hát sajnos a 100 literes most nincs egészen tele, de már kimostam a 60 literest átfejtéshez, ez igy jó? igen-igen, kb ilyen ize volt, de nagyon halványan, inkább csak az utóizében volt valami pici savanyus keserüség
Engem most az ijesztet meg, hogy liláspiros volt a hab is és a lé is rózsaszinű volt, bár nem akartam nagyon megbolygatni nem nagyon dugtam le a csövet, a lé amit beletöltöttünk viszont átláthatatlan, szinte bordópiros volt. az alkoholtartalmát érezni lehetett, igaz éhgyomorra két pici kortyot is megéreztem, és mikor szagolgattam félig bor szaga volt, volt még valami szag mellette, sajnos nem tudom semmihez hasonlitani
kóstold meg, ha nem édes hanem inkább keserű meg savanyú akkor tedd amit korábban írtam. Arra azért vigyázz, hogy a borod soha ne legyen darabban. ez azt jelenti hogy pl.: 50 literes edénybe ne tarsd a 40 liter borodat. az legyen mindig tele. (de mondanom sem kell nem vizzel kell kiegészíteni, hanem az edény nagyobb méreténél kell kisebbet választani.)
Igen, ha nem pezseg, már ne tegyél bele cukrot, jó lesz az így, tegyél a lyukra egy dugót fordítva, azért, ha még egy kicsit pezsegne, akkor a nyomás így még eltávozhat, de a levegő már nem fér a borhoz. Lehetőleg legyen hűvös helyen. Szerintem még várj legalább 3 hetet a fejtéssel. Addig 2-3 naponta kóstolgathatod, hogyan alakul a borod színe, és íze.
Hát igen, meghallgattam nem pezsgett, viszont a csövön mikor kihúztam sűrű hab volt, hány hét után kell átfejteni inkább igy mondjátok, mert mit csinál meg mit nem csinál, azt nehezen tudom megállapitani, tehát korai akkor még átfejteni. Cukrot majd csak már a jövőévibe teszek, félek, hogy elcseszem, mostmár lesz amilyen lesz.
Egri borvidék déli része, Ostoros. Augusztustól minden héten esett az eső, felénk normális időjárásnál okt. közepén-végén szokott lenni a szüret 20-21 fokkal.
Azt írtad, hogy habos a teteje, ez azt jelenti, hogy forr, de tedd oda a füled a dugó nyíláshoz, és ha pezsgést hallasz , akkor még forr. Ha eláll a forrás, akkor a bor elkezd tisztulni, a seprő, a zavarosság nagyon lassan leül az aljára. A pohárba engedett bor egyre inkább tiszta, átlátszó lesz, és az ízéből is eltünik a seprőíz. A 14 fokos must is eléggé édes és eléggé ragadós, sajnos nem ez a mérési módszer. Nyugodtan beleteheted azt az 1-2 kg cukrot, most még nem késő, mikor kiforrt a bor, már késő. Legfeljebb erősebb lesz a borod, több szeszfoka lesz. Vörösboroknál inkább jellemző a magasabb szeszfok.
ha eddig nem tettél bele cukrot akkor már ne tegyél, mert úgy jársz, hogy nem fog kiforrni és édes marad. (idén nagyot nem tévedsz a cukorfokkal , sztem ne aggódj)
onnan tudod hogy forr, hogy a nyílásra teszed a füled. ha pezsgést hallasz mint mikor pezsgő tablettát raksz a vízbe akkor várj vele. Idönként ellenőrizd. azt nézd hogy az édessége hogyan változik. (ha hűvös helyen van akkor lassan fog, erre számolj) tehát édesség változása! akkor kezd jó lenni ha az édessége megváltozik és savanyú keserű lesz a lé. a forrása pedig úgy hogy a pezsgés alább hagy és alig alig pittyen egyet.
ekkor jött el a fejtés ideje. ez azt jelenti, hogy a felső (még zavaros levet ) el kell választanod az alsó sűrűbb (úgy hívják seprő) résztől. egy slaggal leszívod egy másik edénybe. a seprót kiöntöd vagy kifőzeted mindegy. ha idáig jutottál szólj majd folytatjuk...
Jó lehet az cukor nélkül is, ha két hete szüretelted. Tedd a füledet a hordónak annak a "lukjára", amelyiken beletöltötted a bort. Ha csend van a hordóban, akkor már nem forr, ha hallod, hogy még pezseg, akkor még szép lassan forr. Elmondásod alapján már cukrot nem tennék bele, viszont ha megáll a forrása lefejteném és lekénezném.
Honnan tudom, hogy még forr? Hallottam már énis hogy tesznek bele cukrot, de ez olyan édes volt, mikor préseltük, hogy ragadt a kezünk mintha mézes lett volna na és a szánk is:))))) ezért ugy gondoltam nem kell ebbe cukor:)
Szia, alföld és fekete föld, közben előszettem, hogy miket rendeltem, 3 éve, Kékfrankos, medoc, medina, oteló,most ezeket teremtek, a cabernet franc és a Zweigelt még nem terem, mert tavaly ültettem
Jó lett volna tudni, mennyi a cukorfoka, mert ha 20 fok felett van a mustfok, akkor valószínüleg a darabban lévő bor nem hernyósodik. Ahogy most ismerem a cukorfokokat, nem valószínű, hogy elérte a 20 fokot, ugyanis a vörös szőlő szüreti ideje a többi évekhez képest korán volt (tudom ilyen volt az idő, de ősszel sok eső volt, ami nem növelte a cukorfokot). Tehát szerintem, ha még forr, beletehetsz elkeverve 1-2- kg cukrot. Várd meg még kiforr rendesen, ez lehet 3-6 hét, és utána fejtsd át, és fejtéskor tegyél bele 2-4 dkg borként. Gondolom ezt a kis mennyiséget saját fogyasztásra szánod, tehát: egészségedre!
Szia, nem volt benne csak ép tiszta szemek, a fonnyadt és romlott szemeket kidobáltam és a kocsányról is leszemeztem kb 80-90 liter között van, 7,5 vedérrel öntöttünk a hordóba.Nem tudom mennyi volt a cukorfoka, nem tettünkbele semmit, se ként, se cukrot.
Piros, hogy milyen az még kideritésre vár, van benne kékfrankos is amit tudok, lelett szemezve, darálva és egy hétig állt, majd kipréseltük, hordóba tettük kb 2 hete, ma megnéztem beledugtam egy kis csövet, habos volt a teteje, alatta zavaros félig borizű lé, nem tudom mikor mit kellene vele tenni.
Milyen fajta szőlőt préseltél? Egészségesek voltak a fürtök, vagy volt közte rothadt is? Bogyózógéped van-é? Darálás (bogyófeltárás) után tettél-e bele kénport? Ha igen mennyit? Milyen cukorfokú volt? Kiforrt-e rendesen? Kotyogót használsz-e? Figyelted-e?
Értem, hogy a hegyközségek szavazati rendszere rossz de abba sem akarok belegondolni, hogy mi lenne a Somlón, ha tőkeszám alapú szavazati rendszer lenne :) Bár mondjuk a Kreinbacher birtok és Baráth Sándor szemlélete és céljai már szimpatikusak és azért ők már megkerülhetetlen tényezők a hegyen. A minőség terén szeretnénk egyszer mi is azok lenni, mert tőkeszámban kárcsúk vagyunk és azok is maradunk :)
A többit illetőleg pedig újra kéne nyomtatni sok hegyközség szótárát... hogy szerepeljen benne az együtműködés szó is.
hát sajna lassan elvileg sem lesz fogyasztóvédelem.
ellenőrzés:
amig a hegyközségekben alanyi jogon minden tagnak egy szavazat jár addig nem fog semmi működni, tehát én a hegyközségeket nem tekintem érdemi munkára alkalmasnak.
egy Somló méretű borvidék nem tud eltartani egy labort, de egy nagyobb borrégió már igen. (OFF vagy nem is kell felépíteni egyet, csak meg kell rendelni a szolgáltatást egy, már létező labortól. ON)
lehet pályázni pénzekre a műkődéshez. A Tokajiak is nyertek ilyen pályázaton.
a kisebbséget, aki kihasználja a rendszert előbb utóbb kivetik maguk közül a tagok.
Igazad van, elvileg van fogyasztóvédelem de nem működik.
Abban is igazad van, hogy nem központilag kellene megoldani az ellenőrzést mert az kivitelezhetetlen logisztikailag, de ha a hegyközségek és az öntevékeny szervezetek gondja lenne a laborozás és az ellenőrzés akkor honnan lesz erre pénze? A Somlói hegyközségnek a kasszája behorpad a vákumtól ha egy körlevelet kiküldenek a hegyközségi tagoknak? Ezek után hogyan lehetne elvárni, hogy sokmilliós laborokat üzemeltessenek? Számold ki, hogy hány munkanap lenne csak az, hogy évente egyszer minden gazdához ellátogat a hegybíró avagy egy megbízottja. Jól mondod, hogy mindez működőképes és realitás ameddig alapvetően jószándékkal és becsülettel állnak hozzá a termelők. De a probléma pont azzal a kisebbséggel van aki a minőségi termelés kockázatát és áldozatát nem vállalják de a logót és a címkét az azért szeretnék, mert annak jó árérvényesítő hatása van...így aztán pár trehány termelő simán hitelteleníti az amúgy jószándékú kezdeményezést... szerintem emiatt sok termelő csak legyint az ilyen kezdeményezésre és inkább teszi a dolgát ahogy eddig is tette.
Szóval nagy vonalakban egyről beszélünk és egyet is értek veled, inkább csak :) magyarázkodom, hogy én miért nem foglakozom érdemileg ezzekkel a kérdésekkel.
a fogyasztóvédelem a piacra kerülő termékeket ellenőrzi, nem a termelésüket. ez a rendszer létezett is, egészen addig, amíg az elmúlt néhány évben leépítették. szándékosan. oszt 1 labor nem is voltképes annyi élelmiszermintát bevizsgálni amennyi beömlött a guargumi ügyben. puszi neünk adófizetőknek.
a termelés ellenőrzés pedig nem központi államapparátus kérdése. nem lehet központosítva ellenőrizni, ez a régi rendszer maradánya a fejekben. az állam oldjon meg mindent. ez a feladat a heyli közösségek ügye. saját magukat kell megvédeni a szaráradattól. ha felismerik, hogy ez az érdekük, ki is fognak menni ellenőrizni a szőlőket. ahogyan ezt az általad miveskörnek meg céhesgittegyletnek összefoglalt körbe tartozó Tokaji Bormívelők Társasága is csinálja. Kimennek a szőlőbe és ellenőriznek. Elmennek a pincébe és ellenőriznek. természetesen nem tudnak minden pillanatban ott lenni mindenhol. DE nem abból indulnak ki, hogy a másiknak az az egyetlenegy gondolata hogy trükközzön. Nem jó abból kiindulni, hogy a tízmillió tolvaj és adócsaló országa vagyunk. a negatív gondolatok és szavak teremtenek.
teljesen egyetértek vele. ha pedig a vevők nagy többségét nem érdekli az az ő bajuk. demokrácia van vagy mifene. DE akit érdekel annak joga legyen megtudni mit iszik.