Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.31 0 0 38446

Ja... nem pont arra a projektre gondoltam, csak vannak olyanok nem is kevesen, akik úgy építik a terepasztalukat, hogy még a házakat is maguk készítik. Egy két épületet még kireszelget az ember, de amikor kismillió házat kell egyedileg készíteni, érdemesebb CNC-vel csinálni, mert akkor elég a rajzolással, meg a ragasztással+ festéssel foglalkozni, amíg az egyiket vágja a gép, addig rajzolja a másikat, vagy ragasztja. Nem hogy tervez is az ember, aztán farigcsál és ha rossz, akkor újra farigcsál, és ragaszt, és fest...

Előzmény: MTTP (38442)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.30 0 0 38445

Nem fog megmolyosodni? Nem szokás élelmiszert modellezésre használni, mert problémás a jövője... Hallottunk már olyat, hogy mákot használtak kavicságynak, kávézaccot szántóföldnek. Sőt valaki étolajjal, vagy libazsírral kente le a mozdonyait. Nem valami szerencsés a kajával ilyet játszani, mert csúnyán ráfázhat az ember főleg a járművek kenésével. Avagy: nem tanítottak meg gyerekkorodban, hogy ne játssz Jézuska kenyerével? :D

Na, viccet félre téve. Ha lehet fehér Z-s kavicságy szóróanyagot kapni szerintem inkább azt használj, vagy keress egy murvás parkot, vigyél egy szatyornyit belőle és szitáld le. Mostmár mindegy, ne szedd szét azért a diorámát, csak a jövőben szerintem érdemesebb a "természetből" beszerezni az ilyet, és nem a Spar polcáról :D 

Előzmény: _Sandrusz_ (38444)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2013.12.30 0 0 38444

Kókuszreszelék? :)

Majdnem: búzadara.

Előzmény: Törölt nick (38440)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.30 0 0 38443

A "főnök urat" illeti a dicséret, én csak az M és G kódokat magyaráztam el, meg a szerszám bemérést. A rajzot a Peti csinálta, a gépet ő indította el.

Előzmény: MTTP (38442)
MTTP Creative Commons License 2013.12.30 0 0 38442

"hacsak nem egy Miniverzum méretű terepasztalhoz akar az ember egyedi épületeket vágni"

Láttam azt az egyedi munkát, úgyhogy gratula! :-)

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.30 0 0 38441

Utóbbit Gábornak írtam. A 0.1 mm-es pontosságot eléggé elnagyoltad a CNC gépnek :D

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.30 0 0 38440

Király a murva az épület körül, bár kicsit olyan, mintha kókuszreszelék lenne, de nekem tetszik.

CNC marógéppel mi illesztéseket martunk úgy, hogy pöcre bepattant a helyére az alkatrész. Csakhát nem modellező pénztárcának való szórakozás egy CNC gép, meg nem is lenne talán kihasználva, hacsak nem egy Miniverzum méretű terepasztalhoz akar az ember egyedi épületeket vágni.

_Sandrusz_ Creative Commons License 2013.12.28 0 0 38439

Aha...

Marógép. Ehhez elsősorban szakember kell, de nem is ez a lényeg. Élvezetesebb, ha saját magam reszelgetem, nameg nem is kell mindennek tökéletesnek és szabályosnak lenni. Úgy döntöttem, nem törekszem a tökéletes történelmi és helyszíni hűségre, inkább a hangulat a lényeg. A 70-es évek hangulata - mert akkor voltam gyerek és akkor utaztunk viszonylag sokat vasúton. Ezért külön örülök hogy ketten is a kis állomásom hangulatát jegyezték meg. :)

Előzmény: MTTP (38438)
MTTP Creative Commons License 2013.12.28 0 0 38438

Én csak lelkes szemlélődő vagyok, de ha a készítője nem haragszik meg, akkor én is mesélhetek a szép MÁV típusépületekről, melyeket akár a klubban, akár a klubtopikon meg lehet nézni.

Marógéppel munkálja meg a nyílászárókat, illetve a felületi struktúrát. Egy jó cnc programmal meg egyenesen csodát lehet művelni. Ha megvan a rajz, akkor azt a gép felé kiküldve a kívánt felület és áttörés tized mm pontosan megvalósítható.

Egyébként azt már megtanultam, hogy nem mindenhol jó a pontos arányos kicsinítés. Pl. az ereszcsatorna fel sem tűnt, tehát ez azt jelenti, hogy összképben az úgy jó.

Járműmodellezésben is hasonló a helyzet. Ha pl. egy kapaszkodót visszanagyítanánk, akkor sokszor lámpaoszlop vastagságú lenne, de a modellen mégis jól néz ki.

Ezért csodálatos a modellezés. 

Előzmény: _Sandrusz_ (38437)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38437

Igen, TT méret.

Itt egy kezdeti fotó:

A "maratásos megmunkálás" mit jelent?

Valóban: a palák mérete nekem fel sem tűnt. Mondjuk van még néhány aránytalanság, pl az esőcsatorna levezető csöve is vékony egy kicsit, de az már úgy marad. A tetőn viszont még talán változtatok.

Előzmény: MTTP (38436)
MTTP Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38436

Szerintem szép munka. Talán a tetőpalák méretét venném kisebbre, de még azzal együtt is nagyon hagnulatos.

TT méret egyáltalán? :-) Mellé tehetnél egy modellt, hogy érzékeljük az arányokat.

Vannak ilyen irányú fejlesztések a TT-s közösségen belül, sőt a klubnapokon az egyik igen ügyeskezű klubtárs meg is szokta mutatni az aktuális állapotot. Sztirol lap, maratásos megmunkálás és nagyon ígéretes. Időnként felbukkannak képek a TT Klubtopikon is.

Előzmény: _Sandrusz_ (38427)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38435

Huh...

Ezeken lehetett munka bőven!

A habosított PVC azért tetszik mert valószínűleg a vékonyabb jól vágható szikével (a 3mm-est is viszi a tapéta vágó, csak nehezen, mert vastag). Nagyon könnyű faragni, reszelni, mintákat lehet bele nyomni és festéskor nem ázik el.

Előzmény: poiuyt172 (38434)
poiuyt172 Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38434

OK, no problemo.

Én régebben 2 mm-es paszpartu kartonból készítettem házhomlokzatokat, igaz off, 0-ás méretben. 

Megvoltam vele elégedve, mert ha kimerevítettem hátul keményfa lécekkel, nyugodtan lehetett festeni diszperzittel, nem vetemedett el és valamelyest életszerű hatást keltett, bár a tökéletestől igen messze volt.  Pár kép:

(Mindenkitől bocsánat az offért, bár a háttérben TT vasút leend...)  :-) 

Előzmény: _Sandrusz_ (38433)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38433

:)

Nem - csak rosszúl jött ki

Bocs

Előzmény: poiuyt172 (38432)
poiuyt172 Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38432

Na most meghökkentem! Kétségbe vonod az őszinteségemet, amiért megdicsértem egy alkotásodat? 

Hát ez minimum érthetetlen, de legalábbis fura...

Előzmény: _Sandrusz_ (38431)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38431

Köszönöm!

Igazából őszinte véleményekre lennék kíváncsi - abból lehet tanulni.

Persze nekem is tetszik, mivel ez az első ilyen teknikával készült művem és jobb lett mint amire számítottam. Ezzel együtt azért látom a hibákat is, de majd a következőnél megpróbálom ezeket elkerülni.

Egy közben kialakult vélemény: 

Több helyen ajánljátok a sztirol lemezt. Ez az épület is abból készült és valóban jó anyag. Az alap viszont habosított PVC. Ezt ismeritek? Szerintem sokkal könnyebb vele dolgozni. Nekem csak egy 3mm-es vastagságú darab volt belőle, de elvileg létezik ebből vékonyabb is. Van valakinek hosszabb távú tapasztalata ezzel az anyaggal?

Előzmény: poiuyt172 (38428)
gy.aTTila Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38430

Kedves Érdeklődők!

Eladó 1 db. teljesen új Csíkos Műhely által készített PWM analóg kézi vezérlő. Tökéletesen működik, csak próbálva volt. Használati utasítással. TT-N-Z-H0 méretű mozdonyoknál használható. Tartozékok üzemeltetésére NEM alkalmas! 0-13 V között szabályozható, 1,2 A maximális terhelhetőséggel. Természetesen hozzátartozik a hálózati adapter is.

Ára: 3.500 Ft.

Eladó néhány TT-s kuplung. Mind teljesen új.

2 db. Tillig Nohabba való Tillig kuplung. Szabványos kuplungbefogóval.

Ára: 750 Ft / pár

4 db. Tillig oldható merev kuplung (starr). Szabványos kuplungbefogóval. Kocsiszétkapcsolóval nem oldható!

Ára: 120 Ft / pár

2 db. Roco TT kuplung. Szabványos kuplungbefogóval.

Ára: 650 Ft / pár

A kuplungok képei az internetről származnak!

Személyes átvétel Budapesten lehetséges, vagy előre utalás után postázom.

Érdeklődni a gyori.attila1979@gmail.com címen lehetséges.

Köszönöm figyelmeteket: Attila

poiuyt172 Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38429

Sziasztok!

TT Tillig EW1-es váltópárokat vennék, ohne állítómű. 

poiuyt@mailbox.hu

poiuyt172 Creative Commons License 2013.12.27 0 0 38428

Nekem tetszik, már most hangulatos! Gratula!

Előzmény: _Sandrusz_ (38427)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2013.12.26 0 0 38427

Vannak még hibák, de azért alakul:

MTTP Creative Commons License 2013.12.25 0 0 38426

A motorkocsi homloklámpáját is alakítsd át, mert az eredeti a szlovák, duplafényszórós változat, ráadásul döntött homlokkal!

És mindenképp keress hozzá legalább szlovák hajtást (Simon Csabinál a börzén), ne a régi Bttb LVT hajtást használd hozzá, mert az merőben más!

Előzmény: ViBahnModells (38424)
reszelozsir Creative Commons License 2013.12.25 0 0 38425

A csomag alapból motorkocsi kasztnit tartalmaz. A pótkocsihoz kell átalakítani ezt-azt (pályakotró le, harmadik fényszóró betömés, kipufogó lereszelés stb.).

Előzmény: ViBahnModells (38424)
ViBahnModells Creative Commons License 2013.12.25 0 0 38424

Elvileg az építőkészletből építhető motorkocsi és pótkocsi is,legalábbis azt olvastam!Na már most,ha én motorkocsit szeretnék,akkor a csomagba van pályakotró is?!

KELLEMES Ünnepeket kívánok mindnyájotoknak! :)

gomorturista Creative Commons License 2013.12.25 0 0 38423

Szevasztok !

Valakinek a honlapjáról tovább tudtam lépni egy angol modellező honlapjára (nem TT),de sajnos elvesztettem a fonalat.Apró ötleteket lestem el,bányavasúti mozdony,diorámák,stb.Ha valaki tudna segíteni megköszönném.

teaház Creative Commons License 2013.12.25 0 0 38422

Szevasz!

Az elkészült kasztnit  megfújod fehér alapozóval vékonyan .II . jön a sárga az oldalakra. III. maszkoló szalaggal takarod a sárga részeket. IV. jöhet a piros. V. takarod az oldalakat. VI. jöhet a szürke a tetőre.Az alsó részeket vagy takarod és fújod vagy ecsettel fested. A belső sarkokba + műanyag darabokat ragassz , mert később hajlamos a repedésre. Festés után az meg elég sz@r   Az I pont B változat: Telibe szürke alapozóval  ,azután maszkolod a tetőt , utána a II pont Én Dupli Color sprét használok.

Üdv

Előzmény: ViBahnModells (38418)
reszelozsir Creative Commons License 2013.12.25 0 0 38421

Szerintem vágj bele bátran. Kell egy egy kicsit reszelgetni, alakítgatni, de én élveztem. Hajtást én is most láttam hozzá a börzén, festő mesterből pedig azért van egy pár :)

Előzmény: ViBahnModells (38416)
karpathia Creative Commons License 2013.12.24 0 0 38420

Nyugodt és boldog karácsonyt mindenkinek.

gy.aTTila Creative Commons License 2013.12.24 0 0 38419

Boldog, békés, áldott Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

ViBahnModells Creative Commons License 2013.12.24 0 0 38418

Láttam,amiket te alkotsz belőlük! :) Pompás kis masinák!Csak az a gondom ezzel a készlettel,hogy festeni kell,ami meg nem az erősségem,főleg nem tt-ben.

Előzmény: teaház (38417)
teaház Creative Commons License 2013.12.24 0 0 38417

Szevasz!

Mivel más nincs!

Egyébként jó , tetszetős.Az összerakást gondold végig ,pont fordítva kell kezdeni ,mint a papír mutatja.

Zsolt

Előzmény: ViBahnModells (38416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!