Keresés

Részletes keresés

BonBer Creative Commons License 2008.12.30 0 0 100

:)

Tégy úgy, ahogy jónak látod!

 

A vegyestüzelésű kazánok viszont hatásfokban nem a legjobbak. Ha szénnel fűtesz akkor komoly tárolóhely kell, meg előre meg kell venni a szenet ami szintén nem olcsó. Ha fával akkor nem győzöd pakolni rá.

Esetleg faelgázosító kazán?!

 

Nekem volt vegyesem még 89 környékén, nagyon szépen működött is, brikettel, felső begyújtással el tudtam érni, hogy 12 órát ment 4 vödör brikettel, hozzányúlás nélkül. Viszont ha elutaztunk, akkor 15 fokos lakásba érkeztünk haza és mivel padlófűtés van egy fél napig vacogtunk mire melegebb lett.

 

Tény, hogy ma már a gáz a legdrágább, de korszerű cuccokkal, szigeteléssel lecsökkenthető a gázfogyasztás.

Én ősszel vettem egy "kandallót" is (inkább 8kW-os kályha) és azzal fűtöttem az enyhébb időkben. Sőt karácsonykor hangulati elemként is begyújtottam. Nagyon jó dolog a lobogó tűz mellett üldögélni a családdal.

 

Vedd számba a lehetőségeidet, de vigyázz a "fűtésszerelői" tanácsokkal, mert igen sok pancser van közöttük aki nem hajlandó a korszerű dolgokról tudomást venni és csak szajkózza a 30 évvel ezelőtti tapasztalatokat.

 

Ja, egy hőcserélővel leválaszthatod a kondenzációs kazánt a régi "piszkos" rendszeredről és máris megoldódik a kazán védelme. Ezt a primer kört fel kell tölteni inhibitorral és máris nem igaz az 5 év!

 

Tájékozódj, vannak jó topikok ahol hozzáértők vannak, mert én is csak egy egyszerű felhasználó vagyok de szeretek utáni járni a dolgoknak.

Előzmény: kirol (99)
kirol Creative Commons License 2008.12.29 0 0 99
Hát lehet nem gázkazán lesz, hanem egy vegyes tüzelésű kazán + a meglévő C24.

Mert mindenki, akivel beszéltem, köztük központifűtés szerelő is van 2, hogy lényeges különbség csak akkor lenne, ha a csövezést is cserélnénk meg a radiátorokat is, csak az meg min. 1 milla lenne, na ennyi pénzünk meg nincs sajna.

És a meglévőn egy kondenzációs kazán nem hozna nagy változást, és szerintük az el is romlik 5 év alatt, ráadásul alkatrész sincs hozzájuk, ha mégis az 50-60k.

Szóba jött, még egy vízköpenyes kandalló is, amit ugye a központifűtésre is rá lehet kötni, csak akkor ugye a nappaliban kellene tüzelned, ami nem feltétlenül jó és kb 400k, míg egy kazán a pincében elvan és egy öntöttvas 200k -ból megvan.
De van aki szerint nem érdemes öntöttvas kazánt venni, mert annyival nem jobb a lemezkazánnál, van aki szerint meg sokkal jobb.

Szóval olyan sok ellentmondás meg dilemma van hogy csak na. :)

Persze ha lenne 1,5 millám vennék egy kondenzációs kazánt+új csövezés+radiátor és kész. De így! :(

A vegyestüzelésűvel meg ugye dolgozni kell, favágás, pakolászni. :( Nem tudom. Mondjuk csak 3 hónapig kell jobban fűteni, ekkor rásegítésként a gáz mellett csak kibírnám.
BonBer Creative Commons License 2008.12.29 0 0 98

Mindenképpen kondenzációs kazánt vegyél!

A 30% annál garantált.

Én is most cseréltem Ariston Class Premium 24-re. 240 ért. 150 volt a kéménybéléscső (kivitelezve 9-10 m), plusz tervezés engedélyek beszerelés összesen több mint 500.

Vigyázz mert lehet, hogy odavész a melegvíz előállító készüléked! Én úgy jártam, hogy a KF125 tárolós bojleremet meg kellett szüntetni mert a mai előírások szerint lakótérből nem szívhat levegőt.

Régen még szabályos volt de a kazáncsere miatt új tervet kell készítettni amit úgy bírálnak el mintha most készülne a lakásod gázosítása.

Úgyhogy lett egy eladó KF125 tárolós gázboylerem. :( 

November óta megy és egyelőre megvan a remélt megtakarítás. Én is egy öreg C-24-et váltottam ki vele.

Előzmény: kirol (97)
kirol Creative Commons License 2008.12.28 0 0 97
Sziasztok!

Én is most akarom/muszáj lecserélni a 20 éves C24-et.

Nézegettem, és ezekkel kapcsolatosan lenne kérdésem:

- Westen Novadens 280 Fi
- Westen Starmaster 240 Fi

1. Ezek ugye már kondenzációs kazánok. De ezek mitől kombik, meleg vizet is adnak? Lehet úgy használni, hogy én ezt a funkciót nem használnám? Mert van külön gázos bojlerünk.

2. Ezek ára sokkal kevesebb, mint az általam talált többi kondenzációs kazánoknak. Ez egyrészt jó, csak kicsit furcsa, hogy miért? Szóval miért? :)

3. A 280-ashoz azt írják 30-35%, míg a 240-eshez, hogy min. 15% -os megtakarítást hoz az éves gázszámlában. Ez most tényleg ennyit hoz? Komolyan? A 280-asnál ha 35% helyett mondjuk csak 20%-ot hozna én már annak is örülnék.

Köszi előre is a válaszokat!
pszichod Creative Commons License 2008.11.10 0 0 96
Sziasztok, én is kérdezek. A társasházunk új kazánt szereltet be, a kivitelező 200 ezer ftért szerelné le a régit. Ez egy 1977es Komfort kazán, KII VVG típusú (remélem, jól írtam). Reális-e a leszerelésért kért ár, netántán eladható-e még ez a kazán és ha igen, hol érdemes hirdetni?
molnar90 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 95

Tanácsot szeretnék kérni, mivel tavaj nyáron házfelujításnál belett építve egy Ferroli kondenzációs kazán ami tél óta elkezdett sipolni időközönként. A kazánt a szervízesek 1hónapja kitísztitották s ugyanugy sipól. Felhívtuk a szervízeseket és felvették a kapcsolatot a gyárral és arra a döntésre jutottak hogy a vízkötől lehetséges, de nem bíztos. Önök szerint mitől lehet ez? Előre is köszönöm válaszukat!

BonBer Creative Commons License 2008.11.01 0 0 94

Sziasztok!

Beleolvastam a topicba és kérdezek. :)

Kazánt cseréltem, C24-et egy Ariston Clas Premium 24 kondenzációsra.

A kazán a pincében van felszerelve. A lakás tetőr-beépítéses, padlófűtés van mindkét szinten, a pincében a garázs-műhely pedig radiátorokkal van fűtve. A két kört hőcserélővel választottam el, azaz a primer oldal: kazán és két radiátor, szekunder oldal: padlófűtés.

Szeretném kihasználni a kazán nyújtatta lehetőségeket, ezért azt kérdezem hogyan valósítsam meg a vezérlést, hogy a következő feltételek teljesüljenek:

A lakásban mondjuk állandó 20 fok, a műhelyben pedig csak akkor legyen 20 fok ha éppen dolgozom, máskor elég 15 is.

A műhely hőmérséklete a primer fűtővíz hőmérsékletétől függ, hiszen a lakás termosztát ha bekapcsol akkor természetesen a radiátorokon is átkering a primer víz, tehát mindíg fűt.

Gondoltam olyan megoldásra, hogy a lakás és a műhely termosztátjának jelét úgy összekapuzni, hogy ha a lakás kapcsol akkor indul a kazán és a szekunder szivattyú ha a műhely kapcsol akkor a szekunder (padlófűtés) szivattyúja ne menjen csak a kazán. A fűtővíz hőmérsékletet pedig kompromisszumosan kellene úgy beállítani, hogy a padlófűtés miatti alacsony hőmérsékletű víz a radiátorokban keringve biztosítsa a 15 fokot.

A probléma kicsit összetett, de bízom a hozzáértőkben. :))

 

Másik kérdés: érdemes-e megvenni az Ariston Clima Manager-t mondjuk a lakás szint vezérlésére, vagy ne flancoljak és vegyek egy normál szobatermosztátot.

kaktusztea Creative Commons License 2008.10.30 0 0 93
"Ja , hogy ott vének laknak, akik tudják az X -t jó helyre húzni - hát az eredmény másról beszél."

Nem, kicsit korábbi fázisban akad el a dolog :)
Kb ott hogy "Jajdehát most újították fel a tetőt! Minek akarja áttörni?"

De ha mégis sikerül befolyásolnom az agyhullámaikat, akkor kb mire számítsak nagyságrendileg egy áttörésnél (átütés, szigetelés, csövezés) anyagilag? Csak kb.


"Most mi van a nappaliban ? A kémény bemenet vagy a készülék ?"

A kémény bemenet kb 30 cm magasságban.
A régi gázbojler most a fürdőben van a kád felett (kékkel jelöltem). Oda lenne jó a cirkó is. A többi fal vagy vékony, vagy a mosdó/WC használata közben farkasszemet nézhetek a készülékkel pár cm távolságból :)
Tudom, ha kád felett van, akkor IPX5-nek meg kell felelnie.


"Most nézegetem újra azt a rajzot. Van egy beugrás a pirossal jelőlt egyik kéménytől felfelé. Az mi ?"

Beépített szekrény. Oda nagyon nem akarnám, pont belepasszol a mostani szekrényem és elég kicsi a lakás. De ha nagyon nincs más, akkor esetleg oda..
alaprajz2
Előzmény: Törölt nick (91)
kaktusztea Creative Commons License 2008.10.30 0 0 90
" Így van, lehet használni, de elvileg kémény se kell csak kivezeted a tetőn.
Viszont nem értem : ha Te laksz legfelül, egy rossz átttörésnél a te lakádod ázna be.
Puhítsd tovább a lakóközösséget !"

Sajnos a költségek sem elhanyagolhatóak számomra. Egy födémáttörés elég húzós mindennel együtt. Ráadásul most volt tetőfelújítás.
Másik: az átlagéletkor a házban igen magas, rá kellett jönnöm, hogy észérvekkel itt semmit nem érek..

Tehát ha az ex-cserépkályha kéményébe is be lehet vezetni és nem baj a kéményseprőknek, h az a nappaliban van, akkor az nekem megfelel.
Előzmény: Törölt nick (89)
kaktusztea Creative Commons License 2008.10.29 0 0 88
Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok:

12 lakásos társasházban lakom, az én lakásom a legfelső emeleten van, közvetlenül felettem a (lapos)tető (kátrányozva) van, amit 1 éve újított fel a ház.

Jelenleg gázbojler van, nagyon vacak, kombis, turbós cirkóra cserélném.

Két kémény van:
1. a fürdőben egy gyűjtőkémény, ezzel ki is van lőve :-/
2. a nappali ajtaja mögött van (régi (már elbontott) cserépkályháé).
(lásd ábrát. a piros pontok jelölik a kéményeket)


Mivel a parapetnek brutális, szinte teljesíthetetlen előírási követelményei vannak szeptember óta, ezért nem nagyon tudom, mit csináljak. Mivel most volt tetőfelújítás, ezért a födémáttörést nagyon nem akarnám. Drága is és a lakók se mennének bele szerintem..


Több mesterembert megkérdeztem, a válaszok változók:
- van, aki azt mondja, egyik kéményt se lehet használni. A cserépkályhásat azért nem, mert a nappalival egy légtérben van és állítólag ez probléma.
- van viszont, aki azt mondta, hogy zárt égésterű cirkónál osztott rendszerű módszerrel _lehet_ használni az ex-cserépkályha kéményt: parapeten szívja a levegőt és a kimenő ágat rabicolva be lehet vezetni a nappaliban levő kéménybe.

Melyik verzió az igaz, milyen megoldással tudok cirkót beépíteni?
Előre is köszönöm.
Fürdő+nappali
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.10.29 0 0 87
Fejlemény: egy hőmérséklet jeladót kellett cserélni, beszabályozni a masinát és mehet tovább. Állítólag a colibri kazánok tipusbetegsége a hőcserélő kilyukadása, de az enyém ép.
Előzmény: szenyor Lopez (86)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.10.28 0 0 86

Most néztem, majdnem napra pontosan 5 éve lett meg a colibri kazánom az indirekt tárolóval. Az első üzemzavart tegnap produkálta, lekapcsolt. Pirosan világított, nem is volt hajlandó visszakapcsolni. Ma már megint üzemel. Nem tudom mi volt vele. Állítólag az egyik szomszéd kazánja is leállt akkor, amikor az enyém. Lehet, hogy a gázzal volt gáz?

Naszóval öt éves tapasztalat: eddig semmi baja sem volt, de most ránézetek.

Toneros Creative Commons License 2008.10.17 0 0 85
Sziasztok!

Egy Sanier Duval kazánt használok 5 éve, ami kifogástalanul működik. Van egy 90l-es HMV tárolója. A kazán menüjében ennek a hőmérséklete kb. 40 fokra van beállítva. A fűtés hőmérséklete mondjuk 70 fokra. /pontosan nem emléxem, de nem ez a lényeg/ A kazánon van egy hőmérséklet kijelző, ezen látszik, hogy felfűt 70 fokra, aztán kikapcsol. Ha lehűl a víz valahány fok alá, akkor újra felfűti.
Ez a folyamat akkor is így megy periodikusan, ha a lakásban a termosztáton gyakorlatilag kikapcsolom a fűtést egy alacsonyra beállított hőmérséklettel.
A kérdésem az lenne, hogy milyen vízmennyiséget próbál a kazán X-70fok között tartani? A tartályban lévő HMV-et, ami elvileg 40fokra van állítva? Ebből kever nekem 40fokot? Vagy van valami külön puffer a fűtéshez? /ezt nem hiszem/ Gázpocséklás az állandó felfűtés, ha nem akarom fűteni a lakást, illetve minek a 70fokos víz a 40 fokos HMV-hez?
Valaki okosítson fel lécci! :) Manapság minden m3 számít!
hibis Creative Commons License 2008.10.12 0 0 84
Mennyiért szeretnéd eladni?
Előzmény: vaddiszno77 (83)
vaddiszno77 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 83

Eladó egy ilyen 1x használt !!

Buderus logamax u 054-24t!!!Részletes leírást a következő linken talál a termékröl:http://gazcenter.hu/shop_art.php?shop_id=5430&cat=584887  
A burkolat enyhén sérült, de a nem befolyásolja a müködését,egy enyhe horpadás!!Garanciát csak személyest tudok adni ,ha szakember végzi a beszerelést, ami egy hónap a besüzemelést követően!!Alternatív fűtés miatt nincs már rá szükségem teljesen újszerü,a mellékelt kép nem róla készült de nincs külömbség!!És nincs meg a kivezető csöve ami 15 ezer körül van!!

Érdeklődni:06702186964

Who111 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 82
Ugyanezt a mondatot írd kijelentő módban! :-)
Előzmény: Csaba110 (80)
bodis76 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 81
De mint kiderült ez a kazán (western star master 240 ) eredetileg nem is kondenzációs, csak pótlólag szerelték fel egy füstgáz hőcserélővel.
Ezért a viszonylag kicsi (101,5%) hatásfok.
Előzmény: tifabian (77)
Csaba110 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 80
Hamar sikerült lebeszélni róla?
Előzmény: Who111 (79)
Who111 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 79
Köszi, ennyi elég is volt. :-)
Előzmény: Csaba110 (78)
Csaba110 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 78
Szia Who111!


Egy haverom vett két éve egy Demrad kondenzációs kazánt és egyéves garancia után szétment benne a hőcserélő ésa váltószelep közti műanyag cső persze alkatrészt nem lehet kapni hozzá így legyártattuk sárgarézből egy pár hónap múlva elkeztek a belső összekötő csövek szétmenni így most már ott tart hogy kidobja az egésszet és vesz egy Viessmannt a helyére.

Üdv:Csaba
Előzmény: Who111 (73)
tifabian Creative Commons License 2008.09.13 0 0 77
Akkor erről lemaradtam. Mindegy, máshol 185-ért van. most még úgysem kell, csak ha nagyon jó áron van. 
Előzmény: Who111 (75)
Who111 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 76

Jah, egyébként sem drága: 200-ba kerül listaárban náluk.

Nekem egyébként jelenleg egy Ariston Genus van kb. 10 éve.

Semmit (és ezt értsd semminek) nem kellett vele még idáig csinálni.

(Még éves karbantartás sem volt.)

Most már azért kezdek félni tőle... :-)

 

Ez a Westen egyébként Baxi.

Előzmény: tifabian (74)
Who111 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 75

160, de csak ezen a hétvégén, és legalább egy radiátort le kell adni csereakcióban.

http://www.szatmari.hu/termekek_item_content.php?item=27874

Előzmény: tifabian (74)
tifabian Creative Commons License 2008.09.13 0 0 74
Hol lehet ezt ennyiért kapni? Nekünk a régi házunkban Westen Energy 240 volt. 6 év alatt egy melegviz mikrokapcsolót kellett cserélni benne. Most új házat épitünk és ha ugyanolyan márkás alkatrészek vannak benne akkor lehet mi is ilyet veszünk. A Vaillant árából -ha tönkre menne- veszünk még egyet :-).
Előzmény: bodis76 (70)
Who111 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 73

Sziasztok!

Ki tud valamit első kézből erről a török csodáról?

Konkrétan a Demrad falikazánokról érdeklődöm, amiket a Prakti-Brico-ban látni.

Tudom, hogy trendi mondogatni rá, hogy szar, de olyat keresnék, aki ezt

felelősséggel ki meri jelenteni, és meg is tudja indokolni.

170-ért van nekik 24kW-os kondenzációs, 104%-os.

bodis76 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 72
Óóóó és mitől ócskavas?? Mi a baj vele??
Előzmény: kövönakő (71)
kövönakő Creative Commons License 2008.09.12 0 0 71

Ez bizony ócskavas, minimum Radiant de inkább Vaillant  vagy Vissman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bodis76 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 70
Sziasztok! A segítségeteket kérném mert új kazán vásárlása elött állunk. Találtam egy nagyon kedvező árut Westen Star Master 240, kombi, kondenzációs. Kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek már tapasztalata ezzel a kazánnal kapcsolatban és hogy ez a kazán esetleg mennyivel tud kevesebbet mint a drágább társai??? Megéri ezt venni, ( most 150ezer akcióban) vagy inkább egy másikat válasszak??
Who111 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 69

Szia!

Az igaz, hogy újabban csak a rozsdamentes acél bélést fogadják el, az alut már nem.

DE:

1. Ha a teljes turbó-csövet belehúzod a kéménybe, akkor nincs jelentősége a bélésnek.

2. Bele kell húzni csak a (középső vékony) füstcsövet, ekkor sem érdekes a bélés.

(Ekkor szívhatja másik csövön a levegőt.)

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.02 0 0 68
Szia.
Pont ezzel szopok már mint a turbos kazánnak. Igaz, hogy nem kell hozzá másik kémény csak éppen már a régi béleltet nem fogadják el 2 éve lett bélelve. A turbósoknak meg egyébként is saját vékony csövük van kémény gyanánt amit bele húznak a régi béleltbe.
Pincében kazán szint+ tetötér.
Többe van a kéményem mint a kazán.
Előzmény: Who111 (58)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!