Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
hello! Tavaly ugyanígy jártam, a vége az lett,hogy a teljes VTC-t cserélni kellett. Egy pár ezer forintos ferdeszűrő is elég ahhoz,hogy megvédje a szelepet.
Oldj fel 0,5 kg trisót (vödörben) minden 1000 liter rendszer töltetre vetítve, és keverd a rendszeredbe, évek után is olyan marad a víz mintha ivóvíz lene, megszünnek a problémáid!
Elmondom, mi a gondom: Pár hónap használat után a betét vagy megszorul, vagy tudom is én.... mindenesetre a 70 fokos patron befűtésnél a puffer átfordulásáig 40 fokos visszatérőt produkál.
Ma kivettem, drótkefe, szilikonzsír, stb.... egy órával a befűtés után, a kazán 88 foknál leáll, (annyira van beállítva) visszatérő 70,4, tuti minden!
Mi okozhatja? Nem észleltem sok lerakódást a betéten...
ne számolj már 2" átlaggal vagy neked a kazántól 4" indulsz?
nálam kb így néz ki 9*13m ház tetőtérbeépítéssel
de van némi igazad a sok visszatérő hideg vízzel csak annak nem a pufiba kel közvetlenül kerülnie hanem a pufi tetejéből jövő meleg vízzel keveredve egy része megy vissza erre van a keverőszelep amit szerintem minél alacsonyabban kel tartani, hogy ezek a hőingások kisimuljanak
Haho! Ma elémélkedtem egy kicsit. Tavaly bement a helyére a Vigas, kicseréltünk mindent, radiátort,stb, kivéve a csöveket. Meggyőzött a kivitelező, hogy nem jár túl nagy haszonnal, de rengeteg bajjal meg igen...
hát nem haszonnal jár, hanem káros ha nem cseréljük ki a vastag csöveket és most nem a lerakódásokra gondolok. Amikor beindul a szivattyú, akkor a csövekben lévő hideg víz gyakorlatilag"sokkolja"a puffert.
Ez most esett le,kicsit későn.
A csöveket tekintsük 2"-nak átlagosan (van vastagabb, véknyabb),van belőle olyan 40 méter (pincétől a tetőtérig). A belső átmérő legyen 50mm, tehát 1 méterben 0,05*0,05*3,14/4*1 liter víz van. Ez 1,96, tehát cirka 2 liter. Nekem van kb 40 méter csövem + a radiátorok, tehát több mint 80 liter kb 20 fokos víz jön a forró pufferbe, tehát minden indításkor elég durván bezuhan a puffer aljánal hőmérséklete. A hőtan csodái alapján pedig a teljes puffernek esik a hőmérséklete. Hááát...aki most modernizál, az pufferhez ne hagyja meg a régi csövezést...
Igen, mivel a hamu nedvszívó, ha nem takarítódik ki tavasszal a szezon végén akkor főleg azon a részen ahol nem rakodik le a kátrány,( pl. az alsó részen ahol a beton miatt leég vagy le sem rakódik) kikezdheti a rozsda a lemezt.
Aztán olyankor mikor a kátrány fellazul és lehull,a következő begyújtásnál az égés során keletkező pára kicsapódhat a hideg lemezre és főleg a sarkakban amik nehezebben melegednek fel és ahonnan nehezebben párolog el a víz, megjelenhet a korrózió.
Korróziót nem látok sehol bár soha nem pucoltam ki fémtisztára a kazánt a kátránytól....
fenyőből készült fabrikettel fűtök, és nyáron is mert a meleg víz előállításra hetente 2-3-szor begyújtok.
szerintem a korrodálás "melegágya" az lehet ha valaki a nyári leállás előtt nem tisztítja ki a kazánt.... semmivel nem kezeltem a lemezt és időnként a drótkefét is bevetem a tisztításnál (téli szezonban hetente tisztítok()