Ha megengeded, én ezzel messze nem értek egyet. Főleg nem, hogy ez az Andrássy úti kirakatban van. Nekem meg az a véleményem, hogy ahol "belül" rend van, az "kívül" is látható.
Ez szerintem velejárója annak, hogy az ember újít, épít, vagy bármit barkácsol. Fölösleges energiát belefektetni a munka közbeni takarításba, mert amúgy is lesz még dzsuva, elég a végén összeszedni a sokat, minthogy megszakítani a munkát a takarítással.
Nekem nagyon szúrja a szemem Budapest egyik legszebb és leglátogatottabb utcájának ablakaiban az a szörnyű rendetlenség, fadarabok, farost lemez darabok, törött, vágott hungarocel, tépett vágott papírdarabok rendetlen összevisszasága.
Szeretni való, ha az igényes építkezés renddel, tisztasággal párosul.
Az átlagembert mostanában a 600-800 eurós 3D nyomtatók szinte tömege éri, de ezek sajnos semmilyen formában nem alkalmasak 1:50-nél finomabb méretarányokban történő modellezésre.
A komolyabb modellkiállításokon (Bécs, Nürnberg, Lipcse, stb.) ott vannak azok a gyártók, akik a háttériparnak fejlesztenek. Vannak CNC berendezések, lézervágó gépek és persze a komoly 3D nyomtatók. ezek ára 10-50, vagy akár 100 millió forint is lehet. Ebből kikövetkeztető, hogy kb. milyen produkcióknál éri meg ezzel a technológiával dolgozni.
Van már Néemtországban olyan cég, aki a modellező megrendelésére elkészíti a kívánt egyedi mozdonykasztnit. A MIBA egyik idei száma hozta is a témát. Ott leírták, hogy a megrendelt 3 kasztniból egy törötten érkezett, mert annyira rideg az anyag, hogy nem bírta a szállítást. A megmunkálás után szép lett az eredmény, de valóban, a méret- és alaktartás kritikus.
Sokáig nem kedveltem a gyantaöntést, mert rossz technológiával dolgoztak azok, akik a piacot uralták. De aztán megjelent egy nagyon agilis kis cég (Posch Modell), akik új dimenzióba helyezték ezt az ágazatot. Egy modell kasztnija meglepően kedvezően jön ki, természetesen a megfelelő darabszám függvényében. És az eredmény is meggyőző.
Ha az anyag tartóssága még meg is engedné, akkor sem látom értelmét komplett házakat nyomtatni. Kb. 2 mm-es falvastagság kellene ahhoz, hogy az épület stabil maradjon és a falvastagsága is közelítsen az eredetihez, ez azonban olyan mennyiségű alapanyagot igényel, aminek a költségvonzatával bármilyen más eljárás könnyen versenyre kelhet. Aminek volna értelme, az a sajátos díszítőelemek, stukkók, kapuzatok nyomtatása és esetleg gyantázása, ha pl. egy pesti belvárosi bérház a cél.
Hát igen, ha 10 fokkal hidegebb lenne, akkor a festék már nem száradna rá az anyagra, hanem úgy fagyna rá.
Próbáltam vízfestékkel befesteni a gyufaszálakat, de valamiért nem fogta be, így hát elővettem a t..cogazdaságos barnafestéket, és megkínáltam azzal. A lakkbenzin szaga egyből belengete a lakást, ami persze életem párjának nem tetszett, és így kint kellett folytatnom.
Én itt arra gondolok, hogy a szerencsésebb országokban már rahedli tervet tettek ingyenessé. Fent volt pl a nyomtatható fegyver terve is. Hamarosan tuti hogy a svéd, angol, német gazdagabb és tehetségesebb modelklubok is feltöltik a házakat, leírásokat, erre mérget vennék. Ráadásul mivel a fegyver képes volt lövéseket leadni, szerintem már az anyaggal sincs probléma, nem úgy, mint korábban, ráadásul már protéziseket is nyomtatnak. Szóval egy házikó is bizonyára jópár évig elállhat.
Hát öhm... igen 3D. Ott lehet dolgokat művelni, de csak addig, amíg az orvostudomány számára koponyát akarnak 3D modellezni. Ebben az értelemben vett modellezés, mint vasútmodellezés, makettezés, vagy akármilyen ehhez kapcsolódó témához teljes mértékben használhatatlan. A felület bár már nem olyan szörnyű, mint régebben, de a tartóssága nem terepasztalra, vagy diorámára való. Nem alaktartó. Amikor frissen veszed ki a gépből az alkatrészeket még szép, de az állásban meggörbül, kifli lesz az egész. A görbeség kiküszöbölésére azt mondják, hogy melegvízbe kell áztatni, és síkra kell tenni, de ha egyszer lefestetted, és felragasztottad a terepre, nem fogod havonta leszedni, lemosni a festéket, beáztatni, megszárítani, lefesteni és megint felragasztani.
Én érdeklődtem náluk, hogy mennyibe kerülne egy mozdony karosszériát kinyomtatni, de jóformán lebeszéltek róla, hogy nyomtatni akarjam náluk, mert a munkadíj a tervezéssel horribilis összegbe kerülne. Konkrétan árat nem mondtak, csak az órabért, hogy mennyiért rajzolnak. Azokat a kis mütyürkéket, pillanatok alatt megcsinálják, de egy mozdonyt, vagy egy vagont megtervezni CAD-CAM-ben hetekig tartana, és nincs annyi pénze az embernek, amennyit elkérnének érte. Házaknál gondolom ugyanez. Egyelőre felejtős a 3D nyomi.
Most festettem le sötétbarnával, ha megszárad (ilyen tevékenységgel ki vagyok űzetve a paradicsomból, azaz a fűtött lakásból, csak a fűtetlen tárolóban festek ott meg lassan szárad), akkor kicsit koptatom, majd jön a kormozás.
Nem tudom felvetődött e korábban, eg yideje nem követem a fórumtopic ezen részét, de egyre inkább elérhetőbbé válnak és egyre tartósabb anyagokkal dolgoznak a 3D nyomtatók. A vasútmodellezés topicban anno mintha lett is volna valaki, aki dolgozott velük. Kíváncsi lennék, micsoda házakat, vagy akár kasztnit lehetne összehotni a megfelelő tervekkel. :)
Enigma, hogy halad a kormozott házikód készültségi foka?
De ez van például a közúti jelző táblákkal, jelzőkkel, feliratokkal is. Egzakt magyart ezekhez sem találsz, gyártanod(tatnod) kell.
Sandrusz: Én folyami sódert rostáltam a sínágyazatba, nagyjából ilyen méret kellhet Neked is a az udvari murva modellezésre. Színe oda tökéletesen passzolna. Ha kell tudok képet mutatni róla, nézd meg a „Terepasztal építése” topikban a „14706” sz. hozzászólásomban. Ott látszik a vágányhoz képest, hogy mennyire finomra lehet szitálni, de még ennél kisebbre is lehet.
Hát igen :D Ebben nekem könnyebb dolgom van a Kelet német téma miatt. 40 éve (ha nem több) ugyanazok az épületek vannak főleg 1:100-as "hibrid" kicsinyítésben.
Vannak ilyen elvetemült mazochisták, mint én is akik szánt szándékkal saját maguk építik a házakat az asztalra. Több okból is.
ad. 1. A zömében külföldi kiegészítő-gyártók nem-igen kényeztetnek el egzakt, jellegzetesen magyar stílusú épületekkel (tisztelet a kivételnek).
ad. 2. Ha még is véletlenül találsz is ilyen épületet, nem biztos hogy egyéb kiegészítőben (pl. épületvilágítás, helységnévtábla stb.), vagy méretezésben megfelel a számodra.
ad. 3. Elmondhatod, hogy TE építeted az asztalt. Lehet, hogy nagyságrendekkel tovább tart, de számomra ez jelenti a modellezést.
Két lehetőséged marad: vagy átalakítasz egy hozzá hasonló előre gyártott műanyag épületet (brrrrr….), vagy építesz magadnak egyet. Én azt tartom, hogy könnyebb valamit az alapoktól elöről kezdeni valamit, mint susztermunkával valamit átalakítani.
Sok kiló kőzúzalékot csináltam sok éve és semmi baja a mai napig, jól ki kell áztatni nitróhígítóban és megszárítani, nincs az a moly aki belemenne....
Még az internet előtti időkben csináltam, nem lehetett sehonnan rendelni, itt a viharsarokban meg hírét sem ismerik a vasútmodell-boltnak....
Ja... nem pont arra a projektre gondoltam, csak vannak olyanok nem is kevesen, akik úgy építik a terepasztalukat, hogy még a házakat is maguk készítik. Egy két épületet még kireszelget az ember, de amikor kismillió házat kell egyedileg készíteni, érdemesebb CNC-vel csinálni, mert akkor elég a rajzolással, meg a ragasztással+ festéssel foglalkozni, amíg az egyiket vágja a gép, addig rajzolja a másikat, vagy ragasztja. Nem hogy tervez is az ember, aztán farigcsál és ha rossz, akkor újra farigcsál, és ragaszt, és fest...
Nem fog megmolyosodni? Nem szokás élelmiszert modellezésre használni, mert problémás a jövője... Hallottunk már olyat, hogy mákot használtak kavicságynak, kávézaccot szántóföldnek. Sőt valaki étolajjal, vagy libazsírral kente le a mozdonyait. Nem valami szerencsés a kajával ilyet játszani, mert csúnyán ráfázhat az ember főleg a járművek kenésével. Avagy: nem tanítottak meg gyerekkorodban, hogy ne játssz Jézuska kenyerével? :D
Na, viccet félre téve. Ha lehet fehér Z-s kavicságy szóróanyagot kapni szerintem inkább azt használj, vagy keress egy murvás parkot, vigyél egy szatyornyit belőle és szitáld le. Mostmár mindegy, ne szedd szét azért a diorámát, csak a jövőben szerintem érdemesebb a "természetből" beszerezni az ilyet, és nem a Spar polcáról :D
Király a murva az épület körül, bár kicsit olyan, mintha kókuszreszelék lenne, de nekem tetszik.
CNC marógéppel mi illesztéseket martunk úgy, hogy pöcre bepattant a helyére az alkatrész. Csakhát nem modellező pénztárcának való szórakozás egy CNC gép, meg nem is lenne talán kihasználva, hacsak nem egy Miniverzum méretű terepasztalhoz akar az ember egyedi épületeket vágni.
Marógép. Ehhez elsősorban szakember kell, de nem is ez a lényeg. Élvezetesebb, ha saját magam reszelgetem, nameg nem is kell mindennek tökéletesnek és szabályosnak lenni. Úgy döntöttem, nem törekszem a tökéletes történelmi és helyszíni hűségre, inkább a hangulat a lényeg. A 70-es évek hangulata - mert akkor voltam gyerek és akkor utaztunk viszonylag sokat vasúton. Ezért külön örülök hogy ketten is a kis állomásom hangulatát jegyezték meg. :)
Én csak lelkes szemlélődő vagyok, de ha a készítője nem haragszik meg, akkor én is mesélhetek a szép MÁV típusépületekről, melyeket akár a klubban, akár a klubtopikon meg lehet nézni.
Marógéppel munkálja meg a nyílászárókat, illetve a felületi struktúrát. Egy jó cnc programmal meg egyenesen csodát lehet művelni. Ha megvan a rajz, akkor azt a gép felé kiküldve a kívánt felület és áttörés tized mm pontosan megvalósítható.
Egyébként azt már megtanultam, hogy nem mindenhol jó a pontos arányos kicsinítés. Pl. az ereszcsatorna fel sem tűnt, tehát ez azt jelenti, hogy összképben az úgy jó.
Járműmodellezésben is hasonló a helyzet. Ha pl. egy kapaszkodót visszanagyítanánk, akkor sokszor lámpaoszlop vastagságú lenne, de a modellen mégis jól néz ki.
Valóban: a palák mérete nekem fel sem tűnt. Mondjuk van még néhány aránytalanság, pl az esőcsatorna levezető csöve is vékony egy kicsit, de az már úgy marad. A tetőn viszont még talán változtatok.
Szerintem szép munka. Talán a tetőpalák méretét venném kisebbre, de még azzal együtt is nagyon hagnulatos.
TT méret egyáltalán? :-) Mellé tehetnél egy modellt, hogy érzékeljük az arányokat.
Vannak ilyen irányú fejlesztések a TT-s közösségen belül, sőt a klubnapokon az egyik igen ügyeskezű klubtárs meg is szokta mutatni az aktuális állapotot. Sztirol lap, maratásos megmunkálás és nagyon ígéretes. Időnként felbukkannak képek a TT Klubtopikon is.