Keresés

Részletes keresés

A77 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 134
Kondenzációs vagy turbós (hmv tárolós) gázkazán mellé milyen vegyes tüzelésű rendszert érdemes kötni nyíltat vagy zártat ? Mindkettő megoldható csak melyiket és miért érdemesebb. Csak radiátorokat fűtene.
janijani Creative Commons License 2010.01.04 0 0 133

Sőt eszembe jutott egy negyedik verzió:

-a régi, engedéllyel rendelkező készülék marad tartaléknak, megvenni az újat felszerelni és ezt használni. Még talán ez a legjobb, a régi készülékért filléreket adnak ha egyáltalán el lehet adni, vész esetén meg lehet használni.

Előzmény: janijani (132)
janijani Creative Commons License 2010.01.04 0 0 132

Úgy tudom nem kell terv, ha azonos besorolású azonos teljesítményű készülékre cseréled. De ha egy nyílt égésterűt turbósra vagy kondenzációsra cserélsz az már nem azonos besorolású, tehát kell(ene) terv, végig kell(ene) játszani és fizetni az egész procedúrát mintha új telepítés lenne. Ki van ez találva, hogy beszedhesse mindegyik a lóvét.

Így 3 választása van az embernek:

-marad a régi készülék, pocsékolja a gázt, lehet javíttatni a végtelenségig. 

-készülékcsere, fizetni mindenért mindenkinek

-készülékcsere költséghatékony módon

Előzmény: Törölt nick (131)
Axióma Creative Commons License 2010.01.01 0 0 130
Ja a pincelejaro elvileg viszonylag legtomor ajto (fem Hormann), igaz nem tettuk be a gumit es meg nincs padloburkolat igy a keret alatt is jarhat a levego immar 4 eve... lehet, hogy szabalytalan, de sztem igy teljesen veszelytelen.
Előzmény: Axióma (129)
Axióma Creative Commons License 2010.01.01 0 0 129
Nekunk (igaz, me'g ezen megkotes elott) ugy epult, hogy a pinceben van, amin van kifele a garazsajto (de a garazstol mar kulon helyiseg), ellenben van belso lepcso felfele a lakasba is. Ennek ellenere anno azt mondtak, ez jo igy is az uj szerint. Bar mar nem tudom, ki volt az, lehetett felreinfo is...
Előzmény: kod1111 (128)
kod1111 Creative Commons License 2010.01.01 0 0 128
Nyílt égésterűt csak olyan helységben szerelheted fel amelyiknek kívülről nyílik az ajtaja, még a akkor sem lehet belülről ha 10 ajtón keresztül tudod megközelíteni.
Előzmény: Axióma (127)
Axióma Creative Commons License 2010.01.01 0 0 127
Uj nyilt rendszeru gazkazan nem szerelheto fel lakoterben. Oda zart rendszeru kell, levego kintrol es fust nyomassal (ventillator hajtja) kifele.
Lakoter a teljes lakas, kemenyes az mar csak pinceben vagy hasonlo helyen lehet (de a garazsban sem, az mar regebbota tilos). Mondjuk tenyleg uj kazan telepitesekor mar eleg butasag is lenne kemenyest valasztani.
Előzmény: Törölt nick (126)
janka sanyi Creative Commons License 2009.12.30 0 0 125
EZ TÉNYLEG IGY VAN A GÁZKAZÁN KÉMÉNYES NEM LEHET A LAKÓTÉRBE.
Előzmény: pösti (122)
Az Agg Creative Commons License 2009.10.30 0 0 124
Szevasztok!

kondenzációs kazán vásárlás előtt állunk, s ezen okból tenném fel a kérdést:

UNICAL kazánokról kinek mi a véleménye?

Merthogy a forgalmazó cég által leírt műszaki paraméterek, stb., túlságosan meggyőzőek, annyira, hogy már gyanússá vált számunkra a dolog. Nevezetesen, hogy van az, hogy az Unical annyira korszerű, "űberszabályozható", stb., ellentétben a konkurens termékekkel? Igazak e az Unical kondenzációs kazánokra leírt dolgok, illetve valóban ahhoz mérve a többi neves gyártó terméke valóban nem nyújt annyi mindent? (ár/érték arány, szabályozhatóság, gázfogyasztás, stb...)

Segítsetek, ha tudtok, pár héten belül történne a vásárlás, s nem szeretnénk rossz dologra költeni a pénzünket!
tere Creative Commons License 2009.10.29 0 0 123
Légteleníteni kell a fűtést (be kell indítani) és akkor elmúlik a melegvizes bajod is.
Előzmény: Törölt nick (106)
pösti Creative Commons License 2009.08.02 0 0 122

Sziasztok,

 

A következő lenne a kérdésem:

Szüleim most költöztek egy házba, ahol a gázfűtés ki van építve, viszont a vezetékre még nincs rácsatlakozva. Hívták a szerelőt, mérnököt és jött a hidegyzuhany, hogy ez a  kazán már nem jó, mert nem lehet egy légtérben a lakórésszel. Vagy csere, vagy ki kell tenni a kazánt!

Van ilyen szabályzat valóban, vagy csak "dolgozni" akarnak a szerelők?

Pincében van a kazán, ami a lakásból nyílik, kéményes, sajna a tipusát most nem tudom.

Előre is köszi a segítséget! Pösti

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 120
Ja és ami még fontos, hogy a 60 literes tartályból max 20 liter forró víz jön a többit egyszerűen nem bírja után melegíteni a hőcserélő.
Máig nem értem hogy mi a fenének kell hőcserélős rendszerrel melegíteni a 60 liter vizet, ha ezt tudom akkor maradtam volna a régi bojlernél, de ennél még egy V14 es FÉg cucc is jobb hatással dolgozik.
Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 119
Szia. Azért ez egy kicsit tulzás. November ota van meg 240 Fi. Folyamatosan bugyog az egész bojler rész, nem akar kilégtelenítődni, jelenleg meg olyan mintha felvízkövesedett volna.
November óta kicsit dúrva lenne. Ha a gázszabályzó nagy lángot ad forr az egész kazán.

Úgyhogy nem egy csoda ez sem.
Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.30 0 0 118
STIEBEL-ELTRON 24k. kéményes gázkazán, és egy Hajdu 80L..-es kémény nélküli gázbojler eladó. Ár: 30. - 30. e.
Mail publikus
h-vtec Creative Commons License 2009.03.15 0 0 116
üdv mindenkinek!
lakásfelújításban vagyok, és konvektorról turbós gázkazánra váltok.
Az immergas és a saunier duval márkákat néztem ki, mindkettőt elég jónak mondják az ismerőseim, de így nem nagyon tudok dönteni (én nem vagyok hozzáértő). Ti melyiket ajánljátok és miért?
Örülnék ha válaszolnátok!

Üdv
L.
zludas Creative Commons License 2009.03.15 0 0 115
Köszönöm a válaszod! Sok értékes infót tudtam meg tőled! A szigetelést majd megpróbáljuk jobban erőltetni. Az a gond, hogy állítólag csak a szomszéddal együtt szabad megcsinálni a külalak miatt. Annyiban tudnátok még segíteni, hogy kazánból milyen gyártótól érdemes gondolkodni és, hogy ekkora lakásban mekkora teljesítményű kell ha, szigetelünk, és ha nem?

Köszi, még egyszer!
Előzmény: Axióma (114)
Axióma Creative Commons License 2009.03.12 0 0 114
A napkollektoros futesrasegitest a futesrendszeren keresztul felejtsd el, ahhoz Mo-on a teli bejovo teljesitmeny nagyon keves. Nezd meg inkabb ezeket: http://www.freeweb.hu/napenergia/gyak/szp/sztgyi.htm, www.sorkollektor.hu
Masreszt a ketfajta homerseklet megoldhato hocserelovel vagy 3 jaratu szeleppel, szoval lehet, hogy az rendben van.
Harmadreszt meg szigetelj, hogy utana alacsonyabb teljesitmenyu kazant vehess. [Es igy az akkor mar tulmeretezett radiatoraid futhatnak kondenzaciora alkalmas alacsony eloremenovel is.] Forditva necces szerintem...
Előzmény: zludas (112)
istenics Creative Commons License 2009.03.12 0 0 113
Kb 6-8 %-ot jelent egy fok emelés.
Előzmény: tibi61 (108)
zludas Creative Commons License 2009.03.12 0 0 112

Sziasztok! Most keveredtem erre a fórumra, és mindjárt kérdéssel is bombázlak titeket. De hisz ezért van. :) Bocs, ha hibásan alakalmazom a szakzsargont, de nem értek hozzá!

A gázkazánt szeretnénk lecserélni egy vásárolandó házban, az egyik ismerősünk javaslatára, mert szerinte a most benne lévő nem túl jó, és főleg nem biztonságos.

A kérdésem arra vonatkozna, hogy milyen típus, gyártó, és teljesítmény amit javasoltok, mi az amit kerűlni kell esetleg.

A paraméterek. Ez egy ikerház egyik fele. 12 éve épűlt, a hár nem hőszigetelt (de tervezzük szigtelni), az ablakai elég jók. Két belső szint van, plusz a padlástérben is hobbiszoba kialakítva. Az alsó szint, és a felette lévő (félig tetőtér) együtt 106 nm. Ezekben padlófűtés, és mellete radiátoros fűtés is van. Nem tudom, hogy ezt hogy oldják meg, mert úgy tudom, más hőmérsékletű vizzel lenne célszerű a kettőt táplálni. A padlástér kb 20nm hasznos alapterületű. Itt csak radiátor van (hiszen a padló ott nem is alkalmas a fűtésre).

Ami még szempont, hogy nem szeretném, hogy melegízcsap megnyitásakor, várnom kellene azza, hogy akkor melegítse a vízet, és a hőfok is össze vissza változzon. Rosz tapasztalatom van ilynnel. Halottam, hogy erre melegvíztárolós eszközök vannak. A másik, meg nem tudom ez mennyi plusz, da a padlófűtés adná magát, hogy majd (a nem túl közeli jövőben) esetleg a napkollektoros fűtéskiegészítésre is fell lenne készítve a rendszer. (ez nem létfontosságú egyenlőre).

Bocs a hosszú levélért! Szóvak ezen paraméterekhez mit javasoltok, mire kell figyelni?

 

Köszi előre is a válaszokat: Zoli   

Axióma Creative Commons License 2009.03.11 0 0 111
Ezt igy en nem tudom ertelmezni:
> Annál kisebb a különbség minél jobb a szigetelése a házadnak, annál inkább megéri
> "szinten tartani".
Itt ket dolog keveredik. Minel jobb a hoszig. a hazon, annal kevesbe fog lehulni azaltal, hogy _nem_ futesz. De hogy jon ide, hogy megeri szinten tartani? Ezt nem ertem, pont hogy nincs ertelme rafutogetni, mert nem orakig kell visszatornazni kesobb (ami szinten nem energiamerleg miatt hatranyos, hanem komforterzet miatt). Szerintem!
[Megj: elutaztunk 5,5 napra. Sajna nem tudom, hogy mennyi volt a minimum homerseklet, az elso 5 napban 10 fokot adtunk meg a termosztatnak, az utolso nap 16 ora elottre a 18 fokot hagytuk benne, ott futott volna fel 21-re. Elobb ertunk haza, de csak kipakoltunk, es egy ujabb elintezendo utan kb. 1,5 ora mulva vonultunk be a hazba. Termeszetesen a termosztatot feltekertuk elsore, ugyhogy bent mar 21 fok fogadott, pedig normal, nem kis hotomegu a haz. Igaz off, mert nem kond.kazannal ertuk ezt el...]
Előzmény: zordonC3 (109)
zordonC3 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 110
én azt mondom mérd le... Egy hétig így (gázfogyasztás mérés, m3 állásokat naponta írd fel), majd egy hétig úgy.

Minél hosszabb időn át mérsz, annál pontosabb értéket kapsz (időjárás befolyásolja ugye)
Előzmény: tibi61 (108)
zordonC3 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 109
Az ökölszabály 6% / fok. Igenám de ez akkor érvényes ha sz*r szigetelésű házad van és pl. letekered a fűtést mikor nem vagy otthon, dolgozol, nyaralsz stb.

Annál kisebb a különbség minél jobb a szigetelése a házadnak, annál inkább megéri "szinten tartani".
Előzmény: tibi61 (108)
tibi61 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 108
Sziasztok!

Megtudná valaki mondani, hogy a termosztáton 1C-fok fel ill. le állítás kb. hány % -ot
jelent a fogyasztásban 19-20-21C-os tartományban?
Én egy energiakalkulátor programmal végeztem összehasonlítást.
1C-os külömség pozitív ill. negatív irányba 3,23% -ra jött ki.
Többre gondoltam. Lehet, hogy feleslegesen fagyoskodtam?
Előre is köszönöm !
bodogzus Creative Commons License 2009.01.28 0 0 107
Szia

Próbáld a "Viz-, Gaz-, Futesszereles" fórumban ott nagy forgalom van. Ha szerencséd van nem csak villanyszerelőket fogsz ki mint én :-)))
Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 106
Sziasztok.
Westen Fi204 kazánnal kapcsolatosan légtelenítési gondjaim vannak. Melegvíz résznél bent marad a levegő a hőcserélőben.
Hogyan lehet kilégteleníteni a szerelő már feladta.
bodogzus Creative Commons License 2009.01.25 0 0 105
Sziasztok!
Az ARISTON vagy a BAXI a jobb választás 24-KW-os turbós kombi kazánok közül (tartály nélkül) IP5 érintésvédelemmel?

Esetleg valami más? (kád fölé kell) Minél hosszabb élettartamút szeretnék
- mint mindenki

Köszönöm a véleményeket!
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 104
A Víz- Gáz- Fűtésszerelés topikban általánosabban, a Kondenzációs kazán topikban meg specifikusabban tudnak tanácsot adni. Mindkét helyen sűrűbb a forgalom, mint itt. ;)
Előzmény: ArtuDitu611 (103)
ArtuDitu611 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 103
Valamint olvastam valami olyat is, hogy kondenzációs kazánnál nem szabad termosztatikus radiátor szelepeket használni, mert nem lesz elég hüvős a visszatérő víz, és ez rontja a kondenzáció hatásfokát.
Igaz ez?
ArtuDitu611 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 102
Sziasztok!

Kondenzációs gázkazánt tervezek venni a közeljövőben és kinéztem két márkát is, de nem igazán találtam róluk magánvéleményeket, csak kereskedői leírásokat.
Az egyik a Beretta, a másik a Westen termék család. Még ezek azok, amit megtudok fizetni, de mégsem a legolcsóbb kategóriák.
Szívesen fogadnék mindenféle véleményeket, tapasztalatokat bárkitől, aki esetleg használta/használja, szereli, stb.
Előre is köszönöm.
fireman122 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 101
Sziasztok!
Adott egy fsz+tetőtér beépítéses 20 éves családi ház (össz. hasznos alapterület 120 m2), melyben eddig FF25-ös kazánt használtam radiátoros fűtéssel, a kazán szerelt kéménybe van kötve.
Eljött az ideje egy kazáncserének, elkezdtem olvasgatni a neten és nagy a káosz a fejemben, annyiféle típus van.
A használati melegvizet is a kazánnal szeretném előállítani (most még villanyboyler van), úgy tűnik egy fali kondenzációs kombi készülék lenne a megfelelő, ezekről írják, hogy takarékos, korszerű...stb.
De felmerül mindjárt a kérdés, hogy a meglévő rendszerem (pincében szerelt kémény, aluradiátor a meglévő acélcsövekkel...stb.) alkalmas-e erre a típusra?
Továbbá átfolyós rendszerűt vagy tárolósat érdemes venni, átfolyósnál elegendő a melegvíz zuhanyozáshoz (egy cikkben azt írták, hogy inkább csak a kézmosóhoz)?
Milyen gyártmányt érdemes választani?...többen az Immergas, illetve az Ariston készülékeit ajánlották.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!