No.... akkor tisztázzuk, mert keverednek a dolgok.
Van a sajt.
Asajthoz tej kell és oltó.... minimum. (a savanyító kultúra csak rásegít... de mint mondtam az sima tejsavbacilus, vagyis nem árthat neked...de Te tudod)
Oltó nélkül nincs sajt.... ez nem vitás.... sajtkészítés azóta létezik, amióta van oltó.
Amiről a többiek beszélnek... és most már értem, hogy Te is mire gondolsz, (a savanyú meggyel), az az indiai eredetű panír.
Az nem sajt... de olyasmi... ecettel készítik.
Viszont a citromlé pont olyan kiváló, mint az ecet... csak az ecet olcsóbb azért használják azt.
Szóval a savanyú gyümölcs amit keresel, az a citrom.... ill. annak a leve, ebből készíthetsz indiai panírt.
A fagyasztva szárított sajtkultúrát Te is fogyaszthatod, (mármint használhatod a saját sajtodba) mert az nem más, mint Tejsavbailus kultúra .... semmi más.
Ugyanaz a bacilus, mint ami a tejben van....amitől megsavanyodik az igazi tej.
Ha a tehéntejet megihatod, akkor szerezz házi tehéntejet, frissen fejtet, altasd meg, és abból kanalazz a sajtnak való tejbe.
(Próbálhatod a saját kecsketejed is megaltatni, nem lehetetlen, de a kecsketej hajlamos inkább megkeseredni, mint megaludni, mint a tehéntej..... ezért javasoltam a tehéntejet.
Mekkora az a mennyiség, ami már bajt okozhat?
Ugyanis mondjuk egy liter kecskecskejoghurt készítéséhez kell két evőkanál sima joghurt.... (bolti).
Ha még ez is sok, akkor készíts egy liter kecskejoghurtot (két kanál bolti joghurttal) , de azt ne fogyaszd el, hanem az elkészült 1 liternyi kecskejoghurtból használj el két evőkanállal literenként a sajtodba. Az elkészült kecskejoghurttal tovább olthatod a következő joghurtot is és abban már tényleg nem lesz semmi bolti.
Sajnos nekem ezek nem jók - számomra a hozzáadott tartósító szerek "életveszélyesek"...Ezért kellettek saját "kecskuszok" :)... tudjam mi kerül be a táplálék láncukba..
Jó időben, ellő kecskéknél különös gondot kell fordítani a gát karbantartására (nagyon tudom javasolni a KUBATOL sprayt bevonásra), mert azon - akármilyen könnyen ellik is a kecske - mikrosérülések mindig keletkeznek, emberi szem nem veszi észre, de a petéző légy ennek a szakértője. Ugyancsak nagyon kell figyelni az ilyenkor leváló elasztrált herezacskó helyére is.
Nálam nagyon bevált több állatfajtán is mindenféle seb kezelésére a Charmil gél.Rettenetes szaga van a legyek nagyon messze elkerülik.Minden seb nagyon gyorsan gyógyul tőle.Mindig tartok itthon és nem mellékesen az ára sem horror.
Ezeket az ötleteket még anno dacum nálam profibbak adták... náluk bevált...
Nem kell most mindent megvenned, de ha nem nagyon bízol az állatorvosodban, vagy nagyon drágán és nehézkesen megy ki, akkor jobb ha Te is tudod ezeket a dolgokat kezelni...
Az állatorvosod biztosan tudja, hogy hol van megyei labor, ahol állatok vérét, bogyóját vizsgálgatják.
Azért nem kell ennyire aggódni....ha nincs különösebb gond, akkor kezeltesd le őket a dokival egy Ivermectin alapúval, (külonboző néven futnak) meg egy Albendazol féle itatóssal...
Gondolom a neten is találsz közeli labort.
Legyen sima só, meg szelénes vagy vitaminos, adhatsz nekik almát, tököt, répát, imádják a cserjét, falevelet (ez lenne igazából a fő kajájuk) amelyik szereti ehet fokhagymát (segíti a fogantatást), akác ágat, akáclevelet, segíti az ivarzást ....és nem lesz gond.
Ha ennyiféle állattal együtt tartod őket, kezelgesd a helyet mészhidráttal... nem lesz semmi bajuk tőle.
Akkor légy szíves írd le, hogy mik azok a "fene sem tudja" bajok, mert azon kívül, hogy náthás lehet, köhöghet, csuklik és takarmányváltásnál lehet hígszéklet ja és hogy a körme abnormálisan megnőhet...mást nem tudtam...:(
Sovány??? Ez alatt milyen mennyire soványságot kell érteni?
Ha kihajtod őket legelőre, árokpartra akkor akár kétszer is kellhet, ha csak szárazon élnek elég az egy. De, természetesen, ha kóros soványságot tapasztalsz, rossz kondíciót, stb...stb.... akkor muszáj.
Ornitologiàt èn se tanultam ès nem is àll szàndèkomban, de ha majd küldöd a bèlsàrmintàkat 5-6 havonta pl.a b.csabai laborba ès a problèma megoldàst egyeztetitek majd, az ilyen jellegű kèrdésekre (is) szivèlyesen vàlaszolnak.
Nálunk nincs csak 4 anya, meg az épp aktuális szaporulat. A beszokáskori box egy teljesen veszélytelen csipkelődéssé szelidült. Az inkább vicces, mint zavaró. De semmi esetre sem veszélyes, vagy bár kire is hátrányos. Persze a bandabagy mindenkit félrelökdös, míg eszik. De ha jóllakott, jut a többinek is. A legviccesebb, hogy a felnőttek simán elfogadták a felsőbbrendűségét. A gidák viszont kapásból szembefordulnak vele. Őket viszont nem bántja. Még egy kicsit sem.
Ezen a videjón pl a nagyvezír játszik a "nemsaját" gidákkal:
De bizony hogy tudnék. Én a kötelező műszakban bőségesen "kibarkácsolom" magam. Volt saját műhely, de felszámoltam, eladtam. Van egy kis csónakom, 10 pecálóm, egy bazi nagy sátram, és ez nekem elég........ lenne.
Köszönöm, még így nem jártam kicsit összementek és kész ,de most még a kerítést is ütötte egész nap az egyik, még délelőtt különraktam. Nagy állományt nem akarok max 8-10db és igyekszem fiatalítani, sajátból, csak sajnos 2 anya maradt más okból és ahoz vettem most anyát
Kecskét éppen 10 éve tartunk, amióta vidékre költöztünk.
Én Baján nőttem fel egy panelban és Pesten éltem 30 évet, a feleségem Pécsen.
Egyikőnknek sem volt még kutyája sem.
A gondolat a feleségemé volt, én harminc évig egy kutyás kertes házról álmodoztam a pesti panelben, a feleségem, meg egy falusi házról két kecskével, meg egy szamárral.
Az első két kecskét együtt vettük, a többit én hoztam a házhoz, vagy rajtunk maradt saját nevelésből.
:-)))
Szóval megfertőződtem.... olyannyira, hogy szegény kutya a lányomé lett.
A kecskét vagy szereted, vagy gyűlölöd, középút nincs.
Amikor elmentünk az új falusi szomszédunkkal kecskét venni, akkor ő azt mondta: "büdös, mocskos, szemét kecskék, nagyobb gazember nincs náluk a Földön"
:-))))))))
Ő itt született a faluban, kacsától a birkáig mindent tartott, imádta az állatokat, ..... csak hát addigra, mire velünk találkozott, már túl volt mindenen, amit m i csak utána tapasztaltunk meg: lerágott, letaposott virágok, legyilkolt gyümölcsfák, felfalt rózsabokrok, pocsékolt bála szénák, falun keresztüli üldözés, stb....stb....
De azért Ő tanított minket körmölni és fejni és Ő jött át ha valami baj volt és az állatorvost nem értük el.
De a másik mázlink az állatorvos volt.... ilyet már az országban is keveset találsz....
A mellett, hogy ért is hozzá, pl. azt tanulta a nagyapjától és az apjától, hogy ellésért nem fogad el pénzt.
Kis kiigazítás.Nincs a bendőjük tejre beállva,nem is lesz soha,nem alkalmas tej emésztésre.Kérődzőknél a kezdeti időszakban az oltógyomor a legnagyobb,itt történik a tej emésztése és ezért van szükség a nyelőcsővályúra,hogy a tej csak ide kerülhessen.Ezért fontos hogy a lehető leghamarabb fogyasszon szálas és abraktakarmányt,hogy mielőbb elkezdődjön a bendősödés,és a többi gyomorrész fejlődése.Továbbá ezért nem jó ha sokáig csak tejet eszik vagy etetnek vele ha cumis mert nem lesz az előgyomroknak megfelelő kapacitása,nem alakulnak ki a megfelelő gyomormozgások és a bendőnyálkahártya papillái sem fejlődnek ki.
..a lègtèr zàrt vagy nyitott a fertőzèst tekintve teljesen mindegy.- Nem mondom, hogy nincs igazad - mivel nem tanultam Ornitológiát - nem tudlak megcáfolni.
De mint laikus a madárinfluenza esetéből indulok ki... a zárthely nagyobb veszélyforrás mint egy állandóan járó levegős nyitott hely.
Hogy a lègtèr zàrt vagy nyitott a fertőzèst tekintve teljesen mindegy.
Hàla a türelmes ès igènyes tenyèsztőknek, termelőknek sokat vàltozott a kecskèk megitèlése. Ma màr sok telepről kerül ki jól produkàló kecske ès az index melett küllemre is tetszetőtesek. Áldozni, befektetni kell ès a kocka fordul.
Az emlitett problèmàt inkàbb a kecske-kecske tartók idèzik elő figyelmen kivül hagyva sok szempontot.
Azért kérdezem, mert nekünk a családban senkinek sem volt....viszont a dédnagyapám Görög származású és köztudott, hogy a Balkánon nagyon szeretik a kecskéket...ami nálunk nem mondható el, hiszen az értéke egyenlő a nullával, főleg egy gidának... de nálam ez a kecske iránti szeretett - a DNS-emben hozhattam magammal? - mégis aktiválódott :)
Ennyi féle jószág egy légtérben nem egészséges. Nem vagyok szagértő, de lehet még meg is betegítik egymást..... lehet. Régebben mikor egy ló egy kecske volt, akkor ők együtt laktak.
Most már csak a főegerész jár be. Igaz, ő mindenhova. De hát neki ez a munkahelye. :)
Talán 1 hete is van, észrevettem, hogy a 14 napos gida elkezd diófalevelet venni a szájába, szénát rágcsálgat és zabot eszik. Nem akartam írni, mert nem tudtam, hogy ez van a kecskéknél és nem akartam úgy feltűnni, mint aki "nagyzol" , hogy neki hiper-szuper kecskéje van...Aztán ugyanez a gida csinálta azt, hogy diófalevél volt a szájába és térden kúszott mint a térden járó kecske.
Megkaptam fejő állványt- de nem próbáltam ki a kecskékkel. Láttam, hogy szoptat, arra gondoltam nagy baj nem lehet.
Kisebbik a fehér gida is meglepően szép.Az egyik reggelre szemmel láthatóan nagyobb lett, mint amikor este otthagytam...gondoltam is magamban, hogy bolond gombát evett , hogy így megnőtt...
Nálam muszáj takarítani!
Egyben vannak a baromfival kacsa ,liba, tyúk, egér, nyest , vadgalamb és még kitudja mi nem. Biztos vagyok benne , hogy legalább 1 guriga szénabálát tönkretettek. Ráfeküdtek, vizeletet, trágyát ráengedték. Nagy a veszteségem.nem csak bálában, hanem takarmányban is. Jön a jó idő nem szeretném, ha bolhafészek, vagy valamilyen kórokozó megtelepedne. Ezeknek nagy bundájuk van, nálam felfekszenek a tyúkól tetejére ...nem tudom elfordítani:(
Ha most a benti őlról beszélsz, akkor azt javaslom ne tedd.
A beton nagyon hideg, és a mélyalom a legjobb melegítő a kecskének.... évente kétszer szokták kitakarítani, tavasszal és ősszel. A mélyalom magassága elérheti a 40-45 cm -t is.... attól magasabb már nem jó.
A jó mélyalom alul nedves és dolgozik mint a trágya, felül száraz amiben kényelmesen fekszenek. Szóval ne lepődj meg, ha nem tudod elégetni, viszont a kecsketrágya kb 5-ször olyan erős mit a marhatrágya... szóval valszeg lenne aki tudná használni.
Ha összerakod egy kupacba klassz trágya lesz belőle őszre.
Igen, esténként ki lehet fejni a maradékot, ha van....ezzel is fokozod a termelést....
Nézd meg a fejőpadon a tőgyét, és bimbót.... Ha a tőgy nagyon csomós, és meleg akkor lehet gyulladása, de én ezt nem tartom valószínűnek. Ha gidák folyamatosan eszik, akkor nem nagyon indokolt a tőgygyulladás, persze lehetséges.
Inkább arra tippelnék, hogy az anya elkezdte szénára szoktatni a kicsit.
Ez anyánként más, van amelyik a végletekig képes szoptatni, de a tapasztaltabb és jobb anyák elkezdik szabályozni a fogyasztást és kényszerítik a kicsit a széna evésére.
Ugyanis a kicsik bendője most még tejre van beállva, de a kérődző gyomor kialakítása az ezzel a szép lassú váltással történik meg.
Kb. hat hetes korára éri el a kicsi a csúcs tejfogyasztást, de addigra már bőven szénáznia is kell.
Évek óta szénahálóból eteti a lányom a szálas takarmányt. Töredékére csökkent a pazarlás, és a bentlét alatt jól elfoglalják magukat. Feladat kienni belőle. Bevált lónál is, kecskénél is. Nincs a földön elszórt, letaposott széna.
Ja és ami a legfontosabb. az összes széna, szalma , amit összetapostak - mivel jön a tavasz - kisöpröm alóluk és eltüzelem. Elég lesz a tiszta beton, a víz, abrak, és annyi szalma amit megesznek...Végre tisztaság lesz!
Eeeeegen.... pont ez a probléma a lezáródott körömmel.... berohad alatta a talprész....Muszáj lesz szintbe vágni ..... és még utána nagyon sokszor, hogy rendesen, (vagy legalább is úgy-ahogy) rendbe jöjjön...
Egyébként rossz hír, hogy a köröm ilyen rossz állapota befolyásolja a tejtermelést is és idő előtt elapaszthat...
Van ismerősöm aki az ország túlsó végébe jár teheneket körmölni, de kecskét nem vállalt. Azt mondja fogalma sincs, hogy kell kecskét körmölni:)
Viszont tegnap a hátsó körmeit kezdtem el csiszolgatni.
A köröm belseje olyan volt mintha gipszbe lépet volna és ahogy megpiszkáltam mállott ki a belseje és csak a külső szarú maradt rajt. elkezdtem vagdosni, de nagyon keményvolt. Úgy is hagytam , de kecskében volt valami furcsa , amit nem tudtam hova tenni...(nem tudom a képeket elforgatni)...a kecske állva szoptat :)!!
....én ezeket használtam...de igazából ez lenne a legjobb, ha nagyobb lenne a fordulatszáma. Amit javasoltál - én is gondoltam annak idején rá -azzal az a probléma, hogy nekem nem állt kézre :(
A FÉRJEM IS SEGÍTETT, nagy vasreszelővel is ápolni, de az sem zavarta. Lehet, hogy ha a nyírkos trágyába felpuhulna az jó megoldás lenne, mert a vizezés nem segített a puhításba. Én angol korra gyanakodtam először azért D vitaminoztam.Szurkolok, hogy sikerűljön!
Nem látom én ezt vészösnek, csak mögnőtt és behajlott. Kisebb méretű élös metszőollóval le köll darabolni a nagyját, mert így nem is látni hogy mit kéne kitakarítanod. Én harapófogóból kovácsoltam körmölő fogót, majd holnap előkeresöm, mert ritkán köll.
Nem tudom hol laksz, de biztosan van egy tehenészet a közelben.
Mi a tehén körmöléséhez a tehenészetből szoktunk embert bérelni, aki ott is azt csinálja. Neki a különböző fogói mellet van egy normál flexe (sarokköszörű) amihez van egy speciális korongja.
Hangsúlyozom: direkt erre a célra készült korong, amivel leköszörüli a tehenek patáját...
Vagy ilyen korongot kellene szerezni, vagy egy ilyen embert tehenészetből.
Hétfőn, ha nem felejtem el rákérdezek a dokinkra, úgyis jön a tehénhez, hogy milyen korong, vagy hol szerzik be.
Ez borzasztó ez a köröm muszáj vele csinálni valamit.
Mit gondolsz, nem tudnál egy vizes rongyot meg egy erős nejlonzacskót rákötni, először az egyik, aztán a másik lábára?
Hátha működne.... talán pár óra elég lenne, hogy puhuljon, mert ez borzasztó....
Örülök, hogy így állsz a kecskédhez, nagyon jó érzés, ahogy olvasom.
...unalmában a fát verte, öklelte, mert nem volt más a közelben... a gazdája is csak vasvillával etette......Hát régen nevettem ilyen jót...még a könnyeim is kijöttek:)
A bakokat nem szabad kényeztetni, vagy haverkodni velük.
(természetesen itt is vannak kivételek, mindenki tud legalább egyet mondani, hogy milyen szelíd volt, ... én is, ) de ez az általános szabály.
"aZ élő fába is beleköt" - az biztosan tőlük ered, én láttam olyat, hogy unalmában a fát verte, öklelte, mert nem volt más a közelben... a gazdája is csak vasvillával etette...
Megzavartam az udvarlását. Egypárszor már megpróbált terrorizálni :). de rájöttem ,hogy kell lenni nálam egy kulcscsomónak a csörgéstől meg ilyed - elfut... és nem szabad vele olyan jóban lennem mind a lányokkal...Nem tudom minden bakkecske ilyen e vagy csak neveltetés kérdése, de vigyázni kell vele ...kiszámíthatatlan...egyébként a fiaim szerint egy "beszari" bakkecske:)..én nem ezt tapasztaltam
NEKEM VOLT EGYSZER AGY TÉRDENJÁRÓ, hatalmas pataszerű körömmel. Mindent megpróbáltam, valamilyen bábolnai táp, bebagyuláltam vizes ruhába, aztán D3 vitamin. Már lemondtam róla, megkerestem akitől vettem, hogy visszahozom, veszek tőle egy másikat, de már az új évre kialakította az állományát. A TÉLEN A FENEKE NAGYON KISZŐRÖSÖDÖTT, nyilván lent hidegebb volt. Tavaszodván, látom mintha puhább lenne, és amit ágvágóval, vasfűrésszel korábban képtelenek voltunk kurtitani, vághatóvá vált. Több lépcsőbe elértük a talpát, Hogy mi segített máig nem tudom, mert télen mélyalmosan voltak, de ő csak akkor állt fel ha Fannika megkergette. Kihullatt a fenekéről a nagy szőrzet, és nagyon szép kis kecske lett belőle. Sajnos meg kellett vállnom tőle , mert a mostani anyám alég összeférhetetlen és féféltem, hogyha bepároztatom elmegy tőle a kiskecske( nem is kapott most társat)Folyamatosan figyeld, de ne kínozd
Sajnos nem úgy sikerült , ahogy elterveztem, de az apró örömnek is lehet örülni...
Marad a beton koptatás.
Azt mondják a hozzáértők ők csak ősszel és tavasszal körmölnek, nyáron a szárazság miatt kemény a köröm csak ha gond van, akkor nyúlnak az állat lábához.
Holnap feltétlen megcsinálom a hátsókat, ott úgy vettem észre, hogy elkezdet "rojtosodni" .
Viszont nekem jött a bakkecske...ezek úgy éltek mint a házaspárok, ez mellé a sérült körmű mellé feküdt mindig.De most fogalmam sincs kit hova tegyek...
Sajnos tényleg nem szokványos a körme. Csak az első 2-öt "csináltam" meg.Az ő esetében nem mérvadó a szőr vonala. Sajnos bele is vágtam,vérzett...:( ... tényleg a hozzáértőknek van igaza...
A hátsóknak neki sem kezdtem...holnap...VISZONT!
Nagyon érdekes amit láttam...
...ami a hátsónál eddig rávolt tapadva és rávolt hajolva ... vagdostam belőle kb 3 hete...az most annyira "rojtos",hogy tudtam vágni a "rojt" darabokat.
A birka nem az enyém - én nem szeretem a birkákat, ők meg nem szeretik a kecskéket-, de nagyon szívesen segítünk egymásnak...én csak a juhász "inasa" lehetnék :)
mondjuk mink nem tudtuk a kuncsaftnak mondani elöre hogy aztassa be. De teny ha vizesen allott akkor bepuhult a körom.
Mondjuk nekünk volt körmözö fogo, monjuk a kecskeseknek az nagy volna de egy jo csipöfogo amit a betonvas szerelök hasznalnak az szerintem jo lenne az eleg kicsi es eles. ( nem össze keverni a sima szögkihuzo harapo fogoval)
Ha kemeny volt a pata mi segitettunk rajta Pl. ha teli talpu volt ott nagyon kemeny tudott lenni külön
melegitettünk vasat es megsötöttük vele igy jobban lehetett faricskalni. De mikor a patkot illesztettük
az is meleg volt sokkal könnyebb volt utanna faragni.
Persze, hogy meg kell tanulnia, de most egy olyan valakiről van szó, aki még a körmöléssel, meg az elléssel ismerkedik, szóval messze van Ő még attól, hogy izomba adjon injekciót, de gondolom még azt sem tudja, hogy hogyan kell a kecskét megitatni egy fecskendővel....
Én se tudtam amikor elkezdtem és más sem .... kell valaki aki profi módon megmutatja, hogy meg tudja csinálni.
Nos... én ilyen dolgokon nem vitatkozom, hogy körmöljön vemhesen, vagy sem, adok tanácsot, abból, amit olvastam, vagy tapasztaltam, de senkit sem akarok meggyőzni arról, hogy hogyan csinálja.
A tanácsokban az a jó, hogy nem kell megfogadni őket.
Pár napja a Facebookon azt a tanácsot adtam, hogy hat héttel az ellés előtt ne adjon lucernát a kecskének, mert ellési bénulást okozhat.
Erre mások lehurrogtak, hogy ez hülyeség....
Rendben van, más könyvet olvastunk, más az állatorvosunk én így csinálom, mások meg máshogy.
Igen... rohadt kemény tud lenni száraz időben az elhajlott megvastagodott köröm. Igazából azt gondolom, hogy ha az csípőfogóval sem jutsz sokra, akkor ne kínozd. Várd meg amíg esik az eső és felpuhul, akkor egy éles szerszám viszi mint a vajat...
Már azon töröm a fejem, hogy hogyan lehetne felpuhítani neki .... mindketten könnyebben viselnétek a dolgot.
Minden esetre, ha lesz valami vizes talaj körmölés előtt, akkor ne engedd be a szárazra, hanem áztassa meg amennyire lehet.
Egy kisebb méretű metszőollóval szépen le lehet vágni,akármilyen kemény.Először levágod ami a talpán visszahajolt,utána kiigazítod a széleit meg a sarkát,végül a hegyét.
Minek kell egy féreghajtózáshoz állatorvos? Bizonyos dolgokat meg kell tanulni egyedül elvégezni,ez is épp ilyen.Én még semmilyen különbséget nem érzékeltem vemhes vagy nem vemhes állat körmölése között pedig van vagy 120,igazából egyik állapotban se szereti.
Soha nem tudtam nagyot fogni mert kő kemény volt. A hátsó lábakon volt visszahajolás, azt láttam, de nagyon nyűgös volt.
Segitsééééég????? Még birkás is van, ő volt itt utoljára vágni a körmét és segített telefonon keresztül ellátni az első majd a második gidát. Náluk is munkaerőhiány van.Ellenek a birkák és éjszakára nincs ember az elletéshez. Már az nagy segítség volt, hogy telefonközelben volt és tudott segíteni. Mondta is , hogy feltétlen ki kell mennem kitanulni a "szakmát" :) .
Az igazat megvallva, senki sem bírt a körmével. Senki sem tudta megcsinálni neki rendesen. Nagyon kemény volt.Ma nálunk esett és lehűlt a levegő, talán holnap felpuhul annyira, hogy egy lendületből megtudom csinálni mind a 4 lábat. Nagy bajt biztos nem csinálok.
Hátha segít én oldalcsípővel szoktam levágni a nagyját aztán van egy késem aminek a penge hossza kb10cm azt elköszörültem úgy,hogy csak kb fél centi legyen a szélessége a vastagságát hagytam és azzal szépen lehet körmölni.
Nálam az a baj, hogy azt sem tudom, hogy kell neki állni, hogy kell megfogni a lábát a kést ! A magam módján csinálom és lehet , hogy többet ártok mint használok vele. Ezért csak kicsit vágtam belőle. A kés nekem nem jó, mert a hüvelykujjamat vagdostam vele össze, tiszta vér volt a körme az ujjamtól
Nem a facebook miatt hagyták itt a fórumot sokan...Rengeteg fajta féreghajtó létezik, olyan is amit vemhesség teljes ideje alatt lehet adni,meg olyan is aminek nincs várakozási ideje tejre...Azt a körmöt meg kell csinálni,soha nem fogja nyugodtan tűrni,kecskét pedig állva körmölünk mint a lovat,nem akadály a vemhesség...
.Amit lehet elmondunk itt, de egyébként, ha visszaolvasol néha ha van időd, a pár évvel ezelőtti fórumba, akkor merem állítani, hogy minden kérdésedre megkapod a választ. Nagy élet zajlott itt, amíg nem jelent meg a Facebook.
Féreghajtás: - a professzionális féreghajtás űgy néz ki, hogy felmarkolsz egy-egy marék kecskebogyót és beküldöd ( postán) a laborba. (Pesten, ha jól emlékszem, akkor a Tábornok u-ban van egy. Ott meghatározzák neked, hogy milyen fajta parazita ellen kell oltani, vagyis célirányos oltást fog kapni a kecskéd. Lehet csoportos vizsgálat és egyéni (vagyis összekeverheted az összes kecske bogyóját, vagy kérheted egyenként is.
A szokásos féreghajtás: évente egyszer szólsz a dokinak, kimegy és ad valamilyen szert.
(a hobby-kecskések nagy része így csinálja, többé-kevésbé működik is, de azért ennek is vannak szabályai)
A fő szabály: - a vemhesség 3-4 -dik hónapjában hajtunk. Így a tej ellés után már fogyasztható lesz.
Ugyanis az Ivermectin alapú injekciókra 2 hónapos tejfogyasztási tilalom van. És vannak az itatós szerek, amiből szájon át ad a doki pár mililitert ezek az albendazol alapú féreghajtók. Ezeknek csak három nap a tejfgyasztási tilalma.
Amit javasolnék: - mindkét fajta szerrel (többféle néven fut mindkettő) egyszerre és minden kecskét. Ugyanis ha csak egyet hajtasz, a többiek simán visszafertőzhetik.
Bár a doki jól mondta, hogy 1-2 hónaposan vetélést okozhat, de arról nem beszélt, hogy az utolsó hónap vége felé viszont a kicsit is kihajthatja. Nekem is volt ilyen... bár egészségesen született, de egyértelműen a féreghajtó hatására ellett meg a kecském másnap... (én sem tudtam, hogy vemhes).
Ekkora állománynál, figyelni kell az ivarzást és fel kell írni a dátumokat. Ha magát az aktust nem is látod, tudni fogod, hogy melyik ivarzásnál vemhesült, mert utána már nem ivarzik vissza. Nálam az anyák összehangolták az ivarzást, két év után már egyszerre születtek 10 anyától a kicsik, 2-3 nap, max egy hét eltéréssel.
Szóval tudni kell a dátumot a féreghajtás miatt is, meg az ellési idők miatt is ..... ne kelljen aggódnod, hogy mikor fognak elleni.
Ja, igen..... vemhes kecskét nem nagyon illik körmölni .... szóval, ha már rendben lesz a körme, akkor ivarzás idején (általában szeptember-október-november) kell megkörmölni, aztán utána csak ellés után.
Persze mindig lehetnek kivételek, vagy szükség.
Megpróbálhatod a PVC vágót, de igazság szerint nem igazán jó (még ha L-ámának működik is... mert nagyon kicsit fog.
Igazából a körmölésnek két húzással kéne megtörténnie, egyik oldal egy vágás a körmölőkéssel, másik oldalt pedig már ez az egyenesre vágott oldal vezetné, hogy síkban legyen.
Múlt szombaton volt puha. Akkor vágtam belőle kb 2 cm-t vasfűrészlappal...és abba hagytam mert láttam rajta, hogy vagy fáj neki, vagy nyugtalanabb, de mindig elhúzta a lábát.Akkor erősödött a gyanúm, hogy a kecskénél valami nincs rendben. Gondoltam rá, hogy talán vemhes let vagy lehet... talán 1-2 hónapos ...de arra, hogy elleni fognak arra senki sem gondolt, még az állatorvos sem. Sőt féreg hajtott is adott.Kérdeztem tőle mi van ha vemhes ? Azt mondta ha 1-2 hónapos , akkor lehet, hogy elvetél a féreghajtótól ...egyiknek sem volt nagy hasa
Először beton kemény köröm, majd puha ,de nyűgösebb...
Holnap délután tudok csak neki állni, későn érek haza, korán sötétedik.
Csípőfogóra gondoltam még.A kés nekem nem jó nagyon topán használom...bár a PVC vágó, ha kicsire tolnám ki a pengét.....elgondolkodtató .
Kb. 3-héttel ezelőtt jöttem rá, hogy valószínű a szőr az iránymutató...amit látni az sajnos a köröm... a körmén jár...egyszerűen fogalmam sem volt hol kezdjem el, mert ollóval nem lehet átvágni , kést nem tudom hol bele vágni ,kemény volt mint a beton. ezért most vasfűrészlappal vágok belőle, majd köröm csiszolóval csiszolom.
Nyalósót jó hogy írtad! 2 fajta van fehér amiben nincs szelén a pirosban -elvileg- van.
Elfelejtettem a 3 napos anyja elé rakni.
Körmét nem tudtam egyszerre megcsinálni. Egyrészt olyan kemény volt mint a beton másrészt nemvolt aki megmutatta volna.
Mindig akkor tudott jönni a kecskés és a birkás mikor nem voltam otthon.
Úgy gondoltam, ha szombat vasárnap csiszolgatom a körmét,még mindig jobb a semminél, mintha úgy hagyom, másrészt megszokja a jelenlétem és nem lesz bizalmatlan...(próbálok majd este képet feltölteni a körméről)
Köszönöm szépen a jókívánságaidat! Nagy örömöm van bennük . Van2 anya 1 bak és most a 2 gida, ennyivel megtudok birkózni. Többet nem mernénk bevállalni.
Nekik próbálok teremteni még jobb körülményt .Cserébe kapok tőlük annyi tejet , ami elég a konyhámra ...
Valóban, részben nevelés kérdése, de a genetikáról se feledkezzünk meg, nem beszélve az ivarzás időszakáról.
Nekem eddig három bakom volt. Tökös Dönci igazi "paraszt" volt, (tincses parlagi) hál'stennek szarvatlan, nem volt vad, de a lányokat (az asszonyt, meg a lányomat) állandóan be akarta hajtani a háremébe. Velem egyszer kétszer kekeckedett, akkor felborítottam a hátára ..... a csajai előtt és a megszégyenülést azt nehezen viselik, utána békén hagyott.
A második Bátor volt, egy R2 -es núbiai, szarvalt, de békés volt, (a núbik általában azok).
A harmadik egy F1-es szánen núbi szarvalt keverék volt. Az asszonyt, meg a lányokat piszkálta, velem jóban volt, de ennek ellenére meg kellett tanulnom, hogy ne fordítsak hátat neki.
Egyszer ivarzás idején bementem a karámba, láttam, hogy békésen álldogál a lányok között, elindultam az ólak felé.
Hááát.... egyszer csak azt éreztem, hogy valami óriás irgalmatlanul valagba rúg, felemelkedem a levegőbe és seggre esem. Az volt a szerencsém, hogy jól kipárnázott seggem van, se csontot se érzékeny szervet nem érintett, csak olyan volt, mint egy hatalmas valagba rúgás.
Azt se tudtam mi történt velem, ..... mire felkeltem és visszanéztem, addigra már békésen eszegetet a lányok között.
:-))))))))))
Magyarán kaptam egy figyelmeztetést, hogy tudjam, hol van a helyem.
A lányokkal soha nincs gond, de a bakokkal mindig vigyázni kell.... és a menstruációt is kiszagolják....szóval óvatosan.
Örulök, hogy az anya elfogadta és minden rendben van.
Azt javasolnám, hogy ne "darabold" a körmöt. Az nagyon nem jó. Ha most fel van puhulva, akkor ess neki és vágd le teljesen, ahogy javasoltam. Amíg fehér a talp, addig nyugodtan vághatod, egészen addig amíg lilás színű nem lesz. Ha egy csepp vér kibuggyan nem kell megijedni, rendbe fog jönni, de ez a heti darabolás többet árt, mint használ.
Egyébként lehet kapni patikában, vagy állatpatikában egy sprayt, ami kifejezetten erre van, jó erős kátrányszaga van, KUBATOL a neve, egy bevonatot képez a talpon... évekig elég lesz.
Azt tudni kell, hogy a kecske nem a talpán jár, hanem a körmén. Tehát a heti darabolással mindig azt éred el, hogy az érzékeny talpán járjon. Egyszer kell levágni, aztán hagyni, hogy a köröm megnőjön , hogy azon tudjon járni.
Milyen nyalósót használsz? A kecskénél, különösen ellés előtt állónál, és a beteges kicsiknél is két gond szokott lenni. A szelén hiány ..... pl. a kiskecske emiatt nem áll lábra, .... és a jódhiány.... ugyanúgy mint az embernél, golyvás lesz a kicsi .
Úgyhogy szelénes nyalósót, vagy vitaminosat kell eléjük tenni (a vitamios barnás, pirosas színű, a szelénes nyalósón egy S betű van.
Szépek mindketten ! Viszont az igazi örömöt az ilyen mögmentésök okozzák, hozzák, akinek nincs ilyenje az nem élheti át sosem ... Gratulálok hozzájuk !
Mi is mindent tapogatózva tanulunk meg. És itt is segítenek. Nekem a sniccer azért jön be, mert a rövid pengével nem hadonászom rossz felé, és amíg éles, addíg arra megy, amerre akarom.
Jó ez a gida. Szépek. Majd kibékülnek a másik anyával. Két hét mulva már úgysem éri utol. :)
Küldöm a napi képeket. Ilyen lett a kis fehér 2 napos. A változatosság kedvéért most a 9 napos anyja nem szíveli meg, felökleli, és nem is akárhogy.
Sajnos maradnak a szülőszobán, de nem is akar vissza menni az anyja a többiek közé.
Van késem és ollóm is...nem is akármilyen.20 ezer forintért vetettek velem, de az ujjamat vágtam el vele rendszeresen. Mindent autodidakta módon kell elsajátítanom, és ez hosszú idő...
A családunkban én vagyok az első "kecskés" .És igazán rajtatok kívül nincs is kitől megtanulni a "szakmát".
A kerítés, kb 150 négyzetméter a fedett helységgel együtt. Szerettek bent lenni a téli hónapokban...ettek, feküdtek, szénát csócsáltak...aztán ettek, feküdtek, szénát csócsáltak...Ha szél kifújta a kaput a baromfiak kimentek a gyümölcsösbe, de a kecskék bent maradtak.(sajnos nem tudom elfordítani a képet)
Ismerem. 1000 év alatt alakult olyanná. Feltételezhetően egy hozzáértő kezében verhetetlen. Vettem is egyet a bolhán. Nem is boldogultam vele. A tapétavágó meg úgy tűnik az én csavarhúzós kezembe való. Ez van. :)
Fél focipálya nagyságú terület,évéig heti szinten fűnyíróztam a tejért pedig pénzt adtam...a szívem szakadt meg a gazdaságtalan kihasználtság miatt...A gyümölcsösbe tett kárt, de nem akkorát, hogy ez most a világ vége lenne. Új fákat kellet volna már telepíteni évek óta. Az ősszel - a kecskéknek köszönhetően bővült a fa állomány- 110-es PVC csövet kell rátenni a fatörzsére, vagy úgy legeltetni, hogy kint vagyunk velük.
Na..... ezt egyszer. Cipőfűzőt húzni, zsebkendőt lopni, vizesvödröt fellökni, oké. De ez nem játék. Az én 110 kilómat is fellökné, a két nő meg együtt is csak akkor 80, ha itatni mennek a vasvödörrel. :)
Sajnos nekem nincs ekkora helyem- mikor elkezdtem tavaly májusban 3 kiskecskével - beengedtem a gyümölcsösbe őket .BÁÁÁR figyelmeztettek, de nem vettem róla tudomást, pedig védekezhettem volna...szóval a gyümölcsöst kinyírták.
Aztán ősszel készítettünk egy szűkebb karantént, viszont itt nem lesz gaz, sem bokor. Tehát kevesebb ásványi anyag jut/ott a szervezetébe. Elkezdtem a darájukba Nutrafort keverni - de szkeptikus vagyok minden gyógyszerrel, vitaminnal kapcsolatban, ami vegyületből van összerakva akár állati, akár emberi fogyasztásra- majd később mikor elfogyott, extraszűz olíva olajat egy kávéscsészésre valót kevertem - keverek a takarmányukba. Nem olcsó! De egyrészt természetes antibiotikum van benne, másrészt prevencióra nagyon jó. A nyári legeltetést nem tudom még hogy fogom megoldani...fogalmam sincs még, honnan fogok szerezni nekik parlag füvet, vagy réti gazt.
Mi lesz a sok kis gida sorsa? Eladjátok vagy levágjátok?
A tavalyi gida szintén beszedett valamit. Kapott rá antibiotikumot, ami a kór ellen jó volt, csak növésben lévő kérődzőnek nem adható. 1 nap alatt ment szét az izülete. A zasszony 2 hétig sinezte evőpálcikával, meg vasalható gallérbéléssel. Csámpás lett, de felnőt!
Az idei első ellés harmadik gidája átrúgta a méhfalat, beesett a belek közé. Üllőn szerelték ki belőle. Egy vagyonért. De most ez van:
Egyet elfelejtettem mondani, mivel az anyja nem nyalogatja a fenekét, neked kell letörölgetned a szurokszékletet, mert úgy oda tud ragadni, hogy a végén szőrrel együtt kell levágni...
Nem elég csak a körmöt vágni, az egész talprészt le kell vágni majdnem az első csepp vérig, ha ilyen rossz a körme.
Én is vettem olyan kecskét, hogy hiába vágták le magát a körmöt, az kevés volt, továbbra is térdelt. Maga a talp is el volt vastagodva úgyhogy már majdnem kétszer olyan magas volt a "pata" mint miután le lett vágva a fölösleges talprésszel együtt a köröm.
Amíg fehér a talp addig nyugodtan vághatod, mikor olyan kékes lilás színű, akkor már jó helyen jársz.
Az éjszakát "túl éltük"...10 órakor szoptattam,2-kor és 4 -kor aludt a kicsi, de fél 7-kor már sírt ...
Nálunk az anyánál szeptemberbe kezdődtek a gondok...elkezdett nőni a körme. Akkora körmei lettek, mintha egy elhanyagolt állat lett volna, azóta sem tud ráállni az első 2 lábára. 3x vágták, de nem segített és 1 hónapja szombat vasárnap már én vágom neki és reszelem, csiszolom, de még mindig nem érte el a normális állapotot...Mikor az első kecske 7 napja megellett akkor, kezdetem el gyanítani, hogy nem e ez is vemhes és a hormonok hatására nőt meg a körme,.
Aztán vasárnap mikor vágtam a körmét nem kőkemény volt, hanem meglepetésemre puha volt , denem volt akkora hasuk mint a képeken látott vemhes kecskéknek.
Nagyon sok nézeteltérésünk volt a fiammal a kecske miatt...A fiam leakarta vágatni , hogy ne szenvedjen . Én nem engedtem. Mindig azzal érveltem, hogy: ki mondta , hogy ez az élet egy galoppséta? Tegnap mondtam neki, még szerencse, hogy nem engedtem levágni, rossz belegondolni, mi lett volna , ha....
Oda tettem a 6 napos anyához , de ellökte...fél 7-kor úgy szopott az anyjából, hogy álltam mellettük és simogattam az anyát. Elvannak különítve...délután már többet tudok . Ezt az anyát kézzel is lehet majd fejni...
Mindkét lehetőség adott. Meg még egy harmadik is. Van hogy néhány nap erőltetés után elfogadja az anyja. Szerencsés esetben elfogadja a másik anya. Vagy, kifejed az anyát, és cumis üvegből felneveled:
200 forint a gumicumi a gyógyszertárban, üvehnek pedíg a fél literes coca colás jött be.
Igen, igazad volt nem akartam vissza jönni, mivel segítettetek és tovább tudtam lépni.
A videót megnéztem. Nagyon jó, hamarosan nekem is lesz mivel este 5-kor mikor haza értem, meglepetésemre lett egy fehér kiskecske, még vizes volt. Az anyja le sem nyalta, sorsára hagyta... tejet sem ad neki!!!Külön tettem őket. Úgy szopott, hogy ráerőltettem az anyjára, de az mindig ellőkte.Eddig kint voltam, valószínű egész éjszaka kint leszek.
Kérdésem: Elfogja fogadni vagy tegyem a 6 nappal ezelőtt szült kecskéhez akinek már van egy szopós kiskecskéje?
A folyamatról pedíg hazudtam. Azt írtam, addíg van abrak, míg folyik a tej. Na, ez most nem igaz. Tej csak annyi van, amit az éhenkórászok benne hagynak. Abrak pedíg jár rendesen:
Mindent leírtak, én meg csak beledumálós vagyok még a kecske dologba, de ez az alin csak egy kis kézi vákuum szivattyú. Valahol azt olvastam /papírkecskében jó vagyok :)))/, ez többet árthat, mint használ. És ha már kézzel csinálod, akkor meg minek a gép?
Nálunk a csajok kézzel fejnek. Csak a versenyfutás volt, míg nem volt meg az állás. Most pillanatok alatt megvan. Egymást lökik félre, ki legyen a következő! Persze, az input oldalon pont addíg van kukorica, míg a másik outputon tej.
És máskor nincs is abrak, csak fejéskor. Szinte nyomják hogy csorogjon! :)))
Sosem használtam ilyet, nem tudok véleményt nyilvánítani, nem is akarok...
Minden esetre, ha megveszed és használod, figyeld a kecske visszajelzéseit és főleg azonnal állj le, ha már alig van benne tej...nehogy, az üres tőgyet szívja...
:) Kérlek szépen...dúdolj valami kellemes, megnyugtató dallamot a kecsónak. Simika- szeretett fórumtársunk- anno, beszélt velük és megtárgyalták a napi eseményeket. ( Igaz néha a kecsók visszafeleseltek ) de a fejés zökkenőmentesen lebonyolódott. ( Próbáld csak ki :)
Húúú... én láttam pár tákolmányt "kézi fejőgép" néven..... ha veszel, nagyon gondold meg, hogy mit, mert ezek a barkács-dolgok több kárt okoznak mint hasznot!!!!
Egy motoros fejőgépnél is hajszálra be kell állítani a pulzátort, más a tehénnél, más a kecskénél, mert nem mindegy sem az ütem, sem a szívóerő.
Totál tönkre lehet tenni egy kecske tőgyét... ráadásul még kínozhatod is...
Találd meg inkább a kedvenc eledelt.... kis karikázott répa, káposzta, szeletekre vágott jól megszárított kenyér (falatokra törve) akkor majd örömmel megy rá...
Igazából a kukorica dara is jó.... fejős kecskének úgyis jár 20-30 dkg, azt imádják!!!
Általában annyira nem ajánlom darálva, mi is szemesen etetjük, de fejés alatt a mieink szemesből képesek lennének két kilónyit is megenni....
Hm.... az asztalosokat ne mutasd be nekem.... szerintem egy alomból valók az egész országban...
A kecskét minden este ellenőrizzétek, ha maradt benne tej, ki kell fejni.Már a mai naptól. Ráadásul rendszeresen előfordul, hogy csak az egyik cicit eszik ki a kicsik, a másik meg feszesen tele van, akkor meg már azért nem nyúlnak hozzá, mert esetleg nem tudják a súlya miatt megemelni. Szóval minden este mindkét tőgyet ellenőrizni kell.
- általában 7- 10 napot illik várni addig föccstej van benne amit nem nagyon fogyaztanak emberek, (bár van aki esküszik rá)
-a kezed a legjobb fejőgép, ha belejöttök pillanatok alatt készen vagy vele. Nálunk a lányok 20-25 perc alatt 8-10 anyát is megfejnek kézzel, ha a kecskék épp jó kedvükben vannak és engedelmesen megy a sor.
Eszedbe se jusson fejőgépet venni 4-5 kecske kedvéért, kivéve, ha 5-6 literes kecskéid vannak. A fejőgép és a csövek elmosása nem egyszerű feladat, savazni, lúgozni, forró vizezni kell.
Mi vettünk egyet a tehenünkhöz, épp ezért soha nem is használtuk, mert egyszerűbb volt kézzel egy vödörbe kifejni, mint a gépet takarítgatni.
Gyorsan fog menni kézzel is, ha már bele jöttetek.
Én colos keményfa deszkából készítettem, csavarozva van, meg sem mozdul. Egyébként is jó ha van tető felette, legalább egy ponyva, vagy pala, mert esőben is kell néha fejni.
Jó, nekem csinált a férjem, először egy fát, aztán egyet szögvasból. a fával az a gond hogy ha kint van a szabadba hamar ingatag lesz. Nem kell akkorát hajolni, aki leteszi az edényt az sincs a földön.
A méretek col-ban vannak megadva, az asztalosod tudni fogja, mennyi egy col.... ha nem, akkor ne is bízd meg a munkával.
A FOOD Pan, az az etető-abrakoló, én fából csináltam, de általában belerakok egy kétliteres fagyis dobozt, az könyebben kezelhető, meg fejés végén elvehető előle.
A másik változtatás, hogy az oldalához (vagy tetszés szerint ) a végéhez csinálltam egy feljárót, hogy a kényelmesebbek ott menjenek fel.
Általában oldalról felugranak, de néha van, hogy valamelyiket úgy kell felszuszakolni a feljárón.
A kaloda záró deszkákba én nem faragtam ívet, hanem két egyenes deszka, alul külön külön rögzítve csavarral, de lazán, fent pedig két lyuk van, ott pedig két menetes szár van levágva, amikor bent van a kecske, akkor csak átdugod a lyukakon és kész.
A két db. menetes szárat egy db. madzaggal lógatom, hogy ne vesszenek el, meg mindig kéznél legyenek.
Hogy hogy kell, az másodlagos. Az hogy kell, az biztos! A világ második csodája /első a sör/!
Amire még emlékszem:
Egy szabvány eu raklap kétharmada. Ezt telire deszkáztuk, nehogy belelépjen a hézagba. Oldala, hogy legyen hova "belépni". Az elején pedíg kaloda a fejnek. Úgy dőlnek bele, be sem kell csukni. Csak...... a kaloda másik oldalán legyen némi kukorica. :))
Elment, megnézte. Szelíd, igen termetes, és valami pedigrés jószág. Holnap kezdem is a baklakot. Faldöntés, rácshegesztés, ajtógyártás, kis betonozás. Meg valami huzattalan födém.
mindenki jól van, egy bakocska jött a fenekével, őt kellett igazítani, meg sajnos egy halva született, de ő is már kb 1-2 hete halott volt az anyjában, de szerencsére minden ok :)
Nálunk ez fordítva van. Amit benne hagynak, azt feji a kecskész.
Nálunk is van/volt két gumicumis, meg ismerős is kunyizott, mert nála nem volt tej. Mostanra itthon is több van mint kell, és amott is rendeződtek a dolgok.
Most úgy meg, hogy: két korty tej, egy pofa zab. Megint két korty tej, ismét zab. Meg a széna. Már több abrak fogy, mint tej.
Ismerősöm 2 hét után mindig fejt ki valamennyi tejet, utána engedte oda szopni a kicsiket. Mivel éppen akkor volt kis unoka, szépen föltornázta a később fejhető mennyiségöt.
Nem akartam én két nicket, csak egyszer amikor be akartam lépni a régivel, kiírta, hogy ilyen nincs.... megcsináltam az újat, erre visszajött a régi is...
SZERINTEM rosszul tudod, a 27 naptól már kelhet, tavaly előtt háromszor ül a kotlósom, és kétszer keltett is. Tavaly a vihar -kelés előtt- kiűzte a fészkéből, s mivel nem tudtam mikor ült el, mert a harmadik szomazéd kertjében volt már nem sikerült megmenteni a kelés előtt álló tojásokat, de vettem egy keltetőgépet és ott is így keltek.Üdv.
:) ...kérlek szépen pontosan így van, ahogy írtad. A gyöngyös 5 hétig ül a tojásokon, ha van alatta. Tekiartur pontosan azt írta, hogy az övé csak 4 hétig, mert akkor elvitte valami alóla a tojásokat. Ez az a helyzetkép, amikor mindenkinek igaza van. ( Ritka, örvendetes alkalom :)
:)) Dehogyis buktál le. Ha azt írod, hogy 7-8 éve vagy a fórumon és a jelenlegi nicked 3 éves, minden éles szemű kecskés tudja, hogy előtte már, más páncélzatban arathattad a győzelmeket.
Minden változhat... ( csak az áfonya likőr nem :))
Egyszer egy tyúkot is találtunk nálunk, a szomszédasszony megismerte, az övé volt. Ahogy irod a nyakánál volt megrágva egyébként épp volt a teste. A közös kerítésünktől kb 1 méterre lehetett egy fenyőfa tövénél, tehát áthozta a kerítésen.Nekem csak 4 gyöngyim van, akik alapesetbe is nagyon félősek, és csak ritkán kotlanak. Én nagyon haragudtam, mikor a kelés előtt pár nappal eltűntek a tojások a kotlós alól. Ők 4 hétig ülnek a tojáson
A nyest lopja a tojást egyértelműen..... sokszor csak elviszi és pár száz méterrel arrébb eldugja.
Ami dühítő, hogy a tyúkokat viszont csak megöli és otthagyja.
A rókát jobban szeretem, az legalább eltakarítja őket, de volt, hogy 15 tyúk hulláját kellett eltakarítanom a nyest után.... a nyakánál megrágja, kiszívja a vérét, te meg reggel temethetsz.
Mikor ősszel olvastam, hogy a bakocskák 2-4 hónaposan ivarérettek, gyorsan meghirdettem a kis bakom - nehogy anyukával kikezdjen. Helytelenül nem gumiztam el nyolc napos koráig( addig szabad) aztán próbáltam megmagyarázni magamnak, hogy jó fajta-jól járna vele valaki. Szerencsére -jó helyre el is vitték épp kezdtem már érezni a bak szagot is rajta.
" Hm..itt vagyok ezen a fórumon 7-8 éve..." A találkozás örömére és a régi szép idők emlékére :
" Hogy az lesz a szép boldog idő
Se pénz, se bor
Se gond, se nő " ( de a kecske marad !:)
Üdvözlettel az otthoniaknak is és bor helyett, azért egy kupica áfonya párlat...Mindenki kedves egészségére és a topic további dícsősségére. ( örök rejtély : Miért pont kecske ?! :)
Már vagy 15 éve hogy a tetőt átraktuk, találtunk a szarufák tetején a tetőlécök között pár tojást, volt közöttük néma kacsáé is. Az biztosan nem tojt oda ...
PÁR ÉVIG A SZOMSZÉDUNK PADLÁSÁN IS VOLT. Egyszer későn kimentem a teraszunkra és égtelen zaj hallatszott onnan, nem lehetett egyedül aztán egyszer napközbe jött haza és a melléképületükön akart felmászni a ház padlására épp láttam is és visszahúzta a szomszédasszony kutyája és meg is ölte. Egy pillanatra láttam csak, de szép állatnak tűnt, nagy lompos farka volt. Úgy tudom védett állat. MINDENESETRE AZ ÉN GYÖNGYTYÚKJAIM EGY MÉTERREL MAGASABBRA MENNEK A FENYŐFÁN ŐSZ ÓTA, MART EGYIKET VALAMI BÁNTANI AKARTA ÉS MEGTÉPTE. Gondolom ahova felrepülnek ,oda a nyest is fel tud mászni. Második szomszédunknál vannak patkányok, de amekkorát mutattak annak a szájába nem férne el egy gyöngytyúk tojás. több macska is jár hozzánk egerekre vadászni, de nem feltételezem, hogy a tojást azok elviszik.
A környékünkön is lehet nyest, mert tavaly is elvitt pár gyöngytyúk tojást,de tavalyelőtt-kelés előtt vitt el tízet a kotlós alól, de egy héjdarab, semmi nem látszik és azt mondták, hogy az csinálhat ilyet.
Nem hiszem, hogy ilyen természetesen lehetne csinálni annak akinek nincs a "vérében". A férjem azt mondta, Ő azt hitte picinek, hogy a pestiek beszélnek így mert csak a nagymamáéknál hallotta. Arra nem emlékszem, hogy tanultunk volna róla vagy említették volna, így mivel akkor még nem voltak olyan mobilak az emberek csak később hallottunk róla.
Biztosan így van. A lány elrikkantja magát a legelőn, és a megszólítottak vágtában rohannak hozzá.... és ezt nem csak a kukorica, meg a lucernapellet teszi. Persze, én rikoltozhatnék egész nap.
Két éve van egy nyestünk. Megáll az istálló előtt /láttuk a hóban a nyomokat/, de soha nem megy be...... eddíg. Pedíg a fürjek biztosan finom falatok lennének. Az asszony telente mindíg hagy kint neki egy marék macskaeledelt. Őt már 2-3 méterre is közel engedi. A róka..... majd kiderül. A lovat biztosan nem eszi meg. Még egy hónap, és a kecske sem lesz neki zsákmányméret. A nyulakra meg majd figyelünk.
Ha kiengedjük Gerzsont az még lehet kisnyulat is csinál a rudinak. :)))
Nekem nagyon tetszik az özésed, ugyanis a férjem nagymamája Hódmezővásárhelyi volt, és ő igy beszélt( pedig már évtizedek óta felkerült Pestre), de azt nem gondoltam, hogy így is írják., pedig természetes.
Azt a szeretetöt, törődést amit "kiadunk" magunkból, előbb -utóbb visszakapjuk valahonnan, embertől, állattól 1aránt. Ez olyan, mint az energiamögmaradás törvénye. Ha sikerülne azt a rókát befognod, jövőre az akkori kismek, ott játszanának vele is ...
A pénz és a vagyon halmozása, csak ámítás.
Én még nem vagyok öreg, de már sántikálok, nincs nagy fizetésöm, lehet hogy nyugdíjat sem adnak akkor már, túl szép sem vagyok, mit tögyek ? (:-)))
Ugyan már, kedves L_áma! Te sokkal értelmesebb ember vagy, mint, hogy egyetlen sarkított, cinikus mondattá egyszerűsíts le egy meglehetősen bonyolult kérdést/problémát!
Egyébként én is hobby-kecskés vagyok.... nagyobb veszteséggel, mint Te, hidd el. De elég sokat vitatkoztam a másik oldallal már, és sok mindent más szemszögből is látni kell.
Nem csak arra gondoltam. A szaporulatot nem tartjuk végelgyengülésig. Az összes gidából husi lesz. DE! De addíg a pillanatig becsülettel, tisztességgel megkapják ami jár nekik. Tudásunk, és lehetőségeink szerint. A nyulakat is levágja a lány. DE! De addíg kifutóban, és nem vasrácson. Tavaly legelőn voltak...... de a télen lett rókánk, most nem tudom az hogy lesz.
Gidától nem vesszük el az anyját. Az anyjától a gidát. Rendes takarmány, legelő, fedél. Láncon, ládában a kutyát sem.
Ja: a kicsik most 5-6 hetesek. Ma a vizet kóstolgatták a vödörből. Szerintem, még néhány hét, és maguktól leállnak a tejről.
Éppen ezért kérdeztem S...- től, hogy hogyan tartja az állatait. Nem biztos, hogy a piac és a más is így csinálja az elsődleges, de sajnos én se tudom végelgyengülésig tartani a tyúkjaimat - hely hiányában. Viszont ez más, mint az öreg lovad (asszem őrá gondoltál). Tudom, hogy dühből írtad, amit írtál, és úgy vigyázol rá eztán is, mint eddig.
Megjegyzem ilyen alapon engem is kib.....hatnának a gyerekeim. Öreg vagyok, gyengülök és sántikálok. Hát nem?
Nnnna! Remélem mindenki kiadta a mérgét, és visszatértek a fontosabb dolgok megvitatására. Még ha a téma ugyanez marad is, a stílus változik.
Köszönöm, hogy itt lehettem, ha tényleg lesz kecském, majd visszatérek.
Szóval, az állattal való bánásmódot a támogatás mértéke, a piaci igények, és a többi állattartó viselkedése határozza meg. Lehet, ki is baszom az öreget, elég szar nyugdíja van.....
Úgy tűnik, lefagyott a szoftver (hogy is mondják az unokáim? Lelagolt. ).
Attól még, hogy nem vagyunk mindig tapintatosak egymással, nem kell hallgatásba burkolózni. Az egyet nem értés jó dolog, mert vitára, gondolkodásra sarkall.
Én meg tudom, hogy konfliktus kerülő vagyok, főleg, ha nem vagyok biztos az igazamban.
Szóval várom a legorombításokat, amiért köpönyeget fordítottam. Vagy nem.
Inkább a kecskékről legyen szó, a vén szamarakat hagyjuk aszalódni.
Köszönöm, hogy válaszoltál. A nagy fölzúdulás azért volt, mert kevés információt adtál. Ha rögtön ezt a posztot teszed fel, talán kevesebbet kaptál volna. Bár abban nem értek egyet veled, hogy aki nem ért hozzá, annak miért mondanád. Hát azért, hogy egy kicsit többet tudjon.
Tudod nekem (még) nincs kecském, de barátkozok a gondolattal. Ezért járok erre a topicra, hogy tanuljak. Ha nincs, aki gyakorlati tapasztalatot ad át, egyre kevesebben tartanak majd állatot.
Még sehol sem (tyúk, pulyka, fürj, patkány) szóltak le azért, mert keveset tudok és kérdezek, hanem igyekeztek segíteni.
Remélem, sikeresen és jó helyre tudod adni a gidákat és megérted, miért fogadtam ilyen gorombán a megszólalásodat.
Az egyetemi végzettség szép dolog (nekem is van), de önmagában nem tesz jó szakemberré.
Ha még maradt benned tüske, utálj nyugodtan, de maradj a közösséggel, és oszd meg a tapasztalataidat ezentúl. Ezért jött létre ez a topic.
És ne nézd le azokat, akik csak a családjukat látják el tejjel-hússal-tojással-zöldséggel. Nem lehet mindenki nagybani termelő.
Kezd el talán azzal, hogy elmeséled mióta kecskézel, mekkora és milyen fajtából van az állományod, milyen tartási körülményeket preferálsz stb.
További jó munkát és kevesebb bosszúságot, több türelmet az emberekhez. (Az ugyan nekem se nagyon van.)
Tapasztalat: vittek el tőlem kb.14 napos ollókat. A lènyeg, hogy a kolosztrumot bőven magukba szivjàk. A "vàllalkozóknak" előre elmondtam telefonba, hogy milyen feladatokkal(felelősèggel) jàr ez. Etetès gyakorisàga, tej hőmèrséklet, stb. Felajànlom mindenkinek, hogy napi 24-ben hívhatnak ha örömük, ha bajuk van.
Az elvitel estèjèn ha ők nem hívnak èn oda csörgök, hogy megtudakoljam az utazàst, stb.ès a kapcsolat tovàbb is èl. Volt, hogy egy helyre ment el kb.40 olló ès èvek múlva egy szemèlyes talàlkozàsnàl mondtàk el, hogy a mestersèges felnevelèsnèl egy elhullàs volt. Az màr màs kèrdès, hogy a hosszútàvú tervek nem jöttek be nekik.
Igen, sajnos vannak az interneten tudakozok is, de volt olyan tapasztalatom is, hogy az illetőre úgy ràzúditottuk az infokat, hogy miutàn haza èrt, semmi nem ragadt meg benne...utàna forródrót.
Minek szólaljon meg?Aki ért hozzá mint portos annak nem kell magyarázat,aki nem ért hozzá mint a többiek annak meg felesleges.Mellesleg a jelképes összeg 5000ft lenne a 25db-ért és nyilván nem jókedvemből szeretnék megválni tőlük,hanem nem szeretném agyonverni őket,szeretném fizetni a számláimat illetve ennem is kéne vmit...Emellett én szakmailag felkészült vagyok, nem a kutyáknak jártam moslékért az agráregyetemre sem és gyakorlati tapasztalatom sem 2 kecske.Nyilván nem úgy adok ki vmit a kezemből, hogy nem adok hozzá tanácsot,de ezt elég megtennem érdeklődés esetén is nem egyből a hirdetésben.Mellesleg van közte olyan is amit 13ezerért vett ki a doki az anyjából mivel az én kezem nem fért be ráadásul még napokig foglalkozni kellett vele annyira megviselte az esemény mégsem vágtam ki a kutyának pedig bak!!Láthatjuk a kért összeg a csak ennek az egy ellésnek a harmadát fedezi,húha hogy meg fogok én gazdagodni...Felnevelni pedig nem fogom az tuti még a tavalyiból is van 9 herélt,de akkora piaca van a kecskének hogy a kutyának sem kell,ellenben a bárányt vagy a borjakat legalább vmi normálisabb áron felvásárolják,ha a kecskét is átvennék megtartanám,de veszteséget sztem senki nem szeret termelni..Mellesleg akinek segítség kellett itt is segítettem mindig pl legutóbb Lámának h mitől lehet tejre hozni a kecskéjét,de ugye ez hamar feledésbe merül...
Vannak/lehetnek màs-màs èrvek, megközelitèsek illetve szemszögek. Ezzel semmi baj, hiszen mindenkinek igaza van, a sajàt igaza. A tej valóban az ollónak jàr ès a tojàst se egy piskótàba szànja a tyúk. Az emberisèg mint mindenbe beletette a kezèt, befolyàssal bír a termèszetben. Maradjunk tèmànàl(kecskènèl).
Spermàt vàlaszt, inszeminàl, tudomànyos módszerrel takarmànyoz, ultrahangoz, laborban bogyót vizsgàltat majd fèreghajt, ellett (ha kell beavatkozik), ollót mestersègesen nevel, gumiz, szarval, így vagy úgy szelektàl èrzelmi vagy szakmai alapon, h ki megy tepsibe, ki megy tovàbb tartàsra. Ez mind a termèszetbe avatkozàs!
Kinek van igaza?
Ki bűnös?
Ki jó?
Ki rossz?
(a legfontosabb: mi alapjàn itèlkezünk, döntünk???)
Èrveket ütköztetni lehet ès kell is, de lapàttal èrvènyt szerezzni nem túl bölcs ès cèlszerű.
Amit SN31 ír, az nem más perspektíva, hanem gazemberség. A jóhiszemű, ámde tájékozatlan vevő (a tájékozott szóba se áll vele) megveszi a gidát, és az hamarosan elpusztul. Ez egyrészt állatkínzás, másrészt a tapasztalatlan vásárlót is nagyon megviseli. Ugyanis nem hiszem, hogy legkevésbé sem kedves barátunk elmagyarázni, hogyan és milyen munka és befektetés árán lehet - ha lehet - az ilyen pici állatot életben tartani és felnevelni.
Én már megjártam a hadak útját. Anno nagyon kezdő koromban a kikelt 3 naposcsibe mellé vettem még hetet. Csak azt nem vettem észre, hogy azok pulykapipék. Azóta is bízom benne, hogy az eladó abban a hiszemben volt, hogy tudom mit veszek, bár ordított rólam a hozzá nem értés. Az még nem lett volna nagy baj, hogy pulykák, csakhogy a pipe nem tudja hogyan kell enni, meg inni. Ha nincs az a 3 kiscsirke mellettük, bizony nagy valószínűséggel éhen haltak volna.
A tanmese után talán már érthető, hogy nyebojszával értek egyet.
Amíg voltak birkáink, nem bántottuk a kosokat se: ha "lány" született, anya lett belőle, ha meg "fiú" akkor töketlenítés után pörköltnek nevelkedett (ha nem jött közben a "felvásárló")
Hm... Itt vagyok ezen a fórumon 7-8 éve..... és amíg volt itt igazi élet, rendszeresek voltak az ilyen összecsapások. (magam is részt vettem jó párban .... vissza lehet olvasni).
Hobby kecskések vs. sajtgyártók.
:-))))))))))
A baj az, hogy teljesen ás perspektívából nézik a dolgokat, így aztán sosem jutnak dülőre.
Sajnos nincs kishazánkban olyan törvény, ami megtiltaná az arra alkalmatlanoknak az állattartást. Te köztük lennél. Rád még egy hintalovat se bíznék, nemhogy élőlényt.
Tudod ha azt mondja (gondolja) a bakgidákat agyonverem, mert haszontalanok, azt még tán meg is tudnám érteni, de eladja a pár napos gidákat, hagy dögöljenek éhen a vevőnél! :(
Aki ebből él, attól nem csak ostobaság hanem gazemberség is. A tudatlan hobbysta butaságot csinál. A szakember meg gazemberséget. Legyen holland, francia, magyar, vagy a jóisten.
Itt is van egy, amit megvételre kínálunk /nem a fekete/:
Január negyedikén született. Kifejezetten erős, domináns viselkedésű. Olyan igazi "bakos". Ha a héten nem kél el, tökölés lesz. De persze, április-május előtt nem mehet ki a kapun.
Volt nálunk is, hogy a 3 mamának 9 kicsinye volt, amikor beültem közéjük a friss szalmába kajálás után, több is odafeküdt a lábomra, vagy mellém telepödött ejtőzni. Persze a gép pont olyankor nem volt kéznél sosem.
Jól látod. Bár az elkülönítés közben is naponta kétszer volt látogatás.
Ez itt az elfáradás következménye. A kicsik kint nem is esznek /talán egy kis fakérget rágcsálnak/, csak rohannak, ugrálnak. Nem lehet ilyen haszontalanságokra pazarolni az időt. :)
Míg az állat egészséges, és tele a hasa, nem is igényel extrákat. Az öreg ló már fázós kicsit, így miatta zárt istállóban éjszakáznak telente. Meg persze az operált kekke is "otthonkában" lábadozott.
Alapvetően a rideg tartással nincs baj, míg nincs baj. A nagyvalagú lóra valamelyik nap ráfagyott a víz, de akkor sem ment be a tető alá. Tegnap meg úgy aludtak kint, itthon hallottam a hortyogást. A fotós keltette őket:
Nem kell nekünk a hollandoktól tanulni az állattartást!
Még a módszerváltás előtt láttam a TV-ben egy "szakműsort" egy holland házaspár "gazdáról"! 70 tehenet tartottak ketten, mert minden automatizálva volt az istállóban, számítógépvezérléssel! Akkor sem hittem, most sem, hogy a két öreg meg tud/na oldani egy vészhelyzetet!
Pár éve egy fiatal házaspárnál dolgoztam, 40 tehenet tartanak, igaz van béresük, de istállójuk nincs! Fedél oldalfalakkal igen, "bemehetnek, ha akarnak, de ritkán akarnak!"-volt kérdésemre a válasz!
A tejből élnek, de a jószágot természete szerint tartják!
Szerintem ez a helyes, nem a kicsempézett istálló, meg a pesti kutyán a télikabát! :)
Mikor az első gida született /3 éve/, nagyon nem tudta senki, hogyan is lesz, meg miként. Távoli ismerős néhánykecskés "bácsi" jött el bicajjal segíteni, nyugtatni a lányt..... meg mindenkit. Tegnap előtt reggel telefonált:
Nagyon fiatal kekkéje ellett nagyon pici gidákat. Se tej, se a lepény, se semmi. Reggel-este viszi a lány a friss tejet. Meg cumit. Meg lázcsillapítót, meg méh összehúzó hüvelytablettát....
Első este hazajött a lány:
-Élnek a gidái, megszúrtam a mamát, beletuszkoltam a tablettát, és úgy letoltam az "öreget", hogy juj......- Kérdem tőle, hogy:
-És mit szólt az öreg?-
-Megkérdezte, hogy ugye azért másnap is elmegyek......-
Nem csukta külön a bakot, mert nem vette észre hogy ivarzik az alig 8 hónapos kekkéje..........
Közben az itthoniak tehéntejet kapnak pótlásnak. Elmegy a lány a másik tanyára, tejért. Gazda:
-Neked kell megfejni a Bözsit, mert a zasszonynak most folyt el a magzatvize. Megyünk a kórházba! Éjfél volt, mire a lány hazakeveredett. Etetett, meg fejt idegen helyen!
Ha itthon minden rendben van, akkor talál magának gondot máshol.
És még valami. Még csak nem is kell a "szeretet". Én már többször írtam, le tudnám élni az életem egy harmadik emeleti két szobás lakásban. Egy guppyval. Ha felfelé van a hasa az akváriumban, lehúzom a budin. Ennyi. De a két nő bevitt az erdőbe /ilyenek ezek a nők/. Ha viszont van állat, az legyen tisztességgel tartva. Kinek-kinek lehetőségei szerint, de tisztességgel!
Egy főállásúnak ez nem lehetőség, hanem kutya kötelesség! Ha nem képes megtenni, menjen kőművesnek! A malter nem sanyarog. Vagy tartson névnapot. Ne állatot. Egy közösség intelligenciája jól mérhető abból, hogyan bánik az állataival. Aki egy-két-három napos gidát hirdet az újságban /1000huf/, annak én megmértem az intelligenciáját. Nincs két számjegyű!
Nem is! Annak szántam, aki nem képes méltó módon bánni azzal az állattal, amiből él!
Az alant mutatott gidák 5 hetesek. Eszik az abrakot, a szénát, a répát, az almát. Rágják a fakérget.... ló farkát, cipőfűzőt, hosszabbítót... bármit. :)))
Kényelmesen elfekve kérődznek. Büff, nyamnyam, glutty. És nem is néznek ki szarul. Aki ezt nem hajlandó kivárni, az csak magyarázkodik. Azt meg felesleges. Embertelenül feláldoz mindent a forintért. Legyen az holland, vagy magyar, vagy maga a jóisten.
Kutyás nyelven ez a tenyésztőt hívjuk szaporítónak.
És még valami. A hobbysták nagy része inkább háztáji termelő, és nem (csak) cirógatásra tartja az állatot. Attól még, hogy haszon is van belőle, lehet szeretettel tartani.
Mire elküldtem, rájöttem, hogy túl indulatos voltam, de annyi borzadályt lehet látni tenyésztés és megélhetésre való tartás címszó alatt, hogy elborul az agyam, ha azzal az indokkal, hogy ebből élnek természetellenes tartást látok. És attól még, hogy a hollandok, meg akárkik leszoktatták a kecskéket a szoptatásról, a tyúkokat a kotlásról stb. én ezt nem tudom elfogadni.
A gondatlan hobbystát én se tartom követendő példának, mint ahogy azt sem, hogy a kedvtelésből tartott kutyát- macskát ne ivartalanítsuk. Stb.
Köszönöm, hogy válaszoltál, és remélem, hogy alapvetően nincs különbség a gondolkodásunkban, csak félreértettem a megfogalmazásodat.
Kèrlek indokold meg, mièrt ne lehetne szètvàlasztani?
Teljesen màs szempontok lèpnek èrvènybe egy tej/hús/puszihaszon hobbystànàl ès egy termelőnèl akàr tenyèsztönèl, aki a csalàdjàt tartja fenn a kecskèkből.
Konkrètan mire gondolsz "àllatidegen" tartàsnak? Azt, h kiszedik az anya alól az ollot ès kontroll alatt tàplàljàk? Hàt valóban nem ez a termèszetes folyamat, de ha a filmecskèben mem ezt teszik, akkor annak az újszölülötnek nagy esèllyel vège. De ez is jól mutatja, hogy hobbysta ès termelő között mekkora kontraszt van.
"A "hobbysta" meg nem feltétlen hozzá nem értő, gondatlan."
Ezt èn így ebben a formàban nem àllitottam, csupàn azt, hogy màs alapon mèrlegel (hopp...mèg egy szètvàlasztàsi pont). Amig egy hobbysta nagyobb valoszinüsèggel gyömöszköli pl. a 3.4. ollot az azt elnem fogadó anya alà, addig egy termelő, tenyèsztő fogja azt a bizonyos lapàtot amit a "kollèga" emlegetett....
Ezen alapon a spermabankosok ès az inszeminàtorok is dögöljenek meg???
Tisztelettel ès nem felhàborodva vàrom az okossàgokat!
Egyrészt ilyen élesen szétválasztani, hogy hobbysta és termelő, kicsit eszetlen megközelítés, mert az úgynevezett hobbysták nagy része a családját látja el az állattartással.
Másrészt az, hogy valaki a jószágból él, nem indokolja az "állatidegen" tartást.
És ez nemcsak a kecskékre, hanem bármely haszonállatra vonatkozik: tehát haszonállatként szabad(?) a fürjet ketreces tartással kihasználni, ahol egyéves korára garantáltan elpusztul, a tyúkokat összezsúfolva tartani, mert ha nem mozog jobban hízik (hogy aztán lábra se tud állni).
Meg a "kiskutyagyáros" is abból él, hogy szaporít, míg a szuka bele nem döglik.
A "hobbysta" meg nem feltétlen hozzá nem értő, gondatlan.
Ha berakjuk az anya alà akàrhàny napra "embersègből" ,nehezebben fogja elfogadni a vàltozàst ami az etetèst/itatàst illeti ès azok a holland anyàk lehet, hogy csak bàmulnànak a kicsikre szülői reflex hiànyàban.
Tapasztalatom, hogy ha alatta van a kicsi ès folyamatosan "zaklatja" az anyàt, az ingerek miatt jobban termelődik a tej.
Igen az érzékelhető volt ,hogy Ők ebből élnek.Közbe én is pont azon gondolkodtam, hogy így milyen lesz az utánpótlás.? Ellés után öt- hét napig biztos nem jó a tej, legalább addig hagynám. Volt már tenyésztő aki írta, hogy a hollandok egy percig sem hagyják szopni, Már nem tudom mi volt az indok, de volt itt nagyobb kecskés aki írta, hogy többé nem veszi el alóluk a gidát mert a kicsik felszívják az anyát és akkor jobban tejel. A savót én is megitattam Fannival, mert ő szerette, de most az a bajom, hogy szinte semmi vizet nem iszik. Minden vissza üt valahol.
Francia nyelvtudàs nèlkül is kivehető volt mindenki szàmàra a filmből, hogy ez a pàros bizony a tejtermelèsből szerzi meg a mindennapi betevőt ès a takarmàny egy rèszèt is ők termelik meg.
Ha nem is nagy kecske lètszàmmal dolgoznak, de az idejük nagy rèszèt az àllatok gondozàsàra, a tej feldolgozàsra illetve a termèkek èrtèkesitèsère forditjàk. Feltètelezem a gyakorlat szàmukra (is) úgy optimàlis, hogy az első csepp kolosztrumot ilyen formàban adjàk az olloknak.....ès ez a kicsik èrdeke is az èletben maradàst tekintve.
A filmben bemutatott àllatok akàr több generàciós mestersègesen felneveltek (is) lehetnek, így nagyobb az esèly arra, hogy az anyai ösztönök nem alakultak ki, így lehetett volna jófej a gazda ès az anyàt az olloval hagyja, de így egy ilyen àllomànyban nagy esèllyel elhullàs lett volna belőle.
Ezèrt èrdemes külön lapon emliteni az olyanokat
akik hobbystàk ès azokat akik tejtermelők, tenyèsztők.
Sajnos az elöbbiek trehàny hozzààllàsa is hozàjàrul(hat) a hazai helyzet kialakulàsàhoz, hogy minden èletkèptelen ollot is próbàlnak èletben tartani így mindenfèle csökött/beltenyèszet egyeddel vannak tele a hírdetések ès myomott àron tukmàljàk azokat. Ezzel szemben a tenyèsztők meg alig tudnak normàlis àrat kiharcolni, mert a jónèp az ócccsó kecskèhez van hozzàszoktatva. Illetve ne feledkezzünk meg a tejtermelő telepekről se, akik màs egyèb dolog mellett a hobbystàk àlttal formàlt piaci szokàsok miatt ès mivel TEJTERMELŐK nagyszàmban dobàljàk a kutya elè az ollokat.
Tehàt minden kecskès màs szemszögből közeliti illetve itèli meg a dolgokat.
Ezen durrogott a lány is a minap. Egy hetes gidákat árulnak. Meg tejet, sajtot. Gyalázat. Azt nem tudom, kedves mamát is kimérné kilóra, ha megfizetik?
A FÉRJEM MAX. RÉZGÁLICOT HASZNÁL AZ MEG nem méreg. Érdekes a rózsa sem volt tetves. Talán a gyöngytyúkok miatt, van 4 darab és állandóan jár a fejük, rengeteg rovart összeszednek
Igen én is úgy szeretem, mert nagyon kicsi a hely,és választáskor még ketté kell osztani. Korábban vartam én tőgyvédőt többfélét, de mindíg leszedték, Igaz Fannika nagyon szigorú mama és nála még nem próbáltam. Pár nap múlva lesz 3 hónapos vemhes, de már elég nagy hasa van, múlt évbe 3 volt neki, és általában az utolsó hónapban szokott- látványosan- megnőni a hasuk.Igaz több abrakot kap, mert egyedűl van és így nem tudják melegíteni egymást.
Ezek is lezabálják a borostyánt. Meg a frissen rovarirtózott rózsát is. De egy hét alatt akkora területet takarítottak ki, ami nekem egy hónap lett volna..... és akkor még csak négyen voltak.
Jah, négyen. Ma lefoglaltak egy kis bakot, meg egy lányt. Májusban megvennék....
Nagyon aranyos volt, a szabadság biztos Fannit is megnyugtatná, csak minket nem, mert mindig lerág valamit. Most már csak a futórózsát tudja, pedig az nagyon tüskés és az ide oda felfutó borostyánt( az meg enyhén mérgező. A Tietek a tescoszatyros? mert elég nagy a tőgye.
Szuper ez a fogat, ezek szerint Ő kettős hasznosítású. én biztos nem tudnám befogni a Fannit mert ha kiszabadul úgy vágtat mint a lovak a hátsó lábait felhúzza. Látszik, hogy élvezi a szabadságot.
Hát... ránk. Nem tudom, mi a bűnünk. Pedíg szög ne lógjon ki, éles sarok még a fánál is lecsiszolva, felakadási lehetőségek /amit lehet előre látni/ megszüntetve.
Nem tudjuk mi történt. Felszakadt a bőre, csúnyán vérzett.
Le van kezelve, be van közözve, meg van vígasztalva. :)
Én is elnyestem az ujjam ma, de hát az más. Az az én bűnöm. Az a baj, ha a jószág sérül..... az is. Pedíg aki ismeri a kecskét, tudja: csak olyat tesz, ami tilos. :))
Persze, a mai nap sem sima ügy. Feltoltam a képeket, majd nekiláttam egy kacsát a tepsibe illeszteni. Csörög a telefonom. Gyerek:
-Apa!.... -
halk mormogás a háttérben:
-Betadin van...... kéklukács van.... tű van... Apaaa.....hozzál steril 10 x 10-es mull lapot, steril pólyát, koppolit pólyát... anya vár a kapuban, csak a kezébe kell adni!-
Na, akkor most, vagy a lovat, vagy a kekkét kell stoppolni. Még nem tudom.
HÁT nem kapcsoltam! Nem kell ám mindent elhinni. Megboldogult Szomszédom is mindíg cigányozott, mondtam is neki bár minden cigó olyan lenne. Az első KEKKÉIMET a Váli völgybe vettem, nagyon rendes emberek laknak arra is!!!
Talán egyikük sem bajai. A fejkendősök talán Érsekcsanádiak. A piac melletti srác Vaskúti. Nem csak a jószív. A józan ész. Ha nincs neki otthon jószága, kifejezetten jó neki, ha nem kell hazavinni.
Hú ,nagyon buta vagyok én is ugyan annak gondolnám . Hívtam egyszer egy fickót kecskevágásra aki elötte a szomszéd településen dolgozott a vágóhídon. Nagyon ügyes volt,Ő azt hiszem azt mondta hogy húsipari szakmunkásnak tanult.
Így van. Dolgozott a lányom egy évet köztük/velük. Olyan cégnél, ahol a 99% fejkendős. Az első néhány hétben megpróbálták bekötni a fejét, aztán tudomásul vették hogy nem megy..... pedíg már lehet férjnél lenne!
Nem baj. A lényegi mondanivalón nem változtat. 20 éve vesszük tőlük a dinnyét. 20 éve ugyan ott árulnak.
De egyébként meg mindegy. Zárás előtt kicsivel mindegyik dinnyeárus nagyon szivesen megszabadul attól, amit nem tud/akar eladni, és nem is akarja hazavinni. A napi 2-3-8-10 dinnyének meg igencsak szoktak a patások örülni.
Pesttől 36 km lehet, hogy rosszul saccoltam( Ercsi).. Pilis...valahol lakó kecskéstársunk is írta, hogy Neki is meghatározott időnként vitt a zöldséges( elfogadható áron) egy-egy láda sárgarépát. Ez lenne a legszuperebb. Felénk mindenki a nagybanira jár, de ez nem üzlet nekik. Én régebben a nagybanira is elmentem volna, de ott éjszaka van a bonyolítás, igy letettem róla.
Heti 20 kilót hoz a szegedi termelő Bajára nekünk. Meg még 4-6 lovasnak kb ugyan ennyiket. Nem kell több mázsát betárolnom. Minden szombaton itt árul. Ha nincs időnk lemenni a piacra, egy telefon, és hazafelé nyomja a csengőt. Nem is kívánhatnánk kényelmesebbet. Nem nagyon nagyok, meg girbe-gurbák, de még nem hisztizett érte egyik patás sem. :)))
Hát igen.... Bajáig jönni érte, az nagyon nem bót.
Baja is nekünk a világvége,de most találtam Szabadszálláson(fél út) negyvenért legalább 3 q kell venni, hát az is többe jön ki mint az abrak,de kismama és kényeztetni kell. A Spar, meg nem szegi meg a szabályokat dinnyeügybe, és ha büntetés van a dolgozóval megfizetteti az üzemeltető.
Vannak répatermelők, akik a multinak nem szabványost egyszerűen visszatárcsázzák a földbe. Vagy okosabbak, és eladják takarmánynak. Itt Baján lenne még....
A dinnye meg úgy van, hogy a hülye hozza a szabályt. Én meg /vevő/ a fizetést követően azonnal azt csinálok vele, amit akarok. Meglékelem, megkóstolom. Ha nem izlik, kicseréltetem. :))
A répát nagyon hiányolom, 5 ezerért vettem a kukorica, tritikálé és árpa mázsáját(ezt keverem abrakként,) ezért 50 ft/ kg-nál többet nem akarok adni érte, Persze ha nem lenne más, almánk van, meg most kezdtem kiásni a csicsókát, azt jobban szereti mint az almát, ezért összekockázva keverem neki. A dinnyét meg már nem szabad felvágni(EZ AZ ELŐÍRÁS), így mind jó felénk. Egy-egy répát kap a konyhára vásároltból,de az nagyon jó A vitamin. Szívesebben adnák többet, nézem a hírdetéseket, de csak messze kínálnak. A nagybani piacra biztos visznek, de annak nem esek az útjába, egy lovassal jó lenne egyezkednem, de azt sem ismerek a közelbe.
Szegedi zöldséges hozza Bajára a répát. 40ft/kg Helyi termelőtől van "nemszép" alma. Ezek egész évben. A dinnye szintén a termelőtől. Fejkendősék árulják, és ami kóstoláskor nem tökéletes, megreped, megnyomódik, azt a nap végén odaadják. Persze, ezt csak szezonban.
És igen. A kecskék nem eszik meg a héját. A lovak igen. Persze, azok is szeretik a pirosát is. :)
Nálunk csak a héja jut nekik, a tied talán azt meg sem eszi. Gyerekkoromban zsákszám hoztuk el a zöldségestől a disznóknak a dinnyét, ma mindet eladják. A SÁRGARÉPÁT NAGYON SZERETIK, de sokszor háromszáz fölött van mostanában az ára.Szeged környékén10-15 forintért is lehet kapni, de addig az üzemanyag háromszor négyszer annyi lenne. Egyszer vettem Szabadszálláson 6 mázsát annyit ettek, hogy a magzatvíz is sárga volt.
Maradjunk annyiba egy valakinek! még annyira sem szabadna a riportban elhangzottakat csinálni, de az is biztos, hogy lehet, hogy csak "szóban" elégedetlenkedtek. A szó elszáll az írás megmarad én ezt vallom, de ki is jöttek mikor megírtam az önkormányzatnak( csatolva egy szatyor tollat), hogy a második szomszéd kutyája megtépte a gyöngytyúkjaim.
Megy a kamu ezerrel, néhány éve, persze, közben ez a fazon ezen a helyen már vagy húsz éve kínozza a kecskéket, és senki le se szarta, se állatvédők, se polgármesteri hivatal, senki. Kíváncsi vagyok, vajon kinél verte le végül a lécet az ember, aki egyébként sosem volt százas, de nem is egy valaki, hogy ennyire érinthetetlen legyen évtizedekig. Senki sem végezte a dolgát, maradjunk annyiban.
Hát.. biztos azért is javult az állapota, mert jó vegyes táplálkozáson van, és foglalkozva is van vele. A hét kis ördög is leköti Őket. Már alig várom, hogy nálunk is legyen társa FANCSINAK( ó most az egyetlen anyakecském), de még csak félidős vemhes. Míg nem ellik meg, be kell érnie a 4 darab gyöngytyúkommal és velem.
Nekem is ekkora a telek, de maximum 3 anya volt, és a trágyát áttolom egy üres telkünkre ahol fóliával le van takarva. Még soha nem reklamált senki. Nem is értem miért nem tud "függetlenül" gondolkodni valaki. Az ilyen nyilván jogos kifogás.
Ezek eltűntek róla. Most lényegesen izmosabb. Eleinte 20 perc munka után majd kiesett a saját száján, és szakadt róla a víz. Most kell két óra munka, hogy megizzadjon, de ott még nincs zihálás.
ŐK TÉNYLEG ÖRDÖGÖK. De ez jobb mintha kókadoznának. Tavaly az egyik kislányt ugri- bugrinak hívtuk., legtöbbet az anyja hátán egyensúlyozott mint egy cirkuszi mutatványos.
Persze, ma én is ezt csináltam. Az ellések óta ma volt az első napsütős nap. Már nagyon ki kellett alattuk cserélni a pelenkát. A zasszony vigyázta az ördögöket, mi meg a lánnyal kidobtuk a 3 hetes almot.
...amikor már azt hihetnénk, hogy mekk vagyis nyekk...ennek a nagymultú, kitünő hagyományokkal rendelkező topiknak is, mindig jön Valaki, aki tovább viszi a zászlót !
Ahogy a nóta mondja : Láma-z enyém, láma-z enyém sötétkék...
nekem akkor volt ilyen, mikor eldugította egy tejkukac :) egy olyan kis zsírosabb tejlerakódás, azt kellett két kézzel kinyomni, de nem a laktáció elején mondjuk hanem mikor már a közepe után jártunk, kb utána megindult szépen, de minden nap volt egy két olyan benne, azt már egy kézzel is ki tudtam nyomni
Nem a hegy. A ló! Nem szabad állat közelébe engedni. Nintendó, okostelefon, és bezárni a szobába. Millió gondtól óvja meg az ember a gyereket is, meg saját magát is!
Igen, ez egy nagyon "gazdában bízós" jószág. Csak féltünk, hogy ez a tortúra megingatta ezt a bizalmat. De nem.
Magában ez a varratszedés ez csak a kekke türelme miatt volt kérdéses. A lány Bábolnán varrta is a lovat, mikor nem volt fellelhető állatorvos a környéken.
Ja nem. A varratszedést megcsinálta a lány itthon, csak bizonytalan volt, mennyi küzdelem kell hozzá. Hát nem kellett semmi küzdelem. Szépen elcsipegette a hurkokat, és két perc alatt kiszedegette a szálakat. Még csak meg sem haragudott a kekke.
Igen a Te kérdésedre, csak nem jól használtam a válaszírást.
A csomót azt érezni benne, más mint a tejmirigyek.Nálam az volt már többször, hogy több teje volt az anyának, mint amennyit pár naposan a kicsik fogyasztanak, HA későn vettem észre, már meleg volt a tőgye, és nehezen tudtam elmaszírozni a csomót, ami keletkezett, ettől aztán tönkre is mehet a tőgy (ezt olvastam) Minden egyed más és talán még ugyan az is más korban, PL: a mostani gyönyörűségemet eddig alig tudtam elapasztani, hogy ellés előtt pihenjen 2 hónapot, most meg félidősen már abba is hagyhatom, pedig a választáskor 4 liter felett adott.
Ha ez az én kérdésemre volt reakció, akkor van elég tej a tőgyben, csak nagyon nehezen, kis vékony sugárban jön belőle, mindkét kézzel szorítanom kell, hogy fejni tudjam. Nem tudok róla, hogy csomós lenne, egyszerűen a csatorna, amin a tej jön, valamiért nagyon beszűkült.