Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3404

Angolszász eredetű a "cup" mértékegység, 2,36 dl.

De egyébként jelen esetben mindegy, mert mindent ugyanazzal a bögrével mér, csak az függ a nagyságától, hogy mennyi kész felöntőleve lesz. Én az evőkanalat nem szeretem, mert két evőkanál között akár két-háromszoros különbség is lehet.

Előzmény: TINTUS (3402)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3403

Igen pont a ropogóság a lényeg !

Előzmény: Mariska néni (3400)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3402

Az a bögre mégis mekkora? kisfröccsös (2 deci) nagy fröccsös(3 deci) mert, hogy ettől megyek a falnak mikor étel receptbe is bögréznek. A bögre az nem mértékegység !. :))))

Előzmény: zsebi41 (3397)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3401

No ez igaz lehet. Nem könnyű jó paprikát elrakni.

Előzmény: Mariska néni (3400)
Mariska néni Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3400

Én is hidegen készítem - régebben dunsztoltam, de így sokkal ropogósabb.

Előzmény: zsebi41 (3399)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3399

Én nem forralom a vizet, hidegen öntöm össze, és nem is dunsztolom.

 

De biztos nagyon jó a tiéd is, ahány ház annyi szokás.

Előzmény: kentaur01 (3398)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3398

íme az én receptem, évek alatt kísérleteztem ki az arányokat, nagyon bevált

párszor már megadtam ebben a topicban, de nem baj :)

3 l vízhez

0,7 l 10 %-os ecet

16 evőkanál kristálycukor

3 evőkanál só

vizet felforraljuk, aztán a beletesszük a hozzávalókat

kell bele Nabenzoát is, én nagyon keveset teszek bele

persze mehet a timsó a borkén is

aztán hagyom kihűlni

 

az üvegek aljára, mustármag, bors, koriander és szegfűbors megy

a torma sem árt

na ennyi, paprikát belerakom, felöntöm, aztán később pótolom a levet, nagy fazék, vízmelegítés, meleg dunszt

később evés

 

zsebi41 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3397

6 bögre víz

 

1 bögre kristálycukor 

 

5-6-dkg só

 

1 bögre 10 %-s ecet ha savanyúbban szereted még megtoldhatod 1/2 bögrével.

 

1 mokkáskanál nátrium benzoát

 

1  "        "        borkén por

 

1  "         " timsó

 

 

ezt kell összekeverni. A fűszereket én majd a savanyúhoz adom. A paprikához tormát és borsot + babérlevet + boróka bogyót. Ugyan ez a lé megy a bedobálóshoz is.

 

 

A maradékot hűvös sötét helyen tárolom, a paprikára pár nap múlva utána kell tölteni mert beszívja a levét.

 

Lehet evvel uborkát is eltenni de én azt nem evvel készítem.

 

Abból én csemege uborkát teszek el és kovászost, a csalamádé meg nálam saját levével készül.

 

 

Előzmény: TINTUS (3395)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3396

No ez nem gond. Majd adok egy egészen pontos receptet.

Előzmény: TINTUS (3393)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.17 0 0 3395

Pontos adatok ??

Előzmény: zsebi41 (3394)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.17 0 0 3394

Ha erre gondolsz ehhez van 100 éves kipróbált receptem nálam ez az egyen lé. Egy nagy adagot készítek aztán ezt használom mindenre.

 

 

 

  

Előzmény: TINTUS (3393)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.17 0 0 3393

20 tő erős almapaprikám  lesz az idén-ha a természet is úgy akarja. Ám az eddig eltett dunctosüveges savanyúim nem sikerültek valami finomra. Szívesen fogadnék pontos finom recepteket tiszta erős almára. Előre is köszi.

zsebi41 Creative Commons License 2016.03.10 0 0 3392

Ha nektek ez úgy tűnik, azért van mert valószínűleg én vagyok itt a legidősebb, ráadásul korán kezdetem nagyon a főzést 58 éve van önálló háztartásom, belegondolni is sok, hogy mennyit főztem, de mindig szívesen, ezt csak úgy tudtam megőrizni, hogy szerettem mindig új és új dolgokat készíteni, a családom meg mindig szívesen vette az újításaim. 

 

Ez a fajta krumpli sütés se régi dolog de ha nem ismeritek csak ajánlani tudom, egyszerű,  gyors és finom. Elkészítem kettőnknek is, de ha sokan vagyunk akkor is jó, mert előre el lehet készíteni és csak utolsó félórában ráérek betenni a sütőbe és egyszerre jut mindenkinek.Lehet köret, de magában is finom valami savanyúval.

 

                                      

Előzmény: CBNora (3391)
CBNora Creative Commons License 2016.03.10 0 0 3391

Nekünk is úgy tűnik, hogy sokat tudsz.

Előzmény: zsebi41 (3390)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.10 0 1 3390

Úgy gondolom, ezért is van ez a topik, hogy tanuljunk egymástól. A jó múltkorában vettem egy szakácskönyvet, a menyem mikor meglátta azt kérdezte, "Azt gondolod , hogy Te még tanulhatsz ebből valamit". Mi az , hogy tanulhatok ! 

 

 

Neki úgy tűnhet, hogy sokat tudok de én pontosan tudom, hogy a tanulásnak majd csak velem együtt lesz vége.

Mariska néni Creative Commons License 2016.03.10 0 0 3389

Na akkor most keresem elő a sült paradicsomot, amit eldugtam még magam elől is:)

Előzmény: zsebi41 (3387)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.10 0 0 3388

no, van még mit tanulnom :)

Előzmény: zsebi41 (3387)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.08 0 1 3387

A nyáron eltett sült paradicsomot kiborítottam az üvegből és felszeletelt mozzarella sajtot tettem rá és csak addig volt a forró sütőben míg ráolvadt a sajt, és tekertem rá egy kis borsot is. Aztán jöhet a falatozás és a tunkolás.

 

                                        

Előzmény: Mariska néni (3386)
Mariska néni Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3386

Én is pont ezt szeretném tudni...

Előzmény: CBNora (3385)
CBNora Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3385

Hogy hogy csináltad. Például hogy eltett paradicsom volt-e.

Előzmény: zsebi41 (3383)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3384

Nosza! Még soká nem lesz reggel idő mint a tenger.

Előzmény: Mariska néni (3382)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3383

szívesen, de mit?

Előzmény: CBNora (3381)
Mariska néni Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3382

Utolsó mondatodra reflektáltam: én is vágyom a képen látható reggelire:))) De a mostanira is szánnék 15 percet:)

Előzmény: zsebi41 (3380)
CBNora Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3381

Részleteznéd?

Előzmény: zsebi41 (3380)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3380

Ez mit jelent? csak nem Te is lusta vagy?

 

Ha az vagy akkor ajánlom ezt a hosszú ideig készülő finomságot, elkészítése legalább 15 perc, Szabad tunkolni is utána , kipihenhető a fáradság!                                                             megleMozzarellás sült paradicsom.

Előzmény: Mariska néni (3379)
Mariska néni Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3379

Most hogy így látom, én is:)))

Előzmény: zsebi41 (3378)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3378

Nagyon szívesen nálunk mint az előző hsz.ben írtam minden nap van saláta, ebből adódóan bőven van receptem a képen látható így készült.

 

1/2/szál póré egy fej lila hagyma felszeletelve bele egy nagy üveg tálba, sózva / én erre sózott citromot /saját készítésű/ használok/. 1' db. sárgarépa, hámozva, és a hámozóval villámgyorsan mintha egy ceruzát hegyeznék elfaragom, 1/2 kígyóuborka, jó pár levél, jégsaláta felszeletelve.

1/2 kápia, 1/2 hegyes paprika, ha van otthon retek az is mehet. Keverés ha a citromtól nem érzem elég ízesnek egy kis valamilyen gyümölcs v. borecet, de csak kevés nem akarjuk savanyúságnak.

 

Bevallom lusta asszony vagyok mindig 2 napra valót készítek minden salátából vagyis két reggel u.a. a saláta van.

De ha már így színt vallottam bevallom az is, hogy csak 2 naponta főzök, egymásután két ebéd u.a.

 

A fent maradt szabad időmben rendszerint most már a kertben lógázom a a lábam.

 

Szerencsére a férjem így is már több mint 50 éve elvisel.

 

A lustaságom miatt, van még egy praktikus ok is, nem tudok 2 tányér ételt főzni. Persze mikor a gyerekeim itthon éltek más volt a rend.

 

  most már egy ilyen reggelire vágyom!

 

TINTUS Creative Commons License 2016.03.07 0 0 3377

Irigylem Zsebi kollegát egyrészt, hogy van türelme ezeket megcsinálni meg, hogy jól is néz ki. Nekem is tetszenek ezek a saláta dolgok csak valahogy ehhez nincs ihletem pedig a lányok itthon bizti istenitenének....

Sokba olyan különleges dolgokat használnak amiket itt meg se lehet venni s már is elmegy az egésztől a kedvem.

SZívesen olvasgatnék több könnyű de elkészíthető salátát hozzáférhető alapanyagokból.

Köszönöm.

 

Zsebi kérlek leírnád pontosan azt a salit amit feltettél??

Előzmény: zsebi41 (3373)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.07 0 0 3376

már többször készítettem muszakát, bár elég munkaigényes, nem lett most sem rossz, sőt.....

ebédre azt ettem ma

amit javasolsz már említettem korábban is megtettem, azaz lesütöttem és be a fagyóba, 4 dobozzal raktam el

sajnos nem tudom befolyásolni milyen zöldséget hozzanak, így aztán ami éppen jön azt dolgozom fel

Előzmény: zsebi41 (3375)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.07 0 0 3375

Ez csak finom lehet. Jó étvágyat hozzá!

 

 

De túl sok lenne a nyers anyag szeletelve süsd le olajban eltéve eláll soká, jól jön sok mindenhez, ínségesebb napokon. 

Köretként se kutya. De főtt tésztával jól megfűszerezve is ehető.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!