A repülő mostanában este érkezik, olyankor meg már nem indulnak buszok. Vonattal át kell szállni Dédán vagy Kocsárdon, höjj, mennyit utaztam én ezekkel ...
Marosvásárhelyi reptérről bementek a város buszállomására taxival és ott Sepsziszentgyörgy felé közlekedő privát kisbuszok felől érdeklődtök, biztos lesz olyan! (Én erdélyi születésűként stoppolnék, ugyanaz az eredmény! :-))
Kedves Erdélyt jól Ismerők. Bukfalvára mennénk augusztusban kisgyerekkel. Ez Bp-től kb 16 órás út busszal. Gondoltam Marosvásárhelyig elmegyünk repülővel, de onnan mivel ( nincs autónk, nem is szándékozunk bérelni) lehet eljutni bikfalvára. A térkép szerin 170 km. (Sepsziszentgyögytől 15 km-re található bikfalva).A vonatokról nem sok jót halottam, és nagyon hosszú is a menet ideje. Köszönöm
Ilyen már volt és lesz még. Civil szervezetük is van Kolozsváron, az üldözött románoknak, de érdekesmód nem mennek vissza olténiába, móduvába, ahonnan beszivárogtak annó.
Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő új év reggelére
Nem kívánok senkinek se különösebben nagy dolgot. Mindenki, amennyire tud, legyen boldog. Érje el, ki mit szeretne, s ha elérte, többre vágyjon, s megint többre. Tiszta szívből ezt kívánom. Szaporodjon ez az ország Emberségbe, hitbe, kedvbe, s ki honnan jött, soha soha ne feledje. Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy, vissza nem fognak a kátyúk... A többit majd apródonként megcsináljuk. Végül pedig azt kívánom, legyen béke. Gyönyörködjünk még sokáig a lehulló hópihékbe!
Megjövék Gyergyóból, városom névadó püspökének egy jól sikerült Mikulásheti rendezvényének utolsó három napját csíptem el. Hangulatos rendezvények, Miklós napra megjött a hó, -7 és -10 fokok szálltak, csak gratulálni tudok a szervezőknek! Persze fanyalgók itt is voltak, de hol nincsenek ilyen rendezvényeknél? Az összes testvértelepülésről/iskolákból jöttek küldöttségek, Délvidék, Felvidék, Magyarország, lengyelek, fel sem tudom sorolni...
A neten is jól lehetett követni a hét eseményeit....
Megtörtént. Bízzunk benne, hogy soktízezren tesznek még így. Mi székelyek csak autonómiát kérünk, basescu meg minap románokhoz ragasztaná moldovát, az ottélő oroszokkal együtt. Mi hörgés lenne európaszerte, balkánon, szlávok között, ha Áder kijelentené, hogy az elcsatolt részeket visszaköveteljük!
Sajnos ez nem jártható, mert netten kell előbb megrendelni s 4-5 nap múlva szállítják le s csak utána lenne a szállítás érdekes. De azért köszönöm szépen a tanácsot.
Lenne egy kérdésem. Nincs valakinek olyan rokona, barátja, ismerőse Romániában, aki kocsival szokott Budaepstre jönni? Találtam náluk 3 olyan Mucha puzzlét, amit szeretnék, de az ide szállítás euroban van s duplája, mintha ott venné meg valaki.
Nem többet, mint amennyit az általad linkelt rovat is sejtet. Útban volt a román ügyészségnek, ezer okot találnak egy ilyen beavatkozásra. Lesz még ennek folytatása...
Tévedés! ;-) Minden nap ránézek a kedvenc rovatomra, hogy nem írnok minden nap, az nem jelenti, hogy nem nincs a szemem itt! Kell is figyelni...., bár ne kellene!
Érdekes román "nyilatkozatokat" hallani a vonulás után ;-). Vakaródznak a balkániak, keresik a kibúvót. Mondjuk az álszent brüsszelieket meg is tudják etetni, de ez már kevés lesz szerencsére. A becstelenség és hazugság bíz hosszú távon nem kifizetődő. A történelmi lépték pedig nem egy emberöltő!
A Déli-Kárpátokon való átkelésnek sikerült igen vadregényes formáját választani,sajnos a film töredékét sem adja vissza annak, amit ott átéltünk,dehát ahogy szokták mondani, az élet a legjobb forgatókönyvíró.
Mai napig nem értem,hogy a felmálházott bringák,hogy élték túl.,s az élet fintora,hogy múlt pénteken a szél feldöntötte a garázs előtt a bicajt és olyan szerencsétlenül esett,hogy pont a járdaszegély telibetörte a váltómat káromkodva visszatoltam a helyére,még csak belegondolni is rossz,hogy mi lett volna ,ha valami hasonló történik kinn a román vadonban.
Dél-Erdélyi Körkép 3.rész: "A legvadabb hely Romániában" 2013. /Romania/ HD 720p:
Kajával tényleg nem érdemes foglalkozni: Erdélyben az itthon megszokotthoz képest olcsó az étterem (vigyázat, az élelmiszerbolt nem), két személy 50-70 (3-3500 HUF) lejből bőségesen megebédel.
Próbálj félpanziós szállást,4500-5000Ft a szállásdíjjal együtt, bőséges reggeli és többfogásos vacsora várhat,kaját ne vigyetek Mo-ról,napközben ha kirándultak valamit bekaptok.
Azt látom, hogy a szállás különösen így ősszel nem igazán lesz gond, mert rengeteg nagyon kívánatos szállást dobott a gugli. Az árakon meg hüledezek, mert jóval alatta van, mint amit én kalkulálgattam, durván fele... Kulcsosházban, apartmanban gondolkozunk. Fejenként 2-3 ezer forintért nagyon rendben van és a ha a fényképek sem hazudnak, ezek többnyire új, vagy felújított épületek, sokszor benne foglalva Erdély tájjellegzetességével.
Azt hallottam, hogy a kaja sem drága. Úgy terveztem, hogy naponta egyszer megállunk meleget enni, amúgy hozott és vásárolt hideg lesz a menü.
Igen, azon én is elgondolkoztam, hogy nagyobb túrázásra nem biztos, hogy lesz alkalom és lehetőség. Az időjárás október végén bármilyen lehet. Elsősorban olyan látványossagok érdekelnek, amelyeket szilárd úton meg lehet közelíteni.
Szerintem Udvarhely környékére menj, Szentegyházán pl. rengeteg szállást találsz, így Székelyföld szívében leszel, falut, várost, Hargitát bejárhatod. Kalotaszegben csalódnál, a Gyimes túl messze van.
Ha már ilyen kevés időtök van, akkor én Kalotaszeget javaslom úticélnak, egyrészt mert valamivel közelebb van, mint pl. Székelyföld (kevesebb az utazással eltöltött idő), másrészt mert itt is rengeteg látnivaló közül választhatsz (református templomok kazettás mennyezettel, túrák a Vlegyászára, stb.). Elsősorban magyarok élnek ezen a területen is, Kalotaszentkirályon pl. rengeteg szállás közül válogathatsz, ezügyben Vincze-Kecskés István kell keresni.
Ehhez sok mindent kéne tudni... Alapvetően az idő nagyon kevésnek tűnik, szerintem jó lenne egy viszonylag szűk területet belőnötök és ott túrázni abban a pár napban. (Természeti szépségek: Többségében nehezebben elérhetőek, mint az egyéb látnivalók... Ha területet kellene ajánlanom, akkor Gyergyó és a Gyimesek környékében gondolkodnék)
Októberben végre lesz egy pár nap szabadságom és a program részeként azt tervezem, hogy 3 éjszakát eltöltünk a családommal valahol Erdélyben. Eszerint sajnos csak bő két napunk lesz helyi programokra, valamint még durván két nap, amit utazással töltünk. Tudom ez nagyon kevés és éppen ezért érdekelne, hogy mit ajánlanátok uticélnak, amerre szállást is foglalok. Elsősorban a természeti szépségek érdekelnének és szeretnék Erdélyből egy szép szeletet megismerni. Ha tudtok ajánlani útvonalat is, mert azt tervezem, hogy nem csak keresztül robogunk, hanem megállunk ahol érdemes egy-egy órára.
Idén ez kb. lehetetlen küldetés, legalábbis a nyáron az volt. Korondon is alig-alig volt pár darab. A lányomnak akartunk venni, a méretében egy darab sem volt. Felnőtt is elvétve. Elméletileg Románia minden kirakodóvásárában van (volt) ilyen (az első ilyen pulcsimat Törcsváron vettem), nem csak Erdélyben, legnyugatabbra Kiskapus környékén láttam. Viszont az utóbbi években érthetetlenül kevés van.
Ismerjük azt a borozót és a tulajdonosát is. Ahogy mondod jó kis hely, érdemes betérni hozzá. Ő adja az oklevelet azoknak, akik megmásszák a Székelykő csucsát. Nekem is van ilyen már.
Nem tudom, hogy tudok-e újat mondani azzal, hogy, ha Torockón jártok, a Forrás Borozó mindenképpen felkeresendő hely. Tudjátok, ha a Székelykő felé néztek a fő tér felső oldala felé, akkor a jobb alsó sarokban van, egy pincéből kialakítva.
Nos, maga a borozó is kimeríti a "jó hely" fogalmát, de a gazda valami frenetikus ember! Az egy dolog, hogy erősen hasonlít Sándor Györgye megjelenésében is és hanghordozásában is, de remek fotós, a környékről készített képei díszítik a pincét (valamint vehető kiadvány is ezekből). Sőt, a magyarságtudata is példamutató, érdemes vele forgalommentesebb időben egy kiadósat beszélgetni.
"a Gyílkos-tóhoz elkezdték felújítani az útat Gyergyószentmiklósnál"
Igen, egy jópár km vadiúj út megvan már, de a többi sem katasztrofális (legalábbis a hazai vidéki utahoz szokott utazóknak).
Viszont onnan a Békás szoros felé - helyi jótanács alapján - mi csak pár km-t tettünk meg autóval és még az alagút előtt megálltunk. Onnan lefelé mindenkinek azt javaslom, hogy gyalog tegye meg a békás-szorosi utat, valami hihetetlenül nagy élmény a minden méternél fel-felbukkanó új és újabb látványosságokra rácsodálkozni. Azt a két három órácskát és némi fáradtságot (mármint a visszafelé caplatás során) hatványozottan megéri!
Autóval a legtöbbje mellett csak elsuhantunk volna.
Aki Zetelakán jár keresse a városban a szűcsmestert nagyon jó bőrdolgokat lehet nálla kapni és bárányszöröket a korondi árakhóz képest sokkal olcsobban. A dagi éttermet kell keresni, mely kihagyhatatlan onnan már csak egy utcasarok a szűcs.
Még megjegyezném, hogy a Gyílkos-tóhoz elkezdték felújítani az útat Gyergyószentmiklósnál.
Az áfonyapálinkáról: 2000 ft literje háznál, mely kb 35 fokos de sürű ,ezt szokták erősíteni más alkohollal és ezt lehet kapni az árusoknál, dugiban erösseben, illetve hígabbat. A havasi méz szintén 2000 ft körül van az utcai árusoknál, de Zetelakán a templom elött háznál csak 1400 ft.
Még a nyár elején felvetődött, hogy az erdélyi "levakarhatatlan" pálinkaárusok átverősek és ócska köttyöt sóznak a vevőkre.
Nos, én hétfőn jöttem haza Székelyföldről és útközben vettem áfonyapálinkát (ami a magyarországi terminológia szerint inkább csak áfonyás szeszesital, mivel nem tiszta párlat).
DE!
- A korábbi hír szerencsére nem bizonyult igaznak. Fokolót én nem használok, azonban ízlelésre is érezhetően "ütős anyag". Biztos vagyok benne, hogy van legalább olyan alkoholfoka, mint az itteni bolti pálinkáknak.
- És szerencsére az íze is remek! (Ez nyilván köszönhető az áfonya adaléknak is és az ágyas pálinka jellegének, azaz a benne lévő gyümölcsszemeknek is.)
Szerintem maradjatok az autópályánál,mi évente többször is arra megyünk,vannak benne egy kicsit rosszabb szakaszok Torockó előtt közvetlenül de pl.a kolostornál egy szakaszon mostanában aszfaltozták újra.Csak nem a Torockói napokra mentek aug 31-én?Mi visszük a bálra (testvértelepülés vagyunk ) a zenekart.
Körülbelül Járáig jól oda kell figyelni! Egészen jól járható de, itt-ott van hiba. Járától Borévig jó, Borév-Torockó jól járható bár, rázós. Tavalyi infó.
De, szerintem jobban megéri lassan menni és LÁTNI, mint völgyhídon átszáguldani a táj felett! Személyes vélemény... Szeptemberben megyek én is! Már alig várom!
Torockóra utaznánk szeptember elején. Mivel már kétszer jártunk arra, ezért ismerős az utvonal ( Nagyvárad felől mennénk). Kolozsvár elött felmentünk az autópályára, majd a Tordai lejárónál tértünk rá a Torockó felé vezető útra. Most viszont az útvonaltervező egy másik útat javasolt az autópálya helyett. Gyalunál nem megyünk fel az autópályára, tovább menve néhány kilómétert, Magyarlonánál ágazunk le a kolozsvári útról és Tordaszentlászlót érintve Borrévnél érünk ki a Torockó felé vezető útra. Azt szeretném kérdezni, járt-e valaki ezen az úton, milyen a minősége, vagy inkább maradjunk az autópályánál.
Az én útvanalam : Ártánd, E60-as út Nagyvárad, Kolozsvár felé, Kolozsvár előtt az autópálya, Turda felé, pálya utáni körforgalomban újra E60-as út, Ungheni falucska, ott az elkerülő út Ákosfalva, majd újra E60-as, Balavásár, 13A úton végig Székelyudvarhely, Fenyéd, Zetelaka, Sikaszó.
Szia ! Én a Kaufland nevű árúházba szoktam venni , mindig ugyanazt a márkájú terméket ami nagyon finom ! Ez kétféle húsból készül , megsütve isteni ! Vettünk egyszer egy másik boltba , másik fajta terméket de nem lehetett megsütni mert sütés közben szétesett az egész ( szerintem tele volt szójával :P ) .
A Maros-völgye végig jó út (Gyergyószentmiklósig)? kérdésre írtad, hogy:
"Igen, végig meg van csinálva, Gyergyószentmiklósig jártam rajta, de én úgy tudom Csíkszeredáig is meg van."
Nos, meg tudom erősíteni!
Én ugyan nem mentem Székelyudvarhely felől Gyergyó'ra, de Csíkszereda felé igen és az tényleg kifogástalan minőségű és szép látvánnyal övezett út volt.
(De, ha úgy értetted, hogy Gyergyó'tól 'Szeredáig, akkor arra is ez a válaszom, mert amarra is csatangoltunk és szintén csak új utakat találtunk ezen a szakaszon is.)
Csíkország és környékének útjai össze sem hasonlíthatóak az országhatár utáni szakaszokkal!
A Nyerges-tetőn járva megcsodálhattuk a szorost 1849-ben védelmező székely seregre emlékező rengeteg kopjafát, még vasárnap, azaz tegnapelőtt. Olyan sok tiszteletteljes emlékezőről tanúskodott az egész, hogy nem volt időm végigolvasni és memorizálni, hogy kik állítottak már ott kopjafát.
Van-e valahol olyan adatbázis, vagy lista, hogy kik tisztelegtek már itt kopjafával, vagy emlékművel a hősök előtt? Össze van ez szedve valahol?
Első állomásunkra úgy is Nagyszalontát terveztem odaát, ezekszerint majd ott kérdezősködöm, a múzeumban csak tudnak jó ötletet adni, biztos van a környéken jó hentes.
Igen, kinézetre hasonlók, ajándékba kérték, hogy hozzunk, ha már ki megyünk.
Hátha van valakinek kintről kostolásos tapasztalata, hol a legjobb, mi is bevásárlóközpontra gondoltunk, csak azt nem tudjuk melyikben, milyen név alatt??
Egy kicsit más irányú kérdés: Hol, milyen nyers, akár fagyasztott micset érdemes venni itthonra, későbbi felhasználásra. Gyuláról mennénk át majd napi kirándulásokra.
A pénzváltásról egy kis érdekesség, Kolozsváron 148 RON-t kaptam 10.000HUF-ért, Csíkszeredán 144-et.
Vasárnap 13.30-kor indultam Segesvárról ( szépen kitatarozták a várat) és 20 órára értem be Debrecenbe. Öregesen vezetek, de lényegesen gyorsabbn nem igen lehet 35 fokban.
Nagyvárad-Gyalu-Torda-Szováta-Székelyudvarhely úton jártam egy hete, teljesen rendben lévő a burkolat. A sofőrök romániai módra vezetnek, óvatosnak kell lenni. Vannak teherautók, stb, nem autópálya ( kivéve azt a pár kilométert).
Bükszád-tól az elágazásig katasztrófális, van egy 2-300 méteres szakasz, ahol teljesen hiányzik az aszfalt, már azt hittem, eltévedtünk. A tóhoz felvezető szakaszt egy -két éve újították fel, szinte tökéletes állapotban van. A tóhoz belépés fizetős, a parkolás fizetős, a WC 3 lei, szóval minden fizetős. Viszont rend van, ottani viszonyokhoz képest tiszta. Sokan vannak, mi aug 03-án, szombaton reggel 10-kor már ott voltunk, akkor még volt hely a lenti parkolóban, kettő körül jöttünk el a fenti camping mellől, állítólag akkorra a lejáró út feléig be volt már állva.
Most 3.-ik alkalommal jártam a Mohos-ban, nekem még mindíg élményt jelent. A képen az életveszélyes tőzeg rozmaring.
Köszi, igen, 11-én indulok. A Maros-völgye nagyon jó ötlet (még csak Marosvécsig jártam arra), de a szállás Udvarhelyen lesz, onnan indulnak a kirándulások. A Maros-völgye végig jó út (Gyergyószentmiklósig)?
Végig 4 sávos, jó minőségű aszfalt, körforgalmakkal a kereszteződésekben. Egyedül a végénél a Metro áruháznál lassul le a forgalom, de különben jó tempóban autózható.
mi általában a 4-es szoktunk menni, igaz többnyire éjjel/hajnalban vagy hétvégén, akkor gyorsan lehet haladni, tankolni az első Petromnál szoktunk, kártyát elfogadnak, ott lehet venni rovignettát is..
éjszakai utazás, aki birja annak jobb, "csak" a kamionok vannak, és talán annyit nem is radaroznak mint nappal..
Inkább a hármason mennék a helyedben, majd vagy Szatmár-Zilah-Kolozsvár, vagy Debrecen-Nagyvárad-autópálya-stb. A négyes az horror, mondjuk a Nagyvárad-Kolozsvár is, de az egy rövidebb szakasz csak.
Este indulunk mi is Erdélybe,éjjel jobban szeretek vezetni,mert napközben elég sok birka ember közlekedik az utakon.
Közlekedési morál nincs,tehát,ha szembe jön veled egy lovaskocsi bármelyik pillanatban befordúlhat eléd anélkül,hogy jelezné a fazon merre akar menni. :) 2 éve Nagyváradnál az elkerülőn 110-el előztek meg a kamionok,komolyan mondom halálfélelmem volt.
Mi Kolozsváron állunk meg először,aztán Pusztakamaráson utána Szovátán. Itt lesz a szállásunk,innen szeretnénk bejárni a környéket. Medve tó,Gyilkos tó,Parajdi sóbánya,Békás szoros,Békási víztározó szerepel az utitetvek között.
Amint átmész a határon vegyél Rovignettát,ez az ottani úthasználati díj. 3 euró egy hétre. Ha nem veszel és igazoltat a rendőr akkor jól megbüntethet. Ezzel minden utat használhatsz,autópálya,főút,mellékút stb.
Tankoláskor érdemes bankkártyát használni,én Nagyvárad végén tankoltam a Lukoilnál.
Lukoil .ro itt meg tudod nézni a kúthálózatot Romániában és az aktuális üzemanyagárakat. Itt látod azt is hol tudsz bankkártyával fizetni.
Hogy milyen stresszt jelent egy ilyen találkozás: apai nagybátyámat ijesztette meg egy medve a havasokban, otthagyott szekeret, ökröket, a fia ment az otthagyott felszerelésekért. Lemérte a kisöreg lépésnyomait, lendületből 2,5-3 méteres menekülő lépésekkel hagyta el a helyszínt...;-)
Egy Rhode Island-i riporter melégelte, hogy a környék lakosai nem tudják mit kel tenni medvetámadás esetén, vagy csak túl sok tudatmódosítót fogyasztott, mindenesetre elkészítette a "mit tegyünk,ha ránk támad a medve?"- videót, amin két napja röhögünk. (via Uproxx)
Tovább »
Körbejárjátok Afrikát :-) ? Ha jól látom, az Istenszéke is benne van, az jó hely. Bár én jobban szeretem a Csík és Szentgyörgy környéki részeket, de ez impozánsabb.
Kovasznaban/Hargitaban keresnek szallast, 3-4 szobasat, olyan 2500-ig, 7-8-9 fo reszere (meg valtozhat). Az nem baj, ha eldugott kis falvacskaban van. Eddig Szentabrahamban szalltunk meg (mar vagy otszor), de sajnos az adott idoben az most ki van adva.
Múlt hónapban Erdélyben jártam és /bár más jellegű volt a program/ sikerült egy nap erejéig egy ottani cimborával bevetni magunkat a vadonba. Az uticél pedig a székelyföldi Egyeskő és a Nagy-hagymás csúcsa volt. Az utifilm,minőség terén hagy kivánnivalókat maga után,sajnos számtalan nem várt technikai probléma volt,de remélem azért nézhető lesz:
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Édesanyámat 50. születésnapja alkalmából egy 4 napos erdélyi kirándulással szeretnénk meglepni. Nagyon régóta vágyik már oda, eddig sajnos csak 1-1 napos kirándulásokra volt lehetőség. Parajd és Szováta környékét nézegetem, mivel egy bőrbetegsége és az én asztmám miatt a só gyógyító erejét mindenképpen szeretnénk kihasználni.
Nem szeretnénk viszont hotelbe menni, jobban szeretnénk inkább egy csendes parasztházat, ahol a környéken van lehetőségünk finomakat enni, kirándulni, belelesni kicsit az ottani életbe, beszélgetni a helyiekkel, pisztrángozni...
Sajnos a legtöbb honlapon csak hoteleket találtam és egyébként is jobban szeretem a "fórumos ajánlásokat", eddig minden nyaraláskor szerencsével jártunk :) Tudna esetleg valaki szállást ajánlani nekünk a fenti paraméterekkel?
Azóta EU-s pénzből felújították az utat, nem aszfaltos persze, de 1-2 éve jól járható volt. Én Astrával voltam, gond nélkül. A falu határán belüli útra már nem futotta :(
Én ugyan már jópár(kb 6) éve voltam Kápolnásfaluból (ami a szentegyházi úttal azonos kell legyen) lovaskocsival. Én nem indulnék neki személygépkocsival, de azóta lehet, hogy jobb lett. Akkoriban Ivó felől mentek inkább autóval, de inkább terepjáróval.
Mióta ez a mizéria van a parajdi fürdővel, illetve néha szezonon kívül szoktunk menni a szovátai Danubius szálloda fürdőjébe is. Piszok drága, de van több sós medencéje is. Meg se közelíti persze a sókoncentráció a parajdit, de "szegény ember vízzel főz".
Egyébként ugyanazt az Erdély illetve Székelyföld térképet lehet kapni itthon is, amit a kinti könyvesboltokban, benzinkutakon.
Pénzváltás: nem érdemes forinttal fizetni, mindenképpen rosszul jár aki megpróbálja. Pénzváltó van sok helyen, Parajdon, Szovátán, Székelyudvarhelyen biztosan, szerintem Korondon is.
"...érdemes venni egy erdélyi MOL-kúton két (három) nyelvű Erdély-térképe..."
Ezek frissebbek ,pontosabbak mint az itthon kaphatóak?
Más.
Két napot leszünk Parajdon. Onnan megyünk át Csíkszereda mellé Karcfalvára, szintén két napra. A Parajd-Karcfalva útvonalon mit érdemes útbaejteni, esetleg egy kitérővel? Karcfalváról milyen autós kirándulásokat javasoltok?
Nincs probléma, érdemes venni egy erdélyi MOL-kúton két (három) nyelvű Erdély-térképet, az megóv az ilyen problémáktól. Egyébként a MOL-kúton is szoktak váltani pénzt, nem túl jó árfolyamon. Az is igaz, hogy a magyar határhoz közelebb kevesebb lejt kapsz a forintodért.
Éppen most értünk haza, 3 éjszakát töltöttünk Koronkán a Koronka panzióba, szállás helyen. Tökéletesen meg voltunk elégedve mindennel, szoba tisztasága, ételek, "klímás szoba" stb. Minden tökéletes volt és az áruk is nagyon-nagyon jók! Bátran ajánlom mindenkinek!
Benzinkutakon, nagyobb bevásárlóközpontokba érdemes kártyával fizetni mert a bank középárfolyamon számol...ami jó ! :) Korondon , Parajdon biztosan tudsz forinttal fizetni , általában mindenki elfogadja de nem a legjobb árfolyamon számolnak ...úgyhogy szerintem ahol lehet fizess kártyával , költőpénznek meg váltsál pénzt a pénzváltóba , akár otthon , akár itt Erdélybe ! Én úgy tudom hogy egyedül a határmenti bódékba nem érdemes váltani mert ott is rossz árfolyamon váltanak !
Legyél szíves, tiszteld meg Erdélyt azzal, hogy ha odamész, akkor a magyar helységneveket használod, köszi. A többire meg írtam választ, az egy dolog, hogy nem érted és/vagy nem akarod elfogadni.
Autómatából nem akarok pénzt felvenni, csak forinttal fizetni, ha elfogadják. Vagy forintot beváltani jejre, vagy kártyával fizetni. Korundon van pénzváltó?
Korond lesz az. Ahol lehet, fizess kártyával, egyébként automatából felvenni nem a legjobb, bár Unicredites kártyával ingyen van. Ha váltasz, csak hivatalos pénzváltónál.
Sovatan hol tudnék szükség esetén forintot beváltani? Vagy jobban járok, ha itthon váltok át több pénzt? Korundon elfogadják a kézműves termékekért a forintot?
Lehet, hogy a jobb utat fogom választani. Legalább akkor arra alaposabban körül tudunk nézni. Látnivalók arrafelé is biztosan lesznek és így egy részét odafelé, másik részét visszafelé tudjuk megnézni.
Székelyudvarhely -Segesvár útvonal, friss infók szerin kátyús, de nem vészes csak óvatosan kell menni, és figyelmesen.Itt a Nyikó-mentén Székelyudvarhely-Székelyszentlélek -Székelykeresztúr, amit tudok ajánlani. Ami rossz az Székelykeresztúr - Héjjasfalva rész.Székelyudvarhely-Segesvár-Balázsfalva-Torockó útvonalon nem jártam. Tövis - Nagyenyed - Torockó azt pár éve javították, így nagy valószínűséggel jó. Segesvár -Tövis is tűrhető kell legyen, és kár lenne kihagyni azon rész látnivalóit természetesen.
Én nem ismerem az a szakaszt és azért nem írtam róla
Köszönöm a választ. Ezek szerint visszafelé is a Székelyudvarhely-Marosvásárhely-Torda-Torockó útvonalat ajánlod. A másik irányban, a Székelyudvathely-Segesvár-Balázsfalva-Torockó útvonal sokkal rosszabb minőségű? Nem ajánlott?
Mindenképpen Kolozsvár -Torda -Marosvásárhely - Balavásár -Parajd. Amennyiben Tordát kiszeretnéd kerülni, érdemes Gyaluig visszamenni és a rövid kis autópályánkat kihasználni. Valamint Marosvásárhelyt is ki lehet kerülni Ungheni -nél letérsz Ákosfalva fele (az út foltozott).
Visszafele is ezt az útvonalat ajánlom.
A tapasztalatok szerint az áraink, a magyarországi árakhoz hasonló. Napi menü 12-15 lej/fő. Amennyiben mást rendeletek max 50 lej/fő az étkezés. De lehet hogy ebben egy nemrég Erdélyben járt személy aktuálisabban tudna választ írni neked.
Kolozsvárról Parajdra melyik a javasolt útvonal? A 15-ös (Kolozsvár-Torda- Marosvásárhly-Parajd) vagy a 16-os út (Kolozsvár- Szászrégen-Parajd)
Melyik út a jobb, melyik a szebb? Távolságra nem nagy a különbség.
Ugyanez lenne a kérdés visszafelé Székelyudvarhelyről Torockóra.
A szállások már megvannak, ahol lehetett félpanzióval. Az ebédre marad a vendéglő, étterem. Két személyre nagyjából mennyivel kalkuláljak. Még soha nem jártam Erdélyben, nem tudom milyenek az árak.
Én személyesen két éve a Volila -Cincu-Agnita-Segesvár - Székelykeresztúr -Székelyudvarhely útvonalon voltam a Fogarasba, egy alacsony Opel autóval, és az út minősége nem volt a legtökéletesebb, de szépen ellehetett jutni. Az ismerősök Voila - 105A úton -Kőhalom (Rupea)- Homoród - Szentpál (Sanpaul) - Székelyudvarhely irányban voltak, és az is két éve jó volt. Persze kátyúk mindenütt vannak, erre mindenütt számítani kell.
Csíkszeredából, Torockóra a legjobb út: Szováta - Ákosfalva (az alábbiakban olvashattad, hogy a Marosvásárhelyt kikerülő út is jó, ha nem szeretnétek bemenni) - Torda - Torockó (Rimetea)
Hidegségpatakéból (Valea Rece), csak - Csíkszereda -Gyergyó útvonalat ismerem és javaslom, esetleg Csíkszépviznél - Csikszentmihály -Rákos szakaszon lehet rövidíteni.
Lehet, hogy igazad van, mindenesetre gyanús a történet.
1. A szeszfokoló a folyadék fajsúlya-sűrűsége alapján állapítja meg a szeszfokot. Tiszta, vízzel higított alkoholnál ez kb. pontos eredményt ad (bár fontos lenne a folyadék hőmérséklete is pl), ellenben az áfonyapálinkában egy csomó cukor is van (Ami jobb esetben a gyümölcsből, rosszabb esetben répából kerül bele), ami természetesen módosítja a fajsúlyt.
2. Az áfonyapálinka egy pancs. (Ennek ellenére én szeretem, az ismeretség hölgytagjai meg egyenesen imádják) Mint ilyen nem igazán érzékeny az alapalkohol ízére, minőségére - magyarán egy jellegtelen cukorcefréből, tescos vodkából stb. készült alkohollal is kíválóan elkészíthető. (Ti.: nem az áfonyát cefrézik, hanem valami kész szeszt ízesítenek-színeznek áfonyával) Nem hinném, hogy ezen spórolnának.
3. Empirikus tapasztalat kellene: Igyál meg három felest, ha nem érzed a hatást, akkor tényleg baj van.
E60 Nagyvárad-Élesd kisebb repedések, úthibák, utána jó
Ákosfalvi elkerülő befoltozták, jól jártható
Segesvártól Brassóig (Bogáti erdő) nagyon ritkán de annál veszélyesebben kivágott, időnként mély lyukak
Brassó-Szeben-Déva-Arad
az út türhető, iszonyatos kamionforgalom, néhol terelések, lassitások az autópálya épitkezés miatt
járható az új pálya, 33 km, Déva-Szászváros körül
Szászváros és Szeben között épitkezés folyik gőzeről, néhol már aszfaltoznak, láttam szép az M7-es völgyhidhoz hasonlót, egy nagy hegyoldallal küszködnek, állítólag még nem döntötték el, hogy alagut legyen, vagy felüljáró
Nem tudom hogy most először készültök Erdélybe, vagy már jártatok. Egy nap alat autóval megtehető az oda vissza út. És ha megtetszik egy következő Erdélyi kirándulásra több napot is tölthettek ott is, de ezt nektek kell eldönteni, hogy mit szeretnétek megnézni, és sok minden majd itt fog eldőlni, hogy mit lehet belőle megvalósítani. :)
Erőss Zsolt fotóinak kiállítása Debrecenben... Ezt már sajnálatosan nem ő, hanem az özvegye nyitotta meg. És még egy idevágó írás, amivel teljes mértékben egyetértek.
Talán igy fog kinézni: 2 nap csernakeresztur, 7 nap zetelaka, 3 nap torocko, (vagy 4 nap zetelaka, 3 nap gyimeskozéplok.). Inkább 1 helyröl ingazzunk vagy gyimesek is legyenek?
Ez lemaradt az elejéről. Déva- Transzfogaras - Balea-tó - Székelyudvarhely szerintem teljesíthető egy nap alatt kényelmesen. Mi is voltunk egynapos túrára Székelyudvarhely -Transzfogaras és vissza.
Transzfogaras és vissza teljesítették az utat gyerekkel. Ebben az esetben fontos, hogy Transzfogarasról Udvarhely fele melyik utat választod. Ez még meg kell tudnom, hogy melyik út milyen állapotban van jelenleg.
Turáni: Madarasi Hargita, Vargyas szurdok Almási barlang, Szent Anna-tó Mohos láp, Gyimesek, Nagy hagymás Egyes-kő, stb
szia! köszönöm a sok infot! valoszinuleg az elsö szállas valahol déva,vajdahunyad környéken lenne jo, kb 2 nap. A második székelyudvarhely környéken, de inkább kissebb falvakba,nyugodtab környezetbe.Talan zetelaka, ivo. Dévárol a fogarasi havasok Bilea toig,majd szekelyudvarhely környéke megoldhato 1 nap alatt? Itt kb. 4-5 nap. Hazafele Torocko kb.3 nap. Minket inkább a természeti szépségek és az itt élö emberek érdekelnek.Konkret szállásokrol is várok infokat, akár magánházak ,panziok,apartmanok.
Vajdahunyad előtti Déván is van látnivaló. Gyulafehérváron (Alba Iulia) a vár gyönyörűen fel van újítva, a katolikus érsek székesegyházat is érdemes megnézni. Balázsfalvát (Blaj) érintve éritek el Medgyes (Medias) építészeti emlékeit amit szintén érdemes megcsodálni. Esetlegesen kis kitérő Berethalmi (Biertan) erődtemplomhoz (Maga a templom gótikus a csillagboltozatos, sokszög záródású szentélyt. Déli és északi kapuja reneszánsz stílusú. Szárnysasoltára a legnagyobb Erdélyben, 28 képe 1483 és 1515 között készült. Az 1515-ben készült, gótikus sekrestyeajtó bonyolult zárszerkezete tizenöt zárból áll.) -Segesvár. Ezt az indulás napján és másnap szerintem meglehet nézni.
A második állomásnak Székelyudvarhelyt és környékét tudom javasolni. Ez a város, vagy mellette levő kisebb településekről nagyon könnyen eltudtok jutni a környező látnivalókat megnézni. Napi útiterveket tudtok csinálni 100-150km-en belül:
és még számos gyönyörű hely van amit érdemes megnézni, attól függ, hogy milyen az érdeklődésetek templomokat, várakat, városokat, népi szokásokkal akartok ismerkedni,vagy inkább a természetet szeretné megcsodálni. Ennek függvényében a szállásadók is tudnak információt adni számotokra.
A GPS-el kapcsolatosan azt tudom javasolni, hogy több pontot is érdemes megadni, ahhoz, hogy ne vigyen rossz irányba. Valamint egy térkép sosem árt ha van az autóban.
Szállásként teljesen felszerelt összkomfortos apartmanban is megszállhattok, panziós áron. A két éves gyerek szerintem mindenütt ingyenes ellátásban részesül. Az étkezést letudod beszélni a szállásadóval.
Visszafele kihagyhatatlan Torockó, a Székelykő - tordai sóbánya - Kolozsvár. Torockón rengetek a szálláshely közül választhatok.
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Amennyiben konkrétabb elképzeléseid vannak, részletesebben szeretnél tudni helyekről szívesen segítek.
2 hetes utat tervezünk,Vajdahunyad,Segesvár,Madarasi Hargita és környéke, a klasszikus turistas helyeket szeretnénk megnézni.Hazafelé Torocko,Torda utvonalon.2-3 helyen szeretnénk megszállni,de nem tudom pontosan hol volna a legjobb. Szállasajánlatokat is várok,, legjobb lenne reggelivel. Nem ismerem az utviszonyokat,a gps pedig csak megközelitöleg ok.Velünk jön a 2 éves kislanyunk is,ezt is be kell terveznem.Mi az amit mindenképpen nezzünk meg,és mi amit akár kihagyhatnánk.Nem szeretnék rohanni mindehová, egész napokat autoban tölteni, inkább kihagyok dolgokat.Infokat elöre is köszönöm.
2 hetes utat tervezünk,Vajdahunyad,Segesvár,Madarasi Hargita és környéke, a klasszikus turistas helyeket szeretnénk megnézni.Hazafelé Torocko,Torda utvonalon.2-3 helyen szeretnénk megszállni,de nem tudom pontosan hol volna a legjobb. Szállasajánlatokat is várok,, legjobb lenne reggelivel. Nem ismerem az utviszonyokat,a gps pedig csak megközelitöleg ok.Velünk jön a 2 éves kislanyunk is,ezt is be kell terveznem.Mi az amit mindenképpen nezzünk meg,és mi amit akár kihagyhatnánk.Nem szeretnék rohanni mindehová, egész napokat autoban tölteni, inkább kihagyok dolgokat.Infokat elöre is köszönöm.
Aljanépek mindenhol vannak. Figyelmes kell lenni. A negatív példát ha leírtad, pontosítsd, esetleg azzal tudsz segíteni (magyar, román volt, melyik településen történt stb...). Az általánosítás az nem segít, csak elmaszatol mindent. A kokojzapálesz eleve nem szokott 52 fokos lenni, esetleg az oroszhegyi szilvapálinka...
Pénteken Temesváron voltunk párommal, kollégákkal egy konferencián, ott jött elő az Arad-Temesvár autópálya téma. 100 km/h-ás sebességkorlátozás volt több szakaszon, az útminőség pocsék, a kopóréteg szétszakadozott és most a kivitelező újra fogja aszfaltozni az egészet. Két év után még mindig nincs befejezve a pálya (korlátok, vízelvezető csatornák, gyepesítés, infrastruktúra stb.). A főutat ajánlják, az legalább most jó minőségű, igaz forgalmas.
Én is erdélyi vagyok, szeptember óta vagyok kinn Mo-n öszötndíjjal, ami hamarosan lejár. Ittlétem alatt megismerkedtem egy itteni kedves sráccal és nem szeretnék hazamenni, ezért munkát keresnék. Ha tudnátok segíteni, hogy merre érdemes keresgélni annak nagyon örülnék :) Most fejezem be a mesterképzésem, több nyelven beszélek, de nem zárkózom el semmilyen lehetőség elöl sem, mert nagyon szeretnék hosszútávon itt maradni. Ha tudtok valamit a bankuti.heni@gmail.com címre írjatok. Köszi s örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot.
"A Kancsendzönga (Kanchenjunga) immár a székelyek hegye. Bevették tövétől hegyéig, s többé nem tágítanak. A lábát Dardzsilingből Kőrösi Csoma Sándor teste és lelke vigyázza s a csúcsára Erőss Zsolt vitte fel kitűzni székely lobogóját. Mostantól onnan fentről Kiss Péterrel - együtt székely és magyar - egy csapatként személyesen őrzik... Nem mentek hiába."
A visszaútra így is lehet variáció, pl. Torockón érdemes egy éjszakát eltölteni, oda meg Segesváron, Medgyesen, Nagyenyeden keresztül menni Kovásznából.
Kösz a tanácsot, pontosan ezért tettem fel ide a kérdést, hogy a helyismerettel rendelkezőktől ötleteket ,tanácsokat kapjak.
Csíkba valószínűleg (a pillanatnyi állás szerint) megyünk. Egyelőre 2 éjszakára van betervezve, előtte 2 éjszakára Szováta-Parajd környéke, valószínűleg egy közeli ,kísebb település.
Időközben én is arra jutottam, hogy a déli - Brassó és Törcsvár - kitérőt kihagyom. Mivel nem akartam ugyanazon az útvonalon jönni visszafelé is, ezért gondoltam a Déva - Arad irányra.
Én a 2. etapot inkább Kovásznára szánnám, Gelence, Zágon, Sepsiszentgyörgy stb., vagy Csíkra, délre most nem kalandoznék, hacsak nincs pontos célod pl. Dévával. Ennyi idő alatt alaposan bejárhatsz egy részt, nincs értelme ha kedd van, akkor Belgium-ot játszani. Erdély megér többszöri utazást, nem kell mindent besűríteni egy alkalommal. Élvezni kell, nem rohanni.
Még soha nem jártam Erdélyben. Júliusra tervezek egy 9-10 napos erdélyi utat autóval. Az útvonal Nagyvárad - Kolozsvár - Szováta (itt 3 nap és innen kiindulva kirándulások) - Törcsvár (ha belefér) - Déva - Arad. Az útvonal mmég nem fix, változhat, de nagyjából ez az elképzelés. Milyenek az utak? Készpénzt érdemes kiváltani, vagy a bankkártyát tudom használni? Érdemes a szállást előre lefoglalni, vagy nem probléma a helyszinen , érkezéskor találni?
Nem mintha mi nem lettünk volna idén már Németországban, Belgiumban, Erdélyben, és mennénk még Görögo-ba,Erdélybe... De mindennek meg kell adni az időt, az utazás után a pihenést. Mi Erdélybe pihenni megyünk. Fiatalon, a 70-es évektől mentünk, ahogy tudtunk, aludtunk minden éjszaka máshol, bejártuk stoppal, vonattal, busszal majd autóval amit lehet, így most csak pihenünk, beszélgetünk.
Azért írtam: Fogaras vagy Hargita környéke. Ha egy hétre mennék se venném bele mindkettőt, rengeteg a látnivaló. Még nincs időpont, lehet idén nem fér már bele. Két napos Róma-Ostia, három napos Holland körút, egy hetes Görög nyaralás is pont elég lesz 2013-ra, valamint már a szabink is el van osztva. :(
Egyetértek. Fogarast meg ősszel nem ajánlom, csak nagyon megszállott hegyiembereknek.
Kocsibérlést jó időben kell intézni, mert nem olyan egyszerű. Ma indulnak Münchenből Vásárhelyre a sógoromék WizzAirrel, egy hétbe telt, hogy zudtak kocsit bérelni. Csíkba ugyanis nem megy Vásárhelyről busz. Legalábbis a müncheni járathoz nem találtunk semmi megoldást.
Én szombaton jöttem repülővel, a kisbuszon 4-en ültünk a sofőrrel együtt. Nem volt tolongás. A repülő mégis tele volt.
szerintem bőven elég a Parajd-Korond-Szováta-Gyergyó-Csíkszereda (Csíksomlyó)-Hargita-Székelyudvarhely környékre korlátozódni, 3 nappa még az sem fér bele rendesen.
A Fogarast majd nézd meg egy külön utazás során, adott esetben a környező hegyvidékek hosszabb ideig tartó bejárásával, mert teljesen más világot képez, mint a Székelyföld. A 3 nap baromira kevés, de azt ajánlom, hogy ha egy jól összerakott programot szeretnél, akkor próbálj egy terepjárósabb autót, mondjuk egy Dustert bérelni, mert az sok olyan helyre el tud vinni, ahol igazi ízelítőt kaphatsz a székely környékből. Itt talán megoldható a dolog: http://www.inchirieri.eu/auto/dacia-duster Aztán az is egy érdekes szempont, hogy inkább szép tájakat néznél szívesebben, vagy az ottani emberekkel találkoznál modjuk hosszabb-rövidebb időre, mert ez is eltérő útvonalakat adhat. Kiindulópontnak itt egy jó kis szálláshely, Marosvásárhelyhez közel, ahonnan lehet menni mindenfelé, és a weboldalon jó kis útvonal-ötletek is találhatók: http://www.erdelyitabor.hu/index_hu.php?page=panzio
Én egyébként nagyjából ezeket ajánlanám hirtelen (de ezek is sok rohangálással járnak): Segesvár, Békás-szoros, Szováta, Gyilkos-tó, Bözödújfalu, Énlaka, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Brassó, a Hargita bármely részei. Itt egy lehetséges útvonal, de azt sem tudom, hogy a sok jóból mit hagyjak ki, és még így is több, mint 500km, ami elvileg nem túl sok, de látnivalóban rengeteg, és nagyon tömény, nem érdemes elrohanni a helysznek mellett, viszont ha bármelyiket kihagyod, az mind veszteség.
Nem akarok ennyi idő alatt mindent bejárni, csak fogalmam sincs hol kezdjem. Hol béreljek autót Marosvásárhely reptértől, hol szálljak meg (magánház is jó), mi az amit nem szabad kihagyni és belefér 3 napba? A Fogarast csak egy példának hoztam, Székelyland jobban vonz.
2-3 nap borzasztóan kevés, ha te emberekkel szeretnél találkozni, meg a Fogarasi havasokat is megnézni. JAvaslom, vedd szükebbre a célt. Aztán a következő alkalommal lehet tágítani a kört.
Nézd át mégegyszer, mert bizony Fogaras (város és a havasok is) is Erdélyhez tartozik. (bár kevesebb magyar él ott mint Hargita vagy Kovászna régióban)
Erdélybe szeretnék utazni, repülővel Marosvásárhelyre, majd onnan valami szép helyre. Busszal, vonattal, bérelt autóval vagy amivel érdemes és nem túl drága. Fogarasi-havasok vagy Hargita? Nagy hegyeket, szép tájakat és természetesen az ottani Magyarság az amit elsősorban látni szeretnénk. 2-3 napos lenne az utazásunk, hol érdemes megszállni, tudnátok valami jó helyet ajánlani? Valamikor ősszel mennénk, még nem tudunk pontos időpontot. Tudom rengeteg a látnivaló, annyi mindent meg lehet ott nézni, ha 2-3 nap áll rendelkezésre mi az amit elsőnek mutatnátok a környékből? Sose voltunk még Romániában sem, nem hogy Székelyföldön.
Sehogy. Most voltunk, a bánya fürdőjét elkezdték építeni, de a helyiek szerint nem lesz elég a pénz. Nem tudom mi a határidő, én szkeptikus vagyok, a férjem reménykedik. De ha nem lesz nekem sós fürdő hamarosan, jövőre mozgáskorlátozott leszek. Meggyőződésem, hogy a 10 évi rendszeres parajdi fürdőzés tartott karban, sőt javított az ízületeimen. Persze tavaly kínunkban ráfanyalodtunk a szovátai tóra, sőt ősszel a szállodai méregdrága fürdőre, de meg se közelíti a parajdi hatását.
A város fürdője meg csak romlik, nincs rá üzemeltető. Bár azt nem tudom, ott lenne-e sós víz.
Nem olyan tragikus az a Nyárádtő-Ákosfalva út, csak észnél kell lenni, mert ha van gödör, az hatalmas. Remélhetőleg kijavítják, mire beindul a nyári szezon. Nem volt az még olyan régen, amikor tényleg csak lépésben lehetett menni, mert nem volt 2 méternyi egybefüggő sima út.
Tegnap jottunk Kezdire. Utvonal Szatmar felol Kolzsvarig nagyon jo ut, keves forgalom, Kolozsvartol autopalya, majd Maros elotti kerulo. Nah az egy reszen katasztrofa, igazi szakadekok bizonyos helyeken. Brasso felol mentunk, mondhatom viszonylag jo ut, helyenkent volt katyus csak, azert erdemes nappal menni.
Erdély alatt ma Románia nyugati részét értjük. Földrajzilag Közép-Európában, a Kárpát-medence keleti részén található. A mai Romániában Erdély néven ismert terület több, mint a történelmi Erdély, hisz magába foglalja a Partiumot és a Bánságot is. A történelmi Erdély ezzel szemben csak a mai értelemben vett Erdély Király-hágón túli részét jelenteti. A történelmi Erdély egy magas fennsík: délen Havasalföldtől a Déli-Kárpátok, keleten Moldvától és Bukovinától a Keleti-Kárpátok választják el. Az északi és a nyugati részeit a Partium, Máramaros, Szatmár és az Alföld határolják, míg a délnyugati részei a Bánsággal határosak. Az erdélyi fennsíkot (300-480 m magas) többek között a Maros és Szamos szelik át. Délkeleti részét Székelyföldnek nevezik.
Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem, mint egységes tartományt, hanem csak, mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság (Bánát) keleti nagyobb részét.
Szűkebb értelemben Erdély, a történelmi Erdély vagy Belső-Erdély ennek a nagyobb régiónak a középső-keleti (Király-hágón túli) részét jelenti (pirossal jelölve), amely az egykori Magyar Királyságon belül bizonyos önállósággal rendelkezett. Belső-Erdély keleti felén található a Székely-föld történelmi tájegysége (kékkel jelölve)
Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem, mint egységes tartományt, hanem csak, mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság (Bánát) keleti nagyobb részét.
Szűkebb értelemben Erdély, a történelmi Erdély vagy Belső-Erdély ennek a nagyobb régiónak a középső-keleti (Király-hágón túli) részét jelenti, amely az egykori Magyar Királyságon belül bizonyos önállósággal rendelkezett.
Balu1st, jó hogy itt is látunk! A sakkertopikot telebankoztad-offoltad, itt ez meg nem polidilitopik, azt vedd figyelembe a továbbiakban..., köszönjük ;-)! A csonkaországbeli megélhetési politikusokról itt nem nyitunk vitát, minősítjük őket, ennyi.
Ha nem terepjáróval vagy olyan autóval megy, aminek már mindegy, akkor nem ajánlom, hacsak fel nem újították a legalsó rétegtől az aszfaltig az egészet. Kisebb stressz végigállni pár lámpát Marosvásárhelyen. Nekem két gumim bánta ezt a rövidítést (szálszakadtak lettek kátyútól), pedig még csak tél sem volt.
Ha megállítják, szerintem akkor is, hacsak nem változott a rendszer a közelmúltban. Kaptam már bírságról papírt helyben, állítólag (bár ezt te sokkal jobban tudhatod nálam) nincs központilag nyilvántartva, hogy kit, hol, mikor, miért bírságoltak meg a tákolt államban. A rendőr is csak vigyorgott, amikor kérdeztem, hogy hol kell befizetni, pedig világosan elmondtam neki, hogy egy büdös szót sem értek a szövegből, ami a papíron van, azon kívül, hogy ha 2 napon belül befizetem, akkor csak a felét kell. Na mindegy, a lényeg, hogy nem fizettem be, és azóta sem kérdezte senki, hogy miért nem.
Ha a békemenetre gondolsz, annak résztvevői tényleg agyhalottak. Szanyinak is ott lett volna a helye, mert ő is majdnem olyan hülye, mint egy békemenetes.
Köszönöm a friss infókat! Akkor úgy fest nem történtek gyökeres változások. (úgy látszik egyenlőre nem várható, hogy az útvonaltervező szerinti menetidő köszönőviszonyba kerüljön a valósággal)
Szia. Én az utak miatt nem a minőségük miatt aggódtam, hanem itthon 20 cm hó volt nálunk amikor elindultunk, és nem sok fogalmam volt róla, hogy mi fog ott várni.
Ami várt: teljesen száraz (hó nélküli) utak. Maga az odaút egy iszonyat volt, én nem gondoltam hogy létezik a világon ennyi kátyú és akkorák ha a kerék bele ment volna, elnyelte volna. Utas voltam, szerencsére nem sofőr. Viszont Zetelaka környékén teljesen normális sima aszfaltút volt mindenütt, már ahol a főút volt. Fenyéd-Zetelaka sima jó út, nem vészes kátyúmennyiséggel. Zeteváralja felé is, a víztározó mellett, arra mentünk a Gyilkos tóhoz a Libán tetőn át, Gyergyószentmiklósnak.
Ami engem nagyon meglepett, hogy pl. Zetelakán és ahogy láttam a legtöbb faluban van egy aszfaltos út, és kész. A többi út földes út, ennyi sarat gyerekkoromban láttam utoljára.
Akkor légy szíves nekem is irjál valamit a Zetelaka körüli utakról. Nem a téli, hanem a normál nyári utviszonyokról. Pl Fenyéd - Zeteváralja - Gyergyószentmiklós útszakasz aszfalt, vagy kövesút? Előre is köszi.
(Csak 15 éves tapasztalataim vannak, azok, meg már nem biztos hogy helytállóak.)
Mi is hazaértünk Zetelakáról, kár volt aggódnom az utak miatt. Sokkal jobb idő volt mint itthon, minden nap volt napsütés is. A Madarasi Hargitán még komoly hó volt, túráztunk és síeltünk is. Nem Ivó felől mentünk fel, mert onnét nagyon jeges lett volna az út. Köszönöm a segítséget még egyszer. Üdv.
Örülök, hogy jól sikerült az utatok. Mi is ma este értünk vissza Gyergyóból.
Útinform: Maros megye határáig sehol rendőr, de onnantól Szovátáig hat helyen radaroztak a zsernyákok, egyre jobban "vigyáznak" ránk magyarokra a pontabetyárok ;-). A Bucsinon még tartja magát a tél, a fagy rendesen meggyötörte a flasztercsíkot, de azért jól járható. Ma végig szakadó esőben jöttünk, a benzin otthon sem lett olcsóbb, most 5,95-6 lejnél tart, a heti útdij 14 lej. A Királyhágó után Nagyváradig erősen kátyús az E60-as, gondolom rendezik, ha jó idő lesz.
Most értünk haza,fantasztikus volt ,valóban e néhány méretes már-már gödör méretű kátyútól eltekintve semmi gond nem volt.Hargita predig tényleg a nagybetűs CSODA!Mindenkinek köszi a segítséget.
Arra lennék kiváncsi, hogy Zeteváraljától nyári időszakben a Gyergyószentmiklós és a Székelyudvarhelyi felé vezető utak milyenek. Köves/aszfaltozott? (Csillagtúrázni mennyire alkalmas kiindulópont)
Ha Méhkeréknél léped át a határt, akkor ott a határállomás épületében tudsz fizetni úthasználati díjat. Ha túlestél a közös igazolvány nézegetésen, balra oda kell kanyarodni az épülethez, és egy oldal ajtón kell bemenni.
Nagyszalontáig két vasúti átjáró is van, egyik sincs komolyabban biztosítva, mint ami védelmet egy STOP tábla jelent. Nagyon látványosan meg kell állni, főleg annál, amelyik a város határában van! (van úgy, hogy messziről lesi a poliţia)
Szalontán az ÖMV-ig legyen legyen üzemanyagod, ott szoktam tankolni. (bár, most szarakodik a Forint, de mégiscsak olcsóbb, mint idehaza)
Nagyvárad határáig fel van újítva az út, (egy hidat leszámítva) Várad előtt egy pár km-en a régi zötyögős burkolat van. Aztán Várad után kb. Élesdig kell számítani néhol durva kátyúkra, érdemes vigyázni, nehogy baj legyen. Onnan aztán már jó az út.
Én a méhkeréki határátkelőt választanám, utána Nagyvárad- Kolozsvár (elkerülő autópálya szakasz) - Marosvásárhely - Szováta - Parajd - Gyergyószentmiklós - Vasláb - Csíkszentdomokos.
A Bucsinon átvezető út járhatóságáról a többiek majd írnak...
Ha most jársz arra elöször, ne feledkezz meg a kötelező biztosítást igazoló nemzetközi zöldkártyáról (nem a környezetvédelmi tanúsítványra gondolok) és az úthasználati díjról (Rovinetta)!
Első alkalommal látogatunk Erdélybe most Húsvétkor, tanácsot szeretnék kérni,hogy merre érdemes utazni.A célállomás Csikszentdomokos indulni pedig Békéscsabárol indulunk.Előre is köszi minden info hasznos.
Hargita megyéből jelentem , hogy bár kicsit hűvös van , de az utak tiszták ,
járhatóak ! Az éjszaka esett vagy 2 cm hó , ebből már 1 cm elolvadt . A hét többi napjaira folyamatos felmelegedést mondanak , nyugottan jöhetsz ! :)...Jó utat !
Rendben! Én is erre gondoltam igazából, csak nem voltam biztos benne. Lehet csak a útdíjat nézték nem tudom. De a mérés autópálya leálló sávban, kocsiból, szemben a forgalommal történt. Még volt vissza pár lehajtó, de sehol nem vártak, utánam meg nem jöttek.
Szóval akkor egy jó darabig ne is számítsak rá, hogy Tatabányán felmegyek a pályára és mondjuk Brassónál meg letérek..:(
Akkor talán 8-9 óra alatt meg is lenne az út folyamatos haladás mellett. Nem hiszem el, hogy nem érdekük az autópálya építés.
-Még 1 kérdés. Nem biztos, de lehetséges, hogy Torda magasságban a rendőrök bemértek sebesség tullépés miatt az autópályán. Előfordulhat, hogy kapok idehaza egy szerelmes levelet?
mivel a Bechtellel felmondták a szerződést, (szvsz jogosan) idén csak arra lesz pénz, hogy a tartozást kifizessék, az észak-erdélyi autópályából belátható időn belül nem lesz semmi.
a délit viszont (mivel uniós pénz jár hozzá) építgetik, 1-2 éven belül Hegyeshalomtól-Aradon át Nagyszebenig lehet autózni autópályán.
kérdés, hogy az Arad-Déva szakaszt (ami jól fel van újítva, viszont gyakorlatilag 100 km kanyargós) kihagyják, Temesvár-Lugos felé kerül a pálya, kérdés hogy megéri-e majd (bár még ott messze nem tartunk) ez a kerülő ..
Rendicsek, a lényeg, hogy sima utatok volt! A tél vége kikezdi az utakat, ésszel kell haladni ilyenkor. Az autópálya kérdés ami minket erdélyi utakon járókat érint, nem annyira bonyolult. Adott az Észak Erdélyt "virtuálisan" átszelő bechtel pálya (588 km a tervezett teljes hossz, amiből 54 km került összesen eddig átadásra Gyalu-Kolozsvár-Torda-Aranyosgyéres elkerülő részével. Állítólag 70%-os készültségű a gúnyhatár és a Nagyváradot elkerülő 60 km-es szakasz, befejezésének-átadásának időpontja a bizonytalanság ködös és távoli homályába vész (2013 év vége a hivatalos átadás dátuma, höhh). Ha Balavásárig el tudnánk gurulni, több nem is kellene legtöbbünknek.
A Dél-erdélyi autópályából az Arad-Temesvár szakaszt adták át, hiányoságokkal, de használható, még nem jártam rajta, talán most májusban keverek arra. A Déva-Nagyszeben közötti szakaszról Green Army linkje alatt találsz aktuális híreket.
Szerencsésen hazaértünk. Annyi az észrevétel, hogy Élesd környékén a határ felé iszonyatos kátyúk vannak az utakon. Figyelni kell rendesen, tényleg durva!
Van valakinek belinkelhető térképe, hogy most Erdélyben hol van autópálya és milyen hosszan? Vagy nyárig meddig ér majd?
Tegnap, azaz vasárnap jöttünk haza Marosvásárhelyről.
Semmi hóhelyzetről nem tudok beszámolni a Kolozsvár-Nagyvárad-Nagyszalonta útvonalon. A Királyhágón a hegyoldalakon egy nagyon kevés hó látható, de az utak mindenhol szárazak.
15.-én egyébként ott is erős volt a szél, gyengén havazott, de a hó nem maradt meg. Nagyot esett a hőmérséklet egy nap alatt. Míg 14.-én este kb 12oC ban sétáltunk a főtéren, másnap ugyan akkor csak -4oC volt.
Egyet ajánlok, ha lehet (munkakezdés ide vagy oda), inkább hétfőn induljatok, addig a csonkaországi részeken olvadni kezd az a nem kevés hótömeg, ami most két napja folyamatosan szakad. Az erdélyi részeken meg most indul a rossz idő, tehát informálódjatok és vigyázzatok az utakon, teletank, étel, víz sötöbö!!
Én is így tettem és egyetértek az ott leírtakkal. Kutyából nem lesz szalonna, a balkáni milliő adott és sajna nekünk ezekkel az álságos hazugokkal kell együttélnünk. Ennek apropóján a holnapi vásárhelyi rendezvény kapcsán majd kíváncsi leszek (no nem elsősorban a román) az úgynevezett európai visszhangra. Mert ott is bíz erősen Janus arcúak! Magunknak kell kivívni, amit lehet, másra bízni ezt nem lehet!
Egy teljes évet töltöttem Temesváron, még az átkos rendszer utolsó évében. Az egyik legélhetőbb nagyváros Erdélyben, civilizált lakosokkal. Szerintem ne félj kinthagyni az autódat. Persze az utastérben ne hagyj semmit, amit amúgy sem illik bennehagyni itt sem...
A dél-erdélyi utak állapota általában jobb, mint a fentiek. A mellékutak vagy felújítottak, vagy őrzik a ceausescu-éra kori állapotukat, ez országosan (is) jellemző. Medvekérdés: hát az van, de nem a turistákra vannak kiélezve ;-).
Ebben egyetértünk, xarban vannak, de nagyon, az imf vezeti őket, az diktál, erre az ócska retorikára futja csak, de ez kevés lesz a plebsznek. Öntik rájuk a terheket, adókat, a gazdákat nagyon vastagon meg fogják sarcolni és itt (is) nagyon mellényúlnak. Szvsz van még egy évük, aztán jön az új választás. Az uniónak is elege van, a támogatási pénzeket ellopják, hazudoznak a cipészük kivégzése óta. Mondjuk ebben aztán következetesek! ;-)
Kéne egy kis info a dél-erdélyi utak aktuális helyzetéről,konkrétan,a Resita-Caransebes-Herkulesfürdő-Petrozsény vonaltól délre a Dunával bezárólag,egy jó linket is megköszönnék.
Mivel vadkempinges túrát tervezünk,az emlitett területen mennyire lehet gyakori a medve,van-e arra egyáltalán?
Nem teljesen idevaló, de remélem még belefér az fórum témájába!
Egy érdekes oldal, ahol az internet kapcsolatod sebességét mérheted. Az egér mutatót az ország fölé húzva, kiválaszthatod a szervert, amellyel a sebességet mérni kívánod.
Sajnos kezdek én is rájönni. Olyan jellegű fürdő érdekelne, mit pl. a székelypetőfalvi Fortyogó, bár azt olvastam annak is hideg a vize, na meg relatíve messze is van Zetelakától. Igazság szerint az olyan kis helyi dagonyázók a kedvenceim . Köszönöm.
Ne számíts a magyarországi hőfokokkal rendelkező hőforrásokra Székelyföldön, ezek "mezotermál" források, ami azt jelenti, hogy a legtöbbjükben nem fogsz izzadni ;-).
Úgy néz ki, hogy március végén Székelyföldön leszünk. Meg szeretném kérdezni, hogy tudtok-e ajánlani (Zetelaka környékén) olyan termálfürdőt, ami kora tavasszal is nyitva van? Vannak azon a vidéken melegvízű hőforrások?
Két évvel ezelőtt Alsórákoson nem kellett fizetni, a kulcsos ember a hátső bejárattal szemben lakik. Ha időtök engedi, egyéb látnivalókat is találtok arrafele. Kercen bejutottunk az apátság területére, a templomba talán fizetség ellenében engednek be, de mi tudtunkon kívül egy másik csoport látogatása alatt érkeztünk, és senki nem érdeklődött hogylétünk felől.
Még sohasem jártam Erdélyben és szeretnék némi infóra szert tenni. Egy körutazáson akarok részt venni, nagyon sok régi középkori várat, kastélyt meglátogatunk és az érdekelne, hogy az alább felsorolt helyeken hol és mennyi belépőt szednek (az egyszerűség kedvéért forintra átszámolva). Sajnos semmi infót nem találok a neten róla. Azt tudnotok kell, hogy van hallássérült igazolványom, amivel Magyarországon a múzeumok többsége ingyen látogatható, de Romániában ki tudja?
Nekem is volt nemrégiben pár román kollégám (brit földön), de azok viselkedtek. Igaz, sohasem bátorítottam őket azzal, hogy románul szóltam volna hozzájuk.
Jó, de ez ilyen mócos, a mérnökember pallérozottabb.
(Egyébként nemrég emigráltunk Svájcba, de ez csak azért nem offtopik, mert itt sikerült életemben először román kollégával dolgozni, rögtön egy móccal, aki folyamatosan románoz, de nemcsak engem, hanem minden magyart aki Erdélyben született, pl. Bartók Bélát is. És folyamatosan próbál haverkodni, meg románul beszélni velem, közben nem küldhetem el az anyja picsájába, mert együtt kell működnünk. Innen is üzenem gyáván, hogy az anyád picsája, Raul!)
Most mehetsz nyugodtan Torockó felé, megcsinálták az utat!:-)
Jára közelében van egy-egy lyuk, azokat jól megfigyelni mert mélyek. A többi, Felsőlónától Nagyenyedik nagyon jó. Novemberben voltam... Kép nincs, mert szinte állandóan köd volt!
A júliusi kirándulást tervezgetem. Azt szeretném kérdezni, hogy a 7c útról az E68-as útra érkezve, melyik útvonalat javasolnátok Sovatara. Személygépkocsival megyünk, és nem szeretnék olyan útra keveredni, mint Torockonál sikerült pár éve.
Azt szeretném kérdezni, utazott-e már valaki az Autoclub Travellel Erdélybe ( Nagy nyári erdélyi körutazás), s ha igen, mi a véleménye az irodáról? Köszi a segítséget!
Rendes vagy, hogy oktatólag felhívod a figyelmünket saját dolgainkra, köszönjük. ;-) Egyet jó volna, ha megértenél, olvasd el (sokszor) Bertrand de Beaufourt most született hozzászólását, az segíteni fog, azt ha érted, nyert ügyed van!
Topiknyitóként zűrös és gyűlölettől fröcsögő fikanickek támadásakor bizony én is és itt sokan mások is sarkosan fogalmaztunk, de ez most is áll, ha szükséges...
Ha volna lájk gomb :) Ez a hozzászólás jobban kifejezi azt, amit én gondolok erről, mint az összes, ebben a témában közzétett újságcikk az utóbbi néhány napban.
Nézd, csomó dolog van a politikában, amelyet hülyeség önmagában értelmezni, ebben igazad van. A 2004-es állampolgársági népszavazás során az emeszpé magatartása viszont önmagában egy akkora gennyes gyíkság volt, amely kiemelte magát bármilyen kontextusból. Ha nem feltételezünk róluk rosszindulatot, csak annyit, hogy nem értették a ht magyarság kulturális, szimbolikus-politikai integrálásának a jelentőségét, az is elég arra, hogy soha többé ne kerüljenek ezzel kapcsolatos döntési pozícióba.
De a már fideszezünk: amikor a fidesz magyarigazolványt vezetett be, akkor jött kovács lászló és a samesza, gy. ferenc, és nyomta a "23 millió románt" (a közhidelemmel ellentétben nem a ká kampányban). Erről debreczeninek írott könyvében "vall" röhögve. A fidesz felmérte, hogy ez nem megy le a magyar nép torkán egyből, viszont amikor a Magyarok Világszövetsége a politikai realitást leszarva berántotta a köztudatba ezt a kérdést, akkor kénytelen volt melléálni, holott tudta, hogy ennek esetleges sikertelensége visszahull rá.
Tehát nem igaz, hogy a fidesz nem állt a dolog mellé, ez az egész dolog mocskosságában egy csavar. De ez végülis mindegy, itt arról volt szó, hogy az emeszpé most megy kvaterkázni az eremdéesszel, amely gyakorlatilag fogva tartja az erdélyi társadalmat - ehhez nem kell csinálnia semmit, csak ki kell nyírnia minden felmerülő alternatívát, eszköz nem számít, és onnan kezdve rá fognak szavazni az erdélyi magyarok, még akkor is, ha valaki felveszi, és felteszi a netre, hogy teljes vezérkar móc kecskéket szodomizál piros-sárga-kék pántlikában. Szóval ez a málészájú senki elmegy lepacsizni a másik málészájúval, és azt hiszi, hogy ennyi elég. Hát nem. Nagyon nem.
Itt a politika "brancsait" nem szeretjük, arra ott van a polidili ;-). És a melldöngetések helye sem itt van jellemzően, rájössz, ha megnézed, miért indult ez a fórum. Volt egy jópár próbálkozás ennek az általunk elfogadott vonalnak a bedöntésére a több mint egy évtized alatt, sikertelenül.
Aki tovább lát az orra hegyénél, és nem csak a nagy hazafias szólamokat, és meldöngetéseket habzsolja kétpofára, az elgondolkozik azon, hogy miért akkor vitték népszavazásra a kérdést, amikor már nem ők ültek a húsosfazéknál, hanem a másik brancs?
Sumákoknak neveztem ezeket a pontaféle bohócokat finomkodva, de inkább balkáni senkiháziakról van szó. Legújabb, régiókra vonatkozó "ötleteiket" kezdik elengedni, hadd szokja a közvélemény....
Adjon isten sokakat, sok karácsony napokat, búzát, bort eleget, az üvegnek feneket, hogy ihassunk eleget, biket, bakot, barackot, szőrőstökű malacot. Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!
Nem sok jót nézek ki ezekből a sumákokból..... No de ahogy mondják, a puding próbája.... Mindenesetre jobb lett volna legalább a választásra egybefogni Erdély magyarjait, ugye.
Akkoriban mi is sűrűn jártunk, pici volt még a gyerek. De asszem félreértettél, ha a kettő közül egyiknek volt román útlevele, akkor nem kellett fizetni.
Akkor mi még 1 hónapos házasok voltunk. Akkoriban ('94 július) költöztettem az asszonykámat. Nem kellett hezza TIR kocsi, a potyoló, a laskasirittő, meg a lapittó befért a kicsi Golfba. :-)
Neki még itt "régisége" sem volt, nemhogy papírjai! :-)
Ez az illeték meg úgy volt, hogy ha nem jártál sűrűn, akkor meg lehetett úszni fizetés nélkül, mert mondom, volt egy évben egyszer, majd félévente, végül negyedévente egyszer ingyenes volt a jövet, fizetni csak akkor kellett, ha ennél sűrűbben járt az ember. Beírták az útlevélbe, hogy kihasználtad az ingyenes lehetőséget.
Na de a szerelem nem így működött, a naptárhoz nem lehetett igazítani! Ha tudtam csinálni néhány szabadnapot a hétvége körül, már volt gépháznak riadó!
Rendszerezem a nyáron készült Erdélyi fényképeket. Lesz egy pár kép amire már nem emlékszem, hogy hol készülhetett. Segítséget kérek az azonosításhoz. Várom szives válaszotokat.
Charles herceg reklámozza romániát! :-)) Érdekes, dédnagyanyja magyar volt, nem román, de vladtepest és draculát könnyebb eladni az agymosott droidoknak ejrópa nyugati részén is.
Ej, tényleg te, igazad vagyon! Hát nem most volt...., furcsa ezt leírni, 1989-ben temesvári diákként még sovány malacvágtában futottunk a szekusok ARO-i elől....;-) 23. éve...!
Az biztos, hogy vettünk naftát, mint ahogy mostanában is mindig tele tankkal lépjük át a határt haza felé...
De ez a papiros a BENZINILLETÉK megfizetését igazoló irat. 1994 ből.
ÁÁ, azok a régi szép idők! Mennyi emlék tolult fel, amikor a kezembe került!
Biztos vannak fiatalabb olvasóink, akik nem hallottak erről, nekik egy pár szóban:
A diktátor és akadémikus felesége szitává lövése ('89) után még egy jó darabig jegyre adták a benzint Romániában. A külföldiek ekkor az útlevelük felmutatásával juthattak benzinhez, persze csak akkor, ha volt benzin a benzinkúton.
Aztán amikor már pár év múlva megszűnt a benzin hiány és bárki bátran odaállhatott a benzinkúthoz, mert volt is benzin, és adták is, akkor rájöttek, hogy a romániai benzinárak borzasztóan alacsonyak a külföldi árakhoz képest. Meg akarták gátolni, hogy a külföldiek nyerészkedjenek az olcsó benzinnel, ezért kitalálták, hogy a külföldi a határ átlépésekor a benzintank űrtartalmának kétszeresét kitevő mennyiség árát kell megfizesse. Vámként. Kezdetben évente 1 utazás volt illetékmentes, majd a végén negyedévente egy. Volt úgy, hogy sikerült megúszni olcsóbban, volt úgy hogy nem. Ez a papír az utóbbira példa. Mindenesetre a román vámosok akkoriban disznó mód meggazdagodtak.
Akkor még órákat álltunk a határon, az utak sem ilyenek voltak, más világ volt az na!
Mi asszonykámmal jó három hete értünk haza Torockóról. Fantasztikus vendégszeretetb en volt részünk, kitünő ellátást kaptunk, az ott töltött három éjszaka sokáig emlékezetes marad. Az odaérkezésünket követő nap, én felmentem a Székelyköre, hát mitmondjak, 64 évesen és hegymászó tapasztalat nélkül ez meghatározó élménye volt eddigi életemnek. Ugyancsak érdekes volt, mikor visszaérkezésem után, Balog Szabolcs kocsmájában megkaptam az oklevelet a Székelykő megmászásáról. Másnap kirándultunk Nagyenyedre és Gyulafehérvárra, majd következő nap indulás haza. Röviden összefoglalva, ezek voltak ezévi Erdélyi kirándulásunk emlékei.Nekem nagyon tetszett, már most indulnék vissza!
Egyébként én 10 évet jártam a Bolyaiba a 12-ből (az utolsó két évet Magyarországon fejeztem be), te valószínűleg fiatalabb vagy nálam (90-ben voltam tizedikes), szóval a bolyais szellem azért kötelez erre - ha van ilyen még manapság, nem tudom. Persze csak ha nagyon patetikusan szeretnék fogalmazni :-)
Nekem semmi bajom Havasalföld szépségeivel, sőt. A helységnevek román átnevezése egy átfogó, konceptuális románosítási terv része volt, és teljesen értetlenül állok az erdélyi magyarok egy részének a felelőtlensége előtt, akik simán használják a román helységneveket, akarva, vagy akaratlanul is ennek a románosító politikának a kiszolgálóivá válva. Ennél többet ne értsél bele, nem a szándékodat kérdőjeleztem meg, hanem egy olyan pongyolaságra hívtam fel a figyelmedet, amely szerintem sok Erdéllyel foglalkozó ember szemét szúrja. Még az erdélyi MOL-kutakon is lehet háromnyelvű Erdély-térképet kapni, érdemes egyet beszerezni, és akkor nem kell külön megtanulni a neveket, hanem egyszerűen rápillant az ember, és tudja.
En magyar vagyok, magyarnak szulettem es mitobb...a Bolyai Farkas Elmeleti Liceumban vegeztem tanulmanyaimat, szoval...
Oszinten, en csak a helyek szepseget dicsertem ami csakis Erdely, nempedig Havasalfold es azt szerettem volna, tobb magyar, akit erdekel valamennyire a tortenelem, nezze meg ezen csodalatos helyeket amik valamikor magyar videkek voltak.
HA ezen szandekomat felreertelmezte valaki, tobbet nem irok erre a topic-ra es kesz... Csak segiteni akartam
Igazán jó lenne, ha nem a román(osított) neveket használnád, ha már magyar vagy. Mint marosvásárhelyi, én verekedtem a románokkal, amikor azok fejszével akarták szétverni a fejemet, mert azt szerettem volna, ha a Bolyai magyar iskola lesz. Ezért (is) nyomatékosan kérlek, hogy itt ne használd a román neveket, a román sovinizmus és gyarmatosítás legnagyobb sikerét.
Kedves forumtarsaim, egy ket napos korutat tettunk meg parommal. Marosvasarhelyrol indultunk, elso dolog amit meglatogattunk az Rupea nevu varosban a var (regi szasz var). Sajnos nem tudtunk igen bejutni, mivel renovalas alatt van, januar 1tol at is adjak (a munkasok szerint). Mielott ideertunk, csodaltuk a Saschiz kozsegben levo varat is (de csak tavolrol, mivel megkozelithetetlen autoval es gyalog is jo sokat kell menni erte). Ezen ket var utan erdemes utana olvasni.
Tovabba Rasnov (Rozsnyo) telepulesben/varosban megneztuk a kozepkori varat, ami egy hegyteton van (traktorral haladtunk fel, 4 lej fejenkent), majd van egy barlang az aljban, kell menni Poiana Brasso fele 1 km-t. Hihetetlen jot es olcson ettunk rogton a var alatt, ugyanaz a tulajdonos mint a barlangnak, amit figyelmetekbe ajanlok (Pestera Valea Cetatii Rasnov). Tovabba, Bran-ban alltunk meg a kastelynal, ahol a hagyomanyos varon kivul meglatogattuk a kinzo eszkozok kiallitasat is (ugyancsak a kastelyon belul, ideiglenes). A horror hazba nem mentunk be (vampirok szoknek eledbe meg stb), majd tovabb haladtunk Moeciu de Jos faluba. Itt aludtunk meg, HIHETETLEN szep taj volt a szobankbol a hegy fele (tenyleg hihetetlen, a Bucegi Hegyseg fele).
Masnap tovabb indultunk Pestera nevu telepules fele, ami egy olyan falu, hogy a lelegzeted megall : a Piatra Craiului (Kiralyko) hegysegre csodalatos kilatas nyilik, 1200 m magason fekszik a falu. Visszafordultunk par 100 metert, a Pestera Liliecilor (Deneverek barlangja) fele, ami egy nem berendezett barlang (nincs villany, nincs belepo, a sorsra van bizva). CSODALATOS VOLT! Innen sajnos lefele mentunk egy kovezett de jarhatatlan uton Magura falu fele, majd a Cheile Zarnesti-ului-t latogattuk meg, majd a Parcul National Piatra Craiului-t (www.pcrai.ro). Kar hogy nem fert sok latogatas az idobe, de megerte volna tovabb menni, eletemben ekkora sziklakat meg a Bekasi Szorosnal se lattam. Ezek utan Zarnesti varosa utan a Rezervatie Naturala a Ursilor-t (Medvek rezervatumat) probaltuk meglatogatni, de sajnos zarva volt :( (irto rossz az ut felfele, a mezon). Ezek utan, elmenyekkel tele fordultunk vissza Marosvasarhelyre
A Madarasi Hargitára Ivó felől már nem szabad egyszerű személykocsikkal felmenni/esetleg ilyenekkel mint alant mi/ viszont Szentegyháza felől viszonylag jó minőségű szórt kavicsos úton lehet közlekedni/idei augusztusi tapasztalat/.
Akkor most legyek büszke az edzettségemre, a 62 évemmel és a napi 2 doboz szofimmal?
Nem olyan meredek, csak hosszú, és jobb ha az ember a lába alá figyel. Amúgy gyönyörű. Sokat romlott ugyan, de még ma is kevés olyan szép és egészséges fenyves van Európában mint a Hargitán, ill. Erdélyben.
Hát, egy ültetett, "lowrider" autóval én sem vágnék neki, de egy normál Lada, Dacia vagy akár egy Trabant is símán felvinne. ÉSSZEL, lassan és akkor nincs gond.
Szerintem a 11 km-es becslés lehet a reális, egy irányban. Egy napos túrával bejárható, oda-vissza, de én úgy emlékszem, hogy elég nehéz túra. De persze az is lehet, hogy mi nem voltunk formában. :-)
Viszont az idén Ivóból a Madarasi Hargitára személyautóval nagyon nem volt javasolt felmenni. Egyik nap 3 autó is volt látható az út szélén már jóval a félút előtt "lerohadva". Volt egy (nem tudok más szót rá, mint) eszement, aki azután adta fel a feljutási kísérletet, hogy előbb az autója jópár tíz méteres olajcsíkot húzott maga után. :(
Sziklás, rendkívül hepehupás, gödrös ez az út felfelé, bakancsban az igaz. :))
Én nem vagyok szakértő, a tapasztalatom is minimális, az viszont ez:
Kétszer voltam fent nyáron (2008, 2009) Ivó felől a Madarasi Hargitán "síma" Suzuki Ignissel (nem 4x4-essel), síma nyári gumikkal, semmi gondom nem volt. Láttam fent Fiat Pandát, régi Daciát is. (2010 óta 4x4-es autóval járok, azt nem is mondom, azzal nem ügy.)
Ivó után lassan, ésszel kell menni, egyesben, legfeljebb kettesben. A kanyaroknak mindig a külső ívén, persze a szembejövőkre figyelve. A nagy kövekre úgyszintén. Az út széle omolhat, tessék tőle min. 30-40 centi távolságot tartani, ha senki nem jön szembe, az út közepén kell haladni. Lefelé ugyanígy.
Kiralykot en is ajanlom, tavalyelott feljutottam,a razosabb oldalon..amikor jottunk szombat reggel, feherbe oltoztek hegycsucsai.../csutortokon a Bucecs a cel/
egyebkent udv mindenkinek Kezdivasarhelyrol.
utazas jo volt, bar megalloval csinaltuk /Kalotaszentkiraly, Margareta panzio megerdemel egy kis reklamot/ a negy honapos kisebbik legeny miatt...
én nyáron Hargitafürdőt nem erőltetném, az télen szebb. Hargitafürdő-Madarasi Hargita megjárható meg odavissza egy nap alatt, emlékeim szerint olyan 4 óra egy irányba, de lehet, hogy fiatal voltam és túl jó kondícióban tettem meg az utat ... Szerintem nem érdemes csak a Hargitára korlátozódni, ha túráztok, akkor nem messze ott a Hagymás-hegység, vagy kicsit délebbre a Királykő, ez utóbbi 2200 méter körül van. Csak hogy mégjobban összezavarjalak :-)
Mi jövő nyáron mennénk először a Hargitára, és egyre többet nézek utána a dolgoknak, annál ellentmondóbb infokat olvasok néha. Ezért gondoltam, felteszek itt pár kérdést (bár ez a fórum is néha sokáig "alszik", de még az utazásunkig is sok idő van hátra).
- valószínűleg Hargitafürdőn lenne szállásnk, és onnan túráznánk, estére mindig visszatérve. Azt olvastam, hogy Hargitafürdőről a Madarasi Hargitára vezet túristaút, több helyen is 11 km-es távolságnak leírva azt, de volt, ahol az oda-vissza utat 30 km-nek írták. Mi oda-vissza szeretnénk megtenni, aki ismeri ezt az útvonalat, meg tudja mondani, hogy oda-vissza mennyi valójában, és mennyi idő alatt lehet megtenni? Én 25 km-re számolom és oda-vissza max 7-8 óra gyaloglással. Ez reális?
- a medvékről sokmindent olvastam, sok a jó tanács, de engem inkább a pásztorkutyák nyugtalanítanak, reálisabb lehetőségnek látom, hogy egy nyári napon a gerincen túrázva nem macival futunk össze, aki épp pihen valahol délidőben a fenyvesben, hanem ránkront egy domboldalon 8-10 félvad pásztorkutya. Olvastam már túrabeszámolókban paprikaspray-ről, kődobálásról, bottal elkregetésről... Szóval ez tényleg várható, hogy ilyen kutyatámadások történhetnek? És ha már támadnak, akkor csak ugatnak mint a veszett, vagy harapnak, marnak is? Mire lehet készülni?
Egyelőre ennyi, biztos lesz még kérdésem, de kíváncsi vagyok, hogy akik tapasztaltabb Erdély/Hargita járók, mit gondolnak a fentiekről.
Egy masik csodas hely Erdelyben, ahol valoszinuleg nem sokan fordultak meg forumtarsaim : Szentimberi Budos Furdo, azaz Santimbru Bai. Google-be ha beirjatok, kaptok kepeket. Ott szilvesztereztem par eve, tatot szajjal maradtam amikor meglattam, milyen taj vesz korul... Csikszeredatol alig 20-25 km...
hogyan kérnek hirtelen 2,5 millió külföldi lakhellyel rendelkezőről adatot? vagy ha rendelkeznek ilyesfajta nyilvántartással, eddig miért nem törölték őket a listáról?
Ja, tényleg Charlesról beugrott, jogy Törcsvárról Mihàly király tette ki az utazó cirkuszt ... Jól jönne egy kis működő arisztokràcia Magyarországon is :-)
A legszomorúbb, hogy a székely gyökerekkel rendelkező angol uralkodói családból Charles is jobban képben van ezzel a mocsadékdrakula gicccsel, mint legtöbb erdélyi és magyarországi magyar. Harcol is a drakulamentesítésért, az ő lobbizásának tudható be, hogy nem lett drakulaland Segesvár mellett.
Igen, így látom, a törcsvári kastélyt is megpróbálták "bekebelezni", Drakula-kastélynak hívni, azzal az apropóval, hogy az illető járt ott valamikor. Aztán találtak egy könnyebben megközelíthető pontot, és akkor oda exportálták ezt a Drakula-dolgot, Törcsvár hirtelen elfeledett lett. Az egész egy kutyakomédia, volt egy pitiáner, kalandor, vélhetően pszichopata, vérengző politikai kalandor, aki hol bérelt a törököktől egy hadsereget a magyarok ellen, hol havasalföldi parasztokat vezetett a törökök ellen, és még sorolhatnám, és a románokra elég jellemző módon próbálnak most olcsó turisztikai látványosságot csinálni belőle. Nem is beszélve arról, hogy Segesvár, a maga óratornyával, lépcsőjével, stb. csodálatos kis ékszer, a dél-erdélyi szászok egy fontos városa volt, semmi köze sem a románokhoz (sem a magyarokhoz, vagy székelyekhez, egyébként), és ez a Drakulásítás a visszemenőleges történelmi hamisítás/gyarmatosítás része. Legalább ezen a fórumon ne legyünk ennek a jelenségnek a szekértolói, ezért mondtam, hogy Segesvárral kapcsolatban ez a legkevésbé fontos dolog, van ott elég más.
Lehet te igy latod. Szerintem van, akit erdekel Dracula tortenete (hisz vilagszintu hire van), hogy hol szuletett, hol a kastelya, hol elt jo darabig stb... Vlad Tepes es Dracula egy es ugyanaz a szemely
Kedves forumtarsak, annak ellenere hogy mindossze 50 km-re van tolem, ma elmentem Segesvarra a kozepkori varba es a kozepkori reszere (a var korul). Tudniillik, itt van Dracula (Vlad Tepes) szulohaza, kastelya, muzeum meg stb. Azt tudom mondani, ta'tott szajjal maradtam, milyen szep es menynire elrendeztek itt mindent...ajanlom mindenki figyelme'be aki atutazna Segesvaron, tegyen egy kis kiterot a va'r fele. Rengeteg turistaval talalkoztunk
Maga az idézet a Lord együttes Itthon vagy otthon c. számából származik. Ha esetleg ők is valamelyik nagy magyart idézik, akkor bocsánat a tudatlanságomért.
Toplita-Reghin (Marosheviz-Szaszregen) : egy rovidke katasztrofalis szakaszt kiveve Brancovenesti (Marosvecs) faluban zsir uj, bo''r minosegu ut van :) De vegig roman videk ez is....mind lehet Toplita Hargita megyeben
Dehogy keszult el az ut Regen es Apahida kozott a moc videken... :( Olyan rossz, hogy a siras utoler, foleg Maros es Beszterce megyekben egesz Regenig....
Tudom, hogy úgy tanították, hogy Nyugati Kárpátok, de az egy román találmány, hogy Magyarországot kizárják a Kárpát-medencéből, mert azt az alpok határolják nyugatról. Szóval a helyes név: Erdélyi-középhegység. Továbbá Gilau: Gyalu.
Kedves forumtarsaim, tegnap erkeztunk parommal Hajduszoboszlorol haza Marosvasarhelyre. Utkozben "betevedtunk" Gilau nevu falubol (ahonnan kezdodik az autopalya) Tarnita terulete fele (a navi tudja) es egy olyan tajban volt reszunk, amelyik nem minden napos! Szinte 8-9 km-t kell leterni a foutrol es maris meglatjatok az igazi Nyugati Karpatok vadregenyes tajait. Ajanlom a google keresobe beirni a "Tarnita" szot es kukkoljatok meg, mi csodas tavat es tajat rejteget a termeszet szamotokra :)
Az eleg jo/jo. Ha akartok nagyobb kerulot, Fantanele nevu telepules fele latogathattok tovabb, nem fogjatok megbanni!
Ami meg a Bekasi szorost illeti, lehetoleg keruljetek a Regen (Reghin) - Marosvasarhely utvonalat visszafele, mert javitas alatt all es KATASZTROFA!
Idén immár hatodszor, és ezúttal motorral indulok Erdélybe. Két hét múlva megyek, barátokhoz, a cél Gyimesközéplok-Hidegség, és Bükkhavas. Már alig várom!
Jó, hogy mondod, eddig én mindig a borsi határátkelő utáni első Petrom-kútnál álltam meg tankolni és Rovinietá-t venni, mindig kártyával. Sosem volt semmi probléma ebből egészen három héttel ezelőttig, amikor azt mondták miután beparkoltam, hogy "20 percig zárva". Gondoltam, hogy 20 perc nem sok, megvárom, de mikor az ezután 40 perccel érkezőnek is azt mondták, hogy "20 percig zárva", akkor már rákérdeztem, és azt mondta az őr, hogy nem tudja igazából, hogy mikor nyit, "Mert balhé van" :-) Ekkor léptem tovább a MOL-hoz, ahol tényleg drágább az üzemanyag.
Utadot az elso Mol benzinkutnal pl ajanlatos megvenni
Mi általában Nagyszalontánál megyünk át a határon. Ott szoktam megvenni a rovignettát a határátkelő épületében lévő irodában. Egyébként úgy tudom, hogy minden határátkelőn van lehetőség megvenni, szvsz nem érdemes tovább menni nélküle. 13 Ron az egy hetes.
Utadot az elso Mol benzinkutnal pl ajanlatos megvenni..Mol vagy Omv...azt hiszem talan Petrom is. Egy csel : SOHA ne alljatok meg a rogton hataratkelo utani Petrom benzinkutnal, tele van beepitett rendorrel/hatarorrel es hallgatoznak civil autokbol es lehet szetbontjak bonuszbol ok nelkul az autotokat (ok nelkuli kotozkodesnek szemtanuja voltam...). Utana jon a Mol kut, ott kell utadot venni, nem draga, alig 1000 forint 1 hetre. Ha nincs utadod es megallitanak, akkor forgalmi nelkul mesz tovabb, az biztos. HA nem allitanak meg, akarmit is tevedtel, haza 100% nem megy buntetes (traffipaxos rendor baratomtol tudom, a napokban beszeltem vele), szoval ha visszamentetek megallitas nelkul, akkor megusztatok. A lenyeg : SEMMI buntetest nem vagytok kotelesek helyben fizetni, itt nincs ilyen torveny, csak nekunk, roman allampolgaroknak kulfoldon :(
Tovabba...forintot inkabb a hataron tul kell valtani..azaz Romania teruleten...pl. Nagyvaradon vagy akarmilyen bankban is tobbet adnak sztem erte mint Magyarorszagon (ha lejbe akarsz forintot valtani). Adnak 100 forintert 1,55 lejt kb, ezt az arfojamot ne felejtsetek! Mi 1,62-1,65be vesszuk a forintot. Talan jobb ha pl. Szovatan vagy akarhol mashol valt az ember, mivel Nagyvaradon sztem nem adnak a valtoirodak annyit erte. Akar ha Kolozsvarra tevedtek, a Polus Center-ben vagy Iulius Mall-ban is lehet valtani vagy barmilyen Mall-ban, ami utatokba esik (van egy jo par ilyesmi). En pl. megyek Hajduszoboszlora csutortokon es eurot viszek magammal, egyenesen a Tesco-ban valtom at Berettyoujfaluban, jobb, minthogy lejbe, majd forintba valtsak itt...
ultio: czimbihez hasonlóan én is az iGO által javasolt útvonalat javaslom. Lehet, hogy kerülőnek látszik, de valószínűleg még így is gyorsabb. Az A3 mégis csak autópálya, méghozzá minőségileg nem is rossz. És a forgalom sem nagy rajta.
czimbi: általánosságban igaz, hogy minél több a számjegy az út számában, annál elhanyagoltabb, de kellemes meglepetés, hogy úgy Háromszéken és környékén, mint Hargita megyében is egyre több a kifogástalan minőségű három számjegyű út. Pénteken érkeztem vissza, idemásolok egy már megírt útinfót:
Minél több számot tartalmaz az illető út, annál inkább kerülendő! Ezt jó szem előtt tartani Erdélyországban és akkor nincs leszakadt kipufrendszer, kilyukadt karter sötöbö. Inkább kövesd az igo által javasolt utat...
Ha nincs pillanatnyilag keret a cserére, áthidaló megoldás lehet, hogy a lakóhelyed szerinti rendőrkapitányságtól kérsz egy "dovádát", igazolást, hogy mikor történt a repedés (kőfelverődés másik autó irányából pölö), ezzel egy ideig el lehet autózgatni külföldön is, persze ezt le kell fordíttatni.