Mit értünk a lexikonban madár alatt?
Természetesen madárnak véljük a legendás postagalambot, Fleuront,a mesebeli hárpiát és a valódi hárpiát, a Ghigi-fácánt és a xenopsot, "moluccen" kakadut és a csurit, az onagadorit és a debreceni pergőt, minden diszkrimináció nélkül - még, ha ezen néhányan majd meglepődnek, annak ellenére – akár a grillcsirkét is.
Kit hiszünk madárbarátnak?
Mindenkit, aki a legcsekélyebb érdeklődést tanúsítja a madarak, vagy a madarakkal összefüggő BÁRMELY ismeret iránt:
adhat e akáclevelet, kagylóhéjat a madarának?
mi az az alula, a moa és a kappanháj?
van-e a madaraknak veséje, körme, heréje?
hogyan költi ki a tojását a császárpingvin?
milyen színű a kakasláb, vagy a gulyamadár tojása?
hányat ver egy kolibri szíve, meddig él az ara?
ki volt Mendel, Siroki, Chernel és ki Ország Mihály, Diószeghy Sándor, Haraszthy László?
egészséges dolog-e nyers tojást fogyasztani, s mi az eszkimók csemegéje?
hány fokot igényel a napos pipe, hogyan kell lisztkukacot termelni?
mi okozza az ornitózist, és mire jó a perubalzsam?
hogyan kell a madarat pedikürözni, a dúcot fertőtleníteni?
milyen szín(változat) a jeges, az angolfehér és a harlekin?
mit kell érteni recesszív, poligénes vagy fácánozó alatt?
mit jelent COM? MME? MNK? GALOR? TETRA SL? Victoria-keltető?
A világ összes madarát fellelni benne, s a ma létező mintegy 10 000 faj közül 3000 leírását is megtalálja ebben az enciklopédiában.
Aligha van házigalambfajta, haszon- és díszbaromfi, amely kimaradt belőle.
Ezt a topikot a készülő Madárbarát-lexikon iránt érdeklődőknek nyitottam, mert talán kevesen tudnak erről a készülő műről. Kérdések, vélemények helyszíne legyen ez a topik.
http://madarbarat-lexikon.mlap.hu
Köszönöm. A gébicsig eljutottunk, de azt hittük talán tövisszúró. Ma ma találtuk, nagyon ragaszkodó. Lehet vele sétálni az udvaron is, ha messzebb megyünk tőle, akkor balhézik.
Teljes röpképességük után repülnek ki, egy darabig a szülők segítségére szorulnak. Fehérjedús kaján fel tudja nevelni. (tojásos lágyeleség, macskaeledel, lisztkukac stb.)
Sziasztok! Az egyik topiclakónk kitollasodott, de még nem röpképes verébfiókát talált. Nem sikerült megtalálni a Guglin, hogy a veréb fészeklakó vagy részleges fészekhagyó, kérlek, segítsetek, mi a teendője a megtalálónak. Köszönöm!
Köszönöm szépen, én is így gondolom. Végül is tegnap hirtelen felindulásból leszedtük, ami még fönt volt a fán, mert egy hét alatt kb. a fele eltűnt a még elég éretlen meggynek. Most már annyira beérett, hogy legalább el lehet rakni. Szerintem is egyértelműen tolvajok szedték le egy részét, egyes ágakat (amelyek könnyen elérhetők a földről) valakik akkurátusan lekopasztottak, így madár nem tesz. Egy hete még kb. húsz kiló volt fönt, most jó, ha összesen tízkilónyit le tudtunk szedni (szerintem még annyi sincs az egész).
Bocs, hogy beleszólok, de ez a "madarak leszüretelték" című szomszédok szerinti duma, kicsit gyanús...Egyik telekszomszédunk falujában Őt ugyanezzel hüjítették, s mikor elkezde figyeltetni egy jóbarátjával kiderűlt, hogy környékbeliek"rendszeresen bejártak lelopni! :(
Tanyánkon szintén van jónéhány cseresznye és meggyfa is, rigó is van szépszámmal seregély meg jó sok, ugyanis telkünkön 3db költőodu ki van helyezve számukra, melyekben minden évben nagy a nyüzsgés! :) Ennek ellenére minimális, sőt szinte észrevehetetlen a kártételük! Javaslom, jobban nézz szét a környéken! ;-)
Összefoglalva, a telekszomszédod, vagy inkább a felesége gyümölcstolvaj, a rigóra kenik a gaztettet, tudván, hogy egy hét is eltelik, mire eljutsz a kertbe. Nálam sok rigó költ, egyszer sem láttam, hogy gyümölccsel etetnének, a seregélyeknél előfordul, de inkább a nagyobb fiókáknál, vagy a másodköltésnél. Nézz a szomszéd körmére ! :-)
Pár hete talán 2 ezerért vettem vagy 20 m2-es hálót, nagyon vékony, a papagájok házára terítettem, mert a karvaly rendszeresen odavág. Visszatérve, Ottó bácsi ezt írta a seregélyről:
"Igaz, hogy alkalomadtán beveszi magát a cseresznyefára, a szederre, no meg a szõlõre és ha felhõnyi, bizony érzékeny kárt is okozhat. De hát ilyenkor kereplõvel, vaklövéssel s a mivel lehet, riasztani kell. Évi munkája mégis csak ezerszer több haszonnal jár, mint a mennyi kárt okozhat."
Feketerigónál tömeges kártételről nem lehet szó, revírt tartanak, max. egy pár él a területen.
Miért, teljesen éretlenül le kéne szedni, ezt komolyan mondod?! :-) És nem, nem seregélyről van szó. A szomszédok állítása szerint kizárólag feketerigókról, nekem is hihetetlen.
A netlonháló egy ekkora fára tudomásom szerint tízezres nagyságrend. Egy-két kilót amúgy én sem sajnálok a madaraktól, de hogy az egészet elvigyék, azért az durva...
A gyümölcsöt a seregély is viheti, de hanyag gazda, aki fent hagyja a fán. Ha különösen értékes termés, érdemes netlonhálóval letakarni . A feketerigó nem játszik jelen esetben számottevően. Egyébként egészségére ! :-)
Üdv a madárbarátoknak! :-) Egy némiképpen off kérdésem lenne Hozzátok mint madarakhoz értőkhöz. A telekszomszédom két év óta azt állítja, hogy a meggyfánk termését (kb. 20 kg/év) teljes egészében a fekerigók szedik le, viszik el. Számomra ez nagyon hihetetlennek tűnik, még sosem hallottam ilyesmit. Valamennyit elvisznek, de hogy az egész termést? Feketerigóból egyáltalán élhet egy adott területen annyi, amennyi képes ennyi meggyet megenni? Ti hallottatok már ilyesmit?
Természet-, állat-,és madárbarát, az állatmentésben önkéntesen résztvevő, szentesi tanítónő vagyok. Karácsony előtt találtam egy lábán, szárnyán erősen sérült fekete rigó tojót , akinek, valószínűleg macskatámadás következtében, eltört, le is szakadt a bal szárnya.Az ennivalót elfogadta, vitamint, változatos étkezést biztosítottunk számára, életben maradt.A Szegedi Vadaspark ( mely hozzánk legközelebbi ) nem fogadja be, mert tartósan sérült madarakat nem tudnak tartani.A Hortobágyi Madárkórház befogadná, Déri János, Igazgató főorvos Úr személyesen írta nekem,de a hatalmas távolság miatt nem tudok elindulni a madárral ( első sorban anyagi okokból ).Persze, a stressztől is féltem, de talán csak kibírná az utat, letakart kalitkában...Próbáltam megszervezni, hogy elvinné valaki , akinek arra van dolga, de csak Berettyóújfaluig tudta volna elszállítani egy ismerősöm,innen, Szentesről,útban Erdély felé, onnan már nem találtam embert, aki tovább vitte volna.Ha valakinél volna hasonló sorsú madár, aki bevállalná őt, egy röpdében tudná tartani, hogy ne egy kis kalitkában kelljen az életét leélnie, vagy tudna segíteni eljuttatni a Hortobágyi Madárkórházba, nagyon nagy segítség lenne!!!!
Sajnos, nem szelídült meg. Félénk, vad. Ő már nem fióka volt, amikor hozzánk került. 5 cica is volt akkor nálam, el kellett különítenem, az időmből is kevesebb jutott őrá. Épp most van nálam egy másik, akit én neveltem fel, mert szinte kopaszan esett ki a fészekből. Ő nagyon szelíd,csodálatos, okos kis rigó, de hamarosan,szomorú szívvel, el kell engednem, hogy a fajtársai között élhessen. Bár a sérülttel is megtehetném! De ő már élete végéig emberi gondoskodásra szorul. Most a sérülttel együtt vannak a konyhámban, de lassan tarthatatlan a helyzet, állandóan takarítok, minden le van papírosozva. Ha elmegy a másik, nem szeretném őt sem visszatenni a szűkös kalitkába. Kérlek, ha tudtok valakit, akinél van rigó, hasonló sorsú, vagy aki segítene eljuttatni egy vadasparkba, amely befogadná, segítsetek! A legszívesebben Déri Doktor úrhoz juttatnám el Hortobágyra, mert ő írta nekem az egyetlen reményt adó levelet,miszerint van joga az élethez a tartósan sérült madárnak is! Szemben a másik két vadasparkkal, akiknek írtam. Az egyik az eutanáziát emlegette, a másik válaszra sem méltatott. Sajnálom! Szenved egyedül, bezárva, de élni akart és akar....még, ha repülni nem is tud már soha, akkor is! Bármilyen ötlettel segítségemre lehettek, szívesen fogadom! Ezer köszönet a jólelkű madárbarátoknak!
A Díszpintytábláról már csak 1 nagyon ritka faj (CITES-es) képe hiányzott. Mostanra ezt is sikerült megoldani. Sajnos, a neten futó változathoz még nem jutott el.