Olajradiátort azért gondoltam takarékosabbnak, mert azt hittem a benne lévő folyadék valamennyire hőtároló, amit csak után kell melegíteni, nem mindig nulláról kezdeni az egészet.
Persze a klíma lenne a legjobb megoldás, de mennyi lenne szereléssel a legolcsóbb fűtésre is ajánlott klíma? Lehet tényleg ki kell építeni vezetéket az órától, mert mondta, hogy észrevette különböző vezetékek vannak a falban, van amelyik nagyon vékonynak tűnik.
Akkor milyen ventilátoros hősugárzót vegyen? Egyáltalán van folyamatos üzemmódra alkalmas vagy egyik sem olyan, csak ezt a Trotect korrektül feltünteti?
Nem tudom mikor lesz gáz nála. Azt mondta a tervek már a gázműveknél vannak.
Hja, és akkor ha elolvasod, mit ír a gépről a kereskedő: jól szigetelt helységben, alkalmai fűtésre. Nem folyamatos üzemre, egész szezonban, hőszigeteletlen helységben.
A készülék takarékossága alapvetően azon múlik, hogy hogyan álltja elő a hőt. Jellemzően az egyszerű, olcsó kütyükben van egy fűtőszál, vagy kerámia fűtőbetét, mint ebben amit linkeltél. 1kwh villamos-energiából majdnem 1kwh hőenergiát produkálnak. Villanybojler, vasaló, vízforraló, olaj és vagy villanyradiátor, norvégpanel, egykutya. A hőt sugárzó felület nagyságán múlhat a komfort, ennyiben jobb egy valami villany-panel, vagy radiátor.
Hőszivattyúk, klímaberendezések tudnak 1kwh villanyból 3-4-5kwh hőt, de sokkal többe is kerülnek, tehát rövid távra nem éri meg beruházni.
Nyócker, régi ház, nagy belmagasság, szívás. Magas villanyszámla lesz, napi sok kwh villany-fogyasztás, ha egyáltalán bírja majd a lakás hálózata. Lehet, hogy ki kellene húzni külön drótot a villanyórától, csak a kütyünek, illetve egy ilyen gép elég sem lesz, ez is költség.
Ez egy régi rossz állapotú 8. kerületi társasház. Földszinti lakás, egyik oldalán van szomszéd a másikon csak egy fűtetlen tároló helyiség. Gondolom a vezetékek régi vacakok lehetnek. Erre nem is gondoltam, hogy abból is baj lehet ha mindenki árammal fog fűteni. Szerintem hónapokig nem lesz ott fűtés. Valami ilyet kellene venni? Olajradiátor miért nem jobb, nem energiatakarékosabb?
Probléma leírása: adott egy régi Hajdú villanybojer, amivel korábban semmilyen problémánk nem volt. Két héttel ezelőtt, a vízművek munkásai dolgoztak az utcánkban, így nem tudtunk vizet vételezni a házban. Miután helyreállt minden, és lett víz, azt tapasztaltuk, hogy melegvíz vételezésekor, ha nincs teljesen megnyitva a csap, csak részlegesen, akkor a bojler biztonsági szelepe tájékán valami zörög.
Kihívtunk egy szerelőt, de ő azt mondta, hogy magával a bojlerrel nincsen baj, nem látja értelmét megbontani, talán valamelyik fitting okozza.
Kérdés: szerintetek mi okozhatja a hibajelenséget? Korábban tényleg nem volt semmi gond vele, csak amióta a vízművek mókoltak az utcánkban.
Hidegvíz vételezésekor, csak akkor észlelhető néha a hiba, ha elzárom a csapot. De ez nem "kalapács-effektus", hanem valami másfajta zörej.
Melegvíz vételezésekor pedig, ha nincs teljesen megnyitva a csap, folyamatosan hallani a halj zörejt, és érezni is lehet a rezonanciát a biztonsági szelep körényékén.
Minden villanyos fűtőcuccnak hasonló fogyasztása lesz, nem tud nagyságrendi különbség lenni. Klíma-berendezés lenne a kivétel, de annak lenne legdrágább a bekerülése. Valamilyen ventillátoros ketyere jobban keringeti a levegőt az adott helységben.
Kérdés, milyen időtávról van szó, 1-2 hét, vagy akár hónapok.
Kérdés, mennyire hőszigetelt az épület, illetve a lakás, illetve a lakás hol helyezkedik el, tehát körben fűtik-e szomszédok, vagy éppen ez egy felső saroklakás.
Kérdés, mennyi amper áll rendelkezésre per lakás, illetve az egész épület tekintetében, milyen régi az épület, illetve az elektromos rendszere.
Kérdés, hogy ez egyedi probléma, vagy az egész épület így járt, mert ha hirtelen mindenki villannyal kezd fűteni, abból lehetnek még további problémák.
Ismerősöm társasházában valami hibát talált a gázművek. Úgy néz ki nem lesz fűtés egy ideig. 30m2-es helyiség fűtésére mi lenne a legjobb megoldást? Ő ventilátoros hősugárzóra gondolt én meg az olajradiátort ajánlottam, az talán takarékosabb az energiával. Egyébként milyen villanyszámlára számítson ha 20 fokot szeretne? Azt meg lehet valahogy oldani valami időzítővel, hogy amíg nincs otthon addig kevésbé fűtsön, hogy spóroljon az energiával, amikor hazaér vagy előtte meg 20 fokra fűtsön? Vagy egyszerűen amikor elmegy minimumra veszi, amikor hazaér meg feltekeri.
Ezt mondjuk hiszterézisnek! Ha nem így lenne, akkor ki-be kapcsolgatna egyfolytában. Ezért javasoltam, hogy vidd följebb a megengedett hőmérsékletet, mert pont egybeértek az értékek. Így most el van tolva jó irányba a munkapontja a rendszernek.
Pont alulról nem fényképezted, pedig ott van a kazán hőmérsékletét állító termosztát.
Oké, ne állíts rajta. Viszont érdemes lenne a radiátorok visszatérőjén nyitni, mert lehet, hogy túlzottan le vannak folytva és a kazán ezért nem tudja leadni a hőt - nem tudja átadni teljesen a radiátoroknak. Benne marad, és ezért kapcsol le a kazán termosztátja. (KT)
Remélem, van rajtuk állítási lehetőség.
Az egész rendszert összességében kell vizsgálni. Olyan nincs, hogy a készülékhez nem értek, de a hálózathoz igen.