Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Igen ezek még ennyire primitívek Ezért voltak"jobbak" kevesebb hiba lehetőség :-))
A REX 100 ra meg: Van már 1 db :-)) ;-))
Mert a sima kazán keringetőjét azzal oldottam meg :-))
Én arra is gondoltam hogy a füstgáz hőfok le esése után az egész kazánt le lövi A REX ,azt cső!
De tennék 1 kerülő kört egy kapcsolóval a begyújtás funkcióra mikor már dolgozik rendesen akkor át kapcsolni a kapcsolót aztán rex meg az egészet lelőné ha le esik a füst hő!
Az a baj.hogy ez a kazán olyan helyen szokott eldugulni vagy lerakódni ahol nem látod.
Ha leveszed a motor fedelet lesz benne 4 cső a két középső a szekunder a két szélső a primer na ez szokott lerakódni kátránnyal .De nem biztos,hogy a cső vízszintes része hanem a függőleges ami a tűztérbe végződik.
Ezt ellenőrizd nagyon szabadon kell menni a levegőnek és világíts bele lámpával ha kátrányos a belső vége akkor el lesz a függőleges rész.
Üdv ! Ezek szerinte egy hőfok paramétere szabályoz? Ja mert az nem szabályozás az on/off !Nehéz elhinni hogy ilyen vezérlést izzadtak ki bármikor is!:-((( Rex-et neki ami a szivattyúdat v a ventilátort megállítja v elindítja !Ha tutira akarsz menni 2db kell úgy mint a vegyes/pufi vezérlésre ami csak az együttes jel megléte esetén működteti mindkét hardvert !Magyarul, ha füstgázod a leégés miatt alacsony lesz a hőmérséklete ,akkor leállítja a ventilátort és a párhuzamosan kötött kazánköri szivattyúdat is (ki kell tapasztalni a beállítandó hőfokokat)!:-) Irány a Rex-es topik olvasás ,és nagykun megkérdezése hogy pontosítson !:-) 2 Rex + 2db "hosszú K" elem durván 15 ropi,de lehet van a Vaterán is akár kompletten is !
Ha felfűtötted a pufit a leállìtási hőfokot - ha tudod - állìtsd át magasabb hőfokra. Begyújtáskor meg vissza. Ez a legegyszerűbb megoldás, bár nem automata.
Én meg még egyszer le írom : ez az AK2000 szériás vezérlő!!!
ebben pl: a füst hőfokot nem érzékeli érted!!! ?? de a kazánban a víz az meg még meleg mivel a pufi meg lett termelve 70 fok körülire érted?? és ha a leállítási hőfok: 60 fok akkor ő csak azt látja "érzi " hogy a víz még 70 fokos magyarul amíg nem esik 60 alá le sem kapcsol!!
de erre kéne valami megoldás!! gondolom van aki már ezzel foglalkozott! ?? vagy nem?
Na de mindegy igazad van majd hívok egy szakembert aki 100 ezerért el mondja hogy ez a kazán ezt tudja ,vegyek újabbat vagy legalább a vezérlőjét cseréltessem le vele egy 50-60 ezres vezérlőre és akkor minden szép és jó lesz!
De kérdem én: akkor ez a fórum miért is van?? nem azért hogy egymásnak segítsenek a fórumozók? a tapasztaltabbak át adják a tudást az olyan béna kezdőnek mind én??
Ha a kazánt használtan veted lehet,hogy az előző tulaj nedvesebb fával fűtött benne és el kátrányosodott a primer levegő csatorna amit magától nem tisztul ki.
Valaki járt már úgy hogy a megtermelt hőt a pufiból a kazán vissza hűti és "el cseszi"
Arra gondolok tegnap este a pufit fel tudtam nyomni kb 72-73 fokosra olyan 19 óra magasságában volt ez az adat.
rá néztem a kazánra még volt benne fa nem sok de dolgozott.
gondoltam még pár órát megy aztán ki fogy a fa úgyis leáll!
Lakás nem igényelt sok hőt alig kapcsolt be a lakáskör, de kint voltam wc-n és hallottam hogy a kazán még mindig megy! ez kb este 11 kor!
rá nézek mi történt a tűznek már híre hamva se de a kazán még mindig fújta be a levegőt és keringtette a vizet a pufiból maga fele ahogy kell! 61-62 fokos volt a pufi csak eddigre!
le kapcsoltam a kazánt!
A pufi reggelre (a minimális lakásköri használattal)55 fokos volt!
Hogy lehetne meg oldani hogy ha le áll az égés el fogy a fa ne dolgozzon tovább a kazán??
Sema1-re állítva ez ugye a pufferes rajz nem tudom a kazán hőmérsékletet 85°C-tól feljebb állítani, pedig a napokba arról volt szó pufferes beállításnál 90°C-ig lehet állítani
ja ma megjöttek a KTY érzékelők bekötöttem és már nem ír hibát :)
ja és én tőzegbirkettet vegyesbe próbáltam én nem tudtam vele tüzelni, tavaly kipróbáltam a napraforgó brikettet a Vigasba az se jött be keverni kel fával
A nedves fánál biztos jobb, de ennyiért nem nagyon éri meg :) ha egy erdei köbméter fa 900 kg, akkor ebből 45.000 huf lenne ugyanennyi.
("elvileg" jobban fűt, de ha visszaolvasol a fórumban, akkor látod,hogy nincs bizonyítva.)
Amit én tennék a helyedben (mivel tavaly ugyanígy jártam): Egy vigas kb 45-50 kg száraz fával fűti fel az 1000-es puffert és a házat (saját mérés, ne részletezzük :) )
Vennék kb 200 kg-t ebből a csodaanyagból, majd felvágnám a nedves fát max karvastagságú darabokra és elkezdeném a kazán mellett szárítani.
Amíg a 200 kg brikett elfogy, bejárnám a tüzépeket és megnézném, hátha van olyan amin nem a rigó fütyült 2 hete :)
Mivel kb 8 m3-fával legalább számolhatsz, ezért a fa és brikett ára közti különbséggel igencsak komolyan megtakaríthatsz.
(nekem a tavalyi pinceelázás miatt van 10 kg brikett elrakva a szekrény tetejére :) )
Most vettem faelgázosító kazánt (vigas) , sajnos száraz fám nincs, kérdésem tőzegbrikettel lehet benne fűteni? Valaki próbálta már? A honlapon ahonnét rendelnék ott azt írják (szóban is megerősítették), hogy 12-16 % a nedvességtartalma. Azért néztem ezt mert 50 ft/kg áron hozzá tudnék jutni. Kérlek segítsetek! Üdv G