Így van, az enyémtől pont emiatt vettem könnyes búcsút :)
1200 kilónál ha 2 raklap volt az autón, szerinte még üres volt az autó. Meg, hogy éjszaka nem mérnek sehol se. Nyilván soha nem állt a welsi mérlegen mondjuk éjjel 2-kor, és a sekulei mérlegházat se vette szemügyre közelebbről.
Tudod a ponyvás mindig túlsúlyos, a dobozos meg sosem ;) (pedig kábé ugyanolyan nehéz mindkettő)
Jumperral volt, hogy párszáz kilónyi göngyöleggel is mérlegre állított a faszkalap. Most meg fent van a 8 raklap cucc, és az egész nincs 800kiló (mondhatni ilyen lenne az ideális furgonos áru).
Beene,
Rengeteg múlik a felépítményen. Több 100 kilót lehet rajta nyerni...vagy épp bukni. Enyémben is túl sok a vas, alumíniumból sokkal könnyebb lett volna.
Gépkocsivezetőként bejelentettnek jár, tehát ha a saját kft-dben csak mezei tag vagy, akkor még nem jár, gkv-nek kell szerepelnie a munkaszerződésedben.
EV-t passzolom. Nem tudom, hogy EV-ként hogy tudod magad bejelenteni gkv-ként.
Te is tudod miért van így. Spórolni kell, környezetbarátnak kell lenni, az se baj ha ettől egy megbízhatatlan műanyag halmaz lesz az egész autóból. Ez van, ezt kell szeretni. Az emberek meg úgyis meg fogják venni, legfeljebb hamarabb cserélik.
Mióta nincs személyautóm már nem vagyok autómániás, Rönó mániás meg sose voltam :)
Viszont azt el kell ismerjem, hogy se az előzővel (2.5-ös dci), se a mostanival (2.3-as dci) nem volt semmi bajom motorikusan, lekopogom eddig mindig haza is tudtam jönni velük saját lábon.
viict,
Ez a papíros súly nagyon jó. Nekem a Master kutyaólastól, felépítményestől 2090kg. Nyilván ez egy olyan bűvös szám, mint ahogy minden 10 év körüli autóban 160000km-en áll a km számláló :)
El lehet felejteni a 1.5t raksúlyt ezeknél, a mérlegen úgyis minden kiderül. 1100kg-mal én pl. már 3500kg vagyok, és akkor még csak a mérlegházban nézelődök.
Tudna nekem valaki mondani egy nagyon jó ducato szerelőt, aki kitudja cserelni a porlasztókat benne szakszerűen?! Le kell hozzá venni a hengerfejet is állítólag.
Dunakesziben van az autó, eddig miskolcon csinálták de így már nem tudom hazavinni ezért itt kellene valakit találnom hozzá.2007 es 3.0 ducato.
2.3 Multijet, a 131 lovas. Kedden hoztam ki, tényleg nem egy erőgép, viszont hihetetlen csendes, és a hatodik jó hosszú. Még csak a városban körözök vele, nincs nagy tapasztalat. A váltóját nem fogom szeretni (az 1-es és a hátramenet borzasztó), a többi jónak tűnik így az első 100km után. Az ablakmosó betöltő egy vicc. Kíváncsiságképpen lemérlegeltettem abban az állapotban ahogy a szalonból kijött, papíron 2070kg, a valóságban 2280kg tele tankolva, sofőr nélkül. Mire berendezem jó, ha marad egy tonna a hasznos terhelhetősége.
Én 95e járulékot fizetek magam után, a nettó fizetésemet most így hirtelen nem tudom megmondani, de a minimum környékén van. Eléggé fáj. ;-) A könyvelővel most verekszek, hogy találjon ki valamit. Ha egyszemélyes Kft-t üzemeltetsz, nagyjából ugyanúgy felelsz a vagyonoddal a cég után, a Kft-n keresztül magánemberként is elővesznek.
Azért a 3.0-ás Sofim motor nem egy rossz fejlesztés, bár van benne bőven elektronika. És már a Mitsubishi is azt használja, pedig a tulajdonosa tudna adni Mercedes motorokat is. A Renault is addig volt jó amíg a 2.8-as Sofim blokkal készült. Szomszéd Renault mániás, többet is elnyüstölt már, de állítása szerint a régi volt a legjobb.
Én amúgy VW párti vagyok, de nem vennék azt, mert kicsinylem a 2000 ccm-t, akkor inkább Mercedes.
Meg lehet ki kéne próbálni egy legújabb Gazellát is, ami már Cummins motoros, bár szerintem itthon nem forgalmazzák.
Mondjuk a közeljövőben nem fenyeget az a veszély, hogy új autót vennék.
Engem nem különösebben érdekel kitől van (egyébként állítólag Nissan). Tegye a dolgát váratlan (na ezt nehéz elmondani egy olaszra is...) meghibásodások nélkül, tudjak bele ablakmosót tölteni az ablakmosós flakonból, ha kiég egy izzó azt tudjam kicserélni, ennyi nekem bőven elég :)
Oldtimer meg biztos nem lesz belőle, valószínű előbb lesz lecserélve valami nagyobbra minthogy ezt a kort megérje ;)
Szia. Hat ez jo kerdes, de szerintem a Master kizart, hogy barmilyen szalon is kotodne az Ivecohoz. A Mascott (vagy minek hivtak a nagyobbat) meg talan, de szerintem az mar nincs is mivel a 4 tonnas kategoriat is lefedi a Master, a hajtas, szimplakerek/duplakerek meg valszthato mar 3 tonnanal is.
Ha francia palyan jarsz akkor a shell kartya nem igazan ajanlott. Ha csak nemet, benelux, akkor siman jo a shelles is. 2 hetente kapod a szamlat, amit pontosan idore kell fizetned. Velem elofordult nehanyszor, hogy hetvege miatt kestem 1 napot es egybol kuldtek, hogy fizessek, maskulonben tiltjak a kartyat (hiaba bent van 800e kaucio).
Igen sajnos igazad van..;-) van mindkettőtől ajánlatom, még nem döntöttem, és igen, shell forintban, dkv euroban dolgozik, a pénzt meg euroban kapom..ugyhogy tényleg előrébb lennék a dkv-val. köszönöm a segítséged, két hónapja ezzel foglalkozok minden nap, már csak ez a kártya hiányzik, jó hogy beszéltünk. Sokan fogják a fejüket hogy beleülök egy Ducatoba, de ahány embernél felhozom a témát, mindenki másik típust istenít. Én régebben Transitot használtam meg Movanot, 2002-2003 évjáratúak voltak, de fogyasztásban nem mentek soha 9 liter fölé, pedig nem üresen jártam velük. Ahonnan most hozom el a Ducatot, a srác egy Transitból száll ki, és azt mondja vissza nem ülne bele, ő is Ducatora vált. Hna hamar kiderül hogy jól döntöttem e. Neked van munkád rá bőven?
Ja, és még egy -nekem- fontos dolog: Dkv-t euróban fizethetem. Fuvardíj is euróban jön be, így nem kell váltogatnom, ill. nem a bank váltja át a jóváírás napján vételi árfolyamon. Az üzemanyagos cég meg ugye eladásin számolja át forintra az eurós tankolásokat.
Marad euróban a zsé a számlán, dkv-t euróban utalom.
Ha forint kell, akkor meg akkor és annyit teszek át, amennyit gondolok, ill amennyire szükség van.
Nekem nagy tank van a boxos alatt, olyan 1050-1100 km-nél szokott felgyulladni a tankoljmár lámpa, ekkor olyan 102-105 L megy bele.
Havi 12000 km, annak kb a harmadát itthon tankolod. De legyen csak a negyede.
Így kint tankolsz 900 L-t. Legyen 1,45 € az átlagár. 20%-os áfával számolva az literenként cca 24 cent. 900 liternél 216 eur. 1 év alatt cca 2600 eur.
Dkv számlánként ( azaz kéthetenként ) felszámol a nettószámlázásért 10 eurót. Ahány ország, annyi számla. Plusz még néhány százalékot is a fix 10 eurón felül.
Ha csak az osztrákoknál és a németeknél tankolok, akkor az havi 4 számla, azaz egy évben 48 számla. Csak a fix 10 eurókkal számolva is 480 euró ment a levesbe. Ennyit nekem nem ér a nettószámlázás......
Ez a nagyon nagyoknak jó, ott egy többezer eurós számlán eltörpül a 10 eurós díj, de havi 1-2ezer liternél nagyon magas százalékra jön ki a fenti összeg.
Igen pontosan így van, a shellnél kéthetente mailon kapom az aktuális forintos listasárat, tök mindegy hol és mi van a kútfejre írva, csak a tankolt liter számít, itthon forintos számlát fizetek a kiadott listaár mínusz kedvezmény alapján.
DKV-nál oke hogy visszaigényli a könyvelő, de ugye azt csak év végén lehet indítani, havi 10-12e kilométernél meg már kicsit úgy összegyűlik az áfa mértéke.
Egyébként úgy tévedtem ide, hogy az új Ducato fogyasztását keresgéltem, mert most mondta egy emberke, hogy 10 körül eszik, azt meg kicsit sokallom. Lehet ez?
Egy könyvelő pikk-pakk megoldja a külföldi áfa visszaigénylését.
Magyar apeh felé megy be a magyar nyelvű írás ( online ), nehéz elbaxni.
Könyvelőt így is - úgy is fizetsz, akkor meg már miért ne csinálná meg a ezt is :)
Dkv annyiban jobb, hogy nem vagy kúthoz kötve, rengeteg cégnél tankolhatsz, nem vagy 1 társasághoz kötve. És így tudsz olcsóbb kutakat is találni, míg ha csak 1 olajtársasághoz jársz, akkor nincs akkora mozgástered. Sőt, ha jól emléxem, akkor mintha úgy lenne a kagylósnál, hogy mindegy hogy melyik kútjuknál tankolsz, nem a kiírt ár a mérvadó, hanem az adott országban az aktuális listaár ( mínusz a kedvezményed ) lesz a számlán. Ez akkor jó, ha nem akarsz kutat keresni, hanem pl megállsz egy pálya melletti shell kúton.
Én is most kezdem a dolgot, kicsit előrébb járok mint te, megvan rá a kft, az autó, a munka, épp az üzemanyagkártyával kínlódok, Shell és DKV között mozgok, a DKV-nál el kell érnie a tankolások áfatartalmának országonként a 400eur-t (havonta vagy negyedévente, még nem tudom), akkor kérhetsz nettószámlázást. A Shellnél egyszerűbb az áfa visszaszerzése, de sok kauciót kérnek.
Vállalkozói nem kell, elég rendesen utánajártam, a kft tevékenységi körébe legyen benne az árufuvarozás és ennyi.
Amit a többiek mondanak teljesen igaz, kell elég sok tartalék egy egyszerűnek tűnő vállalkozás elindításához. Az indulő tőkén kívül persze.
Nagyságrendileg ennyi pénzből a képen látható kivitel hármas triójából egy 2.8-as szívó vagy jtd-hdi. Azoknál a motor atombiztos, a kocsi előbb hullik majd szét. Cserések általában a toronycsapágyak, szilentek, kerékcsapágyak, lengéscsillapítók (mind első) aztán cserés szokott még lenni a váltó 1-3-5 fokozatának szinkrongyűrűi. Ezekkel együtt kell élni, nem vészes. Ha reggel indul, érzed, hogy van benne erő, nem zörög a futómű, kanyarban nem ránt el a külső ív felé, nem búg a csapágy, nem reccsennek a felsorolt fokozatok akkor akár meg is vehető. A motorok nem kopognak mint a 2.5-ös verziók, halkabbak. Összességében ezek a piac valaha létezett legmegbízhatóbb autói. Érdemes a gömbölyű íves külső tükörrel szerelteket nézni, azok kicsit komfortosabbak belül a ráncfelvarrás miatt.
Szeretnék venni egy furgont (min.középhosszú-középmagas). 800ezer Ft körül tudnék rászánni.
Nagyságrendileg melyik az a típus, motor ami elég megbízható?Mik az alapvető előforduló hibák amivel számolni kell?
Tisztában vagyok vele, hogy ennyi pénzért nem kapok 50ezer km-es fiatal darabokat, viszont lehetőségekhez képest megpróbálnám a legjobbat legstrapabíróbbat megtalálni, ami nem hagy ott az ország másik felében és nem kell minden nap szögelni rajta valamit. Van realitása ennek?
Vételkor mit kell nagyon megnézni az alapvetőeken kívül? Mik azok a jelek amik láttán fejvesztve kell menekülni?
Nem nagyon akarom végigböngészni az egész fórumot mert egy kicsit hosszú :).
Jó kérdés!Majdnem mindegyik Ducato 400 000 km-nél nullázódik,amit csak a szervíz tud újraindítani.Valószínűleg a 390 000km-ig adott garancia miatt,ami régen volt.
Nem tudom, hogy tudna-e valaki nekem segíteni, de mindenesetre megosztom Veletek az észrevételemet, hátha mégis...
Van egy 2010-es 2.3 Mjet Ducatom, a km minap lépte át a 400.000-et, ill csak akarta.
399.999 után vízszintes csíkok jelentek meg a kijelzőn, mint amikor az üzemanyagszint a minimum alá esik.
Ezután egy darabig nem mért semmit, csak a napi számláló, majd újraindult a számláló nulláról.
Fiat szervizt nem kérdeztem még meg, mert annyira nem zavar a dolog, a garancia is lejárt már, csak tudni szeretném, hogy vajon miért csak 400.000-ig van kalibrálva az óra?!?
Aki találkozott már ilyennel, vagy hallott már ilyenről, az kérem ossza meg velem!
Az enyémben gyakorlatilag ugyanez a motor van,csak gyárilag nem volt rajta az intercooler-de pótoltam:-) -.
523000 km van benne bontatlan motorral és még az eredeti turbóval. Trélert húz Európa szerte. Én a megvétel után kiírtottam még az írmagját is ennek az izzításnak,ha van kompresszió a motorban és jó az önindító,akkor teljesen felesleges a mi időjárási körülményeink között. Minden reggel kulcsfordításra indul. Biztonság kedvéért be van kötve a légszűrő után a hidegindító csöve,de két-három éven belül nem emlékszem,hogy szükség lett volna rá.Bár talán egyszer a szokásos fél fordulat helyett teljes hármat forgatott az önindító,mire elkapta,igaz akkor éjszaka a macskák kettétörtek a kanyarban...
Most van egy kis időm kutakodni a neten és meg is találtam hogy kéne kinéznie és az is kiderült hogy nekem egy iveco motoros ducatom lett,van ezzel a blokkal valakinek tapasztalata?
Ennek a 97-es 2.5 TD-nek nincs üzemanyag szivattyú a tankban , csak az adagolóban. Az izzító gyertya környékéről minden hiányzik a csövek és a vezeték is :-) ezért lenne fontos hogy honnan kapja a vezérlést, és hogy a adagolón lévő mágnes szelepet mi vezérli a slussz kulcs, motor vezérlő elektronika vagy csak egy relé?
Sajnos ennek a szegény kocsinak igen esemény dús sorsa lehetett és józan paraszti ésszel rendelkező ember sem látta sokszor az biztos :-(
Videót nézve ez 2-8HDI nekem is ilyen van csak jumper.
Küzdök vele én is .
20pénzbe kerül a gyertya, vidón is újvolt, de ki is tudod herélni mert van benne szűrő meg fuvóka szelep.
Lényeg tankból az üzemanyag szivattyú tolja a gázolalyat és a gyertya előtt van egy mágnes szelep arra megy 1plusz a vezérlés, de a testet is nézdmeg mert olasz spórolt 1kábelt.
Új vagyok itt a fórumon és a Ducato tulajok között is! Sikerült megvennem egy enyhén törött de alaposan rohadó 97-es 2.5-ös Td blokkos olasz csodát. Megosztanám veletek röpke együttlétünk alatt tapasztalt hibát. Az autó vásárláskor és a hazaszállítás után is az első pöccre tökéletesen indult izzítás nélkül is. De aztán gondolt egyet és az istenért sem akart indulni. A hibakeresés után kiderült,hogy az adagolónál lévő mágnesszelep nem kapott áramot és ezért nem indult. Adtam neki egy fix pozitívot és ismét tökéletesen indult. Az lenne a kérdésem, hogy esetleg nem tudja e valaki, hogy a gyári kábelkorbácsban lévő vezetéket mi vezérli? (hol lehet a relé?)
Lenne még egy kérdésem az izzítással kapcsolatban. Arra rájöttem, hogy valami rés olaj - izzítógyertyás. Valaki felvilágosíthatna, hogy ez hogyan működik mert természetesen az üzemanyagcsövek és az elektromos vezetékek is le vannak róla kötve.
Össz kétszer láttam olyat, hogy nem volt kint semmi korlát, hanem mindenkit kiszedtek. Személyautókat is. Egyszer csak a matricát nézték, másodszor meg matricakontrloll + szonda volt. A többi estben ( min. 100 ) mindig az ab 3,5T kiegészítés volt a felirat alatt.
majd azért figyeld Oednél, hogy van 2,8T meg 3,5t a kijelzőn, tudom te sokat jártál arra, de én is, 2,8T alattival, és 2,8T felettivel is, és voltam kinn a platzon, amikor 2,8t volt a kijelzőn....
Érdeklődnék,hogy osztrákba az A1-es autópályán Linz elött ami van kontrollos parkoló ott csak 3,5t-ás tábla szokott kint lenni vagy van 2,8t-ás is? Én eddig csak olyant láttam hogy a 3,5t feletti járműveknek kell bemenni,viszont hallottam már,hogy volt kontroll 2,8t fölött is.
Szerintem a szakszerviz hozza a formáját, hisz csak simán be kellene tenni egy másik vezérlőt és azzal futni 1000km-t tesztként. Tuti átírták az ecu-t akár egy "régebbi" dpf nélküli verzióra...
Első tapasztalatok a 2tömegű helyére feltett 1tömegű lendkerékkel:
az autó hangja megváltozott, ércesebb lett. Most tökre ugyanolyan a hangja, mint a fehér Boxosnak, ami ugye már gyárilag 1tömegűvel van szerelve. De lehet, hogy a vezérműlánc cseréje is hozzájárult a motorhang megváltozásához (?).
Eddig hangra is meg tudtam különböztetni őket, most pedig már nem. Rezonanciát, egyéb változást nem észlelek.
Hál' istennek én teljesen analóg világban élek,az én autómban a legbonyolultabb elektromos alkatrész a rádió,így nem értek hozzá,de józan paraszti ésszel végiggondolva:
-azt mondod,hogy bontott cuccot raktál fel,ki tudja azok milyen állapotban voltak?
-A részecskeszűrő és a katalizátor szoftveres kiírtása biztos nem egy opció az ECU menüjében,ahhoz sokkal mélyebben bele kell nyúlni.
-Viszont ha gyári gépre rakták,akkor ezt a belenyúlást nekik elvileg látni kellene.Mondjuk el tudom képzelni,hogy át lehet úgy írni a szoftvert,hogy ha nincs fent a részecskeszűrő,akkor nem keresi és nem akarja regenerálni.
Aztán lehet,hogy hülyeségeket gondolok.
Ha előkerül Betq topictársunk,szerintem ő többet tud neked segíteni.
Sajnos nem önszántamból kell ezeket visszarakni; hűtős autónak lett átalakítva alvázasról és hatósági vizsgás lesz.
A szakszervízben is csak találgatnak, hogy mi a fene lehet a baja. A szoftverben mit nézessek meg? Olyan beállítás van, hogy kikapcsolja a tisztítást /regenerálást? Mert kb 800- 1000 km után írta ki, hogy eltömődött.Az lehet, hogy hiába érzékelte, hogy eltömődött mégsem indította el a tisztítást, mert a szoftverben az ki van kapcsolva?
Ez ugyan durván hangzik,de ha egyszer már végre megszabadult szegény gép ettől a sok sz@rtól,mint a részecske szűrő meg a katalizátor,akkor a tököm se rakta volna vissza bele,többek között azért,hogy lelophassák a parkolóban az orkok.És nyugodtan lehet azt mondani,hogy miattam pusztulnak az esőerdők...
Komolyabbra fordítva, mikor kiberhelték az autóból a "fölösleget" biztos,hogy szoftveresen is csináltak vele valamit. Szerintem ott lehet a bibi.
Levettem a burkolatot,tényleg nem tűnik bonyolultnak,majd a napokban nekiállok,úgyis üléscsere is esedékes.Persze volt meglepi a burkolat alatt,le van törve a levegőt lábra terelő klapni pöcökje,egyáltalán nem mozgatja a forditó,a hideg-meleg csap vezérlése is törött,drótozva van,úgyhogy ezeket be kell szereznem.Sajnos ezt mint hibát kizárhatom mert melegre teljesen átkapcsolja inkább a hideg állásba nem tolja teljesen át.Mivel ilyen egyszerű a csere előbb bepróbálkozok egy cillit banges kezeléssel,hátha.
Szép estét. Némi infót kérnék. 2008 2.3 ducato egr és map szenzor csere után is sokat eszik. Valami tipp hova vigyem el , vagy mit nézzek meg ? Sajna hiba kód nincs. : (
Némi segítséget kérnék. Tulajdonomban van egy 2008-as évjáratú 3000 ccm-es FAP-os Jumper. Az első probléma vele, hogy a katalizátort és a részecskeszűrőt is kiherélték, vettem bele bontottakat. Mentem vele 1000 km-t és kiírta, hogy a részecskeszűrő eltömődött és letiltott. Visszavittem a szakszervizbe és kicserélték az érzékelőket, kimosták a részecskeszűrőt stb. Illesztették de még egy 1000 km után szintén küldte a hibaüzenetet. Eléggé szét volt cseszve az autó, ezért cseréltek benne EGR-t, légtömegmérőt is. Valami ötlet hogy hogyan lehetne megjavítani?
A másik hogy egyenetlen az alapjárat. Azt mi okozza?
Hozzá nem értő tulajdonosként az alábbi hiba megoldására kérem javaslataitokat:
Friss beszerzésű Peugeot Boxer, 2.2 HDI, 101 le, 5 sebesség, 2007-s évjárat, 320000 km.
Az autó 1 tulajos volt, vezetett szervizkönyvvel, végig márka szervizben javítva - megítélésem szerint gondos gazdaként kezelve -. Eladás előtti napon nem indult, nyomásszabályzó csere történt (márkaszerviz számlával igazolva, látszik is rajta, hogy új).
Motorja kicsit hangos volt, de normálisan működött. Hidegen 1-2 percig egyenetlenül járt, fehéren füstölt, gondoltam gatyába rázom, szervizbe vittem.
Bevizsgálás után kiderült 3 befecskendező a határértéken túl van, mind a 4-et gyári újra kicserélték, EGR rossz, a betanítás miatt kicserélték, majd ledugózták, a befecskendezőket feltanították. A motor csendes lett, nem kopog, nem zörög, nem füstöl (se fehér, se kék, se fekete...) hozam korrekciója jó, minden értéke megfelelő, mind álló helyzetben, mind terhelés alatt (menet közben) vizsgálva, mérve, gyári, hibátlan, hidegen is rendesen indul. A gázpedál 0-100%-s tartományban mér, jó. Kuplung nem csúszik, rendesen fog, gázadáskor-elvételkor nem csattan, nem rángat.
Mindezek után a következőt produkálja:
5. sebességi fokozatban gázelvétel, szabadonfutás után 1500-1700-s fordulatszám tartományból való gyorsításkor a motor durván rángat - rángatás közben a gyári műszer nem mutat semmilyen hibát -, a fordulatszámmérő erősen ingadozik. Csak 5. sebességi fokozatban, csak ebből a fodulatszám tartományból, és csak akkor ha előtte pár másodpercig gázadás nélkül futott az autó. Minden más esetben rendesen dolgozik, 5. sebességi fokozatban akár 1100-s fordulatszámról is egyenletesen húz...
Én épp most cseréltem a '99-es Ducatomba,mert fojt,de szerintem u.a. Csak a műszerfal jobbos alsó burkolatát kell levenni,vigyázz a kesztyűtartóban is vannak csavarjai. Ha lent van a burkolat,akkor már látod a radiátor végét, két csavar tartja a fűtésboxban. A motortér felől le kell kötni a két vízcsövet,belülről le kell szerelni a fűtéslamella bowdenjét a fordítóval komplett és akkor,mint egy fiókot ki tudod húzni. Max egy órás munka,ha ügyes vagy.
Cserélt e már valaki első generációs boxerben fűtőradiátort? A komplett fűtésboxot ki kell vennem vagy kiszerelhető valahogy a radiátor? Klimás,ha esetleg különböznének.Vizem mele,majdnem 92 fokon áll a mutató de amint 3 as vagy 4es fokozatba kapcsolom a ventilátort langyosat fúj,arra gondolok hogy el van dugulva a radiátor.
Intézhetik ők is, de annak díja van. Kérheted nettóban a számlázást, de ez is szervizdíjas.
Nekem a könyvelőm intézi a visszaigénylést. Hétfőn indítja el a 2013-as pakkot.
Pár éve már egyszerűen megy, mert nem a kinti adóhivatal(ok)nak kell beadni az igénylést, hanem a hazai apeh felé, aki továbbítja az illetékes kinti(ek) felé.
Jut eszembe: az enyém után egy másik 2,2-es került az emelőre. Generátor-szíj lefagyás volt a baja. Jelenség: önindító csak kattant, meg sem tudta tekerni a motort. Bevontatták a szervizbe, ott kiolvadt, és mársi indult.
A további ilyen esetek elkerülése végett felszereltek rá egy burkolatot, ami a generátort és a környékén úgy az egész hóbelevancot védi.
Ennek a burkolatnak a cikkszáma: 1606478480.
Továbbra is csak tüneti kezelésnek tartom az ilyen részmegoldásokat: a gyökerénél kell kezelni a problémát, mégpedig a szélvédő alatti vízbejutást kell megakadályozni. Ha nem tud bejutni a motortérbe a víz, akkor feleslegesek az ilyen-olyan vízterelő burkolatok.
Minden klappolt, az egytömegű lendkerék szépen passzolt, gond nélkül felment a kéttömegű helyére. A régi lendkerék eléggé viseltes, lötyög rendesen.
A lendkeréken és a kuplungon kívül: önindító-csere ( egy másik fajta lett feltéve, nem az ami az ajánlatban szerepelt, mert az csak hétfőre jött volna meg ),
váltóolaj-csere, vezérműlánc és sallangjai cseréje, fékfolyadék-csere, fagyálló-csere, hozamszabályzószelep-csere, tompított izzók csokijának cseréje, rdsz-világítás javítás (ajtónál átmenő kábelköteg cseréje), szárnyasajtónál a vas cseréje (amire alul rázárul az ajtó), motorolaj-, olajszűrő-, légszűrő cseréje.
Pontosan. Nekem is volt 2.8-as Ducato és Boxer, meg egy Daily-m, nagyon szerettem őket. Az első kettőnél toronycsapágy-kerékcsapágy-lengéscsillapító-szinkrongyűrű, ezeket cseréltük folyamatosan, de motorikusan sose volt semmi baja, és barátian fogyasztottak.
Jótanács, 2006 évvégi, vagy ezutánit vegyél, 2007-től a tuti, a 2006-os széria elektronikai gondoktól hemzsegett. Ezt egy Robi nevű mezőkövesdi Master bontós bennfentes gyerek mondta nekem. Mindene van, nagyon korrekt gyerek. Hiszek neki. Az enyém 2006 12 havi, nincs is baja az égvilágon semmi.
Van ilyen 2,5-ös dci150 Master egy barátomnak, 22 m3-es dobozzal.
De amúgy ezen a kettőn kívül én sem találkoztam még 146 lovassal.
A 3ezres úgy emlékszem 136 lovas volt, dci140 talán a tipusa.
Az volt a haveromnak a mostani előtt, ő nagyon szerette. Én is vezettem hosszabb úton is, nagyon jól ment. Én nem emlékszem, hogy sokat evett volna, de lehet. Az viszont fogaskerekes vezérlésű, örökélet, nem kell a vezérműszíjjal bajlódni.
Igazából Mastert szeretnék, 2006-11 közöttit, de ebből a maxiból, L3H3, nem túl sok van és meg is kérik az árát rendesen.
Esetleg a JBD hármasból egy 3ezres, vagy Iveco vagy Sprinter (kivéve 315cdi).
Ha nincs egy biztos tartalékod az induláshoz, akkor inkább bele se kezdj.
Az autó megvétele csak egy dolog. Ha BIZTOS fuvarod van, akkor is nem kicsi idő, mire pénzt látsz. Az autón kívül ugye van egy rakat fizetnivaló: kgfb, casco, cmr és báf biztosítások, könyvelő, bankszámla, pályadíjak.....tankolni is kell...külföldi áfát csak atombiztos számla ellenében kapod vissza, ilyen számlát üzemanyagkártyás cégektől lehet kapni. Üzemanyagos cég kauciót kér, kb a tervezett havi tankolásod dupláját kell előre befizetni.
Aztán ha megvoltak a fuvarok, számláztál is, akkor még pénzed mindig nincs, mert lesz vagy (partnerfüggő) 30-90 nap, mire a számládon landol a zsé.
Akkor írj privit ha gondolod, az aszonyomnak van egy könyvelőirodája, halld tőle mit miért kell.
De igen, mint mondtuk kft-t csinálj, ma EV-t csak akkor érdemes ha minden atomstabil, előre zsírozott BOSCH szintű fizetőképes partnered van, a kocsid ha elromlik van tartalékod megcsinálni, ha nincs munkád pár hónapig akkor a járulékodat, áfákat a tartalékaidból lazán tudod fizetni, stb. Szóval az EV-nél megcsúszol pár százezerrel akkor azonnal lefoglalja a NAV a neveden lévő dolgaidat, inkasszál mint a huzat. Ha meg becsődölsz, egy életre adós maradsz, míg a kft-t eladod (bármit is szajkózik bárki) és aki megvette minden felelősséget vállal, te meg élsz tovább boldogan. Hidd el, senki nem úgy kezd vállalkozni, hogy egyszer megbukik, de tanulj más kárából....
a 2001es 2,8hdi Boxer nagyon bevált, sajnálom lecserélni, de sajnos a kollégám elég csúnyán összetörte a hátulját, én meg két éve az elejét, úgyhogy vhogy elegem lett belőle és a klíma is nagyon hiányzik.
Mindazonáltal kb. 100e km-t mentünk vele 3 év alatt (3xfélév). A kuplungcserén kívül más javításra nem is emlékszem.
Teljesen meg vagyok elégedve a menetteljesítményével, a fogyasztásával és a vezetőülés kényelmével is.
Magasan felülmúlta a várakozásaimat ezen pontokban, főleg úgy, hogy előtte egy ugyanilyen évjáratú 2,5d-vel kínlódtam, ami életem legrosszabb autója volt.
Ja és 3 éve vettem 950ért. Én sem hittem, hogy ennyi pénzért ilyen jó autóm lesz.....
Köszönöm a hozzászólásokat!Közben megkérdeztem két könyvelőt is,ők meg az EV-t ajánlották, mert sokkal olcsóbb elindítani,fenntartani és persze ha nem jön össze akkor abbahagyni is. Na ilyenkor legyen okos az ember :o)
Amúgy van valakinek tapasztalata a 2.3-as (130LE) Ducatoval kapcsolatban?
Van 1 kis problémám,van 1 citroen jumper 2.8hdi 2003-as platós autóm.A turbó mögötti fém viz cső kilukadt.Lehet ilyet szerezni valahonnan,egyáltalán mi a neve ennek az alkatrésznek?
Ezt eddig is tudtuk!Sehol sem szerepel az EU-s rendszerben,a nyelvi követelmény meg tiltott az EU-n belül,főleg az általam belinkelt link alapján,EU-s jogokat sértenek,ráadásként a 3,5 tonna+futó tilalmából indultunk.A DAS hívta fel anno a kisautósok figyelmét a lázlapra,de semmit sem tettek ellene.A DAS semmire sem jó,veled előrébb jutottam,mint velük.Az egész ország GÁZ!
Szia!Köszi a segítséged!De ezek se segítenek!Magyarul azt a választ kaptam,hívjam Bp közlekedési hat.azt azok talán segítenek ha tudnak!ebből fűzetés marad!
Nemzetközi árufuvarozással szeretnék én is foglalkozni és érdeklődnék, hogy szerintetek melyik lenne jobb, egyéni vállalkozóként vagy Kft-ként?Mert valaki ezt mondja valaki meg azt. Ezért gondoltam megkérdezlek Titeket akik benne vannak a dologban.
Az árufuvarozó vállalkozói tanfolyam elvégzése akkor is kötelező,hogyha csak 3.5t furgonnal akarok majd szállítani?Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.De igen csak bosch-ba tudnék szerezni és az horror áron van még 40%-os kedvezménnyel.Után gyártott meg nem igazán található vagy csak én nem találok.:-(
2008-as 120 lovas ducatot cserélnék újra, nagyobbra. Az Euro 5+ 150 lovas, változó geometriájú turbóval ellátott motorokról van valakinek tapasztalata? Negatív, pozitív kritika egyaránt érdekel! :) Vagy maradjak a 130 lovas verziónál? Előre is köszönöm!
elméletileg ha ezt megnyitod elkezd egy pdf fájlt letölteni. Ne ijedj meg, de benne van a 2,8 hdi motor nyomatéka is csak meg kell keresni.. ÉS egy az egybe ugyanaz amit a szerelő ismerősöm bosch programból írt ki nekem..
Egy autószerelő ismerősöm nézte ki bosch programból meg találtam neten is, majd azt is belinkelem ha otthon leszek..igaz az pdf fájl.. ez angol de el lehet igazodni rajta..
én már összeszereltem a motort, már csak a turbót várom ami holnap elméletileg megjön és már csak vissza kell épitenem.. remélem jó lesz, bár nem egy ördöngöség ez a motor :))
Az idei szlovén matrica áremelés után olaszországot töröltem az uticélok listájáról. Persze lehetne menni ausztria felől, de akkor már egyszerűbb másfelé.
(bár belföldön meg vidáman elvagyok a hagyományos tehergépkocsi menetlevéllel :) )
Én nem járok németbe,csak,ha géppisztollyal kergetnek. A lázlapjukat lesz@rom,mivel személygépkocsival megyek,így bekaphatják. Viszont én Gabesznak adok igazat,mert ugye széllel szembe lehet hugyozni...
Nekiállhatsz hőzöngeni,csak annyit érsz el,hogy még jobban megszivat. Lobogtathatod a kinyomtatott jogszabályaidat,ott és akkor neki van igaza.Uff! Beszéltem.
Most meg jól leszaladok Podenonéba,ott legalább értem,mit akarnak tőlem :-))
És ez nem seggnyalás, mert ugyanilyen szabályok vannak franciában, spanyolban, vagy akármerre Európában (más kérdés, hogy ott sokkal ritkábban basztatják az embert). Sajnos a kurvanagy egység erre az egyre volt jó, hogy lettek a mindenkire vonatkozó közös szabályok és mellette megmaradtak a hazai szabályozások is. Valószínű az én életemben ez még így is fog maradni...én is befejeztem mert ez egy sehova nem vezető vita, felőlem aztán mindenki úgy közlekedik ahogy neki megéri.
És akkor kicsit a topic témájához kapcsolódóan, ma láttam egy ilyen ponyvás kisautót.
Olvasd végig az egészet!Nem kérhet lázlapot,viszont bármikor megbukhattok egy apróságon,akár 5 évre visszamanőleg is.Részemről befejeztem,fizzessetek,nyaljátok a németek seggét.Sokan nem teszik!
Én ezt aláírom, igazat is adok, hogy egy baromság az egész, de ott a helyszínen én okoskodhatok neki, akkor is ott fog tartani amíg nem fizetem ki az általa jogosnak vélt büntetést. Úgyhogy én inkább alkalmazkodok az íratlan "szabályokhoz" is, minél kevesebb fogást találjon rajtam. Ha akar, akkor úgyis beleköt másba. Pl. volt kábé 3 éve egy olyan esetem amit szerintem itt is leírtam. Jumperon fent volt 4 vagy 5 raklap egymás mögött középen lekötve, Bayreuth előtt "kivitt" egy Transporterrel a pálya mellett egy ilyen kis segélyhívós öbölbe, akkor abba kötött bele, hogy miért nincs végzáró is. 75 Euróba került, lefényképezte, mehettem tovább (tehát annyira azért nem lehetett életveszélyes). Ha nem fizettem volna ki, valószínű még most is ott állnék. Úgyhogy ott ahol ők a "kiskirályok" én lehetek szép, de okos biztos nem. Ezért én ezentúl is mindenütt húzni fogom azt a szart, németben ha lehet még a valóságnak megfelelően is. Inkább elcsalom a Suben előtti parkolóig az egészet (kismillióan így csinálják) és németben vezetek tiszta lappal. És elhiheted ha máshova lehetne olyan díjakon menni mint németbe, boldogan megtenném. De mivel máshova még szarabb, ezt le kell nyelni. Jól gondolod, nem szeretek oda járni, de az itthon üldögéléstől még mindig jobb.
A 9. oldalon egyébként említ egy ilyet:
"a menetíró készülékkel rögzített adatok"
Nagy valószínűséggel ők ezt simán 1 kalap alá veszik a kontrollblattal. Innentől pedig megint ott vagyunk ahonnan az egész indult, kézzel foghatóan kell bizonyítanom, hogy mennyit vezettem/pihentem.
Az igazolások kellenek,viszont a lázlapot nem követelheti,főleg nem német nyelven!Olvassátok már végig azt a qrva jogszabályt!A rengeteg bírósági döntés is benne van,valamint a kivételek.Sehol sem találtam 3,5 tonnás+futó kivételt!3,5 tonnától 7,5 tonnáig,bármely járműkombináció használata a megengedett!Vita esetén kötelesek tolmácsot biztosítani!
"Mi lenne,ha mi követelnénk egy némettől magyar nyelvű menetlevelet?
A mi rendőreink nem követelnek ilyet.
Mi az ide akkreditált diplomatáktól se várjuk el hogy beszéljenek magyarul. Mi a multicégek itt dolgozó felső vezetőitől se várjuk el hogy magyarul beszéljenek.
Viszont a mi diplomatáinknak felsőfokú nyelvvizsga kell a célországban elnyert álláshoz.
Ez mitől van????????????
Én mindenesetre ha német útra tévedek német nyelvű lázlapot vezetek a Sprinterhez.
Sőt, céges autóról van szó, német nyelvű meghatalmazásom is van, hogy vezethetem az autót.
(ha messzebbre megyek, akkor van francia, olasz, katalán, spanyol is.)
A 9. oldalon megtalálod,hogy mit kérhetnek!Német nyelven meg semmit sem EU állampolgártól.Világosan leírják a jogszabályokat,olvasd végig.Mi lenne,ha mi követelnénk egy némettől magyar nyelvű menetlevelet??
Hali!ma kaptam meg a gén híbás náciktól 153,5eur.büntetést!lázlap hiánya végett!A3 deggendorfnál jelentett fel tavaly!Nekem ii arra hivatkozik,hogy 2,8t-3,5t betrágt.köteles tölteni a lázlapott!Helyszínen nyilatkoztam nem kötelező a lázlap.szerinted van értelme fellebezni? ha igen mire hivatkozzak?köszönetel Trükki
Gabesz!Rátok,rám az AETR szabályai vonatkoznak.Abban nem szerepel a lázlap,sem a tachográf elfogadása,a 3,5 tonnás kategóriára.A német jogtalanul követeli a lázlapot!
Erre szerettem volna válaszolni. Tőlem eddig MINDEN esetben elfogadták, lázlap miatt még soha nem is fizettem németnek. Igaz én vagyok akkora balfasz, hogyha nemzetköziben vagyok, akkor mindenütt húzom, nem csak ott. És azt mondom, hogy addig örüljünk amíg beérik a lázlappal...ha szabályos, ha nem.
Magyar nyelvű lázlapot? Miért is kellett volna elfogadnia? Tőlem az elmúlt évben elég sokszor kértek lázlapot és a nyomtatott német nyelvű ellen (amiben azért van "néhány" plusz mező a magyarhoz képest) semmi kifogásuk nem volt. Ha nagyon kíváncsi volt, visszamenőleg kért még cmr-eket, szállítót, hogy merre jártam és viszontlátásra.
Már megy tovább 22:00 felkeltették viszaadták a papirokat aztán kész.
Én nem vitázom senkivel kérek egy állásfoglalást azon a címen amit megadtál aztán majd kiderül.
Őszintén szólva kiváncsi vagyok , mert szerintem sajnos igaza volt a rendőrnek a német kresz szerint de szemétkedés is egyben ,ki a fenét zavar egy furgon a trélerrel tök üres úton .
Nem lehet érvényes,mivel nem fogadta el az EU sem.Ismétlem a tachográf is előírás németben,mégsem kérheti tőled,a németnek meg kötelező!Minden EU jogszabály felülírja a nemzeti jogszabályokat.Az AETR kimondottan egységesíti a jogszabályokat,ezért a 7,5 tonnás alatti szerelvényeket nem korlátozhatja a német rendőr,mivel erre a kategóriára nincs közlekedési tilalom!Itt végleg befejeztem a témát.Nem fogom összeszarni magam a németektől.(40€-ra szokták bűntetni ,kizárólag a hármason,a futósokat.)
Én szoktam furikázni,és soha nem baszogattak érte!Az AETR minden aláíró tagálamra vonatkozó,egységes előírás.Azt még nem mutattad meg,hogy hol szerepel benne a német korlátozás.Ezt várjuk!
Tisztában vagyok vele nem ez az első furgonom horoggal, sőt még cégesre is elintéztük tacho nélkül a horgot évekig jártunk vele semmi gond nem volt , igaz csak tréler + autó volt ami mindig azé volt aki éppen vezette így aztán mindig megusztuk, de ekkora baromságot ,hogy ne lehessen furgonnal trélert húzni vasárnap , a németek egy kicsit túlparázzák ezt a dolgot , de ha szabály akkor szabály . Írok a megfelelő helyre amit ggggggggggg küldött aztán majd meglátjuk .
Egy egyezményről van szó,nem a kresz szabályok betartásáról!Az egyezmény miatt nincs tachográf az autódban,holott a német kresz előírja!7,5 tonnáig nincs korlátozás,színtén az AETR egyezmény szerint.Én nem írtam ekkora hülyeséget,mint te.
A kresz szabály nem volt kétséges!A kétséges,hogy az AETR egyezmény biztosítja az autó kategóriákat,7,5 tonnáig nincs közlekedési tilalom!Ezt a németek aláírták,elfogadták.Innentől kezdve nem korlátozhatják a nemzetközi forgalomban résztvevő autó közlekedését,ha az 7,5 tonna megengedett tömeg alatti!
Ha úgy lenne, hogy minden náció a saját szabályait használhatná külföldön is, akkor a német mehetne akár 200-zal bármelyik külföldi autópályán is, mert otthon alapból neki nincs korlátozás. Sőt, matricát sem kéne vegyen, mert otthon -egyelőre- nem fizetős a pálya.
Ez szép és jó de a német rendőrnek pontos ide vonatkozó papirokat kell az ora alá dugni , de szerintem nem érünk semmit , mert akkor sok minden mást sem kéne betartani.
Többször is volt már kontrollom, néha kérik a Tagest, néha nem.
Ha a papírok ( személyi, jogsi, forgalmi, cmr) átadásakor megkérdezem hogy a Tagest is adjam, akkor általában nem kérik.
Némelykor megkérdezik, hogy mit csináltam a nem húzott időben, akkor mutatom, hogy be van írva, hogy Österreich. Ott nem érvényes a német rendelet, így ott nem kell húznom.
Na mostmár mindegy fél óra mulva mehet tovább , attól félek a rendőrnek igaza van én is elolvastam a német idevonatkozó kresz szabályt , ha van ötlet én próbálkozok , legközelebb megyünk a 61-en nem nagy kitérő.
Valami lesz ebben a teherautó dologban,szerbiából mindenki személyautónak(tehát ablakos,üléses) regisztrált kombival megy ki trélerrel autóért,ha megengedett lenne a teherszállitó+tréler akkor nem lennének hülyék ezekkel járni.Nálunk egy 2,8 ducato ha tgk akkor 220€ az éves reg és biztositás,ha személyszállitó akkor 750€,tehát biztos nyomós okuk van rá hogy nem tgk val húzzák a futót.
Magán néven van a ducato és a tréler ezért elfogadták ,hogy nincs tachograf, a ducato eredetileg is vónóhorgos volt németeknél tacho nélkül , én is csodálkoztam , de ezekszerint ott is lehet valahogy, ha magán célra használod .
Ne ezt linkelgesd,hanem rád miért nem vonatkozik a német kresz tachográf része??Azt írtad rendszámtól függetlenül mindenkire kötelező!Az AETR miért van?
In der Bundesrepublik Deutschland gilt seit dem 1. Mai 1956 an Sonn- und Feiertagen in der Zeit von 0 bis 22 Uhr ein Fahrverbot für Lastkraftwagen über 7,5 Tonnen zulässiger Gesamtmasse sowie für alle Lkw ungeachtet ihrer zulässigen Gesamtmasse, die einen Anhänger mit sich führen. Soweit ein Tag nicht im gesamten Bundesgebiet gesetzlicher Feiertag ist, gilt das Verbot nur in den Bundesländern, in denen der Tag gesetzlicher Feiertag ist (siehe § 30 Abs. 4 StVO). Das Verbot gilt nicht für reine Zugmaschinen oderSattelzugmaschinen, die keine Ladung aufnehmen können und keinen Auflieger oder Anhänger mit sich führen. Das Verbot ist in § 30 Abs. 3 Straßenverkehrs-Ordnung (StVO) geregelt.
Oder Tageskontrollblatt. Ezért vagyunk kénytelenek húznia Tagest a németeknél.
De csak náluk.
Próbálták kérni a komplett útra ( tehát a nem német szakaszokra is), emberem bexopta, panaszt tettünk, elfogadták. Úgy kezdődik a joxabály, hogy: területi hatály: Németország.
Olvasd el az AETR-t!A német nem korlátozhatja a nemzetközi forgalmat,csak az EU,és az ENSZ jóváhagyásával!Aláírták az egyezményt,és nincs benne kitételként ez a korlátozás!Ha tudod mutasd meg,meghajlok előtted!
Ez leírtam én is,de csak a németekre vonatkozhat!7,5 Tonnáig nem lehet korlátozni a forgalmat,ha külföldi renndszámos az autó!Egyébként a nyerges mehetne,ami visszaélés.Fogadjunk,hogy a hármason vagy.Évekig jártam vasárnap futóval,soha sem bűntettek meg miatta.Az AETR-ben 3,5 tonnás,és 7,5 TONNÁS KATEGÓRIA SZEREPEL!Nincs köztes kategória!
Szia.Kösz hogy válaszoltál.Valami más ment ki a biztositékok helyett.Kaptam egy 60ezres ajánlatot a hiba orvoslására.Holnap egyeztetek a szerelővel időpontot.
http://aetr.hu/ A német StVO szabályozza a helyi szabályokat,de az AETR egyezményben nincs meg a német korlátozás,szerintem bűncselekmény hogy korlátozzák a mozgásod.
Letölthető.Egyetlen német kitéltelként sem szerepel benne a 3,5 LKW+utánfutó hétvégi korlátozása!A kategóriák egyértelműen vannak megfogalmazva!Már volt topiktéma.
Uhh már majdnem megijesztettél, hogy nem sok van hátra a motoromnak... még jó hogy odaírtad, a tömítésnek :)))
Kiszereltem a motort a tömítések cseréjéhez, s közben mikor leszereltem az intercoolerről a csöveket, eléggé olajosak voltak.. S mikor kint volt a moci megkukkantottam a turbot..és lám...csodák csodájára a tengelye, tengely irányba 3-4 mm-t a, amúgy meg 2-3 mm-t lötyög :(( Ez magyarázat miért is volt annyira lomha s a turbo nyomás is miért volt max 0,6 bár az 1,3 helyett...Mondjuk ezen látszik, hogy tényleg nagyon jó ez a turbó, mert az olajátengedésen s lustaságon kivűl semmi más hibát nem produkált.. Én szerelő vagyok, igaz nem autó, de máshol ilyenkor már simán eltörik a tengely... Sajnos több szerelő sem akarta elvállalni ezt a tömítés cserét, mert vagy azt a magyarázatot kaptam, hogy ez típus hiba vagy azt hogy nincs rá idejük, mert rohadt időigényes... no comment!!!
Mondjuk nem is értem mi a baj, kb fél nap melo után kint is volt a moci és csak egy műanyag csövet sikerült eltörnöm :)) bár most a kinyomó villa tengelyét kéne valahogy kihúznom a házból csak eléggé bele van rohadva, és kihúzatni nem tudom, mert nincs benne menet :((
135-ért találtam gyári újat...elküldtem nekik a pontos típust, várom az árajánlatukat..bruttó netto nem gond, céges kocsi szóval áfa visszajön... hamár csak azt nézem hogy bizonyos nagy kereskedőknél utángyártott bts turbó 170 ezerért van ez egész jó ár, sőt nincs mit gondolkodni... Felújítatni nem szeretném, én ezekben annyira nem bízok..
Meghúzási nyomatékokat meg már sikerült szerencsére találnom :)
Már erről volt szó,egy német rendelet,amely elméletileg semmiképp sem vonatkozhat a külföldi autókra,mivel az EU-s közlekedést,benne a kategóriákat az AETR rendelet szabályozza!!!Mindenképp ide tegyél panaszt:http://ec.europa.eu/solvit/site/about/index_hu.htm
A Német rendör közölte ,hogy kamion stop van és nem mehet a 3,5t furgon trélerrel, az össztömeg 7,5t alatt van , most ott áll a parkolóban és este 10 -ig nem mehet tovább + a büntetés .
Ez nekem teljesen új, hol lehet ennek utánanézni pontosan hogy milyen szabályok vonatkoznak németoszágban erre.
2,8 hdi 2003-as boxer motorhoz tud valaki javítási vagy bármilyen technikai dokumentációt adni? azt a tömitést cserélném ki és jó lenne valami, ami meghúzási nyomatékokat leír plusz amin ábrák is vannak, hogy jól átlehessen látni mindent.
Köszi.Tényleg úgy lett.Van még más gond is.Előzmények:kontárkodtam a szivargyújtó bekötésével,ennek következtén elment a tompitott,ködfényszóró.Biztositékok,relék jók.Mi lehet a baj?Lehet a kormánykapcsoló a rossz?
Kedves Fórumozók!Segítségre lenne szükségem.Boxer 2003-as 2,8 hdi, kigyulladt a csekk lámpa,mert nem raktam vissza az 50 amperos nagy fekete relét,mikor visszaraktam már nem aludt el újra,világít folyamatosan. Mi történhetett vele? Amúgy rendesen megy az autó.
Azért írok ide hogy tudassam veletek , van egy fiat ducato 2.8 jtd-komplett motorom amit el szeretnék adni , mivel feleslegessé vált számomra. tehát komplett motor ,magas nyomású szivattyú , hengerfej , izzító gyertyák , turbó , porlasztók stb... 2002-évjáráttól boxerba , jumperba is jó.
Ára:. 85-ezer. Hogy miért ilyen olcsó ? Mint említettem feleslegessé vált számomra , mert eladtam jól bevált autómat.
Ha külön kéne turbó vagy más alkatrész érdeklődjetek ezen a számon: 06-30-364-1234
El sem tudom képzelni mi lehet és hol helyezkedik ez ez a műanyag persely.......emlékezetből nem tudom hova lehet ezt beépíteni, vagy hol lehet ez hézagolni.....
Biztos vagyok benne,hogy ha a léptetővila fix,akkor a váltótengely,amin a szinkronok és fogaskerekek vannak az tud tengelyirányban mozogni. Ezt a mozgást kell valamilyen módon megakadályozni és szerintem ezért van nekem ez a műanyag persely beépítve. Korántsem biztos,hogy gyári a cucc,lehet,hogy egy előző tulaj találta meg a "tuti megoldást" a problémára...
A villa áll, mit Katiban a ....... ellenben a szinkrongyűrű túlmozdult és kimozdultak a rugók-golyók és megszorult az egész, ezálta nincs 5. és hanyatt, ellenben az 1-2-3-4 fokozat hibátlanul kapcsolaható. A váltós szerint a csapágyak "lógása" adódik össze és ezért történhet ez......azt mondta vegyem le és vigyem oda a váltót és ők megoldják a prolémát.....nem mondom, hogy nincs gyomoridegem a számát illetőleg.....ezért nyomozok itt, hátha "van Isten"....:)
Van egy 99es évjáratú 2,5-es Boxerem.A problémája már az őröletbe kerget,én meg ezzel együtt a szerelőket.
Az a gondja,ha hidegen indítás után keveset megyek vele,(pl elszaladok boltba,vagy haveromhoz,és leállítom) és leállitom,utána már csak húzásra indul be.Viszont ha úgy teszem le,hogy legalább 20perc-félórát járt a motor,amik voltak idáig legnagyobb hidegebbek is,izzítás nélkül pöccre indul reggel is.
Már kicserélték az izzítást,megcsinálták manuálisra,meg lett generálozva az önindító,mert lassan tekert,meg lett nézve a leállító szelep is,visszafolyás gátló szelep lett betéve,és így sem jó.
Tudna valaki segíteni,hogy melyik irányba induljunk tovább???
Nálad van müanyag persely, míg a másikon meg a dekli nem engedi eléggé a rudazatot mozogni. Ez jó 10-20mm minimum rudazat pozició különbség látatlanul.
Én úgy gondolom a Tiéd van jól összerakva (vajon miért:))
Sose értettem ezeket az embereket,két óra többletmunka miatt megkockáztatja hogy az egészet újból kelljen csinálni.Én focusokon vagy mondeon sokszor váltó,lendkerék vagy hajtókar csere miatt is kiveszem a motrot,egy benzines focusnál fél óra + munka,dizelnél max 40-45 perc de simán behozom aztán amikor szépen hozzáférek mindenhez és haladok vele ahogy kell.
Láttam már olyat,hogy valaki bent a helyén kicserélte a tömítéseket,(csak széthúzta a blokkot és kicserélte a tömítést),de szerintem sokkal nagyobb a lehetőség rá,hogy nem sikerül rendesen,mivel nem lehet se rendesen kitakarítani a helyét,se a tömítés nem biztos,hogy rendesen a helyére kerül így a végén újra folyni fog.
Közben mentem egy kis kört... (Bp-Bologna -Belluno-Perugia-Belluno-Bp)
Nekem az volt a baj,amit mondtam,hogy meglazult az az illesztett csavar,ami a léptető villát rögzíti a tengelyen. Miután összeraktam a cuccot és meg lett húzva rendesen a csavar,nem volt több gond. Ha neked a csavar nem lazult meg akkor esetleg valamilyen hézagolási probléma lehet. Nekem a tengely végében vagy egy műanyag persely,nekem az támasztja meg a tengelyt a fedélen,nem maga a fedél. magyarán nem fém-a fémen fut,hanem van közte némi műanyag is.
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek...akkor tényleg az a hiba amire én gondolok és amit mondtak... Amúgy 530 ezer km van benne, viszont az a baj eddig az a pár szerelő ismerősöm nagyon vonakodott attól, hogy megcsinálják, de most már muszáj lesz kézbe venni a dolgokat.
Omada: tömítésekre, szimmeringekre és a csapágyra én is gondoltam.
3 nap? Nem is olyan veszélyes, ha abból indulok ki, hogy a fütéscsap cseréje két napomba telt...hogy tehetne egy szívességet aki azt oda megtervezte :D
Csináltam már ilyet, ki kell hozzá venni a motort. Nem csak az a tömítés lett kicserélve, ahol az olaj folyt hanem kapott egy egész tömítés készletet. Főtengely csapágyak is cserélve lettek mivel már 500 ezret futott. Hülyeség lenne kintlévő motornál ilyeneket nem megcsinálni. Kényelmes tempóban körülbelül 3 nap alatt megvan.
Alany egy boxer 2,8 hdi 2003-as... iveco motoros, és az a gond vele, hogy folyik a motorolaj....már 2 éve felfedeztem, de eddig nem volt olyan vészes, és több szerelő is azt mondta, hogy ez ezeknek a motorknak a tipus hibájuk, mert elméletileg a motorblokkhoz a főtengely plussz egy blokkal van rögzítve, aminél tömítés van... Tény lehet benne valami igazság mert körbe végig olajos a karter fölött kb 10 centivel.. nem nagyon akarták ezt eddig elvállani... ilyen nagy melo lehet azt a tömítést kicserélni? valakinek van erről valami tapasztalat, vagy járt már hasonló cipőben? Vezérműszíj cserén kívűl, a motor még nem volt bontva, és egész jól megy még mindig ... csak aggaszt ez az olajfolyás, 15 ezer km-ként cserélek olajat és 2- 2,5 liter elfogy :( szeretném orvosolni ezt a gondot és érdekelne hogy mennyire nagy melo ez? vagy keressek normális szerelőt inkább?
Igazából nem lehet összerakni rosszul......inkább azt mondják, hogy túlnyomja a rudazat a kapcsoló villát és ez lehet az ok. A határoló a dekliben van kiöntve a saját anyagából, megoldás lehet, ha leszedetek a dekli házából 0.3.-05mm-ert.....talán.....
Szia, köszönöm a válaszodat, ez lesz a probléma amit írtál......csak a megoldást nem látom még át.....mert állítólag ezek a rugók és golyók már voltak nem régen cserélve.....:( ha visszarakom ezeket a helyére élek a gyanúval, hogy hamarosan valamelyik tolatásnál újra szétesik.....
Nekem is '92-es Durcim van. Nekem is csinálta ezt a figurát,nekem meglazult az 5. fokozat léptetővillája a léptető tengelyen. A tengely közös a hanyattmenetével. Egyszer hanyattmenetbe kapcsolva túllökte az 5. szinkronhüvelyt az agyon annyira,hogy a három golyó közül,ami az agyon pozicionálja a hüvelyt az egyik ki tudott pattani és a rugó ami feszíti befeszült az agy és a hüvely közé (remélem legalább nagyjából érthető vagyok).Az 5. fokozathoz nem kell kivenni az egész váltót,elég csak a váltó végén lévő fedelet,de ehhez a fedélhez van rögzítve a felső váltótartó bak is.Alá kell bakolni a váltót, le kell kötni a bakot és utána ki lehet játszani a fedelet. Ha lent van a fedél már látni lehet mi a gond. Arra figyelj,hogy amikor veszed le a fedelet,akkor az elpattant golyó lehet, hogy ott figyel majd az aljában.
Persze, hogy meg szeretném csináltatni, de azért kérdeztem így, mert, ha toronycsapágy baja van és azt kicseréltetem, lehet akkor megszűnik a kopogás-ropogás és a többi alkatrészt még (egy ideig) nem kell kicserélnem...
A roppanás lehet toronycsapágy , lehet kormánymű , ezt így látatlanban megmondani nem lehet, a kopogás lehet gömbfej és szilent is , tapasztalatok alapján általában egyszerre több minden is szar mire foglalkoznak vele , aztán jön a csodálkozás .
Szervós? Nekem a nem szervós kormánymű csinálta azt hogy kikopott,majd a végén már ki is esett a végéből az a műanyag rész,borzasztó kopogást tud produkálni,főleg hullámos,bordás úton
Általában álló helyzetben kormányzáskor ropog, ill a rugó durrog tőle , menetközben is érdekes dolgokat tud csinálni hol balra akar menni az autó hol jobbra , ahol éppen megszorul a csapágy.
Segítséget szeretnék kérni, van egy 92-es évjáratú, 2.5d 5sebességes Fiat Ducato lakóautóm, tegnap tolatás után bent maradt a váltó rükvercben azóta szinte lehetetlen kapcsolni a sebességeket.....akad, szorul, stb......segítséget szeretnék kérni olyanoktól akik már láttak ilyet közelről, vagy hasonló képp jártak.....hogy hogyan tovább ilyenkor????
Hoppá,de felélénkült a fórum :D Igazából ez hiányzott,hogy mások is beszámoljonak ilyesmiről hogy használtak már el öreg gázolajat az autóikban,most nyugodtabban öntöm bele én is az 1€ ért vásárolt anyagot.A régi fűtőolajjal nekem sem volt gondom a 2,5tdi boxerben,kb 10 éves volt és elketyegett vele,sőt úgy tűnt hogy talán még simábban is járt vele,sokak szerint mert az zsirosabb meg van kenése...na azóta minden tartályhoz öntök fél liter kétütrműhöz való olajat.Igazából nem tudom h simábban jár e ha van benne 2 ütemű,szerintem igen,de lehet h csak beképzelem. :)
Ti használtok a régebbi,em cr motrokhoz valamilyen adalékot?
Na ja de itt nics semmi hely , egy ponyvásnál sokkal több a lehetőség , vagy egy iveconál ami alvázas , volt ivecom 5 éve az alatt egy citroen xm ,és egy c4 tank volt felszerelve abba több mint 200liter ment bele.
Össze van kötve a két tank egy 40mm profi üzemanyagcsővel, alul , a tank felső részén is van egy cső ami a szuszógó csőbe van bekötve egy T elágazással .
Semmilyen szivattyú nem kell a 2 tank alja teljesen egy síkban van tökéletesen átfolyik az üzemanyag , tankoláskor is , egy lendülettel megtelik mind a 2 -ő .
A gyári tankba bele lett müa hegesztve egy cső csonk ,jó alaposan megrősítve körülötte a tank erősebb mint a gyár kiállás.
Mivel az autó nyáron vagy 2 hónapig darabokban volt így volt vele időm szarakodni , kb 1 heti munka van benne mire összeállt az egész.
ALmg3 alu lemezből 3mm vastag , a kipuff dob egy osztással hátrébb szereltem, kellett egy kb 1 m 60 cső janóék lehajtották méretre , a kipuff dob helyén van a tank, sokat szarakodtam vele mire tökéletes lett.
Nekem van ebből a gázolajból,meg másik helyről vett tiszta gázolajból is.Ezek 50 év múlva is gázolajak lesznek,amig a biodízeles mocsok azonnal bomlik!Már a BP Ultimate gázolajban sem lehet megbízni.Kizárólag azért tették tönkre a magyar üzemanyagokat,hogy ne lehessen eltárolni.A póttankot hova szerelted,miből készült?
Szia , már kb 20ekm van benne , kb 190liter megy összesena 2tankba , mivel én csak trélerrel járok vele így nem tudom ,hogy mennyit megy el , 1400km simán megyek vele és még van benne.
A 30 éves fűtőolaj arany sárga volt, direkt meg se mozdítottam a hordót úgy vettem ki belőle annyit, hogy az alján kb. 10 cm-nyi maradjon, azt nem tettem a tankba.
Szaga is normális olajszag volt, semmi bomlásra jellemző nem volt.
A mai gázolajok a kb.7-10%-nyi bio tartalom miatt valóban megromlanak bizonyos idő után.
Hát nem igy van a benzin és a gázolaj is egy idő után el kezd lebomlani átalakulni , a motorosok tudják mi az az öreg benzin , a gázolaj is 2-3 év múlva már nem ugyan az , benzin még gyorsabban romlik , 1 év még nem nagyon számít.
Maga a gázolaj nem romlik meg,korlátlan az eltarthatósága!A biós mocsok egy év után már tiszta szemét,azt szűrni kell,ha láthatóan uszadékos.Elég a kéztörlőpapír tölcsérben.
Egy száraz pincében vagy valami árnyékos helyen nem sok probléma lesz az üzemanyaggal (otthon van még ólmos 98as benzin amit a fűkasza igencsak szeret).
De pl egy CR motorba már nem tennék bele semmilyen kannás naftát, többet árthat, mint amit nyerni lehet vele.
(ez az én gondom is, különben lenne féláron is anyag)
Köszöntem a választ. Gondoltam, hogy 4 lesz az a 4, de hát hátha... :)
No meg mindig nehezen megy a fejembe, hogy ugyan annyit fizetek mondjuk 9t összgördülőre mint ha rendes 40t lenne a szerelvény. Persze ez nem csak ott van úgy, meg változni sem fog soha, de hát ez van.
(Üresjárattal kapcsolatban teljesen igazad van, az szerintem alap. Ha nem helyijáratban (10-20km) megyek akkor mindig feldobom a trélert. 2 perc az egész, és ha útdíj sem lenne, akkor is minek húzigáljam üresen.)
Ha komolyan kérded, akkor nem tudok róla, hogy a go-box esetén számítana a tengely távolsága vagy a magyar rendeletek. (Bogit se veszi figyelembe, ezt miért venné)
Amúgy meg pl az én utánfutóm akárhogyan nézem két tengelyes, pedig még egy fékpadra se lehet rátenni, mert jó ha 50cm van tengelytávolságnak.
Tudod darab-darab...legtöbb rendőrnek már az magas szint, hogy kell e E kategória hozzá.
Arról elképzelésem sincs hol láttál ilyen ábrát ahol 2 tengely egynek számít.
A go-box 2 "adatot használ": motor emisszió (ezt a vételkor kell megállapíttatni, a motor euroigazolás bemutatásával) és tengelyszám.
Az általad leírt 2+2 tengely az 4 (4+) tengely használatra kötelez.
Mivel Te autómentőzöl, ezért üresmenetben ha a gépre felteszed a futót az segíthet a költségen csökkenteni, mivel ekkor 2 tengelyes fizetést használhatsz.
Komplett szívatyút cseréltem , ez nem gond van egy rakat , direkt olyat raktam bele amit nemrég bontottam ki egy műkődő autóból, majd januárban küzdök vele tovább , azt nem tudom hogy van e olyan külső behatás fals információ a comp számára amitől ezt csinálhatja , de mivel van több komplett motorom minden jeladóval egyebekkel , szépen sorba megyek rajtuk.
Valóban magas, lehet hallani a hangján szépen felkuszik 600 bár-ig ott már rendesen kopog a motor aztán leáll.
Amikor működött akkor is beírta hogy incoherencia a felvett áram és a nyomás között , ezért szedtem szét a köteget , kapott külön kábelt a vezérlő szelep közvetlenül a mot comp-tól, a + 12v megvan a szelepen végigmértem az összes testet , valami fals jelet kap szerintem , csak még nem tudom honann de túl sok lehetőség nincs, indulni tökéletesen indul de jelenleg max 20 sec jár.
Mivel én ezeket javítom főleg, elég nagy tapasztalatom van velük eddig még mindet sikerült megcsinálnom de ez feladta a leckét, a tulaj türelmes mert eddig már bejárta a fél országot az autó de megcsinálni senki nem tudta idáig , kicseréltek rajta már mindent de továbbra sem jó , ami még szintén érthetetlen hogy egyik este mikor rájöttem a hibára akkor egy 15 percig működött , örültem is hogy működik , de aztán másnap reggel kezdte elölről , nem adom fel egyszer csak kiszűröm , mostmár szerzek egy szkópot de nem vagyok benne biztos hogy az megoldja.
Egyik ismerősőm azt mondja hogy az immo csippben van elmentve sok minden esetleg azzal egyben átraktuk a hibát is, nekem ez valószínütlen .
Egy neked való feladat , peu 607 2.2hdi (edc15 c2) 2001
Én vagyok a sokadik akinél az autó van , én legalább megtaláltam a hibát de egyenlőre az oka érthetetlen.
Autó beindít a rail nyomás túlszalad a nagynyomású felügyelet leállítja a motort .
Nem pumpa , nem 3. dugattyú nem nyomásszabályzó, diaggal tökéletesen látszik ,hogy nem vezérli járó motornál a nyomás szb szelepet nincs áramfelvétel ,csak a nyugalmi áram folyik, ha teszt működtetést csinálok akkor kivezérli ezt többször is megcsináltam és mindig kivezérli , ha ezek után beindítom akkor egy pár másodpercig kivezérli majd megint semmi. Mivel volt másik edc15c2 átraktam igaz az immo csipp a régiből került át , a hiba megmaradt .
Szétszedtem az egész kábelköteget a testeket mindent semmi minden jó, de az autó továbbra sem jó, tápok minden rendben !! Arra kezdek gyanakodni hogy valamelyik külső szenzor fals jelet ad ezért megbolondul a comp.
Bocs, hogy így ismeretlenül zargatlak, de osztrák útdíj ügyben lenne egy másik variációm, amire te biztosan tudod a választ. Szóval ha 6,5t + 2,5t futóval mennék, akkor a box-on 3 vagy 4+ tengelyes variációban fut. Igen ez így össz 4 tengely, de nem találtam hirtelen semmit, hogy a futó az akkor hogyan, viszont egy ábrán mintha a futó az csak +1 tengelyt "érne"...
Nem egészen ugyan is itt elekromosan nyit zár , a motorvezérlő program úgy van megírva hogy amig egy bizonyos nyomást a pumpa elő nem állít addig nem is vezérli ki a csúcsokat, ha nagy a veszteség a rendszerben akkor a pumpa képtelen előállítani az indításhoz szükséges nyomást , leggyakrabban porlasztó és vezérlőszelep probléma okozza , ritkábban maga a pumpa.
Nálam a Sprinter indult nagyon nagyon nehezen hidegen, utóbbi időben már melegen is.
Hidegindítóval, és lejtön meggurulva pöccre indult.
Megnéztük a résolajveszteséget, és az 5 hengerből 3 porlasztócsúcsnak nagyobb volt a résolajvesztesége mint a maradék 2-nek, vizuálisan a csőben.
Ebből kiemelkedett a 2-es henger, aminek a legmagasabb volt a vesztesége. Ezt az egy injektort cseréltük ki egy előttem hidegben önindítóval indított pöccre induló bontásra ítélt motorból.
Azóta teljesen korrekt módon indul hidegen, melegen.
Résolajveszteség minden csúcsnál van, csak ha ez összeadódik, (rail nyomás csökken) egy bizonyos érték fölött egy csúcs sem nyit ki indításkor, és forgathatod míg az akksi bírja.
Szóval első körben a résolajveszteséget nézzétek meg szerintem.
Azzal most nemfoglalkozok ,hogy már épp ugy néz ki mint valamelyik nagybanis gép...
Hanem a motorral. A motor nehezen indul. most hogy már az 1 éves akksit is lemeritette 5 alkalomból 3x úgy kell behuzatni. A szervizben kicserélték a nyomás szabályzó szelepet. Ettöl erösebb lett meg szebb a motor hangja de az eredeti problámát miszerint van hogy 1 percen túl is kell önindittózni nem oldotta meg. olyan mintha nem kapna gázolajat hangosoan kopog.
A szervizben eddig 6x átlagban 4-5 órát vizsgálták. Motor kompjuter vizsgálat. kábelköteg kimérés stb. De a hivatalos márkaszervizben nemtudják megállapitani a problémáját eddig.
Töredékáron vettem spray-ben.3 db injektor nem jött ki a Ducatoból.Eddig még a saját alkattrészek kijöttek,nem szívtam.Elring gyűrűt kell használni a SPRINTERHEZ.Te 2 T-zel,ott meg semmi gond sem lehet!
Kipróbáltam.Egyből gyorsan izzít,rögtön indul.Érdekes,hogy bevoltak zsírozva az injektorok,az egyik láthatóan régi,máshol van a felírata is,Beru gyártmányok.
Ford-Fiat-francia, szóvel ebben mind3 F-betűs benne van, amit a nagyérdemű szerint kerülni kell :)
Ehhez képest az egyik 1500 km híjján félmillánál tart, a másik meg belelép a 200ezresek táborába. Mindig, mindenhonnan hazajöttek! Volt hogy hibaüzenettel, volt hogy füstölgő generátorral, de lábon, önerőből hazajöttek.
Vontatókötél csak hátul volt rajtuk, mikor valakit menteni kellett....
A Sprintert 1/2 órája vite el egy szerelő,a 4 izzító cserére.Izzítás nélkül is azonnal indul.Sok autó már ilyenkor is nehezen indul,vagy egyáltalán nem.
Vicceskedett a Boxos kijelzője. Hosszabb menet után leállítottam, majd kb 2 órát állt. Ülök be, izzítás, akarok indítani: kijelző háttérvilágítása elalszik, sötétre vált, valami mediterrán nyelven írkál ki mindent a német helyett Olajszint, ajtó nyitva ). Autó pöccre indul, kijelző továbbra is sötét.
Leállítás, újraindítás, helyzet ugyanaz.
Eltűntek a számok mögül a mértékegységek, az össz km után nincs meg a KM felirat, az átlagfogyinál csak számok vannak, nincs L/100 és hasonlók. És elűnt a fedkomp menüjéből a teljes B trip. Rádióadó nevét sem írta ki, ez a menüsor is eltűnt.
Menü, beállítások, nyelvet portugálról vissza németre, mértékegységek megjelenítése, speed limit 20 km/h-ról felemelve 200-ra, háttérvilágítás felnyomkodása 0-ról fullra, trip B aktiválása, rádiókijelző megjelenítése. Így most minden a régi. Valahogy alapra állt a ketyere. De a napi számláló, óra, dátum, stb nem nullázódott le.
Akksi 100+ Ah, nem egészen 1 éves, szóvel ezt kizárnám. de hogy mitől hülyült meg.....
Azóta hazajöttem ( 1000+ km ), volt pár indítás, és minden rendben.
Az elég sovány. Enyém is új Master, Webasto (levegős...airtop akármi ami a legtöbb autóban van) kályhával, és 14 órát már ment egyhuzamban. Azért 12 óránként szoktam járatni egy kicsit, nehogy meglepetés legyen a vége.
Nem írtam el.A legelején csak komlett kábelkötegcserével lehetett volna megoldani a cserét.Győrben találták ki a külön vezetékelést,a tempomatttól a biztosítéktáblán keresztül az ECU-ig,ahová kell komputer csatlakozó is.120000 FT VOLT AZ OLCSÓSÍTOTT tempomat szerelés,a karral együtt.
A Sprinterben ment ki.Nagyon jól indul,meg van vízes kályha is.A tempomat beszerelését ismerem,Győrből tanították a szerelőket.Akkor még 180000 ft lett volna a +kábelköteg.
Én általában az összeset egyben szoktam cserélni , 3.0 ducatóban nem cseréltem mert a sajátomon kivűl nem szervizelek ilyen autókat , az enyémben amig jó nem piszkálom .
A tempomat bekötéshez be kell kábelezni a motorvezérlőtől a karig .
Tapasztalat az ,hogy én pl csak NGK használok gyertyában , és izzítógyertyában is , még soha nem volt vele baj , beru bosch , hááát nem túl jók a tapasztalatok .
Nagyon jókat írnak erről a gyertyáról!Ez a rész tetszik a legjobban:
A D-Power sorozat elemeinek izzócsúcsa rozsdamentes, nagy melegszilárdságú acélból készül, így kiszerelése járulékos problémákat letapadást nem okoz.
Csak egy kis érdekesség!2008-ban vettem újonnan egy 2.2-es(4hu puma) jumper l4h2-t. Az első télen is már szarul indult, Hatszámjegynek videot is küldtem róla, szervízben nem volt hibakód és szerintük ezeka motorok ilyenek... Most már szinte nem is indult hidegen (0 fok alatt). Szétszedtem, 4 gyertya szar volt, egyetlen egy sem működött!Nem ment rá áram sem. Mindent végignéztem, köteg jó, sértetlen. Viszont amit találtam az elképesztő! Motortéri biztidobozt szétszedve találtam egy csatit ami el volt törve!Korábban tuti nem volt szétszedve, a kocsit újonnan vettem, minden szervizen ott voltam!Fordítva erőltette vki össze, eltört és nem érintkezett. Most meg van csinálva és izzításom is van!
Én már túlvagyok egy 2,5 millós számlán,de te jobban tudod akkor vedd meg!A km sem passzol,400 000-nél ismét leáll a km óra,és nem csak injektor gond lesz,aminek a kivétele is kétséges.Láncot sem kell cserélni soha,tehát itt a motorral lesz baj.Az injektor csak elfedés.
Sok minden kilett rajta cserélve. Ha az összes csúcsot kicserélem akkor 350 et kell ráköltenem. Ha 1,5 ert eltudom hozni 1.850.000 ba van egy elég jól leszervizelt kis dobozosom! Így sem tűnik jónak?
Még azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ezt cégre venném ilyenkor amikor nincs kiirva ,hogy brutto vagy netto. Ezt brutto ár és tudok visszaigényelni vagy ebböl semmit? Ezzel nem vagyok tisztába....
Na meglett a bajom végre, az enyém 2004-es, és a motortéri biztosíték dobozban, nincs feltüntetve, vagyis ventillátor jel van (nem értem miért) az ablaktörlő relénél.
A testet ez a relé, nem közvetlen a kasztniról vagy test kábelről kapja, hanem zavarszűrőn keresztül, na ott rágta el valami psizokpocok egér, vagy valami dög a test kábelt.
köszi, én datában néztem ott külön volt a rajzon, viszont az autóban semmi utalás nincs róla, nekem is gyanus hogy abban van, mert az összes hirdetésben is így szerepel hogy motor és relay, holnap ott kezdek, remélem csak egyben cserélhető, szóval vehetek egy egész motor egységet
Úgyrémlik, hogy nincs külön reléje, hanem közvetlen van drótozva a kormánykapcsolótól. Tápot meg a motortéri biztosítéktáblától kap. Hogyha van bővebb info küldök rajzot.
Sziasztok tudja valaki a II.es Boxi DUC CIT, ben hol lehet a K111-es ablaktörlő relé ?
egyszercsak eltünt az ablakmosó is, meg az ablaktörlő is, kapcs rajz szerint és méregetés szerint azzal lehet a baj, viszont nem találom, mert a helyét nem jelölik sehol
Sziasztok. Van 1 enyhe kuplung csúszásom 5.-ben érezni csak,mit lehet csinálni?A pedál a felső negyedben kez el fogni induláskor,138 ezer van az autóban. Cit.Jumper,2010 kiadás,2.2 HDI motorral.Igazán még nem zavaró,de elgondolkodtató.
Sziasztok. Nincs véletlenül vkinek 2003 as ducatoba ködlampák, ablakfűtés és vészvillogó kapcsolója. Az enyémben sajnos nincs benne az elsőklámpa kapcsoló , de az autó tudja. Vagy, ha tudtok olyat, aki ilyet bont. Kellene több apróság is, de ez lenne a legfontosabb.
Kicsi a rövid boxer,kell mellé valami nagyobb,körablakos,személyszállitó,néha esetleg trélert is cimbálna de max 3-400kilóméteres távokon,mindegy hogy alacsony vagy magasitott tetős,a hossza a lényeg,olyat kell vennem ami hosszabb,amibe be tudok tenni hátra 3sor ülést
Huh, ezt eddig nem hallottam, hogy a hideg-meleg kapcsoló az az átáramló hűtőfolyadék mennyiségét szabályozza. Most már akkor nem is csodálkozom... Bár nálam nem ilyen, meg olyan, hanem mióta termosztátot cseréltem és végre rendesen 90℃-ra áll a hőmérséklet, na akkor is csak valami picit langyos fuvallat jön. Ki szerel ilyet, hogy lehet ezt szétszedni? Vagy bele kell nyugodni?
A fűtés soha nem lesz stabil állandóan állítgatni kell egyszerűen szar a konstrukció , a ventilátor fokozatok működése ezen nem változtat .
A fő probléma a megoldásban rejlik mivel itt a radiátoron átáramló meleg vizet szabályzod , de szarul van megoldva nem lehet finoman állítani ezért vagy túl meleget csinál vagy megfagysz benne.
Üdv! Tudna valaki valami infóval szolgálni, hogy 2003-as évjáratú 2,8hdi mutorú boxernál a szellőzésnek az 1,2 fokozata nem megy 3-4 az meg működik.. mi lehet a gond előtét ellenálás? ha igen merre hogyan lehet cserélni? Még nem sokat mentem a kocsival hosszabb úton, de volt már kölcsönbe, akik használták ők meg a fűtésre panaszkodtak, hogy vagy túl melegük volt, vagy fáztak, lehet, összefüggés a két dolog között? Minden segítséget köszönök előre is.
Caddyben és a rönómban aludtam már én is pár órákat járó motorral. A szokásos üzemi motorhőfok menet közben a kijelző szerint félállásban van, ilyen alapjárati ketyegéskor lemegy negyed környékére. Fűtés még így is elegendő.
Ilyen alvókázás utáni induláskor gazdagon jön a füst a kipuffból, de pár km menet után ez megszűnik. Tehát van koromlerakódás rendesen, így -szerintem- a hosszú ideig tartó és gyakori alapjárati motorjáratás nem igazán válik a motor előnyére.
Mondjuk pont ezt nem értettem, hogy miért a 82℃-os termosztátot hozza hozzá a gyári progi, holott valóban hideg éghajlati kivitel.
Ez is alvázszámból van:
klíma --> északi országok
És gyári szerelésű benne a kartergáz fűtés is meg a kiegészítő fűtés is.
De tényleg köszöntem a választ, a tél miatt már kapott egy 88℃-os termosztátot, aztán majd kíváncsi leszek nyáron jó lesz-e neki. Nagy raksúllyal nem szoktam menni, de jövőre remélhetőleg futó már lesz hozzá, végül is a miatt vettem.
Ha megfelelő a hűtése és az olajnyomása a motornak, baja nem igen lehet. Víz felforrásból eredő meghibásodás ilyenkor a legnagyobb gond (magyarán felforrósodik a motor és besülnek a dugók). Persze ha kopott a motor, és mondjuk alapjáraton, a minimális alatti az olajnyomás, akkor jobban "fogynak" a csúszófelületek.
Egyszer valamelyik autógyártó cég tesztelt egy komplett autót, padon. eltekertek vele azt hiszem fél-, vagy 1 millió km-t, és arra a következtetésre jutottak, hogy üzemmeleg motor nem kopik, csak a hideg (rendszeresen és a minőségnek megfelelő alkatrészek, folyadékok cseréje mellett). Bár ha azt nézzük, hogy a hideg olaj sűrűbb, lassabban épül fel az olajnyomás, hideg henger és levegő miatt többet kell fecskendezni, keményebben jár a motor, égési hőmérséklet is alacsony, több energia kell a víz és fém alkatrészek felmelegítésére, ezáltal a hatásfok még jobban lecsökken (a 30%-ról) van benne valami.
Nem a legjobb a motornak se,de nem is gazdaságos,sőt nem tudom egy modern dizel mennyi hőt termel alapjáraton,max langyos levegőt fúj be,nekem az őskövület 2,5tdi alapjáraton 3as ventilátorfokozatnál visszahül majdnem a skála negyedéig.
Én sem láttam balesetet érdekes, pedig tényleg vadul mennek. Illetve Nagylak előtt egyet a szántóföldön, de nem borult fel, csak a hóban beszállt. Hazaérve rátérvén a 21-es főutamra azonnal felébredtem, milyen egy is van erre. Hát itt nem lehet ám úgy menni.
Más. Láttam parkolóban járó motorral alvó furgonos sofőröket. Ugye már hideg van, fűtenek. Ha mondjuk megy a kocsi alapjáraton 3-4 órát az normális? Nem árt a motornak?
Sógoroknál az A1-en, Oednél szoktak tankolni, ott többször látok 9szem+rakteres furgont nyitott hátsó ajtókkal. Csomagok felett ( néha alatt, vagy egy polccal leválasztva között) van egy fekhely. Menet közben ott alszik az éppen pihenő váltósofőr. Ha kontroll van, akkor csak előremászik az egyik ülésre. Le vannak fóliázva, nem lehet belátni, hogy éppen ki mit csinál odabent.
Vezetés: biztos tapasztaltad, hogy a románok odahaza a széles utakon lehúzódva vezetnek, így 3, de néhol akár 4 autó is elfér egymás mellett. Így tudnak előzni akkor is, ha xart se látnak előre. Az idiótábbak a keskenyebb utakon oroszruletteznek, és előzgetnek össze-vissza.
Ennek ellenére balesetet még nem láttam, pedig hetente megyünk egy román karikát.
Rosszul látod!Ők ismerik az útat,és emelkedő előtt lendületet akarnak szerezni,mert az emelkedőkön elvéreznek.Kizárólag ezért előznek meg,nincs bennük versenyszellem.Én segítem őket,a dombokon úgyis lemaradnak.Te ritkábban jársz,ők viszont hetente.A póttankról nem írtál.
Sziasztok most jöttem Angliából , hát tele volt a hócípőm a sok román bulgár hordából, megyek tempomat 105-el, az neki nem jó leelőz majd visszalassul 90 re , én persze visszaelőzöm , és így tovább , olyan szerkezetekkel közlekednek amiket ki kéne tiltani a forgalomból, persze a bécsi mega emelkedő betesz nekik némelyik 40 nel bír felvánszorogni ,itt aztán lealáztam az összes tréleres hordát mivel most csak 5,2tonna volt a szerelvény így 100-al feltoltam magam szó szerint álva maradt a sok birka aki lejtőn baromi gyors aztán kacsáznak össze vissza .
Másik kérdés, a németbe járó lomos kocsik szintén dögivel vannak náluk, ezek a szemetet hova viszik? Pofám leszakad olyan Sprinterek meg LT-k járkálnak. A kutyának a szárított fasza is van némelyiken. Gallytörő, tv, tetőklíma meg az annya tudja micsoda. Miből telik? A széttett lábakból.
Az a kérdésem, hogy a sok román tréleres hova a picsába viszi azt a mennyiséget?
Tegnap is voltam BG-be, hát kb. minden harmadik kocsi ilyen szerelvény. Hétről hétre nagyobbak, most olyat is láttam, hogy egy mezei Sprinter 5db kocsit hozott. Elmebetegek, 110-el mentek éjjel ködben, zuhogó hóban. Néha egyik másik után mentem mert még elég ismeretlen a terep és haladni akartam, de szerintem ezek egy kanyarokat mehetnek, utána más váltja őket, mert egy ilyen kanyart nem lehet így megcsinálni hogy ne törje ki a nyakát. Én is szeretek haladni, vezettem már nem keveset, általában 200le+os kocsijaim vannak, de ezek gyilkosak. Semmit se látni és megy mint a barom.
Másik kérdés, a németbe járó lomos kocsik szintén dögivel vannak náluk, ezek a szemetet hova viszik? Pofám leszakad olyan Sprinterek meg LT-k járkálnak. A kutyának a szárított fasza is van némelyiken. Gallytörő, tv, tetőklíma meg az annya tudja micsoda. Miből telik?
Csövek lehúz, szűrőház kompletten kiemel, satuba befog, vezérműszíjból készített leszedővel szétszed és gázolaj kiönt, régi szűrő ki, ha szükséges akkor szűrőház tisztitása, új szűrő be, ház összeszerel, motortérbe a helyére visszarak, csövek rádug, 2-3x gyújtás rá hogy a szivattyú telenyomja a szűrőházat, és máris indítható a masina.
Én biztos nem állnék neki, túl sok lehetőség van a gixerre.
Egy kérdésem lenne: Boxer 2.8 HDI, termosztát csere lesz soron. Tapasztalat van, hogy melyik a tuti a 82℃ vagy a 88℃-os? Alkatrészes progik hozzák ezt is azt is. Alvázszám szerint 82℃-al szerelték, eredetileg hideg éghajlati kivitel volt.
Nemrég volt nála vagy 6-7 2008-as Jumper amik elég hiányosak voltak, porlasztók hiányoztak, vezérlések, stb. Van valami embere aki keni-vágja az egész villamosságot, kérdezd meg. Attól, hogy kereskedő, a becsületes fajtából való gyerek, megbízhatsz benne 100%-ig.
Szia ! Én is ezen töröm a fejem, hogyan lehetne tempomattot hozzá adni. A bekötési rajzot át tudnád küldeni ? Megint elkezdett 10 körül enni a 2.3 duci. Cseréltem EGR-t de nem hozta meg a sikert. Jászberény környékén tudtok jó szervizet hátha a gyári műszeren látható adatokat valaki tudja is értelmezni ?
Kamera és a pótféklámpa ép, "csak" a burkolatot törte össze egy jóképű targoncás.
Pugnál csak szett van -kamera, pótféklámpa, burkolat- 180e! pénzért. Fiatnál is érdeklődtem, ott elvileg jobban bontják az alkatrészeket. De az ember nem talált külön burkolatot, szintén egybe akarta adni az egész hóbelevancot, de ő már 360ezret!! akart volna kapni érte.
Nem akarom elhinni, hogy egy párezer forintos műanyagért élő ember megvenne egy szettet, szóval biztos van valami forrás erre a burkolatra.
Enyém egyszer már tört, akkor hegesztéssel megoldódott a dolog. De most eléggé ripitya lett, nincs is meg az összes darab, és a meglévő darabokban nem találok cikkszámot, vagy a gyártóra utaló jelzést.
Waeco-nak van hasonló cucca, ha gyárit nem sikerül találni, akkor ez a fajta burkolat is jó lesz.
A kamera a gyári burkolatban 2 csavarral van rögzítve, nem egy űrtechnika az átszerelése.
alvázas kistehert szeretnék venni, elég fontos lenne az össztömeg. Felépítmény cserés lesz valószínüleg. Valamilyen módon változhat az össztömeg vagy a gyári a szentírás?
A fogyasztással úgy vagyok,hogy tudom mennyit kell az autónak fogyasztani.Ez változik a széltől,időjárástól,súlytól,stb,de az átlagot tudom.4 liter körül evett többet az autó,csak kétszeri javítás után kezd normalizálódni a helyzet,gázadásra ugrik a gép mint a rakéta.
Akkor egyedül te tudsz infokat az új Ducatoról.A garancia ideje meghosszabbodik a javítások napjaival,fődarab csere esetén meg újra indul.Turbót hogyan lehet tönkretenni?
Hát jaja. Én be voltam állva óra szerint 90-re, így 6,4-et mutatott fogyasztásban, most 100-110 az óra szerinti átlagom, így 7,2-7,4 a fogyasztása. Egy litert jelentett neki.
90 % külföldön tankol shell kártya van , euro 5-ös részecske szűrős , garanciális ha lejár ,vesz másikat , most azon parázik ,hogy a sprinterben 510 ekm van egy hete lejárt a gari , de 1 hónap múlva jön az új verda , a sprinter is 3 turbót fogyasztott mind anyaghiba miatt megette a tömitést meg a franc tudja mindenféle gyári hibája volt.
Az mondjuk a jobbik eset, ha a 11 literes kannába a kút kevesebbet mutat, holott tele van, de a másik véglet már kevésbé. Gondolom sok a régi kút, amit csak papíron vizsgáltak be kalibrálás címszó alatt, meg a kisebb kutasok (a zsiványabbik fajta) biztos állít a számlálón, leleményes magyar módján. Ha jól tudom, ilyen 0,5% lehet az eltérés a valós és a kút által mért érték között (10 liternél +/- 50ml).
A km óránál amúgy van egy érdekes dolog , pps-el belementem a menűjébe és ott van egy olyan rublika hogy a valós sebességhez képest mennyivel mutasson többet , nekem 5 van beírva majd megnézem lehet e módosítani.
Szinte mindig tankolok kannába,és a számlákat elteszem.Letojom a spórolást,nem kannázom.Németben elméletileg kötelező lenne a tartalék ü.anyag.Itthon elvétve tankolok.Itthon tankoltuk az ismerősöm kannáját,az 5 literes kannába belement 7 liter és még tele sem lett.A 11 LITERES KANNÁKBA sokszor megy 12 liter,sokszor meg a 11 sem fér bele.???
Amig nem ba@tatták az ECU-t,tök pontos volt a km óra.Utána sietett,meg zabált,és nem ment.A Sprintert is 4x vittem vissza,mire lement a fogyasztás.A kezdet:elromlott a turbó vákuum leengedő elektromos szelep.Nagy különbségek tudnak lenni,3-4 liter is.
"...ez egy csaló." jót derültem a hozzászólásodon :) a legpontosabb gps-szel mérni végig az utat és mondjuk ugyan annál a kútnál tankolni (vagy általad kimért kannákból tankolni), akkor a valósághoz közeli értéket kapunk. Minden gyártó szépíteni akar a sajátján, hogy elégedett legyen a tulaj. Sajnos már több mint 20 éve rájöttek 1-2 turpisságra és a szemünkbe hazudgálnak. A poén szerintem az lenne, ha valamelyik jármű fedélzetije kiírná az NOx kibocsátást (amit laboratóriumi körülmények között is nehéz mérni, mellesleg ez a legkörnyezet károsítóbb hatású kipufogógáz összetevő).
Hát ezért lehet hogy hülyén hangzik de ha nem túl sok akkor leszarom , nekem egy bizonyos keretig nem számit mert nem én fizetem , a 6T szerelvénnyel bele kell férnem max 13 ba aztán kész.
A busines lényege hogy az autóm árut szállít ,én vezetem cserébe kapok egy shell kártyát tankolni, kompot oda vissza és
az autó amit hazahozok tréleren ez itt lényeg.
Szerintem nincsenek itt nagy különbségek autók között fogyasztásban , én valós 100 alatt nem szeretek menni .
Óra szerint az már majdnem 110!!
Mi van azzal aki végig megy 90-el hát persze hogy jól fogyaszt, nem azonosak a körülmények , súly domborzat , szél sebesség , vezetési stílus ,ezért így ezek a fogyasztási viták versenyek teljesen értelmetlenek.
Jártam rené masterral ha akartam 8litert evett , de ha siettem 12 litert , viszont könnyebb is a motor is kisebb , emelkedni nem szeretett megpakolva.
Itt két liter eltérés volt az 1140 km-en,az átlag is több volt,mint amit írtál.Rakottan már 7 deci eltérés volt 100 km-enként,de a kútoszlopok sem egyformák!Ausztriában!Többször észrevettem,hogy nem passzol a tankolt mennyiség,főleg a 10 literes kannáimba.
Ilyet én is csinálok csak akkor nem haladok , átlagsebesség??
nekem 107 volt ahhoz pedig te is tudod hogy eléggé kell nyomni neki, főleg trélerrel az összes birka nézett ,hogy ki ez a barom aki valós 130-al elmegy melletük a pályán, de sietni kellett ,hogy még világosban odaérjünk .
A másik ehhez adj hozzá közel 1 litert mert annyit csal kb, a valós megtett út sem stimmel a kiirt sebesség sem semmi sem , ez egy csaló.
A minap láttam a használtautó gumi/felni hírdetései között, hogy új, gyári Ducato (Boxer/Jumper) felniket lehet kapni 12.500 Ft-ért( http://www.autoalkatresz.hu/auto-felni/fiat_ducato_gyari_acelfelni_16x6-355503). Ezt érdemes megvenni, vagy a sajátomat újíttassam fel? A mostanin elég sok és nagy súlyok vannak már rajta, rozsdásak is (tegnap kapott téligumikat és centírozás ellenére ráznak kicsit), tehát egyengetni és újrafesteni is kellene. Elvileg még a gyári lemezfelniken gurul, a gyártási dátum alapján. Nem vagyok otthon az ilyesfajta munkák árában, aki már csinált hasonlót megosztaná a véleményét/tapasztalatát?