"ennek ellenére csak 17-18,5 mustfok közti eredményeink lettek"
nagyon sokmindentől függ a mustfok...de ezt nyilván te is tudod.
Nálunk a két juhfark terület között akár 2 musfok különbség szokott például lenni...az egyik egy 50-100 méterrel feljebb van és kövesebb, merdekebb a talaj. Meg mivel jóval fitalabb is a "lenti" juhfarknál valszeg más klón is. Na ezekből kombináljuk ki, hogy melyik miatt van a 2 fok különbség :) Nomeg azon is sok múlott idén, hogy köves volt a sorköz avagy füves. A züldmunka jelentőségét már említeni sem kell, az is meg tudja dobni a dolgot, ha jókor és jól csinálják.
A mi tapasztalatunk szerint a hozamkorlátozás csak egy szintig (időjárás, fajta és területfüggő, hogy ez a szint hol van) növeli a beltartalmi értéket érzékelhető mértékben. Ami tudható az az, hogy minél alacsonyabba terhelés annál kevésbé vagy kiszolgáltatva az időjárás megannyi szeszélyének :)
Amúgy én is az úgy 1kg-os tőketerhelésre esküszöm és az 1.5kg-ottartom felső határnak.
Ő a tőkénkénti 0,5 kg termést tartja a minőségi bortermelés alapkövetelményének
Bocs de ezt mindenképpen árnyaltabban gondolom: Másfél-két kilót gondolom a felső terhelésbeli határnak, ahol egy gazdag beltartalom, jó érettség kialakulhat, ennél nagyobb terhelésnél szerintem mindenképp hígul a tartalom. De egy nagyon koncentált, tökéletest leginkább közelítő bort maximum 1 kilós terheléssel lehet szerintem készíteni, termőhely és fajafüggő, valamint évjáratfüggő, hogy meddig van értelme lemenni a terheléssel. Bzoltánnal értek ebben egyet, ahogy megyünk lejjebb a terheléssel, egyre kisebb minőségbeli javulásért egyre nagyobb árat fizetünk, az egy kiló és a fél kiló közt lehet hogy már csak 5% a minőségi különbség, mindenki maga dönti el mi az "észszerű".
szóval a minőségi bortermelés ALAPkövetelményének sokkal inkáb a kb 2 kilós tőkénkénti terhelést tartom, efölött bármilyen nagy térállásnál sem lesz kellően sűrű a beltartalom.
Leginkább mindenkinek a saját tapasztalata a döntő. Eddig is 1 kilós tőketerheléssel dolgoztunk az olaszban, de ennek ellenére csak 17-18,5 mustfok közti eredményeink lettek, október végi szüretekkel. Ideén október elején 20 MM lett az eredmény. Biztosan jobb volt az évjárat, de meg vagyok róla győződve, hogy nem ENNYIVEL: A korábbi válogatást és a megfelezett mennyiséget ( kb fél kiló) gondolom oknak.
Savak meglepően alacsonyak, a három kékfrankosban mérettem, mustokban:
Peres: 6,2 (22MM)
Virág-domb: 4,9 (21MM)
Úrráteszi: 5,5 (20 MM)
(tavalyi kékfrankosunkban frissen forrás után 8,8 volt a sav)
Bár azt mondták a laborban, hogy ezek nagyon valószínűleg nőni fognak erjedés alatt, meg olyan véleményt is hallottam, hogy idén a kálium-háztartás valamilyen folyományaként a savak egy része must korban rejtve marad, nem mérhető, de erjedés után azzá válik. Szóval pár hét múlva bomlik ki az igazság minden részlete:)
Olasz egy kalszzikus téeszes ültetvény, 3x1-es, egy hektárról kb 18 mázsa jött volna le. Ez valóban nagyon kevéss, ebből csak "presztízsbor" lesz, ha jól sikerül. Az biztos hogy anaygilag ez így nem tudja megérni, a Mátrából még irreális lenne 5 ezer forint körüli száraz fehér-ár, meg nem is szeretném hogy olyan drága legyen. Megélni jó esetben a kékfrankosokból fogunk, nem ebből az egy hordócska olaszból.
Hát igen, valóban nagyon hűvös az Úrráteszi, ráadásul idén nagyon korán is válogattam, június véhgén. Biztosan inkább szürkebarát, pinot noir lett volna abban a dűlőban a telitalálat, de nem mi telepítettünk...
úgy tapasztaltam, hogy a kis biilingek valamint a nagyobb fürtök alsó rászei még a viszonylag kis fürtű olaszrizling esetén sem tudnak úgy beérni, mint a fürtök többi része. De a kékfrankost pl muszáj kettévágjam, ha jó minőséget akarok, akkora fürtöket képes nevelni.
Nálunk sokkal kevesebb volt szeptemberben a csapadék, szerencsénk volt. Volt ugyan rothadás, a szokásos kb 5-10 %, ezek a fürtök a földön végezték.
Utolsó permetezés augusztus közepén volt, sajnos nem tudom mivel, a permetezés bérbe ki van adva a helyi téeszutódcégnek és a szereket illetően nem nagyon közlékenyek. 2 év múlva remélem magam tudom majd permetezni is.
Köszönöm, bízom a jó folytatásban, a vörösek 3-6 napig hidegen áztak, utána kezdtek erjedni, kb most van a vége, tegnapelőtt süllyedt le az utolsó törkölykalap is. Még 5-6 napig tartom őket héjon, hadd bomoljon az almasav. Fajélesztő, enzim idén sem volt, csak élesztőtápanyag. 1-2 nap kénhidrogénes korszaka ennek ellenére mindegyik vörös cefrének volt, de utána szépen kitisztultak.
A tablettáról : használtam egyszer, a papa többször is -én tőle kaptam. de jobban szeretem, ha tele az edény. ha régebb óta áll darabban akkor én átfejteném és kénezném a bort de mindenképpen tele tartanám az edényt. a múanyagot is tele kell tartani, de teheted 20 literes úvegekbe is.
én az extraktra gondolnék kapásból , amivel esetleg egyűtt járhat a savbéli különbség. Bár azzal én is egyetértenék, hogy nagyobb savakkal bíró bor tán jobban (előbb) tisztul.
Részleteznéd ezt az árnyalatnyi különbséget? A magasabb savtartalom nem indokolja a derítés mellőzését. Palackozásnál pláne. Meg aztán azt a "helyből-nekifutásra" dolgot azért gondold át mégegyszer :)
Olyan problémám van hogy a tavalyi borom darabban áll egy 50 literes üvegballonban és sajnos elkezdett virágosodni. Tudom hogy meg kellene szüntetni a levegővel való érintkezést de nem akarom műanyagba tenni.
A neten találtam egy Antiflor nevő tablettát,ami "Baktériumölő illóolajjal átitatott parafin tabletta !" és "mely a bor felületére helyezve megóvja az ecetesedést okozó baktériumok, valamint a virágosodást okozó gombák elszaporodását ! Adagolása : 1 tabletta kb. 1 m2 bor felületére elegendő."
Szóval ez csak a felvezető volt és most jönne a kérdés. Szerintetek jó ötlet e ilyet használni és nem lesz e mellékhatása vajon? Valamint valaki használt e már hasonlót? Más megoldási lehetőséget is elfogadok a problémára.
Ez a körülmény alpjában magyarázza, a derítés szükségességében köztünk levő árnyalatnyi különbséget. A mi kötött talajainkon a szőlők helyből lényegesen több savat termelnek ,mint nálatok a homokon nekifutásból.
Valószinűleg fogok kapni a szülőktől szőlőt akasztó Kőrös között,nem messze a 8-astól(honvédség).A Szmudtka féle birtok mellett.De majd ki kell szedni mert öreg,sok a tőke hiány,és több fajta ,nem nagy terület,igy a szüret is több fél nap.A kivágás támogatás szerencsére nem sikerült.Igy maradhat tovább is szőlő.A fajtaváltásra akarom rábeszélni Fatert.Hogy milyen fajtára,még nem tudom,jelöltek vannak,de valami minőségit akarok.Csak az a baj hogy sok arra a seregély,bár az idén autóriasztóhoz hasonló valami állandóan ment.
Csak úgy, általánosságban kérdeztem a derítés-témát. Forrás után a borunk megkapta a ként, túl vagyunk a fejtésen és hál Istennek szépen letisztult. Csak az zavar egy kicsit, hogy a környezetemben mindenki mást mond. Valaki szerint már deríteni is kellett volna rutinszerűen, valaki szerint egyáltalán nem szabad, valaki szerint majd később ha esetleg palackoznék.
Asszem maradok a régi módszernél, amit ajánlottatok nemrég valakinek a hordódugózással kapcsolatban:
Nevezetesen ha a többiekre hallgatok, azt csinálok amit jónak látok. :)
Félre ne érts, nincs köztünk vita abban, amit leírtál. Csupán a kérdező esetében feltételezem, hogy van annál nagyobb gondja is, hogy a borát palackozza.
Azért említettem a stabilitást, mert az előttem szólók az öntisztulást helyezték előtérbe, ami rendben is van, hogyha a bor közvetlenül a hordóból a pincében, vagy minimális mozgatással kerül elfogyasztásra, de ha palackozzák, akkor már deríteni kell, hogy a fizikai ráhatások(felmelegedés, lehűlés, rázkódás stb.) után is stabil, tiszta maradjon. Ezért kissé gyanakodva fogadom azt a hírt, hogy néhány borászat "szűretlen" bort palackoz. Az, hogy egy öntisztult bor a hosszú ideig egészséges, stabil maradjon mindenféle kezelés nélkül szvsz mese.
Én úgy gondolom, hogy a derítésnek inkább a stabilizálás a célja, mint a tisztítás Előfordulhat hogy a pincében tükrös bor elszállítva visszahomályosodik. Főleg fehérnél szembetűnő
én szinte sohasem derítek. (míg olasz volt korábban, egyszer-kétszer előfordult) azt tudom, hogy mikor nem akar tisztulni. annak meg oka van. megerőszakolni nem tudom inkább a kiváltó okot szüntetem és magátol szépen letisztul.
Példának okáért, augusztus végén szüreteltem a szilvánit. Gyorsan, talán a szükségesnél is gyorsabban elforrt, egy hónap után lekéneztem. Szépen letisztult tegnap fejtettem meg. Mindenféle beavatkozás nélkül egy hónap múlva olyan tükrösen tiszta lesz, hogy Várban a Hadik lovasszobor töke csak jelenthet neki, a műegyetemisták akciója után.
A későbbi szüretek már hűvösebb időben történtek ezért a must is hidegebben került a hordókba ezért elhúzódott a forrásuk, még most is tapasztalok utóerjedést. Ennek még örülök is, mert még több cukrot érzek benne , mint ami az én ízlésemnek való. Nyilván így nem tud még letisztulni, kénezéssel meg pláne nem siettetem, hogy nehogy leálljon ez utóerjedés. Ezekből majd karácsonyra, ha lesz szép bor, de nem gond, amúgy is tovább a seprőn fogom tartani, hogy a savakat kissé tompítsa.
Akkor, ha a természet rendje szerint nem tisztul le magától. Ha egészséges mustot öntöttél a hordódba és semmilyen hibát nem vétettél, ritka eset, hogy szükség lenne rá. Ettől még persze sokan megteszik.
:) Aztán ez a hozamkorlátozás is olyan mint a kerékpáralkatrészek... a felső 5% minőségért 500% költségnövekedést vagy kénytelen lenyelni. Aztán ha ezt az 500%-ot érvényesíteni tudod akkor tudható, hogy csak kismértékben fog eljutni a bor ahoz a fogyasztóhoz akinek esetleg szántad.