Keresés

Részletes keresés

terania Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2849
Nagykőrös és Tiszakécske között találtuk. Szerencsére fal mint a hómaró.
nighthawk_ Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2848

Nézd meg a csőr alakját, a fej méretét és azt, hogy a fejtető fodros nem pedig a mell. Így hogy kimostam a csipát a szememből 100%, hogy kis őrgébics.

teranianak: Merre találtátok amúgy? Remélem sikerül felnevelni, de ha eszik, ahogy írod sok baj nem lehet. :)

Előzmény: 425007 (2847)
425007 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2847

Kis hazánkban, Sz-Sz-B megyében költ a nagy őrgébics, épp ezért nem lennék +lepve, ha excubitor lenne...

A minor azonban mégis valószínűbb.

Előzmény: nighthawk_ (2846)
nighthawk_ Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2846

Nem inkább kicsi? A feje és a csőre alapján.

Előzmény: Ladybee (2844)
terania Creative Commons License 2012.06.25 0 0 2845

Köszönöm. A gébicsig eljutottunk, de azt hittük talán tövisszúró. Ma ma találtuk, nagyon ragaszkodó. Lehet vele sétálni az udvaron is, ha messzebb megyünk tőle, akkor balhézik.

Remekül falja a lisztkukacot. :-)

Előzmény: Ladybee (2844)
Ladybee Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2844

Nagy őrgébics fióka, kb. 18 napos.

Előzmény: terania (2843)
terania Creative Commons License 2012.06.24 0 0 2843
Sziasztok! Segítséget kérnék. Ő milyen madárka? :-)
caterina3 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 2842

Nagyon szépen köszönöm, már írom is neki!

Előzmény: Ladybee (2841)
Ladybee Creative Commons License 2012.06.23 0 0 2841

Teljes röpképességük után repülnek ki, egy darabig a szülők segítségére szorulnak. Fehérjedús kaján  fel tudja nevelni. (tojásos lágyeleség, macskaeledel,  lisztkukac stb.)

Előzmény: caterina3 (2840)
caterina3 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 2840

Sziasztok! Az egyik topiclakónk kitollasodott, de még nem röpképes verébfiókát talált. Nem sikerült megtalálni a Guglin, hogy a veréb fészeklakó vagy részleges fészekhagyó, kérlek, segítsetek, mi a teendője a megtalálónak. Köszönöm!

mepisz Creative Commons License 2012.06.13 0 0 2839

Szürke légykapó család.

Papa

Mama

Gyerekek.

caterina3 Creative Commons License 2012.05.27 0 0 2838

Köszönöm szépen, én is így gondolom. Végül is tegnap hirtelen felindulásból leszedtük, ami még fönt volt a fán, mert egy hét alatt kb. a fele eltűnt a még elég éretlen meggynek. Most már annyira beérett, hogy legalább el lehet rakni. Szerintem is egyértelműen tolvajok szedték le egy részét, egyes ágakat (amelyek könnyen elérhetők a földről) valakik akkurátusan lekopasztottak, így madár nem tesz. Egy hete még kb. húsz kiló volt fönt, most jó, ha összesen tízkilónyit le tudtunk szedni (szerintem még annyi sincs az egész).

Előzmény: corvi01 (2835)
evike60 Creative Commons License 2012.05.25 0 0 2837

Köszönöm Ladybee-nek a segítséget! Megpróbálom oda is feltenni.

corvi01 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2836

No, ha elöbb olvasom írásod, hozzá sem szóltam volna! :-)

Előzmény: Ladybee (2833)
corvi01 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2835

Bocs, hogy beleszólok, de ez a "madarak leszüretelték" című szomszédok szerinti duma, kicsit gyanús...Egyik telekszomszédunk falujában Őt ugyanezzel hüjítették, s mikor elkezde figyeltetni egy jóbarátjával kiderűlt, hogy környékbeliek"rendszeresen bejártak lelopni! :( 

Tanyánkon szintén van jónéhány cseresznye és meggyfa is, rigó is van szépszámmal seregély meg jó sok, ugyanis telkünkön 3db költőodu ki van helyezve számukra, melyekben minden évben nagy a nyüzsgés! :) Ennek ellenére minimális, sőt szinte észrevehetetlen a kártételük! Javaslom, jobban nézz szét a környéken! ;-)

Előzmény: caterina3 (2828)
caterina3 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2834

:-) Akkor e szerint járok el, és köszönöm a segítséged! :-)

Előzmény: Ladybee (2833)
Ladybee Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2833

Összefoglalva, a telekszomszédod, vagy inkább a felesége gyümölcstolvaj, a rigóra kenik a gaztettet, tudván, hogy egy hét is eltelik, mire eljutsz a kertbe. Nálam sok rigó költ, egyszer sem láttam, hogy gyümölccsel etetnének, a seregélyeknél előfordul, de inkább a nagyobb fiókáknál, vagy a másodköltésnél. Nézz a szomszéd körmére ! :-)

Előzmény: caterina3 (2832)
caterina3 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2832

Az nem olyan drága, köszönöm szépen.

Én is úgy gondolom, normális mennyiségű gyümölcs jár a madaraknak, "fizetségképpen" az év során nyújtott segítségükért... :-)

Pont erre gondoltam én is, hogy ez fizikai képtelenség, hogy egy pár meg a fiókák ennyit megegyenek, és hogy itt inkább valami "jómadárról" lehet szó.

Előzmény: Ladybee (2831)
Ladybee Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2831

Pár hete talán 2 ezerért vettem  vagy 20 m2-es hálót, nagyon vékony, a papagájok házára terítettem, mert a karvaly rendszeresen odavág.  Visszatérve, Ottó bácsi ezt írta a seregélyről:

"Igaz, hogy alkalomadtán beveszi magát a cseresznyefára, a szederre, no meg a szõlõre és ha felhõnyi, bizony érzékeny kárt is okozhat. De hát ilyenkor kereplõvel, vaklövéssel s a mivel lehet, riasztani kell. Évi munkája mégis csak ezerszer több haszonnal jár, mint a mennyi kárt okozhat."

Feketerigónál tömeges kártételről nem lehet szó, revírt tartanak, max. egy pár él a területen.

Előzmény: caterina3 (2830)
caterina3 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2830

Sajnos nem tudom riasztani, mert ez nyaralótelek, és iskolaidőben csak hétvégén tudunk kimenni. Nem tudod véletlenül, mennyi ott ez?

Előzmény: Ladybee (2829)
Ladybee Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2829

Ezt a hanyag gazda idézetet Herman Ottótól vettem. El lehet riasztani őket, de hatalmas hálót árulnak erre a célra akár a Lidlben is.

Előzmény: caterina3 (2828)
caterina3 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2828

...hanyag gazda, aki fent hagyja a fán...

Miért, teljesen éretlenül le kéne szedni, ezt komolyan mondod?! :-) És nem, nem seregélyről van szó. A szomszédok állítása szerint kizárólag feketerigókról, nekem is hihetetlen.

A netlonháló egy ekkora fára tudomásom szerint tízezres nagyságrend. Egy-két kilót amúgy én sem sajnálok a madaraktól, de hogy az egészet elvigyék, azért az durva...

Előzmény: Ladybee (2827)
Ladybee Creative Commons License 2012.05.24 0 0 2827

A gyümölcsöt a seregély is viheti, de hanyag gazda, aki fent hagyja a fán. Ha különösen értékes termés, érdemes netlonhálóval letakarni . A feketerigó nem játszik jelen esetben számottevően. Egyébként egészségére ! :-)

Előzmény: caterina3 (2826)
caterina3 Creative Commons License 2012.05.23 0 0 2826

Üdv a madárbarátoknak! :-) Egy némiképpen off kérdésem lenne Hozzátok mint madarakhoz értőkhöz. A telekszomszédom két év óta azt állítja, hogy a meggyfánk termését (kb. 20 kg/év) teljes egészében a fekerigók szedik le, viszik el. Számomra ez nagyon hihetetlennek tűnik, még sosem hallottam ilyesmit. Valamennyit elvisznek, de hogy az egész termést? Feketerigóból egyáltalán élhet egy adott területen annyi, amennyi képes ennyi meggyet megenni? Ti hallottatok már ilyesmit?

Ladybee Creative Commons License 2012.05.23 0 0 2825

A Hazai madarak tartása topicon tedd fel a kérést, lesz, aki segít !

Előzmény: evike60 (2824)
evike60 Creative Commons License 2012.05.23 0 0 2824

SOS! Kérlek, segítsetek!

Természet-, állat-,és  madárbarát, az állatmentésben önkéntesen résztvevő, szentesi tanítónő vagyok. Karácsony előtt találtam egy lábán, szárnyán erősen sérült fekete rigó tojót , akinek, valószínűleg macskatámadás következtében, eltört, le is szakadt  a bal szárnya.Az ennivalót elfogadta, vitamint, változatos étkezést biztosítottunk számára, életben maradt.A Szegedi Vadaspark ( mely hozzánk legközelebbi ) nem fogadja be, mert tartósan sérült madarakat nem tudnak tartani.A Hortobágyi Madárkórház befogadná, Déri János, Igazgató főorvos Úr személyesen írta nekem,de a hatalmas távolság miatt nem tudok elindulni a madárral ( első sorban anyagi okokból ).Persze, a stressztől is féltem, de talán csak kibírná az utat, letakart kalitkában...Próbáltam megszervezni, hogy elvinné valaki , akinek arra van dolga, de csak Berettyóújfaluig tudta volna elszállítani egy ismerősöm,innen, Szentesről,útban Erdély felé,  onnan már nem találtam embert, aki tovább vitte volna.Ha valakinél volna hasonló sorsú madár, aki bevállalná őt, egy röpdében tudná tartani, hogy ne egy kis kalitkában kelljen az életét leélnie, vagy tudna segíteni eljuttatni a Hortobágyi Madárkórházba, nagyon nagy segítség lenne!!!!

Sajnos, nem szelídült meg. Félénk, vad. Ő már nem fióka volt, amikor hozzánk került. 5 cica is volt akkor nálam, el kellett különítenem,  az időmből is kevesebb jutott őrá.  Épp most van nálam egy másik, akit én neveltem fel, mert szinte kopaszan esett ki a fészekből. Ő nagyon szelíd,csodálatos,  okos kis rigó,  de hamarosan,szomorú szívvel,   el kell engednem, hogy a fajtársai között élhessen. Bár a sérülttel is megtehetném! De ő már élete végéig emberi gondoskodásra szorul. Most a sérülttel együtt vannak a konyhámban, de lassan tarthatatlan a helyzet,  állandóan takarítok, minden le van papírosozva. Ha elmegy a másik, nem szeretném őt sem visszatenni a szűkös kalitkába. Kérlek, ha tudtok valakit, akinél van rigó, hasonló sorsú, vagy aki segítene eljuttatni egy vadasparkba, amely befogadná, segítsetek! A legszívesebben Déri Doktor úrhoz juttatnám el Hortobágyra, mert ő írta nekem az egyetlen  reményt adó levelet,miszerint van joga az élethez a tartósan sérült madárnak is!   Szemben a másik két vadasparkkal, akiknek írtam. Az egyik az eutanáziát emlegette, a másik válaszra sem méltatott.   Sajnálom! Szenved egyedül, bezárva, de élni akart és akar....még, ha repülni nem is tud már soha, akkor is! Bármilyen ötlettel segítségemre lehettek, szívesen fogadom! Ezer köszönet a jólelkű madárbarátoknak!

Évi,Szentesről

madarbarat Creative Commons License 2012.05.18 0 0 2823

A Díszpintytábláról már csak 1 nagyon ritka faj (CITES-es) képe hiányzott. Mostanra ezt is sikerült megoldani. Sajnos, a neten futó változathoz még nem jutott el.

madarbarat Creative Commons License 2012.05.18 0 0 2822

na most meg a képeket nem fogadja be ez a fránya oldal!

madarbarat Creative Commons License 2012.05.18 0 0 2821

Egy ismerősöm kereste a neten a ceresz asztrildot, illetve amandinát, s nem találta

Talán nem felesleges itt is bemutatni, hogy a lexikonban hogyan lehet navigálni - ez is egy megoldás:

Ceresz a cszov kötetben
425007 Creative Commons License 2012.05.15 0 0 2820
Előzmény: safdori (2819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!