Keresés

Részletes keresés

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.11.01 -6 0 71217

Kíváncsi vagyok.

Az egészségügy átalakítására is igen komoly kormányzati szándék van már lassan 10 éve.

A pofazas szintjén, államtitkári szintén, mindig újabb államtitkárok szintjén.

Semmi nem történik, csak telefossak a sajtot az átadott korhazszarnyakkal, beruházásokkal, szuperkorhaz tervekkel... de hogy érdemben rendbetegyek az egészet finanszirozasi oldalról (ahol esetleg be kéne zarni pár kórházat) azt nem merik felvállalni. Kevésbé látványos, hogy a korhazigazgatok küzdenek, mint malac a jégen és így is tízmilliárd minuszokban vannak, mintha be kene zárni pár kórházat. Sőt ez esetben még eljöhet játszani a faszagyereket is, hogy kifizetik az adosagukat. Azt az adósságot ami az alulfinanszirozotsag és a rossz, elavult rendszer miatt termelődik újra és újra.

Előzmény: Hepci (71215)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.11.01 -9 0 71216

15 évesen már a babakocsit tolja a szendrői főutcán, mert ott az teljesen rendben van

 

Novák Katalin kb ugyanezt szeretne látni.-;)

De a helyzet most az, hogy a többségi társadalom keveset szül, és a kisebbség akit fel kéne zarkoztatni az lesz rövidesen a többség. És a többségi társadalom le lesz maradva a kisebbségi (akik a magyarok) társadalommal szemben. Ezért lenne nagyon fontos, hogy a cigányság kérdése ne egy egzotikus problémaként legyen kezelve, cigányzene, cigány viccek, cigánypecsenye...hanem fontos társadalmi kérdésként.

Azt elhiszem, hogy nem hálás feladat, de a mostani garnitúra már 9 éve kormányoz példátlan felhatalmazással és csak a farkas Flóriánokig jutottak meg a választás előtt nekik főzött birkaporkoltekig.

Hány év és mekkora felhatalmazás kell, hogy kényes és problémás kérdéseknek, egészségügy, nyugdíj, oktatas, ciganysag felzárkóztatása... is nekialljanak?

Előzmény: Törölt nick (71212)
Hepci Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71215

Most éppen van kormányzati szándék valamit kezdeni a cigányok ügyével, még ha nincs is vele tele a sajtó.

Két volt osztálytársam (Vecsei Miklós a Máltaiaktól és az egyik legjobb barátom) komoly funkciót kapott ebben. Kérdés, hogy mire jutnak majd, de amennyire őket ismerem, legalább annyi garantált, hogy tényleg tenni próbálnak valamit, nem pedig ellopják a pénzt.

Előzmény: altimus (71207)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71214

Pár gondolatfűszer ugyanide.

 

Az egy gyakori mondás, hogy hát nekik is akarni kell. De sajnos ez nem így megy. Nemcsak a cigányokkal, hanem lényegében semmilyen krízis sújtotta vagy más okból hátrányos helyzetű közösséggel. De egy banálisan hétköznapi példát is tudok erre. Kevés gyerek van aki magától akarna szorzótáblát tanulni, vagy írást gyakorolni. Ezek melós dolgok. Nagyon kevés gyereknek van alapértelmezésből motivációja az ilyen melóhoz. A trükk pont a motiválás. Egy mély-szegénységben élő embert sem lehet erőszakkal felemelni, de elvárni sem lehet, hogy csak úgy magától feláll. Nem fog. Ez kőkemény szociológiai és pszichológia.

Mondok egy példát. Vannak olyan szegény emberek akik nem fognak elmenni dolgozni havi fizetésért. Azért mert soha életükben (de még a szüleikében sem) nem éltek máshogy mint egyik napról a másikra. Nekik az, hogy majd hó végén kapnak pénzt az olyan mint neked az, hogy majd tíz év múlva. Klasszikus példa, hogy eltüzelik a bejárati ajtót. Te ezt nem érted meg. Ő meg azt mondja, hogy amddig ég az ajtó addig meleg lesz. Te meg hülyének nézed, hogy dehát utána fázni fog. Ő meg azt mondja, hogy na bumm... előtte is fázott, eztán is fázni fog. De ameddig ég az ajtó addig meleg van. Ez brutális erőfeszítéseket igényel szakképzett szociális munkások hadseregétől.

Ezt nem lehet annyival rövidre zárni, hogy hát nekik is akarniuk kell. Nem akarják, mert nem tudják, hogy mit is kell akarni. Ígérgetést már hallottak sokat. Szóval azt nem kajálják be, hogy ha majd ők ezt meg azt csinálják akkor majd milyen jó lesz nekik. Ezt nem hiszik el, mert nem láttak senkit még akinek ez sikerült volna. Nekik ez olyan mint nekünk az, hogy legyünk redesek és akkor majd a menyországba jutunk ... ban akinél ez működik, de a többséget ezzel nem tudod motiválni.

 

 

Amúgy én azért nem szeretek "cigány" problémáról beszélni, mert nem világos, hogy ki a cigány. És így magunk között én ennek örülök is. Nem szeretném ha fajelméleti alapú népességnyilvántartás lenne Magyarországon, mert abból hutu-tutsi balhé lenne.

Előzmény: Törölt nick (71212)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71213

Na, ezt egyformán látjuk...

(sújt).

Előzmény: BZoltan (71210)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71212

Azért, mert amíg a cigányok nem akarják, addig őket sem lehet boldoggá tenni. Amíg 15 évesen már a babakocsit tolja a szendrői főutcán, mert ott az teljesen rendben van, addig hiába is erőlködsz. Nagyon erős náluk a családi összetartás, ami azzal is jár, h nem is engedik el azt, aki ki akar onnan lépni, tanulni akar, és másként élni. Ez egyébként nem az én bölcsességem, hanem Solt Ottilíának volt régen egy tanulmánya erről, talán még az ÉS-ben is megjelent.

Orvosegyetemi tanár ismerősöm mesélte, h csomó ösztöndíj van cigányoknak, de egyszerűen 1-2 év után még azok is lelépnek, akik pedig végig tudnák csinálni. Egyszerűen nincs bennük kitartás a munkához.

Persze az is igaz, h baromi nehéz egy tanult cigánynak, aki ki akar törni. A lemaradó cigányok már nem fogadják vissza,  fehéreknek meg mindig csak egy cigány marad.... Nem könnyű.

És ez baromira nem hálás feladat egy kormánynak se. Nem lehet megoldani abban az egy-két évben, amíg egyáltalán mernek valamit is tervezni és dönteni, ami konfliktusokkal jár. Évtizedeken átívelő, kitartó, folyamatos programok kelleneének.

Előzmény: altimus (71207)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71211

Az iszlámra mindenképpen vár egy olyan reformáció ami kompatibissá tudná tenni a 21. századdal. Ugyanakkor... és tudom, hogy ez egy nagyon meredek csúsztatás... korántsem vagyok abban biztos, hogy 2050 után is a mi technológiai és fogyasztói társadalmunk lesz a domináns. De nem a migráció meg az iszlamizáció miatt, hanem a klímaváltozás miatt.

 

Erősen filozófiai kérdés, hogy miután bedől ez a modell, ez a civilizáció akkor mi következik? Szerintem a válasz azokban a kultúrákban van amik a legkevesebb erőforrással, legkisebb technológiai kitettséggel is képesek üzemelni. Na, ez nem a nyugati típusú alacsony fertilitású, de borzasztóan sok erőforrást igénylő rendszerünk lesz. 30-40 éven belül fontosabb kérdés lesz, hogy ki tud sebet varrni, ki tud élelmiszert előállítani és ki tud kisebb közösségeket megszervezni mint az, hogy  jönnek-e a migráncsok vagy, hogy genderneutrális-e a klotyó a modern művészetek múzeumában.

Előzmény: altimus (71208)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71210

A mélyszegénység és a kilátástalanság azon mértékénél amekkora bizonyos régiókat és réteget súlyt már akkora a probléma, hogy neki sem mernek állni. Szerintem az állam már régen elengedte ezen milliók kezét. Szerintem a kormányzó elit és a többségi társadalom fel sem fogja, hogy milyen időzített bomba ketyeg a hátsó udvarban. Jelenleg úgy van ezzel a kérdéssel a társadalom mint az ember aki érzi a nyomást a mellkasában, hányingere is van meg szédül is... de akkor sem hiszi el hogy neki súlyos baja van és majd jól meglepődik amikor jön az infarktus.

Szerintem egyébként arra bazírozik a jelenlegi hatalom, hogy a kenyér-parízer kombóval és valami kellően olcsó tudatmódosítóval jegelni lehet ezt a problémát.

 

A társadalmi diskurzus pedig megragadt a  rasszista vagy éppen szépelgő lózungoknál. Azok olcsók és könnyen fogyaszthatóak.

 

Marhára nem lenne népszerű (a hitelezőinknél sem) ötlet, hogy ki akarunk képezni sokezer szociális munkást akiknek európai szintű fizetést akarunk adni, majd építünk (felújítunk) többezer iskolát, óvodát, bölcsödét és mindenhova ugyancsak európai fizetéssel felveszünk motivált, szakképzett pedagógusokat. Plusz ezekbe a régiókba orvosok, ápolók ezreit is kerítünk. Ez a projekt ránézésre többezer milliárdos költség lenne és 10-20 évre feladatot adna az egész társadalomnak.

Előzmény: altimus (71207)
altimus Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71209

a gdp 100 eve egy jo aggregalt mutato volt. ma mar nem az, de a szokas nagy ur. raadasul az emberek szeretnek egyszerusiteni es minel kevesebb mutato alapjan gondolkodni.

Előzmény: BZoltan (71198)
altimus Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71208

reszben igazad van, a keresztenyseget illetoen, azonban a keresztenyseg eltunoben van. allamvallaskent mindenkepp. a vallasossag maganugy (legalabbis ma mar mo-on gondolhatjuk ezt). az allam es az egyhaz szetvalasztando, es a vergozos vallasi oruletnek ezzek ki is lehet huzni a meregfogat. ellenben az iszlam az arab orszagokban allamvallas es a koran alapjan azert eleg nehez 21. szazadot es jovot epiteni. a vallasi fundamentalizmus szerintem osszeegyeztethetetlen a mai vilaggal. a muszlim vilag vagy megtanulja atcsatornazni a vallast a maganelet teruletere vagy egyre komolyabb konfliktusba fog a vilag tobbi reszevel kerulni. ezugyben nem vagyok tulzottan optimista.

Előzmény: BZoltan (71178)
altimus Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71207

nehany eve bokros lajos irt a ciganykerdes megoldasi lehetosegeirol az es-be. az o javaslata hosszabb tavu program volt. a kozeppontjaban az iskolaztatas volt nyilvan, bolcsodetol, a bentlakasos altalanos es kozepiskolakig. a ciganykerdes valoban nem etnikai, hanem szocialis kerdes, azonban az orszag nagy tersegeiben igen szoros a ketto kozott a kapcsolat. nameg kenyelmesebb is etnikai alapra helyezni a kerdest.

 

szamomra erthetetlen, hogy miert nincs komolyabb tarsadalmi diskurzus ezugyben, es miert gondolja egyik kormany a masik utan, hogy ezt a kerdes egyszeruen a szonyeg ala kell soporni, oszt jonapot.

Előzmény: BZoltan (71177)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71206

Skandináviában a bevándorlók hagyományosn puhapöcsű lúzernek tartják az őslakosokat :) Ezt a jelenséget én is megfigyeltem. Ennek persze nyilván semmi alapja sincsen.

 

Azt nem mondom, hogy bárkinél, bármit jobban tudnék, de az olyan mondások, hogy "a pirézek azok ilyenek és olyanok" azok jellemzően ökörségek szoktak lenni.

Előzmény: Hepci (71204)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71205

Igen, a nejem nagy aldi fan :)

Előzmény: Hepci (71199)
Hepci Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71204

Igyekezlek szórakoztatni - szerintem pont annyit tudsz a svédekről, mint én, de azt persze jobban. :)

A volt szerelmem finn pacákhoz ment feleségül és Svédországban dolgoznak.

A párom testvére pedig évek óta Malmőben él a barátnőjével.

Előzmény: BZoltan (71202)
Hepci Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71203

Nem tudom összekóstolni, mert a labancot már megittuk, Németh Janóé meg a tárolóban pihen. Esetleg veszek egy újabb Hillingert...

Tegnap vettem egy kadarkát is kísérleti megfontolásból (= kb. szívás), balatonlellei, Garamváritól.

Köszi a tippet, Orsolyát majd veszek Szentesitől, pár napon belül meglátogatom.

Előzmény: joskabacsi (71201)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71202

Aranyosak ezek a sztereotípiáid :D Te már találkoztál élőben svéd emberrel? Mert nem úgy tűnik :D

Előzmény: Hepci (71200)
joskabacsi Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71201

Kóstold hozzá a Janó zweigeltjét, ha tudod - kíváncsi lennék!

(holnap elvánszorgok az Aldiig - rápróbálok a labancra)

 

A kadarka - sorhoz vedd hozzá még az Orsolya pince aktuális évjáratát (18) nagyon szép, tegnap kóstoltam!

 

Előzmény: Hepci (71194)
Hepci Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71200

Olvass skandináv krimiket - a svédek a sorozatgyilkosok kivételével elpuhult seggfejek.

A legtöbb svéd pacák maximum a fejét csóválná nemtetszése jeleként, ha két vézna arab mókus az utcán leteperné a feleségét és seggbekúrná. :DDD

Előzmény: BZoltan (71198)
Hepci Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71199

Mire gondolsz, ilyen Flat Lake-et ittál?

Előzmény: Jocó0423 (71195)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71198

A GDP-t csak mint a működő gazdaság egy lehetséges indikátorát szoktam nézni. De amúgy tényleg egy űbergázos mutató az. A társadalom megosztottsága és a párhuzamos realitások jelensége pedig sajnos egyre inkább egy globális jelenség.

 

Ez egyébként a bor témában is észrevehető. Erre a kedvenc témám az volt amikor elismert és híres ipari borászatok tartottak egy szakmai konferenciát ahol a spontán erjesztés is téma volt. Úgy beszélték meg a témát, hogy többük is csinált egy-egy hordónyi "spontán" bort, aztán ott a konferencián jól megkóstolták és megállapították, hogy egy kalap szar. Amikor erről mesélt nekem az egyik résztvevő akkor nem is értette, hogy min röhögök :D Kérdeztem, hogy miért nem szóltak valakinek aki ért is a témához... a kérdést sem értette. 

Előzmény: shiraz3 (71196)
shiraz3 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71197
Előzmény: BZoltan (71193)
shiraz3 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71196

ezek szerint vannak svédek és másik svédek :)

a GDP-t én nem keverném ide, mert a tárgyalt kérdéshez szerintem kevés köze van

 

Előzmény: BZoltan (71186)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71195

Igazad van, hagyjuk. Teljesen más a világlátásunk és a te bölcsességed, már megbocsáss, igen egysíkú.

 

Hepci megnéztem a tegnap asztalra került bor címkéjét és egyetértünk :))

Előzmény: BZoltan (71192)
Hepci Creative Commons License 2019.11.01 0 1 71194

Flat Lake Zweigelt-Blaufrankisch-St. Laurent 2018

A Flat Lake a burgenlandi (média)sztárborász, Leo Hillinger másodmárkája, alighanem a marketekre-diszkontokra célozva. Rettentő profi cucc, hibák és műboros érzet nélkül, és ellentétben a hasonló árfekvésű magyar vörösökkel, viszonylag koncentrált és ízgazdag. Szerintem ennyi pénzért komoly best buy, ha félretesszük a hazafijjjas érzéseinket és vásárolunk labanc nedűt.

5+ pont és 1600 Ft (Aldi)

BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 1 71193

Homola Black Olaszrizling 2016 (Balatonfüred-Csopak)

 

Teljesen korrekt olaszrizling. Obligát mandulás kesernye, kellemes virágos illattal. Kicsit korainak tartom a petrós palackbukét, de még a kellemes határán belül van. Egy kicsit mintha sok lenne a hordó rajta, de ez lehet egyéni ízlés. Ha jól tudom akkor bőben 3 rugó alatt volt az ára ami szerintem jó vétel egy ilyen borért.

 

Alapvetően pozitív élményeim vannak a Homola borokkal. Én egy kicsit hiányolom a tökösséget, erőt belőlük, de ez egy másik iskola.

BZoltan Creative Commons License 2019.11.01 0 0 71192

"az eltérő kultúrájú és eltérő fejeltségű népesség bevándorlása komoly problémákat okoz,"

 

Nem okoz komolyabb problémákat mint amik amúgy is jelen vannak a homogén kultúrákban. Csak ezt lehet ügyesen manipulálva bemutatni. Ha egy társaságban olykor, olykor valaki fingik egyet és bejön egy új tag aki ugyancsak néha fingik egyet akkor lehet frankó youtube videókat meg feltáró cikkeket írni arról, hogy az új jövevény fingós... Igen az, pont ahogy az addig is ott levők azok.

 

"Semmi különbséget nem tesznek a kétféle bevándorló között,"

 

Már hogy a fenébe ne tettek volna különbséget. Ne viccelj. Jogilag, diplomáciailag, közbeszédben, minden szempontból külön kategória a menekült és a bevándorló. Sőt még a menekültek között is differenciál a rendszer.

 

"olyan országokból jönnek, ahol soha nem volt demokrácia,"

 

Még szerencse, hogy Magyarországnak és a többi bevándorlásellenes voltkomcsi országnak olyan hatalmas gyakorlata van a demokráciából :D :D :D

"nem ismernek mást csak a tekintélyelvű uralmat, vallási mázzal megkenve."

 

Ez nagyon komolytalan leegyszerűsítése és uniformizálása egy roppant összetett helyzetnek. Ez amolyan taxisofőr/fodrász bölcsesség. Messze nem erről van szó.

 

 

"Ezekre a problémákra kéne a nyugatnak választ adni de nincs rá elég pénz, és nincs elég megfelelő képzettségű ember."

 

Ez pedig simán nem igaz. Pénz is van, ember is van. Bőséggel. Politikai akarat nincsen, mégpedig azért mert egy radikális kisebbség ezt a témát akarja meglovagolni. Élükön a mi Vezérünkkel.

 

 

 

Na, de hagyjuk ezt itt... nem fogunk zöld ágra vergődni. Én 2015 óta azt látom, hogy ez a téma megmérgez mindent. Az előtt a kutya sem foglalkozott ezzel e a kérdéssel, de a propaganda témát csinált belőle. Elterjedtek azok az üres lózungok amiket azóta ezer helyről lehet visszahallani. Amitől neked is gyanút kellene fognod az az, hogy valódi eszmecsere, valódi nyilvánosság, valódi viták, valódi tényfeltárás nincsen Magyarországon ebben a témában. Semmi. Dermesztő a tudatlanság és az információhiány. A legtöbb magyarnak például halvány fogalma sincsen arró, hogy milyen hely volt Szíria a háború előtt. A legtöbb magyar még két soha nem találkozott menekülttel. A legtöbb magyar életében nem látott afrikai embert. De valahogy mégis a 10 millió antropológus, történész, szociológis és közgazdász országa vagyunk... Ne ezért hagyjuk ezt a témát :)


Beszéljünk a borokról inkább.

Előzmény: Jocó0423 (71191)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.31 0 0 71191

Zoli nem szabad ezt a problémát egyoldalúan nézni!

Itt most több olyan vélemény hangzott el ami arra hívja fel a figyelmet, hogy az eltérő kultúrájú és eltérő fejeltségű népesség bevándorlása komoly problémákat okoz, még olyan fejlett nyugati államokban is mint Svédország pl.

Németország a 60-as, 70 években befogadott 5 millió Török vendégmunkást, akik aránylag kevés gonddal tudtak beilleszkedni, de csak azért mert a küldő ország egy szekuláris modernizálódó köztársaság volt.

 

Merkel abban bízott, hogy letudja másolni ugyanezt a formulát de nem számolt azzal, hogy ez a hullám teljesen más.

Ezek egy része háborús kényszermenekült, egy része pedig sima gazdasági bevándorló. Semmi különbséget nem tesznek a kétféle bevándorló között, pedig igencsak mások a motivációk. Ráadásul olyan országokból jönnek, ahol soha nem volt demokrácia, nem ismernek mást csak a tekintélyelvű uralmat, vallási mázzal megkenve.

Bekerülnek egy olyan társadalomba, ahol maguknak kéne boldogulniuk, senki nem mondja meg nekik mit tegyenek, hova forduljanak. Nincs megfelelő tudásuk sokuknak, ezért odamennek ahová otthon is mennek, a templomukba. Vagy egy idő múlva, ha nem tudnak beállni a sorba, akkor radikalizálódnak.

 

Ezekre a problémákra kéne a nyugatnak választ adni de nincs rá elég pénz, és nincs elég megfelelő képzettségű ember.

Nézd meg Olaszországot, ahol a saját társadalomnak is súlyos gondjai vannak és erre az országra zúdul a bevándorlók nagyja.

 

Hangsúlyozom nem vagyok teljesen bevándorlás ellenes, hanem az ellenőrzött befogadás híve vagyok.

A háborús menekülteket bekell fogadni, amíg megnem oldódik a háborús gond. Utána visszatelepíteni azokat akik nem kompatibilisek.

A gazdasági menekültek közül pedig kikell válogatni az ország számára hasznos tudásúakat és csak azokat befogadni.

Előzmény: BZoltan (71188)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.31 0 0 71190

Mondjuk nóbel díj ide vagy oda, elég gyík lehet a srác ha még azt sem tudja, hogy az intelligenciahányados csak lokális populációban értelmezett. Vagyis az a teszt amit bekalibrálnak 100-ra Magyarországon az nem használható mondjuk Ausztriában, vagy ha használják akkor ott az átlag nem 100 lesz.

 

Azt egyébként egy ideje már pontosan tudjuk, hogy genetikailag nem azonos minden ember, mert bizonyos mértékű keveredés volt a homo sapiens és az általa meghódított területen élő más homo fajokkal. Márpedig Ázsiában például nem voltak neandervölgyiek, ahogy európában nem volt gyenyiszovai ember. Csak errről nem PC beszélni :) De végső soron az az igazság, hogy van genetikai különbség :) Szopó ez, mert hirtelen geccci bonyolult lett egy sor eddig egyszerűnek hitt kérdés :D

Előzmény: kifli (71189)
kifli Creative Commons License 2019.10.31 0 0 71189
BZoltan Creative Commons License 2019.10.31 0 0 71188

Az ötvenhatos barátodat egy svéd öregek otthonában egy ghánai srác ágytálazza majd, a fogát egy libanoni fogász tömi be, a boltban egy szír eladó szolgálja ki, a volvó amiben ül pedig koszovói muszlim menekült szereli össze, a busz amivel a nyugdíjas klubba megy egy ukrán sofőr vezeti. A svéd gazdaság és társadalom már évtizedekkel ezelőtt összeomlott volna a bevándorlók nélkül. A svéd jóléti állam egyik alapja pont az a bevándorlási politika aminek köszönhetően a te 56-os haverod is ott van.

 

Amúgy Európában mindenhol komoly problémák vannak a szociális hálóval. Azt a rendszert amit nyugat európa évtizedeken át élvezett alapvetően 2-3 közötti fertilitási rátára és 5%+ gazdasági növekedésre találták ki. Most, hogy úgy 30-40 éve mindenhol csökkenőben van a fertilitási ráta és lényegében egyre csökken a társadalombiztosítást fizetők köre és közben a gazdaság már egy évtizede stagnál mindenhol bizony szopó van.

Ja és még egy... amikor a svéd nyugdíjasok sírnak, hogy nem olyan jó az egészségügyi ellátás. Azt rendszerint elfelejtik, hogy 1960-ban nem volt CT meg MRI :) Az egészségügyi ellátás nagyon sokat fejlődött és drágult.  Most megérzi a svéd nyugdíjas, hogy sorba kell állnia egy MRI-re a rákjával, de 1960-ban még MRI sem volt. Meg sokat kell várni a csípőprotézisre, de 1970-ben még ment a kerekesszékbe. Szóval csalóka ám ez.

 

 

Előzmény: Jocó0423 (71187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!