Gyönyörű és egyben szivatós témaválasztás, ugyanis a legkisebb méretű, sorozatban gyártott magyar dízelmozdonyról beszélünk. Először én is meg akartam építeni modellben. Aztán megláttam a méreteket... Még 1:45-ben is necces motorizálni! Azóta inkább öt eredeti áll a kertben :) Nyakig olajsárban küzdeni a berohadt alkatrészekkel is jobb móka, mint 1:87-ben megépíteni.
Komolyra fordítva a szót: megvizsgáltam pár mobiltelefon-vibramotort, de mindegyik belelógna a vezetőállásba, nem is beszélve a vibramotorok teljesen lehetetlen paramétereiről (nevetségesen alacsony feszültség horrormagas fordulatszámmal). A mechanikáját legfeljebb 0,2-es modulú fogaskerekekből lehetne felépíteni, amiket eleve nagyon necces beszerezni. Láttam már motorizált Jenbach 20-ast, ami egy lényegesen testesebb mozdony, de nem hiszem, hogy különösebben használható lenne, gondolva itt elsősorban az elenyésző tapadósúlyra és az abból adódó gyenge vonóerőre és véletlenszerű áramfelvételre. Link alább.
Ha mindenképpen mozogni akarod látni, akkor megoldás lehet valamilyen más, értelmesebb méretű kocsival tolni, bár eredeti környezetükben nincs ilyenre példa. A KEMV-en egy Kárászpusztai kocsi már használhatóbb ötlet. A másik lehetőség a mágneses mozgatás. Kiépíted a pálya alatt a vonal pontos mását és valamilyen módon (pl. egy másik, működőképes méretű járművel) mozgatsz alatta egy bikás neodyn mágnest, a kuli főkeretét meg egy vastömb alkolja, rém finoman mozgó kerekekkel.
Javaslat: inkább építs egy statikus modellt, vagy válts méretarányt. IIf-ben (1:22,5) már egész elviselhetőek a lehetőségek.
Ui.: ha még nem tetted meg, akkor keresd fel az Alföldi Kerti Gazdasági Vasutakat, ahol élőben, szinte autentikus környezetben és állapotban körbesimogathatóak ezek a gépszörnyek. Ha már megtetted, akkor viszont érthető a lelkesedés :)
A rendelkezésemre álló hely a géptérben (hossz x szélesség x magasság) 11x8x6 mm, ezért kérdezném, hogy van-e olyan pici motor, ami akkora, hogy ebbe a méretbe belefér lehetőleg hatással együtt és a modellvasúti szabványnak valamelyest megfelel.
Szerintem nem lesz magyar verzio, tuti várják a megfelelő előrendelést, ami sajnos soha nem lesz meg.... talán az osztrák verzionak sem. Nem tétlenkedtem, amint ideér a posta végre megnézhetjük mit tud a hajtás:
Nem is írtam, hogy megépítettem első H0e kitérőmet a peco 143mm-es geometriája alapján. Gödöllőn készült, és lefestve nem lett, mert Paksinuti mesternél landolt a helyszínen, de sz.tem meg tudja oldani ezt a festés gondot! :-)
Cső, az milyen tengely? Amugy megvan a liliput gőzös ,nem volt olcsó 25 ropi.egy baja van , hogy zöld ,én meg feketét szerettem volna,.Sebaj majd átfestem :) mikor jársz erre?
Ma volt egy kis időm, úgyhogy elkezdtem sonkákat faragni a leendő Resicámhoz.
Terveim szerint. Amint sikerül egy közel tökéletes darabot faragni, rézből öntetek pár garnitúrányit.
Eközben nagybátyám is haladt a kasztni 3D rajzával. A rajz egy korábbi állapotot mutat. Azóta a hosszkazán mát lentebb a helyén van és pár apróbb módosítás is történt, de arról jelenleg nem tudok képet betenni.