A Danuvia gyártmányok barátainak legnagyobb és legrégebbi netes találkahelye, legyen az motor, óra, kitűző vagy lakat :)
Tanácsok, túrák, börzehírek, csevegő, alkatrészek, pénteki csajok...
Utángyártott Kmspirál 1200, kupplungbowden 100 Ft.A srác azt mondta h. többet bir az eredetinél.Mondjuk a négyzetes vége beszorult az orába a másik végét is meg kellett csiszolni, h beférjen.
Aztán hétvégén tessék megjáratni a gépeket,ha süt a nap!
Üdv:
Pet
Papirkepeim vannak, valahol elrakva. Az eredeti tankot is megoriztem ugy, ahogy volt, elrettento peldanak.
Henger-dugo-fotengely ugyben nem vagyok eredeti-manias. Keresek jo szakembert, szaki bacsit. Talaltam is, o csinalt henger-dugo-fotengelyt a Bervaba is, a Danuviaba is, meg apam Mustangjaba is. Utanaszamoltam: a Berva 6000 1/min korul forog, ha hosszabb uton hajtom. Semmi gond nincs vele. A Danuviaval szinten semmi gond, pedig azt is kergetem.
Szeintem nezz te is korul a kornyekeden, sok helyen van kiirva hengerfuro szakiparos. Ne vegyel kereskedotol, ha nem muszaj. Csinaltasd szemelyesen.
Nem volt abban semmi komplikalt. Fogod a gepet, szetszeded. Kulon pakolod es kilistazod a kromozando, nikkelezendo, polirozando es festendo alkatreszeket. Kromozando, nikkelezendo es polirozando megy a csiszolohoz, festendo a homokfujohoz, mindenhova listaval egyutt. Utana megkuzdesz a mesterekkel meg a hataridokkel. A polirozott cuccok kesz vannak. Aztan leadod akormozando meg nikkelezendo cuccot a kromozohoz, a masikat a festohoz. Olyan fenyezest kersz, amelyik birja a benzint (egyszer festettek nekem nitroval, nem volt jo dolog tankolni utana). Megint megkuzdesz a mesterekkel es a hataridokkel. Kromozas, nikkelezes kesz. Utana mar csak a csikozandot kell elvinni a cimfestohoz. Jo, ha hagysz valami regi csikozott karosszeriaelemet mintanak, es azt is viszed vele.
Aztan megkuzdesz, mint fent. Es a motor nagyja kesz.
Kozben alkatreszkatalogusbol kigyujtod a szukseges csavarok, anyak es alatetek mennyiseget es fajtajat, es megvasarolod a legkozelebbi csavarboltban. Nekilatsz osszerakni a szepen csillogo dolgokat, es jolesoen anyazol, amikor eloszor vered le a friss fenyezest a nagykalapaccsal. Javitofestek legyen keznel!
A blokkot celszeru meg a legelejen elkesziteni. Javasolt hengerfuras, uj dugo, fotengely, ha olyan az allapota. Csapagyak, szimmeringek csereje szinten. Erdemes az osszeallitott, otvaros allapotban levo vazban kiprobalni, nagyjabol beallitgatni, hogy ne az uj fenyezest figyelve kelljen otszor ki-be pakolni a vazba.
A restauralas elotti teljes osszeallitas segit kiszurni a kasznihibakat, az estelegesen kivagdosott, elgorbitett, nem odavalo alkatreszeket. Hiany eseten potlas, rossz eseten kalapalas, hegesztes, vagy csere jobb allapotura.
De még asszem megvan ha minden igaz.
Múlt hétvégén 1 teljes napot berheltem a gépet a garázsba.Új kmóraspirál,kupplungbowden,vezetéktakaró dugókat tettem fel, meg az akksisarut forrasztottam vissza, stb. baromi szar leszedni a bal oldallemezt, nagyon passzentosra csinálta a gyárja. Nem az a kimondottan emberbarát baromi hosszú csavarokkal,ráadásul különböz?ek.
Majd intézek képet is ha otthontról tudok gépezni.
P
Ne szédíts petrol pet, hogy nem tudod hogyan kell képet beszúrni...
Tedd fel valahová a képeket (pl. kep.tar.hu, stb., hogy a neten el lehessen érni őket. Utána meg ide a hozzászólás szövegébe beírod, hogy:
(img src="A_KEP_CIME")
ahol a ( ) jeleket < > jelekkel helyettesíted!
Szerintem a képméret 640x480 max. 1024x768 legyen...
De az is elég, ha a képre mutató linket egyszerűen beírod, és mindenki be tudja copyzni a címsorba...
Na, próba szerecsen!
Lássuk!
Üdv
CsA
Szerintem simán ki lehet fogni börzén,bár legtöbbször lámpával adják,de Kécskén most is láttam nem hiszem hogy horribilis osszeg lenne.Bár a lámpa kopott volt és a sárga müanyag törött volt.Ezzel a lámpával nem is engedik tudtommal levizsgáztatni.
Ez a gumi is olyandolog hogy kevesebb van belole mint lampabol, es inkabb dugdossa az ember, eladni nem akarja,de cserebere alapnak jo,ha a masik gyujronek a dugdosott erteket meg lehet vele szerezni.Üdv.
Üdv
Na, egy kicsit fellendítem a topicot... :-)
Vaughan sporttárs a Pannonia-topicból keresne Danuvia hátsólámpa alá való gumilapot..
Nincs valakinek egy eladó?
CsA
Köszke a javaslatokat.Szivesen dobnék pár képet ha vki megsúgja hogy miképp lehet ide képet tenni és mekkora méretet lehet max,hogy ne legyen senkinek gond.(lásd hygy másutt).
De lehet hogy elküldeném a készülő új pannonia honlapra is a képeket, mint "megtűrt danóbiás"...:))))
A dobom pedig inkább sajna kopott lehet miután ez 410 évig nem garázsban pihenös egyed volt.
Pet
Helló petrol pet!
Ha az "új" betéttel is ezt csinálja, akkor szerintem - a frundsberg véleményéhez hasonlóan - ovális a dob...
A Te mocidról mikor látunk már képet?
Üdv:
CsA
Attól lehet a gond, hogy kicsi a fékpofákon a ferrodó, vagy már a dob van nagyon elkopva. Ki kellene szabályoztatni esztergályosaal ha még elhet, de ahhoz szét kell fűzni. Vagy ragasztass fel nagyobb ferrodot és reszeld addig amíg épp befér az agyba.
Heloo
Készitettem én is a gépemr?l pár fotót.Ha lesz idöm majd felteszem,csak most még eléggé el vagyok havazva. Az enyémen a felni asszem csak kromátozott,ha jól tévedek.Ócsó volt de nem szép.
apropó:
mi lehet a baj, ha ?sszel kicseréltem az els? kopott fékpofákat újszerüre, de az sz.rt se ér mert nem lehet rendesen beállitani.Vagyis ahhoz hogy fogjon,túlzottan szorosra kell állitani a bowdent,és súrlódik a fék, de ha nem ér hozzá a dobhoz alaphelyzetben, akkor meg hiába húzom be a fékkart az el?bb ütközik a markolathoz minthogy fogna a fék.Igy kb. 5% hatásfokú.
CsA,frundsberg,tegyék meg tippjeiket! :)))
Kösz
Pet
Ja és a gyújtásfedeled végén a kislánckeréknél mi van odabarkácsolva?Nem látszik jól.
Na cső mindenkinek! Helló frundsberg szaki!
Mivel nincs műhely, így befalazás sincs. Igazán a motorprojectek az idénre tervezett garázsvásárlás után indulnak majd be. :-(
Ahogyan azt a Pannonia-topicban is írtam, nem volt internetem január elejétől majd' két hétig, meg a cégnél is hajtás van.
A Danuvia project hátrább sorolódik, a Pannoniát szeretném hamarabb vizsgáztatni. Csak hát még előbb eredetvizsgára kék vinni, meg átíratni stb.
Nem került valami "kincs" Danuviához, vagy nem tucc T5-H berugótengelyt és kart eladót?
Üdv:
CsA
Meg lehetett nézni a képeket de tetü lassú volt.
CsA kollega vajjon merre jár? Csak nem falazta be magát a műhelybe?
Mert régi igazság:Télen szerelni kell nyáron meg motorozni!
hát egyedinek egyedi az biztos. Én jobb szeretem a gyári egyszerű állapotúakat de mindenkinek szíve joga olyanra csinálni amilyet szeretne. Legalább ezzel is eggyel több Danuvia menekült meg az enyészettől:)
A krómozott tanksapka egyáltalán nem ritkaság, szerintem 61től már a modellek nagy része ezzel jött ki, sőt a Pannónia export típusain is előszeretettel használták, csakúgy mint a Danuvia kezelőszerveket.
Üdv!
Neked is Boldog új évet!
Örülök, hogy így érdekel a motor!
Az a kerek az aksis doboz mellett egy Csepel D304-es kapcsoló a világításhoz, a lámpafejen lévő gyújtáskapcsolót egészíti ki további funkciókkal.
A levegőszűrő az oldallemezek mögött van, egyébként házi készítésű. Ez egy doboz, az alján olaj van, a levegőt ezenkívül drótháló is szűri. (Nem megy sárral tele.)
A fényezés tényleg soha nem volt ilyen, de nem is az eredeti állapotot akartuk visszaállítani. Szerintem így sokkal szebb.
A sárvédő nem volt kikalapálva.
Az index tényleg Simsoné, a kapcsolót most fogjuk P20-asra cserélni. Az indexelektrics az akku mellett van. Egyébként 12 Voltos, mellette van a Graetz egyenirányító is.
A motoron egyébként lesz még egy zöld színű 0 jelző is.
A sárvédőpálcák házi készítésűek, a csomagtartó is saját megoldás akárcsak a tankon a rács.
Nem tudom, hogy krómozták-e a tanksapkákat, de ehhez a motorhoz ez illik szerintem.
A fékkarok gyárilag ilyenek, nem tudom mi az oka.
A motor külleme egyébként bármikor eredetivé alakítható. Egy olyan motort akartunk összeállítani, ami a hétköznapi forgalomban is biztonságosan üzemel és a KRESZ-nek is megfelel. Egyébként 2 évenként megy műszaki vizsgára, pedig még csak 45 éves :)
Andrashidasi: Ez a fekete motor nem gyenge,söt profi!! Azt áruld el, hogy az akksis doboztól balra mi az a kerek? Kapcsoló? És Hova vezetted a levegőszűrőt? Nem megy sárral tele?
Ez egy Danuvia-H :).(halk) Szép a króm a dobokon, blokkon. De ezek sose voltak ilyenek szerintem, igy tiszta ámérikás lett:).
A sárvédőperemezést kikalapáltad?
Viszont a kormánymarkolat, ülés nem szép, meg talán az indexeket és tükröket is fémházasra lehet majd egyszer cserélni. De az ötlet király. Gondolom az indexelektrics a lámpába rejtve van.(Simsoné?)
A hátsólámpa meg a elsősárvédőpálcák ugye Pancsié?
A lábvédő és csomagtartó gyönyörű. Jó igy a henger hütése?
Jó poén a tankon a rács. A tanksapka melyik Danin volt krómos? Az enyém szerintem eredetileg bordó.
És végül:
Több gépen is láttam,hogy a dobokon a fékkarok(kilincsek) elöl erösen lefelé, hátul pedig hátra vannak állitva.Ez a fékhatásnövelésért van???(nagyobbat emel a fékezéskor?)Vagy csak a bowden miatt?
Hüha,ez 9 kérdés lett. De ha ráérsz, várom a válaszaid.
Hát igen, mi se nagyon kerestünk rá a témára, nem is tudtunk a topic létezéséről...
Ass'zem bervas és frundsberg kollégák is egy-egy '59-es fekete darabbal büszkélkedhetnek.. :-)
Idő közben kiderült, hogy petrol pet márkatárssal ismerkedtünk meg a kécskei börzén.
Van valahol kép a gépedről?