Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2730

Bormínősítéskor a minősítő bizottság elnöke szokta volt mondani:

Ha megkínálnak egy pohár borral és te még kérnél belőle, az a bor megérdemel egy oklevelet. Ez az oklevél még nem jelent minősítést, csak annyit jelent, hogy minősíthető a bor. Nos, mi minimum ilyen bort szoktunk/szeretnénk csinálni.

Konkrétan három féle borunk van: Rizlingszilváni, zweigelt, olaszrizling.

Előzmény: m.musashi (2728)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2729
Azt írja a szaki(rodalom), hogy célszerűbb a bor savtompítása, mert nem tudhatjuk előre, hogy a must savtartalma milyen mértékben fog csökkenni borkőkiválás és biológiai savcsökkenés által. Még várok, a szilváni egyébként le szokott lágyulni.
Előzmény: szaki_pali (2724)
m.musashi Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2728
milyen borokat csináltok?
Előzmény: Ferig (2721)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2727

Még ami aggaszt, hogy az idén találtam zöld szemeket az érett fürtben.

 

Igaz hogy nem sok de ott van. Biztosan leviszi a cukorfokot.

 

nem mindegyiknél van. Ennek a fajtának a nevét nem tudom. Még apám sem tudja mert úgy kapta valakitől.

Előzmény: Vork12 (2726)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2726

Nem tudom. Bi-58 al, és Basudin 600 EW-vel permeteztem.

Bi-58 at mindig tettem bele. aug-ban nem volt permetezés a fehér szőlő miatt.

Előzmény: szaki_pali (2722)
lalá Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2725
-Óvatosan a must-korábani savtompítással.(hihi) Nehogy bor-korában meg pótolni kelljen.
Előzmény: szaki_pali (2724)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2724
a savadat sokallanám, én most a must savát azonnal levinném 3 ezrelékkel.
Előzmény: Ferig (2721)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2723
csak megemlítem, hogy nálam a hegyen a csapadék aug. hónapban summa summárum 31 mm. csak viszonytásképpen ez a béka alsó fertályának legalja!
Előzmény: Cirfandlia (2716)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2722
lánykorában nem volt atkás?
Előzmény: Vork12 (2718)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2721

Tegnap mi is elkezdtük a szüretet, leszedtük a rizlingszilvánit. cukorfok(20 C-fokon): 17, savtart:11. A mennyiség  brutálisan sok lett, le se merem írni. A cukorfokkal nem vagyok elégedett, de látva a jövő hétre várható további esős napokat, nem mertük tovább a tőkén hagyni, no meg hát jövő héten kezdődik az iskola, s fogy a segítség. Szép egészséges szőlőt szüreteltünk, a korábbi évekkel ellentétben a rothadással egyáltalán nem volt gondunk, ami a szilváninál nagy szó.

szalonspicc Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2720

Első szürethez szeretnék beruházni úgy 20-30 darab tejes ládába. Nem tud vki vmi jó (olcsó) beszerzési forrást?

Zalancelot Creative Commons License 2007.09.01 0 0 2719
Már ne foglalkozz vele.
Ha jól látom, amúgy is a fürtzónában van, ahonnan már neked kellett volna rég eltávolítanod.
Előzmény: Vork12 (2718)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.01 0 0 2718

 

Elég sok ehez hasonló levél van. Milyen betegség lehet.

A szőlő egyébként érett és édes.

 

 

Vélemény?

 

 

 

 

 

 

Zalancelot Creative Commons License 2007.09.01 0 0 2717
Fajtája válogatja.
A kései szőlők, olaszrizling és társai köszönik jól vannak, az eddigi csapadék nem okozott komoly bajokat,a korábban érőket, meg aki tudta, már lementette.

Ma egy vörös előszüretet tartottam, hiszen az Oportó már rég kádon lehetett volna, de kicsit vártam vele, hogy a később érők, veszendőjét is vele leszedhessük.
Remélem így már kibírják még 2-3 hétig.
Nem sokat szedtünk, talán 250 l a lebogyózott cefre, 18 -as mustfokkal.
(az oportó maga már aug 20 környékén 19-es volt.)
Azért is vártam vele, hogy az idő és a présház lehüljön, hogy az erjesztést kézben tudjam tartani.

A jövő hétre ígért további lehülés és bőséges csapadék, persze lehet hogy változtat a terveken, de azt majd a bekövetkezte után lehet értékelni.

A szilváni túl van a zajos erjedésen, csendesen pöfög még, gondolom legalább biztosan egy-két hétig.
Előzmény: Cirfandlia (2716)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.08.31 0 0 2716
Badacsonyi csapadékadat augusztusban: 245mm!! Nagyon durva, főleg egy ilyen száraz nyárelő után. Zalai, balatoni "kollégák" mi a helyzet rothadás fronton felétek? 
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.29 0 0 2715
Na, ehhez az OBI-nak is lesz egy-két szava :))
Nem hiszem hogy könnyedén feladnák a jelenlegi monopolhelyzetüket
Előzmény: lalá (2714)
lalá Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2714
-Mit ne mondjak, kíváncsi is lennék, hogy hol jön létre az első regionális, akkreditált laboratórium.
Előzmény: Cirfandlia (2713)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2713
Igen; 100-150e a kütyü ( link ) azt ki tudja mennyi még hozzá a rendszeresen fogyó tartozékok. Ez nem az én (mi) kaliberünk, de azt el tudnám képzelni, hogy a hegyközségeknél működne ilyen, és mindenki vihetné oda -persze pénzért- a mintáját.
Előzmény: lalá (2712)
lalá Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2712
-Nem lebeszélésként, csak reményeim kifejezéseként mondom, hogy talán - akár a közeli jövőben is - a "lötyögtetek, titrálgatok" módszerek helyét átvehetik a zsebben hordozható fotométerek. (pl. az RQflex 2 mérete:19x8x2 cm) Ezekkel a hordó mellett a pincemester azonnal megnézheti amire kiváncsi, a molibdén-tartalomtól, a pH-ig (hihi).
Előzmény: Cirfandlia (2710)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2711
Itt lehet megrendelni:
http://www.bakonyi.info.hu/borteszt/index_m.html
Előzmény: Cirfandlia (2710)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2710
Savtartalmat  (must, bor) egyszerűen a Házi (?) borteszt nevű eszközzel tudsz mérni; ez beszerezhető -talán- borászboltokban és mintha a praktikerben is láttam volna. Ez 4 kis üvegcséből álló minilabor; titrálni kell a savat (ehhez minimum kell 10 ml must vagy bor); ill. szabad kénszint mérésére jó még. 0,5ös pontosságot tud.
Előzmény: szalonspicc (2707)
szalonspicc Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2709
A valami ilyen műszer az mit takar, hol láttátok?
RAMBO Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2708
Elvileg láttunk valami ilyen műszert, nemsokára szülinapom lesz, sztem a feleségem megveszi nekem.
Előzmény: szalonspicc (2707)
szalonspicc Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2707
És akkor létezik valami egyszerű megoldás ami segíthet a szőlő(must) savtartalmának megállapítására?
Előzmény: lalá (2706)
lalá Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2706
Előzmény: lalá (2705)
lalá Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2705
-Úgy híjják, hogy refraktométer. Fénytörés alapján mér sűrűséget. (az akku-savnál is) A szőlő savtartalmára nem ad felvilágosítást.
Előzmény: szalonspicc (2704)
szalonspicc Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2704

A must savmérésére szolgáló eszköz engem is érdekelne. A szomszéd a szőlőszem cukrát egy akkumlátorsavmérővel méri. Rácsöppent egy cseppet a szőlőszem levéből egy kis szenzorra, rácsuk egy fedelet és egy így kialakult messzelátó szerű csőformájú szerkezetbe belekukkatnva le tudja olvasni a savértéket az optimális szüreti időpont kiszámításához.

Van ilyen herkenytyű kifejezetten szőlőre kifejlesztve is? ha igen hol lehet utánanézni?

Előzmény: Cirfandlia (2675)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2703
Most kaptam az infót: vörös borszőlő 76 ft/kiló az En-grosnál
Előzmény: Törölt nick (2702)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2702
Ja, igen
Fehér asztali borszőlőről van szó
Minőségi bor a Bognárvinnél? :DDD Bikatory és Aranykancsó, oszt jónapot :)))



*legyint*
Előzmény: Cirfandlia (2700)
RAMBO Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2701
Hétvégén én is beszüretelem a muskotályt.

Itt többször volt eső, sőt, baromi nagy viharok, a múlt hét végén már nagyon ehető volt, vékony héjú, itt is kikezdték a darazsak, és picit félek a rothadástól. Őz is jár erre, madarak egyelőre nem voltak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!