek nagyon bevált az almaecet fogyókúra gyanánt. Normálisan kajálok, és napi egy kávéskanál almaecetet teában v. paradicsomlében, de tök mindegy hogyan. 4 hónap alatt fokozatosan 10 kiló lement, jól érzem magamat. Másképp ez sehogy sem sikerült. Ja még annyit, hogy rászoktam a gyaloglásra, főleg este 4-5 km. A kettő együtt. Szűretlen almaecet 7.5 decis kapható sokfelé, DM, herbária... Komolyan mondom, még ha hihetetlen is.
Ma megtörtént a kontroll. Amire számítottam, rendbe vagyok, a következő klinikai jelenlétem október, fél év múlva! Akkor ismét CT. Sajnos íz érzet változatlanul nincs, marad a látvány és illat. Ezekkel sikerült felhizlalom magam +4 kg-val napi egyszeri étkezéssel, persze azt meg este. A pluszt azért kicsit lábaim érzik, hisz a 109 kg azért nem kevés. Három hete naponta 10-15 km-t tekerek, keményen kerékpározok, vissza szeretnék "fogyni" 100 kg-ra. Eddig semmi változás.
Holnap folytatódik a kert. Egyik kacsa kotlóm 12 db kis mütyürt vezetget, további két kacsakotlós rendületlenül ül. 3 nap múlva 2 db japán kotlós tojásai fognak pattogzani, várhatóan 8 - 8 db csibe, a harmadig két hét múlva esedékes. Nyulaim gyönyörűek, egészségesek, ma született ismét 8 db. Kaptam 3 db fiatal posta galambot, már ez is van, építenem kell egy "királyi" dúcot. Szóval megy a meló, rengeteg feladatot terveztem magamnak, de azért pihenek is, de jól érzem magam. Most már el merek indulni horgászni is, közeli vizekre, alig várom.
Kívánom, mindenkinek sikerüljön legyőzni a dögöt. Tudom itt van bennem, de próbálok vele szembe nevetni.
Szia, az erekről nyirokcsomókról ennyit ír: A retroperitoneumban a nagyerek mellett és a kismedencében kóros nyirokcsomók nem láthatóak. Igen, örülnék ha küldenél orvos kontaktot, Budapesti vagyok.
Szerintem nem kell a biopsziára várni, mire kiírják műtétre addig simán meglehet a biopszia szövettan. Bár a műtét a legjobb, de ha adott esetben csak a műtőasztalon derül ki, hogy az a szövettanú cucc abban a fázisban már nem lett volna operálható ezért becsukják, akkor időt veszít amíg a műtétből felgyógyul annyira, hogy el tudják kezdeni a kemót.
Szia Macskaszem, hálás lennék. ksil@freemail.hu. Amúgy a CT-s doktornőnek is a biopszia volt az első szava. Csak azt nem tudom, hogy egy a májdaganatnál is vannak-e különféle kockázatok, kicsi vagy nagy kockázat.
Biopsziát kell csináltatni mielőbb, akár magánúton is. Ismerek egy jó uh-s dokit nejemnek elölről beszúrva vett biopszia mintát a gerinc előtti nyirokcsomóból, ha kell elküldöm az elérhetőségét mailben.
Sziasztok. 11 éve írtam ide utoljára - akkor még sima Spanci néven - felkiáltó jel nélkül, amikor is hugyhólyagrákom volt (4 cm-es, legkisebb kockázató). Megműtötték, 6,5 évig tünetmentes voltam. Gondoltam, akkor ennek szia és nem is foglalkozam vele tovább, kontrollra sem jártam az utóbbi 5 évben. Majd novemberben vért pisiltem. Ultrahang rögtön kiszúrta a 2 cm-es daganatot. Ekkor már nem volt meg a kontaktom a 11 évvel ez előtti orvossal, aki a szakma csúcsa volt és protekció által kerültem hozzá. Így elmentem a kerületi szakorvosi rendelőbe. Ashabere Dávid dokihoz kerültem, aki meg is műtött. A szövettan 5 % agresszív részt mutatott. Csodálkoztam is ez hogy lehet, 95 % kiskockázat, 5 % agresszív. Ez a doki igen alapos - ezt neten is olvastam róla vadidegen emberektől -, ezért elküldött hasi CT-re, hogy felülre is ránézzen, minden rendben van-e. Ma voltam a CT-n. Utána el is akartunk húzni onnan, hogy majd hétfőn visszamegyünk a leletért, de mindenkinek meglett mondva, hogy meg kell várni a főorvos asszonyt, mindenkivel beszélni akar. Épp, hogy kiültem várni rá, előttem voltak vagy 4-en, erre engem hívott be először és kérdezte, hogy kerültem én ide a CT-re, mi alapján utaltak be. Mondtam, hogy karácsonykor volt egy TUTUR műtétem és a műtőorvosom küldött. Hát ekkor derült ki, hogy nagy a baj, máj. Következő van a leleten: A máj megnagyobbodott, a 8-as segmentumban subcapsularisan 41 mm, 20 mm és több kisebb hypodens góc látható, a 6-os segmentumban konfluáló 60 mm átmérőjű hypodens terület ábrázolódik. Több apró hypodens góc még megfigyelhető. Minden más belső szervem rendben van, vesék, epe stb. A végén még ennyi: A késői képeken a májban látható gócok további is hypodenzebb maradnak. Egyebekben szabályos urográfiás viszonyok. A májban látható képletek matestasisok vannak megfelelnek (ezt szó szerint írtam, nem én gépeltem el, mert nekem kicsit értelmetlen mondattanilag). Primer elváltozás nem ábrázolódott. Biopsia szóba jön.
Szóval ennyi, kicsit magam alatt vagyok. Erősen májrák gyanúsnak tartom. Ráadásul szétszóródva, nehogy egy kivágással meg lehessen szüntetni.
Van köztetek, aki ért ehhez a témához? Akinek volt ilyen problémája vagy ismerősének, rokonának. Ugye szerintetek is csúnya a helyzet. Ráadásul az orvosnőnek az a véleménye, hogy ez nem valószínű, hogy a hólyagdaganat áttétje. Ez valami kis önálló akció :( Ha valaki válaszolna, nagyon hálás lennék.
Szia. Én tavaly használtam a krémet, enyhe pirosságon kívül nem volt semmi bajom a sugártól. Az első naptól minden este kentem vele az érintett területet. Ha tudjátok, szerezzétek be és ne várjatok addig, amig bármilyen tünet jelentkezne.
Köszönöm szépen. Minden úgy megy, ahogy mondod. Várom az esőt, mert a letsposott kertet nagyon nehéz ásni. Eleknek már utódja is van. Hârom kacsa, két japi ül, nyulaim folyamatosan szaporodnak, van bőven bió husi. Sokat "magozok", csipesszel pakolom a palánta alapot. Szóval meg az élet. Kedden megyek dokimhoz, Ő még nem látta a szöveges CT-t. Biztosan,értékelve, 6 hónapos kontroll lesz, úgy hogy a nyár "orvosmentes" lesz.
Remek hírek Japi, örülök hogy jól vagy és írtál is, kívànom, hogy hosszú- hosszú évekig maradjon is így. Jön a tavasz, lehet kertészkedni meg a jó kis D vitaminból bespejzolni. Finom kajàknak való alapanyagot termeszteni, és lazulni.
Szia! Emlődaganatos ismerőseimnek sugárkezeléskor keletkezett égésre a Kék-Lukács kenőcs vált be. Azt tudni kell, hogy kezelés előtt nem szabad semmilyen kenőcsöt kenni a bőrre. Ha pedig mégis megég, egy ideig szüneteltetik a sugarat, hogy gyógyuljon a bőr. A legjobb megelőzés (és az égés kezelésére is a leghatékonyabb) a bőr "szellőztetése". Ez szó szerint ruhamentes bőrfelületet jelent.
Sziasztok! Sok hasznos tanácsot olvastam, már a fórumon. Ezúton kívánnék mindeniknek mielőbbi gyogyógyulást. Édesanyám(77éves) radikális emlőeltávolító műtéten esett át. Kemoterápián túl vagyunk. Most a sugárkezelésre várunk. Segítséget szeretnék kérni a mellékhatások enyhítésére illetve megelőzésére. A legjobbakat Radiocare krémről hallottam. Ha van valakinek hasznos bevált tippje nagyon boldogan fogadom. Köszönöm szépen.