Nem azt mondtam, hogy ne emeljék fel, mert emeljék, kapjon mindenki minél többet, mert sokkal többet érdemelnének. De sajnos a kevésbé népszerű sportoknál nem tudnak annyi pénzt adni. Én remélem, hogy ez majd változni fog. Mert azért nem semmi idő- és energiabefektetés kell ehhez a sporthoz. Ráadásul nem is egy olcsó 'buli'. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nem csak a pénzdíjból élnek, amit nyernek.
Málta nekem sajnos kimaradt az életemből (részletek korábban), nem tudtam, hogy ott ennyire rossz volt a helyzet. Viszont elmentek oda, nem? Tudták, hogy mennyi a pénzdíja és elmentek. Tudták előre, hogy buknak rajta, de játszani mentek. Ez szerintem pozitív dolog.
A teniszhez nem én kezdtem hasonlítani, valaki más vetette itt fenn a fórumon, hogy ott bezzeg mennyivel felemelték a pénzdíjakat.
Különben pedig, nem személyesen neked szól alias78, hanem azoknak, akik emiatt válságot éreznek... ha most a pénzdíjakat felemelnék, és azt mondanák, hogy a győztes kap 7 millió fontot (előfordulhat, hogy meg lehetne oldani ezt is), akkor szerintetek Hendry hogy érezné magát? Hosszú évek alatt gyűjtött össze ennyi pénzt, és most Dott egy versenyen megszerezte volna... sokkal nagyobb romboló hatása lenne, mint a nem emelésnek. Különben mindketten akkora ászok, hogy a nevük többet ér az összdíjazásuknál. Sajnos nem tudom, mert nyilván nem publikus, hogy mennyi 'egyéb' bevételük van, de nem hiszem, hogy éheznek otthon a Hendry-gyerekek, vagy hogy Dott-éknak arra kellett a pénz, hogy tejet vegyenek.
na jó, ez most cinikus volt, de csak annyit tudok mondani, hogy amíg ők nem elégedetlenek, addig mi sem legyünk azok.
A tenisszel azért ne hasonlítsd össze. Ott van 65 verseny egy szezonban, egy játékos 20-30-at is betehet a programjába. És a díjazás olyan pénzben van, ahol játszik. Wimbledon fontban. US Open dollárban, Roland Garros euróban. Egy Grand Slam győztes egymillió körül visz haza. Mindegy milyen valuta. Utána akár pihenhet is egész évben. Én legalábbis ezt tenném. Ő nem. Ő folytatja.
A snooker azért kicsit más. Nézz csak utána, mennyit keresett egy, mondjuk 35. helyezett egész pályafutása során.
A máltai versenyen mindenki panaszkodott, hogy még ő fizetett rá.
Én a magast nem úgy értettem. Bocs, ha félreérthető voltam, de én úgy gondoltam, hogy nem kell az egekbe emelni a pénzdíjakat amikor vannak más utak is. Ehhez csak annyit még, hogy vannak játékosok, akiknek nem sok esélyük van eljutni egy döntőig, és nekik is szükségük van a pénzre. Ami pedig akkor garantált számukra, ha szponzori díjakat kapnak. A magas pedig relatív. A teniszhez hasonlításhoz (olvastam itt kicsivel lejjebb) meg annyit, hogy a tenisz díjazás dollárban történik, ami kb. olyan egyenletes mint az ekg. Hol felmegy, hol lezuhan. Ehhez képest a font nagyon is kiegyensúlyozott, és nincs szükség az utánaigazításokra.
Egyértelmű, hogy mindenkinek fontos, hogy mennyit visz haza. De akinek ez a legfontosabb, hagyja abba a sportot, és keressen fel egy befektetési tanácsadót.
Úgy már mindenki volt, hogy szüksége volt pénzre, és pont jókor jött.
Ezt a jól fizetős dolgot meg Hendry mondhatja, de ha Robertson mondaná, akkor egy világ dőlne össze bennem....
Én nem akarok ezen vitatkozni, csak annyit mondtam, hogy attól, hogy a pénzdíjak nem annyik, mint Beckham éves fizetése, még nem biztos, hogy 'rosszabbul élnek mint négy éve', mert vannak olyan bevételek, amiket ezen kívül megszerezhetnek (és meg is szereznek), azok pedig kiegyensúlyozzák ezt az aránytalanul kis mértékű pénzdíjnövekedést, amit a snooker a többi sporthoz képest mutat. Bocs, ha nem voltam teljesen érthető, hiba itt a rendszerben:)
Én azért, mielött azt állítanám, hogy ''nincs is szükség magas pénzdíjakra'', megkérdezném az érdekelteket is.
Tényleg azt hiszed, hogy van ember a világon, akit nem érdekel, mennyi pénzt visz haza?
Dott 2004-ben közölte a sajtóval, hogy neki ugyancsak nagy szüksége volt arra a pénzre, amit döntősként hazavitt. Hendry, aki pedig a rekordot tartja a maga 7 milliójával, kifejtette, hogy a Premier League azért jó, mert remekül lehet keresni vele. Ha jól tudom, ebben a szezonban egy ezrest fizettek egy nyert frame-ért.
tudtam,hogy ez a döntő felpaprikázza a kedélyeket, nekem is savanyú a szőlő.......de így történt...biztos más lesz a hangulat ha O'Sullivan-Higgins döntő lesz/remélem kijön a lépés és lesz ilyen!/...üdv...
A válság-nem válság vitát nem akarom erősíteni, csak néhány apróságra szeretném felhívni a figyelmet. A pénzdíjak nem csökkennek és nem is stagnálnak, csak átalakulnak. A snooker egy hagyományos, pénzdíjas sportág, mint mondjuk a tenisz. Régebben, amikor még nem volt ennyire széles körű a szponzorálás, a pénzdíjnak nagyobb jelentősége volt. Most ha megnézitek, a világbajnokság főszponzora a 888.com volt. Nyilvánvaló, hogy ahhoz kellett igazítani a díjazást, ammenyit a szponzor szánt rá. De nincs is szükség magas pénzdíjakra, mert a játékosoknak megvan a saját bevételük. Szponzori díjak, merchandising + akinek van, még egyéni egyéb tevékenysége is. A 'piacnyitással', vagyis a játékosi kör bővítésével pedig még újabb szponzorokat lehet becsábítani, ami pedig nem válságot hoz, hanem boom-ot. Szerintetek hányan játszanak a pénzdíj miatt??? Én nagyon remélem, hogy senki. Mert nagyon elkeserednék, ha kiderülne, hogy gyerekkorukban azért akartak snookert játszani, hogy később gazdagok legyenek.
A pénzdíjazást azért találták ki, hogy egy menő sportolónak ne napi 8 óra melózás után kelljen mennie edzeni, hanem meg tudjon élni belőle, és csak a sportnak élhessen. Ezt a szerepet most betöltik a szponzori díjak. Mindenkinek van, már amatőr szinttől kezdve.
A szabályok változtatására meg szerintem nincs nagy lehetetőség, mert eléggé adott a dolog. Az egyetlen amibe én belenyúlnék, hogy meghatároznám azt az időt percre pontosan, amennyi t.kölés után a bíró az ellenfélnek ítélheti a frame-et. Ez felpörgetné a dolgokat.
Nem tudom ki írta a zsűris hozzászólást, de ugye csak poén volt? De valóban érdemes lenne award-okat alapítani, amiket a közönség ítélne oda a legjobb játszmáért stb.
Szóval szerintem gond nincs, csak szerkezetváltás, de szerencsére nem a játék menetében. Én pedig örülök annak is, hogy egyre többen vannak, de aminek a legjobban az az, hogy van korhatár, és remélem nem törlik el, mert amint 12 éves japán fiúcskák versenyeznek 36-38 éves vérprofikkal, onnantól én tuti hogy rá sem nézek többet a sportra. De ez ugye csak elviekben lehetséges mmúgy is:) Szerintem a snooker úgy jó, ahogy van. Úgy gondolom, az egyik legjobb szabályrendszerű sportág, és a pergősebbé tételéhez tényleg csak egy időkorlát hiányzik. De én személy szerint szeretem találgatni, ki mire fog rámenni, hogyan, és számolgatni közben, hogy mekkora break-re van szüksége, kell-e snooker stb. Mindenki maga tudja, nekem jó úgy, ahogy van:)
Ciani, én egyetértek veled. A döntő most valóban nem volt valami izgalmas, de semmilyen sport nincs, ami egyfolytában izgalmas lenne. Ha csak megnézed pl. a BL-t, hányszor van úgy, hogy az elődöntőben van egy csúcsszuper találkozó, a döntő meg már csak azért érdekes, mert döntő? (Na nem a tavalyi, de volt már rá példa). Én régebben néztem az f1-et, és most nem a szabályváltoztatások miatt nem nézem, hanem azért, mert a kedvenc versenyzőimből már csak alig maradtak (nálam úgy kb. Alesi kimaradásával elkezdődött a leeső tendencia), most már csak akkor nézem, amikor a pasim.
Azt én is nagyon szeretném, ha Matthew megint hot lenne, de ő eddig is vegyesen produkált jó és rossz szezonokat, és az biztos, hogy innen csak felfelé van neki.:)
Szerintem az is teljesen mindegy, hogy melyik országból származnak a játékosok, sőt nagyon örülnék, ha több külföldi lenne, és színesedne a mezőny. Szerintem ez az angol nézettséget nem vetné vissza. Sőt, úgy gondolom, pontosan hogy megnövelné. Lehet, hogy akik eddig azért nem néztek meg pl. egy Ebdon - Dott (aktuális) meccset, mert unalmasnak találták, egy Ebdon - Eisle (ez egy junior német játékos) meccset megnéznének, mert a 'mi fiunk' játszik. Szerintem ez nem csak tipikus magyar dolog.
Amiért meg jöttem, meg sem kérdeztem eddig, csak fecsegek:)
Szóval, beetettek most, hogy a Snooker Premier League az egy külön meghívásos bajnokság, és hogy tetszés-nemtetszés alapon hívják meg oda a játékosokat. Légyszi mondjátok el nekem az igazságot ezzel kapcsolatban, mert én erről még nem hallottam (3 éve nézem a snookert, de még sosem hallottam erről), google nem ad rá találatot, én meg itt vagyok a fenenagy bizonytalanságban. Köszike!
Reszemrol biztos nem megy at szemelyeskedesbe, En annal hamarabb abbafejezem. Amugyis unalmas mar kicsit, mert annyira mas a velemenyunk, hogy nem valoszinu, hogy meg tudunk egyezni. Mar megint nem azt irtam, hogy Ebdon hibaja, hogy ilyen jatekkal is a dontobe tud kerulni, hanem a tobbieke, hogy nem jatszanak jobban. 2 ilyen jatekos nem juthat a dontobe. 1 meg esetleg, oriasi szerencsevel (Gorogorszag EB gyozelme). Regen volt dohany, most itt az online szerencsejatek. Nem veletlen a 888.com foszponzorsaga, es az elozetes vitak a "mez " reklamokrol. Mikor hiszed el, hogy valsagban van? Majd ha zsiroskenyeret osztanak az indulok kozt, es vajaskenyeret nyer a gyoztes? Tovabbra is itt van 2 szam: 2MŁ-1.2ML. Ez nem az osszeg miatt gond (mert az meg mindig oriasi), hanem a tendencia miatt. A poolban - hogy legyen mar biliardos peldam is -, sokkal kevesebb penz van, de allandoan novekszik a dijalap, es ott vannak egyenisegek szep szammal. Ilyen Ebdon-Dott donto elkepzelhetetlen poolban. Meg kell allitani az ilyen jatekot, mert tonkre teszi a snookert. Fociban tudtak olyan szabalyokat hozni, ami a tamado csapatot segiteni, mashol tudtak olyan szabalyt hozni hogy a latvanyos jatekot segiti. Ha a snookerben nem lesz valtozas, egesz 1xuen visszaminosul egy kozepes sportta. Reszemrol mostanaban sokkal szivesebben nezem a S1-S2 "regi" pool meccseit, mind az Eurosport elo snooker meccseit. Es gondolom nem csak En vagyok igy.
Most utoljára írom le, aztán tényleg abbahagyom, mert a vitánk már közel jár ahhoz, hogy átmenjen személyeskedésbe, ami teljesen felesleges.
A snooker népszerüsítésében jelentős szerepet játszott az, hogy világszerte elterjedt a televízió, valamint az, hogy a TV elkezdte közvetíteni a mérkőzéseket. Ezzel nem csak az amatőr játékosok száma ugrott meg, hanem az eseményt a televízión keresztül követő nézőké is. Mivel sokan játszották és nézték, megnőtt a snooker reklámértéke, vagyis érdemes lett a szponzoroknak reklámozni. Jelenleg a finanszírozás/reklámozás szerkezete átalakulóban van, mert az Európai Unió szabályai immár megtiltják a dohánytermékek reklámozását, holott korábban a dohányipar volt a legnagyobb finanszírozó, hasonlóan a Formula 1-hez. A TV tehát részben azért kell, hogy a reklámbevételek révén finanszírozhatóvá tegye a snooker élsportot, másfelől pedig azért, hogy promoveálja a játékot a köznép körében.
Az angolokat egészen biztosan nem érdeklik a kínaiak, meg magukon kívül úgy általában semmi és senki sem, de a szponzorokat igen. Ha pl. egy döntőt százmillióan néznek Kínában, annak nyilvánvalóan óriási reklámértéke van.
Nem hiszem, hogy a snooker válságban lenne, amit itt állítasz - eufémisztikusan fogalmazva - nem kellően megalapozott.
Annak a játékosnak van helye a döntőben, aki eljut odáig, küzdelmes csaták során kiváló ellenfeleket legyőzve. Egyébként olyan játékosokat szólsz le, akik a világ élvonalában vannak. Ebdon már volt világbajnok, s ezenkívül kétszer játszott döntőt. A világranglistán a 8. helyen áll. Dott 2004-ben már játszott döntőt, most pedig nyert. Egyébként meg 15. volt a ranglistán. Bár egyik játékos sem a kedvencem, de nagy modortalanságra vall így leszólni, lekicsinyelni őket.
Az általad említett nagyok most is ott vannak az élmezőnyben, s bár erősen hullámzó a teljesítményük, most is fantasztikusan játszanak. Nyilvánvalóan öregszenek, s a fiatalok egyre inkább helyet követelnek maguknak, de ez az élet rendje.
Nem játszottak jó meccset, de hogy a fenébe jössz te ahhoz, hogy lefikázd Dottot, Ebdont és a komplett snookeres mezőnyt, mintha nem lett volna egy halom jó meccs is a szezonban? A 90-es években voltak sztárok, igen, mondjuk kettő, most meg sokkal több van, és az ilyen középmezőnybe tartozó játékosok, mint Dott, illetve a fiatal underdogok veszélyesebbek a menőkre, mint korábban. Ha ennyire nem tetszik, tényleg ne nézd.
A sportoknak pont azért kell a változtatás, hogy nézzék az emberek, az f1 se érdekelt már senkit, amikor pontosan lehetett tudni, hogy ki nyer. Mondjuk a snookerrel ilyen gondok nincsenek, az biztos :)
Szerintem a nagykozonseg nem igenyli a valtoztatast sot a valtoztatassal mar mas lessz egy uj sport ami lehethogy "toboroz" uj tagokat de elveszit regieket mint a forma1 annyit valtoztattak a szabalyokon hogy 1/4 a nezoknek lemorzsolodott kicserelodott.
Te valoban ennyire ertetlen vagy? Ki nem tojja le a TV -t? A TV azert kell, mert az hozza a penzt. A penz azert kell, hogy legyenek jo jatekosok. A jo jatekosok azert kellenek, hogy legyen jo snooker. Biztos vagy Te abban, hogy az angolok kivancsiak a sok kinaira, meg ha akarhogy is jatszanak. Illetve ha nagyon jol, akkor talan igen. A snooker akar tetszik, akar nem valsagban van. Nem Ebdont, Dott -t leszolva, de ilyen jatekosoknak semmi helye a dontoben. Az hogy ott van megis a tobbieket minositi. A 90 -es evekben voltak sztarok, akikkel el lehetett adni egy-egy esemenyt. Ma sokkal kevesebb, es azok is inkabb sztarocskak. Hendry valahogy mar nem az igazi, Davis, Stevens, Higgins, stb ... Sorolhatnam. Ki van helyette? O'Sullivan? A snooker tudasaval semmi gond, sot ... Murphy? Vagy az elobb felsoroltak? Ha regen nem lattam volna Hendryt, meg a tobbi nagyot, igen nagy bajban lennek ki miatt is nezzem ezt a sportot.
Úgy tudom, hogy ez már megtörtént. Már korábban is írtam, ha jól emlékszem a számokra, Kínában 50 millió bejegyzett játékos van; a Ding Junhui vs. Hendry döntőt százmillióan (!) nézték; az Ebdon-féle világhírű angliai snookeriskolában 10 diákból 8 kínai; a Woldsnooker külön csinált egy kínai honlapot; Dunai Ede mesélte nekem, hogy Kínában egy közepes nagyságú (5 milliós) városban is olyan snookerklubok működnek, ahol ötven asztalon lehet játszani. Ezek olyan tények, melyek mellett nem lehet csak úgy szótlanul elmenni.
Ráadásul véleményem szerint a keletieknek nagyon konveniál ez a játék: a snooker nagyon finom és pontos kézmozdulatokat igényel (gondolj csak a kínai porcelánfestészetre), az ázsiaiaknak legendás a koncentrálóképességük, türelmesek, fanatikusak, kitartók és rendkívül összeszedettek, szóval minden olyan erénnyel rendelkeznek, melyek kellenek a játékhoz, s melyek a nyugati emberben már szinte teljesen kivesztek.
Szóval nem akarok rémképekkel riogatni, de látni kell, hogy Kína feljövetele középtávon jóval nagyobb hatással lesz a játékra s annak kialakítandó szabályaira mint gondolnánk, akár tetszik, akár nem.
Ha csak a játék tévébeli nézettsége a fontos, akkor szerintem meg kell fogadni Kurucz tanácsát, vagyis: "Hölgyek, dákóra fel!" Ezentúl tehát azokon a meccseken, melyeket közvetít a tévé, csak jóalakú meztelen csajok lépjenek az asztalhoz, kezükben dákóval s garantált, hogy nézettségi csúcsot fognak dönteni. :-)
Komolyra fordítva a szót, nem hiszem, hogy csak a nézettség számítana. Snooker akkor is volt, mikor még nem volt tévé. Számomra különben sokkal érdekesebb lenne a kínai nézettségi adatokat megismerni. Gondolom nektek is feltűnt, hogy a worldsnooker honlapját az angolon kívül csak kínaira fordították le. Nagyon kíváncsi lennék pl. arra, hogy hányan látogatták a honlap ezen részét, meg arra is, hogy Kínában vajh' hányan nézték a VB-ét illetve a döntőt. Feltételezve, hogy a snooker Kínában is a relatíve jómodú középosztály sportja, melynek érdemes reklámozni, a játékközvetítés módjának sorsát a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb az fogja eldönteni, hogy a kb. 100 milliós kínai snookerrajongóknak mit s hogyan lehet majd eladni. Az igazi változás ez lesz, s nem pedig az, hogy Angliában hányan nézték a döntőt.
Én szeretem a jurót, de tudvalevőleg elég csóri csatorna, legalábbis az international programjában csupa olyan esemény van, aminek a jogdíját viszonylag olcsón lehet megszerezni (vagy mert hosszú távú szerződéseket kötöttek, amikor még olcsóbb volt, vagy mert periférikus a sport). A snooker a nagyobb pénzt a brit tvktől remélheti, a snookert nézők elsöprő többsége is brit.
Jól látható a nézettségi adatokon, hogy van egy 3-4 milliós törzsbázisa a játéknak, de ha érdemes, akkor még ennyien odakapcsolnak, na ezeket kell megnyerni és megtartani. A legjobb megoldás az lenne, ha Matthew megint hot lenne :))
Megvan a megoldas: oda kell ultetni egy nyolcfos nemzetkozi zsurit, amelyik nezi a fremeket es pontozza a ket jatekost. Es az asztalon szerzett pontokat utana meg kell szorozni a zsuri altal adott pontokkal. Igy egyszeruen elerheto hogy barmelyik valaki altal preferalt jatekstilus vagy jatekos juthasson elore mig az antipatikus figurak szepen elvereznek, vagy akar a sportot is otthagyjak...
A 90% nezo meg had oruljon a reklamosokkal egyutt.
Sot, ha mar beindult a tema, akkor meg a kozonseg is kuldhetne penzdijas SMS-ekben szavazatokat tamogatva a kedvencet a kieses ellen! A teve tenyleg nagy ur, es ezek a formak mar sokszor bizonyitittak a sikeresseguket. Hm?
Erdekes akinek cimeztem megertette. Ezt nem En kerdeztem, hanem a TV reklambevetelekert felelos embere. Igy jobb? Tudod az 1900 -as evekben meg futni kellett a kocsi elott, mert az aztan nagyon veszelyes jarmu. Ami jo volt 100 eve, ma mar semmit nem er. De meg a 10 evvel ezelotti dolgok sem. Ha tetszik tetszik, ha nem akkor igy jartal. A 2MŁ-1.2MŁ mindent elmond. Szerinted igy nez ki egy sikeres sportag beveteli gorbeje? En - mint 1(!) ember - nem szamitok, a reklamozok ezert a jatekert nem hajlandok fizetni. A kozensegnek a 147 -es break kell, nem az, hogy 2 ember 10 oran keresztul szoszmotoljon. Magyarazd meg nekik, hogy ez is snooker. Bologatnak, majd atkapcsolnak mashova.
Es akkor most az En velemenyem:
Ha jovore is Ebdon-Dott donto lesz, akkor is az fog menni a Tv -men. Na persze ha a S1-S2, dokumentum csatornakon nem lesz jobb. Es ez a lenyeg. Egy Hendry-O'Sullivan dontonel azert nehezebb jobb programot ajanlani, de egy Ebdon-Dott meccsnel mar korantsem. Nekem tokeletsen megfelel a jelenlegi szabaly. En barmilyen hihetetlen pont a snooker erdekeben mondom: valtoztatni kell. Egy 1/2" -os lyuk nagyobbitas, pont ezt a celt szolgalna, es meg a jatekba sem avatkozna bele annyira. De felolem kitalalhatnak barmit, de 10 ev mulva is szeretnek snookert nezni, es nem a Screen Sport archiv musoraban lehetoleg.