Nézd meg a betöltő sapkát. Sokszor bele/rá írják a keverék arányt. Ha újabbnak néz ki keress fullszint olajat bele. Ha régebbi mehet az ásványi. Fullszintből nagyon jó a Fuchs, ásványiból inkább a piros Sthil.
Egy sima ásványi 2 ütemű olaj, javarészt a régi trabik, Babettakhoz való anyag. Ezek alacsony teljesítményű motorok, nem nagy fordulaton. A különböző kis gépek, fűkaszak, motorfureszek stb. magas fordulaton pörögnek, kimondottan káros ha nem belevaló olajjal készíti valaki a keveréket.
Én vagy Stihl vagy Husqvarna gyári olajból keverem a gépkonyv szerinti arányban a 100as benzinhez. Pl az öreg szivattyúmnak adok egy kis fimolt is. Az olcsó olajat felejtsétek el. Egyébként sem kell olyan sok belőle, egy szezonban.
(Nekem nincs semmilyen motorolaj terjesztésében/értékesítésében részesedésem, azaz, ha az olvtárs az általad javasoltat használja, akkor azt használja)
Végül is nem nekem(nekünk) kell tudni a típusát, hanem neked. Ha az, aminek a képét beraktad, akkor ott a kezelési utasítás a hsz-omban, ha más, akkor azért talán azéra is rá fogsz akadni.
A hagyma növényvédelme eltér a szölöétöl, nem szerencsés, ha a sorok alatt ott van, mert felhalmozódhatnak benne olyan anyagok, amiknek semmi keresnivalója hagymában (a hagymánál még a zöldhagyma és a gumó növényvédelme között is különbséget kell tenni).
Dehogy 2T olajat. Stihlt, minden gazdaboltban lehet kapni. A 2T az kismotorba, akpálógépbe jó, de permetezöbe nem kifejezetten tanácsos.
A legfontosabb a permetezö típusa lenne. Ha véletlen Stihl, akkor 1:50, ennél több olajat még véletlenül se.
A hagyma szerintem csoporthagyma (Schalotte) lesz, azt szokták évekig a földben hagyni. Hasonlóan szaporodik a fokhagymához, de hagymaízü, különösen zsíroskenyérrel nagyon finom, de salátákhoz is kitünö, akár csak fözéshez.
A hagyma nálam nem csinált ilyen gaztalanítást, lehet, hogy a kora tavaszi gazokat persze elnyomja, mert hamarabb indul. De nyugodtan tegyél el, lesz sok hagymád télre ;-) Persze a kapálást nehezíti.
A permetezők, ha kétüteműek, általában 1:40-es (1:33-1:50 között) keverékkel mennek, de nem árt utánanézni a pontos típusnak. Szóval E5 (E10 a régebbi gyártásoknál gondot okozhat), és valamilyen kétütemű motororolaj.
Az egyik, hogy a föld előző tulajdonosa a tőkék közé hagymát ültetett. Nemtudom pontosan melyik hagyma, valamilyen korai érésű zöldhagyma. Most azt vettem észre, hogy ezen tőkék között gyakorlatilag semmi gaz, míg azon sorokban ahol nincs hagyma, ott már gazosodik rendesen.
Jó ötlet lenne nekem is ilyen hagymát ültetni a többi sorba is, vagy ez elszívja a tápanyagot és rosszabb mint a gaz?
Szintén rámhagyódott egy motoros permetező. Bekapcsoltam, működik, de nemtudom milyen üzemanyag való bele - belenézve egy még meglévő kannába az biztos hogy nem sima benzin, hanem valami keverék. Ha az elfogy, mit vegyek bele és hol?
"Az, hogy néhány eltévedt ember ide OFF-ol borászati dolgot, nem jelenti, hogy az a követendő példa."
Aki dicséri a Van-Persil-t , annak lehet.Aki nem azt törölteti?
Nagyapám a mostani boglári borvidéken élt földművesként és szölészkedett is.Gyalogművelésű szölője volt, talán otello.Kötözte, permetezte rézgáliccal, kapálta.Nem csigert csinált a szölőből,hanem iható bort. A törkölyből pedig pálinkát.A fejtett borhoz megvolt a sorozat hordói a ~50-300 l-ig.Értett hozzá,mert megtanulta az elődeitől.Ugyanúgy, mint a többi "parasztember " a faluban.
Úgyhogy, nagy tudatlanság kell a vidéki életről és szölészkedés-borászatról véleményt mondani annak ismerete nélkül.
Nagyjából egyetértünk, kevés a jó bor, még kevesebb a kiváló, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek. A nagy volumenű borászatok között nem érdemes ilyeneket keresni, esetleg a prémium tételei között. De nagyon sok apró-közepes pince van, ami komoly minőséget produkál évről-évre. Ha a teljes országos mennyiséghez nézzük a kiváló borokat, egy igen kis ezreléket kapnánk, az biztos. Azzal nem értek egyet, hogy a minőség lejtmenetben van. Nagyon sok régi borászatnak sikerült javítani a boraik minőségén az elmúlt 5-10 évben. A médiafelhajtást, meg a borkirályos mókat hasonlóan látom mint te, de ez minden területen így van, együtt kell élni vele. A régi időkről olvass könyveket, mi is volt úgy 100-150 évvel ezelőtt. Van_Persil leírta. És az nem igen változott később sem. De ez sem jelenti azt, hogy senki nem tudott semmit, csak annyi, hogy nem minden volt szép, ami régi, ott is megvoltak az árnyoldalak...
"A borkészítést egy szőlőművelt területen majd minden parasztember ismerte. A zöme jól."
Dehogy ismerte, még rosszul se, nem hogy jól. Csigert csináltak, darabban hagyták a bprt, de minimum "szurkálták", a ként csak hallomásból ismerték, etc.
A "legnagyobb" hasznossága, hogy rájöttem mekkora P Ö C S vagyok!
Ha nem láttam a link-ből az ábrát már kb. 100x.... de annyira a kar kialakítása égett be a csökött memóriámba, hogy nem vettem észre mely résznél tartok a fiatalításnál és abból gyakorlatilag bármilyen (na azért nem) művelés kialakítható.