Vagy valaszthatsz gyorstarolosat, kicsit jobb hmv-biztonsag es keves feleslegesen elfolyott (vegyes hom.) viz, viszont kicsit tobb keszenleti fogyasztas varhato. Velhetoen nagyjabol ugyanott van atlagban.
Heló! Sok gáz és víz elmegy az átfolyósnál mire beáll az elvárt hőfok,elvileg 13l/percet tudnak,zuhanyzáshoz ez elég. Az" elfogyás"úgy jön létre,hogy ha engedsz a melegvízhez hideget a csaptelepnél,a vízmelegítőnél leesik a nyomás; a gázszelepet víznyomás működteti, tehát ha nagy a nyomásesés egyszerűen kialszik az égősor. Ezt jó csőméretválasztással ki lehet küszöbölni. Vannak már olyan kazánok,amelyeknek az elektronikája képes külön tárolót is üzemeltetni(pld :INKA 24).
Gázkazán vásárlás előtt állok egy felújítás kapcsán. Zárt rendszerű, turbós cirkót szeretnék venni. Viszont előttem is nagy a dilemma, mint oly sokak előtt, hogy átfolyós, vagy tárolós legyen.
Ketten vagyunk a feleségemmel, kád nem lesz, csak zuhanyzás és meg tudjuk oldani, hogy egyszerre csak egy helyen legyen vízvételezés. Ezek alapján én úgy gondoltam, hogy nekünk megfelelő lenne a sima átfolyós gázkazán.
De azért időnként csak hallok olyan véleményeket, mint alább is, hogy zuhanyzás közben egyszercsak elfogy a meleg víz. Ezt mondjuk nem nagyon értem, hogy fordulhat elő, ha jól működik a kazán és zuhanyozásom közben máshol nem történik vízvétel.
Sajna egy nagyobb méretű tárolós fali kazán nem is nagyon férne el a kiszemelt helyen a szélessége okán. Arról nem beszélve, hogy egy sima közfal lenne a tartóváz, amit egy hatalmas, tárolós készülék talán túlterhelhetne. Alá se nagyon tudok külön víztárolót kötni, mert helyszűke miatt ott lesznek a fűtésrendszer vízelosztói.
Bízhatok az én esetemben az átfolyós rendszerek folyamatos és egyenletes meleg víz ellátásában? Azt nem bírom felfogni, hogy hogyan maradhatnak forgalomban ezek a készülékek, hogy ha nem tudják azt garantálni, amire ki lettek találva. Épp ezért egyelőre laikusként azt gondolom, hogy az ilyen menet közben megszűnő melegvíz ellátási problémák esetében talán nem is a kazán a hibás, tehát számomra talán mégis megfelelő lehet.
Most akkor mi a helyzet ezzel az elfogyó melegvízzel? Bár én bírom a hűs fürdőzést is, de párom sírva fakadna, ha a meleg heylett váratlanul hideg zuhanyt kapna a nyakába.
Az átfolyóst 4-en használjuk,sokat kell vele dekázni,mire olyan hőfokú víz jön,amilyen kell(kád). Ezzel szemben egy 120l-es tárolós egyenletesebb HMV ellátást biztosít.
Melegvíz előállítás költség kalkulációra van valakinek hozzávetőleges számítása, vagy adata?
Olyasmire gondolok, hogy azonos mennyiségű melegvíz felhasználása/előállítása esetén mennyi gázt fogyaszt egy beépített tárolós és egy átfolyós rendszerű kazán.
Hozzá lehetne venni egy vezérelt (éjszakai) árammal működő bojlert is, de úgy tudom az alapból 2-3-szor drábább mint a gázzal előállított hmv, így nem lenne versenyképes.
Igen, lehet úgy venni.A régi kazánodon a láng jól be van állítva?(kéken kell hogy égjen)Mert ettől is függ a jó hatásfok! Az új kazánnal még azzal is spórolsz,ha olyat veszel amelyinek nincs gyújtólángja(napi 0,5-1m3 gáz) Kb ezek szólnak ellene,mellette,amit leírtunk,a döntés a Te kezedben!:))))) Ui:új kazánhoz lehet új kémény is kell!
Az új kazánoknak meg ugye 90% a hatásfoka, akkor ez elvileg 20%-al hatékonyabb. Vehetjük úgy, hogy 20%-al kevesebb gázmennységből állít elő ugyanannyi hőt?
Azzal nagyjából tisztába voltam, hogy a szigeteléssel lehetne a legtöbbet spórolni, csak kíváncsi voltam, hogy a gázkazán korszerűsítése felől mi lenne várható.
A beüzemelő be sem üzemeli az új kazánodat terv nélkül! Amikor csinálták(annó)a szolgáltatódnál van leadva ilyen terv az irattárban,mert ők engedélyezték. Sztem,amit erre költenél,költsd szigetelésre,nem rossz így sem az 1200m3/év,és ha szökik a meleg, lehet ultraszupermodern kazánod,az is ennyit fog kajálni(max100-200-al kevesebbet) Amilyen sűrűn ellenőríznek a lopások miatt,lehet feltünne az átalakítás,úgyhogy nagyon rizikós és nem egészséges(CO)
Hol, kinél, milyen szervnél van dokumentálva regisztrálva, hogy nekem milyen gázkazánom van? Kb. 25 éve megvan már, igy fogalmam sincs, hogy ment az engedélyeztetés ez annak idején (nem én intéztem) :) Észrevenné egyáltalán valaki, ha lecserélném egy egészen hasonló méretű, csak sokkal modernebb kazánra :) ?
Meg kell terveztetni,még ha ugyanarra a tipusra cseréled is,elviszik a nyomáscsökkentőt,gázórát kb 1 hónapra,ki is rakathatják a kerítéshez,úgyhogy ha hosszú távra tervezel, a szigetelés jobbítását javasolnám. A jelenlegi kazánod alkatrészei könnyen,egyszerűen és aránylag olcsón cserélhetőek!
110 m2 , a fal 40 cm (pontosan nem ismert) tégla , belmagasság 270 , födém sárból, nincs külső hőszigetelés, ablakok a régi nagy típus (10 cm légrés a két ablakszárny között) nem zár légmentesen :) kb. ennyi.
Régi ÉTI gázkazánt érdemes lecserélni egy új típusú sima kéményesre?
A rendszer is a régi típus: vastag csővek, alu radiátor, a ház sincs szigetelve. Az éves gázfogyasztás (hmv nem gázos) kb. 1200 m3. A befektetéshez viszonyítva várható érdemi megtakarítás? Van valakinek esetleg gyakorlati tapasztalata hasonló esetre? Elvi ötleteket is szívesen veszek :)
Az jó,ha fali,a vezetékeket a kazán szigetelt terében kell vezetni,sőt én még tennék a csövekre polifoam,vagy más szigetelést! Az még a jó benne,hogy le lehet modulálni a teljesítményét egészen 7,5kW-ig. Természetesen ezt is meg kell terveztetni és beüzemeltetni!
Érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata kültéri gázkazánnal. Jelenleg a gázkazán a konyhában van, a ház régi építésű és nincs pince vagy alagsor, a konyhában viszont túl sok helyet foglal, nem bútorozható jól. Azon gondolkodunk, hogy kívülre kéne kitenni, a kertbe de nem nagyon találok infót erről sehol.
üdv! most akarunk vásárolni fali kombi gázkazánt mert ami volt teljesen tönkre ment 1 nimbusz kazán volt(többször javítva lett) nagyon ócska kazán nem bírt ki 1,5évet ezért szeretnénk vásárolni 1normálisat a gázszerelő demrand solaris kazánt ajánlott szeretném megkérdezni a véleményeteket(tapasztalatotokat) róla! vagy vmi más márkát ajánlanátok ami nagyon jó és bevált kb 180-200e ft szánunk a kazánra. köszönöm!