Keresés

Részletes keresés

almacsiga Creative Commons License 2018.05.22 0 0 245

Szerintem az MFB pontos embereknek ezt tudniuk kell. Én nem adtam be külön ilyen papírt.

Gondolom, ha a tulajdoni lapon lakóingatlanként szerepel a ház, akkor az elég lehet.

Előzmény: jazzking (244)
jazzking Creative Commons License 2018.05.21 0 0 244

Üdv!

Most nagyon elbizonytalanodtam, hetek óta ezen a pályázaton pörög az agyam, NAPELEM lenne, már el is indítottam az egészet, 1, energetikus volt jövő hétre ígérte, és jönne a kivitelező is felmérni.

2x voltam 2 különböző MFB ponton beszélgetni.

Most meg olvasom a feltételeknél hogy : olyan ingatlan vonatkozásában,

• amely nem rendelkezik a hitelkérelem benyújtását legalább 180 nappal megelőzően jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel, vagy
  • amely a használatbavételre vonatkozóan nem rendelkezik a hitelkérelem benyújtását legalább 180 nappal megelőzően kibocsátott hatósági bizonyítvánnyal (hatósági határozat), vagy
  • amelynek használatbavételét a hatóság használatbavétel tudomásulvétele iránti eljárásában a hitelkérelem benyújtását legalább 180 nappal megelőzően nem vette tudomásul;

Aki már túl van ezen, tényleg kértek ilyet, vagy ellenőrzik valahogy??? 

Nekem az 1973-as építésű házamra, már 3 éve amikor vettük se találtunk semmit, voltam levéltárban is. Egyszóval biztos nincs ilyen...

Amúgy földhivatalnál minden rendben... 

PLS Help!!!! 

Köszi

Z

MZ/Y Creative Commons License 2018.05.20 0 0 243

Ezt a KOMA reg-et minden hónapban el kell játszani, vagy elég egyszer?

Hülyén van megfogalmazva, én egyszerit gondolnék logikusnak (aztán frissítik, míg mást nem kérek), de arról írnak, hogy xy ideig érvényes az adatbázis.

Előzmény: _koko_ (225)
almacsiga Creative Commons License 2018.05.20 0 0 242

Igen jól látod. Az jó a pályázatban, hogy neked csak 10%-ot kell beletenned. És 20 évig fizeteheted kamatmentesen. Kivitelezőt tetszőlegesen választhatsz, aki szimpatikus, jobb árat ad. Nálam semmilyen felár nem volt a kivitelező részéről.

Extra költségek:

- opcionális nem kötelező: pályázatíró díj, ha nem akarsze vele te magad foglalkozni. Nekem 25.000 Ft-volt

- közjegyzői díj. Nekem 28.000 volt.

- energetikai tanúsítvány: 46.000 Ft

- tulajdoni lap díja: nálam 2-szer 3.600 Ft.

Szóval kb. 100.000 Ft plussz költségem volt a pályázat miatt. Ezt kellett kiegészítenem az előírt 10% önrészre, mert a fentiek beleszámítanak a 10%-ba. A pályázat a 1+1 év rendelkezésre állási és türelmi idővel indul, vagyis kb. az első 2 évben nem törlesztesz semmit, de az áramot már teljesen megspórolod. Ezalatt kb. meg is térül a 10% befektetés. Utána elkezdesz törleszteni, de akkor is több pénzt fog termelni átlagosan havi szinten rendszer, mint amit eddig áramra fizettél. Nekem elég kicsi a rendszerem (2,75 kWp), de így is plusszban leszek. Nagy rendszernél még nagyobb lehet a nyereség.

Előzmény: olimpias (239)
JimiD Creative Commons License 2018.05.18 0 0 241

Sziasztok!

Idén márciusban beadtam a pályázatot a hitelre, az ingatlan egy sorházi lakás, összesen 4 lakás van. Tegnap jött a hír, h elutasították a hitelkérelmet arra hivatkozással, h társasházként kell a közös képviselőnek beadni. Ez sorházak esetében életszerűtlen és megvalósíthatatlan hacsak nem minden tulajdonos szeretne napelemet. Valaki találkozott már ilyennel? Lehet valami megoldás? Köszi.

olimpias Creative Commons License 2018.05.18 0 0 240

Másik kérdésem, milyen napelemet érdemes venni? Kínai, thaiföldi-sharp, nagyobb teljesítményű 360w, 270w? Kb 80E az ára darabja. Gondolom itt is bejátszik ha pályázatírós cégre megyek aki leszerződik egy kivitelezővel neki az a buli, hogy berendel több ezer darabot és máris lesz fele árban kapja a panelt.

Van valami buktató a napelem témában vagy ebben a pályázatban? Minden okosságot elfogadok!

német ismerőseim nem értik ezt amúgy, nekik ez olyan mint az evés ivás, ha van tető kell rá napelem, meg kollektor:)

olimpias Creative Commons License 2018.05.18 0 0 239

Szevasztok, érdeklődni jöttem ide.

Ebben a pályázatban az a nyeremény, hogy ha amúgy is megvalósítom az energiacsökkentő beruházást például napelemre, akkor nem kell egyben kifizetnem hanem elhúzhatom 20 évig kamatmentes hitellel?

Cca kellene nekem 10 kw, ennek kb 4 milla az ára, de projektcégen keresztül akik levesznek minden terhet rólam kb lesz 4,5 millió a végösszeg. Jól látom?

almacsiga Creative Commons License 2018.05.08 0 1 238

3. nekifutásra felkerült a napelem rendszerem :-) Reggel 8-ra megérkeztek a telepítők és kb. délre kész is voltak. Megvolt a tesztüzem és szépen termelet a rendszer. Most várom az Eon-t, hogy beszereljék az új órát és akkor kész lesz minden.

A rendszer végszámláját bevittem a bankba. Azt mondták pár nap alatt utalják is a kivitelezőnek.

Mindent összevetve nekem is kb. fél éves móka volt a kezdetektől. Mondjuk ebben voltak csúszások, ami a pályázattól független. Eon-ra várakozások, telepítés kétszeri ehalasztása, energetikai tanúsítványra várás, stb.

Előzmény: almacsiga (236)
iszp Creative Commons License 2018.05.07 0 0 237

Sziasztok!

otp mfb pontra mai nappal beadott pályázatra jött az ügyintézőtől a biztatás: két hónapra számítsak, kicsit sok bent a pályamű. eddig eltolni volt 3 hónap. az akkor összesen 5.. lesz ez fél év is. és ez már állítólag a turbós verzió.. :(

kinek mi a tapasztalata ezzel a szakasszal ?

almacsiga Creative Commons License 2018.05.05 0 0 236

Hát jó régen néztem mér be ide :-) De jobb későn mint soha :-)

Szóval elvileg húsvét után kellet volna telepíteni a rendszert, de előtte pár nappal szóltak, hogy az ünnepek miatt nem rakodnak és szállítanak Németországból napelemet. Kitaláltunk egy új időpontot múlt hétre. Már elindultak hozzám telepíteni, de félúton lerobbant a teherautó :-(

A harmadik nekifutás hétfőn lesz. Remélem nem lesz ráadás...

Előzmény: bananatree (235)
bananatree Creative Commons License 2018.04.27 0 0 235

Hol tart a projekted?

Mesélhetnél az azóta történt dolgokról.

köszi.

Előzmény: almacsiga (166)
Ribiszke6598 Creative Commons License 2018.04.07 0 0 234

Sziasztok,

A tegnap kapott tájékoztató anyag szerint "A Hitelprogramból a hitelkérelem benyújtásának napját megelőzően megkezdett projekt is finanszírozható azzal, hogy ebben az esetben csak a projektelőkészítési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számla fogadható el." Ez azt jelenti, hogy, ha már kötöttem szerződést kivitelezővel (napelem telepítés) és kifizettem neki az előleget, de maga a teljesítés csak ősszel lesz, akkor még igényelhetek ilyen hitelt erre a projektre, a hátralék összegére?

_koko_ Creative Commons License 2018.04.05 0 0 233

Nem kell pályázatíró, főleg. hogy januárban tovább egyszerűsödött a formanyomtatvány(csomag), bárki ki tudja tölteni.

Olvasd végig alaposan a Termékleírást majd a Segédletekből az Eljárási Rendet. Ha ez megvan már képben leszel és érthetőek lesznek a nyilatkozatok amiket ki kell tölte(t)ni, fuss végig azokon is.

Mindegy milyen sorrendben intézed a dolgokat, amíg nincs meg minden, nem tudod/érdemes beadni a pénzintézetbe.

Talán a KOMA regisztráció lehet a legelső, hogy a kitöltés és beadás utáni hónap 6-ra bekerüljetek ebbe a köztartozás-mentes adatbázisba. Ezt havonta 1x frissítik 6.-án, szóval legközelebb május 6-án leszel benne, addig nem érdemes beadni a pályázatot, mert ez kell hozzá.

Lehet sima igazolást is kérni amit postáznak, de az sem lesz meg hamarabb, szóval a KOMA praktikusabb.

A jó kivitelező is fontos, talán ez lehet a következő, hogy legyen felmérve az igényed és legyen több árajánlatod amiből tudsz választani és a végén feltételes vállalkozói szerződést kötni a befutóval.

Ha már megvan, hogy mi lesz a pontos műszaki tartalom akkor érdemes egy energetikai szakértőt keresni sztem.

Közben keress egy szimpatikus MFB pontot, lehetőleg olyat ahol már sok GINOP-ot csináltak, h ne döcögjön. Egyeztess velük, hogy kérnek-e vmi speckó dolgot ami a pályázatnak amúgy nem része, ill. van-e saját formanyomtatványuk pl. a jövedelem-igazoláshoz, vagy bármihez, mert a sima cégest nekünk nem fogadták el, csak a sajátjukat...

A kötelező beadandókat is lehet intézni párhuzamosan.

Ezeket 1-2 hét alatt le lehet zavarni.

Előzmény: f.klaudia (231)
MZ/Y Creative Commons License 2018.04.05 0 0 232

Itt olvasd el koko olvtárs párral lentebbi hsz-át és kicsit keress vissza almacsiga összefoglalójáért és az alapok rögtön tiszták lesznek.

Előzmény: f.klaudia (231)
f.klaudia Creative Commons License 2018.04.04 0 0 231

Sziasztok,

örömmel találtam rá erre a topikra, hisz a minap megütötte a szemem egy Széchenyi 2020 magán személyeknek szóló kamatmemtes hitel (Ginop 8.4.1/A-17), melyet lakóépületek hőszigetelésére lehet fordítani.

Aki végig csinálta ezt a pályázatot tudna segíteni melyek az első lépések, szükség van e pályázatíróra(?) Sok oldalon, sokféle tartalommal találkozik az ember, de igazán nem tudom minek kellene nekiállni elsőnek. (energetikai szakvélemény?) 

A palyazat.nav.gov.hu oldalon már regisztráltam. :-) 

Köszönöm ha segítetek!

Klaudia

VéPeti Creative Commons License 2018.03.26 0 0 230

Ahogy azt az Üvegtigrisben is megmondták:

"Kemény vagy Csoki!!!" :)

Előzmény: _koko_ (229)
_koko_ Creative Commons License 2018.03.26 0 0 229

októberben kezdtem, 1 hét volt az előzetes EON engedély, aztán GINOPbeadás, 1 hónap volt kb az elbírálás -a december nem segített ;)

januárban GINOP szerződés kötés, kivitelezés, 2 hét várakozás az EON óracserére, majd 3  hetet vártam az EON szerződésre ami elveszett vhol így be kellett mennem érte :) beadtam lenti papírokat és másnap már az MFB-ben volt a pakk és 2 héten belül utalják a pénzt

1-2 apróságtól eltekintve sima ügy volt

amúgy meg 30+ évig termel a cucc, szóval pár hét várakozás ide/oda nem számít sztem, simán belevágnék ismét

Előzmény: VéPeti (228)
VéPeti Creative Commons License 2018.03.26 0 0 228

Jézusmária...

Ez nagyon kemény. :)

Csak pusztán statisztikailag vagyok kíváncsi, hogy mikor indítottad az ügyet?

_koko_ Creative Commons License 2018.03.26 0 0 227

Tiszántúli takarék, ugyan másik ügyintézőnél végződött a projekt mint akinél kezdődött (táppénz miatt) de mindketten nagyon készségesek és profik voltak szerencsére.Látszik, hogy nem én voltam az első ügyfelük :)

Előzmény: MZ/Y (226)
MZ/Y Creative Commons License 2018.03.24 0 0 226

Kösz!

Melyik banknál intézted? Bár majdnem mindegy, ugyanannak a banknak másik fiókja lehet béna.

Te játszottál nagyobb inverterrel?

_koko_ Creative Commons License 2018.03.24 0 0 225

beszámolok a legfrissebb fejleményekről, a finisben vagyunk már:

a beruházás megvalósult, hivatalosan is üzemel a rendszer, EON átvette, óracsere is megvolt.

A végső elszámoláshoz ezeket kellett benyújtanom: (nem volt köztes kifizetés, 1 összegben közvetlenül a kivitelezőnek fizetés választottam)

• végső energetikai tanúsítvány, (ez a 3. tanúsítvány: 1-beruházást megelőző állapot, 2- beruházás utáni várható állapot, 3-megvalósult állapot ami ugyanaz mint a 2, jó esetben :)
  • energetikai záró nyilatkozat (1 oldal, energetikus aláírja vérrel h nem kamu:) 
  • kivitelezői záró nyilatkozat (szintén zenész mint fentebb, csak ez 2 oldalon bizonygatja, hogy tényleg-tényleg...)
  • az ingatlan biztosítási kötvénye és a díjfizetését igazoló dokumentum (bankszámlakivonat, vagy feladóvevény)
  • a kivitelező által kiállított teljesítési igazolás
  • igazolás a NAV-tól, hogy nincs köztartozás (adós/házas-társnak is, érdemes a KOMA-nyilvántartásba bekerüli és akkor nem kell igazolás, hanem online meg tudják nézni itt: https://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes/egyszeru_lekerdezes)
  • utolsó 1-1-1 közüzemi számla (víz-, gáz- és áramszolgáltatótól), számlalevél és a befizetést igazoló dokumentum (bankszámla-kivonat, vagy feladóvevény)
  • Végszámla, aminek a fizetési határideje kb. 30 nap
  • új szolgáltatói szerződés (EON)
  • Előlegszámlák (amiket el akarsz/tudsz számolni) illetve ezekről a fizetési bizonylatok, ha nem készpénzesen lettek kifizetve,elfogadták a netbankról kinyomtatott fiz.bizonylatokat), külön kérték az energetikai szakértő számláját is 
  • folyósítási terv (aktualizál dátumokkal, ha előre nem találtad volna el hónapokkal korábban:)
  • lehívási értesítő (kb.kinek, mennyit, hova utaljanak)

Kb.10perc volt amig átvették ezeket, majd -ha jól értettem- az MFB rendszerébe feltöltik ami 1-1.5 óra állítólag, de nem kellett megvárnom és 10 munkanapon belül jön a zsé a kivitelező számlájára. Gondolom kapok erről írásos értesítést majd.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.09 0 0 224

H te meg tudod finanszírozni legalább a munkadíjat, akkor nem gond annyira. Pl egy lehetőség, hogy  kazánnal kapcsolatosan megbeszéled a kereskedővel, hogy akkor szállítja le, ha a bank átküldte neki a pénzt (ezt persze neked le is kell papírozni a kereskedővel), és a munkadíj meg mehet utófinanszírozással, te kifizeted a szerelőt, aki kiad neked egy számlát, azt meg viszed a bankba.

Így te vársz a pénzre. Persze ez csak akkor játszhat, ha meg tudod finanszírozni.

Előzmény: olali (223)
olali Creative Commons License 2018.03.09 0 0 223

Sziasztok! Elgondolkodtam a pályázaton, ma voltam is bent érdeklődni, nagyon segítőkészek voltak, el mondták azt is hogy nem kell pályázatiró, mert igazából én is meg tudom irni. Nem tudom esetleg valaki meg irta magának? Egy pár hete kértem ár ajánlatot a kondenzácios kazán cserére és a fütés renszere, ma hívtam a szerelőt, elmondtam neki hogy lehet szeretném így finanszírozni, de ő azt mondta hogy így nem válalja. Mert volt egy ügyfele és nagyon nehezen fizeték ki! Valakinèl volt már ilyen? Valaki nem tud esetleg egy fűtés szerelőt aki ezt be válalja? Heves megye, vagy Jásznagykun szolnok megyéből? 

MZ/Y Creative Commons License 2018.03.08 0 0 222

Erről beszéltem, csak vagy 5 dolgot tettetek. :)

A beépített amúgy az, ahol nem tudsz körbe légrést hagyni. Az meg nagyon gáz. Ezért lett nálunk is beépített helyett egy 20-25 cm-rel rövidebb szekrény betéve, hátul is elhagyva a kb. 10 cm-t. Ha beépítjük a "lyukat", garantált a penész.

Előzmény: almacsiga (221)
almacsiga Creative Commons License 2018.03.08 0 0 221

Lekopogom, de miután kivülről feljebb vittem a szigetelést és rendesen átfedésbe hoztam a tető szigetelésével és belül a szekrény körül elhagytunk 10 cm légrést, azóta nem jött elő a penész.

Párhuzamosan került a nappali új nyílászárójára Aereco légrés is, úgyhogy nagyjából mindent megtettünk, hogy nem párásodjunk.

Előzmény: MZ/Y (220)
MZ/Y Creative Commons License 2018.03.08 0 0 220

A beépített szekrény sajnos nagyon veszélyes jószág. Mi úgy terveztük az egyik szobát, a beugró is megvan neki, de aztán kihagytuk. Ha külső falon vagy külső falba csatlakozó falon van, gyakorlatilag belső hőszigetelésként működik, a fal mögötte hideg marad, az a rohadt pára meg odatalál. :) Nyitott ajtó tud valamennyit segíteni.

Előzmény: almacsiga (219)
almacsiga Creative Commons License 2018.03.08 0 0 219

Ezt aláírom. Részlegesen szigetelt házat vettünk 4 éve. Valamiért az előző tulaj csak az északi és keleti falat szigetelte.

Az első évben nem volt gondunk, de aztán az északi falra a plafon alá tettünk beépített szekrényt, aminek a hátulja a következő évre úgy bepenészesedett, hogy rossz volt nézni. A plafon alatt kialakult végig a ház hosszában egy szép kis hőhíd. Utólag korrigáltam szigetelést a tető alatt és kibontottuk a beépített szekrény tetejét, hogy tudjon szellőzni. Azóta jól vagyunk.

Előzmény: BGGB (218)
BGGB Creative Commons License 2018.03.08 0 0 218

Nagyon vigyázni kell a részleges hőszigeteléssel. Minél jobb hőszigetelést kap egy ház, annál jobban oda kell figyelni a hőhidakra. A jó hőszigetelés egy egységes rendszer, falakra, fődémre, lábazatra, nyílászárókra egyformán oda kell figyelni. Ha kimaradnak felületek (pl. lábazat, vagy a födém- és falszigetelés találkozása nem megfelelően illesztett, redőnytok kimarad, stb.) később komoly problémákkal kell szembenézni. Hiába vesz fel valaki meleg kabátot, sapkát, sálat, kesztyűt, ha strandpapucsban van meg fog fázni. 

mellis Creative Commons License 2018.03.06 0 0 217

Kedves "Sorstársak" :-)!

Írom a pályázatot. Korábban egyik hozzászólásban érintettétek a ház részleges hőszigetelését.

Nevezetesen a födém hőszigetelése került szóba.

Az eljárási rend szerint:

Támogatható az épület fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetének vagy szerkezeteinek teljes hőszigetelése.
Az épülethatároló szerkezet egy síkjának részleges hőszigetelése abban az esetben támogatható, ha a beruházás keretében a hőszigeteléssel nem érintett rész(eke)t már korábban hőszigetelték.

Sajnos nálunk a teljes hőszigetelés nem jöhet szóba. Ennek ellenére a födém hőszigetelése energetikai szempontból egyértelműen indokolt lenne. A falak gázbetonból készültek, ennek hőszigetelése lényegesen jobb a közönséges kerámia falazó elemeknél. A födém betongerendázott és kerámia béléstestekkel van kialakítva.

Az energetikus szerint szerint sokat jelentene és indokolt a födém szigetelése.

A hitelezés, a hitel elbírálás szempontjából van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

MZ/Y Creative Commons License 2018.03.06 0 0 216

Még 2-3 hónapig ne is. :)

Előzmény: Törölt nick (215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!