Hát ezek meseszépek! Bárcsak nálunk is lehetne ilyen hozzávalókat kapni :( Majd ha egyszer lesz időd, tennél fel egy sorozat képet arról, hogy pontosan hogyan készülnek?
Ma volt a tanfolyas utolso napja - azt hiszem megyek a kovetkezore is, meg tobb viragot tanulunk. A tortat mi vittuk, meg a kremet is nekunk kellett otthon megcsinalni - aztan jott az alkalmazas. . . erdekes modon a legegyszerubbnek tuno dologgal volt a legtobb bajom: a pottyokkel. Mindegyik csucsos lett - laposnak kellett volna lenniuk!
A rozsakat gyakoroltuk eleget, es azt hiszem nem sikerultek rosszul. Amit elboktem, hogy nem volt ido tervezgetesre, igy csak rapakoltam mindet a tetejere - kevesebb tobb lett volna.
egyszeruen rajta tartom. Hiszen igy is, meg ugy is fogom a csövet, mert azzal irånyitom a diszitest:)Alåirom, egyszerubb ha benne van, de nålam ez jol bevålt:)
dehogy haragszom:) Tudom, hogy "hivatalosan" belulröl kell, de akinek nincs gyåri nyomozsåkja, annak ez egyszerubb:) Ezert is irtam le az en bevålt semåm:)
A karamellhez a cukrot kb 2ek vizzel feltettem pirulni, majd mikor szepen megolvadt, simån a kulön lapban kisutött piskotalap tetejere simitottam egy fakanål segitsegevel. Majd egy kes fokåt meghuztam vajban, es azzal szepen a majdani szeleteles helyet megcsikoztam. A szele nem tökeletesen megy ki a lap szelere, de erre valo a szeldiszites:)
Ha folytathatom a kíváncsiskodást, azért ez sem semmi :) Valamilyen karimában volt a torta, amikor a karamellt a tetejére öntötted? Van valami spéci trükkje az ilyen fedő készítésnek? Ha nem okoz gondot engem a recept is érdekelne. Rendkívül dekoratív!
Kösz a tippet, valahol az Árkád környékén van Vasedény? Valószínűleg csak arra jutunk el.
Vanessa, a Sőregit néztem, de csak 30 db-os szettben árulnak csöveket, és van vagy 8 ezer Ft, annyit azért nem adnék érte :( Sajna olyan gyakran nem tudok tortát csinálni, mert a család engem is kivágna vele :)
A fekete-erdő torta receptjét én "alkottam", csak a saját ízlésemet követtem.
Így aztán készült egy 26cm-es kakaós piskóta. A krémhez összesen 1.3 l tejszínt habfixálóval, ízlés szerinti cukorral kemény habbá vertem. Ebből kb. 3-4 dl-hez tettem 10dkg olvasztott csokit. Fél üveg meggybefőttet felforraltam, kis keményítővel besűrítettem.
A tortalapot három részbe vágtam, körökben elhelyeztem rajta a tejszínt és a csokis tejszínt felváltva, a krémek találkozásánál pedig a meggyet. Ja, meg lehet locsolni a piskótalapokat egy kis cseresznyepálinkával, vagy meggylével, de én elfelejtettem. Kívülről tejszínnel díszítettem, jól lecsöpögtetett meggybefőttel és csokiforgáccsal. Nagy siker volt családi körben, de ez bitang nagy torta lett, a nagyim szülinapja miatt 10 főre csináltam.
Majdnem elfelejtettem! Csak akkor vågd le a zacsi sarkåt, amikor a töltelekkel mår megtöltötted. Mindenkeppen annyit vågj le, hogy a sarok szepen belecsusszon a csöbe.
a zacsi sarkåt levågod, es råhuzod a csillagcsövet. nem kell erösiteni, szimplån tartod rajta. Nagyon egyszeruen a kezedben lesz a mozdulat hamar. Javaslom, hogy tejszinhabbal kezd. Az laza hab, es jol begyakorolhato vele a csillagcsö-technkia.
Szia.)) Hozott Isten, meg a Net körunkben:) Jol nez ki a torta.))) Asszem ideje lesz, hogy en is kiprobåljak egy feketeerdöt. De most az utobbi heten-hetekben annyit tortåztam, hogy a ferjem megfenyegetett: Ha egy honapon belul tortåra utalo jeleket fedez fel a konyhåban, kidobja a sutöt:D
Nagyon nagy élvezettel olvastam végig az eddigieket, remek dolgokat készítettetek és nem keveset tanultam is tőletek! Én is nagyon szívesen sütök, szeretnék szépeket is csinálni, bár igazán messze van attól, amiket itt láttam már :) Sajnos fotók nem készültek eddig a "műveimről" csak ez az egy van. Véletlenül éppen egy Fekete erdő torta.
En a mai napig sima nejlonzacsiba teszem a nyomnivalot:D Erdemesebb, ha a söregitöl rendelsz nehåny profi csillagcsövet, mert azokkal mår csodaszepen lehet dolgozni. Egyebkent en kivulre teszem a profi csuveket, es nem belulre a zacskoba, igy ha formåt akarok våltani, egyszeruen kicserelem, nem kell ujratörni a habot, vagy kremet:) Ha megkerlek leirod ennek a tortånak a receptjet? Nagyon inycsiklando:)))
6 tojåst kulönvålasztok, es a feherjet felverem nagyon kemeny habnak. Amikor a hab mår a megforditott tålbol sem csusszan ki, akkor folytonos tovåbbveres közben hozzåadom kanalankent az 5 kanål kristålycukrot, majd meg mindig tovåbb verve, nagyjåbol egyenkent a tojåssårgåkat is beleöntöm. Megszorom fel csomagnyi sutöporral, es az egeszet meg åtverem, de csak nehåny måsodpercig. Egy lapos fakanål segitsegevel lazån belekeverem az elözöleg kimert 6-ek lisztet is, de azt is csak kb kanalankent adom hozzå, a habos massza tetejere szorva. Addigra a sutöt 200-c-fokra melegitem, a tortaformåt alul kivajazom, teszek a vaj tetejere sutöpapirt, es a nyers tesztåtr beleöntöm. Sosem kenem ki a karima szelet, mert attol amikor kisult es kiveszed, visszacsuszik. Ezt egy cukråsz ismerösömtöl tanultam:) Kb 10 percet sutöm 200fokon, majd a sutöt 180fokra leveszem. Igy sutöm a szokott "tuprobaig". Ha a teteje nagyon gyorsan barnul, egy hutöpapirral letakarom. Ha a sutöbe a råcs alå teszel valamiben egy kis vizet, az is segit, mert a gözben szebben jön fel a piskota. Ha kisult, en ugy 10 percet pihentetem, majd a karima mellett egy eles kessel körbevågom. Ezzel levålaszrom a karimårol a tesztåt. Valamilyen råcsra kiteszem, es hagyom kihulni. A papirt hidegen, es melegen is letudod az aljårol szedni. Nekem mindig a torta sutesileg alja lesz a teteje, mert az szep egyenletes. Ha a piskota teteje a sutöben felpuposodok, azt simån csak egy reces, kenyervågo kessel ha teljesen kihult a teszta egyenesre vågod. En többnyire kicsit több kremet csinålok, es ezt a tortakalapot megkapjåk a gyerekek.))) Nem ördöngös, hidd el.:)
Ne Kátay-ban, ha javasolhatom, iszonyú drága. Inkább a jó öreg Vasedény egyik boltjában, vagy a Skála Metro konyha-részlegén (bár ez drágább a Vasedénynél), vagy a Mammut I-ben az alagsori konyhás boltban. De ahhoz képest nagyon klassz és bíztató látvány ez a torta, gratulálok! :) ribizli
Krissz, gyönyörű ez a répatorta! Én amúgy is nagyon csípem a répatortát :))
A hétvégén ezt a Fekete-erdő tortát sütöttem. Ha lenne normálisabb habzsákom meg csöveim, még szebb is lehetne. Na de nemsokára megyek Bp-re, hátha ott találok valami normálisat. Kátayban lehet kapni?
Ez mind igaz, de Neked gyönyörű lett ugyanez a torta, szóval csak valamit rosszul csináltam. Igaz, több epret tettem a krémbe. Egyéként, ha nem csillagcsővel csinálom az oldalát, csak simán bekenem és utána nyomok a tetejére habot, akkor szebb lett volna. Persze ez csak az én maximalizmusom, egyébként fantasztikusan fini volt. Egy csomó tortámat lefényképeztem már és most látom, hogy nem találom a képeket!! Egyet találtam, igaz húsvéti, azért megmutatom. A sárgarépa is saját gyártmány.
a csokiszalag sokat segit, de szerintem az ilyen tejszines-gyumölcsös tortåhoz izben nem igazån illik.Åm... Ha javasolhatom, probåld ki egy csoki-puncs kremes torta eseteben, ahol csak belul van az eddig is åtbeszelt modon, tejszinesen megfözött puncspuding krem, a tortalapok, es a kulseje pedig tejszinhabos-kakos "csokolåde"krem. Arra tegyel pl csokiszalagot. Isteni lesz:) Vagy egy szokåsos fött-vajas csokikrem, kis rummal, es arra a csokiszalag. Az en kepemen azzal volt:)Erdemes kiprobålöni. Ha a torta elfogyott, akkor szerintem jobb elismerest nem is kaphattål volna. Gratulålok:)))
Kösz:)) Hát ha maradt volna belőle!:) Vanessa. Mutatós lett valóban, de azért vannak hibái:) Pozitívumként megemlítem, hogy az íze fantasztikus volt:) Itthon lehet kapni egy zselatin fix nevű cuccot, az 450-500 dl. tejszínhez van. Ebből raktam bele másfél csomaggal. A pudingba külön nem raktam zselatint. Lehet, hogy az is okozhat gondot, hogy a sok gyümölcsnek a tetején azért van súlya. Erre kellett volna még egy csokiszalagot rakni, az biztos megtartja:)