Én tavaly áprilisban ültettem az eprem fekete fóliába.Miután a drága szomszédkutya széttépte a fóliát,már csak simán volt,de ha 2-szer kellett gazolni akkor sokat mondok.Én minden indát rajta hagytam,ugyan olvastam valahol hogy max csak 1-et hagyjunk meg,de mind szépen megnőtt.Ha letermett,én akkor fogom átültetni trágyázott helyre,meg vettem neki a Compo nevezetű bogyós trágyát,azt is fogok az új hely homokjába keverni.Tavaly tudatlanként termés után nem ültettem szét,így most egy kicsit túlzsúfoltak a tövek,de már nőnek az epreim és ez a lényeg.Nekem sem tudna annyit teremni hogy beérjem vele,dehát nem lehet az egész udvar tele eperrel.Az hogy milyen fajta én nem is tudom,úgy kaptam őket a szomszédtól.
Nalunk csak sajat ogyasztasra van eper. Elvileg 3 evente kellene atultetni. Mivel indarol szaporodnak, praktikus kivalasztani a botermo toveket, es annak az indait meghagyni. Bar olvastam, hogy az indakat leszedve, homokba dugva, es rendszeresen locsolva gyokeret eresztenek - en ezt a modszert meg nem probaltam. Ha eleg tavol ultedet a toveket szaporitas celjabol, akkor az onnan fejlodott indakat korbe-korbe vezetve hamar fel lehet a tovet szaporitani. Ha megvannak mar a tovek, akkor azokat erdemes fekete foliaba ultetni, igy veded oket a kiszaradastol - persze locsolni igy is kell oket - es csomo idot nyersz vele, mert nem kell majd gazolnod a tovek kozott. Tragyazni en evente egyszer szoktam, mikor tavasszal novesnek indul az eper. Locsolni gyakran kellne, de mivel nem kerteshazban lakunk, ezert ez nem kivitelezheto. Ugy tudom, mikor mar viragzik az eper, mar nem szabad locsolni. Nalam kletter st@r es elsanta van, mindketto finom, de sajnos keptelenek teljesiteni az alltalam elvart mennyiseget (ami nalam 1-2 hetes eperbojtot jelent :) )
hi, vettem epermagot, erkélyen fogom tartani, ha valakinek van ehhez bármi tanácsa, szívesen olvasom - trágyázás, tápozás... bármi. a zacsin az volt, hogy ahhoz, hogy már az első évben teremjen, előnevelés kell. egyébként már most elültettem pár magot, hogy korán kikeljen. a lakásban van, az erkélyablak előtt. mit jelent ez az előnevelés? hogyan kell "előnevelni"?
A fa nem elsősorban az árnyék miatt lehet terméscsökkentő, hanem mert ha nincs ásva, a fa gyökere feljön pár centire, és minden nedvességet meg tápanyagot elszed az epertől.
A trágyázást inkább úgy szokták, hogy telepítés előtt beásnak egy csomót, azzal 3 évet kihúz.
Az épület kivételével mindegyiket el tudom képzelni, bár szerintem a fa nemigen zavarja őket. Persze nem tudom rendesen trágyázni, mert minthogy évelők, nem lehet rendesen fölásni. De azért kaptak egy kevés marhatrágyát most, tavasszal meg granulátumos műtrágyát. A fajt nem tudom. Többféle forrásból származnak, de többnyire saját szaporítvány
nagyjából igyexem én is így tenni, a szalma kivételével, mert az nincs, meg nem is szeretem a mulcsozást se, mert mit csinál vele az ember aztán, használat után.
Csak nem jön mindig össze. Pl soxor sajnálom a 3 éves töveket kidobni, vagy az egész félre figyelmemben mégis nagyon elburjánzik.
De az erdmény nagyon gyászos, kevés és nagyon apró a termés.
Én nem sokat foglalkozom vele, 5-6 évig is hagyom, csak tavasszal kapával kiritkítom a sűrű részeket meg az öreg töveket, aztán meg még a maradékot kézzel meg kapirccsal "elrendezem". Végül csak a termőképes, megfelelő erősségű tövek maradnak.
Házikertben csak annyi sarjat kellene elvileg hagyni, amennyit el akar telepíteni az ember, max. 3-4-et, és az ezekből induló másodokat is kell tépni.
"Hivatalosan" úgy csinálják itt a szakcsoportosak pár hektáron, hogy ha jól emléxem, 3 évig terem egy tábla, minden új hajtást kiszaggatnak tőből, aztán a 3. termés után kiszántják.
Érés előtt szalmát tesznek a fürtök alá, hogy az eső ne verje rá a sarat. Az első 2 termés után az összes levelet a gazzal együtt lekaszálják.
Volt nekem vagy 10-15 éve egy "ananászízű"-nek nevezett, piacról beszerzett eprem. Sajnos, nem az itthoni kertben, és amikor még sok volt belőle, nem foglalkoztam vele, utána meg mindig elfelejtettem megjelölni, és a másik elölte.
Legfőbb jellemzője a rendkívül aromás, nagyon édes íze és alacsony savtartalma volt. Össze sem lehetett hasonlítani a nagyszemű bőtermőekkel.
Hasonlóan nézett ki, mint a 95-ös hsz-ban. Közepes méret, hosszúkás alak, vékony szár, magasan ülő kalap. A kalap alatti részen nem voltak magok, amúgy is kevés magja volt. Egész sötét bordóra ért.
Sajnos, nem tudom a nevét, és így nem tudok beszerezni. Piacokon is hiába keresem.
Szegyenszemre szedd magad akciokon gyujtottem az epremet :(
Ki kellene talalnom mi a baj:
1. regi silany eperto 2. rossz termofold - nem megfeleloen elokeszitett - tul sokaig volt eper az adott teruleten
3. A s*z -tol vett kettler starom/ darabja vagy 500 ft/ sem hozott kielegito termest sem tavaly az ultetes eveben, sem iden.... Pedig meg adtam ala epertapot is, es azon a teruleten nem termesztettek epret elotte
Egyebkent az egesz eves epertermesem a 170 torol nem volt tobb 3 kg-nal... Siralmas
Megj.: Ha atternek cukkinitermesztesre, ott a m2-kenti kihozatal elerhetne a 15-20 kg-ot is :)))) -ez persze csak vicc, az eper jobban kecsegtet.
De tenyleg, mi lehet a baj?
Vettem obis epret is, nagyjabol az adta az epertermes java reszet, megprobalom iden azt szetultetni.