rez - Szerinted a zsidóknál annakidején mindenki tudott olvasni? Mégsem rakták tele képekkel a templomot és a prófétákról sem készítettek szobrokat, a Bibliában az ilyesmi egyértelműen tiltva van és ők ezt jól tudták.
Nem véletlen, hogy a református templomokban nincsenek se képek se szobrok, mivel mikor a Biblia a kezükbe került rájöttek, hogy Isten tiltja az ilyesmit.
Hagyjuk a felosztást, annyit csak még hogy a református újfordítású Bibliában az 5Mózes 5:6:21-ig a legelőször leírt felosztásom szerint vannak a bekezdések.
Azzal van bajom, hogy az imakönyv azt mondja, hogy ez Isten tízparancsolata, a bibliában meg egy kissé másképp van inkább használná azt, vagy azt írná, hogy ez csak egy összegzés.
Sziasztok!
Nem kívánok belefolyni a vitába, mert vallásos meggyözödéssel rendelkezö emberekkel lehetetlen építö jellegü vitát folytatni, hiszen úgysem fogják feladni hitüket, vallásuk tanítását, csak azért mert hallanak néhány logikus észérvet ellene...
Azt viszont furcsának találtam, hogy a cölibátus bevezetésének valódi okáról senki sem írt, pedig nem töriszakra járni, hogy valaki halljon efelöl. Szóval a cölibátus bevezetésének oka az egyházi földbirtokok /és vagyon/ felaprózódásának megakadályozása volt. Ennyi.
jen-sol
Sajnos csak beleolvasni tudtam az Általad belinkelt oldalba, később végigolvasom. Egy-két dolog azonban megmaradt.
1. A csoportosítás a memorizálást segíti, önmagában a szöveg tíznél több kijelentésre, parancsra is felosztható.
2. (Ezt már nem onnan veszem.) Ebből adódik, hogy egy kifejezetten kateketikai célú felosztás az értelem megtartásával eltérhet a szentírási eredetitől.
3. Igazán akkor örültem volna, ha a Dt. 5,6-21-et is idézted volna. A Tízparancs ezen megismétlése sokkal "kifejtősebb", magyarázóbb, különösen a képek és szobrok kérdésében (Dt.5,8). Tehát a Dt.5,7 a parancs, az 5,8 a kifejtés.
4. A Dt.5,21 a feleséget a vagyontárgyakkal egy sorban említi. Az Általad idézett katekizmus a feleséget kiemeli, maradnak a vagyontárgyak (a szolgálók is annak számítottak). Az az érzésem, hogy ez a döntés szemléletbeli változást jelent (az asszony nem "dolog" többé), másrészt pedig kiemeli a 6. parancs értelmét: ne törj házasságot!
5. Újra átolvastam a beidézett imakönyvrészletet, és nemigen tudok mást mondani, mint azt, hogy a parancsokat, azok lényegét kiemelve, megjegyezhető, érthető, magyarázatok nélküli formában hozza, amely természetszerűen nem a szó szerinti bibliai részlet (egyébként melyik legyen a kettő közül?).
Kicsit más. Azt hallottam egyszer HGY-s szájból, hogy a katolikusok a Tízparancsolatot meghamisították a Szentírásban. Ezen nekibuzdulva összehasonlítottam egy református fordítással, és nem találtam, csak jelentéktelen, a fordításból adódó szóhasználati különbségeket. Ez azt is jelenti, hogy a katolikus egyház
1. vagy következetlen, mert nem mindenhol hamisít,
2. vagy kb. az általam vázoltak értelmében járt el, de nem tagadja le, hogy az eredeti szöveg bővebb.
Tehát faithful testvér szerint úgy ahogy van, szar az egész. Ez egy vélemény, faithfull testvér véleménye, akinek joga van a véleményéhez. Osztani lehet, elfogadni nem kötelező - hál' Istennek - vitatkozni azonban nem lehet vele, mert vitára csak észérvek között van lehetőség, azt meg itt nem látok.
1. En a felosztasra mondtam hogy a Tied, es te is ezt mondod.
"Mózes valóban készítetett kerubokat a frigyládára és rézkígyót a pusztában, de kizárólag Isten utasítására! Ti kinek a parancsára festitek le Istent
és faragtok szobrokat? "
Mi Jezus parancsara:
"Menjetek es tegyetek tanitvanyomma minden nepet..."
Es ha a nep analfabeta akkor az analfabetakat is...
Es ha a nep erzekeny a muveszetekre, akkor a muveszet is egy eszkoz erre a celra. Isten dicsosegere... A kereszteny muveszet nem aranyborju gyar. Celja Isten dicsoitese es nem a baal-e!!!
(Nem ugy mint a Mozes korabeli "kepek"...)
2. Egyetertek. De azert ez a 10 torveny bele kell legyen irva a szivbe...
3. A 17-verset sokfelekeppen lehet osztalyozni 10-parancsa.
Kar, hogy nem valaszoltad meg a kerdesem. Mi a kulonbseg a Te elso es masodik parancsod kozott? Miert nem igaz, hogy ez a ketto egy:
Uradat Istenedet imadd es csak neki szolgalj!
4. Ez Szent Agoston valasztasa volt es belatom, hogy az indoklasrol keveset tudok. Ami azonban nekem eleg, hogy az evangelikus egyhaz sem vette kulon parancsba a faragot kepes utasitast. Marpedig Luther-nek egyik nagy baja volt a szobrok es kepek a templomokban.
Nem tudja valaki hogyan van a reformatus 10-parancsolat? Naluk ez kulon parancs?
A HGY-ben hogy van a tizparancsolat?
Tudod kedves Thad, a "mi" tizparancsolatunk nem csusztatas, es evszazadokon at imadkozott az egyhaz azert, hogy megertse Isten uzenetet. Persze en is tudok faragni egy masik tizparancsolatot, (mint te tetted), de asszem jobb ha Istenet szeretjuk, mint a magunket...
Tehat ha szerinted mas az te 1. es 2. parancsod uzenete akkor kerlek ird meg miben mas!?
Én békességet, meg jóakaratot kívánok az embereknek!
Pál meg a következőket: Gal. 1.9 "... Ha valaki néktek hirdet valamit azon kívül, a mit elfogadtatok, átok legyen." és 1 Kor. 16.22 "Ha valaki nem szereti az Úr Jézus Krisztust, legyen átkozott!..."
Nos, aki kikerüli Jézus Nevét, tagadja, hogy Ő a Vagyok Jehova, Isten, ítélje meg az Úr!
Legyen Ő a bíró.
Én nem gúnyosan beszélek Szombatosokkal, hanem teljesen elutasítóan.
És semmit nem találtam Szombatosokban, amit tisztelnem kellene. Mert én vele ellentétben be szoktam látni tévedésemet. Mert a tévedés nem túl nagy baj, de a hamisság már igen. És a hamisság terjesztése azzal a céllal, hogy okosnak tűnjék nem kelt bennem tiszteletet.
A konokság és a tiszta apostoli tanításhoz való ragaszkodás az értetlen embernél ugyanolyan. Így köszönöm dicséretedet. Ha kicsit utánam olvasnál, tudnád rólam, én a fafej jelzőt kaptam. Gondold meg, miért?
De azt is írtam magamról, ha az Úrról írnék hamisat, én magam is hamis lenék. Teljesen. Hát akkor kénytelen vagyok az Úrról írt dolgom mellett kiállni! Mert igaz!
A katolikus egyház tévtanításai meg már eléggé kitárgyaltak a katolikus egyház topicban. Ott vélekedéseimet is olvashatod. Azért, mert Te felületes, ill. tájékozatlan vagy, még nem ad alapot arra, hogy nekünk (nekem, Balázsnak, satyának, stb.) mindent újra le kellene írnunk.
Olvass hát és tudakozz, találsz ott Máriáról, épületekről szokásokról, pápáról stb sok gondolatot.
Azt meg nem vetted észre, hogy e topic nem a legjobb szándékkal íródott? Holott én is keményen ostorozom(tam) a római egyházat?
Kedves Ginger, él bennem a gyanú, hogy Te sem vallod az apostoli hitvallást. Tagadod a Háromságot, vagy azt, hogy Jézus Krisztus Isten, ahogy Tamás állította. Ha nem tévedek veled kapcsolatban, érthető, hogy ellenem fordulsz. Az is, hogy nem értesz. Mert, ha értenél, megváltoznál.
" Igenis a katolikus egyház dogmái tették a Bibliát hazuggá, és készített sok olyan embert mint ti magatok. Nem engedi, hogy meglássátok a tiszta igazságot erről a nagyon is fontos könyvről."
Talán megbocsátják a többiek, hogy a nevükben is megköszönöm katolikus részről ezt a roppant differenciált, érvekkel a legmesszebbmenőkig körülbástyázott, mégis, a maga egyszerűségében megdöbbentő, veretes igazságot, amit civilizált vitázóként, békességgel, jóakarattal, pusztán a beszélgetés szándékával voltál szíves elébünk tárni.
Talán azért írtad e soraidat, mert elég nehéz egy vitába úgy bekapcsolódni, hogy a partnerek már hónapok óta nyűvik egymást - a szó jobbik értelmében -, és tudják, ki mire és hogyan reagál. Talán igazad is lehetne, bár "belülről" ez a vita (és más vallásos topicok sem) nem tűnik "szardobálásnak".
Ami viszont a legfontosabb: az okulásban kezdd Magaddal, aztán figyelmeztess másokat.
Szijjasztok!
Fáj, hogy ilyen "szardobálós" oldalt csináltatok ebből az érdekes témát felvető és sok észérvet megkövetelő szobából.
Egymást köpköditek csak azért, mert különböző oldalról közelítitek meg a témát. Egész egyszerűen nem értem miért nem lehet civilizáltan - egymás ócsárlása nélkül - beszélgetni? Különösen - már megbocsáss, de - Te CSERFA, te emlegetted a békességet meg jóakaratot, mégis gúnyosan és tiszteletlenül beszélsz a Szombatosokkal, akik ha egy kicsit leadsz a büszkeségedből és elfogulatlanabbul vizsgálgatod a Bibliát igazat is adhatnál nekik.
Ezen az oldalon sajnos túl sok konok, megkövesedett ember gyűlt össze. Senki nem hajlandó a másiknak azt mondani: Barátom most neked volt igazad, megtanítottál valamire, köszönöm!
Volt már erre példa? SOSEM...
Ha végigolvasom Rez vagy Cserfa sorait, összefüggéstelen gondolatokat látok, nem arra válaszoltok ami a kérdés, kibújtok a kényes témák alól. Igenis a katolikus egyház dogmái tették a Bibliát hazuggá, és készített sok olyan embert mint ti magatok. Nem engedi, hogy meglássátok a tiszta igazságot erről a nagyon is fontos könyvről. Mi lesz veletek ha ilyen makacsul hajtogatjátok a "saját" igazatokat? Hmmm???
Szombatosok, még annyit, te nem vagy a felebarátom.
Én meg nem teszek hamis tanúbizonyságot.
Ellened sem. De nem feleltél sarkos felvetéseimre, és nem is tudsz, csak okoskodni, az Iga egyszerűsége ellen.
Idézek Tőled az Olvassuk a Bibliát topicból: 1999-02-06 11:42:04 "35.Ezt a Mozest akit megtagadanak, mondvan:Ki tett teged fejedelemme es birova? ezt az Isten fejedelmul es szabaditoul kulde ANGYAL keze altal, aki megjelent neki a csipkebokorban.
Ki jelent meg a csipkebokorban ? "
Nos, ha olvasod a Biliát, rájössz, hogy Mózessel Jahve, a Vagyok maga beszélt a bokorban. Nem Jahve Angyala.
A Te hamisságod ott kezdődik, hogy Jahve angyalának nevezed az Angyalt. Pedig ez az angyal maga Jave. Mert úgy mutatkozott be Mózesnek: "Vagyok aki Vagyok"
Te mégis, valaki mást tartasz Jahvénak, de ezzel szembekerülsz a Bibliával.
És azért halt meg feleslegesen szerinted Jézus, mert semmi bűnt nem találtak Benne! Csak azt, hogy Isten Fia, azaz Istennel egyenlő, azaz Isten volt. Mert, amint a Biblia Írja, Jézus nem is tagadta istenségét. És ezért ölték meg. Mert nem viselték el, akárcsak te, hogy ember hogyan lehet Isten. De te rosszabb vagy náluk, mert akik gonosz kezeikkel megölték Őt, azok megtértek. Te gonosz írásaiddal zavarogsz, és nem térsz meg. Hanem a Fórumon is tévelygőtársakat keresel, és bátorítasz tévtanokra.
Te állítottad, a Fiút nem imádták. Mert nem ismered a Bibliát, csak felekezeted tévelygéseit. Holott megmutattam, hogy bizony imádták és imádni is fogják, a mennyben, a földön és a föld alatt is.
Te állítod, hogy Jézus nem Isten. És azt is, tudod mit beszélsz. Így szerintem menthetetlen vagy, annál nagyobba vétked.
Mert a magad tekintélyét véded, meg felekezeted okoskodását, azzal nem törődve, ravasz tévelygéseddel embereket hitetsz rossz ismeretre.
Azaz Te hamis, veszedelmes eretnek vagy, akivel semmi másról nem vitázom, e dolog egyszerű, egyértelmű, Jézus Krisztus Jahve, ha a Biblia igaz. Jézus Isten, ha a Biblia igaz. És Te hamis vagy, ha kötöd az ebet a karóhoz.
Nem teérted, hanem az olvasókért írtam, amit írtam, hogy tévelygéseidet lerontsam. Mert neked járna a Szellem, ha Jézus tanítványa lennél, és akkor te is Őt dicsőítenéd. És Jézus Nevét hangoztatnád, mert más név nem adatott. De jössz Jahvéval, homályossággar, ravasz tévelygéseddel. Minek ennek topic?
Aki érti, úgyis elvet téged. Aki nem érti, értse, amit akar.
Helyesbítek, így van szerintem:
2Mózes 20:1-17
És szólá Isten mindezeket az igéket, mondván:
(1.) Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Egyiptomnak földéről, a szolgálat házából.
(2.) Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolataimat megtartják. .......
1. Tisztázzunk valamit, ezek nem az én törvényeim, hanem Isten törvénye, a felosztásra esetleg mondhatod, hogy az én felosztásom. Mózes valóban készítetett kerubokat a frigyládára és rézkígyót a pusztában, de kizárólag Isten utasítására! Ti kinek a parancsára festitek le Istent és faragtok szobrokat?
2. Természetesen a keresztények már nincsenek a törvény uralma alatt.
3. Tény, hogy a 2Mózes 20:4-et (2.) kihagytátok a ti felsorolásotokból és a 10.-et két részre osztottátok, hogy pótoljátok a hiányt! Miért? (nehogy megütközzenek a hívek, ha képeket vagy szobrokat látnak a templomban?)
4. A feleség különválasztása parancsként nem véletlen - Persze hogy nem, mert csak így jött ki a tíz parancs!
Ugye belátod, hogy a ti tízparancsotok egy kissé csúsztatás, és akkor finoman fejeztem ki magam!
Miért mondjátok azt a katolikus hívőknek, hogy ez Isten tíz parancsa, miért nem az Isten által adott tíz parancsot használjátok?
De erről nem te tehetsz, hanem az egyházad volt vezetői akik átírták Isten parancsát a maguk kedve szerint.
Ajánlom figyelmedbe a következő oldalt, a felosztásról is van szó benne:TÍZPARANCSOLAT
2.Moz.20:16 "Ne tegy a te felebaratod ellen hamis tanubizonysagot"
Az altalad felsorolt dolgok hamisak, mert a helyzet a kovetkezo: Szerintem nem hiaba halt meg az Ur. Jahve kuldte Mozest es nagyon is tudom, hogy Jahve az Jahve. Ezzel kapcsolatban, barmikor es barhol beszelgetesbe elegyedek veled. Na most a kovetkezo az biztos: Nem egyforman ertelmezzuk ezeket a dolgokat, es te inkabb meghazudtolsz, mint megvitatod. Itt ez a Vallas, Filozofia forum nagyon megfelelo a "Ki Jahve vagy YHWH" topicra. Lenne ez azert is jo, mert az Olvassuk a Bibliat topicban az egyik beirasod nagyon mellefogott. Es ha azt az allaspontot tartod, azt nagyon egyszeru megdonteni.
Szoval en azt ajanlanam, hogy erre nyissunk egy topicot ahol szabadon megbeszelhetjuk ezeket,annelkul, hogy mas topicjan belol keljen manoverezni.Es kerlek hasznalj kevesebb jelzot, mint tevelygo stb. es tobb ervet, hogy mindenki szamara hasznosabb legyen a beszelgetes. A bekesseg es joakarat pedig nem tobb mint szavak, ha masok ocsarlasa utan mondod.
Shalom
Kicsit elgondolkodtam, és nem találtam a választ, adjátok meg Ti!
Milyen gyümölcsöt hozhat egy ilyen topic?
Satyától nem lehet elvárni, hogy belátva felekezete hibáit onnan ezért kiugorjon.
Faithfultól sem lehet elvárni, hogy felvegye a katolikus szokásokat.
Reztől sem várok el semmi változást.
Magam sem változnék e topitól.
Egyáltalán, mire jó e topic? Cikizésre, felhánytorgatásra, stb.
Magam is cikiztem, megszóltam a katolikusokat, tették ezt mások is.
Érdekes gyümölcsöt hozott. Megértettem, hogy a katolikusok, de még a papok is lehetnek rendes emberek:-) Így találtam Halra, Balázsra, satyára, stb.
(Találtam veszedelmes tévelygőt, pl. Szombatosokat (csak nem légió?:;)), aki szerint hiába halt meg az Úr, meg hogy nem Jahve küldte Mózest, meg nem Jahve Jahve.)
Gondoljátok meg testvéreim, nem-e a Szentlélek által mondjuk Úrnak Krisztust?
Akkor miért folytatni a cikizést (úgyis reménytelen)
Attól még kiki fújhatja a magáét, de itt, a Fórumon ez kilátástalan. Vagy csiszolgatjátok egymáson a körmeiteket?
Haginék nem győzködték az idős asszonyt, hanem rendesen éltek az Úrban. Végül a néni maga ötlötte ki, hogy külsőségek, szokésok helyett jobb a Szellem, a belső dolgok stb. Magától szórta ki a kegytárgyakat, stb.
És ez a jó út, a példamutatás, nem a szóharc.
Mert Faithfulnak sincs igaza, amikor Antikrisztusnak nevezi a pápát stb. Bizony, a gyümölcseiről ismerni meg a fát. És bizony jobban tennéd, kedves Faithful, ha életeddel nyernél meg követőket (kicsit lassabb, de hát ez is benne van a Bibliában, hogy lássák az emberek a cselekedeteinket), semmint a cikizéssel.
És ugyanez a katolikusokra, a sok szertartás, szokás, pompa és maskara helyett emberség, szeretet, tisztesség.
Ne haragudj, kedves Faithful, de szerintem itt a Fórumon Satyáék vezetnek ellened. Mert a hangjuk valahogy inkább a Biblia által javallt. (Jómagam meg nem gyűjtök követőket, én egy nagyon kicsi szekta vagyok, én még hibázhatok:;)))
Ezek csak gondolatok, de hátha használnak valamit.
Az előző parlamenti ciklus végén törvénymódosító javaslatot nyújtott be az egyházalapítás szigorításáról. Az addigi keretszámok szerint száz fővel lehet egyházat bejegyeztetni. Az ön javaslatában: tízezerrel. Nagyot ugrott. Miért?
Az elmúlt tíz év tapasztalatai kényszerítették ki. Nem a vallásszabadságot akarjuk korlátozni, hanem a vallásszabadsággal történő visszaélést.
Ön biztos tud példákat mondani: hogyan lehet visszaélni vele?
Megdöbbentő esetekkel találkozunk, amiket persze 1990-ben a törvényalkotók nem láttak előre. Ma Magyarországon száz ember mindenféle érdemi kontroll nélkül a katolikus, a református, vagy az izraelita egyházzal jogilag azonos egyházat hozhat létre. Így egymás mellett szerepel az esztergomi érsek, és a...
(valami boszorkány
Részlet a Bibliából:
Apcsel 1:
14. Ezek mindnyájan egy szívvel-lélekkel foglalatosak valának az imádkozásban és a könyörgésben, az asszonyokkal és Máriával, Jézusnak anyjával, és az atyjafiaival együtt.
15. És azokban a napokban felkelvén Péter a tanítványok között, monda (vala pedig ott együtt mintegy százhúsz főnyi sokaság):
Apcsel 2:
1. És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának.
2. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala.
3. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül.
4. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Lélek adta nékik szólniok.
Érdekes, hogy a katolikusok ezt az eseményt (a Szent Szellem kitöltetését) ünneplik mint a katolikus egyház születésnapját. Ahol mintegy 120-an voltak együtt. Ha ma, Mo-n akarna megszültni az egyház, Semjén úr azonnal szektát kiáltana.
Két dolog lehetséges:
1 - Vagy a katolikus egyház egy 120 fős szekta létrejött szekta,
2 - vagy nem a katolikus egyház született meg pünkösdkor, hanem Jézus Krisztus egyháza, amiből később szakadt ki a katolikus szekta.
Sajnos nem láttam a Hét címu musort, ezért nem tudom, hogy mirol volt ott szó. Amit Öntol olvastam, az teljesen megfelelt Semjén Zsolt retorikájának.
"Két dolog fogja kikényszeríteni. Az egyik az európai uniós jogharmonizáció, a másik a társadalmi nyomás. Szociológiai tény, hogy a nem vallásos emberek is - joggal - rettegnek a szektáktól."
(168 óra, XI. évfolyam, 6. Szám, 1999. február 11.)
Én ezt meglehetosen egyoldalú megközelítésnek tartom, ráadásul Semjén Zsoltot túlságosan elkötelezett embernek tartom ahhoz a szerephez, amit o a politikában betölt. Ha a Hét az o véleményét közvetítit, akkor az a Boros kormány idejét idézi, ahol a Hét csak a kormány álláspontjának megfelelo tényeket szolgáltathatott.
Én inkább azoktól a vallási gyülekezetektol tartok, amitol Európa is tart, ahol fanatikusok vannak (Az elnyomott egyház)
Ha Te nem, akkor majd en kommentalom a Te altalad leirt 10-parancsolatot.
Roviden:
A te ket elso torvenyed egyutt a katolikus 1.-torveny! Es ha igei alapon nezed, bizony Mozes csinalt kerubokat es Rez kigyot e parancsolatok megkapasa utan. A torveny van az emberert nem az ember a torvenyert. Ezt tanultuk Jezustol. Te is?
Ha a "te" 10. parancsolatodat ket reszre szeded (feleseg es vagyon), akkor lam mar meg is kaptad a katolikus 10-parancsolatot. Egyebkent a prancsolatok ilyenten osztalyozasa a reszedrol kisse ONKENYES ugyanis a 10-parancsolat 17 versben van leirva. Tudod miert 10 parancsolat megis? Mert az ige mashol is irja:
Torv. 10.4
"És felírá a táblákra az előbbi írás szerint a tíz ígét, a melyeket szólott vala az Úr ti hozzátok a hegyen, a tűznek közepéből a gyülekezésnek napján, és átadá az Úr azokat nékem."
A feleseg kulon valasztasa parancsolatkent nem veletlen!
Ez a felosztas egyebkent az ugynevezett Szent Agostoni felosztas.
EZT HASZNALJAK ALLITOLAG AZ EVANGELIKUSOK IS!!!
Kedves Thad! Ugye belatod, ez a kis Bibliai idezeted (parancsolatokka osztva) egy "hangyanyi" csusztatas volt. A kepek faragasa nem kulon parancsolat hanem szerves resze az elsonek!!! Kerlek indokold meg, ha te nem igy latod!
És szólá Isten mindezeket az igéket, mondván:
(1.) Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Egyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
(2.) Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolataimat megtartják.
(3.) Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.
(4.) Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
(5.) Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked.
(6.) Ne ölj.
(7.) Ne paráználkodjál.
(8.) Ne lopj.
(9.)Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.
(10.)Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.
(Forrás: Biblia (Károli ford.)
----------------------------------------
A katolikusok szerinti tíz parancsolat:
1. Én vagyok a te Urad, Istened. Uradat, Istenedet imádjad és csak neki szolgálj.
2. Isten nevét hiába ne vegyed.
3. Megemlékezzél arról, hogy az Úr napját megszenteljed.
4. Atyádat és anyádat tiszteljed.
5. Ne ölj.
6. Ne paráználkodjál.
7. Ne lopj.
8. Hamis tanúságot ne szólj felebarátod ellen.
9. Felebarátod feleségét bűnre ne kívánd.
10. Felebarátodnak semmiféle jószágát ne kívánd.
(Forrás: Emeljük föl szívünket! (Görögkatolikus imakönyv))
faithful
Mi legalább megpróbálunk „okos” érveket felhozni, te ellenben csak mocskolódni tudsz.
Ami az ember-halászatot illeti, miután nem ismered munkámat, ezért nem igazán van alapod ítélni. Ugyanakkor azt gondolom, vannak olyanok, akik olvassák ezeket a vitákat és elgondolkodnak rajta. Ez is emberhalászat.
Tudod, amikor panaszkodnak emberek, hogy gyermekük, mióta szektában van feléjük sem néz, nem hajlandó tudomásul venni őket, amikor egy ismerősöm eltűnt a szektában, majd egy idő után hazament megszülni gyermekét, akinek nem tudták, ő sem, hogy ki az apja, akkor azt mondom, hogy a szekták veszélyesek. Ha a te közösségedben ilyen jelek nincsenek, akkor ti nem vagytok szekta, hanem kisegyház. Olyan ez, nálad, mint a zsidóknak az érzékenysége a „zsidó” megnevezésre.
Nehogy már az összes abortuszt a Katolikus Egyház nyakába varrd. Ezt magad sem gondolod komolyan. Minden baj oka a Katolikus Egyház, minden, ami jó, azt ti csináljátok.
Ginger!
A Szentháromság vitát az Olvassuk a Bibliát című topicban olvashatod. Azt hiszem, elégségesen alátámasztottuk a tétel bibliai alapjait. A gyerekkeresztelésről is volt már szó.
A katolikus tanitasok amiket tagadsz nem tevesek. Ime a bizonyitek:
1. Olvasd el az Olvassuk a Bibliat topic-ban leirtakat. Kezdheted ezen igek magyarazataval is:
Janos 1.1:
Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennel volt es Isten volt az Ige, O volt kezdetben Istennel.
Az egyik evangelium vegen olvashatod:
kereszteljetek meg minden nepet az Atya a Fiu es a Szentlelek neveben.
2. Ismered ezeket az igeket:
testben halunk meg es lelekben tamadunk fel
Jezus tanitasa a 7-testverrol akik mind gyermektelenul hagyatak ugyanazt az asszonyt. Melyikuk felesege lesz a tulvilagon => uzenet => a mennyben a lelkek mint az angyalok elnek. Szerinted az angyalok is meghalnak egy "szepnapon"?
3. Korneliusz egesz hazanepe kikeresztelkedett. (kiveve a csecsemok?) Hol is olvasod ezt????
Esz erv:
Az eredendo bun az ember akaratlagos beleegyezese nelkul jon az ember eletebe (annak kezdeten). Miert ne johetne a megvaltas ez alol hasonlokeppen? Az udvosseghez ugyis a lelek onnallo dontese kell... (a lelek ami szerinted meghal, huh ez kisse tul nagy eretnekseg...)
4. Nem kell hasznalni, csak lehet! Isten is hasznalt kepeket a nepe tanitasara! Olvasd el a szovetseglada leirasat. Szerinted Izrael az aranyladat es a rajat levo kerub szobrokat imadta, vagy a Szentek Szentjet? Toprengj el ezen...
A masik oszovetsegi pelda a Réz kígyó. Aki ranezett meggyogyult a kigyo marasbol. Ez szerinted ugye viszonylagos balvanyimadas. Azaz szerinted tan Izrael es Mozes eretnekek voltak? Vagy mas az ...
5. Olvasd el a kanai mennyegzo tortenetet:
"Asszony meg nem jot el az en idom", es lam a csoda megis megtortenik. (NEM JEZUS AKARATA ELLENERE, HANEM AZ O KARATABOL!!!)
Az agyatlan katolikusok... mar megin itt kocc ki.. agyatlan reformatusok, agyatlan evangelikusok, agyatlan zsidok....??? avagy itt mar megint a teologiai "rasszizmusod" jott elo? Mit mondjak en is lattam az inkriminalt riportot. Meggyozo volt egyebkent.... :-)))))
Mellesleg magad sem vagy jobb a deakne vasznanal.. hazug, kepmutato vallasos csalo :-)))))
VV
Avagy eleveneden erintett a riport? Ha nem lett volna benne NS Speedy Gonzales trukkje akkor nem lennel ennyire felhergelve?
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Merhogy igy kepernyon keresztul elegge nevetseges vot mit mongyak. Es latszott a csodadoktoron, hogy jol szorakozik o is... Nem volt ez veletlenul titkos anyag? Belso hasznalatra...
VV again