Keresés

Részletes keresés

suicide_bomber Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78836

ha egy ház 3 odalát szigetelem csak, és az ablakkávákat nem, akkor azt nagyon meg fogom bánni? :) 

banzoli000 Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78835

Köszi, padlóban 15cm van tervezve, akkor ez legyen 20? És akkor nem szigetelem az alapot..

Előzmény: Mekk Elek ezermester (78795)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78834

Tűzfalnak kizárólag az egyik oldalát hőszigetelni butaság (a másik oldalról továbbra is hűl).

Olcsó üveggyapot helyett drága kőzetgyapottal még nagyobb butaság.

A tűzfal mindkét oldalán fel kellene menni a hőszigeteléssel

a lakás mennyezet szintjétől számított legalább 1 méter magasra.

Előzmény: Pollen8 (78824)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78833

Mármint a benti padlószint -70 cm-ig.

Előzmény: Törölt nick (78831)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78832

...ááááá a padlófűtés melegen tartja a sarkot is és még a teraszt is  :-(

Mondhatni eléggé el van baszva ez a rész.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (78830)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78831

Ezen a részen csak akkor tudsz érdemben javítani, ha átvágod a terasz betont és raksz lefelé vagy 70 cm-ig XPS-t, minél vastagabbat.

Előzmény: kingoftailor (78825)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78830

A képeken látható lábazati hőszigetelés nyomorúságosan kevés a lakás padlósíkjához képest. Ha nem sikerül lemenni még 30-40 centit LEGALÁBB, akkor lelkiekben fel kell készülni a lakásban az alsó sarok hidegségére, sőt akár nedvesedésre/penészedésre is. No meg a magasabb fűtésszámlára.

Előzmény: kingoftailor (78825)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78829

Nem jó!

Pláne NEEEEM jó a kőzetgyapot!

---

A bővebben a fórumban már többször kitárgyalva, keresd meg.

Előzmény: Pollen8 (78824)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78828

Az összehasonlítás alapja...  

R=vastagság/lambda 

vastagság: méterben mérve

lambda:, rá van írva illetve adatlapi adat

A nagyobb R a jobb :-)

Előzmény: Zsolti780 (78820)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78827

"Nálunk télen 45-55% között változott"

Akkor nálad a szellőzés csak félig szar :)

vagy mesterségesen párásítasz valamivel.

Akinek marhahideg téli napokon a lakás páratartalma nem esik 30% alá, az gondolkoggyon el a szellőztetés feljavításán.

Most télen voltak olyan napok, amikor a kinti levegő víztartama mindössze 1 gramm per köbméter körül volt. Ahol ugyanekkor a lakásban lévő levegő nyolcszor ennyi vizet tartalmazott, ott egész biztosan nem elég gyors a légcsere :)

Előzmény: kingoftailor (78826)
kingoftailor Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78826

Nálunk télen 45-55% között változott és 23 fok van bent állandóan. Most éppen 59%.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (78823)
kingoftailor Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78825

Foglalkoztam a lábazat kérdésével:

Azért az a 2 vagy 3 centi vastag XPS a terasz részen eléggé hőhíd. A lábazat 18 centi magas. A padlószint a szobában kb 7 centivel van feljebb.

Egyértelműen olcsóbb a foltozgatás és festés és sokkal kevesebb munkával is jár, de nem lesz ez így sz@r azon a kb. 6 méteren? Annyit tudok még javítani rajta, hogy ezen az oldalon 3cm xps-t rakok. A házban padlófűtés van fain 5 centis aljzatszigeteléssel. :-(

Nem tudom, hogy a tervező hova rakta a szemét 2009-ben. Biztos nem olvasta a fórumot.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (78822)
Pollen8 Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78824

Üdvözlet!

Egy gázbetonból épűlt ház tetőterért szigetelem éppen és felmerült, hogy a tűzfalakat is szigetelni kéne. Szerintetek az jó megoldás, hogy 5cm vastag közetgyapotot rakatok fel belülre? Kívülről nem szeretném szigetelni, az túl sokba kerülne.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78823

Az effajta görbékkel az a baj, hogy az önkényesen megállapított mérési körülmények (hőmérsékletek, páratartalmak) olykor nem a való életet tükrözik.

Pl elméletileg jól hangzik, hogy a lakásban 50% a páratartalom, de a való életben a lakások 95% a következő két csoport valamelyikébe tartozik

- "vacak szellőzésű lakás": ezekben a fűtési szezon alatt 60-70%-os páratartalom

- "jó szellőzésű lakás": ezekben a téli átlag 40% körül van, de olykor le mehet akár 20% alá is (nekem komoly trükközésbe kerül, hogy tartsam a 40%-ot, de még így is lesik 35-re olykor)

Tehát télen 50%-os páratartalommal számolni csupán a statisztikailag helyes :)

Van egy idevágó vicc is: "amikor valaki az egyik lábával jeges vízben áll és a másik lábával forró vízben áll, az statisztikailag pont jól érzi magát"

Előzmény: Toporjack (78818)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78822

"Sehol nem találok olyan összehasonlítász ahol különböző homlokzati hőszigetelő anyagok képességet vetik össze"

A hőszigetelő anyagoknak többféle képessége van, amelyek jelentősen eltérhetnek:

- hőszigetelő képesség

- hangszigetelő képesség

- páraáteresztő képesség

- pénztárca-kifosztó képesség

Az egyik képességben az egyik anyag sokkal jobb, a másik képességben meg a másik.

Előzmény: Zsolti780 (78819)
kingoftailor Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78821

Nem is fogsz ilyet találni. A frontrockkal 0,16 a 20 centi grafitossal 0,11 lesz a fal hőveszteségi tényezője, vagyis a 20 centi grafitos jobban szigetel.

Ezen kívül a 20cm reflex olcsóbb is (kb. 4800Ft/m2), mint a rockwool (kb. 6400 Ft/m2). 

A kőzetgyapot jobb páraáteresztő és hanggátló. Ennyi előnye van.

Előzmény: Zsolti780 (78820)
Zsolti780 Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78820

Elírtam . 20 cm grafit reflex szemben a 15cm frontrockal kizárólag a hőszigetélési képességet nézve!

38as porotherm téglából épült a ház. 

Előzmény: Zsolti780 (78819)
Zsolti780 Creative Commons License 2017.05.04 0 0 78819

Sziasztok

Sehol nem találok olyan összehasonlítász ahol különböző homlokzati hőszigetelő anyagok képességet vetik össze . Konkrétan arra vagyok kiváncsi hogy 15cm Frontrock max e VAGY 30 grafit reflex ?

kőszönettel

Szabó Zsolt

Toporjack Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78818

Paraméterek:

- Belső hőmérséklet 20°C / 50% pára

- Külső hőmérséklet - 5 °C / 80 % pára

Régi szerkezet pára alakulása.

+ 50 mm EPS Grafittal.

+50 mm vakolható kőzetgyapottal.

Ha a 38-as PTH fal alapból 5 cm kőzetgyapottal lenne szigetelve.

Előzmény: Törölt nick (78811)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78817

A festés egy kicsit elmossa-símítja vakolat struktúráját... arra készülj.

Közelről nézve kevésbé élesek lesznek a "minta vonalak".

Előzmény: kingoftailor (78816)
kingoftailor Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78816

Egyre inkább hajlok erre a megoldásra amit te is és Elek is javasolt. A pénz nem probléma, de nem ragaszkodnék a sok munkához. Van bőven mit csinálni még ezen kívül.

Megnéztem a 3 lukadást a színen és a 3-ból 2-nél az EPS a lepottyanás közepén be van horpasztva. körömmel tovább feszegettem a színt lefelé és 1-2 centinél többet nem bírtam már leszedni.

A szín nem olyan régi. Gondolom, ha a lepottyant részbe belekenem, akkor nem fog elütni struktúrában. Aztán szépen át lehet festeni az egész házat (ezzel a lehetőséggel eddig nem számoltam. ezért is kérdezem meg a fórumban).

A lábazatot tudom úgy javítani, hogy végig vágom az EPS-t és a helyére 2 centis XPS-t ragasztok fel, viszont akkor a 2 centist mindenhova fel kell ragasztani, hogy egységesen 3 centi legyen a beugrás.

A ház hátuljánál a járdát ahogy csinálom, már így csináltam meg szerencsére a lábazatot:

Képek itt vannak

Előzmény: Törölt nick (78812)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78815

Ez egy (úgy látom) E7 gerendás födém, EB19/60 beton béléstesttel.

A béléstest és gerenda közötti rés ki van öntve betonnal ez merevíti ki a födémszerkezetet.

Azonban elmaradt az úgynevezett felbeton réteg!

Kellene még lennie az egészen egy 4-5 cm vastag betonrétegnek, ami tovább merevíti a födémszerkezetet.

Nem repedezik a plafon vakolat a gerendák mentén?

----

Nos, ez a födém  önmagában 

- igen vacak hőszigetelésű 

és

- így kivitelezve nem is jó párafékező

A javaslatom 

A meglévő gyapot összetekerése, ami ázott/porlik/penészes az kidob, a jónak látszó félrerak újrahasznosításra.

A padlás kitakarítása.

Kiálló sarkok leütése kalapáccsal (a fóliát ne lyukassza ki később).

PáraZÁRÓ fólia terítése az egész padlás aljára, valami vastagab fajta, mert nem sima a felület.

A falaknál/kéményél/oszlopnál 35-40 cm magasan felhajtva.

A fóliát mindenhol légmentesen kell toldani.

Azaz 10-15 cm átfedéssel és az átfedésre páraZÁRÓ öntapadós szalag.

Ilyesmi: http://www.ujhazveszprem.hu/Termekek/ho-es-hangszigeteles/hoszigeteles-tartozekok/all/all/parazaro-folia-ragaszto-szalag-aluminium-50fm

Aztán ki kell találni hány m2 járható-rakodható felület kell VALÓBAN!!! 8-10 m2 elég szokott lenni.

Arra részre 5 cm grafitos hab terítés és rá második rétegnek a 14 esetleg 16 cm vastag padlap.

Ahol csak egy járda sáv kell (kéményhez, antennához, pl.) ott is az 5 cm grafit plusz padlap.

A többire részre körben pedig 3x10 cm olcsó gyapot terítés, akár tekercses akár táblás (600-700(-800) Ft/m2 10 cm vastagon)

A jó állapotú régi gyapot is mehet vissza 3 rétegben.

A gyapot rétegek persze legyenek egymáshoz képest eltolva mindenhol.

---

Az egybe padláson a szomszéd elválasztó falak fölött SŐT azokon 40-50 cm-rel túlnyúlva is legyen meg a 30 cm gyapotod (hab+padlapod).

Az ereszeknél  is igyekezni kell, hogy a fal élekre is kerüljön gyapot takarás.

A padlás feljáró ajtót is meg kell oldani hőszigeteltre... és LÉGTÖMÖRRE!

A padlás remélem huzatos... ha nem az >> huzatossá kell tenni.

A mostani állapotában úgy  U=0,45-0,50 körül lehet ez a födém átlagosan.

A rendberakás után javulni fog cirka U=0,14-re.

Azaz a födémen át most távozó energia 60-70% marad meg.

A várható javulás legalább U=0,30 azaz földgázzal fűtve cirka 280-300 Ft/m2 évente a saccolható megtakarítás.

(inkább több, ha trehány munka a mostani hőszigetelés...)

A 30 cm gyapot+fólia+apróságok mondjuk 2400-2700 Ft/m2  (saját kezű lerakással).

Azaz 8-10 év alatt térül meg...

A hab+padlap az drágább (ezért is érdemes csak a szükséges mértékben rakni).

Úgy 6-8 eFt/m2 és ez már 25-30 éves nullázódás :-(

Viszont lehet házilag is megoldani.

Mondjuk 2x10 cm eltolva rakott habréteg és rá 8-10 mm forgácslap réteg.

Ez megvan 4000-4500 Ft/m2 anyagköltségből.

Előzmény: Don Engineer (78813)
Vestax Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78814

Szerintem ez E vagy I  gerenda béléstesttel . Nekünk is ilyen a a házunk csak  nálunk még kohósalak van a béléstesteken . 

Előzmény: Don Engineer (78813)
Don Engineer Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78813

Hát elég lehangoló odafent a helyzet. -:(

A szigetelés alatt még ott van a tetőgerendák vágása utáni maradék forgács, cigicsikkek, kajás zacskók.

Nem tudom, hogy ez milyen födémnek minősül, betongerendák között vannak ezek a zsalukövek vagy mik és amennyire láttam, betömködtek a padlásfeljárónál lévő zsalukövekbe szigetelést, de csak az első 30 cm mélyen, azután meg üres.

A padlás felszíne pedig a gerendák és a zsalukövek nagyjából egységes felülete, és ahogy látható, néhol nem sikerült eltakarni a réseket, de amúgy kvázi egyenletes.

A szigetelés is csak le van hányva a földre, néhol centis résekre egymástól. -:)

A lakótér felől meg van a plafonon levő talán 1 centis vakolat, utána pedig a "födém".

Azt nem tudom, hogy a zsalukövek és gerendák hogy kapcsolódnak egymáshoz...?

Önkormányzatot felhívtam a tervrajz miatt, írásos kérvényt kell küldeni postán, hogy kikérhessük, majd ha sikerül megkapni, talán többet tudok a padlásról is...

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78812

Nos, én főként csak a szükséges kijavításokat végezném el...

Ahol alulról felszív nedvességet ott a vízszigetelést oldanám meg.

Utána egy átfestés és jól van ez.

A maradék pénzből pedig felraknék a tetőre napelemet :-)

Plusz vennék egy(két) jófajta hűtő-fűtő klímát a nappaliba(hálóba), ha még nincs.

- * -

Ez ház az U=0,27 fallal már van olyan jó, hogy nem érdemes utólag küzdeni vele.

Szerintem.

Előzmény: kingoftailor (78810)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78811

Nem feltétlenül... ilyen esetekben MUSZÁJ kiszerkeszteni a pára görbét.

Mert nem mindegy, hogy a falazat+elsőhabréteg mekkora pára ellenállást+hőfokesést ad !

Ettől függ a második hőszigetelő réteg lehetséges vastagsága egy adott anyagból.

Ha nem jön létre kondenzáció harmat) a réteg váltásnál, akkor már lényegében OKÉ!

Ha nem alakul ki 75% fölötti páratartalom sem ragasztási résekben, akkor biztosan OKÉ :-)

Előzmény: Toporjack (78807)
kingoftailor Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78810

5 centi xps.

Előzmény: Törölt nick (78808)
kingoftailor Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78809

Értem. Erre nem gondoltam.

Előzmény: Toporjack (78807)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78808

A lábazaton van hőszigetelés?

Előzmény: kingoftailor (78806)
Toporjack Creative Commons License 2017.05.03 0 0 78807

"Ragasztó purhabbal gondoltam a 2. réteg felragasztását."

Igazából mindegy, hogy mivel ragasztod fel.

Én az eredeti, most is meglévő vakolatodra gondoltam, hogy az vizesedhet majd fel.

Persze ha mondjuk bent folyamatosan alacsony, kb. 40-45 %-os páratartalmad van, akkor ez a probléma csak jóval hidegebb külső hőmérsékletnél jelentkezik.

Viszont 55-60 % és felette ez a probléma már + 1-2 °C-nál is jelentkezhet.

Az EPS-nek nagyobb a párafékező tulajdonsága mint a vakolatnak.

Megy a pára az EPS-be az épületből kifelé szép lassan, emiatt kicsit meg is emelkedik mire a vakolathoz ér.

A vakolaton csak úgy átsuhanna a pára, mert ott nem ütközik akkora ellenállásba. Aztán jön megint az EPS, aminek nagyobb a párával szemben az ellenállása.

Így a vakolatrétegbe feltorlódik a pára, ami kicsapódhat (eléri a 100%-ot) adott külső és belső paraméterek mentén.

-10 °C alatt akár meg is fagyhat és okozhat károkat a felragasztásban.

Előzmény: kingoftailor (78786)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!