Arról igen kevés szó esik, hogy a Kispest az elsők között akarta visszakapni 1956-ban a nevét, címerét, színeit. Persze egyedüliként mi nem kaphattunk vissza semmit...
Mit tudtok a korbeli szurkolótáborokról? Kiknek volt szervezett szurkolótáboruk akkoriban?
Hogyan működtek?
A B közép célja, a labdarúgást kedvelő szurkolók szoros egységbe tömörítése abból a célból, hogy az ARAK csapatait a honi mérkőzésen zászló alatti kivonulásával és buzdításával diadalra segítse.Vidéki mérkőzésekre a B közép tagjai szabad elhatározásukból a csapatot elkisérik vagy anyagi áldozattal lehetővé teszik, hogy a B közép meghatároztott számban a csapatot elkisérhessék, buzdítsák és ezáltal az együttesnek segítsenek jelenlétükkel az idegen környezet hátrányának a leküzdésében. A B közép tagjai, azok az ARAK tagok lehetnek, akik ebbéli szándékukat bejelentik. A tisztikart, a B közép elnökét, pénztárosát, titkárát a B közép tagjai maguk választják. A B közép az ARAK által erre a célra készített zászló alatt bíztatja csapatát. Vidéki mérkőzésre a zászló elviendő megfelelő kísérő esetén. A B közép tagjai a zászlót az ARAK-tól megveszik. A fizetés feltételeit a B közép üléséen állapítják meg. A B közép tagjainak kötelező az ARAK-tól az egyesület jelvényét megvásárolni és a csapat mérkőzésein, ha ruházatuk megendegi viselni. Az összejövetelek helyét idejét a B közép maga állapítja meg s e célra klubhelységről is maga gondoskodik. Az itthoni sportpályán a B közép számára az egyesület külön helyet biztosít. Amennyiben ezzel kapcsolatban átalakítások válnak szükségessé a leláton, úgy ezt a B közép saját költségén végre hajtja.
Recse Béláűról tud valaki részleteset? Kispesten születhetett, játszott a KAC-ban, majd Békéscsabán lett meghatározó játékos az első világháború környékén!
Az Újpesti TE történelmi első bajnoki mérkőzésén 1901. szeptember 4-én így állt fel - Újpesti TE:. Ugró -- Steiner, Szedlayer -- Weidlinger, Pozsonyi, Neubrandt -- Schön, Herczeg, Dinich, Meskó, Fürst..
Az UTE első bajnoki mérkőzésének dátumára vagyok kiváncsi.
Valahol 1901. szeptember 4-ét olvastam erre, de akkor mi van a tavaszi mérkőzésekkel?
Az első osztályban február hónapban megindult a bajnokság, úgy tudom, a másodosztályban is tavasszal kezdődtek meg a küzdelmek. Akkor már az UTE volt hivatalosan a másodosztály tagja az UFC helyett. Szóval mikor volt az első meccse az UTE-nak?
A Fővárosi Testedző Kör csapatáról szeretnék érdeklődni. Több forrás (szinte mindegyik) említi, hogy az 1909-ben alakult zuglói? klub 1926-ban a profi korszak hajnalán egyesült a Zuglói AC (Zuglói VII. ker. AC) csapatával Turul FC néven és az 1926-27-es bajnokságban a profi II. osztályban szerepelt. Ugyanebben a bajnokságban, az Amatőr I. oszt. Springer csoportjában szerepelt a Fővárosi TK, ami valószínüleg a Turul FC amatőr csapata maradt. Ez eddig rendben is lenne.
De az 1927-28-as bajnokság Profi II/b osztályában szerepel a FővTK, tehát nekem nem logikus, hogy egy II. osztály profi klubnak (Turul) szüksége van még egy harmadosztályú, szintén profi alapokon szerveződő csapatra.
Tehát a kérdés: ha valóban létrejött ez a fúzió, akkor vajon nem csak egy tiszavirág életű egyesülés volt, ami után a FövTK újjáalakult?
Tegyük hozzá, hogy ez nálunk most a negyedik helyet jelenti... Sokat számít, hogy miközben az elmúlt 5-6 évben sehol nem volt jelentős, állandó és stabil tulajdonosi bázis (leszámítva Győrt és Debrecent), addig a vidéki csapatoknak hatalmas előnyt jelentett az évi 60-120 millás önkormányzati támogatás évente, település mérettől függően. Ez Budapesten teljesen kiesik!
A Kispest jó másfél évtizede sínylődött pénz nélkül, míg a fradinál és az Újpestnél időszakosan azért voltak pénzemberek, ezért is tudtak elöl lenni. Ez most talán megfordul, hiszen bármennyire is utáljuk hemit, nem lehet mondani hogy nem költ a csapatra, idén pedig az Opel is beletolja azt a pénzt, amit vidéken az önkormányzatok alapból adnak. Ez hosszútávon jelentheti akár azt is, hogy most kicsit a Kispest kerül megint előtérbe pesten, és hogy a két pólusú pesti foci akár három pólusúvá is válhat, hiszen ha ez a különbség rövid távon marad a Kispest javára, az a nézőszámon és az aktív szurkolói bázison is meg fog látszódni, a fradi ellen pl már fullon volt a Kanyar is, ami kb 1500-2000 ember! Ennyit pedig csak a nagyok tudnak idehaza megmozgatni. Összességébven szerintem nem fognak a pesti csapatok eltűnni, a focink sem engedheti meg ezt magának, mert a sok nézőt még mindig a JÓ Kispest-Újpest-Fradi hármas vonza.
Plusz előnyünk lesz még, hogy pesten ma már csak nálunk van jelentős szakmai munkát végző utánpótlás akadémia. Sem Újpesten, sem a Fradinál nincs komoly utánpótlás nevelés, pénz pedig jelenleg nincs jó játékosokra. Én legalábbis ezt látom. Angyalföldön a hat műfüvest ugyan elnevezték akadémiának, de az anyagi helyzet ott is elég labilis, és nagyon eredményeket sem érnek el.
AZ UAC 1910-ben alakult, színe kék-fehér. 1918-ig szerepelnek Magyarországon, majd Novisadski Atleticky Klub (NAK) néven Jugoszlávia különböző bajnokságainak résztvevői! 1935-36-os kieséses rendszerben kiírt jugoszláv bajnokságban az elődöntőig jutnak, ahol a Slavija Sarajevotól 1:0-ra kapnak ki! A 40-es évekbeli magyar bajnoki szerepléseik ismertek. Háború utáni történetüket nem ismerem!
szerintem megszűnt, mert 1945-ben alakult Újvidéken egy "Futball Klub Egység" nevű klub, ami a magyarokat tömörítette. Ez a klub 1954-ben beolvadt az FK Novi Sad-ba.
A kerületi válogatottak mérkőzéseivel kapcoslatban kérném a segítségeteket. Az egyes kerületi válogatottak részére kiíírt Szövetségi díj, majd Dréhr serleg, Szent Korona kupa mérkőzések zajlottak 1920-1950 között. Keresem az 1931-1933-as években lejátszott Dréhr serleg és Szent Korona Kupa mérkőzések ill. ezen időszakban lejátszott döntők eredményeit. Valamint tudtok-e részleteket (eredmény, döntő mérkőzés) az 1946 őszén megrendezett Köztársaság kupáról, mely szintén a kerületi válogatottak tornája volt?