És nem csak az áruk jó. Nagyon szép is a KIA/HYUNDAI. Az összeszerelés minősége és a felhasznált anyagok is bőven utolérték az európai márkákat. Meg hát itt is készülnek. Ceed/I30
Én októberben cseréltem a 10 éves Ceed-et új Ceed-re. Ár-érték arányban nem találtam jobbat, ami jól is néz ki és autó formája van. :-) 6 M-ért GOLD felszereltségű 1.4 T-GDI (140 LE, 242 Nm)
Ezeket is mind végignéztem: Mazda3 +2 M, Opel Astra +1,5 M Ford Focus +1,7M, Renault Megane + 2M
Az a baj, hogy a Suzukinak nincs klasszikus kompakt ferdehátúja vagy kombija.
Mióta viszont gyerkőc van és tetriszeznem kell folyamatosan a csomagtartóban a motyóval, olyan autók iránt érzek hihetetlen birtoklási vágyat, mint pl. a Toyota Proace City Verso, vagy VW Caddy, amit soha nem gondoltam volna.
És ezerszer inkább valami ilyen, mint egy kívül böszme, belül kicsi és ostobán variálható SUV.
Attól még, hogy nem akarok új autót venni, még nem akarom feltétlenül egy új autó árát elkölteni. :D
Nekem mondjuk i30-am van, de a betegségek ugyanazok. Motorcsere felesleges, az új is elkezd egy idő után hidegen zakatolni, bőven 10 éven belül. Ezek ilyenek. Viszont ezek az autók az átlagnál még mindig megbízhatóbbak és még autó formájuk van, viszonylag praktikusak, ki lehet belőlük látni, szemben a maiakkal.
Veszel egy sokat futott, kéziváltós Cee'd-et olcsón, fél millióból kicseréled benne a motort, még pár százezer erre-arra, ami már megkopott, elfáradt benne, korrózió kijavítására és 10 évig jó autód van :-)
Ez bizonyos mértékig így van. Azonban vannak olyan autók, amire pár éves korától locsolhatod a százezreket, soha nem lesz jó autó, mindig lesz valami nyűgje, soha nem mernél vele elindulni a világ végére, és vannak olyan konstrukciók is, amik minmális költségvonzattal is megbízhatóan üzemelnek és tényleg csak a tervezett javításokat, alkatrészcseréket igényli.
Sajnos kb. a 2000-es évek első évtizede volt az autógyártás aranykora, amikorra nagyjából mindenki megtanult jó autókat csinálni, de az EU-nak még nem voltak irreális, normál keretek között teljesíthetetlen környezetvédelmi elvárásai és még nem voltak jelen a pénzügyi megszorítások az autóiparban, így kevésbé spóroltak az anyagok, alkatrészek minőségén.
Én az utóbbi években minden szinten mélyrepülést látok és ha új autót akarnék venni, vakarnám a fejem, hogy melyiket vegyem, ami nem SUV, nem downsizing-olt és nem is kerül egy családi ház árába.
Augusztus végén adtam el a 10 éves ceed-et 1.8 M-ért, kevesebb mint 24 óra alatt, hatan akarták megvenni.... az állapota/ kinézete miatt😀 Ő volt az....
Mint nagyon sok mindenre az életben, az autóra is általában igaz, annyit kapsz tőle, amennyit adtál neki. A gondoskodást mindenautó meghálája.😀 Tehát egy 10-15 éves autó is lehet "patika". Ha túl korán széthullik, nem biztos hogy az autó a hibás.
Tökéletesen ugyan az a tapasztalat/szinténSW , az első kettőnél azt hittem, csak hallucinálok. A görény nem is induásnál jelentkezett, hanem harmadikban huzatva M5/Hungária felüljáróra fel és Rákóczi híd Pest felé fel, már 60-70-nél. Aztán a harmadiknál lassulás mellett felpörgött a motor, azt már nem lehetett elmismásolni. Sík terepen nem is tudtam kiprovokálni.
Szerviz hál'istennek rögtön talált olajnyomot, korrektek voltak (Zay utca), karácsonyra kész.
Nekünk 1,5 évesen jött ki, szintén 1.6 GDI, kombi. Mázli volt, hogy garanciában meg tudták oldani. Úgy vettük észre, hogy bizonyos kigyorsításoknál vagy autópályán emelkedőnél elkezdett csúszni a kuplung. Egy ideig azt hittem csak képzelődök, de nem így volt. Lekopogom, de csere óta tökéletes, bár a váltási érzet nincs olyan vajpuha, mint volt. Nem mondom, hogy kemény, de régebben szinte kisujjal is lehetett volna váltani.
Ezek bosszantó dolgok de tulajdonképpen apróságok. Ahogy olvastam, a 10 éves Ceedekben széthullik a műszerfal, meg 200e km után komoly motorgondok lehetnek, stb.
Még egy dolog, amit elfelejtettem és esetleg befolyásolhat a döntésedben. Takarításnál picit macerásabb légterelővel. Mosásnál érdemes aláveretni a terelőnek és -én legalábbis- át szoktam törölgetni az autót, hogy ne maradjon "vízkőfoltos". Az ablakok szárazra törlésénél be kell nyúlni a ronggyal a terelő alá és ahogy kívülről, úgy belülről is alaposan szárazra törölni. De ez csak esztétikai kérdés.
A másik ami talán fontosabb és figyelni kell rá, hogy szeles időben a port befújhatja az ablak és a terelő közé. Ablakmozgatáskor "roszoghat". Ilyenkor célszerű egy mozdulattal az ablak felső élét lehúzni. Ha sokat használja letörlés nélkül az ember, megkarcolhatja az ablakot a por.
Végülis a véleményed lényege úgyanúgy aktuális a CD-re is, mint a JD-re szerelt légterelőre. A különbség talán csak a méretben lehet, de az is sztem minimális lehet :)
Ja vagy úgy!...:-) Most nézem, nem is vagyok illetékes a témában, mert nem III generációs az enyém. :-) Én a betűs megjelölést (JD) szoktam érteni..:-)
elől hátul automata/elektromos ablak van egyikkel sem volt semmi gondom, nem szorulnak az ablakok, tökéletesen működnek. A felszerelésnél oda kell figyelni a rögzítőfülek elhelyezésére.