Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2755
opp, persze nem a bort szedik szemenként; hanem az alapanyagot. Ejj hatott az ital- egyébként egy kiváló román bort iszom - Fekete Leányka; annak örömére, hogy kiderült lányom lesz.
Előzmény: Cirfandlia (2754)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2754
"Jó magyarosan" írva az Ausbruch; töppedt szőlőből szemenként szedett édesbor; főleg Ruszt (ausztria) használt kifejezés.
Előzmény: zsebpiszok0510 (2753)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2753

Az  "ausbruck" mit jelent?

ausbruck borok igy olvastam.

Jani71 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2752
Most nekem is. Ki tudja, mi volt a baj?! (Egyébként egy kis fehér négyzetben volt egy kis piros X, arra kattintottam a jobb gombbal, na ilyenkor szokott vagy látszani, vagy nem látszani a kép; ennek sem értem az okát...)
Előzmény: Vork12 (2741)
vulkánok tüze Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2751
Igen, én is láttam ezt az ábrát, reméljük, nem fog beválni. Egy hónappal ezelőttig esőért imádkoztam,kicsit későn, de megjött, most meg már napsütésért kell. Ilyen az élet :-)
Előzmény: Cirfandlia (2748)
vulkánok tüze Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2750

Tulajdonképpen úgy telepítettem, ahogy a Prohászka-féle Szőlő és bor könyvben is le van írva a szőlőtelepítés, szerintem nem azzal volt baj. (De ha van jobb ötleted, nagyon is kiváncsi lennék rá.)Én mindig ősszel telepítek, azok, amiket tavaly ősszel telepítettem, szépen kihajtottak tavasszal, nőttek is, aztán amikor már nem volt csapadék, akkor szépen megáltak a fejlődésben, majd lesárgultak a levelek, lehullottak, és ezek jórészt újra kihajtottak most augusztusban és hozzák a leveleket. Sajnos azok száradtak el, amiket 2005 őszén telepítettem, tehát már kétévesek voltak, és tavaly szép vesszőt hoztak, mire idén elszáradtak.

Szerintem (aztán lehet, hogy rosszul gondolom) a talaj az oka.Mint írtam korábban már, nálunk olyan a talaj, hogyha pl. vasárnap van egy nagy zivatar, akkor annak hétfő délután nyomát sem látod már, mert egyszerűen elfolyik a kövek között, a talaj meg olyan, hogy a kapát se lehet belevágni. (A telepítésnél kész szenvedés a gödörásás, néhány jobb minőségű ásó is beletörött már a földbe, volt, hogy csákánnyal "ástam" a gödröt)Nagyon hiányzott már a csapadék, főleg, hogy a télen is alig esett valami, és ezt nagyon másképp éli meg a szőlő mondjuk egy olyan talajon, aminek jó a vízmegtartó képessége.

Előzmény: RAMBO (2747)
Zalancelot Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2749
Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hét közepére még 15 c napi max hőmérsékleteket sem jeleznek, akkor elmondhatjuk, hogy ez nem az a szőlő érlelő idő, amit most elvárnánk.
Ez a lehülés egyedül a kádon pöfögő vörös cefrémnek jó, biztosan nem lesz gondom a hőmérséklet megfutásával.
Szépen komótosan beindult, szerintem 8-10 nap alatt készen lesz.

Előzmény: Cirfandlia (2748)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2748

Nem akarlak még jobban elkeseríteni; de brutális dolgok néznek ki a hétre csapadékügyileg; ez egy közepesen fejlett hurrikán hozamával ér fel... Reméljük túloz a modell; a következő 6 napra várható csapadék Közép Európában:

 

 

Előzmény: vulkánok tüze (2746)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2747
Te hogyan telepítettél? Nekem a gyökeres oltványok 100%-an eredtek meg, pedig nálunk se volt eső, és júliusban ültettem. Telepítéskor kaptak 20l vizet, abból gazdálkodhattak.
Előzmény: vulkánok tüze (2746)
vulkánok tüze Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2746

 

Badacsonyban tényleg rengeteg eső volt augusztusban, de ennyire, amit írtál (245 mm) még én se számítottam. Szegény szőlőt nagyon megkeverte, mert talán metszéskor( márc. elején-közepén)  volt utoljára normális mennyiség, utána meg végig nagyon kevés, de volt mikor egész hónapban egy csepp sem esett. (többször volt olyan, hogy az ország más részein esett, nálunk meg végig sütött a Nap, vagy épp csak elborult.) A júliusi 40 C -ok után már sajnáltam kimenni a szőlőbe, mert az oltványaim jó része elszáradt, és az idősebb "tükék" is sárgultak, többön beértek a vesszők, a szemek meg akkorák maradtak, mint virágzás után közvetlenül. (a talaj vízmegtartó képessége is gyenge, mivel elfolyik a víz a kövek között.)

 

Erre jött rá az augusztus, amikor szinte egyszerre leesett az, aminek áprilistól kellett volna. Az eredmény: a rizlingen  meg a szürkebaráton kívül minden elkezdett rohadni,  így a mostani hétvégén szüretelek (sajnos még addig is sok esőt mondanak, pedig már napsütés kéne).Viszont ami jó, hogy a kiszáradt oltványaim egy része újra hozott hajtást, remélem, lesz még belőle valami, sőt még több idősebb szőlő és hoz új leveleket, mintha tavasz lenne. :-)))

Előzmény: Cirfandlia (2716)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2745

(off, de jó írtam egyoldalt és jól elszállt... rövidítve újra megpróbálom)

Szóval, kicsi sértettséget érzek a hangodból pedig a világért sem akartalak megbántani. Itt a topikon többségünk hobbiból borászkodik korlátozott technológiai lehetőségek és néha szakmai hiányosságok mellett munka mellett távszőlészkedve, szóval egy cipőben járunk, ismerősek a korlátok.

Szilvánink régebben nekünk is volt dédapai örökségként, ~ 250 tőke bakon; rövidcsapra metszettük de így is termett szépen, meg lisztharmatos volt no meg rothadt ha olyan volt az év. A bora nekem nem különösebben tetszett, szerintem a hagyományos borászkodással a hazai klímán nehéz belőle szép bort produkálni, én az esősebb hűvösebb évekből (98, 96) emlékszem jobbra;  de a Mecseki forróságot általában nem szerették a savai – el is tűntek rendszeresen.

Ezért lepődtem meg kissé a te 11es adatodon, de ha nem pontos mérés és ha borként a ~ 11,5 alkohol mellett nem lesz több 6- nál a savtartalom akkor egy kellemes, harmonikus könnyű ivóborod lehet.

A terméseredményekben nálam is voltak szélsőséges esetek az elmúlt években; és valóban a metszés az első (egyik legfontosabb) művelete a termésmennyiség szabályozásának, de utána még számos tényező befolyásolja és beavatkozni is ennek fényében lehet. Azt viszont vitatom, hogy úgyis elviszi a felét a jég, a harmadát a betegség ezért hagyjunk rajta jó sokat, hogy maradjon szüretig.... Nálunk is volt jég – nefela ide vagy oda- utoljára tavaly, nem is kicsi, de erre én nem számítok minden évben és ezért nem terhelem túl.

A szüreti időt szerintem jól választottátok meg, szedik/szedték már sokfelé az országban, hasonló mustfokokról hallottam. A borod meg reméljük szépen kialakul, szurkolunk neki és kérjük oszd itt meg velünk az élményt; neadjisten a gondot vele! Üdv

Előzmény: Ferig (2744)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2744

Nézd! Az ember mindig a saját hibáján tanul és ebben ez a lényeg, le kell belőle vonni a megfelelő tanulságokat.

  • Túlzás lenne azt állítani, hogy akkor szőlészkedek, amikor szeretnék, sokkal inkább akkor, amikor éppen jut rá időm, vagy már nem halasztható.
  • Ugyanez igaz arra is, hogy akkor szüretelünk, amikor a családot sikerül összeszervezni egy közös akcióra, ami "18-20 éves, a szőlőt a hátuk közepére kívánó, szüretelő munkásokkal" hát nem is egyszerű feladat.
  • Az általában igaz, "minőséget szedünk, a többi a tőkén marad elv" sem mindig teljesül, ha nem Te magad szüreteled le az egész szőlőt, mert nem tudod fogni a szüretelők kezét.
  • Való igaz, hogy sok fürt maradt a tőkéken, de megjegyzem, hogy kb. azonos metszési koncepció mellett ugyanarról a 180 tőkéről 2005.-ben 150 liter, 2006.-ban 250 liter, most meg ~ 500 liter mustot szüreteltünk. A jelentős mennyiségbeli különbség alapvetően két tényezőnek tudható be: egyrészt az idén sikeresebben tudtam megvédeni (egyáltalán nem rothadt), másrészt az idén nem vitte el a termés felét a jégverés, ami gyakorlatilag szerencse dolga.
  • Szivesen követném én is az "egy vesszőn max. egy fürt koncepciót", de könnyen lehet, hogy volna olyan év amikor nem tudnánk mit szüretelni. Nálunk nincs NEFELA, nálunk csak Orbán szobor van.
  • Ez a szőlő még egy-két hetet maradhatott volna a tőkén, hiszen ilyen korán még soha nem szüreteltünk (ez is tanulság), viszont ennyi eső után/előtt újra permeteznem kellett volna rothadás ellen.

Szóval szép dolog az elmélet, amit az ember megpróbál következetesen betartani, amihez aztán hozzáadódnak az előre látható és nem látható körülmények, meg az a sok kompromisszum, amit a szőlőt szerető embörnek meg kell vivnia magával meg a közvetlen környezetével. Valószínűleg nem egyedül vagyok így.

 

Előzmény: Cirfandlia (2739)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2743
Meg kell jegyezzem, hogy nem mindennap szoktam titrálni, vagyis ez nem nem egy labor pontosságú érték, azon kívül, hogy mikor vált át a "titráló sav" színe halvány zöldről kékre, hát van néhány cseppnyi (értéknyi) különbség, így ennek az értéknek túlzott jelentőséget nem tanúsítok, mert érzésem szerint, sokkal inkább túltitráltam, mint alul.
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2742
.... tudtommal a vörösnek kell savasabbnak lennie mint a fehérnek. nos a vöröset 8-as savval szedve, menetközben kettőt veszítve, nem savhangsúlyos bort lehet nyerni. valahogy mi így csináljuk.
Vork12 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2741
nekem megnyílott teljes egészében
Előzmény: Jani71 (2737)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2740
azt is írja, nyugati savas mustok esetében, hogy ott már must korában tompítják a lörének valót. Ezt én is igy csinálom mert akkor (állítólag) a zavarosodás miatt fejteni kell. Így biztosan nem kell külön fejteni mert próbáltam, ez tuti . Azért javasoltam mert sztem ha veszít is 2-3 ezreléket akkor is sok a sava, annyit nem fog természetes úton veszíteni, hogy fehérnek jó legyen. de te vagy a gazda részemről egy tipp volt.
Előzmény: Ferig (2729)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2739
Hát azért ez a 11es sav a szilváninál ebben az évben "teljesítmény" és ilyen alacsony mustfok mellett a bor harmóniája finoman szólva is kérdéses lesz. Biztos belejátszott az utóbbi hetek sok esője zalában (mi egyébként pécsett 69 mm-el zártuk az augusztust) de látva Ferig kolléga korábban feltett képeit azért szépen tele voltak aggatva fürttel a tőkéi ...ami kedvezőtlenül befolyásolhatta a savtartalmat, és a mustfokot.
Előzmény: lalá (2725)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2738

 OFF:

Nem tudom nekem sem nyílik meg egy üres ablak van helyette.

 

A hozzászólásban látod? vagy ott sem?

Lehet, hogy központi szerver hiba. Tegnap én sem tudtam a képeket megnyítni. Nekem kiírta, hogy hiba.

Előzmény: Jani71 (2737)
Jani71 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2737
OFF: Nem látom a képet, ha jobb egérgombbal kattintok, majd "Kép megjelenítése", akkor sem. :-( Mit tegyek, hogy láthatóvá váljon?
Előzmény: Vork12 (2727)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2736
Sziasztok!

Megvolt a muskotály+fehér mézes+hárslevelű szüret, a fehér mézes rothadt egy cseppet, a többi nem, a barnuló szemeket leválogattuk (ez sem volt sok). A must érett szép vörösréz színű, szemben a tavalyi zöldes színnel. A cukorfok 18, de egész múlt héten esett az eső (ez kb. -2 cukorfok). Szerencsére péntektől már nem. Sok lett, több mint tavaly, akkora szemek voltak, mint egy-egy műhold. A mustból csak az önsúlytól lefolyót tartottam meg, az utóprésmustot megisszuk (16 liter). Idén nem fajélesztek, kíváncsi vagyok, mit tud saját magától.

A rizling elkeserítő, kb. 14-15 fokos lehet, zsiványecet. Alig nagyobb szemek, mint egy zöldborsó, már sárgul, de savanyú. Még legalább 3 hét a szüret, de abból a jövő hét (minimum) eső, ami nem egy jó hír. Szerintem rizlinggel szarban leszünk, bár még nem rothad, de nem tudom, meddig bírja.
Zalancelot Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2735
A nőket csak egy napon, a horvátságban engedik a hegyen dorbézolni.
Amúgy a pincekulcs a férfiaknál van.
Így kevesebb a konyty alá való!
:-))))
Előzmény: Ferig (2734)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2734
Nincs. Errefelé (Ny-dunántúlon) inkább a száraz borok jellemzőek.
Előzmény: m.musashi (2733)
m.musashi Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2733
édesfehér nincs?
Előzmény: Ferig (2730)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2732
Nálunk augusztusban 61,5 mm, ami átlagosnak mondható
Előzmény: szaki_pali (2723)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2731

A szüretet támogató még egy körülményt elfelejtettem megemlíteni; nagyon sok volt a konkurens (méh és a darázs) a szőlőben.

Előzmény: Ferig (2721)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2730

Bormínősítéskor a minősítő bizottság elnöke szokta volt mondani:

Ha megkínálnak egy pohár borral és te még kérnél belőle, az a bor megérdemel egy oklevelet. Ez az oklevél még nem jelent minősítést, csak annyit jelent, hogy minősíthető a bor. Nos, mi minimum ilyen bort szoktunk/szeretnénk csinálni.

Konkrétan három féle borunk van: Rizlingszilváni, zweigelt, olaszrizling.

Előzmény: m.musashi (2728)
Ferig Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2729
Azt írja a szaki(rodalom), hogy célszerűbb a bor savtompítása, mert nem tudhatjuk előre, hogy a must savtartalma milyen mértékben fog csökkenni borkőkiválás és biológiai savcsökkenés által. Még várok, a szilváni egyébként le szokott lágyulni.
Előzmény: szaki_pali (2724)
m.musashi Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2728
milyen borokat csináltok?
Előzmény: Ferig (2721)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2727

Még ami aggaszt, hogy az idén találtam zöld szemeket az érett fürtben.

 

Igaz hogy nem sok de ott van. Biztosan leviszi a cukorfokot.

 

nem mindegyiknél van. Ennek a fajtának a nevét nem tudom. Még apám sem tudja mert úgy kapta valakitől.

Előzmény: Vork12 (2726)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 2726

Nem tudom. Bi-58 al, és Basudin 600 EW-vel permeteztem.

Bi-58 at mindig tettem bele. aug-ban nem volt permetezés a fehér szőlő miatt.

Előzmény: szaki_pali (2722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!