tényleg, többen is írnak a landmannalaugari hippi buszról, amiben shop működik. remélem mikor oda érkezünk nyitva lesz. örömmel olvastam, hogy alap dolgok a hutoknál is vannak. 1 dombornyomott kártya lesz nálunk. csak az enyém sík. oké, viszünk némi kp.-t is. megnéztem a fotóidat, hú milyenek már a felföldiek. mintha egy másik bolygón járnánk. tudtad, hogy a '69-es holdraszállás előtt izlandon is tréningztek a leendő űrhajósok? mert ez hasonlít a legjobban a hold felszínéhez... jó sokarcú ez a földanya.
barbárka ajánlotta az ourfootprints.de GPS térképet, ezt tettem fel én is a készülékre. nagyon jónak tűnik, bár főleg az autóval járt térségek vannak "feltérképezve", gyalogos track-ekből kevesebb van. atco jóvoltából már mi is boldog tulajdonosai vagyunk az izlandi térképészeti szolgálat által cd-ken kiadott nagyszerű 100, és 25 ezres topo térképeknek, amikből kinyomtatom a nekünk kellő részeket (ezt nem lehet gpsbe tölteni), és ezekkel kiegészülve barangolunk majd. jajdejólesz!
A hut-oknál néhány dolgot lehet vásárolni, de ne számítsatok nagy választékra. Landmannalaugarban egy buszban van a bolt, nem teszteltem a választékot, mert nem volt nyitva. Hveravellírnél csak kávét ittam, de láttam csokit, kekszféléket is, lehet van más is.
Bankkártya: jobb lenne, ha lenne dombornyomott is, de legtöbb helyen használható más is, de nem mindenütt. Hveravellírnél csak kp. lehetett fizetni, legyen azért az is nálatok egy kevés.
A legolcsóbb szupermarket a Bonus, a Netto sokkal drágább. Benzinkutaknál tényleg sokmindent lehet kapni.
Engem egyáltalán nem vizsgáltak, mikor mentem, akár több rúd szalámit is vihettem volna, de nem Reykjavikba érkeztem, hanem Akureyribe, így azt nem tudom ott mennyire alaposak.
Távolsági buszok ritkák, de viszonylag pontosak. A sofőrök is rugalmasak, ha megbeszéled bárhol letesz útközben, nem csak a hivatalos megállóban.
Landmannalaugar-ban vásárolni szerintem semmit nem lehet... Áram van, reggel 8-9 felé beindítják a generátort, és egy kevés koronáért feltöltenek nektek mindenféle akksit.
"aztán majd leteszteljük tényleg van-e melegvíz, pénz bedobás nélkül is landmannalaugarban. mert akkor... :-)"
Ki fogtok lógni a sorból, és mire eljuttok odáig, már máshogy fogjátok gondolni... :)
Alapvető élelmiszer jellegű dolgokat a benzinkutaknál is árulnak egyébként. A villásdugó nem mindenütt működik, keressetek valami átalakítót is azért.
Reykjavíkban van egy nagy bevásárló-központ az egyetem mellett, aminek elfelejtettem a nevét... de volt benne egy sárga emblémás élelmiszer-bolt, mi ott vásároltunk. Nem volt drága. De amúgy alapvetően nem vészes a helyzet szerintem...
A nem dombornyomott kártyákkal azért lesz gond egy-két helyen.
olvasgatom már egy ideje ezt a topicot, de eddig nem szóltam hozzá. most viszont szintet váltok. 19-én indulunk ketten reykjavikba, és szept. 9-én vissza (icelandexpress). vagyis össz. 3 hetünk lesz a szigeten. mi igazából gyalog túrázni fogunk, ill. néhányszor használunk majd távolsági buszt a közlekedésre (ki a fővárosból, a túra végén vissza reykjavikba, meg esetleg két túrahelyszin között az átjutásra) képlékeny tervünk szerint kb. 200 km-et gyalogolunk le a 3 hét alatt, a felföldön csavarogva. és persze, mint a vándortáborban, mindent a hátunkon fogunk vinni. azért időnként utunkba kerül majd 1-1 kisebb vásárlási lehetőség (hveravellir, landmannalaugar, thorsmörk), ahol remélhetőleg frissíthetjük készleteinket, meg magunkat. néhány dolog tisztázásra vár még a szervezéssel kapcsolatban, kérem szépen, aki tud segítsen. előre is köszönöm. ugyanis nagyon nemmindegy, hogy csak néhány napi, vagy 1-2 hétnyi kaját viszünk-e.
- milyen ennivalóra számítsunk a köv. helyeken: hveravellir, asgardur(a kerlingarfjöll-hg.-ben), landmannalaugar, thorsmörk, skógar camping? szóval pl. kenyér, konzerv, csoki, van-e? gázpalack a főzőhöz kapható-e?
- általában a hut-oknál kapható-e bármi is? mert tudom a legtöbben van személyzet is, és ebből kiindulva hátha vmi alap élelmiszer vásárolható.
- ami elég fontos: a fent említett helyeken van-e áram, pontosabban a látogatók számára használható áram? ugyanis elég sok akkut viszünk (fotóaparát, gps, lámpa, mp3...) és ha biztosan lesz vhol lehetőség akksit tölteni, akkor nem kell 1 kilót elvinni belőlük. (pl. a fényképező, gps 2-3 naponta megeszik egy garnitura akkut) ja, és izlandon milyen a csatlakozó? használhtjuk-e átalakító nélkül az itthoni villásdugót?
- a fővárosban hol lehet a kedvező áron élelmiszert vásárolni?
- a nem dombornyomott kártyát (cirrus/maestro) is jól lehet használni odakint?
- nagy az esélye, hogy elveszik tőlünk az 1-2 rúd szalámit a határon? persze nem fogjuk hirdetni, meg mondjuk betekerjük a hálózsákba.
aztán majd leteszteljük tényleg van-e melegvíz, pénz bedobás nélkül is landmannalaugarban. mert akkor... :-)
... hát igen! Ismerős a"húbazzeg" effektus vezetés közben. Katartikus annak ellenére, hogy "kis" kocsival ilyen fantasztikus helyre nem jutottam el, a de a táj változása gerincek, fordulók után ledöbbentő ... s tényleg fékez az ember és üti a kormányt : "hú .. vazze .." Csodálatos táj és így olvasva a beszámolókat új átélem! Kösz ezt az érzést! Megosztasz több képet ???
És az út onnan tovább lefelé... az valami feledhetetlen volt.
Főleg az utolsó előtti kép: a tizenkétezredik bukkanó tetején átmászva ez a látvány volt előttünk - kb. 180 fokban körbe. Ijedtemben nyomtam egy satuféket a Niva-n, pedig addigra már edződött az ember... de ilyet én még sosem... :) Ültünk bent négyen, és egy "húbazzeg"-en túl semmi értelmesen nem tudtunk mondani. :)
koszonom a segitseget.. majd jovo heten kiderul h lesz e hely :) egyebkent a kepfeltoltesrol annyit h talan a legjobbnak mondhato a flickr.com.. jomagam is ezt hasznalom es teljesen profi, ha valakit erdekel megnezheti az altalam keszitett fotokat, jovo hettol mar skandinaviabol is lesznek fenn remelhetoleg ;) http://www.flickr.com/photos/corelaboratory/collections/
A sátorozás sajna már nem ingyenes, 800 ISk volt egy éjszakára, 400/fő+400/zuhanyzóhasználat.
Én mindenhol a nn/hh/éé formát használtam Izlandon. De szerintem ne aggódj, ha nem tudsz előre jegyet venni, tuti lesz hely a kompon. Bár én azokon a szigeteken nem jártam, de tapasztalatom szerint mindenhol akad hely a járatokra, legyen az busz vagy hajó.
hahhoo.a kepek kozott lattam landmannalaugarban a kempingben keszulteket, csak annyi kerdesem lenne h ott ingyenes a satorveres vagy ha nem akkor mennyi az annyi?
es meg eggsy vmi h az alabbi oldalon probaltam jegyet venni, de nem fogadja el a szuletesi datumomat szamomra erthetetlen ok miatt.. esetleg ha vki mar vett itt jegyet az megosztana velem h mien formatumban kell beirni a sz. datumot www.visitwestmanislands.com/ferry/ koszii
Ha akadna ilyen valaki, akkor annak nem is volt érdemes kimennie. A fiam, aki miatt tulajdonképpen nekivágtam, fél éve van kint, még fél évig biztos marad, és most úgy érzi ennyi idő sem lesz elég. Legszívesebben én is örökre odaköltöznék, hihetetlen hangulata van az országnak, az a csend, nyugalom, amit ott éreztem, ami itthon hiányzik az életemből.
Két napja én is a képeket válogatom, több, mint ezret készítettem, holnaptól teszek fel ide is, és megpróbálok összehozni egy weboldalt is részletes leírással, sok képpel.
Mostanáig válogatva, összefűzve a képeket IZLAND képek úgy érzem az élmény gazdag hét után, hogy a további részletek megfigyelésére, az élmény újboli átélésére vissza kell menni! DE EZÉRT is érdekel az, hogy más hogy látta, mit látott s ezért nagyon várom a fényképes beszámolót
Ma este én is sajnos hazaértem.Azt hiszem még vissza kell mennem, mert a bő két hét nem volt elég, sok helyre visszamennék, sok helyre el sem jutottam. Beszámoló jövő héten, képekkel.
Azt hiszem Izlandra mindenki túl kevés időre megy. :) Mi azt hittük, három hét azért elég sok, de amikor egy ott járt ismerősnek mondtuk, azt válaszolta: "Három hét? Az semmire nem elég. Én két és fél hónapot voltam és olyan sok mindent nem láttam..." Most már belátom, három hét tényleg nem olyan sok. :) Igyekszem a beszámolóval. Addig is élvezzük a visszatérő nyarat! Szép napot!