Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
66 kilósan, 12%-os testzsírral számolva, 85 gramm fehérjét kellene bevinni csak ahhoz, hogy az izomtömeg fenntartásra kerüljön.
Ha fél év alatt akarok "izmosodni", ez így elég gáz leírva, de kb. 3.7 kg tiszta izomtömeget jelenthet maximum. Ezt azért érdemes egy kicsit átgondolni, hogy milyen bazi
nehéz a tömegnövelés, sokkal egyszerűbb zsírt veszíteni, és izmot tónusba hozni, mint izomtömeget felépíteni.
Ahhoz hogy ezt elérjem, napi 120 gramm fehérjét kellene bevinni. Ha ezt csak csirkemellből akarnám bevinni, az majdnem 600 gramm csirkemell.
Érdekes, hogy paradicsommal igazából akkor van gondom, ha megeszem a héját vagy a magját. Ha mondjuk ketchup formában eszem (kb. 2 kiskanálnyit) akkor
nincs. Közben megnéztem a linket amit küldtél, így végülis érthető. 8,6 mg / kg, az a két kiskanálnyi mennyiségre nézve lényegében mérhetetlen mennyiség...
Igaz, hogy azért különböznek is egymástól, meg az egyéni érzékenység is közrejátszhat, ezek szerint akkor nálad is..
Más az állati és más a növényi fehérje, utóbbiak jóval kevésbé hasznosulnak, és leginkább a kiválasztószerveket terhelik. Persze állatiból se szabad túl sokat enni, aki sportol, edz, annak is csak 1 g/zsírmentes testsúlykg. Tehát nem nyerő az "annyi, amennyi jólesik' választás. Túl sok fehérje + túl kevés Ch (50 g alatt) a kortizolszint-emelkedés miatt izombontáshoz, fogyáshoz vezet.
A kettőnek semmi köze egymáshoz. Elvileg a paradicsom és a krumpli is low fodmap. A paradicsommal az a gond, hogy én nagyon rosszul vagyok tőle,
ez valószínűleg a magas gyomorsavszintnek köszönhető. A krumplitól viszont az égadta világon semmi bajom nincs. Ami érdekes: amikor
teljesen rosszul voltam, akkor többször ettem, és sokkal többet, vitaminokkal, emésztőenzimmel, mindennel. A súlyom szinte semmit nem változott.
Nost jóval kevesebbet eszem, főleg hús, zsír, zöldség, rizs, krumpli-t, és most bár lassan, de megindult a növekedés. Hüvelyesekkel nagyon ésszel kell lenni, én pl. semmilyen hüvelyest nem eszem, mert felpuffadok tőlük. Fehérjével semmi bajom nincs, annyit ehetek, amennyi csak jólesik,
csak ugye értelme nincs sok (energiát visz be az ember, de mivel csak nagyon lightosan edzhetek, ezért beépülni sem fog rendesen).
Éppen ez jutott nekem is eszembe délután, hogy hiszen antioxidáns van épp elég a gyümölcsökben, zöldségekben, általában nem ezért isznak az emberek kávét. Én pl. soha nem ezért ittam, eszembe sem jutott. Hanem mert élénkít, ébren tart, felébreszt. Nem is a szertartás miatt (arra bőven elég lenne gyerekkávé, de az nem élénkít), se nem a közösség miatt, mert itthon iszom.
Na ja, ha valaki nem eszik gyümölcs-zöldséget, szegény, persze, hogy rászorul a kávé antioxidánsára.
Egy alma is finom, illatos csomagolásban van :)meg még vagy száz ilyesmi....
Persze, tudom, hogy nem rábeszélni akarsz engem a kávéra (nem is kell, mert nagyon rajta vagyok vagy 30 éve :), csak nem tartod célszerűnek mindenáron leszokni róla. Hát....még nem tudom, mi lesz.
Bizony, méghozzá sok. A teában is megmarad, pedig azt magasabb hőmérsékleten főzzük a kávénál és több percig is.
Olvastam egyszer egy skandináv felmérést, amiből kiderült, hogy sok embernek a kávé a legfőbb antioxidáns-forrása. Ezek persze nem paleolit stílusban táplálkozók voltak, hiszen a sok zöldségnek köszönhetően ez nálunk nem olyan nagy probléma. De azért kirúgni sem kell egy kupac antioxidánst, ha már szembejöttek velünk finom illatos csomagolásban :)
Igen, az említett csoportban is a kortizol a fő probléma, de hogy antioxidáns lenne? A főtt kávéban még marad valami?
Másik, hogy vajon tényleg felülmúlják-e a pozitív hatások a negatívakat? Persze, ez már egyéni tolerancia, hit, sok-sok mérlegelés kérdése. Ki mennyit alszik, stb.
Én eddig úgy tudtam, hogy van rossz oldala is, mert emeli a kortizol-szintet, de mert kiváló antioxidáns-forrás, ezt a pozitív hatások messze fölülmúlják.
Köszi, hogy gondoltál rám, nagyon figyelmes vagy :). Már akartam is írni neked, hogy egy csomó ideig keresgéltem, Brikkát is, aztán meg mást is, végül vettem a jófogáson egy használt Saeco Magic-at. Egész jól bevált, olcsó volt, finom kávét főz (persze, jobb minőségű kávéból még jobb lenne, de még van itthon, most épp Karaván). Addig nem akarok másik kávét venni, amíg van, még Omnia is.
Na de képzeld, most meg ott tartok, hogy egy olyan oldalra keveredtem (más paleósokkal együtt :), ahol az az infó, hogy a kávé káros, és épp szeretnék leszokni róla. Még csak tyúklépésben haladok, ellentétben azokkal a hősökkel, akik egy hét alatt eldobták.
Bár lehet, hogy soha nem tudom letenni. Mondjuk, sajnálom is a szuper főzőmet, hogy akkor minek vettem :DD? Igaz, el is adhatom, vagy jó, ha van a családban.
A lényeg, hogy rájöjjenek, mi okozza, ahhoz meg a megfelelő vizsgálatok kellenek. SIBO esetén a bélfertőtlenítő használni fog (többi gyógyszeredet nem írtad, de enyhén szólva kételkedem bennük...)
Ezzel együtt (vagy éppen a diszbiózis miatt) lehet, tényleg gyulladtak a belek, arra természetes gyulladáscsökkentő lenne jó, pl. kurkuma, halolaj. + a májat tehermentesíteni kevés fehérjefogyasztással (a magokban is sok a fehérje).