Ezt a fajtát nem szerettem, ez volt életem első ilyen szerkezete, de nem vált be. Most egy ilyen luku kerek van, a már előző képen valahol mutatott vakaróval. Igaz én ezzel kizárólag nokedlit szaggatok, semmi másra nem használom.
Nálunk bizony annoba ment az a nokedliszaggató. De találtunk helyette hasonló lyuk átmárőjű pizza sütőlapot, amely tetőként slusszbapasszentként ültethető a lábosra. Kiválóan működik, lassan szabadalmaztatom is mielőtt valaki más kiszimatolná ezt az ipari titkot. Marhára kell vigyázni manapság...
Még jó, hogy a zavargások előtt hoztam 5kg porráőrölt, izlésemnek megfelelően kardamommal ízesített arab kávét. Két üllepítő csészét is adtak hozzá grátisz.
Hamar megtanultam arabusul, hogy "kawa cukker barra" és "kawa bidun cukker", mert enélkül ők több cukrot tesznek a főzőbe mint kávét.
Lehet azt, csak otthon kell darálni. Illetve újra kell darálni. Én is szoktam, mert néha ahhoz van kedvem, néha meg az átfolyós, vagy leforrázós némethez/angolhoz. De azért reggeli első löketnek jobb, ha nem kell túl sokat koncentrálni az iváshoz. :-)
Mi több, a török kávé zaccából kiválóan lehet jósolni. :-)
Más. A filmen 4'20 és 4'30 között van egy fura, oszlopos ház a háttérben. Először azt hittem, a Bécsi úti városi házak, de annak mintha nem olyan volna az ablakkiosztása. Hm?
Re őrlési idő és fokozat. Nagyanyám egyszer elvitt egy rakoncátlankodó kávéfőzőt a kisiparoshoz. Szépen elmesélte a problémát, hogy mikor mit csinál, hogyan prüszköl, köhög. Amikor érte ment, látta, hogy az van írva a munkalapra: "púderral tömi".
Ezt én ma is meg tudom csinálni a szarvasi presszógépen. Amióta újra van a boltban espresso finomságúra őrölt kávé (talán Tschibo?), azóta ha nem teszek alá egy réteg "németet" (papír filterre méretezet darálmány), akkor először szépen fő, majd a vége felé egy nagyot pöffent, és kész a török kávé. Fel nem robban, de összeszorított fogakkal kel inni.
A korai kávéfőzőknek nem volt biztonségi szelepe, a későbbieknek már igen. A kávéfőző robbanást a túl finomra őrölt kávé okozta. A darálás minősége mindig közepes volt, ha karaván kávéfőzőhez vettem kávét. Egyesek azonban szórakozásból elállították a darálót. Ilyenkor vehetett még egyet az ember, és keverte. Azért az igazi a kukta volt. Egyszer a bableves babszemeit lőtte föl a plafonba, úgy hogy fentragadt, kb 25 cm átmérőjű folton.