"Eléggé kompatibilis a Forddal-mond6tnám teljesen- így az alkatrész árakat is meg tudod versenyeztetni hol jobbak."
Erre inkább azt mondanám, hogy a Ford Maverick teljesen kompatíbilis a Nissan Terrano II-vel, mondhatni ugyanaz. A Ford szervíz kompjúterén nincs Maverick csati, mivel Nissan csati van benne. A Terrano II / Maverick története ez:
The Maverick and Terrano II were developed side-by-side at Nissan's European Technology Centre in Cranfield, and both vehicles are assembled on the same Spanish production lines at Nissan's Motor Iberica plant in Barcelona. Although Ford undoubtedly had an input and the Brighton-based IDEA design studio had a hand in the exterior styling, the major influences on the design were Japanese: the independent front suspension with torsion-bar springs; the tall, narrow body and the kick-up below the rear windows. The engines, too, are Nissan units. The main differences between Maverick and Terrano II are in fact in the front bumper, the grille and badging - and in the provision of a Ford radio in the Maverick!
Szóval ízig-vérig japán a Ford Maverick is, kivéve a rádiósmagnót :)
Ha felnyitod a motorháztetőt, mindenen japán felirat van. Amikor alkatrészért megyek csak a Nissan-t hívom, mert a magyarországi Ford azt sem tudja miről van szó.....
Treb az hogy egy terpjáró azért mert hátul laprugós-nem PICK UP-kényelmetlen lenne azért ezzel vitatkoznék űtttél te már HJ6 szériában vagy sem mert szvsz kivállllllllló a menettulajdonsága
Nem önmagában a laprugó számít, hanem a rugózott/rugózatlan tömegek aránya. Rugózatlan tömeg ami együtt mozog a kerékkel, rugózott tömeg meg ami nem. Egy öttonnás teherautóban például meg nem mondod hogy laprugó van, pláne megrakva, csak úgy siklik az úton mintha légpárnás lenne. :)
A laprugó nehéz mint fene (emelj meg egyet :), sokkal nehezebb, mint egy csavarrugó + a hossz és keresztirányú támasztókarokból az adott kerékre eső tömeg. Ergo a rugózott/rugózatlan tömeg aránya sokkal jobb egy csavarrugós, mint egy laprugós autóban.
Épp mostanában próbáltam egyébként infóhoz jutni a gumik tömegével kapcsolatban, mert az is egy igen komoly rugózatlan tömeg. :)
Leto azt vette észre, hogy a 33x12.5/15-ös Yokohama Geolandar AT _sokkal_ könnyebb, mint a 31x11.5/15-ös General Grabber AT. De sehol semmi info...
Például a 4x4 magazinban egészen jól el tudnék képzelni egy gumimérést, súlyra és komfortérzetre összehasonlítva ugyanazon a kocsin. (Lyó, tudom, verjem a csalánt a sajátommal, de hát én nem tudok megcsinálni egy ilyen összehasonlító mérés és tesztsorozatot. Hacsak nem protezsál be valaki egy gumishoz, akinél van az összesfajta gumiból lyól... :)
Treb is azt mondta, hogy az arányok sokat számítanak rugónál. Nekem az 1 tonnás Jimny tekerccsel is pattog (főleg a Procomppal)...
(Ha még él a szabály,) akkor az is a kereskedő mellett szól, hogy ha netán mégis lopott volt az autó, ez esetben nem veszik el, viszont, ha magánzótól vetted, igen.
Először is szerintem ha kereskedőtöl vásárolsz ha nem mindkettő lutri is lehet. Ezzel a témával kapcs volt valaki aki azt írta vigyázz a pajerokkal mert sok köztük a lopott, átütött alvsz-ú stb vasszus hát pont erre találták ki az eredetiség vizsgát ami úgy is kötelező vagy az eladót vagy a vevőt terheli megegyezés kérdése de ha ügyes vagy nem te leszel aki fizetsz érte. Az evizsga állomás pedig felelősséggel tartozik az általa végzett munkáért-így tudod talán kivédeni azt hogy megmókolja a vizsgát mondván ismerőse a vizsgáló-. Ha kereskedőtől veszed elvi síkon 1/2 év garanciát köteles adni az eladott gjmre-persze ezt azért be is kell tudni vele tartatni-amit viszont Te egy magánszemélyes vásárlásnál igen nehezen tudsz érvényesíttetni - szerbiából hozatsz ilyen ügyekre szakosodott tárgyalásképes ügyvédeket max így-.
2:
A hilux bármily jó is - hisz Toyota nem más- attól még ugyanúgy Pick up s nem igen mondható rá hogy kényelmes és még mindig ott van az a probléma miszerint nem ilyen csomiteret akarsz vagy ez a szempont már nem szempont????????
3:
Szerintem is tökjó választás a TerrII mivel:
Sok helyen van szervíze - nem kell napokat szenvedned, s készülnöd egy kötelező
szervíz miatt.Eléggé kompatibilis a Forddal-mond6tnám teljesen- így az alkatrész árakat is meg tudod versenyeztetni hol jobbak. A Rav 4 kiváló lehetne hisz az is Toyota bár az szerintem kicsit kissssssebb csomagterű mint a Terrkó s ezt azért ne hagyjuk figyelmen kívül + árban is más egy kicsit.
Treb az hogy egy terpjáró azért mert hátul laprugós-nem PICK UP-kényelmetlen lenne azért ezzel vitatkoznék űtttél te már HJ6 szériában vagy sem mert szvsz kivállllllllló a menettulajdonsága az ok amiért nem ajánlom Speiznek csak és kizárólag az hogy nem találhatsz 4-5-6 évest mivel ekkor már nem létezett.
Speiz kérdezted hogy hol találhatsz fórumot ahol találsz ilyen gépeket szerdán képesautoexp.,csütörtökön autotrader-barna fedlap-, internet mobile24.hu,használtauto.hu, weltauto.hu,.
A Terrano II nem laprugós, hanem spirál. Nagyon személyautós a vezetése. Könnyű kormányszervó, női vádlinak is bőven megfelelő kuplung, jó ülésmagasság, előzéskor a személyautók többsége fölött el lehet látni. Ha dizelben gondolkodtok, akkor a kereklámpás (asszem 1997-től) modelleket ajánlom, ebben már egy jó 2.7 tdi motor van. A motorháztetőn van egy nyilás (kopoltyú), arról fel lehet ismerni.
Én a hosszú Terranómat kipróbáltam komolyabb helyeken is és elmondhatom, hogy a modern, szopott forma mögött igazi terepjáró rejtezik!
Szóval, amire nektek kell, bőven elég.
A Terrano nem laprugós? A Terranoról lehetne még megtudni pár dolgot?
Ja, és persze, hogy zavar, ha rázza hátul a gyerekeket. Azt hittem, a Hilux csak a méret miatt kényelmetlen hátul. A rázás nem jutott eszembe. Mondjuk edzettek a gyerekeim, tönkrevágott Peugeot 307 a mi utunkon... Hát, az majdnem olyan pocsék, mint a vasárnap kipróbált Grand Vitara. :(
És még valami (miután már kezd letisztulni, hogy mikből érdemes választanunk): állítólag a kereskedőket kerüljük el nagy ívben. Ezt többen mondták, és én is nagyon bizallmatlan vagyok, sőt egyre inkább. Akkor hogy érdemes vásárolni? Hirdetés magánszemélytől?
Van olyan honlap vagy autópiac, ahol kifejezetten terepjárókat hirdetnek/árulnak? Mert a használtautó.hu-n nem sok megfelelőt találtunk, és főleg magánszemélytől nem...
Szevasztok.Írtatok ám rendesen,alig győztem olvasni.Na most én is beleszólok.Szerintem egy elsőgenerációs hosszú RAV4 lenne a nektek való, ide a homokra,de máshol is megállja a helyét.A Toyotánál megbízhatóbbat nem találsz,és ez kényelmes is,mára már nem arcos,mert van újabb is.
Vagy ha az igényeket nagyon lejjebb adjátok.akkor egy hosszú Niva.
Ha gondoljátok személyesen is beszélhetünk,esetleg a vas átnézésében is tudok segíteni ha van kiválasztott.Soltvadkerten lakom.
_Nagyon_ sokat számít utazási komfortban (meg terepjáró képességben is :), hogy hátul csavarrugó van vagy laprugó. A laprugó nehéz mint a dög, ráz tőle az autó rendesen. (Persze az egész arányok kérdése, egy kamion tömegéhez képest már elhanyagolható a laprugó tömege. :)
Amúgy szvsz teljesen helyesen jársz el: próbálj ki kinél több szóbajöhető autót, és azt vedd meg amelyikben leginkább jól érzed magad.
Bevallok valamit: "díszterepjárót" azért nem szeretnék, mert... nem is tudom, le merjem-e írni, nem akarok senkit megsérteni. Mert nem akarom, hogy nagyképű városinak tartsanak. Habár városi vagyok, és talán nagyképű is, de minek ezt kiírni magamra...
Ma vezettem egy Toyota Hiluxot terepen is, aszfalton is. Élmény volt!!! Egyből beleszerettem. Egy más világ. A férjem azt mondta, ez szemmel láthatóan nekem való (szemét módon vezetek terepen, az autót nem kímélve, hiába akarok finomabban, egyszer csak azt veszem észre, hogy nem megy "érzéssel". Hiába: nőből csináltak, műszaki finomságokhoz semmi érzékem. Ez itt a baj.) Meg azt is mondta, hogy egész normálisan ment alattam, kívülről látva. A tulaj is azt mondta, nem volt nagyon gáz (mellettem ült, és nem kapaszkodott elfehéredett ujjakkal, mint a vitarás koma tegnap). És a kapun is be tudtam kanyarodni minden gond nélkül. :D Meg csupa jót mondott róla a tulaj. De persze eszében sincs eladni.
A fickó azt is mondta, próbáljak ki egy Pajero-t is, hátha hosszú úton az kellemesebb. Mondjuk nekem ez is kényelmes volt. Na, kipróbálok egyet abból is, mihelyt lehet.
A véleményeket, melyekért köszönet, még vagy hatszor elolvassuk, mire kiigazodunk majd. :D
RoSto, még annyit hozzátennék, ismered Erdélyt, Kommandóról felmentem vele a Barta-tető csúcsára (1378m), jövőre a Lakócára (1777m) megyek fel. Van út, de ARÓval nem mernék nekiindulni....
Nekem egy hosszú Nissan Terrano II van, benzines és Ford Mavericknek hivják. Ideális all-rounder. Nagyon jó családi autó, gyors, lehet vele előzni (benzin 2.4) viszont terepen is megállja a helyét, ezt az itt irogató olvtársak is bizonyithatják.
Most érkeztünk vissza Erdélyből. Kifelé 9.7 volt a fogyasztás, lassabban mentünk (konvoj) és nem voltam annyira megpakolva. Vissza totál megrakva (a teljesség igénye nélkül: 2 bárány, 3 tyúk, 100 kiló krumpli, 25 kiló liszt, 10 kiló cukor, 20 liter sör, 10 liter pálinka, 7 kiló juhsajt és túró, 10 kiló áfonyalekvár és csomó minden cucc :)))))) ), jól megülve, viszont A(mia)CS(övön)K(ifér), 10.8 liter.
Csak ajánlani tudom, ha nincs pénz hosszú tádé Pajeróra vagy Toyota HJ-80-ra.
Szegény Bull hogy fogja így beSpeizolni alig használt (asszony hordta vele piacra a gyerekeket, de csak napos, száraz időben, vagy mi...), full eksztrás Micsubicsi Pahero te(her)epjáróját?!
Panda 4x4, tessék. 3 milla alatt marad, nem akad el, és még az orrunkat is tisztíccsa, plusszráadásbónusz, Winklernek ezzel nem sikerült elakadnia (szemben a Discovery-vel) :)) És ódákat zeng róla a cikk.
speiz: Én eddig is és most is csak arra akartam felhívni a figyelmeteket, hogy a 4x4 nem minden esetben elegendő önmagában. Szerintem a Ti esetetekben a MT gumi és a diffizár alapkövetelmény, ehhez jön egy nagy kasztni a helyigény miatt. Ezeket a szempontokat együtt vizsgálva egész jól behatárolhatók a típusok. Pl. TLC, Defi 110 stb.
Szerintem nektek nem terepjáró kell, hanem valami szabadidőautónak csúfolt valami. Subaru Forester, Honda CR-V, Kia Sportage, Hyundai SantaFe, ilyesmi. Ezek azért lényegesen olcsóbbak, mint a rendes terepjárók, betonúton kényelmesebbek és szerintem arra, hogy az utcátokban akár 20 centis hóban is végigmenj, elegendő a tudásuk.
Esetleg még a Hyundai Gallopert is megnézheted, ami ugyanaz, mint a Pajero, csak kicsit gyengébb kivitelben.
Nekem személy szerint már zsong az agyam, de ha a helyedben lennék, biztos sikítanék. :))
Azonban, ha belegondolsz abba, amit Sárvérű Barátom összehordott :)) , a TLC 80-as nem tűnik rossz 5letnek!
Kényelmes, robosztus, személyautó, jó terepjáró képességekkel, megy is, ha kell, de tűrhető fogyasztással, nem csillivilli, viszont van respektje, és csomagtere is.
Sok türelmet a döntéshez, és sikert a vásárláshoz!
Javítsatok ki ha nem jól látom ,érzem de elolvasván a hozzászólásokat olybá tűnik nekem mintha egymás mellett egy kisssssssé elbeszélnétek.Áruljátok már el nekem mi a fenének erőltetitek a 4kerekes tgk-t annak aki
- bevallása szerint is el-el felejti megírni a menetlevelet sőt nem is szereti azt,bár ez a legkevesebb
- a férjuram hozzá van szokva ahhoz hogy KÉNYELMES autóban / érted autóban / autózik Ő vagy akár az egész család s ha figyelembe veszem azt az igényt is mely a télisportok szeretetéről szól s reményeink szerint eme hóbortnak nem a mátrai domboldalakon hódol akkor röviden utaztál már mondjuk a Francia síparadicsomokig ilyen kényelmio szinten ???? Jó esetben bérsofőrrel anyósomat küldeném ilyen tortúúúúrára.
- mint mondta a kedves Hölgy nem szereti a csomagjait effajta raktérben tartani / ez is eléggé érthető /
Az ezenkívül felsorolt járműveknél szerintem azt sem ártana figyelembe venni ,hogy milyen a szervízigénye/szervízellátottsága is - pl Daih. Terios stb
Azt az igényt sem ártana figyelembe venni, hogy normális kihasználható csomagtere legyen s ez egyben legyen az utastérrel. Itt szerintem - bár Én csak egy egyszerű s hozzászólásainak számát figyelembe véve nem olyrégi offroados/szimpatizáns vagyok keresném a Nissan TerranoII Wagon/Ford Maverick, Toyota Landcruiser Hdj-80 ilyet találsz a Porsche M5-nél vhol 3.8-4.0 mil-ig, Mitsu.Pajero Wagon.
A Discoveryvel nekem szervízigényi tapasztalataim nem a legjobbak s a helyzet az hogy nem csak 1 discot hajtottam egyszerre egy időben. A szervíze pedig neki sem olcsóbb így mint egy jófajta japó gépé. + Azért azt nem mondanám hogy óriási lenne a csomagtere bár Én még nem teszteltem babycarral.
Arra a felvetésre amit shark dobott fel csak annyi a véleményem ,hogy kívánom ,hogy soha ne kelljen kipróbálnod azt a szitut amikor sürgős indulásra van szükség és először tedd meg az utat családostul cuccostu- s az itt szerintem teljesen közömbös mit keres bennnnnnnnt a babakocsi ott van aztán kész a helyzet adott- egy igen kényelmetlen ámbár olcsón beszerezhető géppel majd ezután ülj át a másik kocsiba - ekkor már a fennnnnnnntartási költségeken is megéri elgondolkozni szvsz- és irány tovább no ezt ügye te sem gondoltad teljesen komolyan ( időveszteség stb).
A Defi 110 tényleg tök jó autó de ha van ma valami ami a sprőd, puritán jellemzők bármelyikére pályázhat nu akkor ő biztos befuto - bár hozzáteszem mégegyszer terepen nemsok párja van de van s ez a lényeg-)))))))))-.
Ha az összeg melyet megadtál annyi amennyi akkor már csak azt kell vhogy megoldani, hogy évjárata is olyan legyen mint amit kértél. Toyota-t ennyiért csak idősebbet kapsz bár szvsz inkább egy korosabb toyo mint 1 fiatal KIA!!!!, Syong, Freelander, Hrv,Crv stb.
Az autók kiválasztásában segítségedre lehet bármelyik nepper news- trader,képesautóexpr.-
Mivel a discoterpjárókra nincsen igényed ezért azokról nem fejtem ki bővebben a véleményemet.
Speiz, ime +1 velemeny hogy kialakithasd sajatodat:
1. Kenyelem.
Merevhidas, laprugos kocsibol kenyelmest nem fogsz talalni, legfeljebb amcsit,
aminek a fenntartasa viszont nem olcso, es haat, a megbizhatosaga is ketes,
legalabbis nekem ez a tapasztalatom (van egy dodgeunk). Kifejezetten horror
a rovid, merevtengelyes, laprugos (plane ha elol is ez van) kocsikat Bp-n vezetni,
a menyasszonyom pl. kerek-perec visszutasitja a Patrolomat (rovid, merev tengely elol-hatul, emelve, terepgumikkal), inkabb buszozik, azt szokta talaloan mondani, hogy a Patrolt nem vezetni, hanem terelgetni kell. Tehat: elol mindenkeppen fuggetlen felfuggesztes legyen. Ez fontos a vezethetoseg szempontjabol.
Mindazonaltal, az elnyuhetetlenseget pont ezek a konnyen es relative olcson javithato "osi es elavult" konstrukciok jelentik, de ahogy elneztem, nektek azert
ennyire nincs szuksegetek.
2. Fenntartas.
fenntartasi koltsegek szempontjabol ajanlom megfontolni a kovetkezoket: eloszor is, masfel tonna onsuly felett (ez amolyan huvelykujjszabaly) terepjarobol eszedbe ne
jusson benzinest venni. Lezabbantja az gatyadat, illetve bugyidat :)) Ha meg dizel,
akkor annak lesz hangja, ergo a vajtfuluek nem fogjak elvezni annyira a cdsradiojukat. Egyebkent alkatreszileg elmondhato, hogy dragabb minden alkatresz,
viszont ritkabban is megy tonkre. Meg tobbnyire mar joval elore hallani ha valami
romlik elfele, mint ahogy valoban elromlana.
3. Megbizhatosag.
Minel ujabbat veszel, annal tobb benne a elektronikus kutyu, ami az emberi gyarlosagot hivatott kompenzalni. Illetoleg az elmult 5-7 evben szamolni
kell a lifetime-engineering aldasos hatasaival. Vannak kivetelek persze (pl LR),
de en ezt a trendet velem felfedezni. Szoval nem lenne butasag az eletkor-kitete-letekbol feladni kicsit...
4. szobajoheto tipusok
Ha jol vettem ki a kovetkezoket szeretned: kenyelmes, autopalyan birja a 130-as
atlagot (siturakhoz), megbizhato, elnyuhetetlen, relativ gazdasagos, 4-6 evesnel nem oregebb, 4 millio alatt.
Ezek alapjan, kizarasos alapon:
- hardocre gepek kiesnek (rovid patrol/pajero, LR defi, g merci stb)
- keressetek valakit aki ert hozza mielott vesztek
- motor, hajtaslanc allapota SOKKAL fontosabb mint a kasztnie, vagy pl. az elektromos ablakemeloe (tehat: vesztesegmeres, proba terepen!)
- minel nagyobb dizelt kell venni, az se baj ha esetleg nem turbos. a kobcenti
sose romlik el. En pl. dizelt csak telen, -15 alatt vasarolok. Ha akkor beindul...
Nem feledni: a vetelar csak az elso reszlet! Vetel utan pl. azonnal motorolaj, olajszuro csere, valtoolaj csere, diffikben oljacsere, levegoszuro, u.anyagszuro csere.
A Freelander -szerintem- nálad a díszterepjáró kategória. Rav4 ellenfélnek tervezték, amikor már nagyon unták az angolok, hogy mindenki ilyesmiket vesz a Defi-Disco-Range szentháromság helyett. Be is jött.
A díszterepjárók egy része kitűnően megfelelne a részetekre, bár látatlanba mondom. Van egy tesztem :). Ahol az ezerhármas kocka Lada téligumival elmegy (akár csak rükvercben csúszkálva is), ott az emelt 4x4 vonal tagjai is bőven megteszik. Amikor már a Niva-UAZ páros jönne a képbe, akkor érdemes elgondolkodni a Pajero-Discovery-pickup-valóditerepjáró vonalon.
Egy csomó autót vezettem, s ezek közül több ezer-tízezer kilométert hajtottam pl. LR 90-est, Toyota Hilux 4x2-est, (és ARO-t, VAZ 2104-et is :)). Amit eddig leírtál, még mindig nem indokolják ésszerűen egy Pajero beszerzését. De ha tetszik, akkor azt az autót kell megvenni, ami a legjobban bejön. S ha ti egy Mitsubishiben érzitek jól magatokat, akkor nem kell érveket keresni mellé. Csak annyit akartam írni, hogy technikailag a Suzuki Ignis 4x4-től felfelé egészen a Mercedes G 300 TD-ig (s azon is túl :)) bármelyik kocsi meg fog felelni, és télen is (téligumi-hólánc) el fog vinni a tanyáról a városba, s vissza. Ha ezen belül ti Renault Scenic RX4-et, Suzuki Vitarát, Subaru Outbacket, Land Rover Discoveryt, Mitsubishi Pajerot vesztek, azt már teljesen egyedül is el tudjátok dönteni, mint a Peugeot-nál (ár, fogyasztás, fenntartás, extrák, beltér, stb.).
Mielőtt tempósan kezdesz az új jövevénnyel közlekedni, érdemes kipróbálni a kanyartulajdonságait, fékeit, gyorsítóképességét, mert ezek szinte biztosan sehol se lesznek a meglévő kocsitokhoz képest.
Csak a Super Select I és II. ami aszfalton is használható 4WD-ben. Az Easy Select (pl L200) ugyanolyan, mint a miénk, tehát fixen hajt, csak az már menet közben is kapcsolható.
The first of the 4WD settings, 4H, connects drive to the front wheels as well as the rear ones, thereby doubling traction. This mode is suitable for conditions such as grass, loose gravel surfaces, snow and slush, and sand. It's a 'shift-on-the-fly' system meaning 4H can be engaged on the move, in this case at up to 62mph.
However 4H should not be used on dry, high-grip road surfaces. This is because the mode does not permit the front and rear axles to rotate at different speeds, thereby causing transmission 'wind-up' which will place severe strain on the tyres and transmission, as well as generating pronounced driveline noise and vibration.
Ez a rencám a telefonba típusú életmód kicsit macerás, de az élet rákényszerít, ha városba megyek, de muszály. Viszont sajnos a nagy autó nem annyival nagyobb hátrány , mint előny. Ezért CSAK nagy autóim vannak. A hosszú autók plussz előnye, a jó EGYENESFUTÁS. A 90-es Defenderem úgy megy, mint a bakkecske, a 110-em meg csak úgy hasít.
fricike, megnéztem a két ajánlott autót. Tudsz (te vagy bárki) róluk részleteket mondani. Pl. megbízhatóság, fogyasztás, menettulajdonságok országúton, stb. Előre is kösz.
Shark! :-) Ez nagyon jó ötlet, nekem is eszembe jutott már, jó ideig komolyan fontolgattam is! És tök jó lenne egy ilyen rendszám nélküli bulikocsi. Csakhogy négy irányba lehet kimenni a házunktól, és a legritkább az, hogy a város felé megyek. Sokkal gyakoribb, hogy a hosszabbik földúton (3-6 km) megyek, más irányba. Ráadásul mostanában a dugókat is földúton szoktam elkerülni, szóval van, hogy a város másik végébe is kis kerülővel, földúton át jutok el. Gyorsabban, mint ha a városon keresztül cammognék. Ez pár hete még Pesten is bejött, és megtetszett az egész, mert én sem bírom a dugókat, a fiaim meg aztán... Szóval azért is szeretnék terepjáróra váltani, mert egyre és egyre többet járok fölúton. Meg is szerettem.
Van még, keresgéljetek. 1 dolog azért szól a Pajerok ellen: a 2-esek közt (ez az) sok a lopott, átütött alváz/motorszámú stb., szóval mindenképp _előbb_ eredetvizsga, utána pénz az eladónak.
Alapvetően mindegyik terepjáró a hátsó kerekeket hajtja kétkerékben. Nincs ugyanis középen difi, tehát négykerékben fixen össze van kötve az első és a hátsó kardán. száraz aszfaltra nem ajánlott így használni.
Viszont: Amelyik Pajeroban Super Select vagy Easy Select váltó van, abban van középső difi (zárható), tehát akár száraz aszfalton is mehetsz négykerékhajtással. Persze magasabb üzemanyagfogyasztásért cserébe.
Amúgy a hátsókerékhajtás ilyen szép nagy, súlyos autóknál egyáltalán nem hátrányos vagy kellemetlen - különösen ha van ASR is.
Lásd például a személyautók közt a Merciket. Nem szoktak panaszkodni a vezethetőségére. :)
speiz: ha nem kell komoly terepezesre a gep, akkor esetleg vess egy pillantast az Isuzu Trooper-re, mint terepjarora, es a Daihatsu Terios 4WD-ra, mint magas szemelyautora.
Miért ne? Bár nem tudom a babakocsit miért kell becipelni a házhoz. Ott nem hiszem hogy kell. Azt kinn lehetl hagyni a szgk-ban. Szerintem a feladat valahol a Mekmekméti tanyavilágban vagy környékén lehet. De mint írtam, ez csak egy ötlet.
Csak egy ötlet, látva az igények ilyen kombinációját: Miért nem vesztek egy rendszám nélküli Samurai-t, azzal elmentek az aszfaltig, onnan meg hajrá bármilyen szgk-val. Egy ilyen Samut 7-800k Ft-ért lehet kapni. Nincs kötelező, CASCO, csomagtartó nyűg stb. Nem egy vidéki ismerősöm így oldja meg, főleg ha csak pár 100 m terepezésről van szó.
Aztán nem elfelejtendő az sem, hogy a háztól kivezető földút ha megázik és puha sárrá alakul, még a 4x4 sem mindig segít, kell a jó gumi. Viszont egy jó MT-s gumival városban nem igazi a komfort, aztán meg télen, jégen kész halál. A Samura MT gumi, a szgk.-ra meg téligumi+hólánc.
altefngy, köszi, én is pont az általad megadott tulajdnoságsort keresném (plusz hogy ne legyen az ára a mindenféle extrák miatt magas). Tudsz példát? Mert én erre nem tudok. Azaz amit tudok, az éppen az a "díszterepjáró", aminél a dizájnra kifizet az ember sok plusz pénzt, viszont kispórolják a gyártók a megbízhatóságot - hogy pontatlanul, ámde érthetően fogalmazzak. Egyszóval még mindig nem szeretnék díszterepjárót, mert a "dísz" mivoltáért kifizetni egy szép összeget - nos ehhez már ennyi szívás után nincs kedvünk. És rendszeresen látogatni az autószervizt, mert a kocsiba kis pénzért sok extrát zsúfoltak be, szintén nem szeretnénk már.
Egyébként már bennem is felmerült a gyanú - nem csak autó, hanem egyéb cuccok vásárlásakor is -, hogy nem gyártják azokat a termékeket, amiket én megálmodok magunknak. Egyik "típusvevő" fajta se vagyok, nyilván ez a baj. Vagy gyártják ugyan, de nagyobb vagyonért lehet hozzájutni az ilyesmikhez.
Na, mindegy, a kérdést azért tettem fel nektek, hátha ti tudtok valamit az autók piacáról, amit én nem. Azt meg is mondtátok, mit ne. Ezt köszi. Már csak azt kéne tudnunk, mit igen. :-)
Ilyenem van nekem is! Üdv a klubban :)
Ez az enyim.
A kemencei kisvasútnál meg van egy srác, aki ilyenekkel hordja fel az erdőbe a sineket és ezzel vontatja a mozdonyt (van egy kis folytonossági hiány a sinpályán). Felpakol a busz tetejére egy valag sint, az utánfutóra is rak vagy egy marékkal, oszt uzsgyi neki a hegynek...
Ilyen kockára pályázol te is vagy már újabban gondolkodol?
Pár megjegyzést tennék még az előttem szólókhoz. Fiatal, blokkolásgátlós, légzsákos, egyszerűen fenntartható, jó állapotú, igényes személyautókhoz szokott férjnek is megfelelő, stb. terepjáró 2-4 millióért kevés van. Én például egyről sem tudok. Az eddig leírtak alapján még semmi komoly terepjáróigényt nem láttam nálad, használtan akár a Subaru, Volvo, Renault, stb. félszerzetei, a díszterepjárók jó része is megfelelő lehet. Újabban értelemszerűen a Suzuki Ignis 4x4, majd a platósok jönnek árban, és Renault Kangoo, és még kismillió.
De a személyautós viselkedés keresése klasszikus merevtengelyes pickupoknál csak bizonyos határokig megy. Ha főleg épített úton közlekedik valaki, s csak az utolsó pár száz méter kérdéses, esetleg emelkedő, hó, földút jöhet szóba, akkor mindegy. Magyarul szerintem a közúton legjobban viselkedő, nektek legjobban tetsző (fenntartás, kényelem, biztonság, stb.) bármilyen összkerékhajtású, emelt futóműves kocsit válasszátok. A padkát/kátyút a magasabban fekvő alváz, és a magas oldalfalú abroncsok csillapítják jól.
A teherautókkal kapcsolatban rossz tapasztalataim vannak. Teherautót használva ált. elfelejtem a menetlevelet kitölteni, de a nagyobbik baj az, hogy még a személyautóra vonatkozó sebességkorlátozást is nehezen szoktam betartani, nem hogy teherautóra vonatkozókat... Meg akkora csomagtartóra azért nincs szükségünk.
Ja, igazán nem értem, miért jutott egyből eszetekbe a parkolóház meg a HRV, mint ötlet... :) Nem szoktam parkolóházakba beállni. Annyira belvárosba nem megyek sose, nincs ott dolgom, áruházaknak meg nem megyek le a parkolójába, hanem többnyire a melletti lakótelepen szoktam megállni, és a kisbejáraton bemenni.
A HRV-s javaslatot köszi, de nem. Divatautóval már szívtunk eleget, a használt HRV-k ára legalább olyan gyanús mint a mostani Peugeot 307-esünké, amitől épp szabadulni szeretnénk. Abba a hibába, hogy elektronikával és luxus szolgáltatásokkal telerakott vevőcsalogató, ámde folyton meghibásodó kocsit vegyünk, nem szeretnék még egyszer belemenni. Amellett pedig a HRV kicsi. Néhány centi hiányzik ahhoz, hogy a babakocsi beférjen. (A Vitarába pl. befért.)
Összefoglalom: a kérdést azért tettem fel, mert EGYELŐRE abszolút nem értünk sem a terepjárókhoz, sem a kocsivásárláshoz, úgy egyáltalán. Sajnos. Szívunk is most emiatt. De azt azért már tudjuk, hogy a csilivili, és tudásához képest gyanúsan olcsó autók nem nekem vannak kitalálva. Azokat kímélni kell, azokat városba teremtették, sima utakra. Nekem olyan is-is kell, vagyis terepre minden nap, városba meg majdnem minden nap. És országútra kb hetente egyszer-kétszer. Viszont mindenképp igénytelen valami kellene. Ami nem tud többet, mint ami igazán fontos. De az igazán fontosat jól tudja.
Még leginkább a Mitsubishi Pajero tetszik annak alapján, amiket írtatok... A többiről már meggyőztetek, hogy ne. A Vitaráról meg a mai próba alapján nem ábrándozom többé.
Ja, még valami: Pajero-ból létezik-e olyan, ami NEM automata váltós?
Másik kérdés: van-e olyan terepjáró (egyáltalán), és ha van, akkor melyik az, amelyik alapból nem hátsó kerék meghajtású?
Még egy kérdés: a terepjáró vezetését megtanulja, megtapasztalja az ember (aki átlag úrvezető/hölgyvezető), vagy érdemes kicsit tanulgatni valakitől a trükkjeit? Lehet ezzel a hátsó kerék meghajtással is a kifarolás veszélye nélkül autózni, ha az ember megtanulja?
Egyébként nyitottak lennénk a kétkerék meghajtású, de magas hasú személyautóra is, de sajna a nagyobbik fiammal megtörténhet, hogy szaladni kell vele dokihoz, bármilyen időben. Tehát szeretnénk egy kocsit, ami hóban is tutira kivisz minket innen, sárban is elmegy, stb. Ezért kéne 4WD.
Sajnos nálam a fogyasztáson kívül minden más fenttartási mutató rosszabb volt egy személyautóénál, a biztosítás a legprosztóbb helyen, nagyon nagyon vidékiként is 14e/negyedév volt, ettől csak rosszabbak voltak.
Akárhányszor megállítottak a Jimnyvel, Matizzal, Mercedessel, bármelyik másik autóval soha nem piszkálódtak, jogsi-forgalmi-személyi-kézcsók.
A Combo-val vagy a Campo-val akárhányszor megállítottak/tanak mindíg részletes ellenőrzés kezdődik, mintha robbanóanyagot szállítanák bármelyikkel is. Mindent tüzetesen átnéznek, kétszer is, körbejárják az autót, hátha talál még valamit, gumi recés-e, mi az a karcolás, hogy került oda... ez nekem nem hiányzik egyáltalán, okot soha nem adtam rá, mindegyik autóm tiszta és hibátlan. Rövidke pályafutásom alatt az egyetlen büntetés amit összeszedtem egy meg nem nézett s így lejárt zöldkártya miatt volt (költsék temetésre azt is :) ) szóval az ilyen mértékű ellenőrzésre, szigorra soha okot nem adtam. Árúszállítást nem végzünk (tudtommal ami az enyém, az nem árú, nem eladó holmi...) egyéb szolgáltatást sem, innentől kezdve minden erre irányuló kérdést, kutakodást az autóval kapcsolatban ("ha nem szállít semmit, minek az magának" című kérdéskör) baszogatásnak veszek. Nem arról van szó tehát, hogy külső égésű motorú (füstölő IFA) teherautóval járok és k*ra lusta vagyok két sort kaparni a menetlevélbe... Személyautóval soha egy rossz mondatot nem tudnék mondani ugyanazokra a rendőrökre, ez az érdekes.
Én mikor biztosítást kötöttem akkor néztem, hogy kevesebb a díj így, hogy teherautó, mintha személy lenne. A bonus-malus dolog a teherautókra is él már egy (vagy két) éve, annyiban más az szgk-hoz képest, hogy balesetkor nem kettőt, hanem csak egyet ugrik lefele az besorolásod. (Ha jól tudom legalábbis.)
A menetlevél az egy szükséges nyűg, de lehet kapni egyszerűsített menetlevelet amit kitülten csak másodpercek kérdése. Én igazándiból arra használom, hogy beleírom a tankolásokkori km állást és a litert, így egész pontos fogyasztási statisztikáim vannak.
Illetve létezik ez a megoldás is: http://www.extra.hu/tgk/ , van ismerősöm aki ezt használja és a rendőrök eddig mindig elfogadták.
Több, mint 3 éve járok Pick-Uppal, megtettem vele közel 100.000 km-t.
Ez idő alatt talán 10x állítottak meg "ba***gatás" miatt, egyszer sem büntettek meg!
Menetlevél: írni kell, az tény, de én általában írom. Reggel beírom a thtől legtávolabbi célt, oszt néha este otthon a visszautat. Volt, hogy megállítottak, és csak a reggeli indító volt benne, erre aszonta a rendőr, hogy talán legyek szíves töltsem ki egy kicsit rendszeresebben, de látja, hogy vezetem, úhh nincs baj, csak mégis.
Zöldkártya: minden autóra kell, ha nincs, megkefélnek bármikor, ha meg megvan, nincs gond.
Tartozékok: még sose kérték. Mire gondolsz? Poroltó, 3szög, stb? A kötelező tartozékok minden autóra nézve kötelezőek!
Biztosítás: Ha nem bp-i a bej. lakcím, úgyis olcsóbb, de pl Cascora a múlt hónapban kaptam vissza vagy 40e Ft-ot!
Már megbocsáss, de nem látom megalapozottnak az aggodalmadat!
Cáfolom Matiz kollega állítását, miszerint egy Pick-Uppal parkolóházban esetlenül mozogsz, illetve kis helyre nem férsz be!
Bocs, Matiz, de nincs feltétlenül igazad!
Semmilyen nagy autóval nem férsz be a kisebb helyekre, hacsak nem helyet "csinálsz" magadnak, ami ugye nem etikus... :)
A P-U-k 90%-a szervós, így a kormányzás semmiféle gondot nem okoz, max. a hossza miatt kell 1-2vel többet tolatni, ha szűk a hely! Kispolákkal kezdtem, aztán volt sokféle autóm, többnyire kombik, végül egy Daewoo Nubirából ültem át a MUDzda-ba, mondhatom ilyen irányú problémával még nem találkoztam.
Az igaz, hogy a fordulási köre a nagyobb tengelytáv miatt szükségszerűen nagyobb, mint pl egy Corsáé, de a méretéhez képest megdöbbentően jól lehet vele parkolni!!!
Magánszemélyként teherautót üzemben tartva még pár dolgot hozzá kell tennem: számíthatsz a rendőrök fokozott baszogatására. Menetlevél, tartozékok, zöldkártya, magasabb biztosítás bónusz nélkül.
Ne csak a rózsaszín felleget eregessük a pickupokról :)
Jelenleg kétfélét kapsz belőle, a régebbi, kisebb hasmagasságú, "kockalámpás"-t, és az újabbat, ami számos extrával is rendelkezik.
Nem igazán olcsó, de mindenképp megbízható, és igen jó terepjáró képességekkel rendelkező autó. A többit (fogyasztás, stb) talán mondják el róla a felhasználók, én nem vagyok kompetens.
A Mazdáról már írtam, ha gondolod, kérdezz, amire tudok, szívesen válaszolok.
Az biztos, hogy ezek az autók (Pick-Up) többnyire a teherautók megbízhatóságát (és többnyire az igénytelenségüket is) ötvözik a személyautók utazási komfortjával.
Persze kompromisszumokat is kell kötnöd: egy PU sosem lehet olyan jó terepjáró, mint egy rövid Patrol, vagy egy LR... :(
Viszont az áruk általában megfizethető, kevés kivételtől eltekintve jó a szervíz és alkatrészellátásuk, személyautós gyakorlattal (és jogosítvánnyal!!!) vezethetőek, stb.
Hát, hogy is mondjam. A kapcsolható összkerekesek 99%-a a hátsó kereket hajtja alapesetben!
Nameg, a terepjárók általában kényelmetlenek, főleg a merev hidasak.
Városban meg kényelmetlenek, mert általában nagyobb, egy pick-uppal a parkolóházakban esetlenül mozogsz, kis helyre nem férsz be, és egy terepjáróval dugóban állni, hát, nem jó.
Szóval ebből kiindulva tényleg nehéz lesz autót találnod! :D
Akkor mégiscsak inkább nézd meg a Rav4-et, bár inkább egy magas felépítésű személyautó, de a leírt célokhoz közelebb van, mint a Defender. Honda CR-V és HR-V szintén. Ezekkel nem fogsz olyan könnyen elakadni, mint egy személyautóval, ellenben komolyabb terepre nem valóak. Bár, én sem járok komolyabb terepre a Jimnyvel...
Köszi a jótanácsokat, végigolvastam őket. Ma kipróbáltam egy 8 éves Grand Vitarát, hát alaposan elment tőle a kedvem. Rögtön a saját utcánkban mentem egy kört, majdnem olyan kellemetlen érzés volt vele menni, mint a Peugeot-nkkal. És sokkal bizonytalanabb. Mert, mint kiderült, alapon hátsó kerék meghajtású. Tehát kilőve.
Akkor a Mitsubishi Pajero turbó dízelről illetve az L200-ról tudnátok még valamit írni? A lényeg, hogy mennyit fogyaszt, ha az adott árkategórián belül maradunk. (Vagyis mennyit eszik egy olyan korú, amit kapunk 2-4 millióért.) Továbbá, hogy városi közlekedésben mennyire kényelmes? Ugyanis nem csak itt a tanyán, hanem pl. Kecskemét közepén vagy Bp bármely pontján is le kell tudnom vele parkolni... (szívesen parkolok ott, ahol mások nem tudnak, erre is kéne, tehát előny, ha jól bírja a padkát).
Ja, és a komfortérzet sem közömbös teljesen, mert síeléskor, hosszabb utakon ez volna a családi autó, mindannyian jól kéne hogy érezzük benne magunkat. A férjem elég igényes, jó autókhoz van szokva, asszem, nem szívesen utazna többszáz km-t nagy zajban vagy műanyag ülésen. Nekem meg az üléshosszúság számít, nem szeretem, ha félcombnál vége az ülésnek.
Egyébként a Mazda is érdekelne részletesebben, ha van kedvetek még írni róla amatőr nyelven, akkor azt is szívesen venném.
Egyébként nem vagyok otthon a terepjárók világában, így az "L200" és egyéb elnevezések kicsit zavarba hoznak... Az Mitsubishi?
Ha 15"-os autót veszel, könnyebb dolgod lesz, de ha pl Mazdát, vagy bármilyen más, 16"-ost, szólj, mert igen jó áron tudok 16"-os, MT (Mud/Terrain) -s gumit!
265/75-16: 20.000,-Ft/db számlával!
Nem tom, Bp-i közeli vagy-e, ha igen, szervízkérdésben is szívesen segítek!
Olvasva a kérdésedet, és az arra érkezett válaszokat, azt hiszem, érdemes lenne valamilyen Pick-Up-on gondolkoznod.
Ötszemélyes, viszonylag (terepjárók között) kényelmes, és általában megbízható járgányok.
Igaza van bulldognak, Mitsu L200, Nissan, Toyota Hilux, stb.
Magam egy Mazda B2500-al járok (http://keptar.terep.hu/papus), mondhatom, sok gondom nem volt még vele. Dízel, turbó, sőt intercooler, klímás, viszont teherautó. Ez persze nem baj, ha van egy céged, és bele tudod vinni.
Normál esetben 9-12 körüli a fogyasztása (én egy kicsit átalakítottam, így nekem több, de szerintem Neked az olyan extrákra nincs szükséged), kifejezetten kényelmes, megbízható, országúton tartósan is bírja a 130-at, sőt, ha kell, még van tartalék is.
Ötszemélyes, közel személyautó komfort, ha nagyobb cuccokat kell vinned, ott a puttony, ha csak bevásárollsz, a hátsó üléssor, + at előtte levő rész rengeteg helyet kínál.
A vitaráról sok jót hallottam, de csak a rövidről, abba viszont nemigen tudsz pakolni, mint általában a "klasszikus" terepjárókba.
Mondanám még a TOYOTA 4RUNNERt, de félek, árban nem a Te kategóriád, ill amit ilyen áron megkapsz, az bizony félő, kicsit öregecske.
Ha nem zavar, hogy a nagyobb csomagjaid nem egy légtérben vannak veled, válassz Pick-Upot, csak Tatát ne!
Ezzel csak egy baj lehet,mégpedig az hogy ha minden igaz decemberben jövök haza egy külföldi versenyről,ráadásul az autóm csak valamikor januárban ér utol itthon.
Semmi jónak nem vagyok az elrontója,csak nem árt előre tudni bizonyos dolgokat.
De igérem ha bármi közbe jön és itthon lennék akkor nagyon szívesen veszek részt bármiben!
Egyébként nem csak a szövetség által támogatott versenyekre járok!!
Erre a célra szerintem teljesen jó a Grand Vitara. Az NCAP és egyéb biztonsági teszteket meg felejtsd el, azok személyautókra vannak kitalálva, maga a vizsgálati módszer nem igazán alkalmas terepjárókhoz, fals eredményeket ad. Az igazi terepjáró egy köztes izé a személyautók és a teherautók között. Minél terepjáróbb, annál teherautóbb. :)
A másik autó, ami szvsz alkalmas lenne nektek, az a Nissan Terranoból a hosszú kivitel. Ford emblémával is árulják, olyankor Explorer a neve. Ami még alkalmas, sztem: Mitsubishi Pajero hosszú - csak azok elég drágák.
Vitara kivételével érdemes dízelben gondolkodni. Nagy autó benzinből sokat pusztít. (Vitara csak a kisöccséhez képest Grand, és nincs belőle dízel. :)
Ha megvan az autó, tegyél rá tisztességes közúti gumit (pl. BfGoodrich AT) és szereld föl a csomagtartót 4 db hólánccal. Hóban is jó, eszetlen nagy sárban is jó. www.holanc.hu
Speiz: Vitara... Vitara... nem a legjobb választás. Akkor már inkább diesel Pajero, de ATom L300 4WD ötlele is jól hangzik. A Vitarát és RAV4-et felejtsd el. Land Cruiser vagy Defi110, Disco?
A pikápok általában 5 méteresek, de az 5,5-be biztos beleférnek.
L300 4WD is jó lenne Neked, de szerintem ennyiért jó állapotú Disco-t is kapsz, talán kicist kevésbé megbízható, mint a Vitara, de terepen szvsz többet tud, és nagyobb.
És mit gondoltok a Grand Vitaráról? A kedvezőtlen biztonsági teszt ellenére nekem szimpatikus. De nem ismerem.
Ja, aztr elfelejtettem a szempontok közt felsorolni, hogy túl hosszú sem lehet, mert akkor nem fér be a garázsba. 5,5 m maximum. Szóval pick up kilőve. Meg amúgy is túl majrésok vagyunk ahhoz, hogy nem zárható csomagtartóba pakoljunk. Egy átlag személyautó csomagtartó azért elég kell hogy legyen. De hát a terepjárók zömének nincs akkora se. Vagy nem jól tudom?
A rav4-ről azóta olvastam most pár olyasmit én is, ami alapján már én is azt gondolom, hogy díszterepjáró.
speiz: Szerintem Land Rover Defender 110-es lenne a Ti autótok. Állandó összekerekes, ami nem hátrámy sosem, diesel és sok cucc elfér benne, de terepen sem kell vele szégyenben maradni. Bulldog javaslati is jók. Próbálj ki több tipust és úgy dönts. Vagy kérj meg itt a topicon embereket akiknek a felsorolt tipusú járgányok vannak, hogy mutassák meg. Biztosan megteszik. Én Classic Range Rovert használok, de volt L200-am is, korábban Pajero. Az árkategória amit irtál az megenged jobb fajta járgányokat, de minél többet próbálj ki a vétel elôtt. Ja és nézesd át valami szerelôvel akiben kb. megbizol. Az ilyen autóknál drágal lehet bizonyos alkatrészek cseréje.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Olvasgattam már a topikot, de a konkrét kérdésemre a választ nem találtam meg, és máshol sem. (Hasonlót találtam, de más árkategóriát célzott meg az illető, tehát olyan válaszokat kapott, ami nekünk nem klappol.)
Sosem volt még terepjárónk, nem is volt rá szükségünk. Most viszont olyan helyre költöztünk, ahol a személyautónk alja már szépen leamortizálódott. Ráadásul minden időben képesnek kell lennünk kijutni innen (például bármelyik gyerekkel ha baj van, el kell tudnunk juttatni az orvoshoz).
A helyi adottságok: alföldi homokutak vannak mindenhol körülöttünk, de pont a mi "utcánkon" van még egy hosszú útszakasz is, ami sáros, agyagos. És mindemellett nagyon "kijárt", rázós az egész utca. Ezen kívül a kátyús budapesti utakon is helyt kéne állnia a kocsinak, amit vennénk.
Ebből rögtön látszik az is, hogy főleg itt, ezen a terepen használnám (minden nap többször), valamint időnként autópályán, továbbá a pesti városi közlekedésben. És síelni is mennénk vele évente egyszer.
Amire szükség volna: nagyobbacska csomagtartó (babakocsi összecsukva beférjen), alapvető biztonsági berendezések (légzsákok, ABS), olyan négykerék meghajtás, ami nem automata módon kapcsolódik, hanem a sofőr kapcsolja. És persze ne legyen gagyi (Suzuki Ignis vagy Liana vagy ilyesmi), továbbá ne legyen "dísz-terepjáró".
Olyan kocsit szeretnék, ami nem túl automatizált, nem túl sok benne az elektronika, de azért nem is nagyon nehézkes, tűrhető a fogyasztása, létezik belőle klímás. A kora: négy-öt (esetleg hat) éves.
A "dizájn" nem érdekes, csak a nagy hasmagasság. Tkp. olyan kocsit szeretnék, amit nem ápolgatni kell, hanem lehet "nyúzni". De azért alapvető dolgokat (ld fönt) mégis tud.
Gondolkodtunk Suzuki Grand Vitarában, de a tesztelo.hu-n elég sok rosszat olvastunk a biztonságáról.
Mi a véleményetek a Toyota Rav4-ről? És akármi másról? Szóval egyáltalán: mit tudtok nekünk javasolni, tapasztalataitok alapján?
Ja, árban 2-4 millió. Attól függően, hogy hogyan éri meg legjobban ez a beruházás.
Mint doki hozzászólásából is kiderül EGYSZER MINDENKINEK ELJÖN AZ ÉLETÉBEN AZ A PILLANAT AMIKOR RÁJÖN TOYOTA NÉLKÜL LEHET ÉLNI DE MINEK!!!!!!!!!
PaPus : Ez a mondás nekem is rém lik tavalyról de nekem nem jött be rosssssssssz mlékeim maradtak róla no meg annak a bizonyos Golf I-s nek is:-))))))))))))))
Korando: Én is fontolgattam régebben egy K9-es vásárlását, de beszéltem a természetvédőkkel, (Körös-Maros Nemzeti Park) s olyan dolgokat mondtak róla ami alapján én egy kategóriába tettem az ARO-mal. Csak az ARO-n kevesebb dolog van ami elromolhat. Viszont nem olyan komfortos. Vsz: 2 x 5 év "arózás" után vettem egy Toyotát.
Szia mindenki! Aszem kicsit átgondolatlanul kezdtem írogatni. Ezért elnézést kell kérnem. Igaz ez nem jó kifogás, de végülis még zöldfülűnek mondhatom magam, mint versenyző. Azóta dumálgattam tapasztaltabb kollégákkal, akik felvilágosítottak. A Tokodi versenyről van szó. Nem akartam sértegetni senkit, megasztán lehet hogy bennem volt az is hogy a kocsi szivatott egész végig. Igaz hogy az eredményeket nem lehet eldönteni a kpkkal. Viszont akkor helyesbítek: nem teljesíthetetlenek voltak a speccek, hanem túl jók! Igazatok van abban is hogy a koncert közben nem lehet az énekes kezéből kivenni a mikrofont és elindítani a versenyt. Végülis én is ráértem. Mégegyszer bocs ha tírpák voltam!
Üdv! Lala a zöldfülű.
Sziasztok.
Régóta olvasom írásaitokat, lehet belőlük okulni... Kezdő terepjárós vagyok, már ami a versenyzést illeti. Eddig főleg GPS versenyen indultunk feleségem navigálásával, meg túrázgatunk. Egy Defender boldog tulajdonosai vagyunk és az lenne kérdésem, hogy van-e arra mód, hogy az autó súlypontját meg lehessen határozni, vagy csak próbálgatással tudhatjuk meg az autó borulási határait? Kb öt centis emelés (Procomp) mennyivel teszi bizonytalabbá az autót? Üdv, T.
Szia Mindenkinek ! Jeepi beirását olvasva / 22569/ azonnal megnéztem a TOPIC - nyitás időpontját , ami 1999./04./ 27. Ekkor már 25 éve volt jogsim és ugyanannyi OFF - ROAD kupám... Az elsőt SOMOGYMEGGYESEN kaptam , a Zwack Úr unokájától ... 1995 -ben ... Ezek szerint ez a JEEPI tétel rám nem vonatkozik , igyekezzetek TI is ... Üdv Kroko
Sziasztok, ehhez muszály hozzászolnom! Mi egy csodálatos SsangYong Family-t használtunk, 5-6 évig! Már hála istennek elfelejtettem, hogy pontosan meddig is! A Musso lett a Family utódja, van bennük néhány közös alkatrész!
Ott kezdődött a probléma, hogy még új, garanciális korában állandóan kellett szervízbe vinni, ráadásul mi mindig Veszprémbe hordtuk az autót, mert még talán ott értettek hozzá a legjobban! Állandó váltóproblémák voltak az autóval, ha akármit is csináltak vele, akkor is recsegett, sohasem lehetett vele gyorsan váltani! Leggyakrabban a szinkrongyűrűket kellett cserélni, 1, 2, 3-ast! A motor már 40-50000 km után elkezdte zabálni az olajat! A garanciális időszak alatt annyi gond volt vele, hogy írtunk egy lenelet az akkori SsangYong vezérképviseletnek, hogy adjanak egy új autót! Hát ez nem jött össze, de szinte mindent kicseréltek rajta! Persze a problémák ezek után se szüntek meg, de beletörödtünk! Ezek ellenére az autó megbízható volt, soha nem hagyott ott sehol sem! Csörgött, zörgött, de mindig ment! Állandó próbléma volt, hogy ez első stabilizátor mindig eltörött, ha újat tettek bele, kb 5000 km után ismét eltört, ezért már a végén jobb helye volt a csomagtartóban! Legfőbb pozitívum az autóban a fogyasztás volt! Az mindig 9-10 L között alakult, viszont ha utána kötöttünk egy kéttengelyes utánfutót, akkor a 18L sem mindig volt neki elég! Szerintem egy 72 Le-s motortól ez abnormális! Egyébként valahogy olyan pompásra sikerült megalkotni a hajtásláncot, hogy valamilyen oknál fogva az autó egy nagyobb emelkedőn nem bírt fölmenni, még akkor sem, ha kikapcsoltuk a légkondit! A kerekek nem porögtek ki, hanem füstölt egy nagyot a kocsi, majd lefulladt! Néhány próbálkozás után visszafordultunk!
A szervízekben nem értettek hozzá, mindenhol csak elbarmolták, az alkatrészellátás nagyon akadozott, és baromi drága volt! Gyenge minőség, ami vas, az elrothad, ami gumi az pedig szétfoszlik, és még az alumíniumot is megtámadta valami! Szóval nem japán technológia! A szervízben nem egyszer 4 - 500.000 Ft-os számlák jöttek ki! Nem elírás, nem túlzás, ennyi volt! Mikor az autó 5 éves volt, akkor kezdett el rothadni a lemez a motorháztető mellett mindkét oldalon, és kb fél év alatt át is lehetett látni rajta! Egyébként beszéltem már Musso tulajokkal is, és nem voltak elragadtatva!
Miért pont Musso? Egy Galloper-el valószínűleg jobban járnál! Mi 4 éve hajtjuk, épp most volt benne 200.000. Km, és ezalatt az olajcserén kívűl semmi egyebet nem kellett tenni vele! A kettő és föld! Én még azok után egy Rexton-t sem vennék!
Bocsi, de nem tudtam elmenni sajna Tokodaltáróra, pedig igyekeztem. Nagyon szeretem azt a környéket, és jó lett volna ott versenyezni egyet.
Amúgy meg néhány gondolat a versenyrendezésről:
Szerintem akármennyit is görcsöl az ember, hogy minden klappoljon, és minden jól működjön, mindíg lesz valaki, akinek problémája van. Mindenkivel nem lehet jót tenni. Van akinek túl durva lesz a pálya, van akinek túl egyszerű. Nincs két egyforma kvalitású autó, két azonos tudású versenyző. Valaki úgyis nyüszögni fog.
Sajnos jó magyar szokás szerint mindenki általánosít, ha rossz volt a sör a rendező a hülye, ha rossz volt a szállás a rendező a béna stb... stb...
Kár itt az Indexen basztatni egymást, és kígyót-békát kiabálni másokra. Ugyanakkor lehetnek vélemények és ellenvélemények, amiket így-úgy le lehet reagálni, de lehetőség szerint kultúráltan. Úgyis nagy a feszültség a Szövetségiek és a nem Szövetségi tagok között. Attól, hogy valaki nem tagja egy egyesületnek, még nem biztos, hogy nem ért ehhez-ahhoz, és kehetnek jó meglátásai. Kicsit unalmas már ez az "alig várom, hogy beszólhassak, meg belém kössenek" hozzáállás mindkét részről. Elég jól sikerült különválni az elmúlt hónapokban, sikerült nem veszekedni egmással. Nem kéne ezt üjra elkezdeni. Szerintem mindenki fel tudja mérni, hogy mennyit ki milyen helyet foglal el az off-road társadalomban, és ki milyen régóta túrja a sarat, meg hány díjkiosztón vett részt, és annak rendje-módja szerint meg tudja adni a tiszteletet annak, akinek az kijár. Nem is beszélve arról, hogy ahogy a szövetségi fórumot, úgy ezt is igen sokan olvassák, és valóban néha gittegyletnek tűnhet ez-is az-is, ahogy a teherautós kollága olyan találóan megjegyezte.
Az egyik kollégámnak van Musso-ja, és állandó hajtáshibával küszködik. Nemrégiben hoztunk bele váltót, meg elsőhajtás-kapcsoló motort, meg hátsó ajtózárat, meg négykerék komputert. Ezek itthon: 500.000.-, 150.000.-, 80.000.-, 170.000.- bontva. És nincs, mert ez mindegyikben elromlik. Ismerem a 4WD kft-seket itt Pesten, és mást sem csinálnak csak ilyesmiket cserélnek. Az összes Ssang-Yong borzalmas koreai vacak. Ráadásul csak eleinte rakták bele a Mercedes 2.9-es szívódízelét, utána megvették a licenszt és ők gyártottak bele aggregátot. Hát valami borzasztó.
Amúgy, he esetleg veszel egy ilyen betegséget, akkor tudom, hogy hová kell menni olcsó alkatrészért. Csak 2000km.
Hát, az írásodból, meg a többiből, ami itt kövektezett, elég gyorsan lemondtam a korando-ról. Nem fájdult meg a szívem közben. :)
A bajom egyedül a többi felsorolt autóval az, hogy jóval többe kerül az, amit már hajlandó volnék megvenni. Hirtelenjében nincs 2millióm ilyesmire, márpedig ami az alatt van, azokban meg iszonyú sok km van. Lehet, hogy nem sok gond van egy öreg Patrollal, de azért mégsem vennék túl szívesen autót 3-400e Km-rel.
Defi, G merci állati drága még öregen is (bár mostanába láttam egy-két SeriaIII-as hosszú defit, de azoktól egy kicsit elriasztott a koruk, meg azért egy huszonéves 65 lovas szívódízeltől nem nagyon várok már el túl sokat...)
Classic Range tetszene, de baromi ritka belőle a dízel, főleg nagy benzintemetők, ami meg mégis dízel, azok nagyon öregek, és szintén baromi nagy futásteljesítménnyel.
90 körüli Pajero sem volna rossz, de abból is ritka a jól felszerelt, és igen, rohadék tetű puhos genyó vagyok, nem szívesen mondok le a klímáról.
Igen, én vagyok az a marha, aki olcsón akar jó, szép, keveset futott, de alapvetően drága autót, úgyhogy menjek a p.csába. :))
A problémát itt abban látom,hogy sok hozzászólás(Tokod)nem a tényekre támaszkodik,hanem inkább negativ érzelmektől van tele.Pl:Sz@r szövetség,rendezőség.jeep club,...
Szerintem csak abból a véleményből lehet tanúlni,ami épitő jellegü,és nem fikázó.Egy kritikát is meg lehet fogalmazni kulturáltan.
Bocsi,hogy nem ismertelek meg a versenyen,de igen sok versenyzővel kellet találkoznom a speceknél.
V.sz. Te nem tudsz beazonosítani, de már összefutottunk 1-2 versenyen, én jófejnek tartalak.
A haverommal sokszor elmegyünk a sóskúti bányákba gyakorolni. Jónéhányszor motorosok vannak a pályákon, így elücsörgünk, várunk, nézzük őket. Nem várunk el semmit, nem sitettetjük őket, a pálya mindenkié. A versenyek azonban kicsit mások. Amikor a nem túl gazdag polgár (mert ugye nem csak milliomosok járnak versenyekre-:) kifizeti a 15e Ft belépőt, akkor mindentől függetlenül jogosan lehetnek elvárásai és bármikor felteheti magának a kérdést, hogy megérte-e. És véleményt is nyilváníthat, mint ahogy ha veszel valamit a boltban és rájössz, hogy pontosan nem ezt akartad, akkor ott is jön a reklamálás.
Hogy ki, mennyi ideje tudja, mi az az off road, szerény véleményem szerint a világban elfoglalt helyét tekintve teljesen mellékes. Jómagam irtózom a tekintélyelvűségtől, attól, ha valaki régebb óta csinál valamit, úgy gondolja, jobb is benne (annak ellenére, hogy én is 40 felett vagyok...). És ez bizony nincs is így.
Még egyszer: senkinek a munkáját (főleg, ha az valóban "társadalmi") nem akarom bírálni, de a véleményét hadd mondja már el az ember... ha sokan ugyanazt mondják, lehet, hogy építő jellegű is lehet egy vélemény.
Sziasztok.
Napokon belül egy SsangYong Musso tulajdonosa leszek. Mondjatok róla valamit... Mennyire megy el földutakon, milyen gondok vannak vele, mire figyeljek karbantartáskor, tapasztalatok, s bármi ami erröl az autóról eszetekbe jut.
Köszi! Csuhás
Ugyan nem vagyok nagy off-road-er, de inkább bevállalok valami nagyobb akadályt, mint az üllői úton a tartós 60-70km/h-t. A homok puha, és amíg terepen megválaszthatom hogy esetleg kikerülöm az akadályt egy könnyebb úton, egy b*sz*tt nagy kátyút ami hirtelen eléd kerül esélyed nincs kerülni a városban. Hiába veszel terepjárót, csak kényelmetlenebb lesz! Sőt, ebből kiindulva, hogy "úgyis jobban bírja" még egy kicsit odavágod itt-ott, padkákon, egyebeken, a javítás pedig sokban lesz.
De ha már mindenképpen dízel, és 4wd, nagyobb hasmagasság, akkor kocka L200-ra még egy szavazat.
A Korando-t nézd meg közelebbről, nagyon csúnyán széjjelrohadnak...de itthon ügyes fényezők dolgoznak...
"Olyan vasat keresek, ami lehetőleg 3 liter alatti, kizárólag dízel (esetleg turbós), bírja a durva utakat (lásd bpest), ha lehet, van benne klíma, és kb 1,5 milliónál megáll."
A Bpesti utak szerintem eléggé megviselik a kocsi futóm?vét, mindegy, hogy terepjáró vagy sem. A beton kátyú keményebb mint a föld, homok. Óva intelek attól, hogy úgy gondold, hogy majd a teperjáró mindent kibir. Terepjáró nem = tereprallyi versenyautó!
A terepjáró futóm?ve erôsebb mint a személyutóké, de drágább is az alkatrész hozzá.
"A szemem elé került egy-két SsangYong Korando (a régi design, ami még a Jeep Wrangler/Willys Jeep-re hasonlít), 92-94 körüliek."
Az én véleményem szerint ne Korea irányából válassz kocsit. Nézz valami massziv autót. A japánokhoz drága az alkatrész, de ritkábban kell. Európaihoz olcsóbb és gyakrabban kell.
"Offroadozni nem hiszem, hogy nekiállok vele, nem sok időm volna ilyesmire, egyszerűen olyan autót keresek, ami bírja a szar utakat, nem akad fenn a hasa, ha véletlenül mondjuk át kell lépni vele egy-két sínszálon a gyártelepen belül,"
Az én "kocka" L200-asom amikor sineken mentem át vele, pont hozzáért az alja a sinhez.
"és ami a terepjáró drabális mivoltából kicsit több tisztelettel bír az utakon, mint az astrám."
Ne azért vegyél ilyen autót mert az tisztelettel bir az utakon... Igy is negativ a többi autós hozzáállása, mert kissebbségi érzésük van, vagy nem tudom, de alapból úgy néznek rád, hogy mit keresel ilyen közel ezzel a dömperrel... Én megpróbálok "rendesen" viselkedni a kocsival a városban és elôzékeny lenni. Magukból indulnak ki és azt hiszik nem tudod vezetni a nagy kocsit. Ha meg tiszteletet akarsz az utakon akkor vegyél KraZ 255/B-t! :)
"Érdekelne, hogy mennyire drága a fenntartásuk, milyen szervízigényesek, mennyire megbízhatóak, gyakran megy-e tönkre bennük mindenféle kis bisz-basz, vagy lehet hajtani őket, mint az astrámat?"
Azért az Astra egy Német autó, míg a Korandó nem...
Összegezve szerintem: Toyota Land Cruiser, Land Rover Defender, Classic Range Rover, Mitsubishi Pajero vagy az L200 és a Nissan Patrol, ha kissebb is jó Suzuki Samurai.
A segítségeteket szeretném kérni, de leginkább a tapasztalataitokat.
Olyan vasat keresek, ami lehetőleg 3 liter alatti, kizárólag dízel (esetleg turbós), bírja a durva utakat (lásd bpest), ha lehet, van benne klíma, és kb 1,5 milliónál megáll.
A szemem elé került egy-két SsangYong Korando (a régi design, ami még a Jeep Wrangler/Willys Jeep-re hasonlít), 92-94 körüliek.
Offroadozni nem hiszem, hogy nekiállok vele, nem sok időm volna ilyesmire, egyszerűen olyan autót keresek, ami bírja a szar utakat, nem akad fenn a hasa, ha véletlenül mondjuk át kell lépni vele egy-két sínszálon a gyártelepen belül, és ami a terepjáró drabális mivoltából kicsit több tisztelettel bír az utakon, mint az astrám.
Ha tudtok valamit ezekről a régebbi SsangYong-okról, akkor plíz itt, vagy mailben nyugodtan meséljétek el. Érdekelne, hogy mennyire drága a fenntartásuk, milyen szervízigényesek, mennyire megbízhatóak, gyakran megy-e tönkre bennük mindenféle kis bisz-basz, vagy lehet hajtani őket, mint az astrámat?
Én téli guminak használom, arra szerintem tökéletes [bakonyi GPS-versenyen, sípályán tesztelve :-)], de a sarat már nem igazán szereti, még az A/T-khez képest sem.
A homokot kifejezetten szereti, főleg a Gáspár-dombon (igaz, Karcsi?).
Aszfalton jó, lényegesen halkabb, mint a Geolandar A/T, és semmivel nem teljesít rosszabbul sem tapadás, sem kopás tekintetében.
Szvsz(!), ha jó az ára, és nem kifejezetten sárra készülsz, vedd meg.
Loygolf:
Bocs, hogy nem tudtunk beszélgetni, elég zsufi volt a nap...
Más:
Mit tippeltek, melyik típussal kapcsolatban kaptam ezt a választ?
"Ezek nehéz terepre való kocsik, ott nem előnyös az automata váltó."
Ezt azt jelenti, hogy valaki Off-Road-ilag csak is innen errôl a topic-ról indulhat?
Az nem lehet, hogy topic se volt még, sokminden ami most van, de off-road már akkor is volt és lehet, hogy errôl a fórumozásról csak késôbb hall valaki? Tehát:
OFF-ROAD forum -> veszek egy terepjárót és offroadolok, igy nem lehet?:
vettem egy terepjárót -> terepjárok -> majd egy ismerôs azt mondja: "Figyelj már ismered ezt a forumosdit?"
Azért van külömbség. Még egyszer: nem biztos, hogy azóta terepjárózok, amióta ide irok/itt olvasgatok.
Azon is szoktam mosolyogni amikor megjelenik a 100 leggazdagabb ember a világon lista. És biztos, hogy az elsô a leggazdagabb? Vagy van aki nem veri nagy dobra...
Ez gyönör?... H?töm a niggereket, meg a kedélyeket (örizve ezzel is a világbékét:)) és ezt kapom... Természetesen, hogy ki mikor néz ide be legyen kedves maga eldönteni... :) (Bár senki sem tett szabályzó kijelentést erre vontakozóan.)
Szerintem az a VERSENYZŐ mondhat elfogulatlan véleményt a rendezvényről, aki mind a három napot végigversenyezte, és nemcsak kiemel részeleteket. Erről az oldalról nem láttam senkit, aki végig ott lett volna, bár itt nagyon sok "mester", "tanár úr" található. Az interneten elég nehéz megtanulni versenyt rendezni, de lehet, hogy köztetek nagyon sok ilyen zseni van, de akkor mutassátok meg, hogyan kell csinálni egy háromnapos fesztivált koncertekkel, versenyekkel, bemutatókkal együtt. Voltam én már olyan versenyen, amit közületek rendezett valaki (Karcsi), amit mi teljesen hibátlannak tartottunk, miután az egészet néztük és nem piti részleteken kukacoskodtunk.
A teljesíthetetlen speciálokkal kapcsolatban csak annyit, hogy ha mindenki mindent teljesíteni tud, akkor mi dönti el a verseny végeredményét? Csak nem az lenne szerintetek a korrekt megoldás, ha a KP-k száma döntene el egy versenyt és nem a speciálokban való teljesítés.
u.i.: az, hogy mikor nézünk be erre a topicra, legyen a mi dolgunk, lehet, hogy mi már akkor is írtunk ide, mikor a most ide írogatók nagy része még nem is tudta, mi az az OFF-ROAD.
Na hali!
Nem voltál lent Tokodon. Gondolom más dolgod akadt. UAZ alkatrész ügyben jobban jársz a Micky féle ajánlatban. Az uaz boltban minden drágább és nincs is minden. A Domoszlainál mindent megkapsz újban vagy bontottban. Sokszor a boltos is tőle viszi a cuccot. Ja! Csak nem vettél egyet? Csak arra figyelj ha valamit veszel hogy nem e kell mellé még valami. Én már jártam úgy hogy vettem valamit a futóműhöz, de még nem szedtem szét és kiderült hogy mást is kell cserélni nem csak azt amit hoztam.
Ismeri valaki a Pirelli Scorpion S/T gumit?
Van róla valami általánosan kialakult vélemény?
Tudnék most szerezni egy garniturát meglepően jó áron, de nem tudom érdemes-e hajtanom rá.
Ahhoz képest, hogy vannak akik csak pár havonta néznek be ide, milyen frissen informált és reagált mindenki... nocsak...
Szerintem felesleges az egész emberkedés, mert amin a dolog elindult az a fáradtság. Ne a verseny éjszakáján irjátok meg a beszámolót hanem 1 nappal késôbb. Olyan ez mintha elszámolnál 10-ig mielôtt visszaszólsz valakinek a diszkóban. :)
Túlzottan meg nem szabad fikázni a versenyeket, mert elkedvtelenednek a szervezôk és nem lesz semmi sem.
Sziasztok ! Feleslegesen ne durvuljatok el .. Willy... NEKED , mint vezető egyéniségnek, különösen önmérsékletre kell intened saját magad ... Az " oskola " itt nem számit higgyétek el , itt nem ez a lényeg .. legyetek nyugodtak és a tényeket , tényszerűen próbáljátok kezelni ... Ez nem "okostojáskodás ", nem " fikázás ", hanem javaslat , amit természetesen nem szükséges megfontolni .. Jelszó : LESZTEK MÉG TI IS ÖREG FA .... - OK ... Üdv Kroko
Vélemények hangzottak el,ki-mit tapasztalt a versenyen!!
Jó,volt egy beírás,ahol a klubodat bírálják!!Kérdezd meg az illetőt miért!!
De tudod,ez itt egy nyílt fórum,ahol mindenki leírhatja a véleményét anélkül,hogy a moderátor eltüntetné!!
Azt meg,hogy kinek hány osztálya van és mit hogy írunk helyesen szerintem most ne firtassuk,mert rögtön nekilátok kijavítani a beírásodat,és lesz nagy marha csodálkozás!!
Látom megint fenenagy okoskodás megy itt a Tokodaltáro miatt.
Nagyon sajnálom ha valakinek csalodást okozott a rendezvény de úgy gondolom mindent megtettünk annak érdekében hogy jol érezzétek magatokat.
Minden ami ott történt az értetek történt és nem a saját szórakozásunkra.
De szeretnélek megkérni benneteket hogy mielött a rendezőimet szidjátok bármiért is elötte tájékozodjatok hogy elég messze e vagytok tőlem mert azért kimondottan mérges leszek és nem leszek rest egy személyes talákozot megejteni és nem én fogok akkor hebegni habogni.
Ezt ne értsétek félre de azokkal szemben akik ezidáig csak képen láttak terepjárot nem vagyok hajlandó benyelni semmit.
Ez egyébként vonatkozik még a klubomra is.
Ja és látom olyan is ül a számitogép elött akinek még a 8 osztálya sincs meg ezért csak az Ő kedvéért leirom és egyben nyomatékositom is a Jeep szó igy van helyesen!!!!
Egyébként ezért is van némi rossz száj izem amiért a klubomat negativ jelzőkkel illeti valaki.
Ez az év mindenki számára nehéz volt.
De ha valaki nem lát az orránál tovább arról nem tehet egy rendezö vagy bármilyen szövetség vagy klub.
Sajnálom hogy megint ilyen hozzászólást kell ide irnom de idöröl időre valaki mindig kiprovokál ilyen butaságokat.
micktaylor, PaPus: Köszi. Holnapra meg is van. Sose gondoltam volna, hogy keresôlámpa ügyben a tartókonzol az úr! Merthogy az nincs. És elvileg én most szerencsés vagyok, hogy kapok egyet konzolostul. :)
Történetesen 17.-én van egy utam Debrecenbe, áthaladok Mátészalkán és megnézem a választékot. De nem a Nivával megyek és kicsit problémás is lenne a határon a 4 gumit hurcolni, ezért inkább itthon venném meg. Jobb szeretnék újakat, az újrafutózottban nem tudom mennyire bízhatok meg, sose használtam. Ezért abban kérnék tanácsot, hogy milyen márkát / típust lehetne találni. Én már pár katalógust átnéztem, de nem találtam 16-osban ilyen keskenyet, csak kisbuszra valót ami persze nem tepre való és kemény. Névlegesen offroad gumik csak 205-től felfele vannak?
A VITNYÉDI nyári verseny területének a főerdésze ismét lehetőséget kínált fel (nagyon meg volt elégedve a terepjárósokkal, azt mondta, hogy ilyen rendes és kúltúrált bandával még nem találkozott) decemberben a két ünnep között egy TROPHY megrendezésére (és azt mondta, hogy imádkozik, hogy nagy hó legyen). Karácsony és Szilveszter között akkor autózunk amikor csak akarunk. Mi két lehetőséget látunk: 1. December 28-29, egy éjszakai, majd egy nappali trophy. A két nap 10.000,- Ft-ba kerülne, ebbe benne foglaltatik 28-án este egy vacsora, 29-én reggeli és egy vacsora. 2. December 28-31, négy napos rendezvényen lenne ugyaúgy éjszakai és nappali futam is, hogy melyik mikor az mindegy. A négy nap egy igazi OFF-ROADOS SZILVESZTERREL érne véget. A négy nap költsége 25.000,- Ft amiben benne foglaltatik, minden napra egy reggeli és egy vacsora, illetve 31-én este két vacsora a szilveszteri és az éjféli plussz pezsgő. Természetesen minden ami szilveszterkor kell, pia, zene és tánc, egyszóval buli
Itt jönne a kérésünk, szeretnénk tudni, hogy aki eljönne hozzánk ismét Vitnyédre, hogy gondolja van választási lehetőség, melyiket szeretnétek a 2 napos rendezvényt vagy a 4 naposat szilveszteri bulival egybekötve.
A válaszaitokból majd kiderül, hogy melyik trophít tartsuk meg, az egyik biztos megrendezésre kerül, hogy melyik rajtatok áll. A meghívókat pedig ezek után küldjük ki és a részletes programtervet. Szállásinformációkkal együtt.
Szerintem a mentegetőzés felesleges, a tények és a történtek magukért beszélnek. Én, ismétlem, jól éreztem magam, hiszen én is szórakozni, egy jót kocsizni jöttem, lényegében először mentem húzósabb terepen ezzel a kocsival.
Hogy én kitől tanulom az off roadot ( és bármit), azt én fogom eldönteni, nem szeretem az önjelölt tanítókat.
Szerintem zárjuk le a témát, én sem akarok és akartam megbántani senkit, legkevésbé a szervezőket, csak véleményt nyílvánítottam, ráadásul kizárólag az én szemszögemből, nem általánosítottam.
Hello, remélem egyszer személyesen is találkozunk (lehet, hogy már összefutottunk??...)
Sok sikert a terepezéshez, bár én magam Mazdával járok, sok jót hallottam a Níváról, kérdezd csak meg níváskarcsit!
Ha gumit akarsz venni, tudok, egy hozzád közeli, igen jó, és relatíve olcsó lelőhelyet, Mátészalkán van. Igen komoly választékkal rendelkezik, és ha rám hivatkozol, még kedvezményt is kaphatsz.
Üdvözöllek a topicon hamat5.A nivára szerintem kisé nagy az uaz medvetalpas gumi.Nem nagyon fér el emelés nélkül,és erőtlenné is tenné a gépet,a féltengely meg vékképp nem szeretné.Nézz körül a www.gumidiszkont.hu oldalon.A Fehér úton Kőbányán a Ficsór szerviz kínál olasz futózott gumikat,őket is megnézheted az említett lapon.Én a mud terrain típust ajánlanám,ebben van nivára való méret,kicsivel nagyobb az eredetinél,árban és tartósságban is jó.
Örömmel látom, hogy nagy buzgalommal tanulmányozod a szövetség munkáját. Gondolom már rég átrágtad magad a működést szabályozó dokumentumokon és tájékozódtál a témában. Ebben a roppant nagy "naprakészségben" egy apró momentum elkerülte figyelmedet: a szövetség NEM rendez rendezvényeket. Az minden esetben a rendező egyesületek dolga. Nem tudom, Te mit képzelsz erről a szövetségről (csak sejtésem van), de itt nincs apparátus, ami több ezer fős rendezvényeket önmagában lekezel. Vannak egsyesületek, akik együtt gondolkodnak és ezekből pár ember szabadidejében foglalkozik a közös ügyekkel és megpróbál tenni valamit. Ezt persze lehet véleményezni, vagy a ma olyannyira divatosan "fikázni", de ez is jobban esik olyan valakitől, aki legalább egy egyesület tagja (nem fontos szövetséginek lennie), azaz valamilyen képe van a közösségi munkáról.
További kellemes gittezést. Majd pár hónap múlva ismét benézek, bár nem hiszem, hogy lemaradok valami fontosról.
Nem terveztem ott lenni, de akkor megkérdezem majd, hogy milyen feltételekkel tudnánk ott széthajtani minden gépet :)
Egyébként a múlt héten kint voltunk, de sajnos én a kezem miatt csak sült húst rágicsálva néztem míg a többiek ugráltak a quadokkal...
elöször is ha durva voltam akkor sorry mindenkitől !!!
különben teljesen más rendező gárda volt mint szomódon ,
a speciálok mindegyike járható volt addig amig valaki szét nem turta. sajnos ez benne van a pakliban erről nem tehetünk.
az időpontok tényleg változtak de ez az eligazításon jelezve lett. ennek ellenére az éjszakai 22 helyett 23-kor indult (igazatok van igaz mondtuk,hogy a koncert után lessz rajt.) de tényleg igazatok van csak egyszerüen nem tudtunk rajtoltatni amig be nem mondtuk a hangosba,hogy rajt nehogy valaki ne tudjon róla viszont a mikrofont a zenekar használta (na most akkor mit csináljunk)
reggel 10 órakor prolog majd rajt ,a prologot elhagytuk ha észrevettétek hogy ne legyen csuszás
abban igazad van hogy egy speciált nem jártunk le minden tipusú autóval csak eggyel de hát ugye ezt te se gondolod komolyan ,hogy minden féle autóval végigjárjuk a pályákat !!!
,viszont én nem téged neveztelek bénának hanem azokat akik felborogatták magukat és ez 3 autó volt.és tudod mit visszavonom a béna jelzőt és inkább ugy fogalmazok hogy nincsenek tisztában a saját és gépkocsijuk tudásával,hiszen mind a 3-an olyan helyen borultak fel ahol mindenki más átment vagy sem de az biztos ,hogy tudták hogy mi a feladat sőt előtte le is járhatták volna sőt másokat meg is nézhettek hogy hogyan csinálják.
én úgy érzem hogy az éjszakai rajt kivételével egy jó verseny volt ,jó pályán,jó utvonalon ,és nehéz speceken.és amiért ezt le merem írni az az a tény hogy a versenyzők többsége elégedett volt az utvonallal és a specekkel és ezek között vannak azok az emberek akiktől tanulni lehet az off-road-t
én ezzel zárnám soraimat és mégegyszer remélem nem sértettem meg senkit.
ui: mutass olyan versenyt ahol minden stimmelt mert én még olyat nem láttam de nem is reklamáltam hiszen szorakozni mentem le hétvégére és nem siettem sehova igy belefért egy kis csuszás
Jó három hete fedeztem fel ezt a fórumot, azóta szorgalmasan olvasgatom az első 1999-es beírástól kezdve... már 2002 május 31.-én vagyok... Nagyon sok hasznos dolgot találtam itt a terepezéssel kapcsolatban. De én még igazából nagyon kezdő vagyok ebben a témában, habár egy Oltcittal sokat jártam hegyen-völgyön át (no ne nevessetek ki, azért sok helyen elmentem ahol mások az ARO-val is nehezen). Igen, ebből már következtetni lehet a lakhelyemre... Nagybánya / Erdély. Jelenleg egy majdnem 3 hónapos Lada Nivám van, eddig még eléggé meg vagyok elégedve vele - persze ár/képesség kategóriáját figyelembe véve és nem Nissan/Toyotával hasonlítom össze. De hát ennyire tellett...
Lenne egy kérdésem: a gyári 185/75R16 gumik helyett terepgumit szeretnék feltenni, eddig nemigen találtam ilyen méretűt az ugyancsak orosz terepgumin kívül. Milyen választási lehetőség lenne ezen kívül? Vagy az is megteszi? - célom nem versenyzés, csak túrázás (de az elég merész..) erdő, sár, fű, köves talajon. A diagonál gumik jelölésével egyelőre nem boldogulok, de majd csak megtalálom valamerre a neten.
Egy tanácsot szeretnék kérni, hátha ti tudtok nekem segíteni!
Cégkocsiként egy 2003-as évjáratú Ford Ranger-t használunk és ehhez keresek az első ajtókhoz küszöbvédőt, mivel a sok ki-be szállástól már kezd lekopni a festés. Ez lehet műanyag vagy fém, teljesen mindegy. A matricázást nem gondolom tartósnak, bár még nem sokat hallottam róla.
Elsősorban GYMS megyei helyek érdekelnének, de Pest sem gond.
Van esetleg valami internetes oldal is ahol meg lehet ezeket nézni?
Olvasom én folyamatosan a dolokat, olvastam a bokádról is, együtt is éreztem Veled-:))
Nem egy jóindulatú sérülés, akár 2 hónapig is elfájdogál utána az ember bokája még akkor is, ha nem teljes a szakadás és nem történik műtét.
Elég romos állapotban hoztam el Tiszakécskéről a kocsit, mert ugye Kecelen terepralliztak vele és nem jött össze...-)). A durvább karosszéria munkákon, a puttony megrövidítésén, a fékek és a futómű gyógyítgatásán kívül saját barkácsmunka van benne, egyre többmindent tudok saját magam megcsinálni, amire képzettségemnél fogva kicsit büszke vagyok-:))
Mivel én sem személyeskedtem, szerintem Neked sem kellene. Jómagam normálban eddig 8 versenyen indultam, a 2. és 33. helyezések között végeztem. Nem vagyok rutinos, de teljesen zöldfülű sem és még véletlenül sem fognék verseny szervezésébe, mert még úgy sem sikerülne, mint a tokodaltárói. Ha Te engem azonban bénának nevezel, engedd meg, hogy emlékeztesselek az időpontokra: a Meghívón az éjszakai eligazítás 18 órától, az indulás 21 órától volt jelezve. A másnap nappali prológ futamok pedig 10 órától. Ha pedig ettől eltér a Szervezőség (ami természetes lehet), akkor illik azt valami módon a versenyzők tudomására hozni. (Azt pedig nem írtam, hogy rosszul éreztem magam, a pálya, a sült kolbász nagyon királyok voltak, azt pedig jól tudom, hogy borítósabb speciálok nem valók minden kocsinak.)
Egyszóval nem tetszik a hangnem, amit megütöttél, én a helyedben szerényebbre venném a figurát...
Szega ZOZO999. Én normálban mentem. Szerintem az éjszakain nem volt gond a specekkel csak a nappalin. Mivel ha jól láttam egymás mellett voltak a norm és ez ex specek, ezért írtam hogy nem tudták teljesíteni. Mikor odaértem az elsőhöz (éjszakai) pont a 200 pacis mitsuval próbáltak végigmenni. Mind a két helyen csörlőztek. A nappalin az első specnél normálban senki nem ment fel így aki addig eljutott az kevesebb Hpval ment tovább. A második norm specnél úgy hallottam hogy csak 1 autóval mentek végig Hp nélkül. Az éjszakai rajt viszont szerintem a vagyis a meghívón 18:00-kor elig, 20:00 rajt. Szó sem volt arról hogy a koncertet meg kell várni. Legalábbis én nem a Robi, meg a Gidák miatt mentem. Szerintem azért nem indítottak, mert akkor nem lett volna kinek játszaniuk. Az az igazság hogy szerintem nem volt eléggé meghirdetve a verseny. Nem messze lakom Tokodtól, de sehol nem találkoztam plakáttal. A 4x4 magazinban meg el vem írva a dátum. Na nem kötözködni akarok, és tényleg fárasztó lehetett a lebonyolítás. Ez csak az én meglátásom , meg akikkel lent voltam , meg 1-2 ember akivel beszéltem.
Na hali!
remélem nem haragudtok meg rám ha válaszolok egy két hozzászolásra.Tokodaltáróval kapcsolatosan!!!
1, az a pálya amit te egyedül nem tudsz teljesíteni szerintem még teljesíthető
2, azért mert valaki béna ne a rendezőket szídja
3, a speciálok teljesítése ,sőt a verseny teljesítése nem kötelező jellegü akár szakaszok ki is hagyhatóak a megfelelő pontozás után (-500)
4, mindenkinek saját magának kell eldöntenie,hogy mit bír teljesíteni és mit nem és ez természetesen az autókra is igaz.
5,csak hozzátenném ,hogy az éjszakai extrém speciálban az egyik versenyző 5 percig anyázott,kiabált és köpködött,hogy teljesíthetetlen a pálya és nem lehetett meggyőzni arról .hogy nincs igaza majd a következő autó "simán "végigment a lehetetlen pályán ( ja ugyan olyan autóval)
6,minden specen végigmentünk ,elenőriztünk
7, indulás : az éjszakaiban annyiban igazad van ,hogy késett a rajt 1 órát de ez sem a rendezők híbája volt 100%-an hiszen a koncertek kezdődtek később.
a nappaliban szerinted 10 helyett 11.30-kor rajtoltunk el ez jó mert a rajt 12 órára volt meghírdetve.hozzá teszem ha késett volna a rajt akkor sem lenne lelkiismeret furdalásom hiszen mi még reggel 7.30-kor is a mezőnyt vártuk ,hogy beérjen mert páran ugy eltévedtek ,hogy azt se tudtuk ,hogy hol vannak.
én személy szerint csütörtökön reggel 05.00-tól szombat este 23.00-ig 2 órát aludtam,hogy mindenki lól érezhesse magát ,remélem megérte a fáradozásom
Hát igen. Idáig sajna még csak 2 versenyen voltam. Most Tokodon, meg az év elején Szomódon. Itt is ott is csúszás volt. Nem találjátok ki hogy kik szervezték a Szomódit. Ami még nem tetszett hogy az összes spec úgy extrém és normál is úgy volt megcsinálva hogy nem lehetett teljesíteni.
A nappali normálnál volt olyan hogy se g merga se jeep nem tudta teljesíteni. Akkor én mi a szart kezdhettem volna az amúgy is " köhögős " uazommal? A pályabíró azt mondta hogy ő végigment. Végül is mi is csak a fene enné meg nem látta semki:))
Örülöok, hogy tetszett a patrol, el is küldtem a hozzászólásodat a komámnak, / a volt tulaj/nagyon tetszett neki...
Te mint sebész...olvasd vissza mi történt velem a mult hét végén...
Ja a rendezés..Kik is rendezték???JEPP klub.jaaaaaaaaa akkor már értem.
Nem tudom miota versenyzel, de majd nemsokára lesznek ilyen irányú tapasztalataid is.Mi ezért nem megyünk(többek között)a "nagytudásúszövetcsség" versenyeire.
Szega!
Én is úgy láttam hogy nagyon magas a kocsi és ezért könnyebben is borul. Én is segítettem emelni a kocsiit amíg a haverod kihúzta a kezét. Utánad én mentem az uazzal. Bennem is volt egy kis félsz a látottak miatt. Az a baj hogy még én sem ismerem a kocsi borulási határait, ezért nagyon óvatosan mentem azon a részen ahol a borulás történt. Háromszor próbáltam úgy hogy egyenesen bementem az árokba és utanna próbáltam volna fordulni, ami ugye nem jött össze. Azt lesz ami lesz belementem ferdén és ez bizonyult jónak. Ezt mondjuk a patrollal nem biztos hogy jó lett volna, mivel hosszabb is meg magasabban van a súlypont. Az időpont csúszások nekem sem tetszettek, ahogy másoknak is borzolta az idegeit. Pl: A Boros Csaba az első specnél eltörte mindkét kardánját. Nekem is tele volt a hócipőm. Az itiner nekünk egész jól kijött. A 67es pont nem a tuskós volt? Ott elég sokan álltak. A quadosok sem találták a helyes irányt. Mi 2 perc tanakodás után elmentünk az általunk jónak tartott irányba és frankó is volt végig. Jut eszembe a spec előtt ti jöttetek utánnam. Mikor vissza kellett tolatni,mert túlmentünk a bejáratnál. Mielőbbi gyógyulást a haverodnak! Még jó hogy nagyobb baj nem történt!
Hali!
A kék Patrol volt az enyém... Az első specben (éjjel) a 2. legjobb időm lett a szervezők szerint, a második specben (éjjel) a haverom borult fel a szürke Patrollal és rádőlt a kezére a kocsi. Ezután én addig a szakaszig átmentem, aztán ahol felborult, ott visszafordultam. Talán érthető...-:) Azon a specen szerintem nem mentek végig a szervezők, az kicsit nagyobb, magasabb kocsival, úgy érzem nem volt járható (de persze tévedhetek-:))
A nappalit kihagytuk (a haver keze igen csúnya lett másnapra, úgyhogy - lévén jómagam baleseti sebész - elvittem ellátni a kezét). A másik ok, hogy leléptünk, az pedig az időpontok drámai csúszása volt. Az éjszakai indulást ne említsük, a nappali 10 órás helyett még 11.30-kor összesen 3 kocsi (és 1 szervező sem) volt a Rajtnál. Lehet, hogy maximalista vagyok, de az eddigi versenyeken (amin részt vettem) nem tapasztaltam hasonlót.
Niváskarcsi:Köszi az infót, gázkutat láttam is. A fentiek miatt kupának természetesen a közelébe sem értem.
Aticar: Nagyon meg voltam elégedve a kocsival, ami feltűnt, hogy "kezesebb" a G-nél. Mindenféle zárak nélkül (a sperdifivel) elment ugyanott, ahol a G. Elég kemények voltak a speciálok is és szerintem maga a terep sem volt túl síma. Hajtottam is, mert amíg az itiner kb. 62-es pontjánál el nem vesztettük teljesen a fonalat (ahogy láttam mások is), addig még reménykedtem valamiben-:)
Az eredménytelenség ellenére nagyon tanulságos volt nekem ez az éjszakai futam, jól megéreztem a Patrolt, a 2. specen a borulás határáig vittem, úgyhogy megérte. És semmi lényeges kár nem keletkezett benne-:)
Szega Nyirpet! Milyen volt a verseny? Az éjszakai specen volt 2 patrol. Az egyiket kicsit megkozmetikázták. Asszem az cső nelküli volt. A másik hasonlított a te általad említettre. Habár nem sokat láttam, mer ugye nagyon sötét volt. Mondjuk az sem ment át ha jól emlékszem. Én megcsináltam, igaz bénáztam 1 sort. Dehát még szokni kell a gépet. Megaztán kínlódtam is eleget a rohadt gyujtás miatt. Ma jöttunk rá hogy miért nem működik, mikor már mindent kicseréltünk. Szerintem jó kis verseny volt.
Peti:Mióta én is vajas felére tettem a Mitsut,úgy gondolom ebből egyszer elég részesülni,ha a nap látni akarja a kocsim alját,bújjon be alá.Remélem,triál és trophy kupákkal gazdagodnak ezentúl.Neked lehet,kéne egy mobil hajszárító avval ki tudnád szárítani a generátort:):):)
Csak az a kérdés , milyen kupával. Nekünk nagyon tetszett az a kupa, amit tőletek kaptunk, találó, és nagyon örültünk is neki ,köszönjük. Jól mutat a többi mellett, az autóra meg azóta tervezem , hogyan lehetne valamilyen áramszedőt felszerkeszteni.
De minek számolgatni? Lényegesen logikusabb (kivételesen :) az USA jelölés. Átmérő, szélesség, felniméret - mind ugyanabban a mértékegységben. Mindent tudunk a gumiról, első ránézésre. Az európai meg... A fele méret inchben, a fele milliméterben, és még százalék is van benne, amit ha nem adnak meg akkor nyolcvan... Ha meg akarom tudni mennyi a gumi átmérője, fél óráig számolhatok.
Tokodaltárón fogom tesztelni és felavatni "új" kisautómat (a sárga G-vel már mások virítanak-:), egy gyönyörű 160-as Patrolt. Semmi extra, egy jól megemelt futómű, becsövezett kasztni. Azt ennyi.
Csakhát gázos szegényke, a kérdés a szervezőkhöz, hogy van-e Dorog környékén gázkút??? Bár v.sz. 1 tankkal végigmegy, de megnyugtató lenne...
Átmérő x szélesség? Az jónak tűnik.
Tehát a 31x10.5 -ös gumi durván a 265/125 -ösnek felelne meg. (Ha lenne ilyen persze.)
Szép ballonos gumi.
Jól okoskodok?
Az Üllői úti Homasitában lehet kapni (tegnap előtt még volt) ugyan olyan csörlőt, mint a Papus-é. (Kinézetre ugyan olyan, csak kék színű doboza van.)
19 ezer pár száz forint.
BMW terepjárók és személyautók kiállítása tesztvezetése. Suzuki motorok, quadok kiállítása valamint enduró és quad ruházat és kiegészítők vására. Találkozhatunk a 2005-ös Párizs-Dakar résztvevőivel, versenyautóival és szervizkamionjaival. Rally autók kiállítása és bemutatója. Egész hétvégén nyitott sörsátor és folyamatos programok várják a kilátogatókat.
Péntek: Hollywood Rose, R-GO Szombat: Dirty Dance, Vörös István és a Prognózis, Disco Express, Bikini
Házigazdák: Molnár Tünde, Klausmann Viktor
Nevezési díj a helyszínen: 15 000 Ft.Szállás lehetőségek:
HOTEL DUNAGÁZ
HATÁR CSÁRDA
HORVÁTH KERT FOGADÓ
DOROG, Bécsi út 1/a + 36 33 431 453 + 36 33 431 746
hadd érdeklődjek, hogy hogyan sikerült megrendelni ezt a kis csörlőt... Ugyanis a HearthAmerica honlapja valahogy nem engedi a regisztrációt (ragaszkodik, hogy államot adjak meg és nem fogadja el a magyar irányítószámot). Eszerint onnan csak amerikai polgár rendelhet??? (Merthogy amikor a rendelésre térünk, kéri a regisztrációt...).
Próbáltam online segítséget kérni tőlük (van erre egy chat-ablakuk), de hoszzú-hosszú időn át nem volt elérhető az operátor (már ha egyáltalán volt valaki a túloldalon...)
Ajjajj... Nekem is volt bokaszalag-szakadásom, a szerelőaknába bírtam belelépni - borzasztóan fájdalmas. A lábtörés kutyafüle ehhez képest, kábé egy irtózatos tökönrúgás az ember bokájában... Csak éppen órákon, napokon keresztül. Úgy egy hét múlva azért enyhül.
Együttérzésem.
Készülj föl lelkiekben - olyan fél év múlva tudsz úgy lépni, hogy már csak kicsit fáj. Nálam legalábbis úgy volt.
Aticar: Uuuuuuuuuhhh az elmondasod szerint fajdalmas lehetett... soha nem lehet az ember elegge ovatos a fene egye meg! Akkor most sok sok pihenest es kevesebb labtengot! Gyooooogyulj!
En meg multkor szinten egy ejszakai versenyen a furesszel a kezemben b*szodtam el... mert meredek csuszos volt a terep.... meg jo hogy a fureszt el tudtam dobni es nem arra estem. Broahhh.... Azota nem rohangalok este furesszel a kezemben :)))
Megvolt a kőteleki offroad fesztival...és én most értem csak haza... a kórházból...
Mielőtt még nagyon sajnálnátok:), a baj akkor történt mikor kiszálltam a kocsiból ,hogy bejárjam az egyik éccakai speciált.Beleléptem egy fűvel benőtt gödörbe és a jobb bokámnak vége lett. mind a 3 bokaszalag elszakadt.
miere a kocsihoz elvittek kétszer ájultam el... aztán hívtak mentőt,gyorsan ott is volt , be Szolnokra, röntgen aztán éjjel még haza. tegnap kesckeméten műtöttek, és ma(!)már elzavartak, hogy kevés a hely, és ha tudok akkor mehet haza.
Szóval most egy kis kényszerpihi következik, de a verseny nagyon jó volt, (Triál 3. és sárgyorsulás1.)csodálkozom, hogy még Karcsi nem számolt be róla.
Ez király. Pont igy csináltam meg, egy kicsit elôl is és hatul is rövidebb mint a maga a kocsi. Persze a fütyüléshez köze nem volt az ötletnek. Egyszerüen igy nézett ki jól.
Elf: Alfred süllyestett rakományrögzitô füleket akar használni. Ilyemi volt a régi kocka pajerom hátujlában. Praktikus dolog.
Alfred is valami valami vízálló(hajó stb) faforgácslemezt mondott.
Arra célszerű ügyelni hogy a teteúőcsomagató elje ne érjen végig a szélvédőig, hanem a szélvédő fölfelé meghosszabított vonala után kezdőődjöm. vagyis 30-40 centivel kb a tető eleje után.
Igy kevésbé fog fütyülni, és nem növeli annyira légellenállást.
Teknőc: a falemez azért kell hogy ne zörögjön az alu. Bármi más(gumi stb) jó.
Csak alfred valami belesűlyesztett kihajthatós kötözőkampókat is akar. Ahhoz kell leginkább a fa.
Hoze: tudsz olyan helyett pasten ahhol lehet tüzihorganyoztatni?
Ez igaz, a srác egyébként a platóra egy hatalmas szállítószallagról származó "szallagot" (nem tudom mi a hivatalos neve) rakott. Kb. fél centi vastag, szövet+acél lapok+gumi keverék, "mindenálló" és fel lehet csavarni, mikor nem kell.
De van olyan fa is amiből a platóborításokat csinálják. Nem tudom mi a neve, de teljesen vízhatlan. Ha érdekel holnap megkérdem a Balázs Zolitól.
Táblában árulják, asszem 1.5x2.5m vagy 1.5x3m és kb. 3mm vastag. És nem drága.
Ja es a vazat 20x20-as zartszelvenyob keszitettem, amit a technologiai furatok kifurasa utan letuzihorganyoztattam igy kivul belul rozsdaallo! ;)) Azt lefestettem matt feketere a furatokat meg ledugoztam muanyag dugoval hogy ne futyuljenek. A tetejere ragasztottam 1mm-es gumicsikokat es erre tettem a lemezt amit meg onmetszos csavarral rogzitettem le. Nem zorog. Es nem folyik rozsdas viz a zartszelvenyekbol se ;)) [sajna az elso tetomet rosszul konstualtam ami gorbe lett, zorgott, es mindenhonnan folyt a rozsdas viz ;(( ]
ALMG3 hidegen hengerelt cseppmintas aluminiumlemez 2/3.5mm x 1250mm x 2500mm tablameret is letezik! (tulmeretesnek is hivjak) Nekem is egy ilyenbol van az egesz tetom ;)) A 2/3.5mm a lemezvastagsag. A mintaknal 3.5mm, kozotte a lemez csak 2mm-es. Ha megfeleloen ala van tamasztva siman lehet rajta ugralni!
Kaphato: Ferroglobus, Metalloglobus
Persze csak tablaban, igy a maradekbol majd tudsz csinalni meg egy par fenyesitest a kocsira erre arra. Mondjuk a lokharito tetejere hogy ra lehessen allni es ne csusszon. Ugye Burglar? :)
Nekem az alulemez alatt sima gumi "purfix" van, már két éve, leszerelve is volt Teknőc által többször, és eddig jól működik. Két éve egy tábla 2,5-ös alulemez, bordázott, 19.000.- volt.
PaPus: Lángész vagy. Eszembe sem jutott ez a lap.hu-s megoldás. Árakat ugyan nem találtam, de elôrelépés mégis. Van kit felhivni. Amúgy nekem jó a sima is. Tetôcsomagtartó aljára kell. Szerintem nem kell vastag sem. Bár fogalmam sincs mive kerül az ilyesmi... :)
Lám csak, lám! Minek nekem ellenség, hisz vannak ily barátaim is! :)))
3: CzM:
Nem mértem még, mennyit vesz fel, de feltételezem, nem túl sokat. ( a motrot(!) eeefelejtettem beindíttani, oszt mégis simán dóóógozott. Az adattábla fotóját a képtáramban láthatod http://keptar.terep.hu/papus - kiccccsölllllő .
Én egy barátomon keresztül rendeltem meg a HeartlandAmerica-n keresztül, nekem gyakorlatilag 15-16.000,-Ft-ért volt itt, ha ugyanilyet valóban kapni a Homasitánál
(valaki sztem onnan nézi a topikot, mert rendre jelennek meg olyan dolgok náluk, amiket én is kinéztem és behozattam.....) , érdemes ott megvenni, mert nem kell várni, amíg ideér. - Akkor, amikor megrendeltem, még itthon nem volt, pontosabban volt, de valami 80e körüli áron...
Nekem ugyan van rendes csörlőm, de annak használata feltételekhez kötött, és többször volt már, hogy kellett volna egy kis erő más irányba is. Emiatt érdekelne néhány dolog ezzel kapcsolatban: Hány ampert vesz fel? Mennyiben állt meg végül az ára? Ott a honlapon rendelted? Mert asszem kell nekem is egy ilyen. Kösz a választ, jöhet akár mailben is a jegyzett címemre.
Üdv, CzM
Más. Régen jártam erre (sőt, általában az indexen), hihetetlenül barátságos lett a felülete!
Még mindig nem tom milyen számon tudnálak értesteni ha esetleg hirtelen túrás van. Ha bármilyen okból nem akarod feltenni ide / ami érthető / akkor cserébe itt az enyém ez úgy is orsz.- világ elé van tárva / blikk hirdetések+ hungarian nepper new's / 0670-4500-720 s ezen tán akkor tudnánk egyeztetni. Előre is köszke
PaPus!
Ó te, te, nem is inkább TE aki a nemes lelkületűek oly hű táborát képviseled hát mi lett azzal a messziföldről híres, józan ítélőképességeddel.Mber hát pedig nem is nagyon tudnék elképzelni szebb látványt mint amikor kinetikus kötél végén ott lóg egy első lökös+a hozzátartozó hűtőrács rajta a jel.Majd a munka végeztével kiszálllllllsz a kocsiból s ennyit mondassz halkan diszkrét szemlesütések közepette Boccsi. Ezzel szemben te humánpolitikai dolgozó azért veszel csörlőt hogy azzal húzzad ki őket óvatosan az árokból -biztos ezt is csak azért teszed hogy ezzel próbáld karitatív szempontok alpján is elfogadtatni az emberekkel azt hogy a terepjárósok igen is segítőkész igazi érzelemgazdag EMBEREK. Amikor ezzel az indokkal +vetted a kiscs-t biztosan elfelejtetted azokat a pillanatokat amikor az emberek hogy s miként gondolnak rólad mint offroader-ról életük egyéb nem oly szorult pillanatában. De tudom már mi a +oldás kérünk neked a szent offroad karitatív egyháztól egy ződkeresztet is a narancs mellé.
"Alapvető elképzelésem az volt, és az most is, hogy elsősorban a kisebb árokbacsúszások esetén, pl télen, amikor épp csak egy kicsi hiányzik, hogy a polgár ki tudjon jönni a gödörből, de húzni nem lehet, olyankor tudjon segíteni. Nem is elsősorban magamnak, hanem az úton bajbajutottaknak a segítése a célom vele"
Kedves Alfred, és mindenki más, aki figyelmeztet a kiscsörlő hiányosságaira!
Mint ezt már korábban is írtam, nem vagyok olyan ostoba, hogy azt higgyen, hogy ez a kis játéxer felveszi a versenyt bármelyik csörlővel. Nem is arra a célra szereztem be!
Alapvető elképzelésem az volt, és az most is, hogy elsősorban a kisebb árokbacsúszások esetén, pl télen, amikor épp csak egy kicsi hiányzik, hogy a polgár ki tudjon jönni a gödörből, de húzni nem lehet, olyankor tudjon segíteni. Nem is elsősorban magamnak, hanem az úton bajbajutottaknak a segítése a célom vele.
Tehát nem hiszem azt, hogy a kínai piaci ADIOS "sport"cipő azonos tulajdonságokkal bírna, mint az igazi! Egyszer valakitől azt hallottam, hogy ezeket a csörlőket a hajózásból vették át, ott horgonycsörlőként használták eredetileg őket, és - mivel elég sok jót hallottam róluk, gondoltam megpróbálom, azt a ~15.000,-Ft-ot rászánom. Tehát nem a "rendes" csörlő helyett vettem kiscsörlőt, hanem kiscsörlőt vettem, tudván, hogy ez nem helyettesíti a nagyot, de talán soxor segíthet, olyankor, amikor pl nincs nagy a közelben. Mivel elég sokat járok az utakon, télen-nyáron, és mivel állandóan ezt az autót használom, ezt szerettem volna felszerelni egy kicsit komlettebre, de félmilliós beruházást "nem volt kedvem" eszközölni.
Nem szeretném továbbá a mindennap használt autómat sem fokozott lopási kényszernek, sem állandó rendőri érdeklődés középpontjának kitenni, ezért örültem, hogy létezik egy olyan megoldás, ami bár nem tökéletes, mégis valami, és ráadásul mobil, így csak akkor kell/lehet elővenni, amikor tényleg szükség van rá.
Sajnálom Alfred, a jelexerint félreértettelek, kérlek tekintsd korábbi megjegyzésemet egyszerű csipkelődésnek...
Magam részéről is kíváncsi vagyok, hogy mit fog teljesíteni a szerkezet egy igazi éles helyzetben.
A köhém hatos változott március 30-án. Az egyik változás a tachográffal felszerelendő járművek köre. Értelmezné ezt valaki?
EZ VOLT!
"92. §
(2) Az autóbuszt, valamint az olyan N kategóriájú járművet, amelynek megengedett legnagyobb össztömege az általa vontatható pótkocsi megengedett legnagyobb össztömegével együtt a 3500 kg-ot meghaladja - a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel - menetíró műszerrel (a továbbiakban: tachográf) kell felszerelni."
EZ LETT!!!
"(1) Az MR. 92. §-ának (2)-(4) bekezdése helyébe a következo rendelkezés lép: ,,(2) A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló a Tanács 3820/85/EGK rendelete, továbbá a nemzetközi közúti fuvarozást végzo jármuvek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) hatálya alá tartozó M2, M3, és N kategóriába tartozó jármuvet - a hivatkozott rendeletben és a megállapodásban, továbbá a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel - menetíró muszerrel (a továbbiakban: tachográf) kell felszerelni."
Most akkor kinek kell????
Ata
Az a csörlő, amelyik a Taubenreuther GMBH-nál, azaz egész eURÓPÁBAN 550.000.-+Áfa, az az USÁ-ban kereken 1000 dollár, azaz 200-230.000.- árfolyamtól függően. Kb. annyi is a reális ára. Csak aztán át kell jönnie az óceánon, be kell kerülnie az EU-ba, meg aztán Magyarországon is élnie kell valamiből a TBR-nek, ígyhát ennyi lesz belőle.
Az én véleményem szerint ha valamit megveszek az autómra, akkor már legyen olyan, ami biztosan nem hagy cserben, és minden helyzetben segíeni fog. Viszont erősen gondolkodom, hogy ennyi pénzért veszek egy ilyen kis szerkezetet, mert rengeteg más dologra jó leht, és ki tudja mikor kell majd az autó tetejét kikötni egy fához, és húzatni. Arra sem lenne rossz. És vannak olyan helyzetek, amikor csak egy pici kell a továbbhaladáshoz, akor is jól jöhet. De egy patakból nem fog kihúzni, és nem is arra való. Egyszerűen csak tudni kell az autó a felszerelés korlátait, és nem kell belemnni olyan helyzetbe egyedül, ami szemmel láthatóan nehezebb, mint amire a technikánk képes.
Szerintem, pedig igenis lehetne gyártani olcsóbb csölôket. Mi van benne ami 300e-400e forintra drágitja ôket? Bár a kinti hirdetésekben sem olcsók. Mitôl ilyen drága? Ugye egy csörlô 40kg. Legjobb minôség? acél sem kerül ennyibe... igazából nem értem. Persze én is szeretnék, de nemcsak meg kell venni, hanem fel is kell rakni úgy, hogy ott maradjon. Sajna az én 2400kg dodzsememmel biztosan nem birna el a kiscsörlô... :( Igy ez sem megoldás. (A 400e forintból összeraksz egy szinte titánium bogárjátú motort...)
KIZS: mintha mondtam volna, hogy Anyám jön a 7végén. Most is takaritok füvet nyirok gyomlálok... nem tudok elmozdulni. :( De a fejemben már szervezkedek és még idén találkozom a mindenkivel.
Kőtelken tegnap felhőszakadás volt, így az egyébként sem könnyű triálpályák, szuper technikásak, és kemények lettek. Egyenlőre a pályákat is nehéz megközelíteni.
Plusz hibapontért hóláncot lehet használni.
Aki jön, az üzemanyagról előre gondoskodjon, mert a faluban nincs benzinkút!
PaPus:
Itt nem pénzről és arcméretről van szó, hanem fizikáról és hitről.
Ami látszik a szerkezeten, az a drótkötél és a kábel, és ebből a kettőből lehet következtetni a reális teljesítményére. Ez a fizika. A hit része pedig az, hogy te hiszel benne, hogy ez a szerkezet téged ki fog húzni egy olyan elakadásból, ahonnan az egyébként jó kvalitású autód önerejéből többszöri/sok próbálkozás után nem tud kijönni. Na, én - veled ellentétben - _ebben_ nem hiszek. Ha egy kéttonnás autó elakad, az nagyon elakad. Ahonnan viszont ez a kicsi szerkezet téged ki tud menteni, onnan némi gumileengedés, pörgetés és kormánytekergetés után te magad is ki tudsz jönni.
Azt várom, hogy valóban kipróbáljátok, egy kézifékezett Suzukit aszfalton húzni, az nem próba.
A saját csörlőmet lassan egy éve nem használtam semmire, viszont a kinetikus rántókötelemet ezalatt vagy egy tucatszor. Ebből a kötélből a legjobb ára kb negyvenezer forint.
Aki terepezni jár, és általában nem egyedül teszi, és nincs lehetősége zárakra, csörlőre, annak nagyon ajánlom, hogy építtessen ki elől-hátul rendes kötési pontot és vegyen egy nagyon jó kinetikus rántókötelet!
Még gondolkofom, és SMS-ben jelzek. Ha ennyire s?r? a program akkor jó késôbbi idôpont is csak ne -20ban csináljuk. :) Mint a kályhát... meg a HiFi-det. :) Ha pár hete késik sem dôl össze a világ.
Nem tudom lehet, de ha lehet akkor pénteken késő du.
Első körben rájöttem, hogy Tatabányán találkozó van. Második körben, meg ha fokozódik a takonykórom, akkor hazamegyek Szolnokra kurvára sajnálom magam és tojok a világra. Vasárnap meg sportnap lesz az Extrack-esekkel, ki akarok menni nevetgélni, hamár úgy se tudok semmit se csinálni.
Péntekre nincs programom (még, de nagyon szerveződik az életem mostanában mások által) ezért az tűnik jó időpontnak most, ha neked is jó.
Ráadásul Truck Triál lesz Sóskúton, az is érdekelne, de oda se fogok eljutni.
Nemtom, lehet hogy csak en ertettem felre, de abszolute nem hangzott se fikazasnak, se arcoskodasnak.
Gyakorlatilag ez igy van, ahogy Alfred leirta, de nem csak a csorlok teren, hanem mindenben...
Tudjátok, én azt nem értem, hogy miért rohan öngyilkosan a biztos csőd felé mindegyik nagy csörlőgyártó? Ezek a cégek ugyanis nem bírván szakítani a régi beidegződésekkel, hatalmas túlméretezett szerkezeteket próbálnak meg eladni, ráadásul az újjnyi vastag rézkábelek, a több tíz kilós motorok, a nyolc-kilenc mm-es drótkötelek kényszerűen olyan horribilis előállítási költséget kívánnak, amit a fogyasztók előbb utóbb megelégelnek, és a miniatűrizálás jegyében született, mindazonáltal olcsó csörlők felé fordulnak.
Hamarosan vége a Warnnak, a Superwinchnek és a többinek is, és bérmunkában, vagy liszenc után ezeket a néhány ezer forintos csörlőket fogják gyártani...
A jövő 7végén? Szó lehet róla, de hétfőn beszélek a kéztörős dokival, meg elkaptam valami takonykórt és alig látok ki a fejemből.
Meg vennem kéne valami nadrágot meg bakancsot addig, mert szétjött a régi...
Arról a bizonyosról, melyről Sárvérű Barátunk zengedezett: http://keptar.terep.hu/papus : Fót-Erdőkertes. Sajna nem sok kép készült, de a hangulatot talán így is tükrözi...
Ezt a csávó a HaHoTá-ba is leközölhetné. :) Gondolom a komoly terep ahol tesztelték az a poros földút volt.
Marketing szempontból viszont kellemes PR cikk, ha Suzuki lennék biztos teccne és fizetnék is érte, olyan kellemes az EGOmnak. :)
MIB: Ma láttam a sárkányt a szokott helyen. Gondoltam rákérdezek, hogy mikor túráztok egyet mostanában. Erre itt az elménybeszámoló... Valamikor nem csapatunk egyet a környéken? Igaz egy sártot várhatnánk. :) (De ugye nem felejtôdött el?)
Kicsit bővebben erről az óminóózus 7végéről melynek 1-ik apró pója a kiscsörlö-nevezzük csak 1xűen kis cs nek- kiprószálása volt . De ne hagyjuk figyelmen kívül a további apró pókat sem jelesül ekészüttt a Mudzag részben s egészben, teszteltük 1 barátom frissen szerzett Toyota!!!!! Mudrunner-jét/ 4runner :-( / s ami legalább annyira fontos PaPus űberbrutál offroad vokkkkját is.
A csörlő tesztjének eredményét már ismeritek ezért hát nézzük a többi alpontot.
Miután megérkeztünk a kijelölt helynek színére gyors ütemben bepróbáltuk a szerkezetek homok mászó képességét. Ahhoz képest hogy néhol szinte frissen műveltnek tűnt a terület igenjól sikerült abszolválni a dógot . Innen kicsit távolabb feltüntek hívogatón a harckocsi pálya apró btölcsérre hasonlító holdkráterszerű apro likképződményei. Nu mi ezeket jó erős tesztnek vetettük alá iziben.Itt teljesen jól lát6tuk az első s hátsó terpszögek +felelősségét a mudzagon bár azt is be kell vallanom hogy a szinte széria HDJ-80 is minimális hibaszámmal teljesítette a kihívást- bár néhol a terpszög hiányát a nyomatéktöbblet teljesen jól pótólta-.
A tesztnap másik hivatalos és hivatott szereplője itt volt egyedül slamasztikában de abban azt nyakig. Történt ugyanis egy óvatlan pillanatban 1 óvatos gázelvétel melynek következtében előkerült minden túrázó nélkülözhetetlen szerszáma melyet nem árt ha magával visz 1 igazi offroad túrára- rövidebben s a nép állllltal 1xűen csak így ismerjük őt ÁSÓ. Ezt a műveletet - melyet a népes nézősereg legnagyobb +rökönyödésére- Én végeztem s az volt a lényege hogy minnnnél rövidebb idő alatt találjam meg a vonóhorgot s helyezzem reá a kötélszerkezetet / s ekkor kezdtem +érteni a régészeket / . Itt elég erős tesztnek vetettük alá a rekeszizom minden1es rostját mindenkinél. Itt s ekkor lát6ó volt az egyedül álló látványosság is az igazi s eredeti japán offroadtrain is. Miután sikerült kiszabadulni a homok fogságából mindenkinek s kitöröltük a sarat a szemünkből célba vettük a következő teljesítmény KP-t melynek utólag az Épts hídat autódból nevet adnám . Az omin feladat egy kispatakon való átkelésből állllllt. Ugyan vót itt 1 kishíd de az túlkicsi és vékonyka lett vón ezért úgy gondolták a jelen levő gépek és pilótáik hogy nekiveselkednek úgy igazán ahogyan az a nagy offroad lexikonban le lenne írva / ha lenne aki +írná de sajna még csak jelentkezgetők vannak eme remekmű megvésésére /.
A sorrendre hogy ki volt aki először +kostólta az iszap ízét nem mlékszem de egy biztos be még mindenki bement de ki már szinte mindenki csak külsö igénybevétellel jött. Itt csak az volt a kérdés kinek mekkora sgítség kellett ahhoz hogy ki is jöjjön.Ahhoz képest hogy milyen gumikkal voltak szerelve a gépállatok még ez is igen szép teljesítmény volt. Itt aztán láthattunk HDJ, Runner,Mudzag,Samurai hídat- de szerencsére nem kiszakadva első vagy hátsó hídat -. Ez a patak sokaknak lehet ismerős bulgár barátom képtárában igen érdekes képek vannak erről az iszaptemetőről. Miután meguntuk az iszapnak semmihez sem hasonlítható illatát s az éhség nagyobb úrnak bizonyult a homok hívogató hangjánál akkor következett a last test de ez volt a nap másik nagy fénypontja jelesül az offroad vukk próba.Ennek alapfeltétele hogy legyen elég üres has- nu ez +vót bőszen-, a másik hogy legyen mit beletenni - erről is gondoskodtunk bőszen úgy a teljesség igényvel 3kg tarja+ue pácolt csirke+pulyka+kazal savnyú+ital+stb.
Miután ennek része elfogyott s a társaság is jóllakva eldőlt mint a krumpliszsák maradt a storyzgatás+a szokásos jóhangulatú beszélgetés.
Amint a társaság mozgásképessé vált úgy kb 2 óra múlva nekiláttunk a korrekt s természetbarát bepakoláshoz majd búcsút véve 1mástól elindultunk hazafelé / ki-ki a maga poros vagy betonos útján.
Röviden prostituált jó volt ez a 7vége kösz néktek s remélem mielőbb hasonló buli lesz és akkor már talán 1 kis sarat is ad nékünk az égben ülő.
De sajnálom hogy csak most olvastam ! Utólag képek nincsenek ? Kicsit ritkán tudok fórumozni, de remélem a következő ilyenről időben értesülök. Azért nem unatkoztam:
Csak azt írtam, hogy amikor már elkezdte lefele húzni, abbahagytuk, NEHOGY baj legyen.
Valszeg a felfogatást kell egy kicsit megerősíteni, mert nem a szokásos módon, szélesen terhel, hanem bent, középen, a csörlő alatt, 3 stift fogja, egy kb 80-100mm-es kör mentén...
A múltkor volt valamelyik autós műsorban a Vitara bemutatója és ott a kereskedő fószer egy fél órán keresztül áradozott a kocsiról. Nem is ez a lényeg, hanem azt mondta, hogy a Vitara -val a Suzuki megteremtette a "luxus terepjáró" kategóriát.
Volt más poénos rész is, pl. mikor mutogatta, hogy milyen magas (volt vagy 15 centi), milyen masszív (a műanyag lökhárítóra mutogatott). Nem szidom a Vitarát, de az a riport nevetséges volt. Próbált olyan hatást kelteni az emberben, mintha egy fullos Range Rover kismiska lenne akár egy alap Vitarához képest is.
Soha sem értettem, miért nem mondják az igazságot? Itt egy nagyobbacska kocsi, belefér a család meg a cucc, jó a felszereltsége, masszivabb, mint az Ignis és a telekre is kényelmesen ki tudsz vele menni.
Egy ismerős szervez kirándulást a Börzsönybe, vasárnapra. Főleg keményebb terepezést tervez, néhány nagyon tuti helyet is beilleszt. Csörlő, kötelek, és nagyon terepgumi ajánlatos!
Találkozó Szobon a vasútállomás mögött, vasárnap kilenckor. Aki esetleg elkésik, ne ijedjen meg, menjen be a restibe, a "csapos" eligazítja!
Sziasztok, ha minden igaz, ma elhozom a MUDzdát (avagy MADzDA? új név M.I.B.-től!) a Mestertől, (képek a megfelelő helyen) és a hét végén talán ki is tudom próbálni a kiscsöllőt! Nem mintha szükség lenne rá, csak a próba miatt! :)))
Ha ez így lesz, ígérem beszámolok a tapasztalatokról, és 1ben kérdezem, van-e valakinek tervei között egy laza kipróbálós Pest környéki csapatás?
Szerintem kerj kolcson egyet, vagy akar Jack-el is szimulalhatod, sullyeszd el a gepmadarad azt hajra! Persze ha van "rendes" csorlod, akkor tarcsiba jol johet. Nem beszelve arrol a helyzetrol, mikor az erdobol kierve a szantofold fele elsulyed a gep es fa az csak hatrafele van (mondjuk a vasmacskat mar feltalaltak, meg a potkereket is elashatod ;)) ). Az a kurblis szerkezet szerintem is amolyan trelelre felrancigalos verzio -mas az amikor gurul a betonon a kocsi es mas amikor tenyleg huzni kell. ;)
Persze ha csak egy metert kell huzni akkor jol lesz! De ha ebbol indulsz ki, akkor mar a 2 meteres pocsojaba is belemesz, mert ha egyet tudok huzni akkor kettot is ;)))
Na ezt yol megmodtam! ;)
Szerintem a legokosabb megoldas, ha minden nagy csorlogyarto reklam celjabol csorlot szerelne fel minden fara! A villamos csorlokhoz akksikat meg ~220 at kene adni, a mechanikusokhoz egy kis robbanomotor allitana elo a forgast! :))))
(ja bocsi most ebbredtem fel.... dehulyeseget almodtam ;)))
Az (Üllői úti) Homasitában lehet kapni azt a (vagy olyasmi) elektromos kiscsörlőt, mint amit a Papus rendelt és írt róla egyszer. Kinézetre pont ugyan olyan, van hozzá kézi tekerő is.
2000lb van ráírva, azaz kb 1 tonnás.
19520 Ft.
Szevasztok:Beszéltem a Kőtelki szervezőkkel.Aug 28-29 4x4-es találkozó Kőteleken,telszám a 4x4 magazinban.Nevezési díj nyolcezer forint.Várható program,
-Péntek este sátorverés szállás elfoglalása,nevezés.
-Szombat,nevezés, kilenc vagy tíz órától golyós triál, délután négyig ötig,
-Este kilencig pihenő,majd indul az éjszakai trophy, könnyen teljesíthető pályán.Várható a nagy por,por álarcot hozzatok.
-Vasárnap eredményhirdetés
A hejszínen sörsátor üzemel a rendezvény alatt,akinek kevés a jóból az önszántából is tesztelheti a technikát,lesz dagonya és nagyon kemény vizes pályák.
Kialakítanak a rendezők, három pályát a nagy és fényes autóknak,kifejezetten karcmenteset,ahol ki lehet próbálni a család kedvencét ,kezdőknek is.Ezt a pályát pickuppal,Rav4-el,Freelanderrel is karcnélkül lehet teljesíteni,kifejezetten azért,hogy az egész évben aszfalton autózók is kockázatmentesen kipróbálhassák a gépeik és sajátmaguk tudását.A három könnyű pálya és az éjszakai , ötezer forintos nevezési díjért áll rendelkezésre.
Ajánlott felszerelés:
-terepjáró
-navigátor
-méterszámláló
-iránytű vagy gps
-vontató kötél
-emelő
-pótkerék
-hűtőláda(az egyik bíró kifejezetten szereti a hideg sört,olyanaranyospocakosrégennivájavolt)
KROKO:Mivel támogatást csak én ígértem a neten,így kedves szavaid csak nekem szólhatnak,amiket nagyon köszönök.Annyi tartozik hozzá,szeretek a saját pénztárcámban egyedül turkálni,támogatást akkor küldök amikor akarok és lehetőségem van rá,azthiszem határidőről szó sem volt.Gondolom ,a kedves stílusod miatt volt ilyen nagy számú vendéged,a vadhús mindjárt fel is emésztette a támogatás felét.
Szevasztok Fiuk , Lányok !! A Pénzesgyőri KARITATIV TÚRA lezajlott , megtörtént .. Péntek éjjel 21 .45 - kor elindultunk az éjszakai SÉTÁ -ra , melyet 02 .05 - re abszolváltunk.. A résztvevők szerint teljesitettünk vagy 15 spec ,. szakaszt .. / 1 UAZ , 1 Lada Niva , 3 Suzuki / Rövidek ezek a masinák , jók voltak a pilóták , úgyhogy teszteltük a képességeket . Volt aki eltúlozva a történteket , úgy érezte , ennyit nem kap 15 rugóért sem .. máshol.. . Megtettünk 29 , 5 km - et éjjel .. Szombat nappal átalakult a mezőny , 2 gk. " átszaladt " a Barna Attila Úr által rendezett SUZUKI TALÁLKOZÓ - ra , mig hozzám érkezett egy újabb gép , egy feltünően csinos mithfárerrel kiegészitve, AJKÁ-ról. Szombaton is leautóztúk a beigért " kvantumot"/ 72 km /.. egy vadból készült ebédszünettel megszakitva.. Ekkor adtuk át a "CSAPAT" karitativ felajálását ,- a 33000 forintot,- a helyi Önkormányzati Vezetőknek , akik azonnal tovább adták a falu gyerekeiből kialakitott átvevőknek.. NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK A RÉSZTVEVŐK ADAKOZÁSÁT , MELY EGY ELMARADOTT TÉRSÉGBE BESOROLT FALU LEHETŐSÉGEIN JAVITOTT ... Résztvevők voltak : Gyarmati Zsolt és társai / 2 futam / Bérczi Géza és családja / 2 futam / Madarász Endre Balázs / 1 futam / Lugosi Gergely / 1 futam / Puchinger Zsolt és neje / 1 futam / .... Meg kell emlitenem Lugosi Gergely aktivitását , aki már négyszer vett részt a TÚRÁ.-mon / 4 -ből / és Madarász Endre Balázs teherbirását , aki rendszeresen /3 x/ Békéscsabáról jött fel , -- " lábon ", a megbizható fekete SUZUKI - val és igaz , hogy kicsit " hümmögve " de mindig kiválóan teljesiti a feladatokat ,.. Ezen kivül szólnom kellene azokról az "ARC" vagy "PERC"" emberekről is , akik a net nagy nyilvánossága előtt igérték meg csomag vagy pénzküldeményük teljesitését .. Sajnos ez csak netbe irt igéret lett , a mai napig .. KOLLÉGA, ha nem tudod teljesiteni ,amit igérsz, akkor inkább hallgass ,-- mint a sir --, igy nem okozzol csalódást .. Ugyanakkor a nagymértékű köszönetnyilvánitásom mellett elkell hogy mondjan , kissé csalódtam is .. Részint azokban az " egyéni " versenyzőkben, akik már többször jártak Pénzsegyőr falu határában ,valamint azokban a "civil" szerveződésekben , akik már tartottak itt teljesen grátisban , 0 szaldóval kalkulált rendezvényt .. Jelzem , igy kissé nehezebb a " jövőkép " ... Értsétek meg , nem lehet , nagy ügy 2-3000 ft . elküldése a hátrányos helyzetű gyerekek részére .. Aki ebben kételkedik , vizsgálja át saját költségvetését , és elemezze . hogy volt - e már valami karitativ cselekedete???? Mégegyszer köszi a valós emberektől jövő támogatást és arra kérem az igérgető off-roadosok táborát , hogy ne teggyék ezt , mert ŐK csak " hangemberek"... Találkozzuk decemberben ... SZIASZTOK...
Koszi all! DE mostmar hagyjatok abba mert elpirul a buram! ;))) Pedig kepzeljetek el a kaposvari bevetesen akkora volt a szarassag hogy csuda! Mondhatni akcio dus elmenyekbol keves volt, de megis sikerult egy kisebb filmet osszetenni.
Tok jo lenne, ha tobb ilyen film kerulne fel a netre! Akar Off-Road suli :) avagy hogy ne csinald ;) verzioban.
Ja! Voltunk multhetvegen Kercseligeten egy kisebb barati osszeroffenesen... volt vagy 25 auto ebbol 23 samurai féleség egy csirke, meg egy Holux ;) Kb. 20 km-t autokaztunk es ketto specet is meglatogattunk!
Treb: Kossz! Sajna 37.5M-ra tudtam csak preselni.... majd meg melozok rajta, hogy olyan 10M koruliek legyenek ezek a klippek.... (bar a 4 perc zene is mar 2-3 mega....) puff...
Nem lesz gond, ha hagyod, hogy az üveges csiszolja a szélét; vágni ránézésre ugyanúgy lehet. Én csiszoltam már tükröt és lejött a hátuljáról a foncsor, szóval jobb szakemberre bízni :)
Szerintem bármelyik üveges megcsinálja!
A motoromon eltört a tükör, vettem én is tükörlapot, ragasztott hátuljút, a régi maradványaival elmentem a legközelebbi üvegeshez; körberajzolta a maradványokat, kivágta-pici csiszolás és kész, ment a helyére. Nem akart pénzt kérni érte! Kb 5 perc volt.
Bocs, hogy ide is beírom, de hátha csoda történik. Szóval egy barátomnak kellene segítség: GAZ-67-hez keres kuplungot. Nem írtam el a típusszámot, valóban a második vh-s szovjet dzsipről van szó. Gondolom vágjátok, hogy miről van szó.
Van egy Chille-i esocsinalom.... tegnap nagytakaritas volt itthon es veletlenul megraztam az esocsinalo botot.... bocsika! ;))) Ha masra nem is jo, de legalabb tellenek a ciszternak! :)))
Ha olyan sokat terepeznék és is meggondolnám a kivételét, de ameddig 10 órás erdélyi utaim vannak kizárólag aszfalton, ahol szeretek gyorsan menni és előzgetni, inkább benn hagyom. Jobb a békesség.
Azt elfelejtettem mondani, hogy ez az egész stabilizátor dolog csak amolyan cicomaféleség. Az enyém pl. a garázs sarkában van a legjobb helyen. Nem kopik, nem zörög... :)
Az igaz hogy kicsit jobban billeg aszfalton kanyarban, de kit érdekel? Terepen érezhetően jobban lépked nélküle.
A műhelyből egyenesen a gép elé...
Meg a lengőkar hátsó szilentje, azt kifelejtetted :))
Különben ha jól visszagondolok, felemelt állapotban felni nélkül rángattuk a cuccot és akkor azért egy kicsit máshogy nézett ki a dolog, de hát a próféta szóljon belőled. Szűkitem a kört a szilentek és a gömfej cseréjével, aztán meglátjuk mi lesz utána.
Kimentem ma a műhelyben, és találtam egy felesleges nyomtávrudat. Tele vagyok ilyen felesleges szarokkal, úgyhogy kidobtam a kukába. Vagy kellett volna valakinek?
Szerintem jól tetted, csak foglalja a helyet a sok kacat. Most néztem meg a Gurg kartács autóját: a nyomtávrúdnak az égvilágon semmi baja. A stabilizátor bekötő kis gömbfej, na annak tényleg lóg a bele. Zörög is rendesen. Olyan 6 ezer forint... :)
Kimentem ma a műhelyben, és találtam egy felesleges nyomtávrudat. Tele vagyok ilyen felesleges szarokkal, úgyhogy kidobtam a kukába. Vagy kellett volna valakinek?
Gurg, Lehet,hogy gyártani kéne egyet.Keresni kéne olcsó megegyező kúppal lévő rúdfejet,meg vastagfalú varatmentes gázcső.Méretre vág,behasít, menetfúr,kontrtaanya,meg szorító mandzsetta oszt mehet is.A Mimó faterja valszeg le is gyártaná fele annyiból,ha még nem gyárt ilyet akkor is.
Utángyártott nincs.
A legjobb ajánlat eddig 73.600.-
Azért megnézem azt a bontottat. Mindenesetre furának tartottam én is, hogy bár a gömbfejek első futóműnél külön cserélhetők, a nyomtávtartó rúd (egy sima kb. 1 méteres acél cső) végébe cserélhetetlent raktak. Egy gyári gömbfej 5 és 10 ezer között mozog, ezen a rúdon van kettő. 73500-20000=53500. Ennyibe kerül az a szimpla vascső. Óriási.....
Jeep ügyben jobb ímélben keresel meg máskor, mert ritkán járok erre. Szóval, ha eddig nem volt meleg, akkor valószínű, hogy csak a szőnyeg fogta meg a meleget. Az enyém is meleg, a nagy 6 hengeres motor olyan komoly hőt fejleszt, és pont ott a kardánalagútnál megy el a levegő nagyrésze... Kézzel megfogva olyan hűdemeleg...
Elektromos vezeték nem sok megy ott, csak akkor lehet bibi, ha valami beleakad, de azis a motortérbűl lóghat oda. A teljes kábelköteg a kocsin/kasztnin belül megy a bal oldalon. Lehet, hogy a kipuf-t kicsit feljebb nyomta, ahogy felült.
Szevasztok!
Szoktatok bontott alkatrészt használni? Először nyúlnék ezen lehetőség után, mivel a gyári nyomtávtartó rúd a beépített gömbcsuklókkal 80 rugó, a bontott pedig 38. Persze megnézem jól, mielőtt megveszem, de azért egy kicsit tartok az ilyen kritikus alkatrészek bontóból való beszerzésétől.
Van valami rossz élményetek bontott futóműalkatrészekkel?
A XX. kerületben a Határ út mellett van egy gyártó, aki a anno a Trans-Migeket tervezte, csak kivált a régi cégből, és újat alapított Fortrans kft néven. Nagyon korrekt az ipse, és gyártanak CO-n kívül sima ívheggesztőket is. Én két 320-as Formig-et vettem tőle, és mind a kettő nagyon állat. Ráadásul nálunk egész nap mennek megállás nélkül, és eddig semmi hiba. A lakatosaim is azt mindták, hogy jobban tudják használni, mint a Trans-Migeket a régi helyükön. Telefonszámot sajna nem tudok, de 198. XX. Kinizsi u. 6.
Mi hasznalunk WECO Discovery 140 -eseket (http://www.weco.it/140.htm) es nagyon jok tenyleg. Bar az egyiket mar sikerult valahogy az embereknek tonkretennie, de gariba megjavitottak.... Lehet hozza venni AWI-s "slagot", igy ha egy kis argon palackot meg hozzakocc akkor meg savallot is lehet vele hegalni :)))
Persze ahogy Karcsi is emlitette: szakszeruseg, szakszeruseg, szakszeruseg!
En is megtanultam hegeszteni, meg langal vagni, mikor a katonasagnak kitalaltak az okosak, hogy egy mar nem mukodo vas adotornyot vagjunk szet es csinaljunk belole kutyaolat ;)))) Olyan kutyakenel lett abbol a 100x100 -as szogacelbol, hogy akar dinoszauruszokat is be lehetett volna zarni ;)) ihihihi
De a kocsin egy ivet se huztam, mert azt biztam inkabb szakira. pfff
Na pont nem a CO-t kellene választanod, hanem egy sima ívheggesztőt inkább. Egy kis inverterrel sokkal jobban járnál, már 45-60 ezer körül lehet kapni normálisat (nem Einhell), és csak 2-3 kg a súlya. Könnyű vele heggeszteni, és nem romlik el. Szerintem ez sokkal ideálisabb egy laikusnak, mont a CO. Ráadásul a palackkal sem kell bajlódnod.
Buglar: Mennyibe kerül egy ilyen hegesztô amirôl szó van? Nekem szertintem elég a leghobbibb tipus, mivel csak kutyakenelt, tetôcsomit, keritést és fóliasátrat hegesztgetnék vele. Azt hallotam, hogy az ilyen drótadagolós hegesztôvel még a hülye is tud hegeszteni. Ez nekem való. :)
Elsőre én is arra gondoltam, hogy biztos a kipufitól melexik a kocsi. Alámásztam, de nem tapasztaltam semmi olyan nyomot, ami arra utalna, hogy elveszítettem volna valamit. (Persze ez még nem zárja ki, hogy igen).
1. hengerfej leszed, ha nem tul vallas a henger, akkor egyel nagyobb gyuru belecsiszol, hengerfej vissza uj tomitessel. Esetleg uj hajtokarcsapagyak.
Kezdd ezzel. Annyi módosítással, hogy mikor lent van a hengerfej, akkor ki kéne szedni az összes dugót, és furatmikrométerrel megmérni a lyukat tetején-közepén alján, főtengellyel párhuzamosan és merőlegesen is. Érdemes egy gépkönyvből kilvasni, mit tart a gyár túlzott kopásnak...
(Lyukmikrométer hiányában kell egy rutinos öreg szaki, aki megmozgatja a dugót a lukban, hosszan vakargatja a fejét, aztán eldönti hogy mi legyen. :)
Ha túl nagy a kopás, akkor csak a sz@rt pofozza a dolgozó a gyűrűzéssel, mert a kóválygó, támolygó dugattyú miatt pillanatok alatt (pár ezer km) el fog kopni az új gyűrű is. Ha ez a helyzet - akkor nix vakarózen: hengerfúrás, főtengely köszörülés-csapágyazás, új dugók, csókolom. Tehát a 2. verzió; én viszont felújíttatnám a hengerfejet is ebből az alkalomból. (20-25 ezer pluszban új szelepekkel, szelepszár-szimmeringekkel, szelepvezetőkkel.)
Perselyezés, 3. verzió: én nem szeretem. Az a gond vele, hogy a persely anyaga és megmunkálása nem szokott az igazi lenni. Vagyis nem a gyűrűid fognak jó hamar elkopni, hanem a henger fala.
Ha dugót akarsz cserélni, akkor csak a hat darab dugó kerül 250.000.-be...
Szerintem a legjobb megoldás. ha meghagyod a gyári dugókat, megperselyezteted a motort, aztán veszel megfelelő méretű gyűrűket, és már kész is. Hüvelyek 10.000.-/db, gyűrűgarnitúra kb. 20.000.- Ha kell, síkoltasd le a hengerfelyet, mert a motortömböt úgyis lesíkolják, viszont nagyon vigyázz, hogy ha köszörülteted a főtengelyt, hol csináltatod, mert ha nem hozzáértő csinálja, akkor eltörhet. (leköszörülik a rádiuszt a csapágyfelület széléről)
Attól, hogy egy hengernek nincs válla, az még nem jelenti azt, hogy jó! Általában már rég oválisra van kopva, mire válla lesz (a dugattyú felső holtponti helyzetben billen egyet, ezért lesz ovális a hengerfal)
Bontott motort venni szvsz elég nagy rizikó, kivéve ha ki tudod próbálni. De ezt általában nem lehet. Ezenkívül a papírmunka sem piti.
És még egy csomó dolog van, amire oda kell figyelni, de elfáradt az ujjam, úgyhogy 06209287375, ha kell info. Én már végigcsináltam mindent a motorral, amit lehetett.
Hu, de regen voltam mar. De hat, ugye, epitkezes, lovak, satobbi. Szoval, udv mindenkinek. Termeszetesen, megintcsak lenne egy kerdesem, es legfokeppen
patrolos tapasztalatok kellenenek, de mindenkinek a velemenyere kivancsi vagyok.
Az alabbi alternativakat ismerem eddig, mivel azonban mindenki mast mond ez ugyben, elbizonytalanodtam.
1. hengerfej leszed, ha nem tul vallas a henger, akkor egyel nagyobb gyuru belecsiszol, hengerfej vissza uj tomitessel. Esetleg uj hajtokarcsapagyak. Mellette: olcso, gyorsan megvan, nem kell kiszedni az egesz motort/valtot. Ellene: egyesek szerint szart nem er (kidobott penz), ui. a manapsag kaphato alkatreszek "tul jok", a gyuruk nem fognak hozzakopni az ovalis hengeremhez, ergo szart se erek.
Sacc ar: 60-80 e
2. nagygeneral, azaz motor ki, gepmuhely, uj dugok, uj csapagyak, fotengely megkoszorulve ahol kell, uj gyuruk satobbi. Mellette: ha nem kontar csinalja biztos megoldas, leszamitva a magyar ontott dugokat, amelyek lehet hogy nem birjak.
Ellene: nagyon draga, plane gyari dugokkal
sacc ar: 200-350e
3. perselyezes (na ilyenrol meg nem nagyon hallottam), azaz valamifele perselyt a hengerbe, gyari dugokbol levenni, 0-s gyurut bele ujat. Mellette: olcsobb mint a nagygeneral, nem kell magyar ontott dugokat kockaztatnom, egesz jo lehet az eredmeny. Ellene: dragabb minit a gyuruzes, ki kell szedni a motort.
Sacc ar: 130-180e
Celom az lenne, hogy meg egy 100e hajthassam a kocsit, es mondjuk 3 inditozasbol beinduljon -20 fokban is.
Én nemrég az új Corsával így melegítettem fel az áruháztól hazáig egy láda tejet a csomagtartóban . Olyan kellemes 40 fok körüli volt . Soha nem ivott a család ennyi tejet egyszerre.
Szombaton elsűlyeztettem a gépet egy "kis" sárban. Ez még nem is lenne baj, de gondoltam ha már olyan szép napos a vasárnap nem hagyom dzsuvásan, kiszedem a szőnyegeket is és alaposan kimosom a kocsit belülről is. Igy is tettem: slag, sok víz stb... Miután minden csillivilli lett visszatettem mindent és autóztam Győrből Pestre.
Mire felértem olyan forró lett az egész padlólemez (első üléstől a csomagtatróig), hogy bizonyos pontokon kézzel nem lehet megfogni.
Kérdés van valami olyan elektromos dolog a padlólemez alatt, ami esetleg zárlatos lehetett? Vagy mi másra gondolhatnék?
(Nem merek vele autózni, nem lenne jó ha kigyulladna. Biztos ami tuti, estére az aksisarut is levettem)
A CO heggeszto gep egy elektromos ivvel dolgozo gep, ami CO gazt hasznal vedogaznak. A normal ivheggeszto palcat korulvevo anyag segit a fem folyositasaban, ezt potolja a vedogaz. Ezert nem kell salakolni. CO- val azert lehet karosszeriat heggeszteni, mert akar 0,5-os drotot is tudsz hasznalni, nem csak 2mm-tol felfele.
A CO nem tul robbanasveszelyes, a mix (argon es CO) mar inkabb. Nem tekergetnenk a szodasuvegbe kulonben...
Nem szabad a Tesco gazdasagos meg Bricos heggesztoket megvenni. Csabito az ara az Einhellnek, de egy kalap szar. Ha akarod, megadom a Hatar ut melleti gyarto szamat. En ket 320As Miget vettem tole, es a bolti arakhoz kepest 200.000.-zal volt olcsobb a ketto.
"Na jó írjad csak ne elektromosság legyen, ne számítógép, és ne legyen kémia!"
Ennek mindenek eléggé sok köze van a négykerékhez... :) Vagy bármelyik nékül lehet autózni? :)
Nana ! csak lassan, maradjunk olyan dolgoknál , aminek négy kereke van . Mindig olyan fura dolgokat írsz ide, hogy elolvasni is alig bírom, nemhogy megérteni! Na jó írjad csak ne elektromosság legyen, ne számítógép, és ne legyen kémia!
Ott is villannyal hegesztesz, csak a pálca (drót) körül védőgáz áramlik így nem tud kiégni az anyag amit csinálsz. Drót van feltekerve egy nagy dobra, a készülék ezt a drótot tolja előre és ebben folyik az áram. Közben egy palackból odamegy egy gumicsövön a gáz és körbeveszi a drót végét.
Nem veszélyesebb, mint egy sima ívhegesztő (szerintem), de mivel nem ég ki az anyag ezért akár kipufogót meg kasztnint is varrhatsz vele.
Nem a hegesztés élertveszélyes,hanem a produktum amit a kezedből kiadsz,ha nem értesz hozzá.Ez nem a gyere cipó hamm bekaplak játék,vagy kenjük le oszt jó.Nem árt egy adag elméleti és gyakorlati felkészülés.Ha nem ért hozzá valaki,ezeket az egyszerű co gépeket beállítani sem könnyű,hátha még azt sem tudod mit vársz el tőle.
Életveszélyes? Nekem az iskolában a kezembe nyomták, azt csináld! De ezt nem mondták. Bár nekem sosem volt nagy bizalmam azokhoz a szerszámokhoz, aminek a végén egy palack fityeg.
Miért vennél használtat,a praktikerben elég olcsó az új is.Bár hegesztő papírt nem adnak vele.Ha nem szakember hegeszt az életveszélyes következményekkel járhat.
Mennyibe kerül egy kissebb tejesítmény? azaz nem ipari hanem inkább hobby felhasználásrú CO hegesztô? Ismer valaki olyan helyet ahol használtan árulnak ilyesmit?
Burglar: Köszi! Egy újonnan beszervezett leendő off-roadosnak keresek olcsón fenntartható gépet, ilyesmi jó is lenne. De ha ezek ilyen állat vasak, akkor lehet, hogy megtartom én és nekiadom a Nivámat. :)
Krisz
Van itt lent valami ember, aki 66-os alvazra szerel 69-es kasztnit, tobb ilyen is futkos off-road versenyeken. Jopofa jargany, es nem draga. Es az egyiken lattam piros rendszamot. Azt mondtak, jonnek ide, majd megkerdezem mennyi egy ilyen paripa.
Csaszartoltesi versenyrol infok:
Pentek eligazitas 19.00
rajt 21.00
Szombat nappali rajt 09.00
Szombat ejszakai rajt beerkezestol fuggoen.
Kb. 3x60km, es tiszta sar az autom...
Reggelt!
Blikk:
Az FKF a Volkswagen Tuareget a három darab ötéves és több száz kilométert futott Opel Frontera pótlására szerezte be...
tévedés , hogy a Volkswagen terepjáró luxuskategóriába sorolható. Ez az autó árfekvésben és egyébben a Fronterával egyenértékű, csak a technikája modernebb
ATom
Ha majd hazamentem Csaszartoltesrol, megnezem a vonatkozo jogszabalyt, bar ezt addig ugyis megteszi valaki. Vagy esetleg kerdezz meg egy teherautost, pl. Sharkot, o boncolgatta anno a temat.
Aticar
A lampaid mar megerkeztek. Hivd fel a Karcsit, hogy hova szerelje fel oket.
Jó.
Mi az a C-s gumi?
Milyen feltételek vannak ehhez? (Pl: csak 3,5t felettiek, stb..stb)
Ugyanis az általam látott összes Opel Combo-n teljesen közönséges személyautó abroncsok vannak. A pikápokon sem igen fedeztem még fel "césgumit", eddig csak hallottam ilyenről.
Meg unokatesóm a Barkasra tetetett ilyet még sok évvel ezelőtt.
Szia Niváskarcsi ! Köszönöm segitőkész hozzászólásod az "ÜGYHÖZ" . Egyben jelzem , sosem felejtem el 1999. nyarát , amikoris a Bakonybéli homokbányában levő triálpályáknál jót dumáltunk az előző éjszakai felhőszakadás idején teljesitett Trophy-ról.
KROKO:Sajnos autó betegsége miatt elmenni nem fogunk,de egy kis támogatást küldünk.Nagyon örülöl,hogy terjed a segítő szellem a terepjárósok között,szerintem ez a módja annak,hogy szép helyeken autózhassunk és a helyi emberek is megtudhassák,nem csak suttyók terepjáróznak.
2004.08.13.-14.-én KARITATIV TÚRA lesz a Pénzesgyőri kisiskolásokért ... Pénzesgyőr egy igen kis falu a Bakonyban , Zirctől 10 km.-re nyugatra . A ZIRC 4x4 Club kezdeményezésében szerveződő , közel 100 km.-es TÚRA résztvevőinek ÖNKÉNT felajánlott összege/ ki-ki maga dönti el , anyagi lehetősége szerint hozzájárulását/ a kialakitás alatt álló E -pont / internet közösségi hely / felszereléséhez járul hozzá. Az E -pont kialakitásához a pályázatot a falu önkormányzata / Busz János polgármester Úr / elnyerte , de komoly üzemeltetési nehészségek árán.. . A munkálatok megkezdődtek / 4 gép vár telepitésre / .Szeretnénk , ha minél előbb a gyerekek birtokba vehetnék, ezt a jelentős informatikai lehetőséget... Ne gondolj itt nagy összegre , akár 15-20 CD ára is , vagy a kp. megbecsült támogatás lesz .. Kérlek gondolj a jövő nemzedékére , s lehetőségeidet mérlegelve járulj hozzá ennek az elmaradott falunak a fejlesztéséhez.. Üdvözlettel Ekési Sándor / KROKO/ Tervezett program : 2004/08/13. érkezés Pénzesgyőrbe 21. 00 - ig ÉJSZAKAI TÚRA 21.-től 24.-ig / cca. 25 -35 km / 2004 /08/14.-én NAPPALI TÚRA 9.00.-től , fakultativ próbákkal , fotózási pontokkal .. üditő fogyasztási pontok , vagyis kocsmák meglátogatása , bográcsgulyás a terepen , majd célbaérkezés 19 -20 óra körül./ Tervezett táv. 65-75 km. / A BÁZISON vagyis a célban találkozó a falu Polgármesterével és a kisiskolások képviselőivel .. Várjuk segitő jelentkezésedeta TÚRÁ-ra , várunk benneteket a Pénzesgyőri kisgyerekek és a szervezők nevében !! HA TUDSZ GYERE EL !!! de ha még sem érsz ide most , akkor is szivesen fogadjuk felajánlásodat az alábbi posta cimen : PÉNZESGYŐR Polgármesteri Hivatal FŐ utca "A GYEREKEKÉRT" Bármi kérdésed felmerül várom hivásod EKÉSI SÁNDOR 06 30 47 43 178 , 06 88 575 340 , ill. zirc4x4club@vnet.hu e -mailban ...
Tavaly vettem egy garnitura Hankook Dynamic M/T gumit 31x10.5x15 méretben. Nyáron kimentem vele Erdélybe, ki is próbáltam mindenféle talajon. Egy biztos. Sárban és erdei utakon sokkal jobb, mint egy AT gumi, de aszfalton, főleg vizesen kezelhetetlen. Mellesleg hangos.
Mivel 90%-ban aszfalton autózom, nem is tartottam meg, hanem belementem az alant megemlitett Yoko Geo AT-ba.
Azthiszem kicsit belekeveredtetek, mint vakegér a nulláslisztbe.
A simánfutás, jó úttartás, könnyű kezelhetőség,kényelem az nem terepjárózás.
A terepjárózás az amikor mindezeket feladod azért,hogy a-ból b-be jussál,persze nem bármi áron.De a rezgésmentesség és hasonló fenkölt dolgok feladása kötelező.Terepgumi,ami nem ráz és csendes,olyan nincs,ha van az akkor már aszfaltgumi,és ez a terepgumi sírni, kenődni fog bármilyen jó márka és bármilyen drága is,a fékút jelentősen megnő, rosszabb esetben,de ez evvel jár.
Ha ezeket el tudjátok fogadni.akkor kell terepgumit vásárolni,ha lehet a legolcsóbbat ami megfelel.Mert jó esetben ötből,három, négy éri meg a hatvanezer kilómétert,és nem elkopik hanem széthasználódik,kövön gallyon,árkon,bokron át.Mindegy futózott vagy világmárka,szétesik mind.
Én, a harmadik garnitúra Ficsór féle futózottat taposom,mindig hozták az elvárható teljesítményt.Persze az ár és a teljesítmény sokszor arányos egymással,de csak sok tapasztalattal dönthető el melyik kinek éri meg.
Arra is figyeljetek a tizenhatos gumik jóval drágábbak a tizenötösöknél,van,hogy duplája.
Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a 215 szélesség kifejezetten MTsnek tűnik a 195-höz képest a Geonál, pedig ugyanaz a mintája. Lehet, hogy ez az oka, hogy nekem nem vált be télen...
A 4-ből 1 tegnap ment kukába szálszakadásilag, de gyakorlatilag mind le van futva a kopásjelzőig, úgyhogy nem mondhatnám, hogy idejekorán halt meg.
Főleg, ha figyelembe veszem, hogy mennyit használtam M/T helyett...
Ami szerintem a zseniális ötlet benne, az a befelé szűkülő mintázat, így nemigen tud semmi beleszorulni.
Igazából annyi a negatív "élményem" vele, hogy nem kellett volna hagynom magam rábeszélni, hogy télire fenthagyjam, a Pirelli S/T szvsz magasan veri télen.
Ja, a Pumáim kezdenek (pontosabban egyen vettem észre, mikor átpakoltuk Joeeye autójába) körben repedni, pedig csak pár1000 km-t használtam...
Sokszor jön elő ez a téma, de nem véletlen.
Anno én is gondolkodtam olcsó, de jó megoldásokon, ami ugye nincs. Legyen egyszerre harapós terep gumi és zajtalan MT, ami soha el nem kopik? Ilyen nem létezik. Épp ezért esett a választásom a Yokohama Geolandar A/T II-re. Árban középmezőny, tudásban annál több. Próbáltam jegen, hóban, sárban, homokban és aszfalton. Mindenhol az átlagot hozta, igazi all-rounder. Itt a topicban többen használnak ilyent, asszem csak Atomnak volt averziója vele, de azt majd ő elmondja :)))
Teljesen tiszta a cél, hogy mit akarok elérni. A buszt arra akarom használni, hogy eljárjak vele nyaralni (kempingezni) mindenfele. A mindenfelébe általában nem a 60 ezer ft/éjszaka árú hotelek, hanem a minél vadregényesebb helyeken levő (vad)kempingek értendők bele. Ilyet kishazánkan nem ismerek (van? merre?), de a terveimben erdélyi, szlovén, szlovák körütak szerepelnek. A cél tehát az, hogy ne akadjak el egy vízátfolyás miatt vagy egy kicsit sziklásabb, sárosabb, havasabb, meredekebb helyen. Próbálom megtalálni a finom határvonalat az ésszerűség és a (számomra) ésszerűtlenség között.
Arra nem akarom használni a buszt, hogy céltalanul gyötörjem egy durva pályán vagy útvonalon. Egyszer részt vettem vele egy ilyenben a képességeit kipróbálandó. Szép volt, jó volt, izgalmas volt, de feleslegesen kopik a gép (bár nem lett semmi baja). Most viszont már vannak sejtéseim a busz képességiről.
A hétköznapokban is szeretem vezetni a buszt, gyakran ezzel járok dolgozni. Illetve, mikor haverokkal megyünk kempingezni, akkor túlnyomórészt aszfalton megyünk, teljesen szolid helyekre.
Szal, az "ott az a domb, másszuk meg!" dolog csak akkor működik nálam, ha a dombon érdemes eltölteni 1-2 napot és nem látszik eleve lehetetlennek a feljutás. Akkor viszont tényleg szeretnék feljutni.
Hát igen. Valójában el kéne dönteni hogy mit is akarsz azzal a busszal. A jó minőségnek ára van. Ha ezt választod minden stimmelni fog.(terep+aszfalt) Ha az olcsót akkor valamivel mindíg gond lessz. Vagy terep vagy aszfalt.
Most 15x6.5" felni van a gépen 205/75-ös gumival (ez látszik a fényképen is), de úgy néz ki, hogy aug. közepe-vége táján veszek 5db 16x7"-os felnit a buszra és ezekre kéne új gumi is.
Én ebben a Marangoni Pumában gondolkodom, mert az 5 felni lesz 100 ropi, az 5 gumi is lesz 100 ropi, ami élből kétszáz. Szivesen vennék mondjuk Good Year vagy BFG gumikat is, de akkor azonnal 300 vagy 350 ezret dobnék ki az ablakon. Ezt azonban túlzásnak tartom. Még azon a 200-on is erősen gondolkodom, mert közvetlen szükségem különösebben nincs rá. Nem akarok bármi áron "terep állat" gépet építeni a buszból, mert nem arra való.
Egyébként volt már futózott gumim és egyszer meg is szoptam vele, mert az autópályán egyszerűen szétszakadt a pereme és lefordult a gumi a felniről. Ennek szerintem az volt az oka, hogy forgásirányos volt az eredeti gumi, de a futózás után ezt a jelölést nem tették fel rá és fordítva lett felszerelve. Ezt ingyen cserélték nekem (más károm meg nem volt) és ezután sokezer km-t mentem gond nélkül.
Az olcsóbbik variáció, ha nem veszem meg a 16-os felniket, akkor viszont 205-215 esetleg 225-235-ös /75 vagy /80-as 15"-os gumikat kezdek el nézegetni (van még egy 15x7"-os felni garnitúrám feleslegbe és azokra). Ekkor a legnagyobb esélye a 215/75R15 -ös Pumáknak van.
Tudom, köszi, a Geo is ráz, ha lassan mész, de az inkább "ringat"!! :)))
Loy!
Most beszéltem vele, kértem, h kűggggye át az aktuális árlistát! Amint írtam KBnak, 265/75-16 húszé van darabgya... Mennyi köll??? A megadott emilcímed él? Átkűdöm, ha megggyött, de ha akarjátok, ide is feltehetem....
KiZSBusz!
Azé nézd meg a GT Radial M/T mintáját is, én arról beszéltem!
A Marangoni Puma mintája = Yokohama Geolandar M/T. ezt lopták le, de állítólag jó.
Én most ezzel járok, issszonyat jó, persze nem tudom, a Marangoni milyen gumiösszetételt használ, de mintára ideális esőben, hóban, aszfalton és sárban.
Nyolcvan felett picit szól, viszont cserébe fog, mint állat.
A múltkor szakadó esőben (kb 6-8 centi víz volt az aszfalton,) direkt kipróbáltam egy satut, meglepődtem, mennyire lehetett fékezni!
GT Savero.
Ha picit visszaolvasol, pont én kérdeztem néhány lappal ezelőtt, hogy tud-e valaki valamit a Saveroról, mert én is ilyet szándéxom venni.
A jelenlegi legjobb ajánlatom 20.000,-/db, nem tom, te milyet kaptál, de ha ennél drágábbat, szólj, ennyiért tudok szerezni. Akár számlára is!
Milyen/mekkora felnid van? Nekem 265/75-16 kell, ennek az árát adtam meg.
Ha vegyes használatra akarsz gumit, az A/T jó, mert aszfalton se zúg, ha viszont terepre-sárba is mész, M/T-t vegyél.
Amúgy, ha bármilyen új gumit teszel fel, ezeknél csak jobb lehet... :)))
A Pumákat érzem az autón, főleg akkor ráz finoman, ha lassan megyek, pl. lámpához gurulok.
Vezetni is más, sokkal bizonytalanabb, mint egy A/T vagy H/T gumi. Mikor felrakták, az első "aktívabb" sávváltásom majdnem a padkán végződött...
:-)
Viszont sárban ég és föld, a péceli Suzuki-találkozón végignéztem a többi Jimny-sen, mit össze szerencsétlenkedtem nemrég még én is a Geolandar A/T-kkel ott, ahol a Puma "IQ"-ból elmegy...
Mert Én hiába mondom, hogy gumi kell a buszra!!!! Putáná!
Futózott gumi: Én is csak túrá raknám fel! Vajon mért ilyen olcsó és BFG MT mért a duplája vagy triplája. Ezen kell elgondolkodni! Az angoloknak van egy jó kis mondásuk erre: Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy megengedhessük magunknak, hogy olcsó temékeket vásároljunk. Egy Suzuki fele annyi mint egy VW Golf... No comment. Én nem biznék futózott gumikban... tuti, hogy legrosszabb pillanatban leesik a futózott réteg...
KIZS: átmérôben az új gumi lehet kicsit nagyobb mint a gyári... csak annyira, hogy pont minden helyzetben elforduljon... :) Az a plusz kis hasmagasság jól jöhet...
Ja és a vizes f? csalóka... :) Töltésoldalon fölfelé a hajnali harmat meg tudaj mutatni, mennyire gyengéd... :)
És a GT Radial cég Savero fantázia nevű mintájához mit szólnátok szakértő szemmel? Ezt is akciózzák a gumibolt.hu-n mostanság. Ez is és a lent említett Marangoni is kb. 20 ropi lenne darabonként az engem érdeklő méretben (205R16).
A legtöbbet utcán közlekedem tehát a rázásmentesség fontos dolog lenne, de amikor úgy hozza a sors, akkor utálok kipörgő kerekekkel állni egy szemmel láthatólag nem túl nehéz akadály előtt.
Nemrég kirándulni voltam és egy füves, dimbes-dombos vidéken kempingeztem. Az egyik reggel pár autóval úgy körbeálltak, hogy át kellett (volna) másznom egy kicsit mély, de leküzdhető árkon. A vizes füvön azonban állandóan kipörögtem a kerekeim és nem bírtam felkapaszkodni. Ekkor érlelődött meg bennem a gondolat, hogy új gumikat veszek...
Szerintekek ezzel Savero mintázattal elérnék valami eget rengető változást a jelenlegi gumijaimhoz képest?
Ha lett volna 33`x10.5 ben en is ilyet vettem volna! Nagyon jol harapnak ezek a mintak! Egy par garnitura MudTrack, MudTerrain-t mar elkoptattam, es azok is nagyon jok voltak, de ez meg jobb.... bar inkabb terep, mint az falt! Kar hogy 31` a legnagyobb futozott gumi belole. De azert a kiccsorlot ne hagydd ottun! ;)))
A karburátoros V8-as Range Roverekhez, kapható egy nagyon rossz fajta légszűrő.
Ugye ezeken a motorokon két légszűrűbetét van, egy-egy minden karburátorhoz.
A gyári(coopers) szűrőnek nincs merevítése. Adnak hozzá két kis gumi szigetelő gyűrűt, és megfelelően rögzítve tök jól műkszik.
DE a rossz légszűrőkön amiket a Bearmach árul(ill bearmach-os a doboza is) van elöl- hátul egy baszomnagy narancsárga puha szivacsos gumi merevítés.
Ami a szűrű hasznos felületének kb a felét lefogja( a szűrő föképp oldalra lélgezne) és így kb -30 -40 lóerőt levesz az autó teljesítményéből, nagy fordulaton/terhelésen iszonyúan lefojtja a motort.
Sziasztok
Voltam Ficsóréknál, a mellékelt mintájú gumit kínálták.
Ez egy újraépített, Tagom nevű gumi.
Az ára nem lenne rossz, de hallottam róla jót is, meg rosszat is.
Tud valaki valamit róla???
Köszi:
PaPus
Igen en meseltem... az izzo 13 as villaskulcsot :)
HK zaszloalj azaz 36db (ha jol emlexem) T54 es tank M zarolt ezt tartottuk karban
az M zarolt azt jelenti fullosan be van pakolva loszerrel (~40-50 malac +a geppuskaloszer) naftaval indulasra keszen (ponyva rajta blombalva a loszer miatt)
minden honap egyik napjan 5-6 HK akksi bele beroffent jarat 1 kicsit azt lekapcs nah ezzel jatszotta el a kopasz az akksi mutatvanyt en akkor a loszer miatt voltam igazan befosva, de a nagyokosok megnyugtattak, hogy azt azert nehez lett volna :))
de ha mar ezt meseltem elmeselhetem -ha akarjatok-, hogyan sikerult nekem 1 mozdulattal amortizalni ~30db akkumlatort :)
Kercso: hmmm kismotorrol napszemuvegben bukoval fel sem ismertelek volna, ha nem hallom a hangodat :))
kanyarodok az eurocenterhez erre a kismotorrol valaki kapalozik felem meg vigyorog... en meg visszakapalozok neki meg vigyorgok... biztos ismeros valahonnan... azt amikor kozelebb ert halottam hogy ez a kercso hangja :)))
Ra ket percre meg az eclipseboy dobott egy sms-t, hogy lemosta az eso az automat :))
Tegnap vagy a Trader-ben, vagy a Lóerőben láttam ilyesmi hirdetéseket. Este lesznek csak a kezemben eme lapok, de addig is bármely (főleg ÖMV) kútnál megtalálod.
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy a jövő hét elején, hétfőn szervizbe kell vigyem a Mazzagot, és várhatóan 3-4 napig nem tudom használni, ami viszont igen komoly problémákat okoz
Több helyen is próbáltam bérelni, az általam anyagilag elérhető helyeken 5-10.000,-Ft/nap - mindenütt ki vannak adva az autók . (SzezonL)
Ha esetleg tud valaki normális áron bérelhető autót, netán volna ekkora időtartamra ismerősi, v. egyéb köreiben nélkülözhető autó, kérem segítsen!!!
Személyautó, kisteher, vagy kisbusz is jó, csak min. 4 személyes legyen!
Segítségeteket előre is köszi:
PaPus
Sziasztok! Az én 4runnerem (3.0 v6) tökéletesen ellenáll a viznek -sárnak pedig kap eleget! Nem kell más mint jó állapotú elosztófedél +gyertyakábel!!! Esetleg 50mm-es emelés+33"x12.5 gumi (95cm-es vízen át tudjál menni) aztán nyomd a gázt!!!
Tudsz vmi tényleges elérhetőséget ahhoz a magnecor vagy mihez mert ott csak örökké fax jelentkezik s így felajánlom nekik előbb utóbb a lónak faxát hogy mé nem lehet őket lérni!
Köll azon egy két dolgot csinányi,hogy tűrje a vizet.
-gyújtás szigetelés
-légszűrő kivezetés
-hűtőtakaró,vagy ventilátor lekapcsolás
-réstakaró gumik és motorburkolatok,ha hiányoznak pótása alulra,újakkal kiegészítése(valószínű hiányok vannak ,ha ennyire nem tűri a vizet)
-difi és váltó szuszogók kaszniba bevezetése,olyan helyre,hogy ne legyen olajbűz
-elektromos csatlakozók szigetelése
-ha sokat akar vizelni,szivattyú a padlóra,vagy könnyen kezelhető vízkifolyók beépítése,padlószőnyeg kiszedése,padlón lévő vezérlő számítógépek,CD tár és hasonló kütyük feljebb szerelése PL.magnó helyére,magnó és a többi mehet a tető alá,nívópálca szigetelése,motornál és autómataváltónál is,
most talán ennyi,lehet kéne hozzája egy szakember.
Bocsánat, de beteszem ide is:
Van egy eladó Isuzu Trooper. Grafitszürke, jó motorral, egész jó fényezéssel, az alvázon van némi javítani való. 3 ajtós, benzin-gáz üzemű, jól megy gázzal is. Belül is tűrhető állapotú (bár mint tudjuk, én heti 3x takarítom az autót, szóval, ha azt mondom tűrhető...)
Vonóhorog van rajta. 550-et kérnek érte. Geolandar A/T jó gumik, polírozott gyári Isuzu felniken. Auto-lockos az eleje. Az autó Kókán van, egy rokonomé. Ez Budapesttol kb 50km-re van Nagykáta irányában. Ha valakit érdekel, mailezzen a telefonszámot elküldöm!
Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulnék hozzátok hogy arra milyen ötletetek vón miképpen lehetne a cimborám frissen vásárolt TOYOTA MUDRUNNER-jét /3.0 V6/ minimálissan víztűrővé tenni mivel a drága eléggé hadilábon áll a felfröccsenő vízzel szemben- főlllllleg ha az köbméterszám érkezik elölről alulról felülről meg még a jóég tudja honnan.Nem tom melyőtöknek van saját tapasztalata de az lenne az űber csak igazán ha vki aztat osztaná meg velem.
"Pénteken lesz egy kb. 20 kilométeres éjszakai futam, szombaton és vasárnap Eurotrial - mindkét nap 8-8 pálya - ezenkívül sárgyorsulási és szuperkupa vár minden érdeklődőre. Szombaton a pick-upoknak lesz egy kb. 50 kilométeres túrája, vasárnap pedig egy ügyességi versenye. Kempingezni lehet, péntek délutántól lesz a gépátvétel és a nevezés. Várunk szeretettel!"
Ha már belinkeltél ennyi Toyotát, hadd tegyek én is közkincsé néhány -általam igen nagy becsben tartott klasszikus darabot, amiket sajnos kishazánkban nemigen láthatunk...
Családom révén egy '86-os Range Rovert van szerencsém nyúzni.
Mi a véleményetek az autóról és hol találok egy Off road klubbot, ahol, akikkel kilehetne próbálni, hogy mit tud a vas.
Egy két próbaút során nem sikerült a pilisi hegyekben olyan helyet találni, ahol nem ment volna el. Csak a vadászok kergettek meg minket, mert arra járkáltunk vele, ahol nem nagyon szabad...
Az autóról annyit, hogy egy V8-as 3,5-ös motor van benne gázra is átalakitva.
Egy barátom kért meg, hogy írjak ide, bármilyen működőképes terepjáróra / niva, samurai.../ cserélne egy jó állapotú, rendszámos-vizsgás veterán bogarat, akár ráfizetéssel is. Horgászni szeretnének járni vele, semmi extrém.
Segítségeteket kérném, ha lehet: tud-e valaki kifejezetten terepjáró kereskedést, vagy olyan helyet, ahol a Range Rover 2.4 Tdi Classic tipusú terepjárónkat nagy eséllyel el lehet adni?
ELF
egyelore csak a megvalosithatosagon torom a fejemet.
szivem szerint nem nagyon hasznalnek kivenhedt elosztokat :-o.
meg kell fontolni, hogyan lesz az adapter osszedugdosasa, minthogy alul-felul meg kell tamasztani a tengelyt kicsuszas elol, a szenzorra viszont nagy erok nem hathatnak.
ha tudsz irni az index impresszumban lakozo cimemre, atvonulhatnank maganba, es hagyhatjuk itt a kartarcsokat ontopik tsevegni.
vomit
Itt egy gyári 4 hengeres (UAZ) megoldás a vízhatlanításra, olyan vizhatlan, hogy csak na, de szerelni is nehéz, meg speckó gyertya kell bele, de azért olvsóbb, mint mondjuk 4 pipával egybeépített trafó...
Komolyan versenyezni úgyse lehet vele, túrázni meg nem kell annyira ász autó, mert tudsz kerülni ha kell.
Versenyezni csak olyan autóval érdemes amit nyugodtan nyúzhatsz, megengedheted magadnak hogy megtörd, és NEM AZZAL MÉSZ MÁSNAP MUNKÁBA.
Persze itt a komoly trohyzásra gondolok, a GPS+stb az mást téma.
Szvsz utcai autó építésével nem érdemes elszálni.
Komolyan versenyezni úgyse lehet vele, túrázni meg nem kell annyira ász autó, mert tudsz kerülni ha kell.
Versenyezni csak olyan autóval érdemes amit nyugodtan nyúzhatsz, megengedheted magadnak hogy megtörd, és NEM AZZAL MÉSZ MÁSNAP MUNKÁBA.
Persze itt a komoly trohyzásra gondolok, a GPS+stb az mást téma.
Elfet csak megerositeni tudom en is! Bar nem ultem meg versenyautoba, meghat egy darabig nem is fogok azert tudom hogy az igas lovamat egy versenyen nem igazan hajthatom meg, mert szegenyke elfarad ;) azt hordhatom a ganet taligaval...
En meg ugy gondolom, hogy van egy csomo praktikus dolog amit jo beepiteni a szekerbe, de ettol meg nem lesz versenyauto! Es igenis tudd felmerni azt, hogy mi az amit bevallalhatsz vele es mi az amit jobb kerulni $$$. ;)
A fogaskerékkel ne törődj, azt szerintem lehet venni.
Mi most egy mechanikus osztófejet alakítottunk át Hallosra(saját hall szenzor, lézerrel vágott triggerkerék). Sajnos most nincs időm beüzemelni.
A gyári elekromos osztófej(35dm/dl8 8), nem hallos hanem induktív.
A 35DE8 volt asszem "repülőmágneses" indukítv.
Ha terméket akarsz a dologból csinálni talán a legtisztább felvásásrolni régi bontott mechanikus osztófejeket (akát angilából, ebay de eseteleg tudok mondani más címeket is) filérekeért, és azokat átalakítni.
Arra lehet garananciát vállani.
Ha régi osztófejet szeretnéd meghagyni az adott autóban, akkor célszerű inkább az osztófej tengelyének a felső felét, meg a megszakító "alaplapját"(baseplate) lecserélni.
De ezt nehézt megcsinálni úgy hogy a régi megszakítós meg az újabb elektronmos rendszerekhez is jó legyen.
Mindeképp értesíts ha műkszik a cucc, szívesen tesztelném.
Te mesélted azt a sztorit amikor egy ilyen tankos(4x150Ah) akku-packot a kopasz szerelés közben villáskulcsal rövidrezárt?
Aztán mindenki villámgyorsan távozott a gépjárműből mielőtt az akksik robbantak.
:)
Izland: Land Rovereket is csinálnak ott ilyen méretű kerekkel. És a gyár megadja az átakaítás(megnövelt tengelytáv stb) után az autóra a gyári garanciát.
Leginkább csak olvasgatom a fórumot, okulok, mert jómagam csak műkedvelő vagyok...
Megváltunk a sárga G-Mercinktől és most egykori versenytársammal külön kocsiba ülünk. Így legalább a környéken autózva tudunk egymásnak segíteni, ami korábban nem volt kivitelezhető...
Niváskarcsi!:
Aránylag hamar sikerült megfelelő kocsira akadni mindkettőnknek, így az 1 évvel ezelőtti keceli borulásunkért kapott különdíjnak megvan a jó helye, mégegyszer köszi!!
A T100 lánctalpas is benzinmotoros önindítóval lett szeresztve. Először egy kéthengeres benzin motort kell beindítani (lehet kurblival is) majd ezután jön a 4 hengeres 100 lóerős diesel motor. Különlegessége, hogy ha jól emlékszem 1500 1/min fordulaton adja le ezt a teljesítményt, valamint alapjáraton csak 2 henger megy a négyből ezért jellegzetes hangja van.
Kipufogni tud a vízbe is, azzal semmi gond nincs. Szívócső persze kell.
A gyújtás viszont kemény dió. Ha ténylegesen víz alatt akarod működtetni, akkor egyetlen centi nagyfeszt se érdemes vezetgetni - szvsz egyetlen jól működő megoldás a gyertyapipába épített trafó, annyi ahány henger. Némelyik újabb autóban használatos móccer. (Praktikusan nem Marelli vagy Bosch, hanem Nippon Denso trafókkal, mer az müxik. :) Semmi mást nem lehet tartósra, üzembiztosan vízmentesre megcsinálni. Persze ehhez megfelelő vezérlés is kell... Például egy kicsit módosított BZM-V, amiben sztem vomit kartács töri a fejét. :)
elf koszi, hogy erdemben tudunk ertekezni. :-)
van ket kicsit hulladek elosztom, az egyik eredetileg megszakitos P6, csak utolag az uj stilusaban megvagtak a csapos tengelyt, a masik az altalad szidott hallos Lucas. egyiket sem akarom uzemeltetni, csak mintanak van.
ahogy figyeltem, a pre 76-os regi eloszton a fogaskerek rovid, es a belsejeben apa-anya csapolassal az eloszto osszekapcsolodik az olajszivattyuval. kesobb a post 76 elso fedelben az olajszivattyu csapolasat megforditottak, a szelesebb fogaskerekek tobb olajat tolnak, a hajtast meg a fogaskerek nyulvanya viszi at.
viszont szerintem a vagott olajcsatorna pont forditva, lefele hajtja az olajat, at az also siklocsapagyon.
eleg jo kozeli kepeket hoz errol is a brit RPI oldala, amikor a Mallory atalakitas nyugjeit mutatja
http://www.rpiv8.com/faq-mall.htm
azt nem tudom viszont, hogy ezen a kepen
miert fenyes az also fele a fogaskereknek. letezhet olyan timing cover, ahol valamiben benne forog a fogaskerek? nekem csak lotyogosen kapcsolodo hosszu fogaskerekem van (2x), koszi hogy mondod, hogy egybedarab is letezik.
amit kesziteni akarok, az nagyon nagy dobas volna, de tovabbra sem akarom elkiabalni, mert sokat kell meg kuszkodni, hogy ra lehessen dugni egy roverre. pl. a fogaskerekbol alighanem mindenki kenytelen lesz atteni a sajatjat, de akkor meg a tengelyen levo lyuk lehet nem fog stimmelni :-O de ha nagyon bejon, akkor ezt is lehet gyartatni.
a gyujtasban az okossag: utemenkent ellenorzott es egyuttal korrigalt, nehany szogpercnyi pontossagu szikra (most minden megoldas legjobb esetben max. par fokos pontossagot tud). ja, es nincsenek draga kulso szenzorok (homerseklet, terheles, kopogas, TDC), csak ami az eloszto helyett egyutt forog a motorral. hidegen, melegen, hegynek fel, LPG-n és vépóver benzinen megis mindig a lehetseges maxot nyomja. kozben a motor 1 doccenes nelkul jar, meg elfikalo kompresszio vagy nem jaro henger mellett is. szoval ha megvan az adapter, az eredmeny megtekintoi kozott erdekes fejekre szamitok :-)
Mit kell tennem, ha benzinüzemü motoromat mindenestôl vizbe akarom mártani, persze levegôt kap és kipufogni is tud. Van aki azt mondja nem érdemes mert nem lehet teljesenes szigetelni az összes elektronikát. Igaz volna ez? Vélemények?
1., atomnak van igaza sose volt benya motor a ruszki HK ban max amikor a fonok babettajat dugtuk el egy HKban...
egyebkent ezt a city legendet a zapor jozsi motorjarol kb 1980 ban halottam eloszor es jot rohogtem rajta amikor lattam egy HK-t belulrol...
en anno csereltem oninditot HK ban... az onindito kb 50 Kg 2 ember felnapos munkaja a csere...
az onindito meretere jellemzo, hogy pl a T 55os HK ban 4 db akksi van faládás 12V 150 Ah ebbol ketto parhuzamosan ketto sorossan azaz 24V 300Ah az akkupack terhelhetosege nos ez az villamos teljesitmeny ket inditozasra elegendo....
apropo mar a T54 is 12 hengeres volt az emlekeim szerint...
apropo tank... anno lattam egy oktato video filmet amint egy gazturbinas Abhrams 2 HK ban motort cserelnek...
a video real time volt es a HK begurulasat es kimenetelet is beleszamolva nem volt tobb 4 percesnel....
2., Papus Nagyon szepek az izlandi nagygumis autok erdekes, hogy az autok lagnagyobb resze toyota (valyon miert???)
egyebkent az hogy hogyan nez ki a toyotad hovatovabb a hiluxod elsosorban a kornyezet masodsorban penz kerdese...
kornyezet: ott izlandon kell a 38-44" atmeroju gumi (vagy a lanctalpas atalakitas) ahhoz hogy egy hoviharban ne halj meg,
nalunk ha egy 44 es gumit tennel az autodra, az elso rendor rogtonitelo torvenyszekkent radrantana a stukkert.
penz: egy meg nem nevezett ismerosom latott egy videot, ahol az izlandi toyota szalonbol kihoztak egy uj 100es LC-t (~22millka) bevittek egy muhelybe, majd jeloletlenul szabadkezi flex-el a kerekivet kibovitettek 15 centivel ezek utan a kocsi ala tolni nehany milkas magasitast nem nagy kaland nekik...
Ezek nagyon DERMESZTO kepek! ;)))) Valamiert varom mar az ilyen idot itthonra is. ;) Feloltozni mindig fel lehet, de vetkozni egy bizonyos regteg utan nincs hova... ;( tel rulez ;)
A Koloc kombájnok indultak külön motorral. Előszőr olyan hangja volt mint , Rigának , utána indult a csühös. Nagypapám meg a Hoffhert cigarettával indította, miután a hatvan kilós lendkeréken egy felet fordított, ja akkor még indultak a gépek , nem úgy , mint ezek a mai ptdci romok.
Papus: ebből egy szó sem igaz, azt ugye tudod? Az NSU-nak volt hasonló autója, de igazából köze nincs a Zappinak hozzá, a motor pedig saját fejlesztés, a tankok egyikében sincs ilyen. Ez egy jól hangzó urban legend, mint a tengeralattjáró motoros dízelmozdony.
Akkó T74. Nem tom, én tankban sose láttam, csak dógoztam rajta, az Egyemeten
az okosok kitanáták, hogy nem elég a turbó, még egy MIG 21 forszázst is utánnatesznek, ezzel a csodafegyverrel osztán maj lyól leigázzuk a gaz kapitalistákat! Me maly akkó fog tunni a tank 200zal menni terepen is!!! :)))
Ott, azok a "szakik" mutatták meg a helyét a zapómotornak, ők mondták el a sztorit is, ha hazudtak, én is hazudtam.
Egy kedves Barátom, kinek nevét - kérésére - egyelőre még fedje lyótékony homály, kért meg, hogy tegyek itt közzé néhány képet.
Kérte ezt 1részt azok hűsítő jellegére való tekintettel, másrészt pedig okulásul, mely mértékben kell avagy szabad járműveinket építeni, nemkevésbé pedig példaként, hogy aki azt hiszi, TOYOTÁJA, hovatovább HILUXA van lyól nézze meg őket, mert ezek az igaziak! :)))
Van valakinek halvány elképzelése, ki lehet ez a Barátom????